Új hozzászólás Aktív témák
-
bigyo108
aktív tag
Fúúú de jó kis cikk volt ez.
Köszönöm.A PC visszafelé MINDIG kompatibilis lesz,.... MINDENRE!! :)
-
turorudi
aktív tag
Nagy tudással megírt cikk. Döbbenettel állok azelőtt, hogy van Magyarországon olyan újságíró, aki ilyen alapossággal és ismeretanyaggal meg tudta írni közérthetően.
-
aktív tag
"kicsit" megkésve, de nagyon jó cikk lett, gratulálok!
-
nagyúr
Ebben azért van ráció.
Az utolsó soroddal maximálisan egyet értek.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Prof
addikt
válasz BerserkGuts #264 üzenetére
Bezony a sok tech site, tech cucc eladasbol el, nem valos felhasznalas a tesztek 95%-a mert emberek nem vesznek 1200 dollaros GPUt a 200 dollaros procihoz. Marpedig a legnagyobb haszon a legdragabb cuccok eladasan van.
De tok jol raszoktatjak a sok idiotat hogy ne legyen "cpu bottleneck" ,eladnak nekik sokkal gyorsabb procikat/ramokat dupla aron +1-2 fpsert.
NVidia nagyon raerzett a luxus ferrari csucsVGA marketing erejere. kb Senki se veszi de minden tesztben ezt hasznaljak es ingyen reklam nekik. Nem veszik eszre hogy 3szoros aron van mint a regi csucskartyak, mert csak a brand nevet jegyzik meg.
Az Apple filozofiat kovetve, akik zsakolt szart is eladnak milliokert ragott alma logoval, mert a felhasznaloknak fogalmuk sincs valojaban mit vesznek. -
őstag
Csak ebben erősített meg a cikk, hogy amíg az AMD fogja a legfejlettebb architektúrán hozni a legjobb ár/teljesítményt, addig én maradok a Ryzen-en, legalább 2021-ig biztosan, de jó eséllyel 2022-ig.
-
T J
tag
Uhh! Ezzel a +12%-al a Ryzennek már játékban is vernie kell a 9900k-t.
-
DraXoN
addikt
válasz Robitrix #270 üzenetére
Nem, már kezdetektől fogva a ryzen alkalmaz IF-t a cpu CCX blokjainak összekötésére, illetve a memóriavezérlőt is IF-en keresztül közelíti meg egy-egy CCX blok.
A zen2-ben azonban már nem csak szilíciumchipen belül hanem van chipen kívüli összeköttetés is IF-en át.. Illetve egy 2. generációs némileg optimalizált IF-et tartalmaznak, ami hatására gyorsabb is, az órajelet is jobban bírják, de egy osztót is kapott, hogy ha valaki akarja a memóriaórajelet "kb. kilőhesse az égbe" és kevésbé legyen az IF-el való közös szinkron sebesség a korlátozó.Nagyobb sebességű memóriáknál már inkább a memória időzítésének a sebessége lesz az ami kulcstényező. Elég csak megnézni a Ryzen Dram Calculator által kreált eredményeket egy pár poszttal ezelőtti grafikonban.
Persze, ha nincs erős VGA, akkor érdemben beszélni sincs miről, mert kb. nem fog számítani.The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
Robitrix
senior tag
Annyi azért tisztán látszik, hogy 3200 és 3600 mhz memória mellett nincsen igazán érezhető teljesítmény növekedés. akkor 3333 és 3600 közt még inkább nem érezhető....
-
Robitrix
senior tag
válasz Hellwhatever #263 üzenetére
Na ja csak tudtommal a Infinity Fabric a ZEN 2-ben jelent meg. Azért is van egy szép nagy teljesítmény emelkedés mondjuk a 2600 és a 3600 közt. közel 35-40%. Amiből csak úgy 4-5%-ot okoz a kb. 200-300 mhz órajel emelkedés. Ő 1600-ról akarna átállni 2700X-re és a kérdés atrra vonatkozott, hogy menne -e 3333mhz helyett 3600mhz-en a memoria.
-
nagyúr
válasz BerserkGuts #266 üzenetére
Minden bizonnyal, de akkor elveszene a "Plug&Play" élményem.
Mert, nálam bizony így működik az aláírásomban lévő konfig.
Az más tészta, hogy az egykori elit laphoz nagyon jó áron jutottam hozzá (59k), különben nem lenne. X370 ide vagy oda, semmivel nem megy roszabbul mint az előd X470-es Gigabyte Aorus Gaming 7, pedig az is elit lap volt (sajna megdöglött és nem volt garos ).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Alpi.
addikt
válasz Robitrix #262 üzenetére
3333 helyett 3600 tényleg nem nagy ugrás, de alatta igencsak nagy változásokat tud okozni hasonló mértékű ram órajel emelés. Annyiban igazad van, hogy nem a ram sávszél miatt, de zen-nél az If. órajel nem független a ramétól, emiatt itt sokkal látványosabb a javulás !
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
BerserkGuts
őstag
de ryzen kalkulátorral feltudnád kicsit javítani csak háát ide is minőségi=drága darabok kellenek hogy jól működjön jól kitalálták ezt
Én is bedőltem ezeknek a urbanlegend szintű mendemondáknak amikben az ördög a részletekben rejlik.
Én downupgradeltem szóval 1060-at lecseréltem 2400G-re hogy majd IGP-vel jól elleszek én akár gyengébb grafikán is de minden fut majd rajta mert hát tesztekben olyan szépen mutatott.
Aztán kiderült azt a tesztet akkori áron egy 100.000-ftos ausu hero alaplap és egy akkor áron 90.000ft-os flareX ramok adták össze szóval nem az olcsó jános kisgéppel készült a teszt amilyet én építeni tudtam
Hát nem meglepő nem is hozta azokat az eredményeket de én rendesen meglepődtem12600KF/RTX 4090/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/Hisense 65" 144Hz 65E7KQPro/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
nagyúr
Na, le is vontam a tanulságot, mivel mostanában nem lesz Csúcs-VGA-m, ezért aztán nem is sokat számít, hogy 3200 CL16 vagy 3600 CL16, kb. tökmindegy. Főleg, hogy RX 480-am van.
No de majd egyszer.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
BerserkGuts
őstag
itt is sajnos a rossz beidegződés mert
2080tiha játék mellett nézzükmanual alatt meg ryzen kalkulátort használták:
" Ryzen DRAM Calculator, it’s a seriously cool little tool."
(hozzá tenném hogy ez a trükk csak minőségi ramokkal működik jól pl: TridentZ Neo )[ Szerkesztve ]
12600KF/RTX 4090/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/Hisense 65" 144Hz 65E7KQPro/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
Hellwhatever
aktív tag
Amit írsz alapvetően a monolitikus architektúrákra igaz.
A Zen-ben viszont a CCX-ek az Infinity Fabric-on keresztül kommunikálnak ami egy bizonyos szintig 1:1 arányban tud skálázódni a memória órajellel, ezért szeretik a Ryzenek a jó időzítésű gyors ramokat.
Intel alapú konfigoknál pont az általad leírtak miatt számít kevésbé a memóra sebessége.
9800X3D | ASRock X670E Steel Legend | Corsair 32GB DDR5 6000MHz CL30 | Gigabyte RTX 4070S WINDFORCE OC
-
Robitrix
senior tag
válasz djhalasz #257 üzenetére
nem hiszem, hogy brutális teljesítmény többletet tapasztalnál attól, hogy a memóriád 3333 helyett 3600 mhz-en megy. alapvetően a procik nem a memoriával vannak közvetlenül kapcsolatban, hanem a beléjük épített 2-od és 3-mad szintű gyorsítótárakkal, mert abból kapják az utasitást és az adatokat is közvetlenül. Attól, hogy a RAM és a cache közt valamivel gyorsabb az adatátvitel a proci teljesítménye nem sokat profitál.
Képzeld el a dolgot úgy, hogy mondjuk egy pékséged van, ahol kenyeret sütsz. van bent a pékségben mondjuk egy hordod amiben a vizet tárolod bent a kenyérhez. az egyik pék inas meg kimegy az utcára két vödörrel és hoz az utcai kutról pótolni a vizet a hordoban. Na most újitasz és az inasnak odadszt két 10 literes vödör helyett két 11 literest. na ettől maga a kenyér bent nem fog gyorsabban készülni. Jelen példánkban a kemence a CPU mag, a hordó benti viz a cache, az utcai kút meg a RAM... Én legalább is ahol láttam ilyen tesztet, hogy ugyan azt végezték valamivel lassabb vagy gyorsabb RAM mellett gyakorlatilag a statisztikia hibahatár szintű gyorsulásokat lehetett mérni vagy nem mérni. ilyen 0,5-1% körülii eltérésekről beszélünk. Az 1600-at 2700Xre cserélve tapasztalt sebesség nővekedés 99%-at a gyorsabb proci okozná.... -
Robitrix
senior tag
-
Jocy
aktív tag
válasz SirRasor #253 üzenetére
Szia. Aida FPU teszt alatt nekem felment 85C°-ig is gyári hűtővel. Aztán rendeltem aliról egy Snowmant $15-ért, és így nyertem -12 fokot. Próbaképp rátettem egy Brocken Eco Advanced hűtőt is, de nem hogy jobb lett volna, hanem 1-2 fokkal melegebb is lett, ráadásul hangosabb mint a Snowman! Ebből látszik, hogy felesleges batár téglákat tenni ezekre a procikra. Ez tervezett üzemi hőmérséklet ahogy olvastam, nem lesz semmi baja. Ár/értékben a 3600 nagyon jó vétel. Én is egy i7-3770-ről jöttem.
-
sb
veterán
Illetve itt vannak a nagyobb procik, érdekességképpen rendesen visszafogott TDP-vel. Elég ütősek a sok mag/relatíve alacsony fogyasztás összeállításban.
-
Cathulhu
addikt
válasz djhalasz #257 üzenetére
Szerintem ezt celszerubb valamelyik procis topikban megkerdezni, nem ennel a hirnel. En egy 1700X-et csereltem 2700X-re, lap (X370), RAM maradt. Semmivel se tudtam tobbet kihozni belole (3600-as RAM 3200-on), mint elotte, de nem is eroltettem magam nagyon, a 3200CL14-el valoszinuleg jobban jarok mint egy 3433CL16-tal, emelt feszkoval....
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
djhalasz
tag
Jelenleg egy zen 1600at használok 3,9Ghzen egy Noctua D15el. X370, vega56@64, 16Gb hyperx 3600mhz de csak 3333ig tudok menni vele. Feljebb tudok menni ha váltok 2700Xre, szerintetek?
-
Qtya123
őstag
Én 71 Celsiusnál nem láttam magasabb értéket több órányi játék után sem a 3600x esetében.
PBO be van kapcsolva és van rajta 0,075 V undervolt. Mást nem állítottam a processzoron. Battlefield 5 alatt allcore felboostol 4225-4250 Mhz-re MSI Afterburner szerint.
Én egy Brocken 3-al hűtöm, gyári hűtőt sosem használtam sem ennél, sem a korábbi intel processzoraimnál (na jó az i3-3220-on az volt egy darabig).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem jól értelmezed a hőfokokat. A fejlett gyártástechnológia miatt kicsi a Zen cpu chiplet felülete, így kicsi a hőátadó felület, ezért ugrál gyorsan és magasra a hőmérséklet. Teljesen normális, így van kitalálva. Ha jobb hűtőt teszel rá, akkor se lesznek érdemben alacsonyabb hőmérsékletek, hanem tovább / jobban fog tudni boostolni.
A boost miatt nem lehet összevetni egy Ryzen melegedését egy régi módi processzoréval, mint a 3770.A 85 fok amúgy teljesen mindegy egy processzornak, nem a szilícium adja meg magát, hanem maximum az olyan alkatrészek, mint a kondenzátorok a proci tápkörében, de oda egyrészt nem 85 fokos levegő kerül, másrészt meg ugye megy a házhűtés is.
Amúgy egy rendes hűtővel egy 3600 simán hűthető félpasszív módon. A nevetségesen kicsi gyári hűtője is eléggé alacsony fordulaton megy csak böngészés közben. Ha ráraksz egy fél kilós rendes hűtőt, akkor azzal simán mehet a félpasszív működés.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
SirRasor
addikt
Fasza, most már felcsigáztatok
Mondjuk egy apróságról nem esett szó: most jobban rákerestem az esélyesre: a 3600-asra és ez a proci minimum buzi, olyan meleg Gyári hűtéssel max terhelésen 76-77 C°? WTF? Ez a nyári dög melegben 85 C° lesz, ami már sok Tuningolni nem akarok, tehát a gyári hűtésnek elégnek kéne lennie, legalábbis eddig sok intelem volt és a gyári hűtők mind csendesek voltak még maximum terhelés alatt is. Ez lehetővé tette, hogy a 3770-es a maga 73W TDP-jével egy ~1 kilós zalmannal félpasszívan ment (idle 43 C° kikapcsolt ventivel). Na ez már nem fog összejönni a Ryzennel
Jó mind1, ez belefér, csak gondoltam megemlítem.
Make Love not war!
-
félisten
-
Cathulhu
addikt
Valoszinuleg szarul, de joval kevesebb a mag is meg fele annyiba se kerul. Inkabb 3950X-szel erdemes hasonlitani, az is olcsobb egy szazassal, de ott mar majdnem annyi mag van. Vagy egy 2970X-szel, az is olcsobb egy otvenessel.
cinebench
vray (innen hianyzik egy csomo proci, de be lehet loni nagyjabol)Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
3900X vajon videorenderben, hogy teljesítene egy 9980XE mellett/ellen?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, de az alaplap annyira alacsony fordulaton járatja még most youtube nézés közben is, hogy éppen csak pörög (sose nyúltam hozzá a venti vezérléshez, lehet van "silent" mód is).
Van egy 14cm-es venti minimális fordulatszámon a gépházam elején, annak van annyi légszállítása, hogy nem áll meg a meleg a gépházban. Ez az előlapi venti nagyobb hangot produkál, mint a brocken2.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
Qtya123
őstag
válasz SirRasor #231 üzenetére
Jó döntés, nem fogod megbánni. Nekem is i7 3770 volt és úgy gondoltam, hogy mindenre IS elég. Mikor kijött a Bf5 és csak pusztán az FPS számlálót néztem akkor is úgy gondoltam, hogy igazam van, hiszen 70-80 FPS-t tudta tartani a zsúfoltabb helyeken is multiban. Mégsem éreztem, hogy teljesen folyékony a játék, de eljátszottam vele egy darabig.
Aztán később mégis eladásra szántam el magam, abból kifolyólag, hogy még van értéke egy 3770-nek, de látható volt a hirdetésekben, hogy azért elindult a lejtőn az ára. Így nem késlekedtem a 3770+16GB ram+B75 chipsetes alaplapot eladtam 45ezerért. Elment volna talán még 50-55ezerért is, de le akartam tudni, így 1 nap alatt el is vitték.
A Ryzen 2600 40ezer, a 16 GB ram (3200cl16, ami simán megy 3600 cl16-on) 23ezer, a B450 MAX lap pedig 33 ezer volt kuponozva. 51ezer Ft volt a váltás, ha ezt a félkonfigot nézzük. (azóta mondjuk bejött a Ryzen és a háromezres szériára váltottam).
A Bf5-ben a lényeg a folyamatosság szempontjából. Fent a 3770, alatta a 2600:
Látható, hogy mennyivel kevésbé ingadozik. Ég és föld volt az egész nem csak FPS-ben, hanem a fent látható grafikon alapján is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az i7-8700 bolti árában kapsz két 2600-at. A 8700k árában meg két 3600-at, és akkor még drága Inteles alaplapokról nem is beszéltünk.
A céges gépben lévő 3600-as nekem is annyi pont körül hoz, mint neked.sakal83: idle nálam is hangtalan. Ez alap, a videókártyám is ilyen.
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #240 üzenetére
Multicore-ban igen, de singlecore-ban azért jelentősen elmarad. inkább a sima 8700-hoz áll közelebb.
Ár/teljesítmény viszonyban persze nagyon is rendbe van.
A 8700k-t jobban lehet összehasonlítani az R5 3600/R5 3600X-el.(#241) sakal83: nincs, csak a G jelzésű APU-k tartalmaznak IGP-t RyZen-ből.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
sakal83
addikt
válasz CPT.Pirk #240 üzenetére
Regebben foglalkoztam meg tuninggal de igy oregedven csak betesz es legyen csendben idle:) lletve mar a 5-10%nyi kulonbsegek is irrelevanssa valtak:) pedig par eve meg 10-20mhzet is tesztelgettem a vgakon:) altalaban a computerbase.de honlapon nezem meg a teljesitmenyeket. Evek ota a legkorrektebb tesztlap.
Illetve a 2600ba sincs vga ha jol tudom
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha "csak" 4GHz-re kihúzol egy 2600-as Ryzent, ahhoz még szerencse se kell nagyon csak egy normális hűtő, akkor már a 8700K közelébe kerül. https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_7_5_2_x_pinnacle_ridge_am4/hsz_11769-11769.html [link]
Ha tudsz szerezni egyet használtan (most egy darab sincs az aprón), akkor egy kis tuninggal remek alternatíva addig, amíg nem lesznek olcsóbban a 3600-ak.
-
carl18
addikt
Egyik ismerösöm 2016-ban raktak össze a gépet 6600K-val ami 73E forintba fájt neki. Persze én akkor is nagyon drágának tartottam annyiért, akkor már megérte volna a 30E forintott a 6700K...
Jó proci volna a 6600 de sajnos szimpla 4 mag, igy a mai alkalmazások már képesek elfogyasztani az erejét.Én akkor használtam I7-2600-at teljesen jó volt mindenre és jóval olcsóbb volt mint a 6600k. 2017-ben meg vissza váltottam I5-3470-re ami 16E forintba fájt. De akkor is úgy gondoltam nem éri meg Skylake-re fejleszteni +20% teljesitmény nem ér meg 4-5X árkülönbséget.
Mondjuk ilyen téren jó hogy jött a Zen igy már az intel is kénytelen volt magszámot emelni.[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
sakal83
addikt
Igen a 6700nal kihalt a lap 1 honappal a gar utan... Tudtam volna venni meg de a procibol 3k megmaradt a lap pedig olcsobb es modernebb lett. Vettem volna ryzent de ugye nincs vga benne... 9400fben sem... igy nekem nem jatszott illetve inteles felpassziv cpu hutom is adott. 6 ev garival vettem a lapot:)
Az alzas kupon mokanal egyebkent picsafustert volt 2600 illetve 2700x is lappal. Mondjuk en a 3600at tartom idealisnak. A 2600 szerintem gyengecske a 8500/9400fhez kepest a regebbi progik miatt a 3600 mar nem.
Persze mindegyiknel volt csere. Az intel genyozasa hatrany de elony is egyben mert a regebbi szeriakat hasznaltbol lehet fenntartani ha vmi tonkremegy es ezert horror az ara.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Na ne már.
Nagyon max adnék érte 50k-t. Majd egyszer szerzek be egyet, azt megkínálom a Z170 OC Formula-ba.
Többet nem érne meg, mert 4 mag. HT nálam nem számít értéknek (tiltanám is azonnal, az összes HT-s Inteles gépemben tiltva van egyéb okok miatt).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
+1.
i5-6600k-ban amúgy csalódtam... alapon nagyon harmatos, 4,6-on már jó lenne, de hűthetetlen... i5-7600k lényegesen jobb.
El is raktam a 6600k-t egy H170-es lappal + 4*4 GB 1600-as DDR3L rammal dobozba, majd jó lesz netezős gépnek a garázsba egyszer, ha már a Core 2 Duo 9300T nagyon dadog böngészés közben.
7700k piszok jó lett volna, de drágább mint amennyiért az R5 3600X-et vettem.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
carl18
addikt
Sajnos az idióta árazák örökké jelen lesznek a piacon. Senki se akar bukni igy lehető legmagasabb áron hirdet mindent. (Tisztelet a kivételnek)
Én is 29E-be veszem a Zen 1600-at. Egy srác hirten Zen 1600-at gari nélkül, ár nem volt kiirva ráirtam mennyi az anyi jött a válasz 28E-be oda adja. Utána nem is gondolkoztam egy percet se hogy az új terméket vegyem.Meg pont ez az hogy a Zen 1600 sokkal olcsóbb igy kevesebb is az érték vesztés. Bár aki gépet épit az ennek annyira nem számit, azért egy gép manapság aránylag tartja magát. Ahogy észrevettem a telefonok sokkal jobban veszik értéküket és az árukat.
Egyik ismesöm huga anno megvette a Samsung Galaxy Note 8-at 350E-ért, most ha úgy nézük igy negyedét éri.Nekem is volt még akkoriban mikorn nagy szám volt Galaxy S4 utána S5. De utána rájöttem nem ér ennyit a mobil a számomra, elavul elveszti értékét. Úgy is 2 évente cseréli az ember, akkor fölösleges egyszer sokat költeni rá.
Informatikába ugyan ez a helyzet szerintem. Azért is veszek most csak Zen 1600-at, B450 lap úgy is befog majd újabb processzort is.
2-3 év múlva meg simán fejleszthetek még.De a 6600K már nem fog tudni hova fejlődni, 7700K-ra lehet cserélni maximum. De lehet 3 év múlva már kevés lesz a 4 mag 8 szál.
Mert lehet addigra a 200 dolláros kategória 8 mag 16 szál lesz.[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
jah .. alapból olcsóbb az egész platform.
Egyesek meg "hülyék" ahhoz, hogy lássák rossz helyre teszik a pénzüket mikor megveszik a régi "behalt" platformot X áron amikor "új" platformot kapna X+10% áron +40% extra teljesítménnyel ...Tudom a használt piaci árakat az "igény" is generálja, de azért .. én csak röhögtem mikor egy fél éve elakartak nekem adni egy 7700K-s gépet nvidia 1060-al 300k körül ... de a piaci árak "idióták" esetenként ,én max a teljesítménye után adtam volna pénzt, azt meg olyan 150-180 környékére áraztam volna be (utóbbit is nagyon maximum ha "jó az alaplap", és SSD fajtája).
Hiába na ... nekem többet nem ért volna meg. hasonló teljesítményt ekörül tudtam volna kihozni amdből akkortájt. az "intel logó" nem érdekel (se plusz, se mínusz érdemben)..remélem idővel eltűnnek ezek az idióta "árazások" ... noha én is csináltam már olyat anno, hogy 2 év használat után drágábban tudtam eladni valamit mint amikor megvettem (és AMD cpu is volt ezek között).
De ez olyan mint a mobiloknál ... a Samsung és Huawei egykori csúcs telefonok android készülékek között is (applet direkt kivonva a képletből) magasabb áron maradnak, mint a kortárs mondjuk LG vagy Sony "csúcskészülékek"...
Mivel ismertebbek, a nagyobb "hype" (nem tudom máshogy nevezni) az ismertségük miatt magasabban tartja az árukat... de ez nem normális énszerintem.The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
sakal83
addikt
válasz <Lacy85> #210 üzenetére
Nem belekotni akarok a mondanivalodba de probald majd ezt meg 3-4 ev mulva a ryzennel:) az intel foglalatszopatasa miatt van mindig magasan a intel hasznalt ara. 2500krol 6700re fillerekert valtottam ahogy most a 8500am olcsobban jott mint a 6700 ment:). AMDnel ez nem fog menni ezt garantalom
-
nagyúr
Akkor az i5-7600k-m eladom 50k-ért, az OC Formula lapot meg 40k-ért. A 2 együtt akciósan 80k.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
carl18
addikt
"Persze a régebbiek arányosan eső ára ugyan így újabb és újabb rétegeket "sodor bele" a gép cserébe."
Hát igen mivel a támogatottság megmarad, igy bios update után egy Zen 1600 tulaj,lazán válthat 3600-ra. Igen pont ez miatt is terjed annyira, intelnél meg 2 generációnként jön az foglalat újitás.
Hát valóban olyan áron adják amit kár volt kihagyni, egy használt i7-3770 is majd nem annyiba kerül mint egy Zen 1600. Csak a Zen teljesen új gyári hütéssel 3 év garral. Az intel meg majd 7 éves, ráadásul a sebezhetőségekkel is rendelkezik.
Mert a piacot megnézve használt árak is nagyon drágák, 6600K használtan 50E ft-ért és én csak nézzek WTF? Garancia nélkül....
I5-6500 is használtan 30E 4/4 mag, egyszerüen beragadtak az árak túlárazottan. Zen 1600 fényében max 15E forintot érne jelen esetben, az i5-7500-at is mikor láttam 38E forintért megvették fogtam a fejem. Szerintem ezek borzalmasan túlárazottan mennek használtan.
Ennyit jelent az Intel logó....[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz blue01song #223 üzenetére
Troll alert
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah, RX570, 580 kártyákat bőven. Én azóta vagyok AMD-s, hogy volt Celeron 950MHz-es gépem. Szegény proci 50MHz tuningot se viselt el, így hosssssssszú ideig nem tudtam belépni a GHz-es klubba.
Btw lehet, hogy van már az Aegis kitek árában jobb ram, mostanában nem néztem a ram piacot.
-
carl18
addikt
válasz CPT.Pirk #220 üzenetére
Igen, köszönöm a tippet!
Pont azt a ramot veszem amit irtál alá ne menjek.
Hát úgy vagyok vele Zen 1600 2X3000 mhz-es ramokkal elég jól fog muzsikálni. Mikor a Zen 3600-at ára lemegy hasonló szintre mint mosta 2600. Például 40E forintra, akkor majd lecsapok rá.
Igen olvastam a Zen platform meghállálja a nagyobb ram sebbeséget. De jól megterveztem minden, irtam a Zen 1600 nagyon szépen kihajt egy RX570/RX 580-at.
Jelenleg a piacon nincs is jobb ajánlat a Zennél. Sajnos a intel nagyon leadta a fejlesztést,reszelget csak. Meg a sok sebbezhetőség miatt most nem is volt választás mire fejlesztek.
(Amúgy ez lesz életem első AMD processzorja) Remélem nem csalódik benne. Egész igy indult 2005 Pentium III 550 mhz, 2007 Celeron Northwood 2000 mhz 128 kb L2, 2011 Pentium 630 3 ghz, 2012 Intel E5200 2,5 ghz 2mb L2, 2014 Intel E5450/Q9650, 2015 I5-3470, 2016 I7-2600, utána jött G2130, I5-3340, és G640, meg i5-3470 ismét. 2017 óta ezt a processzort használom.
szóval átnéztem az egész intel piacot, használttal együtt és hát nem érik meg az árukat a szemembe. I5-3470-nek szeretnék váltást, igy mivel az AMD add elérhető áron elég jó teljesitményt rájuk fogok váltani.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem meg B350 lap van a gépben. 1% hátránya van kb. a B450-hez képest, szóval még marad.
Ha Zen1 magos Ryzent veszel, akkor megkötöd magad a ram órajel terén, mert az IMC-je nem igazán tud 3000MHz feletti ramot kezelni. A Zen+ procik IMC-je már jóval többet bír, így oda vehetsz pl. 3400MHz CL16 ramokat, amik jók lesznek a következő proci cserénél is és nem is jelentenek túl nagy extra anyagi beruházást.
Akármit is veszel proci téren, 3000MHz CL16 (pl. az olcsó G.Skill Aegis ram kitek) alá ne menj, mert nem éri meg pénzt adni értük.Az összes Ryzen proci érzékeny a memória sebességére és itt nem csak a játékok alatti FPS-t értem, hanem mindent. Pl. egy zip tömörítés elég látványosan tud gyorsulni jobb ramtól Ryzen mellett.
-
carl18
addikt
válasz CPT.Pirk #216 üzenetére
Hát már többet nem akarok gépre költeni. Irtam megnéztem és a Zen 1600 is elég az igényeimnek. B450 lapba később tudok rakni jobb procit, még később fejleszthető. Elsőnek úgy volt Zen 1200 15E forintért. Utána találtam Zen 1400 használtan 18E-be,de most Zen 1600 29E-ért teljesen jó. Én itt húztam meg a határt, tisztában vagyok a Zen 2600 valamivel jobb. De irtam B450 deszka lesz mellette, némi alulfeszelés finomhangolás mellet szerintem ez is jó lesz nekem. RX 570/580-at ez is kihajta majd elég szépen.
Majd 2 év múlva még ráér cserélni, annyira nem vagyok nagy gamer.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Alpi.
addikt
válasz Neovenator #215 üzenetére
Igazán akkor érzed, mekkora különbség van, mikor vissza ülsz a lassabb gép elé. Legalábbis nekem az mindig meghatározóbb különbség-élményt adott.
@Carl18 : Jaja, a Te story-d is mutatja, hogy a paletta alja most úgy van árazva, hogy sok esetben olyan helyzet áll elő, amit hülye lennél kihagyni. Nem véletlen adtak / adnak el akkora mennyiségben, a R5 1600, 2600, majd a R5 3600-osbol. Az addig közép, felső-közép kategóriás procik teljesítményét adják alsó kategóriás áron. Gyakorlatilag a 3600-al csúcsosodott ki, mert nagyjából ugyan oda lettek árazva, de a viszonylag gyors, 1,5 évenként új gen. mindig nyitott egyet az ollón, végül az eladott darabszám tekintetében a 3600 megette a világot. Persze a régebbiek arányosan eső ára ugyan így újabb és újabb rétegeket "sodor bele" a gép cserébe.
[ Szerkesztve ]
-
Cathulhu
addikt
válasz Neovenator #215 üzenetére
Szerintem senki nem beszelt itt szintetikus tesztekrol, a net tele van valos eletbol vett tesztekkel, legyen az bongeszo, tomorito vagy jatek, ha meg munkara hasznalna valaki, akkor plane. Sot, az urak jo resze itt sajat tapasztalatbol beszelt (es zengett odakat a csere utan). Szoval en meg mindig azt latom hogy kifogas kereses megy, ami szivetek joga, de hivatkozasi alapnak rossz. Nyilvan minden felhasznalasi kor kerdese, de ha a passziansz a cel program, akkor meg nem lehet altalanossagban kijelenteni, hogy nincs a 3770-nel jobb processzor megfizetheto aron.
Autot meg ervenyes muszakival lehet kapni 40k-ert, szoval eleg tag fogalom.Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
38-ért van 2600-as az aprón 3év garral, szerintem jobb befektetés mint egy 1600-as 30-ért. Egy jobb hűtővel 4GHz all-core vagy több is simán hozható, nem is igényel szakértelmet a tuningja.
Az is jó amit Pinky Demon mond, a 2600-as viszont biztos megoldás. Ha Zen1-es az 1600-as, akkor azért a ram kezelése nem a legjobb és az egyszálas teljesítménye se túl nagy az alacsony boost órajel miatt.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Neovenator
senior tag
válasz Cathulhu #200 üzenetére
Ennyi erővel meg is fordíthatnám a dolgot, miszerint pont az urak nem hajlandóak tudomásul venni a valóságot, hanem önmagukat szuggerálják naphosszat a szintetikus tesztek megnyugtató végeredményeivel, hogy mennyivel gyorsabb lett a gép...az önámítás csodás emberi tulajdonság...
Csakhogy valószínű egyik állítás se igaz, legalábbis remélem, hogy az enyém rátok nem...az biztos, hogy a tiéd nem (valszeg nincs jópár összehasonlítási alap az orrod előtt napi szinten, hogy helyesen megítélhetnéd), mert akarná a halál megtartani, ha lenne érezhetően jobb, amiért nem kéne érte egy autó árát kiadni...az okozatot tessék figyelembe venni...senki se állította, hogy eddig nem lehetett volna jobb procit kapni, csak marhára nem mindegy, mennyiért..."The problem of leadership is inevitably: Who will play God?"
-
Cathulhu
addikt
Ha 1600, akkor mindenkepp AF vegut nezz, ha meg nem keso, meg jobban jarsz.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
carl18
addikt
válasz <Lacy85> #207 üzenetére
"Az egész szettet (Ryzen 2600, B450 lap, 16GB ram) megúsztam 76-ból úgy, hogy 70-ért elvitték a régieket.
Szóval kemény 6 ezerbe fájt a váltás. "
Na pont ezaz hogya Zen ennyire olcsón adja a teljesitményt. Minimális ráköltéssel, kis üzletérzékert sokkal jobb újat platformot lehet kreálni Én is most váltok Zenre, Igaz csak Ryzen 5 1600-ra az I5-3470 után. De szerintem ez is bőven hoz annyit hogy érezzem az előnyeit.30E forintért 3 év garrival bőven jó vétel, az intel Skylake idején meg 2 mag 4 szálat adott 31-33E forintért. De a Kaby lake folytatás, I3-7100 is ennyiért ment a 2 mag +HT kombóval.
Most a Ryzen 5 1600 30E forintért szerintem ajándék 6 mag 12 szál, és még tunning is van benne. Nyilván nem tudja azt mint egy i7-8700, de árban viszont jelentősen kedvezőbb. GTX 1070-et meg szépen meghajtja, én egy RX 570-580-at raknák mellé. Majd attól függ mit találokNekem is a 1155 félkonfigom 35E-be megy el 67E lesz a platformváltás B450 deszka Zen 1600 és 16 giga ram 3000 mhz.
De eleve úgy vagyok vele 2 év múlva ha kevés volna a Zen 1600 bios update után lazán válthatok Zen 3600-3700X-re is akkár. Vagy Zen 4600/4700X. Szóval fejleszthetőség terén sincs kimaxolva a jelenlegi platform. Néztem teszteket osztottam szoroztam, és nekem monitorom 60 Hz-es ezt simán kiszolgálja amit veszek. Ha kevés lesz egyszer akkor meg lazán lehet fejleszteni.Intelnél ennyi pénzért egy I3-9100 fért volna bele csak a keretbe. De az meg nem nagy előrelépés a 3470 után. 4 magról 4 magra De nagy üzlet.
-
Graphics
Jómunkásember
Na akkor mit vegyek?
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
<Lacy85>
addikt
-
BerserkGuts
őstag
Hát na ja i5-4570 van a cégben internet, youtube és az ottani programok simán futnak mindenki aki használja nem panaszkodik pedig 0-24 használva van és már 6éves .
12600KF/RTX 4090/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/Hisense 65" 144Hz 65E7KQPro/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
Alpi.
addikt
válasz <Lacy85> #207 üzenetére
Ez így elég korrekt csere volt Neked ! Valahol elképesztő, hogy az ujkori magasabb ár, változatlanul kinyerhető eladásnál. Bár Neked ez spec. jól jött. Egy komolyabb hétvégi iszogatás árábol toltál egy duplázót a rence' pörformenszbe !
[ Szerkesztve ]
-
<Lacy85>
addikt
Akkoriban a Quad-ok majdnem annyiba kerültek itthon, mint most az i7-ek, vagy Ryzen 7-ek.
Simán 100K körül mászkáltak. Az i7 870 meg 150K volt. És akkor nem annyi volt a fizu, mint most.Én az i7 6700-at cseréltem Ryzen 2600-ra, és itt is bőven észre lehet venni a +2 mag/ 4 szálat.
Akkor egy 3770-ről váltva...
És még 40K sem volt a proci. Az egész szettet (Ryzen 2600, B450 lap, 16GB ram) megúsztam 76-ból úgy, hogy 70-ért elvitték a régieket.
Szóval kemény 6 ezerbe fájt a váltás.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz SirRasor #201 üzenetére
8500 80k ? Az valami nagyon elfuserált ár... 9400F van 50k magasságáért. vagy némileg többért 9600k.
80k-ért kéz alatt garos 8700k fellelhető (vagy picivel olcsóbban is már), azért ez már tényleg bika.
Mondjuk én könnyebben váltottam, mert eleve a DDR4-es ramjaim már adottak voltak.
(#203) Synthwave +1.
A HEDT gépemet nem váltottam le R5 2600-ra, mert fellelhető tesztek és egyebek alapján fityfenét nem nyertem volna érdemben, ha lecserélem az E5-1650v2-es XEON-t, és ez mellett ott van a filléres REG ECC DDR3-as 4*4-es 1866-os KIT. A fogyasztás itt nem szempont, ez egy alkalmi gép, heti 10-15 óra üzemidővel, van mikor még annyi se.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
snecy20
nagyúr
válasz Cathulhu #200 üzenetére
Akik ilyen 6-7 éves 4/8-as Intelről jönnének, azoknak ma egy 3700X/3800X-nél jobbat elképzelni sem lehet. Egy szálon és Multithread-ben is más liga, és még a világ pénzét sem kell elkölteni rá, mert az egykori 3770K, 4790K, 6700K átlagára körül mozognak.
Az pedig ne legyen fokmérő, hogy Windowsban ugyanolyannak érződik egy ezeréves i3 is mint egy modern 8-12-16 magos, mert szerintem már jó pár éve elértük a processzorokkal azt a szintet, hogy már a belépő modellekkel is teljesen fluid a Windows-os felhasználói élmény, ott már sokkal jobban az SSD hiánya, vagy a kevés RAM az ami belerondíthat a képbe, adott esetben.[ Szerkesztve ]
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Alpi.
addikt
Jaja, erre próbáltam feljebb én is utalni, hogy igaz, hogy mindenhol így vannak párban megmérettetve, de 3600-hoz odarakni egy ht nélküli, alacsonyabb (de adjuk meg az egált, tök 8) órajelü Intelt, ha nem is mindemben, de sok esetben kicsit amolyan különböző kategóriák versenyére fog hasonlítani. +50% fölötti plusz teljesítményekkel. Árnál csak icipici előnye van Ryzennek...
Nekem időszerü lenne a desktop vonalon is végignézni, hátha picit mehetne lejjebb itt-ott. Mint ahogy Hedt-nél meg is tették. Mondjuk Hedt-be Amd jelen architekturája sokkal durvább különbségeket generál, mint ahogy a szintén sok magos Epyc is nagyot szólt ha a fejlődést nézzük mind az elődjéhez, mind a konkurrens márkához mérten.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Az R5 3600 (megtoldva a DDR3-hoz képest kétszeres órajelű DDR4-gyel) konkrétan kettéhúgyozza az i7-3770-et (én is szeretem, nekem is volt, de sajna ez van), munkában, játékban egyaránt.
"a 8500 már érezhetően gyorsabb, de csak 6mag6szál van és aqua-ban majd 80k ez a proci"
Nem hiszem, hogy a helyenként beragadt, orbitálisan túlárazott raktárkészletek mérvadóak lennének, pláne, hogy bő tízessel olcsóbban mennek a fóliás i5-9600KF-ek.
No mindegy.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Cathulhu
addikt
3770-et egy elso generacios Ryzen is hozza (pl 2400G), osszessegeben es magonkent is. Raadasul most mar AF neven fillerekert hozzadvagnak egy 2600-at (1600 neven), ami csak a magszam miatt eleve +50%, 3. generacios ryzenekrol ne is beszeljunk. Szoval jelen allas szerint boven 100k alatt tudsz B450 + 1600AF + DDR4 ugrast csinalni anelkul, hogy a regibol barmit is el kellene adni es nyersz +2 magot, nemely felhasznalas mellett akar dupla sebesseget, de egyszalas jatekok alatt is 20-30%-ot. Es ezzel rogton egy olyan platformhoz jutsz, amibe kesobb egy 3000-es ryzent is bele tudsz pakolni, de valoszinuleg 4000-est is, azaz jopar evig megint nem kell lenyegeben hozzanyulni a konfighoz, bovitheto marad.
-
SirRasor
addikt
válasz Synthwave #197 üzenetére
Pont hogy nem. Amikor beléptem 1-2 napja ide, pont ezzel nyitottam és fejtettem ki picit lejjebb (nem sokkal azelőtt, mielőtt először beírtad, amire hivatkoztam...), hogy a Ryzen 5 3600 magra levetítve ~30%-al gyorsabb a 3770-nél, tehát még nem tartunk ott. Tényleg nem kötekedésből, de ez még szerintem gyenge, tényleg nem éri meg lecserélni.
És nem önigazolást keresek, mert az alaplap félig már tönkrement: 4 memóriafoglalatból már csak 2 működik (16 GB RAM így is van), és már várom, hogy mikor nyekken meg az egész, hogy vehessek újat. De amíg nem jön el ez a nap, teljesen fölösleges a fenti fejtegetés miatt.
Pinky Demon majdnem. Kifelejtetted, hogy ár/érték/fogyasztásban érdemes mindent nézni. Pont sakal83 írta, hogy a 8500 már érezhetően gyorsabb, de csak 6mag6szál van és aqua-ban majd 80k ez a proci. Valamiért nem érzem, hogy ez olyan hű de jó vétel volna
És nyilván itt már nagy az architekturális szakadék, tehát +lap+memória csere, tehát az a +x k ráfordított költség tényleg csak akkor fogja megérni, ha meglesz az a kb ~50%-os különbség. Jelenleg sincs meg.Ja ha már..:
i5 8500 vs Ryzen 5 3600
Valamiért most Ryzen párti vagyokMake Love not war!
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Asztalos klub
- Milyen autót vegyek?
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple notebookok
- Politika
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-4790K 4-Core 4GHz LGA1150 (8M Cache, up to 4.40 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 7 7800 x3d , 2027.11.11 ig garancia
- ÚJ, OEM, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest