- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gaming notebook topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fekeandras
őstag
Hát igen.Kiszivárogtattak tavaly nyáron egy pár soros hírt miszerint idén jön az asztali gépekbe szánt belépő szintű szerény teljesítményű de cserébe 40w TDP körüli fogyasztású 45nm-es Dual Core Celeron proci, ami a Celeron 4xx és a E1xx sorozatot nyugdíjazta volna de ezek szerint az a project is a válság áldozata lett mert nagyon nagy a csend.Nem is értem 2009-ben miért gyártanak még egy magos processzorokat.Max irodai gépekbe jó mert játszani már sajnos az összes kevés.(Celeron 440 saját tapasztalat.)
Az E5200 tényleg jó ár/érték arányú proci.A magas szorzó miatt szinte bármilyen lapban megy legalább 2,7-2,8Ghz-et.Az meg jelenleg a játékok 95%-hoz elég.
-
gV
őstag
válasz
fekeandras #67 üzenetére
tipp: még vannak az Intelnek 65nm-es technológiát használó gyárai, amiben nem akarta leállítani a termelést (embereket kirúgni) és h miért nem? mert lassan átállnak 32nm-re és én az Intel helyében ezen gyáraknál csinálnám a váltást, de ez lehet hülyeség is, mert 45-ös gyárakat egyszerübb és olcsóbb 32-re átállítani, akkor marad az h ezek a 65-ös gyárak termelik a P(m)4x/G(m)4x/X58 chipeket, de nem olyan mértékü volumenben h teljesen kihasználják a kapcitást
-
fekeandras
őstag
Azt nem értem miért gyártják a mai napig az E2xxx sorozatot.Ugyanannyiba kerül az E2220 mint a E5200.De még ma is gyártják őket.Nekem az lenne a logikus, hogy a raktáron lévő procikat kiszórják és lassan próbálják "rákényszeríteni" az E5xxx sorozatra a jónépet.
-
Oliverda
félisten
Viszonylag magas fogyasztással és ezzel együtt hőtermeléssel rendelkezik, ez szerintem nem vitás. Persze a számítási teljesítményre is magas. Az már más kérdés hogy jelenleg többen vannak akik inkább kisebb teljesítményt választanak kisebb fogyasztás és ár mellett. Sokan vannak akik csak rumból szeretik a 73 fokosat.
-
gV
őstag
-
Hát, nekem itt van a P35 lap, belemegy a 45nm-es C2Q (amit nemsokára olcsón kaphatok, ha jön az olcsóbb i5, meg új phenom), itt van benne a 4Gb DDR2 amit tök olcsón vettem. Akkor fogok lapot, memót, CPU-t úgy cserélni, hogy fajlagosan mint drágább, mint amim most van, és az összköltség bőven többszöröse lesz egy procicserének, és szélső esetben is csak 30-40%-al lesz gyorsabb (néha csak 10-el, de mindegy, úgysincs CPU limitem 1920-ban AA mellett)?
-
proof88
addikt
Sztem meg most elég jók ezek a Core2-es procik ahhoz, hogy rohanjanak az emberek cserélni. Sokan hosszú távra raktak össze új konfigot és már nem fér bele pl alaplap csere.
Anno hasonlóak voltak a PIII-ak, amikor megjöttek a Tualatinok. Nyögvenyelős volt az egész P4-mizéria, persze ehhez az is kellett, hogy nem voltak túl erősek. Akinek Tualatinja volt, az biztos megvolt még pár évig. Persze az is igaz, hogy az i7-ek azért jobbak sebességben a Core2-nél, de én biztos nem cserélnék konfigot, amikor 280 körül van 1 euro. Szépen rágyúrnak majd a 4-magos procikra a játékfejlesztők, elég lesz még a C2Q pár évig. Sőt, 2 évig egy E8400 is. Alapon, aztán húzva. Közben cserélsz 2x is vga-t, de a proci sztem időtállóbb. -
Nippon
őstag
Szerintem az év közepére elfogadhatóak lesznek az i7 árak. Már lehet kapni az olcsóbb lapokat hozzájuk, a memóriából egy 3gb-os csomag alig több mint 4Giga 1066-os DDR2
A procik meg... Mennyi is volt a Q6600 amikor kijött? Ezek 4 magos procik, senki ne várjon DualCore áron ilyet. A Core2 meg már halálra van ítélve... -
p0c0k
tag
szerintetek európában is csökkenek majd az árak vagy csak az usában?
-
törölt tag
válasz
[CS]Blade2 #52 üzenetére
És emellett aki bevállalós, elég bátor még a használt Core 2 Quadokat is nézegetheti, mert akinek C2Q-ja volt és i5-öt, i7-et vesz a C2Q-tól úgyis meg kell vállnia, és eladja. Aki ügyes, jó helyen van, jó időben, kifoghat egy jó C2Q-ot.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
TomBoy1986 #49 üzenetére
Értem én, hogy át akarnak térni már az új foglalatra, de ez nem egyik napról a másikra lesz. Élőszőr elkezdenek eltűnni egyes szériák, majd szép lassan teljesen átállnak az i5/i7-re a gyártások. A raktárakban még bőven lesznek C2D-k, meg C2Q-k.
-
shabbarulez
őstag
Ez a 1.5V-os teória szerintem totál nem állja meg a helyét. A szabvány 1.5V amitől +-5% eltérést tolerált. Ezt az OC miatt +10%-ig tolták ki, némi többletet ráhagyva. Ez amíg DDR3 lesz a piacon meg is fog maradni, a 32nm-es procikat is ezt figyelembe véve fogják tervezni és a 22nm-est is. Váltás majd akkor lesz ha úgy 4 év és 2 processzor architectúrával később jön majd a DDR4, ami szabvány szerint 1.2V-os lesz. Ott már lesz értelme újra úgy áttervezni a komplett cpu-t hogy még alacsonyabb feszültségekre optimalizálják az egész chipet. Ugyanúgy ahogy Nehalemnél szándékosan hagyták ki a DDR2-t hisz annak támogatása esetén a chipnek tudnia kellett volna 1.8V+10%-ot hogy megfelelően támogassa a szabványt. Úgy viszont nem alkalmazhattak volna olyan megoldásokat amik az alacsony feszültségű működésre vannak optimalizálva és ami alapján az egész Nehalemet az alapjaitól újraterveztek. A jővőben persze ez a trend ugyanúgy folytatódni fog, de a ritkábban cserélődő memória szabványok azért határt szabnak majd milyen időszakoknénk lehet alacsonyabb feszültségre optimalizálni egy chipet. A jővő mindenképp az egyre alacsony feszültségű chipekről fog szólni, amik persze alacsonyabb órajelen is fognak járni mint a mai chipek, de több maggal rendelkeznek majd. Máskülönben nem lehetne ésszerű TDP korlátok között tartani a fogyasztást.
Attól mert lesznek alacsonyabb feszültségű JEDEC szabványok, még jelenti azt hogy annak kötelező használata lesz. Főleg azért mert ezek jellemzően nem desktop, hanem mobil vagy szerver környezethez készülnek elsősorban. DDR2-ből is a szabvány 1.8V mellett készültek 1.5 és 1.2V-os alacsony feszültségű változatok egyes célpiaci területekhez, attól még desktop fronton ezek nem váltak kötelezővé, ahogy ez DDR3 esetén sem túl valószínű.
A új foglalatok ugyanúgy ki fognak szerintem tartani DDR4-ig minimum, de akár tovább is. Erősen attól függ a Haswell mennyire györekes változásokat hoz majd.
-
TomBoy1986
veterán
válasz
[CS]Blade2 #48 üzenetére
Már lassan kezd érdekelni, hogy mennyi a sok? Mikor álltok már le ezzel a szöveggel, hogy:
"majd ha sok program használni kezdi a 4 magot, és az ára is lejjebb megy, még mindig érdemes lesz átállni az LGA775-ös C2Q-ra."
Nem vagyok sem egyik sem másik cégnél belső ember, de:
- AMD azért nem váltott platformot, mert nincs nyerő helyzetben, nem piacmeghatározó, így nem akarta, hogy még többen váltsanak a konkurens márkára
- intel meg nem fogja csak a kedvetekért gyártogatni a vakvilágba a négymagos C2Q-kat még évekig... egyszerűen el fognak tűnni a piacról mihelyt megjelenik az i5
- ezt pedig azért teszi, mert megteheti a 80% körüli/feletti részesedésével...Azaz aki majd sokáig vár úgy fog szívni, mint pl. a 939-es X2-kre túl sokáig várók. Az i5-öt vásárlók pedig úgy fognak, mint az aki 754-be invesztált. Szomorú a helyzet, mi?
-
[CS]Blade2
addikt
Nagyon KO a helyzet. Az LGA775 még mindig teljesen elég az AMD teljes palettája ellen. az i7 csak ráadás, annak aki ennyiért is meg tudja venni. A 4 magot még mindig kevés szoftver használja ki, így bőven van keresnivalója még az E5xxx-nek, E7xxx és E8xxx-nak, majd ha sok program használni kezdi a 4 magot, és az ára is lejjebb megy, még mindig érdemes lesz átállni az LGA775-ös C2Q-ra.
-
proof88
addikt
A 775-ös procik egy ideig még ki fogják hajtani a kártyákat az biztos, persze vannak anomáliák, lásd a GTA4-et, ami procilimites nagyon, de kivételek mindig is lesznek.
Az is igaz természetesen, hogy a hardver- és szoftvergyártók kooperációjaként a jövőben megjelenő játékok igényelni fogják az új hardvert, ez természetes, nyilván a GTA4-et is meg lehetett volna úgy csinálni, hogy duplaannyi fps is kijöjjön egy E8200-zal mondjuk, persze benne van a pakliban, ha nem tudják rendesen áthozni PC-re a játékot, de azért ne gondoljuk, hogy bénák a fejlesztők, egyszerűen csak így lesz miért hardvert venni.
Igyekezzünk VGA-limites beállításokat használni és akkor biztosan sokáig elég lesz a 775-ös proci, rengeteg embernek még csak 2-magos procija van, szerintem rengetegen fognak először 775-ös Quadra váltani, mint i5/i7-re, és nem fognak rosszul járni. Egyre több játék jön ki, ami profitál a 2-nél több magból, és a 775-ös procikban jó a tuningpotenciál (mármint a Core2-kben természetesen, nem a 775-ös P4-ekben).
Most egy vagyont kéne kiadni egy i7-es rendszerhez, úgyhogy én most is 775-ös rendszert alakítanék ki, és évekig ellenne. Természetesen később olcsóbb lesz az i7, de a mostról beszélünk.szerk.: ollie: ezt erre írtad?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Jack O'Neill #45 üzenetére
Sajnos vannak ilyen pletyik. A HighK+MG megvalósításról eddig is tudtuk, hogy nem nagyon bírja a magas feszt. A 32 nm-en pedig nem ajánlatos 1,5V fölé menni. Mivel a Core i7 rendszer max. feszültségét a memória feszültsége határozza meg, így a Westmere cucchoz 1,5 V-os DDR3 ramok kellenek. Nekem ez így nem tetszik.
Tudom, hogy csak pletyi, de eléggé reális a dolog, mert a fizikai korlátok is ezt diktálják. A JEDEC már be is jegyezte az 1,5V alatti DDR3 memókat DDR3L néven. Ez szintén nem biztató. -
Jack O'Neill
tag
Hy Abu! Ezt a Westmere= 1,5V DDR3 honnan húztad elő?
Megint vannak pletyik....
Nem hiszem, hogy bármilyen reális okuk lenne meglépni ezt. Sztem marad az 1,65V limit. 32nm ide vagy oda...Az 1,65V-os rammokból meg már tele a piac...olyanok jöttek ki hogy csak nézek 2000mhz cl7 1,65V
Ilyet a népnek! Meg a te gépedbe is -
-
xmaas
őstag
Nem kell felteni az AMD-t amedig kb. 95% az embereknek csak annyit tud a szamitogeprol hogy bemenek a boltba es vesznek egyet szoval mindig lesz vasarloja barmelyik cegnek a termekeire ,es amugy is ott vannak az amcsi torvenyek nem engedik hogy csak az Intel legyen a piacon
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nekem a Core i5/i7 fejlesztési struktúrája nem igazán tetszik. Eleve most veszel új platform-ot, ami nagyon drága, de ez a Core i5-tel mérséklődni fog. A fejlesztés elengedhetetlen követelménye egy 1,65V alatt működő DDR3 memóriacsomag. Már ha nem akarsz sűrűn procit cserélni. Na most megveszed a szükséges memóriát. De azt a következő generációnál nem viheted tovább, mert a Westmere-nek már valószínűleg max 1,5 volt-os DDR3 memóriák szükségesek. Tehát megint veheted az új procival az új Ram-ot. Ez nekem valahogy nem jön be. Még mindig a Core 2 a legjobb vétel az Intelnél, mert sokkal kisebb a fejlesztési megszorítás. Ha már nem lesz elég a Core 2, akkor a Phenom 2 lesz nekem a megfelelő megoldás, szintén kisebb fejlesztési megszorítások miatt. Meg ugye, ott nem lesz külön Socket a közép- és a felsőkategóriába, ezzel szemben az Intel-nél dönteni kell, hogy LGA1160 (Core i5), vagy 1366 (Core i7).
-
laci666
senior tag
Úgy tudom,hogy az LGA775-re már nem jön új fejlesztés.Az Intel nem AMD nem gondol a (felhasználóira) a visszafelé kompatibilitásra.I7 és az I5 nem megy bele szvsz LGA775-nek befelegzet.
Aki új konfigot vesz az jobban jár az I7/I5-el.
Amd-nél a Phenom2 jó az AM2/AM2+ -os lapba is szvsz ott nincs ilyen gondÉs szerinted 2x4870X2 vagy 2xGTX295 melyik Q-d hajt ki.szerintem egyik se és ezektől már csak erőseb kártyák jönnek.Ha jövőben jönnek új és erősebb cpuk azok már csak LGA1366-ba a másik oldalon meg AM3-ba fog menni.
-
-
nguru
tag
Hali!
Nem biztos,hogy jó ötlet az Inteltől, hogy végleg kilőjjék az Amd-t, az USA-ba ui. eléggé figyelnek a tröszt ellenes törvényre. Eszerint, ha az Intel monopolhelyzetbe kerül, akár fel is darabolhatják a céget...Ezt ők is tudják.
Na, azért nem féltem az AMD-t...lesz még meglepetés, eddig legalábbis volt....Ollie: én a CHF/HUF miatt aggódom
-
-
syC
addikt
Asszem ezzel egyértelműen KO -val ismét intel győzött.
-
laci666
senior tag
Ne féltsd te az AMD-t bőven Intel alatt fogja árulni.
Ha eddig nem sikerült földbe döngölni akkor ezután se fog főleg úgy hogy itt vannak az új phenomok az I7-tel még nincs teljesen pariba de a Q-kal egy szinten van.Más:
Szerintem akik a jövőben gondolkodnak azok már elfelejtik a core2.
Vagy I7 vagy I5-ben gondolkodnak.A másik oldalon meg ott van a Phenom2 abból is az am3. -
kecsetif
aktív tag
Hát szép és jó dolog, az "olcsó procit a népnek". Viszont ami most zajlik az intel részéről az már nem a piac uralásáról szól, hisz az régen megvan. Ez inkább az AMD végleges kiiktatására irányul...
Ha ez sikerül, vajon mennyi lesz majd egy felsőkategóriás intel proci? És vajon konkurencia nélkül mennyit fog az intel fejlesztésre szánni a jövőben? -
laci666
senior tag
Ez szép és jó csak hát van egy olyan érzésem hogy ebből az euró/forint árfolyam miatt
semmit nem fogunk érezni.
-
-
mmdms
addikt
na erre vártam mióta megjelent az E5200-as. eddig 14900 volt a legolcsóbb amit láttam, legalábbis gianni-nál szoktam nézni, azóta csak drágább lett. na most lesz igazi bestbuy
-
Na, haladunk. Tavaj azt hittem a Corei7 után már januárban vehetek olcsó Core2 Quadot, de nem...
Amúgy mivel lesz jobb egy Q8200S mint egy S nélküli? Ahogy nézem FSB, órajel, cache mind ugyan az. Új stepping lesz legalább? Jobban tuningolható lesz...?
-
Solymi81
aktív tag
A kérdés az, hogy valóban lesz-e nálunk árcsökkenés, és csak a procik terén vagy más terén is. esetleg a mostani gazdasági helyzetben elképzelhető az, hogy mg külföldön csökken, nálunk stagnál vagy nő az ár?
-
-
Én egy 940-es denebre fenem a fogam, úgyhogy örvendve fogadom a hírt, főleg ha jönnek majd a Q9xxx-es széria árcsökkentés hullámai is!
-
törölt tag
"... míg az E5400-as (2,7 GHz – 266 MHz FSB, 2 MB L2 cache) ára 84 dollár."
Az E5000-nek 200 MHz-es az FSB-je.
-
Dare2Live
félisten
Ez így nagyon gyenge a Phenom 2 ellen. Máshogy: Jelenleg egyértelműen a Phenom 2 a bestbuy.
ha ezt Intel nem realizálja abból nagy pofáraesés lesz.
apropó PH!n mikor lesz Phenom 2 teszt?
-
PH-User
addikt
Ez tetszik.
Q8200 lesz a Xeon utódja.
-
dchard
veterán
Már majdnem vettem egy új kettes phenomot, de már ezzel az árcsökkentéssel is jobban megéri és gyorsabb a q9550, hát még ha tovább csökkentik az árát.
Dchard
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
[CS]Blade2 #15 üzenetére
Erre a jelenségre nincs magyarázatunk. Ők döntöttek így.
-
[CS]Blade2
addikt
E2220 2,4Ghz 1MB L2 74$-->64$
E5200 2,5Ghz 2MB L2 84$-->64$ -
adorjant
őstag
ezek a TDP értékek még mindig csak az átlagos fogyasztást takarják?
-
Bluegene
addikt
nekem nagyon szimpi a Q8200 is, 45nm olcsó 4mb cache
de nagy hátránya az alacsony, 7-es szorzó, mikor jön ki 8-as vagy nagyobb szorzóval egy Q8400-Q8500? tényleg egy ilyet lehet már 35 ezerért is kapni ami nem rossz, csak zavar az alacsony szorzó
-
WonderCSabo
félisten
Intel fanok, ezért nem kell szidni az AMD-t (is).
-
Devid_81
félisten
Attól függ mennyin hajtod a mostanit
Ha 4.5GHz en akkor onnan már csak az segíthet ha az "új" minimum 4Ghz megy azzal a 4 maggal
Persze egy szót sem szóltam ha valaki megtanul optimalizálni"A kiszivárgott információk szerint a Phenom II megjelenésével az Intel további árcsökkentésre szánta el magát, mely a felsőkategóriás Core 2 Quad modelleket fogja érinteni."
Ez a mondat is jól esett, úgy ahogy van
Jöhetnek az olcsó procik, szeressük őket -
barnam_
nagyúr
Még E5300-t se (nagyon) kapni, nemhogy E5400-t.
-
proof88
addikt
Boldogok lehetünk a kibontakozó árverseny miatt, azonban jobb lenne, ha nem lenne ilyen nagy az euro - forint árfolyam, jajj de visszasírom a nyarat, azóta 33%-kal drágább minden, pl.
ASUS P5Q 20 körül volt, most 30, P5Q-E 30 körül volt, most 40, E8200 30, most 38, E8400 32, most 40.
Egyébként vigyázzatok magatokra, az OMSZ piros jelzést adott ki, éjszaka ónos eső és jegesedés várható, emiatt se autóval, se gyalog nem ajánlott közlekedni utána! -
Puma K
nagyúr
Juppikájé!
Q9550s (2,83 GHz – 333 MHz FSB, 12 MB L2 cache) típusszámon lesznek megvásárolhatók, és mindössze 65 wattos TDP fogyasztás
Ilyen kell nékem majd egyszer ha kifogyna a kraft a mostaniból!
-
ityam
őstag
az E7400 nak nem 3 MB cache kellene?
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hm.. Így az E5***-eknek egész baráti ára lett
Ez E5200 elvileg még egész jól tuningolható is, ha jól tudom.
Csak az itteni árakat ez mennyire fogja befolyásolni, arra leszek kíváncsi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az alacsony fogyasztású, négymagos Core 2 termékek bejelentése mellett több processzor árát is csökkenti a vállalat.
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest