Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz Dyingsoul #126 üzenetére

Annak a talpában egyszerű vasmagos hálózati trafó van, a két teleszkópon AC megy fel és egy 12 V-os halogénizzót táplál.

Nekem van egy ennél jobbfajta (formaterv szempontjából tetszetősebb), a kapcsolója olyan, de háromállású. A trafó primerjét átkapcsolva két fényerőfokozatot tud.

Egy ilyen lámpába LED helyettesítőt tenni problémás:

- Az alacsonyabb terhelés miatt feljebb szökik a trafó feszültsége --> kinyíródás.
    - Az apró kis pótlékban nem fér el akkora szűrőkapacitás (az egyenirányító után), ami a 100 Hz pulzálást kivédené, ezért igen kellemetlen a fénye, az emberek mozgása szaggatott lesz a fényében --> stroboszkóphatás.

Tehát az átalakítást másképp kell megközelíteni, megfelelő simított tápot kell biztosítani a LED-nek, aminek többféle elektronikus megoldása lehetséges, barkácsolni kell.

Vagy maradsz a halogénes változatnál, annak is jobb a hatásfoka, mint a hagyományos izzónak. A halogén gáztöltés magasabb izzószálhőfokot tesz lehetővé anélkül, hogy túl hamar kiégne. Vagyis jobban kihajtják, kvázi nő a színhőmérséklet, így hatékonyabb. A magasabb hőfok miatt kvarcüvegből készül mellesleg.

Panaszkodtak itt előzőleg a vibrálásra, az is a pufferkapacitás alulméretezése miatt van.

Akár egyszerű, kapacitív előtétes lámpáról van szó, akár aktív elektronikus driverről, a 230 V először egyenirányításra kerül, utána következik egy puffer*. Ha az kevés, akkor vibrálni fog.

De ez már a kompakt fénycsöveknél is így működött, így azután hiába többször 10 kHz a működési frekvencia, ha a 100 Hz pulzálás modulál rajta.

*Noha ma már ez sem mindig igaz, mert vannak újabb technikák (triac dimmable driver, "cosφ-barát" driver), ahol a primer oldali pufferelés elmarad vagy minimális, kimeneti oldalon pufferel, meg egyéb trükkös megoldásokat alkalmaznak. Más kérdés, amikor mindez végül mégis a vibrálás rovására megy.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

• Dyingsoul

veterán

válasz dabadab #125 üzenetére

A csiptethető lámpáktól már rosszul vagyok. Ebay-en is keresek és feszt csak ilyen hulladék csiptethetőket ad ki. Nem a te lámpád ellen szól de számomra ezek gagyik illetve nincs hová csiptetni.

Egyik volt lakótársamnak volt egy olyan faja szarvasi lámpája, rendesen nehéz volt (látszott rajta, hogy volt benne anyag, azt ha tarkónvágtad a révai nagy lexikonával akkor is talpon maradt...), de abba is csak valami mini égő volt és két fokozatú volt. Iszonyat szerettem gyakran kölcsönkértem tőle.

Ilyesmi volt, az alapja nagyon hasonlóan nézett ki, a szára az 1-es cső volt és nem teleszkópos de két ponton hajlékony/állítható: a tövénél és a lámpabúránál.

Nekem leginkább azért kellene, hogy valami fényt szórjon a szobába, utálok vak sötétben kockulni de nem azért mert félnék, egyszerűen csak jobban bántja a szemem olyankor a monitor, mint egyedüli fényforrás. régebben ami volt asztali lámpám, azt is inkább elfordítottam magamtól a fal felé, hogy szórja a fényt, mintsem hogy fókuszálja egy helyre.

Jah meg nem szándékoznék tízezer forintokat adni érte.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

• dabadab

titán

válasz Dyingsoul #124 üzenetére

Mi a konkrét kívánságod? Nekem van egy Jansjö lámpám, az kb. pont azt produkálja, amit ettől a kategóriától el lehet várni: kb hatvan fokos fénykúpot vet, aminek nagyon határozott szélei vannak, ott elég jó fényerőt produkál, amúgy meg strapabíró és a csipesz meg a hajtogatható, de formatartó nyak miatt nagyon könnyű bárhová feltenni.

