- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Riasztó topik
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
DJS
tag
válasz
alamuszi #166 üzenetére
(#166) alamuszi
Maradjunk a valóság talaján, nem baj az, hogyha ela akarják adni a terméküket, de ne lódítsanak már olyan dolgokban, ami szakember számára egyértelmű, a user meg úgysem ért hozzá, lenyomjuk a torkán...Hát a laikus nyilván nem szakemberként ítéli meg... Amúgy meg aki nem ért hozzá, annak alapvető problémái vannak, és akkor már egy áttekinthető, jól felépített rendszer értéke exponenciálisan nő. Te meg én nem esünk kétségbe, ha egy menüt kell megtalálni, de 2010-ben a többségnek még mindig nem egyértelmű, hogy bizonyos dolgokra rá kell kattintani, hogy a gép kitalálja a vágyaikat, meg hogy vannak fülek és "rejtett" beállítási lehetőségek. Ne becsüld le a laikusokat, mert azzal a saját tudásodat becsülöd le.
A reklámok meg, hát, azok reklámok
(#173) DJS
Ja, meg ami igazán félelmetes volt először, az a Lomtár hiánya. A Gnome-ban van, parancssorban nincs, és egyszerűen minden próbálkozásom (alias rm="cp /home/adam/Kuka") kudarcot vallott, hogy csináljak egyet. -
DJS
tag
válasz
alamuszi #161 üzenetére
(#161) alamuszi
Ezek megint ízlések és pofonok, de azért az elég érdekes, hogy ez nem idegesítő az UAC pedig igen, mivel az elv ugyanaz...Sőt a működési metódus elve is ugyanazon dolgoknál jön elő. Akkor miért is más ez, mint a Linux, Unix, MacOSX esetében? Szerintem akkor a MacOSX is ugyanannyira idegesítő...
Linuxosként azt tudom mondani, hogy a unix-like rendszereknél legalább elválik, amihez jogosultság kell. Kell a programok telepítéséhez és a rendszerkönyvtárakban való munkához. De felhasználóként általában nem csinálsz ilyeneket.
Az UAC viszont ennél bonyolultabb. Az alapelve ugyanaz, de talán nem ennyire egyszerű megkülönböztetni. Erre tudok gondolni, ha egyáltalán.
Ja volt előttem három Mac mini meg egy Mac Book Pro 13" de az Ubuntu 20* jobban bejön, mint a macosx, gyorsabb, stabilabb, és nem kell hozzá egy 300k-s vas, sőt eldönthetem milyen vasat teszek alá tulajdonképpen ugyanazért a tudásért, és sebességért. Szóval a MacOSX nem alternatíva számomra, semmi extra, mivel ismerem valamelyest. De nem győzőtt meg. De ez csak az én véleményem persze, nem írott könyv. A szokásos beetetés, csili vili külső elavult, de biztonságos, és gyors belső, akár a Linuxok, csak az ingyen van, és a hardvertámogatottságuk mérföldkövekkel a MacOSX előtt van, kb ennyi.
Én is Ubuntuzok, de azért eleinte néha fejfájást tudtam kapni a vágólap hiányától.
A hardvertámogatottságot meg ne hozd fel, ez egy olyan verseny, amiben az Apple eleve nem indult.
Csak mikor laikusok előadják, hogy mennyire szuper ez a rendszer meg mennyire egyszerű, meg mennyire hű de szép akkor mosolygok egyet, mert velük ellentétben (az átlaguserre gondolok, nem akik itt előfordul, mert itt nagyon sok a hozzáértő, és ez tény.) valamelyest ismerem a Unix, és Windows rendszereket, és mindig olyan jól szórakozom, hogy beetették őket, csak a kinézettel, meg a szokásos reklámfogásokkal, hogy mennyire egyszerű kezelni, persze mindent egyszerű kezelni amit megtanul az ember, ez nem a MacOSX kivátsága.
Ismered? "OS X: because it is easier to make Unix user friendly than debug Windows."
-
válasz
alamuszi #170 üzenetére
Még mindig nem jött át, mit akarsz a SUSE-val meg a Novellel, nyelvtanilag sem teljesen százas az a mondat. De a kapcsolatot se látom.
Valami attól lesz Unix, hogy a Unix 03-nak megfelel.
Ezt nem tudod elvitatni az OSX Inteles verziójától.Vagy Te voltál az, aki a múltkor egy másik topikban magyarázta, hogy azért nem Unix, mert van benne NextStep-féle network-manager? Akkor ott félbe lett vágva a háború, de a paradoxon megmaradt: azt soroljad inkább, hogy miben kevesebb, mint a Te fejedben kialakult Unix-kép, ne azt, hogy mivel tud többet.
-
Alex91
félisten
válasz
alamuszi #163 üzenetére
Szerintem a laikus is el tudja donteni, hogy szamara mi a jo
. Ha a Win, akkor az, ha a Linux, akkor az, ha meg a MacOSX, akkor az. Ha valaki meg ugymond "szamitastechnikaval" foglalkozik, akkor o is. Van, amire jo a Linux, van, amire a Win, otthonra meg marad az OSX
.
(En mar otthon nem akarok virusokat kergetni, de config file-t se igazan szerkeszteni, csak hasznalni a gepem...)
-
zoltanz
nagyúr
-
Alex91
félisten
válasz
alamuszi #157 üzenetére
mert ugye valljuk be őszinténm a MacOSX bármrnnyira is kényelmes rendszer azért nagyon zavaró, hogy minden szarárt jelszó kell, ha a rendszerben el akaord végezni a változtatást, csak ezt elfelejtik az apple fanok emlegetni, persze rossz pont.
Erdekes, en nem igazabn erzem idegesitonek. Telepitesnel, jogvaltoztatasnal ker jelszot. Internetrol letoltott app eseten meg az elso indulasnal van egy figyelmeztetes, amit siman okezni kell.
Az UAC egy kicsit talan valoban idegesitobb...
-
DJS
tag
válasz
alamuszi #147 üzenetére
"Ezt úgy hívják, hogy sokszínűség, vagy termékpaletta. Minek legyen egy home Windows,ban tartományba léptetés lehetőség, vagy éppen Branch Cache, ha soha nem fogják használni. Ekkor az MS azt mondja, hogy akkor 25 ezer a Windows nem pedig 45 ezer. A Win98 egy Fat alapú rendszer volt míg az XP egy NTFS alapú rendszer. De a Vista vagy a Win 7 is."
Azért a jogosultságkezelés nem bónusz, az az oprendszer alaprésze kellene legyen. A vírusok se tudtak volna ennyire elszabadulni, ha van egy szigorú jogosultságkezelő rendszer a winben.
"A Vista, és az XP NTFS jogosultságrendszere pontosan ugyanaz alapjaiban. A Vista fejlettebb. De ezt hívják fejlődésnek. Ami a MacOSX-nél 5 - 6 évente következik be jó esetben, az az MS-nél 1 - 2 év alatt, de ez inkább előny, mint hátrány."
A túlzottan gyors fejlődés ugyanolyan zavaró lehet, mint a fejlődés hiánya. Arról nem is beszélve, hogy egy jól kialakított jogosultságkezelő rendszeren nem kellene változtatni. Ha kétévente újrafeltalálják a spanyolviaszt, az egy lehetetlen helyzet.
"A különbség, az, hogy A Windows-ok, vagy a komolya Unix/Linux rendszerek megfelelnek a nagyvállalati követelményeknek, addig a MacOSX nem. Ez sem baj, csak akkor jön elő amikor meg kellene felelni ennek meg annak, vagy ezt vagy azt kellene kiépíteni vele, akkor bizony a MACOSX nem rúg labdába."
Nem bírom elképzelni, hogy legyen olyan nagyvállalat, ami tömegesen fontolgatná a Mac beszerzését, amíg van olcsóbb megoldás is. Márpedig az OSX-et csak eredeti hardveren lehet futtatni. Innentől kezdve szerintem esélytelen, hogy ezen a piacon megjelenjenek, vagy egyáltalán meg akarjanak jelenni.
-
marchellow
tag
válasz
alamuszi #149 üzenetére
ahogy előttem írták ez az 58% az összbevételre vonatkozik, nincsen lebontva egyes termékekre. azért ez nem csak egy "fellángolás" szerintem. az iPhone előtt is jól ment a cégnek. sokat dobott rajta az kétségtelen, de amióta '97-ben visszatért Jobs pár év alatt rendet rakott. aztán jött az ipod, szerintem ez lendítette fel igazán, utána pedig az iphone.
kitudja lehet az ipad lesz a következő, de ezzel azért még kivárnék. -
DJS
tag
válasz
alamuszi #145 üzenetére
Az EFI az a testreszabható BIOS, ugye? PC-re az EFI a "user friendly" része lenne, hogy ne kelljen már azt nézned 2010-ben, hogy felpörög a memóriaszámláló, és kiírja, hogy van kismillió bájt memóriád. Mindezt naponta kétszer.
A fájlok megjelölése is csak egy példa volt arra, hogy az ilyen apróságok mennyire sokat számítanak. Ez nem technikai kérdés, ez egy pofonegyszerű program, Windowsra is elérhető, már amennyiben megbízol egy noname third party, rendszerbe beépülő vacakban.
A Windows jogosultságkezelésében nekem pár dolog nem tetszik, ezért nem mondtam, hogy fejlettebb, bár biztos igazad van. Az egyik, hogy nagyjából kétévente változtatnak valamit, az XP-n mások a lehetőségek, mint a Vistán vagy a 98-on, az XP Professional verziójában más a jogosultságkezelés, mint a Home-ban, stb. Az sem igazán tetszik, hogy kikapcsolható az UAC, miféle jogosultságkezelő már az, ami fakultatív?
-
DJS
tag
válasz
alamuszi #117 üzenetére
A használhatóságra egy példa: a Macekbe tíz éve beépítették a fájlok megjelölését. Ez lényegében csak annyi, hogy egy bizonyos fájl vagy könyvtár ikonja módosításig más színű lesz, mint alapesetben. Ez két kattintás, és csoportosan lehet elvégezni, a Windowsban ikont módosítani csak úgy lehet, ha egyenként beállítod minden ikonnál, hogy mi legyen (3-4 kattintás). Ha tehát át akarsz nézni egy nagyobb fájlgyűjteményt, mert mondjuk keresel valamit, vagy tanulsz, akkor Macen ezt megteheted úgy, hogy amivel már végeztél (vagy pont ami hátravan), azt megjelölöd. Így ránézésre látod, hogy mit felejtettél el, és mennyi van még hátra. Windowson ezt nem tudod megcsinálni, max. ha átpakolod őket két külön könyvtárba, "átnézni" meg "kész" néven.
Ja, a jelölgetést matricák néven a Gnome is tudja. Ott négy kattintás.
-
DJS
tag
válasz
alamuszi #109 üzenetére
Ja, egyébként a megszokás csak egy darabig működik. Eleve van, amit nem lehet megszokni. De mondok egy példát. Az irodai programok mai felületét az átlagemberre alakították ki, amint profi lesz valaki, már lassítja a munkát, hogy mindent egyenként kell elvégezni. Makrózni meg nehéz őket.
-
DJS
tag
válasz
alamuszi #109 üzenetére
Biztosan igazad van, de te egy komplexebb módon fogtad meg ezt az egészet. Én csak arra gondoltam, hogy Redmondban az a bizonyos "user friendly" egy külön "department" lehet, a felülettervezés során gyakorolják. Ezzel szemben az Apple mindent ennek vet alá.
Hogy mondjak egy példát: a Microsoft nem lépett fel a BIOS-ok ellen, az Apple teljesen grafikussá alakította a magáét, úgy tudom, csak hiba esetén jelenik meg rajta szöveg.
Ez lehet, hogy azért van, mert az Apple a személyt célozta meg, míg a MS az ipart, nem tudom. De az tény, hogy az MS csak a felületében, a hangzatos szólamaiban, az "a Windows" kifejezésekben (mintha az oprendszer nem különálló programokból állna...) és a súgókban valósította meg ezt a user friendly célt. A könnyű kezelhetőség ezt jelenti náluk, míg az Apple a rajongói szerint igyekszik kitalálni, hol mire lehet szükség, és azt oda pakolja. Nem véletlen, hogy zárt platform lett minden Apple. Van egy marha vaskos szabványgyűjteményük is, hogyan kell menüket felépíteni, meg ilyesmi.
Dennis Richienek utálnék ellentmondani, de szerintem a Windows a Vista óta mondható igazán fejlettnek, az XP még erősen a korábbi generációkra hasonlít. Az ilyen apróságok, mint a hangerő alkalmazásonkénti állítása, azért kellenek egy mai rendszerbe. A driverek különálló kezelése is egy hatalmas kerékkötője volt a Windowsnak, és a szigorú jogosultsági rendszer bevezetésével egyértelműen a Unixokat utánozta. Tehát azért lett jobb, mert átvette a jó tulajdonságait.
-
Zigur
senior tag
válasz
alamuszi #133 üzenetére
Az Apple fő bevételi közzé tartozik az iTunes-os eladások, a zene és most már az app-ok is. Az online zenei piacon az Apple messze a vezető, 2009 augusztusban 69% részesedés, tehát ha így nézzük, elsősorban mint média eladó az Apple, nem OS gyártó
http://www.loopinsight.com/2009/08/18/apples-itunes-captures-69-percent-of-digital-music-sold/
Egyébként ha jól emlélszem a Mac-ekkel is nőtt valamit a részesedése, de 10% alatt lehet szerintem
5% alá pedig sosem fog esni, mert akkor az MS-t elővennék monopolium vádakkal usa-ban, nem véletlen adott vagy 10 éve 1 valag pénzt az MS az Apple-nek amikor elég vacakul állt az Apple.
-
Zigur
senior tag
válasz
alamuszi #128 üzenetére
Internetes host-oknál a linux 50% körüli arányú. Kis cégeknél nincs sok, de nem feltétlen azért mert a windows fejlettebb, hanem mert az ottani rendszergazdák nem értenek hozzá.
A fejlettség azért kérdőjeleződött meg, mert ha szuperszámítógépekhez jobban preferálják a linuxot, annyira "fejletlen" talán mégsem lehet. -
marchellow
tag
miért ne lenne sikeres Amerikán kívül?
2010 első negyedévében az összes bevétel 58%-a nemzetközi eladásokból származott.
http://www.apple.com/pr/library/2010/01/25results.html
"International sales accounted for 58 percent of the quarter’s revenue."valaki említette még ezt az apple luxusra termel dolgot. szerintem ez (sem) állja meg a helyét. Amerikában egyáltalán nem számít luxuscikknek egy apple termék (maximum egy Kelet-európainak). különbenis, hogyan lehetne valami luxustermék, amiből már a nyitónapon eladnak 300 ezret?
ha a market capitalizationt nézzük, akkor tényleg nincs sok különbség az apple meg a microsoft között, de azért ez egy kicsit becsapós. pl. jön egy rossz hír, aminek a következtében az appl részvényárak mondjuk a felére esnek vissza. a cég ennek ellenére ugyanazokat a termékeket gyártja, értékesíti, ugyanazokkal az eszközökkel, emberekkel, tudással, szabadalmakkal rendelkezik, még is, már csak a felét fogja érni. (persze ez csak egy drasztikus verzió)
de, hogy a cikkhez is szóljak: szerintem teljesen rendben van az, hogy hozzáadták a bestbuyoknak, meg a többi kereskedőnek eladott iPadeket is. szerintem az apple-t nem érdekli, hogy az most nem fogyasztóhoz került, ugyanúgy pénzt kapott érte, mint egy fanatikus sorbanállótól a fifth avenue-n.
-
Zigur
senior tag
válasz
alamuszi #109 üzenetére
A szerver részhez szólnék hozzá, kérdés melyik része "fejlettebb" a windowsnak mint a linuxnak. A linux gyorsabb, mint a windows a monolit kernel miatt, pont emiatt nem túl nehéz megborítani rossz driverrel.
Ellenőrzött körülményeknél a linux hatékonyabb - nézd meg a Top 500 szerver cluster listát, minden elmond : 498-on megy linux, 1 BSD, 1 windows. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Vezetékes FEJhallgatók
- Háztartási gépek
- Adóbevallás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Építő/felújító topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Jövedelem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest