Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz Ijk #84 üzenetére

Bár nem volt még alkalmam tesztelgetni, de pl. az nVidia szerint van még értelme a BFI-nek >=120fps mellé is (a G-sync 'csomag' része monitoroknál az ULMB=impulzus mód, mint alternatíva az adaptív [és ott kényszerűen s'n'h] mód mellé, ami elmegy a névleges maximumig, pl. 144Hz-ig is). De közelítésképp én is mindig azt szoktam saccolni, hogy egy jó BFI-vel kb. feleződik az fps igény (tehát a 60fps+BFI durva becsléssel az s'n'h 120fps-nek felel meg képélesség és folyamatosság érzet szempontból), és azért az sem mindegy, hogy a lemezre (vagy online stream-be) mennyi képkockát kell korlátozott bitráta mellett besuvasztani, vagy szerencsétlen számítógépnek (tágabb értelemben játékkonzol is) mennyi képkockát kell kiizzadnia (viszonylag stabilan, mert b@szhatod az adaptív sync-et, azzal is diavetítésre hajaz a folytonosság érzet és maszatos/csóvás hatású lesz a mozgókép, ha alacsonyhoz húz az fps, épp csak az ugrások és a képtörések tűnnek el, ami csak a problémák egy szelete...).

Az utolsó plazmák pedig mind 96Hz-en tolták a 24fps-t és 100Hz-en a 25/50fps-t (és ugyan ez volt minden Sony LED-es BFI, amit néztem), szerintem csak a Pioneer tolta 72Hz-en a 24fps-t (mindig) és kínálta fel a 75Hz-et 25fps-hez (ami mondjuk gáz, mikor mégis 50fps-re kéne deinterlace-elni az 1080i50-et, de pár gombnyomás átváltani a felhasználói menüben és pl. netre szinte mindig 1080p25 kerül ki, ha jó ha nem).

A BFI hátránya annyi, hogy ahhoz tényleg valós és stabil fps kell, ami inkább a játékoknál gond, mert néha könnyebb összehozni átlag 100fps-t 40 és 140 közt ugrálva (ide jó az adaptív sync, ahol magas az átlag, nagy a szórás, de még tűrhetően magas a minimum is), mint beton stabil 60fps-t (mert az előző példából ugyan úgy beeseget majd néha 40-re, tehát lényegében 30-ra, és akkor ugrálgat egyet). Mikor 60Hz-en pulzál a kijelző, de csak 30fps van hagyományos Vsync-el, akkor elkezdünk mindent duplán látni (plusz érezzük mikor átugrik 60-ról 30-ra).

Ezért lesz számomra érdekes, ha a 2018-as OLED-ek megkapják a HDMI 2.1-et és tényleg támogatják majd a VRR-t is s'n'h módban valós 120Hz-ig (vagy akár tovább?) és netán még a kiköhöghető árú, legolcsóbb modellek is kapnának <=60Hz módokhoz BFI-t. Akkor már fenntartások nélkül lehetne használni filmre és játékra is (nem kéne irigykedni se a "gamer" LCD monitorok >100Hz-ére és adaptív módjára, se a plazmák kontrasztjára és mozgáskezelésére, plusz dísznek ott lenne a HDR is, stb... 2019-ben használt árakon már gondolkodnék rajta, hogy nyugdíjazzam a Kuro-t...).

Új hozzászólás Aktív témák