DRM is theft

• Dyingsoul

veterán

Ha már úgyis itt vagytok, nem tudnátok ajánlani valami normális asztali lámpát amiben jó az elektronika? Tesco 4000 forintos lámpa kb fél óráig bírta. :) Ledes égőt szeretnék venni bele. Vagy alapból nem ledes lámpába nem is érdemes led égőt tenni?

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

• didyman

őstag

válasz Picboy #122 üzenetére

Az első doksi a túláramról szól, ott nem is meglepő annyira a dolog (itt visszakanyarodok egy korábbi felvetésedhez, hogy a LED-ek hajtása impulzusüzemben ajánlott-a Cree doksija ezt árnyalja, illetve főleg a negatív hatásaira hívja fel a figyelmet, de lakosságiban szerintem az impulzusszerű túlhajtás nem is jellemző, mert nincs olyan előnye, ami fontos lehetne), de a másodiknál üzemi tartományban is elég jelentős mozgást produkál az a LED. Érdekes. Megkövetem magam, ez tényleg összemérhető az áramerősség okozta értékkel. Találtam egy kicsit általánosabb doksit erről, ami konkrétan a DC és PWM fényerőszabályzást taglalja, de ebből sem tudom alátámasztani, hogy a PWM annyival jobb lenne ("slightly better"), de összességében sem ér el akkora értéket a fehér esetében, amivel érdemes lenne foglalkozni egy egyszerűbb lelki világú monitor esetében például. Az RGB LED-nél már árnyaltabb a kép, amit a vörös tartomány művel, az egészen elképesztő. Külön érdekes az mindkét típusnál, hogy PWM és DC esetében eltérő a változás iránya, ami a foszfor egyértelmű érintettségét jelenti, úgyhogy a másik kolléga ezzel kapcsolatos állítását is alátámasztja, habár nem az az oka, amit ott ír, hanem a foszfor hatásfokának változása.
    Köszi az anyagokat!

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

• Picboy

tag

válasz didyman #120 üzenetére

Ezt találtam hirtelen.

Ebben diagramokkal is szemléltetve van a színváltozás.

Az alulmintavételezést meg azért mondtam, mert mint ahogy most utánanéztem, akár dig.fényképgép, akár kamera, a záridő egyiknél sem kisebb, mint 1/8000 - 1/10000s. Ez meg 5kHz, de inkább 1kHz felett alul mintavételezettséget eredményez. És akkor magáról a képfrissítésről még nem beszéltünk.
    Egy fényforrás elektronika ennél biztos nagyobb frekvencián üzemel, hacsak nem nagggon gagyi és soros kondenzátort használ.

Találtam egy doksit, ami a villogással (hunyorgással) foglalkozik.

Érteni értem, gondolom.
    A gondom, hogy újabban egyre kevesebb a hozzáértő és egyre több a fotelfizikus. Valaki kérdez valamit, ami több-kevesebb hozzáértésről tanúskodik. Én válaszolok rá valamit amivel kiindulási állapottól függően igyekszem a feltételezett jó irányba terelni. Ekkor vagy saját maga áll neki magyarázni, vagy jön egy harmadik. Nem mondom, hogy tévedhetetlen vagyok, ami iskolám van, azzal sem kérkedek, de mikor valaki keveri a mértékegységeket, megpróbálom kijavítani, erre még neki áll feljebb az akármilyen iskolájával, ami szerinte nekem úgysincs (ez nem itt történt), azért felmegy a pumpa.
    Vagy mikor egy mobilos megvilágításmérő alkalmazásra 2-3 csillagot ad, mert jó ugyan, de jobb lenne, ha át lehetne kapcsolni lux-ról lumen-ra. :(((

• didyman

őstag

válasz Picboy #119 üzenetére

Dehogy lesz jó, biztosan lesz valaki, aki firtatni fogja a módszer alkalmasságát... ;) Sok éve csináltam ilyet, mivel a LED kapacitása nagy, így önmagában erre nem volt túl alkalmas jószág, ellenben a fototranzisztor sokkal inkább az, és feldolgozni egy egyszerűbb a jelét. Mivel akkoriban nem volt itthon, így pár BC107-es esett áldozatául a kísérletezésnek, melyek azóta fényérzékelőként működnek lereszelt kalappal. :D .

• didyman

őstag

válasz Picboy #117 üzenetére

Hogy-hogy minek? Az áramgenerátornak, magának. A PWM fényerő-szabályozás gyakran a LED meghajtó engedélyező lábán történhet, vagy a meghajtón belül valahol a kimeneti fokozat előtti kapuhálózaton beavatkozva. Konyhaiul, a 70-200 kHz-es PWM jelet engedélyezzük, tiltjuk 100-200 Hz körüli impulzusszélesség-modulált jellel. A LED-nél ezt meg lehet tenni büntetlenül, azaz mégsem, mert..
    ..A LED nem rezisztív áramköri elem, pláne nem akkor, ha másodpercenként 100-200 alkalommal ki-be kapcsolgatjuk. Mert a parazita kapacitásai ekkor jelentékennyé kezdenek válni. A helyettesítőképben ilyenkor feltűnik egy erősen feszültségfüggő kapacitás reaktanciája, ami a frekvencia növekedésével lekezdi kínosan közelíteni a LED differenciális ellenállását.

De, az egyenáramú áramforrás is tápegység. Kezdem úgy érezni, hogy szándékosan nem érted. Én tudok különbséget tenni áramgenerátor és feszültséggenerátor között. Mindkettő tápegység, csak az egyik állandó áramra, a másik állandó feszültségre stabilizált. Úgy érzem, hogy ezt neked ismét felesleges magyarázni..

Nem, valóban nem értem. A monitor tápegysége alapvetően feszültséggenerátor, eddig is az volt, most is az. A LED meghajtója ettől teljesen különálló terület, nem értem, miért keverjük ide? Azért, mert esetleg közös panelen van? Mindegy, mert az áramgenerátor. 4-5-6 csatornás, boost topológiás, önálló áramköri terület.
    A színhő kapcsán már írtam, hogy az a záróréteg hőmérsékletétől fog függeni, ebből a tekintetből meg mindegy, hogy állandó DC áram, vagy átlagos áram folyik rajta, a disszipált teljesítmény ugyanakkora lesz, a chip hőtehetetlensége folytán pedig a hőmérséklete is. De ez a drift amúgy a szélsőségeket leszámítva nem okoz akkora problémát, hogy ezzel érdemes legyen foglalkozni, de ha van erről érdemleges cikked, adatlapod, szívesen veszem.

• Picboy

tag

válasz didyman #116 üzenetére

A szétszedésnél sokkal egyszerűbb, ha fogsz egy ledet, azt kötöd az oszcilloszkópra, és azt tartod oda a vizsgálni kívánt fényforráshoz. A led visszafele pici napelemként működik. Urra kevés ugyan, hogy megtáplálj valamit, de a szkóp bemenetével talán elbír. Csak nem árt jól leárnyékolni villamosan.

[ Szerkesztve ]

• Picboy

tag

válasz didyman #112 üzenetére

Utóbbi pedig ennek engedélyezése-tiltása közötti időarányt állítja
    Minek az engedélyezése-tiltása?

és ahogy egyenfeszültségű tápegység is épül így, úgy egyenáramú áramforrás is
    Az áramforrás nem tápegység? Esetleg nem feszültségforrásra (generátorra) gondoltál?

Látom nem érted. Azért mondtam, hogy a tápegységet szabályozható tették, mert eddig, legalábbis leggyakrabban a monitorban volt egy fix kimeneti feszültségű tápegység, ami táplálta pl. a jelfeldolgozó és lcd meghajtó egységet és külön az invertert a háttérvilágításhoz. Ha a háttérvilágítás meghajtását összevonjuk a tápegységgel, akkor kapunk egy szabályozható tápegységet, amivel alkatrészt és veszteséget is spórolhatunk. Az, hogy ez PWM, vagy nem, más kérdés.

Mivel a led, mint fényforrás energiaátalakítást végez villamos energiáról, fénnyé, ahhoz, hogy fény kibocsátására bírd, villamos energiát kell hozzávezetni. A pillanatnyi kapocsfeszültség és az átfolyó áram szorzata a pillanatnyilag felvett teljesítmény, ami a hatásfok figyelembevételével alakul fénnyé és mivel a led nem reaktív elem, ezért nem folyik rajta áram, ha nincs a kapcsai között feszültség és fordítva (a parazitakapacitásokat elhanyagolva és feltéve, hogy világításra használjuk), ezért az áramának szabályozása a fényerejének változásával jár.
    Mint feljebb kitárgyaltuk, ha szeretnénk, hogy a led által kibocsátott fény színe ne változzon, az áramot állandó értéken kell tartani, ebben az esetben a led ki/be kapcsolásának idejével lehet az átlag fényáramot szabályozni. Monitor esetén ezt a gyártó az lcd panel megfelelő vezérlésével korrigálni tudja, de egy lámpánál nincs mivel korrigálni.

• didyman

őstag

válasz Picboy #115 üzenetére

Milyen szempontból az, pontosan? Honnan tudod, hogy alulmintavételezett? Sehonnan. :D De egye kutya, a legközelebbi jövevényt szétszedem, rákötöm szkópra és mérési jegyzőkönyvet fogok készíteni, hogy mindenki számára kellően hiteles lehessen.

• Picboy

tag

válasz didyman #114 üzenetére

Biztos vagy abban, hogy indikálásra alkalmas a felszerelésed?
    A gond, hogy ez így egy alul mintavételezett, átlagolt eredmény.

• didyman

őstag

válasz Picboy #103 üzenetére

Nem mérni, hanem indikálni óhajtottam a villogást, mely a minél erősebb fény (közelebbi felvétel) miatt rövidülő záridővel magasabb frekvencián is lehetséges, valamint rámutatni arra, hogy a "nem villogós" hagyományos izzó mennyire villog valójában. Nem hittem, hogy ezt magyaráznom szükséges, fel sem merült, hogy valaki mérésnek tekinti azt a videót..

• didyman

őstag

válasz gyulank #106 üzenetére

Ezt sem értem. Ha a kék LED erősebben világít, akkor a foszfort is több foton éri el és az abban gerjesztett fény is erősebb lesz. Vagy talán túlvezérlődik a foszfor? :D A szín változása elsősorban a PN átmenet hőmérsékletével függ össze, valamint a foszfor öregedésével.

• didyman

őstag

válasz Picboy #109 üzenetére

Még mindig keverjük a PWM áramgenerátort a szintén PWM fényerőszabályozással. Előbbi azért PWM, mert ugyan mi más lenne kapcsolóüzemben, visszacsatolással, és ahogy egyenfeszültségű tápegység is épül így, úgy egyenáramú áramforrás is. Utóbbi pedig ennek engedélyezése-tiltása közötti időarányt állítja, amivel a fényerőt lehet a szem átlagoló képességét kihasználva szabályozni.

• didyman

őstag

válasz gyulank #104 üzenetére

Nem is értem, amit kérdezni akarsz. Mivel áramgenerátoros hajtást kér, mert az árammal szembeni meredeksége kezelhetőbb, ezért célszerűen az áramot szabályozzák rajta..

• Picboy

tag

válasz gyulank #108 üzenetére

Biztos jó az oled, de világítási célokra jelenleg még kevésbé alkalmas.
    Én, ha most lámpát kellene építenem, a CREE CXA sorozatából választanék valami ledet.

[ Szerkesztve ]

• Picboy

tag

válasz gyulank #108 üzenetére

Eszerint 220-240Hz volt. És valóban azt írják, hogy az újak nem villognak.
    Akkor ezek szerint vagy betettek valami plusz alkatrészt, amivel kisimították a négyszögjelet, vagy külön szabályozhatóvá tették a tápegységet.
    Azért ezt írom, nem pedig azt, hogy nincs benne PWM, mert kis veszteség mellett ekkora szabályozási átfogást szerintem nem lehet másképp megoldani, csak kapcsoló üzemű táplálással.

• gyulank

addikt

válasz Picboy #107 üzenetére

Miért keverem a fazont? Én is azt mondtam, hogy vagy ki van kapcsolva, vagy be, gyorsan írtam, nem fogalmaztam meg elég jól, de az benne volt, hogy kapcsolgatós. És emlékszem, hogy azt írták, hogy nem PWM van az újakba. Ezen kívül az enyémen is látok vibrálást, és utánhúzást is, de én nem hiszem, hogy szuperszemem van, és kHz-eket látok, hanem egyszerűen valami miatt alacsony frekvenciás zavarok vannak benne.

CRT: Ha olyan hosszú ideig utánvilágított volna, akkor nem villogott volna. Nyilván igazad van, de ez még nem jelenti, hogy kHz-eket észre lehetne venni. És alapból nem értem, hogy ha mégis az a különbség az új monitorokba, hogy magasabb frekvencián megy, akkor miért volt alacsonyon a régi, és az mennyi volt, és az új mennyi? Illetve nem tudom, mire írták, hogy vibrált, de lehet, hogy akkor vibrált, amikor változtatta a fényerőt, akkor viszont a fényerőváltozás frekvenciáján kellett növelni.

De nem lepődnék meg a változás mentes fény zavarán sem, mert pl. én is látok álló képen is zajt az LCD-n, ennyi erővel a háttérvilágításon is lehet.

Egyébként vagy féléve olvastam egy OLED-ről tán 330lm/W-ot produkált.
    De ha már OLED, akkor olyan helyen lenne értelmesebb, ahol 2 irányba világít. Vagy mondjuk egy L-alakút kockába hajtani, és minden irányba világítana. Ja, és az ötletem levédetve! ©®ϾϿ

[ Szerkesztve ]

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64

• Picboy

tag

válasz gyulank #106 üzenetére

Azt, hogy hogyan változik a színe, nem mondtam, de nem is érdekes.

Természetesen itt a ledre mint építőelemre gondoltam, nem a kész lámpára, ezt lehet nem hangsúlyoztam ki eléggé, de szerintem egyértelmű volt.

Kevered a szezont a fazonnal.
    Ami PWM, az mind kapcsolgatós, a kérdés a kapcsolási frekvencia.
    Minél kisebb ez a frekvencia, annál jobban látod, minél nagyobb, annál kevésbé.
    Ami NO-PWM monitor, az is PWM-es, csak nagyobb a kapcsolási frekvencia.
    Annyi biztos, ennél a megvalósításnál a legtöbb veszteség a kapcsolás közben keletkezik és minél több a kapcsolás, annál több a veszteség.
    Ennek ellenére nem hiszem, hogy emiatt lennének villogósak a ledet tartalmazó monitorok. Szerintem egyszerűen azért, hogy legyen mit fejleszteni. Ha egyből jól csinálták volna meg, kevesebb pénzt lehetne belőle kihozni.

CRT monitornál fontos tulajdonság a felhasznált fénypor utánvilágítási ideje. Ha hosszú, akkor kevésbé villog a monitor, de a mozgás elmosódott lesz rajta. Ha rövid, akkor szebb lesz a megjelenített mozgás, de villogni fog.

Hidd el, hogy rengeteg olyan ember van, aki minden fénycsöves fényforrásra rámondja, hogy villog, még, ha nem is igaz!

[ Szerkesztve ]

• gyulank

addikt

válasz Picboy #103 üzenetére

Nagyobb áramról kékebb lesz, mvel a fehér LED az kék LED + foszfor réteg. A kék erősebb lesz, a foszfor nem vastagodik. De a legtöbb égő nem szabályozható, szóval csak az öregedéstől változhat. PWM szabályzásnál meg vagy világít, vagy nem, de mindig ugyanolyan fényerővel világít. Bár monitoroknál már itt olvastam, hogy vibrált a PWM, ezért valami lineáris szabályzásra váltottak. Az, hogy ki mit lát villogósnak, az nem csak megszokás kérdése, mert ha nem villog, nem láthatja senki. De ugyanúgy, attól, hogy valaki nem látja, nem jelenti, hogy nem villog, mert én is láttam m,ég a 100Hz-es CRT-n is a villogást, meg az utánhúzást az LCD-n, akkor is, ha más nem vette észre. És igen, az, hogy a boltos ránéz, nem látja, és akkor nem villog, az olyan, mintha zúg, és nem hallja, de téged zavar. Viszont azért van egy határ, emlékszem, 60Hz nagyon zavart, 85Hz kevésbé, 100Hz már szinte jó volt, 200Hz felett már kétségeim vannak, hogy észre lehet venni, de a legtöbb kapcsolóüzemű cucc 30kHz környékén fut, ami már 150-szer több mint 200Hz. Szóval ~200Hz alatti vibrálást észlelhetünk, ami biztos, hogy nem egy kapcsolóüzemű áramgenerátor jól működése miatt van, hanem szűretlen táp, vagy valami hiba miatt.

• Picboy

tag

válasz gyulank #104 üzenetére

Azért szabályozzák az áramot, mert a led nyitófeszültsége a hőmérséklettel fordítottan arányos.
    Minél nagyobb a félvezető hőmérséklete, adott feszültségnél annál nagyobb áram folyik rajta, ami öngerjesztő folyamat.

• gyulank

addikt

válasz didyman #93 üzenetére

Vagyis hülyeségből szabályozzák árammal feszültség helyett?

• Picboy

tag

A led jó fényforrás, csak az a gond vele, hogy, ha teljesen sima egyenfeszültséggel hajtod és még szabályzod is, akkor változik a színe. Legalábbis a CREE ezt állítja, ezért kell az impulzusokkal hajtani.
    Az meg, hogy ki mit lát villogósnak, részben megszokás kérdése. Aki kénytelen volt induktív előtétes fénycsövet "nézni" sokáig, annak minden fénycső, sőt elektronikát tartalmazó fényforrás villogni fog, bárhogy is bizonyítod az ellenkezőjét. Tisztelet a kivételnek.

Viszont a villog/nem villog kérdés eldöntéséhez szerintem komolyabb műszer kell, mint egy kamera.

[ Szerkesztve ]

• MaCS_70

félisten

válasz didyman #99 üzenetére

A G9-ről: igen, tudom, a rece... Ennek ellenére az olcsónak éppen nem nevezhető mennyezeti lámpánkból simán kicsúsznak a lapérintkezős égők, és nagyon-nagyon úgy tűnik, hogy a drótérintkezősöknél a drótból hajtogatott fül ugrik be a foglalat mélyedésébe. Léveén pedig drága, majdnemhogy designer darabról lévén szó, a foglalat gyakorlatilag cserélhetetlen.

Általában a LED-ekről: tudsz megbízható forrást, márkát, bármilyen tanácsot? OLED-panelt ugyan nem vennék, de akad itt pár izzó, ami helyett szívesebben látnék takarékosabb fényforrást.

Vagy jobb még várni? Úgy három éve gondoltam úgy, hogy egy éven belül elérik a LED-ek azt a szintet, hogy a 100 W-os izzó helyére is lesz jó égő belőlük -- azóta viszont mintha megtorpant volna a fejlődés. Azonos lm/W értékű darabokat látok változatlan áron.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés