Új hozzászólás Aktív témák
-
A sima és a temporal antialiasing között 0% különbség van.
A temporal tulajdonképpen csak becsapja a szemet, úgy látjuk, mintha kétszeresére nőne az élsimítás (2x helyett 4x, 4x helyett 8x). Olyan elven működik, mint a normal TV (interlacing), az első frameben a pixelek egyik felét simítja el, a másik frameben meg a másik felét, így tulajdonképpen egy érzékcsalódás okozza az élsimítás minőségének növekedését. E miatt csak 50 fps-től felfele kapcsolódik be (alacsonyabb fps-eknél nagyon vibrálhat).
Az adaptive ehhez képest valóban nyújt plusz minőségjavulást. A hatása csak az alpha textúrákon látszik (tulajdonképpen csak arra találták ki). Eze az ún. átlátszó textúrák (mint az átlátszó gif-ek). Klasszikus példa a kerítés (pl HL2), ahol maga az obkektum csak egy sima négyzet, amire kifeszítenek egy kerítés textúrát (a rácsokat), melynél a récsok közötti rész átlátszó. Mivel nem külön húzigálják a rácsok vonalait, ezért a sima élsimítás nem simítja el őket, hiszen egy objektum az egész, melynek nagy része átlátszó. Na ezt küszöböli ki az adaptive AA, az ilyen textűrákat simítja el szépen. A sebességromlás meg ahogy nézem rohamosan nő a felbontás és az élsimítás minőségének (2x, 4x ,6x) növelésével. Persze nagyban függ attól is, hogy egy játék mennyi alpha textűrát használ (ilyenek általában a kerítések, a fák lombjai, a fű, stb). -
Miért megkésett? Még május van.
-
paleinho
senior tag
válasz
Shabranigdo #40 üzenetére
ATITool 0.25 Beta 14
[link] -
paleinho
senior tag
válasz
Shabranigdo #34 üzenetére
CCC, Atitool, Ati Tray Tools, ezek közül az egyikre lesz szükséged vagy,
regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Video\{308DBCC9-DD30-4868-A229-1DA576D2DAFA}\0000
a kiemelt rész nálad biztos valami más lesz, keresd meg azt amiben a Catalyst_Version kulcs értéke az általad használt catalyst verzió(6.5 esetén 06.5)
itt csinálsz 1 új karakterláncot ASTT_DEF névvel és 1 értékkel
ez elég bonyolultra sikeredett
Atitool:
settings-driver tweaks-adaptive antialiasing
CCC:
ha 6.5 catalystod van, akkor valahol biztosan van 1 kapcsoló az adaptive AA engedélyezésére, (nem tudom biztosan, mert CCC-t nem használom) -
Shabranigdo
tag
válasz
könyörgöm,valaki válaszoljon,nagyon szeretném tudni
-
KrAt
veterán
válasz
Shabranigdo #36 üzenetére
Okés. Meglesem. Tenksz
[Szerkesztve] -
KrAt
veterán
válasz
Tudom, én a másik oldalon vagyok, csak tudatlan
NVidiának is van ez az adaptív élsimítás? -
Shabranigdo
tag
hol lehet bekapcsolni ezt az adaptív élsimítást?
-
Komplikato
veterán
azér elég bénák az atinál, na... x300-as vga-t cseréltem x600-ra, nem ment a 3dmark, játékok, semmi. catalyst uninstall, registry pucolás, ujratelepités után működött csak megfelelően. geforce kártyáknál soha nem volt ilyen gondom,
Feletébb érdekesen néz ki pedig, amikor mondjuk GF3-ként megy a GF4 vagy egyébb érdekes problémák adódnak. Én meg kismillió problámát láttam pusztán gagyi driverfrissítés okán, kártyacsere nélkül is, GeForce vonalon. Az érdekes az, hogy legtöbb usernek fel se tűnik a teljesítmény esés. De ez már ilyen, rengeteg ember évek alatt se veszi észre, hogy a ''100 Hz-es monitorja'' 60Hz-en megy vagy láttam olyan elszúrt gépet, ahol P3-733 egy 486-os sebességével ment ... de nem tűnt fel. -
rocket
nagyúr
Nalam anno amikor kitudodott ez a dolog, hogy mukodik rx3xx-rx4xx kartyakon, registry buheralas es reboot utan jott csak elo
Erdemes searcholni ASTT_NA-ra registryben, mert tobb helyen is van.
ASTT_NA ezt kell atirni 0-ra, es ugyanitt kell csinalni egy ASTT string valuet (edit->new) aztan a string valuen jobb eger->modify es ezt 1-re kell irni, reboot es done, ha ezutan se latod, akkor nincs tobb otletem
[Szerkesztve] -
szimcsi
senior tag
A sima radeon 9600 videokártyának melyik driver volt a legideálisabb?
-
rocket
nagyúr
Temporal aa lenyege, hogy minden paros es paratlan framenel mashol vannak a mintavetelezesi pontok, igy erheto el 2xaa-val a 4xaa, allo kepeken ezt nem lehet latni mert nem egy framen csinalja, es mivel 2x temporal aa-nal nem minden framen van 4 mintavetelezi pont mint a sima 4x aa-nal, hanem 2 framenkent van a 4, igy keves lassul be mint a 4x aa-val, a szem nem tud kulonbseget tenni paros es paratlan egymas utan kovetkezo 2 frame kozott, tehat vegulis ''atveri'' a szemet ez a megoldas
-
Travelos
őstag
na jó, akkor csak annyit mondjatok meg, hogy a sima, a temporal és az adaptív élsimítás milyen sorrendben gyengül gépigényt tekinte?
-
rocket
nagyúr
Ez tipikus lusta felhasznalo problema aki nem kepes 5 percet raszanni a 2 rebootra, aztan persze megy a ceg szidasa, mert nem megy valami.
Nalam pl. alap dolog ha ugyanolyan ceg uj kartyajat rakom be akkor is elotte uninstallalom a drivert, majd kartya ki, masik kartya be, install driver, soha semmi problemam nem volt meg, 5 perccel tovabb tart igy, es megsporolom a kesobbiekben esetleg bekotvetkezo problemakat -
Travelos
őstag
sziasztok, nekem 9800Pro kártyám van, mi az az adaptív élsimítás?
eddig valami temporal volt, igaz, hogy azt sem tudom igazán micsoda. -
rocket
nagyúr
X1k szeriahoz eddig is volt, csak rx3xx-rx4xx kartyaknal lett mostantol elerheto hivatalosan is, eddig csak registry atirasaval lehetett elo csalni
Gyakorlati haszna regebbi jatekokat leszamitva nem sok van, mert nem lehet vele jatszhato frameket ujabb jatekokban elerni, de legalabb meglatja az ember mit is tud az adaptive aa
HL2-ben pl. erdemes hasznalni regebbi kartyakkal is,szebb lesz (racsokon,vezetekeken latni foleg), es jatszhato ertekeket lehet elerni, de pl. cmr2k5-ben ugye ahol sok alfa textura van (fak,bokrok) ott nagyon bealssul sima aa-hoz kepest, ott mar nem erdemes haszalni -
Akheron
senior tag
A régi, vezérlőpultos kezelőszoftvert tartalmazó változatot már nem is lehet letölteni? Keresgéltem a webhelyen, de csak Catalyst Control Centerest láttam...
-
rétisün
veterán
azér elég bénák az atinál, na... x300-as vga-t cseréltem x600-ra, nem ment a 3dmark, játékok, semmi. catalyst uninstall, registry pucolás, ujratelepités után működött csak megfelelően. geforce kártyáknál soha nem volt ilyen gondom, ott akármilyet ceréltem, simán működött. na mindegy, hamarosan ugyis megin gf lesz, addig meg jó a 6.4-es catalyst.
[Szerkesztve] -
Ádyka
őstag
Egy 9500-nek pont az adaptív élsimítás hiányzott.
-
mcmike
őstag
Csak tessék, csak tessék! Itt a friss ropogós Catalyst...
Nekem most elég stabil és gyors a rendszerem, ezért úgy döntöttem -> természetesen felrakom a 6.5-öt, hátha el tudom vele rontani!
Viccet félre téve, esetleg aki próbálta már Oblivion alatt, az megírhatná hogy jobb-e avagy sem. THNX -
Robaj
addikt
Cibálom, próbálom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Kibővített adaptív élsimítási eljárás, valamint megújult színház-mód került az új Radeon meghajtócsomagba.
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- E-roller topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OLED TV topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- MSI GeForce RTX 5080 16G GAMING TRIO OC majdnem új 2028.04.22-ig magyar garis
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- ASRock Radeon RX 6900 XT Formula OC 16GB GDDR6 256bit
- GIGABYTE GeForce RTX 2080 TURBO OC 8GB GDDR6 videokártya (használt)
- 3 Év Gari - Asus RTX 3060 12GB Dual V2 OC 192bit
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest