Hirdetés
- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- Computex 2025: VGA-dömping az Acernél
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
Kinai Omronokra marketingelnek 5-10, ujabban 20 millio kattot.
Japanok adatlapjara csak 1M van irva, de valahogy ketszer annyi ideig birjak, mint a kinaiak...Nemreg lepodtem meg azon, hogy mar 4.5 eve vettem a mostanaban nyuzott kekfogu MX Revo egeremet, es nemi akku rakoncatlankodason, meg oldalso gumirozas malason kivul semmi baja.
Hiaba, megvetel utan megkapta a szokasos kezelest: kinai kapcsolok repultek kifele, japanok mentek befele. Na meg rendes teflon tappancsokat kapott a jo kozerzetemert.Amig kinai kapcsolos egereket hasznaltam (MX700, 1000, elso Revo), addig egyik sem huzta 2.5-2.75 evnel tovabb, egyik sem birta ki az akkor meg 3 ev gariido vegeig.
-
nyunyu
félisten
Az mondjuk fura, hoyg egy g700-as logitech egérnél alapvetően nem értem hogyan használódhat el ilyen gyorsan és generálhat dupla kattintásokat, vagy megszakadt lenyomást.
Bal oldali a Logitech altal 15 eve preferalt, egerekre optimalizalt kinai Omron, jobb oldali meg a rendes japan, amit a kilencvenes evekben hasznaltak...
Mostani egereikben mar a kinai Omronra sem mindig tellik, aztan helyenkent meg olcsobb Panasonic nyomogombokat hasznalnak helyettuk.
-
nyunyu
félisten
Pergest okozhat a rossz forrasztas is, amikor maga a kapcsolo es a PCB nem mindig erintkezik.
Ez foleg a mostanaban gyartott termekeknel fordulhat elo, mivel RoHS eloiras 2006-os kotelezove tetele ota szigoruan csak olommentes forrasztoont lehet hasznalni az elektronikai kutyukben, aminek sokkal rosszabbak a mechanikai es elektromos tulajdonsagai, mint a korabbi olmozottaknak.
Olmozott forrasztoonok rugalmasabbak voltak, jobban birtak a hajlitast, csavarast, akkor sem engedtek el, mig a tiszta on az rugalmatlan, konnyen torik, raadasul az olvadaspontja is magasabb, mint az olmozottnak.Ezt mondjuk konnyen lehet javitani: billzet szetszed, kerdeses kapcsolo kiforraszt, beforraszt.
Billzet topikban volt mar ilyenre pelda.
Illetve a pergest szoftveres oldalrol (firmware) is kezelni szoktak: nem azonnal kuldik a billentyu kodjat, amikor zarodik a kapcsolo, hanem megvarjak a kovetkezo olvasasi ciklust, es ha meg akkor is zarva van, akkor biztos, hogy tenylegesen le van nyomva a gomb.
Viszont ez par ms kesleltetessel jar.
Tipikusan 10-20ms-t szoktak varni a ket leolvasas kozott, hogy addigra biztosan elmuljon a kapcsolasi pont koruli tranziens allapot, amikor ide-oda ugralhat a kapcsolo kimenete.
Gamer billzeteknel viszont ez a kesleltetest igyekeznek minimumra szoritani, igy azoknal fokozottan elojohet a prell, plane ha gyengebb minosegu kapcsoloval vannak szerelve.
-
nyunyu
félisten
mert egy mozdulattal le lehet kapni a kupakot, és vissza is.
Oooo, ha ez ennyire egyszeru lenne...
Bizonyos kapcsolo+kupak parosok nagyon szorulnak, mert ipari celra vannak szanva, ahol az is elo van irva, hogy milyen magasrol leejtve a billzetet nem eshetnek le a kupakok a helyukrol, sot, ha megrazod oket, akkor nem is lotyoghetnek.
Ezeknel kifejezetten nehez levenni a kupakokat, es ovatosan kell csinalni, mert helytelenul feszitve vagy a kapcsolo stiftje, vagy a kupak aljan levo huvely fog torni.Pl. Cherry G80-3000 szeria ilyen ipari minositessel bir.
Ha jol remlik, a techtour videoban mutatnak is egy ilyen leejtes utani billzettesztet a QC reszletezesenel.Nemreg olvastam, hogy valaki Gateron kupakot probalt rahuzni egy Gateron kapcsolora (aminek vekonyabb a stiftje egy tizeddel, mint a gyari Cherry MX Blacke!), de a kupak nem volt meretpontos, valamiert zsugorodott volt a huvelye, aztan addig eroltette a srac a felhuzast, hogy kettehasadt a huvely.
Mashol meg a Gateron kapcsolok stiftjeire panaszkodtak, hogy konnyebben tornek, mint a Cherryk, szallitas soran megserultek, stb.Erre ertettem korabban azt, hogy a Gateronnak nincs QC-je, az ilyen hibas termekeket a gyartas vegen ki kellene szurni.
Plusz ott vannak nehezito tenyezonek az olcsogagyi papirvekony kupakok, amiket ha nem tobb saroknal tamasztod ala feszites kozben, akkor jo esellyel azonnal tornek...
Igazabol errol szolt volna a tegnapi hosszabb agymenesem a kupakvastagsagrol a billzet topikban.
0.4mm vastag kupakokkal kimondottan vigyazni kell. -
nyunyu
félisten
Viszont nemrég jött meg Entarotol egy adag Gateron Clear, elég jónak tűnnek csak nagyon puhák.
Nekem is uton van egy csomag Gateron Clear meg Brown, kb. jovo heten ernek ide.
Ha nekem nem jon be az extrem puha Clear, akkor legrosszabb esetben izuleti problemas anyamnak jo lesz, mivel mar alig tudja mozgatni az ujjait.
Biztos feludules lesz neki a 3-4 eve kukaerett membranos rettenet utan.Zealioert meg mindig nem vagyok hajlando 2x annyit fizetni, lehet barmilyen jo.
-
nyunyu
félisten
Nyunyu, ha jól emlékszem egyik hozzászólásodban nem éppen pozitívan értékelted az MX Board 2,0-t. Miért tartod gagyinak, nekem kb. 1 hónapja van meg az MX Board 3.0, én nem érzem gagyinak.
Keves anyag van benne, nem eleg merev, ugy hajlik, mint egy 2-3k-s Genius.
Matrixa sem jo, WASD kornyeken max 2KRO.Na meg a lepcsos elrendezesu uniform kupakszettje sem az esetem, nem eleg ergonomikus.
Meg mindig az a velemenyem rola, hogy ez a billzet 104db MX akarmi kore locsolt 2k HUFnyi muanyagbol all.
Ha levonom az akkori 28.23HUF/HKD arfolyamon atszamolva 14.5k-s arabol a durvan 4k HUFnyi belyeget, amit a csomagomra nyaltak Hong Kongban, akkor marad ~10-11k 104 MX Brownra, meg a melletett par deka muanyagra
Most Conradban 155Ft egy plate mounted MX Black, de azt meg valami nagyon regi arfolyamon szerezhettek be. Ha ezt levonod, marad -5k a billzet tobbi reszere.Billzet osszerako biogepsor utani QC-re mar tuti nem futotta nekik, mivel nekem kellett megfelelo sorrendbe raknom a kupakokat rajta.
Amin viszont ma meglepodtem, hogy milyen vastagok az alacsony kupakjai a tobbi billzetemhez kepest, joval tompabb hangja volt veluk a billzetnek, mint a most hasznalt magas es vekony OEM kupakokkal, amik rezgese, kongasa sokat ront a billzet amugy sem fenyes ossz erzeten.
-
nyunyu
félisten
Adjak kolcson egy fel evet sem hasznalt Genius KB110X-et, meg egy masfel eve nyuzott kinai Cherry G80-3800-at MX Brownnal?
Elobb visszarakom ra a gyari vastag kupakjait, mert a most hasznalt, ~15 eves bontott billzetrol szarmazo anyaghianyos kupakoktol joval hangosabb lett.akarom mondani
Anyam sem erti, miert akarom mar 3 eve kivagni a Logitech Valuejat, szerinte meg mukodik.
Lassan gepelni sem lehet rajta, annyira csalen jarnak a gombjai, meg csattognak.Érdekes módon egyik lelkes mehatulajdonos sem említi meg, hogy:
NEHÉZ leütni a membránoshoz képest. IGEN a pirosat és a barnát is!Par honapja szorakoztunk azzal a billzet topikban, hogy kinek hany 5Ft-ostol kapcsol a billzete.
MX Brown 15db 5Ft-s sulyatol erte el a kapcsolasi pontjat, pont ugyanennyitol omlott ossze a gumidom az itthon talalt nem mecha billzeteimben is. (Labtec Standard+, Genius KB110X, IBM Travel)Kollegak MX Red billzetei elobb kapcsoltak, 10-11x 5Ft kornyeken.
De asszem valaki tesztelt egy buckling springes klasszikus IBMet is, na ahhoz tenyleg egy egesz penztarca kellett.
(Plusz annak a hangjaert azonnal agyonutnek egy open officeban.)
-
nyunyu
félisten
válasz
gmeszaros #23 üzenetére
Van egyebkent cherry switch-es ergonomikus billentyuzet?
Mar akadt a vilagtortenelemben olyan orult, aki MS Ergo4000-et epitett at mechanikusra.
Itt a reszletes epitesi naploja sok keppel, de szigoruan csak eros idegzetueknek!(Na jo, bennem is felmerult ez a kerdes 2 eve, de aztan rajottem, hogy maceras lenne atalakitani egyesevel az osszes gyari MS kupakot, meg visszafejteni a matrixot, igy lemondtam rola.)
-
nyunyu
félisten
válasz
AeSDé Team #24 üzenetére
Par hasonlo topikban mar levezettem, hogy miert kerul annyiba egy mechanikus, amennyibe.
120db Gateron kapcsolo kerul jelenleg 35$-ba, ez 10k.
Cherry valamivel dragabb, 0.45-0.55$/darab tipustol fuggoen.Kaihua massdropos arain altalaban a rohogogorcs szokott kerulgetni, mivel Cherry arban akarnak adni a joval szarabb Kailh kapcsoloikat.
20$-t sem adnek egy billzetnyi kapcsolojukert.Emlitettuk korabban a szenne pimpelt Zealiokat, annak 0.75$ darabja a komolyabb kenes, aranyozott rugok, stb. miatt.
Ezen felul a 2U es hosszabb gombok egyenesfutasahoz kellenek stabilizatorok, ez kb. 7-8$/billzet, ha Cherry G99 szeriaval szamolunk.
(6db 2U meg 1db 6-7U stab kell egy full billzethez, TKLhez csak 4+1)Nem tudom, hogy a sok billzetnel hasznalt Costar stabok mennyivel olcsobbak.
Kell meg nemi froccsontott muanyag a hazhoz, kupakokhoz, ezek ara vermerseklettol fuggoen az egypalcas vekonygagyi ABS billzetek szintjetol (1-2k) a csillagos egig terjed (doubleshot vagy dyesub PBT kupak? 80-100$ alatt felejtsd el, es az csak a kupak...)
Sajnos ezek arat nagyban meghatarozza az egyszerre legyartott darabszam, es mivel eleve magasabb aru termekrol van szo, ezeket nem fossak tizen-szazezres tetelben, mint az alsokategorias membranosakat, szazas-ezres nagysagrendben nem tudnak olyan melyre lemenni.Amit nem lehet kisporolni: rendes elektronika.
Gombok kozti kapcsolat itt nem uszhato meg annyibol, hogy par reteg atlatszo muanyag foliara felgozolunk nemi femet, mivel az egyes kapcsolokat arra nem tudnad raforrasztani
Szoval PCB kell alaja, az mar megint par ezressel noveli a koltseget.Igenyesebb billzeteknel a kapcsolok helyen tartasara egy femracs szolgal, az is jopar ezres, mire kilyuggatjak a megfelelo szabasmintat.
Satobbi, satobbi...
Vegul mindig ott lyukadunk ki, hogy a Tesoro Durandal arszintje alatt nem nagyon lehet mechanikus billzetet gyartani.
De azota elszallt a $/€ arfolyam, igy addig kell sietni, amig azokat meg lehet kapni 20k kornyeken...
Vagy kollegak szoktak a billzet topikban irogatni, ha van valahol extra akcios mecha, ami kulonosen jo vetel lehet. (Pl. nemreg volt a Red kapcsolos Das 4 nemet kiosztassal.) -
nyunyu
félisten
-
nyunyu
félisten
Mikrokapcsolósat még nem próbáltam, a hangjuk elrettentett, talán majd a csendes kivitelûekkel próbát teszek.
Alapvetoen haromfele fo MX kategoria van:
- clicky: taktilis visszajelzesen felul van egy jellegzetes kattogo hangjuk is: Blue, Green
- tactile: csak taktilis visszajelzes, feluton doccen egyet a kapcsolo, de nincs extra kattanas: Brown, Clear
- linear: nincs taktilis visszajelzes sem, linearisan siklik: Silent, Red, BlackNyilvan a linearisok a leghalkabbak, mivel azoknal nem akad meg a kapcsolasi pont korul a kapcsolo.
Altalaban a tobbi gyarto kapcsoloinal is megvan ez a 3 fo kategoria, kivetel talan a Razer "sajat" kapcsoloi, mivel abbol csak clicky es tactile van.
Kaihua amugy gyart linearisakat is, de Razernek nem kellettek.Vagy a buckling spring, ami az MX Blue/Greennel is brutalisabb hanggal bir.
De manapsag elegge arany aron merik az IBM Model M-eket, ha valaki lomtalanitaskor MEHben leadas helyett felteszi a vakerara. -
nyunyu
félisten
Pontos számokat nem mondhatok, de nyílt titok, hogy a Cherry önmagában nem tudja kielégíteni ezt az ugrásszerűen megnőtt igényt.
Nem tudjak es a nem akarjak kozott van nemi kulonbseg.
Kaihua pl. be birt ruhazni egy uj gyartosorra a Razer kedveert.Gateron is megujitotta a KS-3 kapcsolo szeriajat, most mar elerhetoek SMD LED kompatibilis kivitelben is, atlatszo felso resszel, alul LEDnek kivagott lyukkal, igy kozvetlenul az MX RGB szerianak allitanak konkurenciat.
Ahogy olvasom a kulfoldi billzetes forumokat, folyamatosan hiany van bizonyos kapcsolo tipusokbol.
Koznep altal kevesbe ismert MX Clear kapcsolobol (MX Brownnal kemenyebb taktilis kapcsolo) pl. alig parezer darabot birtak szallitani a legalabb fel eve szervezett group buyra, igy a hardcore billzet fanok alig egy oraval a GB indulasa utan hoppon maradtak, elfogyott a keszlet.
Vagy emlegetik azt is, hogy honapok ota hiany van MX Redbol, aztan Cherry csak fel ev mulva kezdi megint gyartani, mert korabban nem fer bele a menetrendjukbe.Persze az ipari billzetekbe valo MX Blacket azt birjak tolni orrba-szajba.
Factory tour videot mintha mar lattam volna a billzet topikban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Victus 16 - 16,1"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 - Win11 - 1,5 év gari
- Gamer laptopokat beszámítunk vagy felvásárolunk magas áron! Bolti ár 50-80%-ig
- iKing.Hu - Samsung S24 Ultra - Gold - Használt, karcmentes
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest