Hirdetés

2017. október 21., szombat

Interjú: a Cherry titkai a mikrokapcsolókról

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Cherry-t kérdeztük, miként lehetséges, hogy egy ideje tömegével kínálják MX mikrokapcsolóik másolatát.

Új versenyzők a pályán

Néhány éve robbantak be a gamer világba a mechanikus billentyűzetek. Ezek a bumfordi, vaskos megoldások hamar az elit versenyzők, majd pedig az őket csodáló tömegek kedvencei lettek. Talán nem csak at erős marketing miatt, hanem azért is, mert tartósak, több éves intenzív használat után is úgy működnek, mint a kicsomagolás utáni első pillanatban. Ezek a sorok is egy mechanikus billentyűzeten íródnak, amibe a szerző három év alatt alsó hangon 15 millió karaktert vert bele, és a cserélhető billentyűkupakok kopásától eltekintve úgy működik, mintha új lenne.

A mechanikus billentyűzetek sokáig egyet jelentettek a német Cherry GmbH MX sorozatos mikrokapcsolóival, ezek adták a szinte elpusztíthatatlan alapot. Néhány éve viszont új játékosok tűntek fel ezen a piacon, akik a Cherry MX-ekre megdöbbentően hasonlító termékeket kínálnak. Hogy miért pont most, és hogy erre miként reagál a Cherry, erről Michael Schmidtet, a Cherry GmbH nemzetközi marketingért és PR-ért felelős munkatársát kérdeztük.

Hirdetés

PROHARDVER!: Mi az oka annak, hogy korábban nem volt jelen más gyártó a piacon a Cherry MX-hez hasonló mikrokapcsolókkal?

Michael Schmidt, Cherry: A Cherry 1984-ben szabadalmaztatta az eredeti MX mikrokapcsolót. Az ilyen jellegű, szellemi tulajdonra vonatkozó védelem maximális időtartama harminc év, így ez 2014-ben lejárt. Azóta bárki felhasználhatja a szabadalomban szereplő mechanikai ábrákat és leírást, tehát teljesen törvényesen készíthet hasonló terméket, másolatokat.


Az eredeti MX kapcsoló vázlatos rajzaiból ma már bárki legálisan ötletet meríthet

Fontos kiemelni, hogy az elmúlt évek alatt több mint háromszáz kisebb-nagyobb módosítást eszközöltünk az eredeti terveken. Ezek az egyes komponensek formáját, anyagát, elhelyezését és gyártását is érintik, és ami a leglényegesebb, nincsenek benne a szabadalmi leírásban. Így mondhatni van néhány évtizednyi előnyünk a konkurenciával szemben. Továbbá nemrég adtuk be a kérelmet egy új szabadalomra, ami a kétkomponenses, halk működésű kapcsolókra vonatkozik, és szintén harminc éves védelmet biztosít a másolással szemben.

PH: Miben tud a Cherry többet nyújtani vetélytársainál?

Cherry: Több mint harminc éves tapasztalatunk van mechanikus kapcsolók tervezésében és gyártásában, ehhez hasonlóval más gyártó nem rendelkezik. Bár a többi gyártó technikai leírásaiban is szerepel az 50 millió leütéses érték, a Cherry az egyetlen, amely garantál is ennyi kapcsolást. Ráadásul úgy, hogy az első és az ötvenmilliomodik leütés is ugyanolyan erőt igényel majd, ugyanolyan karakterisztikájú lesz.


Cherry gyárlátogatás – forrás: LinusTechTips

A gyártás során minden egyes kapcsolót ellenőrzünk, a teljes, 50 milliós tesztet is több, véletlenszerűen kiválasztott példányon elvégezzük. Ez a tesztelési folyamat több mint hat hónapig tart (szerk. megállás nélkül percenként kb. 190 leütéssel jön ki fél év alatt az 50 millió kapcsolás), hasonló alaposság nem jellemző a többi gyártóra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.