Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• raszputyin

senior tag

válasz KEndre #64 üzenetére

Óhatatlanul előfordulhat egy bemosott agyú fejlesztőnél, hogy csupán azért csinál egy rosszindulatú kódot, hogy ő legyen az első, aki az ellenszert kihozza a piacra.

Ez persze előfordulhat, de semmi bizonyítékot nem látok rá, hogy akár egy ilyen eset is történt volna eddig. + Képzeld el, mekkora botrány lenne, ha kiderülne... tuti meghalna a cég és sokat ülne az illető, mint profi bűnöző!

Szerintem nem a biztonsági cégeknél, hanem egyenesen a bajok forrásánál kell(ene) körülnézni. Ha pl. egy 16 éves iskolás képes karosszékből szétszedni párszázezer gépet, akkor biztos rossz gyerek, de a felelőség mégis talán azé, aki a sz*rt nem szégyellte eladni. Erre persze jó piaci okaik vannak, de ez nem érvényesíti mindezt erkölcsileg és jogilag...

• raszputyin

senior tag

válasz VladimirR #60 üzenetére

remélem, nem gondolod komolyan, hogy aki ezt megnézi, az sokkal nehezebben kap vírust vagy spyware-t, mint nélküle :)
    na komolyan, ez egy reklámfilm, azoknak a vezetőknek, akik gondolkoznak, hogy érdemes-e xp-re frissíteni. a másikat már láttam, nem volt ennyire komikus, de elégedetlen voltam a színvonalával, ha megengeded, nem nézem meg újra, hogy megmondjam, miért.

a legnagyobb vicc az volt, hogy egy m$ biztonsági tanácsadó oldalon írták, hogy az ingyenes szolgáltatások és programok szinte kivétel nélkül malware-ek, mert ''There's no such thing as a free lunch'', azaz: gondolj rá mindig, hogy valahogy majd beszedik az árát.
    azon kívül, hogy ez botrányos (nemcsak a számítógépre, hanem az életre is értette, kiderült a szövegkörnyezetből), teljesen használhatatlan, értelmetlen tanács is. nekik szabad az emberek paranoid személyiségjegyeire játszani, de az már gonosz dolog, ha valaki emlékeztet rá, hogy a m$, a google vagy az amerikai hadsereg kezében kicsit túl sok az infó, vagy hogy némelyek büntetlenül tapossák a világ 20-30 demokratikus országának alkotmányát.

windows-t nem azért nem veszek és használok többet, mert szr lenne, ugyanis az xp sok téren nem az... csak tartom magam annyira, hogy a saját pénzemmel és tekintélyemmel, ha az mégoly kevés is, ne helyeseljem azt a folyamatot, aminek a fő fegyvervivője a microsoft.

• raszputyin

senior tag

válasz luciferc #58 üzenetére

[totál off, fórum derailed :D]
    OK, a sarokpontos dologgal általában igazad van... készültem azért én már matek számonkérésre életemben, ne félts :)

azért hidd el pls, van amit érdemes pontosan ismerni. sztem félreértetted a ''holt''/''bemagolt'' általam szánt jelentését. de még annak is van értelme, amire gondolsz, ha valami nagyon tömör és nehezen érthető -- van, aminek a megértése lassan, tudat alatt érik meg az emberben: tipikusan irodalom/filozófia, de az ''egzakt tudományokban'' is a dolgok szavakkal nehezen leírható mögöttes logikája. ha minden rendben van (strukturálisan), akár idővel magától rendeződhet megértett, ismerős dologgá az az elsőre fel nem dolgozott információhalmaz. volt velem olyan is, hogy reggelre azonnal, újbóli belenézés nélkül világos volt az, ami este még kínai.

persze valami matematikát általában nem érdemes betűre tudni (kivételesen akár az is jól jöhet, ha sok a szöveg, és szép szakmai magyarsága van a leíró illetőnek :) ), de érdemes tudni egy csomó apróságot: jelölési konvenciók, logikailag elvileg fölcserélhető lépések sorrendje; becsléseknél hol lehet nagyvonalúnak lenni és hol kell figyelni, hogy szép legyen a bizonyítás; mi triviális és mi bizonyítandó (pl. geometriánál, halmazelméletnél kényes pont!); finom, szigorúan véve nem logikai eltérések, mint mondjuk teljes indukció <-> descente infinie, stb.

egy igazán jó versnél pedig minden betű rettenetesen számít, sőt, a világklasszis prózával is így van néha. egyszóval jó, hogy érted, de legalábbis ha minőségi az illető olvasmány, akkor vannak benne olyan szerkezeti finomságok, amiket első (, második, ..., tizedik) találkozásnál tudatosan még nem veszel észre, de a tudatalattidban épít, és ami miatt érdemes lehet a pontosat tudni a legfontosabb dolgokból!

emlékezz csak arra, micsoda erőt adhat a magyarórára bemagolt pár szép memoriter... legalább minden jó költőtől egy-egy szép verset jó tudni, hatalas lelki plussz! a memoriter, a száraz tárgyi ismeretek fontosságát sosem szabad alábecsülni, mert nemépp mellékesen a szellemi kapacitást és az általános állóképességet/akaraterőt/koncentrálóképességet is edzi.

a ''poroszos oktatást'' hibáztatni az emberek esetleges kisebb szellemi rugalmasságáért szerintem tévedés; én úgy gondolom, hogy nálunk ezért a hosszú ''puhadiktatúra'' (dualizmus, horthy, kádár) és annak messzemenő lelki, társadalmi folyománya felel. részleteket már nem írok, mert 3x-os offban vagyok itt :) de szerintem tudjátok is, mire gondolok!

[Szerkesztve]

• raszputyin

senior tag

válasz WN31RD #52 üzenetére

Én pl. senkit nem tartok okosnak az alapján, hogy fejből tud idézni valamit. Értelmesnek sem igazán nevezném az ilyen tudást, sokkal hasznosabb szerintem, ha valaki tudja, mikor kell valamit idézni, aztán pillanatok alatt kikeresteti a szöveget a számítógépekkel. És ez egyre inkább így lesz...
    Sztem ez nincs így. Lehet, hogy ha valakinek semmilyen intelligencia nem lakozik a fejében, akkor hiába tanul meg bármilyen tárgyi tudást; de igenis számít, hogy fejből tudsz-e valamit, vagy kikeresed, hidd el! Borzasztóan lelassítja a munkád, ha nem tudod fejből a dolgokat, ráadásul le is maradhatsz dolgokról, ha még nem hallottál róluk! Ezenfelül nem lehet csak úgy specializálódni minden következmény nélkül; az ihlet nem ismeri a diszciplináris határokat :) ez teljesen komoly dolog!
    Ezért aztán ugyanolyan értékes a ''holt''/''bemagolt'' információtömeg, mint a szellemi rugalmasság; a kettőből együtt születhet valami igazán használható. Egyébként külön-külön adott személyre megkötve megfigyelhető, hogy általában lényegesen gazdaságosabb megérteni és utána fejből megtanulni valamit, mint anélkül.
    Lehet, hogy ''bölcsész'' vagyok, de miután a matematikához is konyítok kicsit, sztem elfogadhatsz pártatlannak :)

A lámákról: remélem nem gondolod komolyan, hogy aki leteszi a jogosítványt, az tud is vezetni :) Na, komolyan mondva, ki mit akar a gépétől. Aki csak netezni meg multimédijázni akar, az joggal várja el, hogy magától értetődjék minden. Talán a Firefoxba be lehetne építeni egy ''általános internet bevezetőt'', sztem népszerű lenne, ha nagyon szépen megcsinálnák :) Az autóvezetésnél fontos, hogy minden csuklóból, rutinból menjen, mert igen gyorsan, fizikailag is határozottan kell jó döntést hozni. Itt nincs ilyen követelmény, tehát menet közben is kellene, hogy menjen a tanulás.

A legtöbb itteni fórumolvasó rá tud szánni az életéből valami konstans szeletet (legalább napi fél-egy óra), hogy kövesse a számítástechnikát, mert segíti a munkáját, vagy örömét leli benne. Ettől még semmilyen okot nem látok rá, hogy egy normális embernek feltétlenül szintén így kéne tennie, ha számítógépet szeretne használni. Nem tehernek, hanem segédeszköznek találták ki, és teljes joggal tiltakozik valaki, ha az, amit drága pénzen -> sok munkáért szerzett, még további nehéz munkát kíván meg tőle, hogy használhassa! A szoftverfejlesztés válságban van, mert a piaci helyzet a legkevésbé sem innovációra, inkább aknamező-telepítésre ösztönöz, a kontrollálatlan usa-beli gazdasági modell mellett pedig a civil szféra vagy az állam nem nyújthat segítséget.

A mindenre OK-ról: nem tudom, mikor használtál utoljára windows-os gépet sokat; ha rég, akkor talán nem ismered az állapotokat: nem úgy megy, hogy megnézed, és jaj de jó, ez GPL-es, ennek BSD-típusú licensze van, gyertek progik... minden utility kötelességének érzi, hogy legalább húszoldalas license agreement-et dobjon eléd, ami természetesen mindnél más és más. Én böcsülettel elolvastam a windows xp teljes license agreement-jét, 65 oldal volt, és pár dolog annyira jogi nyelven, hogy nem értettem. Nincs időm és energiám a spyware-gyanús dolgokat elolvasni (ráadásul malware-nél rendszerint eldugják az érdekes részeket, vagy le se írják), pénzem pedig arra, hogy fehér kereskedelmi progit vegyek a célra. Tehát besorolhatsz az OK-kattintó idióták közé!

Egyébként nem kell nagyon hülyének lenni, elég azt nem tudni, hogy kell a tűzfal, és máris baj van. Az axeleró/t-online-nál legalábbis időnként bekukkantanak hozzád portscan-nel, és ha hagyod, telepítenek is. Komoly, megtörtént velem net-újonc koromban -- 5 perces legális win xp sp1 vírusos volt, IE indítása nélkül (sp2 előtti időkben volt). Ezt az állapotot kriminálisnak lehet nevezni, és az ilyenek kárvallottjait leszólni olyan, mintha az új autóst szidnád, hogy miért csak bezárta az autóját, letiltotta a rádiós nyitást, és élesítette a riasztót, hogy lehetett olyan hülye, hogy a külön beszerzendő kormányzár és a műholdas nyomkövető lemaradt (sajnos Bp-en ez is aktuális :) )

Más... nők és gép: csomó pici apróságról van szó, de próbáld ki, létezik a jelenség. Ismerek egy-két lányt, akik nyers szellemi erőben sztem zsebrevágnák ezt az egész fórumot, de barátságtalannak és kényelmetlennek tartják a szoftverek kezelési logikáját általában. Fiúban ez sokkal ritkább.

szerk.: az ECDL-ről megerősíthetem, hogy egy nagy kalap [az]. Minden komoly ember tudja ezt. Ha egy munkahelyen kérik, jobb, ha udvariasan elköszönsz, és mész másik helyre, mert nem egy jó ómen.

[Szerkesztve]

• raszputyin

senior tag

válasz Sanya #48 üzenetére

Én azért ki lennék akadva, ha nővér lennék ott, és csak azért lenne letiltva a net, amivel ellehetek az üres pillanataimban, mert a root lusta megvédeni a rendszert. Főleg úgy, hogy nem mondhatnám, hogy a nővérek fizetése annyi szokott lenni, amennyit érdemelnének. A tudás hatalom, és a hatalommal nem ildomos visszaélni.
    Persze ha nővér lennék ott, azért lenne a zsebemben egy cédula néhány(szor négy) számmal :D

• raszputyin

senior tag

válasz VladimirR #41 üzenetére

Lehet mondani, hogy aki hülye, haljon meg, de a polihisztorok kora lejárt. Én nem neveznék hülyének valakit, aki pl. fejből 10-20 oldal Montesquieu-t tud idézni, esetleg virtuóz Bach-játékos, csak azért, mert nem vágja a hardverkérdést! Épp ellenkezőleg, talán értelmesebb tudás az, ami (e példákkal élve) az 1740-es évek óta még mindig értékes, mint ami kb. ötévenként totálisan elavul (a szoftverismeret is, pláne a rendszer- és hardverismeret)! Akkor mondja rá akármelyikőtök, hogy sötét, ha tud mindent, amit ő tud!

És még ha tényleg hülye is, dolgozott azért a pénzért, amiből a gépe van! Az ész nem minden, árulásbajnok Kádár és véreskezű Napóleon is zseni volt, nemzetünk ''büszkén'' jegyezhet náci Nobel-díjast, és a többi... :-P Ja és ki ne felejtsük Raszputyint a sorból :D
    Még valami... a szoftver természetes evolúciója miatt milliónyi apróságban a férfi gondolkodáshoz idomult. Csak újabban használnak nők gépet tömegesen. Teljesen természetes, hogy ugyanolyan okos nő általában jobban el lesz veszve a gépben, mint egy férfi. Ez nagyon komolyan fejlesztésre szorul minden rendszernél, de főleg tényleg a Linuxnál.

Ilyen brutális teljesítményű hardverek, és világszerte többmillió teljes állású programzó mellett az emberiség joggal várhatja el, hogy aki képes elvégezni a középiskolát, az egy gépet is használni tudjon. Nagyon kiakadok, mikor a lámákat szidják; joguk van az élethez és a géphasználathoz is, ha megfizetik az árát!

A windows több esetben optimális megoldás, nem a használhatóságát vonom kétségbe, hanem azt, hogy szabad-e a megvásárlásával pénzzel támogatni egy igen veszedelmes folyamatot. Növelni lehetne a használhatóságát, ha a microsoft felhagyna az IE, az outlook és a media player fejlesztésével, mert már szinte minden területen, főleg épp a leggyakrabban használt alapfunkciók minőségében rettenetesen elhúzott mellettük a konkurrencia; nem járnak nagyon rosszul, ha az op.rendszer és a professzionális programok mellett maradnak.

Lehet, hogy a Linux nem csodafegyver, alapból de bele van építve egy csomó olyan védelem, aminek a felhúzásához windows alatt izzadni kell -- még ha csak pár percet is, de pl. egy ''humán'' érdeklődésűtől teljesen irreális elvárás, hogy meg tudja és főleg hogy meg akarja csinálni.
    Friss Linux telepítés mindig valamivel biztonságosabb lesz, mint friss windows, mert az utóbbiba nem építhetnek bele 3rd party tűzfalat, antispyware-t, vírusirtót, a saját meg sose lesz olyan minőségű, már piaci megfontolásokból sem. Jelen pillanatban pedig egyáltalán nem tehető olyan atombiztossá windows rendszer, mint egy lelkiismeretesen beállított Linux. Ráadásul a Linux alatt én legalábbis még nem figyeltem meg a ''rozsdásodás''-ként emlegethető, igen idegesítő hatást (óvatos, akár netmentes használat mellett is hónapok alatt tönkremegy és újratelepítésre szorul).
    Persze sokszor a funkcionalitás és a felhasználóbarát frontend többet ér, mint a biztonság, az újratelepítés meg tényleg nem nagy ügy egygépes otthoni rendszer esetén -- a legtöbbek számára átláthatóbb, mint a parancssor!

Senki nem állította, hogy a Linux nem csszhető el. Én például szorgosan ''dolgozom'' e célért (root-ként telepítek rögtön gondolkodás nélkül minden csomagot, amit neten találok) :) Eddig mégse esett bajom. Gondolom, 5 év múlva ezt már nem lehet majd megtenni. De ha nálam kicsit okosabb a root, akkor a usernek lényegesen kevesebb a lehetősége felszedni valamit, és jóval kisebb az esélye, hogy az a valami esetleges másik usernek is oda tudjon vágni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés