- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- HTPC (házimozi PC) topik
- Canon MILC: EOS R és M topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- Milyen videókártyát?
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Aktív témák
-
klumbik
tag
A Plextor marketingol.
''This is horseshit. Horseshit, horseshit, horseshit. And for those of you who don't know what that means, it's the shit that comes from a horse!'' -- Greg, Columbia Internet
-
klumbik
tag
A Z-CLV állítólag időtállóbb minőséget biztosít, legalábbis Plextor szerint, ezért a professzionális piacra ezzel kínálják az írót.
Egy iiyenre fenem a fogam, képben van valaki az árával?''This is horseshit. Horseshit, horseshit, horseshit. And for those of you who don't know what that means, it's the shit that comes from a horse!'' -- Greg, Columbia Internet
-
lzsolt
tag
Még egy dolgot elfelejtetek
Hol kaptok ti olyan 10000rpm-es IDE HDD-t, ami 60 MB/sec sebességgel olvas (és nem buffered:D), és 5 ms a hozzáférési ideje.
Na látjátok, ezért használok SCSI cuccokat:D:D:D -
tag
-
tocsa
senior tag
Hi.
''A SCSI előnyei a kisebb processzor terheltség, ez adódik abból hogy a kártyán egy processzor intézi a kommunikációt az eszközökkel. Nem a CPU-t terhelik ezek a dolgok. Kisebb az overhead a CPU-n ezáltal. Az IDE-nél nagyobb a processzor terheltség.''
Öööö. Izé. Azért SCSI host és host között is van ám különbség. Lehet, hogy újat mondok, meg meglepő, de sajnos közel sem mindegyik SCSI host tud DMA bus mastering adatátvitelt (persze nem a high-end, hanem a 10000 HUF alatti, SCSI-2 kategóriára gondolok). És bizony ha nem DMA, akkor valamiféle shared memory vagy PIO módon megy maga az adatátvitel. így hiába SCSI, proci terhelés van, bár lehet kisebb mértékű, mint IDE/ATA esetén, mert az még rátehet egy lapáttal.
''Disconnect/Reconnect a másik nagy előny. Az eszközök nem fogják a buszt hanem lecsatlakoznak róla munkavégzés közben. Ezt nem tudja az IDE.
Tagged Command Queueing, az eszköz (ezek tipikusan HDD-k) képesek optimalizálni az olvasási vagy az írási feladatot saját maguk számára. Pl. hogy kevesebb fejmozgással olvassák vagy írják az adatokat így gyorsítva magukat. IDE eszközökben nincs a feladatok dinamikus és automatikus átszervezése ezért is lassabbak.''
Hát igen. Ezek azok a dolgok, amiket bizony egy régebbi SCSI-2-es kártya nem biztos, hogy tud. Főleg a Tagged Cmd. Queueing. Bár szoftveresen (driver) magasabb szinten is lehet ilyesmit támogatni, lásd linux driverek.
Üdv!Acer Predator Helios 500 Ryzen, Samsung 960 Pro NVMe + GeChic 15.6" kulso monitor a mobil irodahoz
-
S.p.A
tag
Miért van a cikkben az írva, hogy ''Már mindenki eltemette a jó öreg SCSI interfészt'', akkor most mi a frankó? sATA? És már lehet eszközöket is kapni? :)
-
McJames
senior tag
Bár igazad van, ez egy kicsit kemény volt. :)
Amúgy az Adaptec szerint - persze ezek nem a legfrisebb infók:
- SCSI is key to eliminating the input/output (known as I/O) bottlenecks that occur in standard PCs.
- Windows NT® has up to 3 times faster throughput with SCSI than EIDE
- Photoshop is 22% faster with SCSI than EIDE*
- Filemaker Pro is 14% faster with SCSI than EIDE*
- AutoCAD is 33% faster with SCSI than EIDE*
*When benchmarking with comparable SCSI vs. EIDE drives.
- SCSI scanners are 2 times faster than parallel ones
- SCSI can connect 7 to 15 internal or external peripherals on a single card. EIDE and ultra DMA/33 are limited to a maximum of 4 internal devices.Aki a villamos alatt fekszik, annak nem természetes a mosolya.
-
tag
válasz Don Vittorio #5 üzenetére
Jézusom!!! Ez micsoda??? Ezt ugye nem gondolod komolyan???
'' Az általános SCSI2 és UW-SCSI kártyáknál általában 7 vagy 13 a max. eszköz.''
A 7 nem hét hanem 8 (amiből ugye 1 az a controller) és az általad írt 13 nem 13 hanem 16 (amiből szintén egy a controller)... basszus, foglalkoztál te valaha számítástechnikával komolyabban? Milyen számok a 7 és a 13?! Max mesebeli és a sárkányoknak van ennyi fejük... :)
Akkor ne menjünk bele olyan dolgokba mert felesleges hogy mi az hogy Single Ended, HVD vagy LVD és még órákat lehetne a SCSI-ról mesélni...
tessék olvasni kedves házigazda:
[L]http://www.ba-stuttgart.de/~schulte/htme/ebuss12.htm[/L] -
Don Vittorio
őstag
''egy IDE buszon max 2 ezköz lehet az SCSI nél (nem tudom pontosan, de sok + külső ezközök + hot swap + a processzort nem terheli(várakoztatja fölöslegesen) stb...''
1. Az általános SCSI2 és UW-SCSI kártyáknál általában 7 vagy 13 a max. eszköz.
2. A hot-swap kártya- és eszközfüggő, azaz nem egy túl általános dolog, inkább a serverek körül hasznos, ha betojik valamelyik vinyó. A CD-írókkal tudtommal nem nagyon működik. Értelme sem igazán lenne.
3. Jobb kártyákra igaz (én úgy tapasztaltam, hogy AHA2940-től fölfelé), hogy nem esznek procit, a kis vacakok azért még rendesen terhelik a rendszert. SCSI CD-íróknál nálam az volt a legjobb, ha az UW-SCSI kártya egyik SCSI2 csatornáján ment a CD-író, a másik UW csatornán meg a vinyó. Ez volt a legkevésbé prociigényes működési mód...40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.
-
zrubi
senior tag
Ég és föld!
Az IDE egy gagyi, de olcsó interfész. 1 usert még csak kiszolgál, de szerverekben, ahol kell RAID, meg sok process olvas, ír egyszerre ott az az IDE már nem jöhet szóba.
egy IDE buszon max 2 ezköz lehet az SCSI nél (nem tudom pontosan, de sok :) + külső ezközök + hot swap + a processzort nem terheli(várakoztatja fölöslegesen) stb...zrubi.hu
-
Egon
nagyúr
Érdekes... Az új IDE-s Plextor már nem Z-CLV hanem CAV formátumban ír (nagysebességgel). Állítólag minőségileg jobb a CAV. Akkor most kihoz egy ''elavult'' technikát használó írót, a professzionális piacra?!?
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Ahhoj
aktív tag
Tulajdonképpen mival jobb a scsi, mint az ide?
-
Adi
senior tag
Hát nekem az ATA-változat van itthon, de az eszement jó. :)
ldm start-reconf primary
Aktív témák
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- ROG HYPER M.2 Card + 2x1 TB Samsung SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest