- Androidos fejegységek
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Egérpad topik
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
wolfman
veterán
Tudtommal a PC úgy született meg, hogy eleve a 'do it yourself' világnézet és az olcsóság volt középpontban. PC Personal Computer, személyi számítógép, személyre lehet szabni, szal cserélgethetőek az elemek. Most átmegyünk MAC-be?
-
hibavissza
veterán
hm, szerintem ez így hülyeség. max. a brand gépeknél tudom elképzelni, ott viszont teljesen érthető üzletpolitika lenne...esetleg lenne valami csomag, amit így olcsóbban meg lehet venni, mint külön-külön.
-
derive
senior tag
Ott a pont!
Nekem is van okostelóm, notim, szubnotim, de meg sem fordult a fejemben, hogy ezeken komolyabb dolgot futtassak miközben végig az akkura pislogok.
Komoly dolgokra ott van a célgép beépített fűtőtesttel
Ha semmi pluszt nem ad a BGA tokozás (L4 cache, low-latency RAM), legközelebb egy Kaveris (vagy Opteronos ha csak i7 X marad LGA ) home-szerverbe ruházok be. Nem fogom 2 évente kukázni a teljes konfigot, mert kiment belőle a füst -
M@trixfan
addikt
Ha belegondolok a két asztali gépem az új korában érkezett processzorral fog eladósorba kerülni. Egyikben sem merült fel, hogy processzort cseréljek. Ha árban érzékelhetően megjelenne mondjuk egy integrált i5 3570K előnye akkor simán venném játékgépbe. De még a munkaállomásba is mehetne. Ezt az ár fogja eldönteni, hogy jó lesz-e vagy nem.
Egyébként a tervezett elavulás is lehet ésszerű, minden csak annak a kérdése, hogy mennyire kiterjedten, globálisan vizsgálunk egy kérdést. Az egy tény, hogy a technikai fejlődés gyors és bizonyos eszközök nagyon gyorsan avulnak. Lehetne ezt figyelemmel és környezettudatosan kivitelezni, már a gyártásnál kezdve egészen az újrahasznosításig bezárólag.
-
bbrain
tag
AMD-t kell venni
-
Pug
veterán
Mi a sarkítás? Lényegében a szóban forgó "reform" az esetek 99%-ban csak is az Intel érdekeit szolgálja. Ennyi. Ez felhasználói szempontból lényegében csak is hátrányokkal jár. És akkor az alaplapgyártókról még nem is beszéltünk.
Szóval ez igen is egy tipikus példa az "eszed, nem eszed, ez van" esetére...
-
krystman
őstag
És akkor a jelenlegi 30ezres procit meg fogom kapni 50ezerért, mikor megoldható lenne jóval olcsóbban is. Nem is tudom akik ezt favorizálják, egyáltalán belegondolnake a hasonló dolgokba. A Pc-nek mindig is ez volt a lényege, hogy úgy szereli mindenki ahogy tudja, vagy épp ahogy az anyagiak engedik.
-
IIIIIIIIIIII
csendes tag
Ha ez bekövetkezik, szervezni fogok a Hősök Terére egy PH gyűlést, ahol rituálisan Intel alaplapokat fogunk égetni!
-
Chp
őstag
Elképesztő változások mennek végbe szépen, fokozatosan a számítógépeken.
-
-
Jakesz
addikt
Ha ez könnyebb és jobb optimalizálást tesz elérhetővé, akkor szeretettel várom minél hamarabb.
-
rudi
nagyúr
válasz
benedekco #23 üzenetére
Harmad ennyi, minek olyan sok
Az Asusnak csak Z77-es chipsetre több mint 15 alaplapja van,a teljes 7-es chipset sorozathoz összesen közel 30. Ehhez jön még szintén 30-at közelítő LGA1155-ös CPU, szerintem az egész gigantikus pazarlás, tuti, hogy az eladások döntő többségét pár modell teszi ki. Néhány napja írtam egy másik topicba:
Egy processzorsalád simán állhatna féltucat tagból (egy-egy i7, i5, i3, pentium és celeron), ahol max a felső 1-2 cserélhető foglalatos.
Foglalat kapcsán be is jött, meglátjuk a procik száma csökken-e.
-
zord01
senior tag
Nem haldoklik már eléggé a PC piac? Még a maradék vevő kedvét is el kell venni? Ha ezt bevezetik, én onnantól lexarom. Veszek egy tabletet meg egy steam boxot, oszt csók...
-
nuke7
veterán
ezt csak a felhasználók szívhatják meg
-
forbence
csendes tag
Valószínűleg olcsóbbá akrják tenni a dolgot hogy minnél többet el tudjanak adni, viszont nekünk kevesebb választásunk lesz
-
Vladi
nagyúr
Hát csak dugnak mellé egy kacat chipet és vegyed. Kicsit se árukapcsolás.
lásd atom. -
vittorio7
őstag
A celeront és társait, meg lehet, hogy kiszorítják a piacról(2016-ra) az olcsó ARM-es androidos/linuxos PC-k!
De a tervezett elavulás is fontos szempont. Rengeteg procit árulnak használtan, ha az alaplap meghalt.
És ez nagy veszteség az Intelnek. Így majd az alaplappal együtt meghal a proci is.
De egyesek szerint az Ivy Bridge-nél az alu sapka alá rakott gyenge minőségű hűtőpaszta is a tervezett elavulás része. -
kzaabox
tag
És az asztali órád hajtja meg az egész gépet?
Mivel a hordozhatóságbeli tendencia szépen követhető, szerintem is az lesz a jövő, hogy 1 'számítógépe' lesz az embereknek, ami viszont minden mást helyettesít majd.
Eddig ez történt:
- PDA
- UMPC
- Netbook
- Okostelefon
- TabletPC (ARM)
- TabletPC (x86)
- A netbook-ok gyártása befejeződött
- Az okostelefonok egyre nagyobb kijelzőt kaptak (telefon vagy tablet? a gyártók sem tudják, pl.: Huawei Ascend Mate)
- Az x86-os TabletPC-k összeolvadnak a subnotebook-okkal (Pl.: Asus transformer)Ez pedig elég valószínű, hogy megtörténik majd:
- A hagyományos értelemben vett asztali gépeket a legtöbb helyen felváltják a Nettop-ok.
- A tablet-notebook hibridek tömegével kapnak olyan interface-t, amivel gépházon kívül is elérhetővé válik a PCI-E sínhez történő csatlakozás (pl.: Thunderbolt)
- Az okostelefonok és a tabletek egybeolvadnak és szintén megkapják a Thunderbolt portokat
- A Nettop-ok is eltűnnek, mivel egy tablet-telefonra és egy tablet-notebook hibridre is közvetlenül lehet majd kötni bármilyen másik eszközt
- Végül a két hibrid eszközcsalád is egybeolvad és létrejön egy olyan gép, ami nem túl kicsi, nem túl nagy, bármit hozzá lehet csatlakoztatni akár vezetékes, akár vezeték nélküli módon. -
MiklosSaS
nagyúr
Kozel jovoben majd lesz ilyen: asus alaplap+i5-7570K+intel HD6500VGA+16gb ddr5+256 gb SSD. Es ez mind az alaplapra integralva.
-
Hidd el, hogy a proci "csak bios" kérdése lesz. Az olcsó procikon már tuning sincs, így azzal sem kell már fáradnia a gyártónak, hogy a tuning lehetőséget megírja az uefi-be.
Amúgy szerintem az alaplap gyártók simán megcsinálják, hogy lesz harmad ennyi típusú alaplap, és azokhoz laponként lesz 2-3 féle proci.Más:
Ha a procit intergrálják, akkor akár a hűtőt is lehetne. Az igp már úgyis adott, a RAM is integrálódhat, max hagynak egy slot-ot ha valakit véletlenül megszállna a sátán és bővíteni akarna.re: (#10) Hina
A gyártóknak jóval olcsóbb lesz. Neked már nem olyan biztos.
re: (#13) juzer78
Én is így látom
Nembaj, majd fellendül a BGA-zók piaca, veszel egy olcsóbb kombót és majd valaki ráhegeszt a meglévő proci helyett egy másikat, tolsz rá valami homemade biost azt jónapot. Nem valami finom jövőkép.
re: (#16) vittorio7
Nem hinném. Az egérnek nem lesz vezetéke. Amúgy ez csak nyugatra vonatkozik.
re: (#21) Jester01
Érdekes meglátás. De szerintem az Intel olyan szerződéseket fog kötni a gyártókkal, hogy ezeket a kiskapukat megszüntessék.
re: (#22) agymenő
Mindkettőnek megvannak az árnyoldalai és az előnyei is egyaránt. Szerintem sem gond ha pl a Celeron Pentium ide jut, de azért egy i3... nekem az már nem férne bele. De valószínűleg ők másképp látják. Azt nem értem, hogy miért nem csak lehetőségként kapják gyártók ezt. Pl Dell, Fujitsu, HP, Lonovo és cégek, akik készre szerelnek gépeket. Kapnának ilyen tokozással procit aztán jónapot. De mellette meghagynák az LGA lehetőségét is. -
törölt tag
Szerintem nem baj ha egységesítek a dolgokat mert így könnyebb a hibákat kiszúrni. Stabilabb rendszereket lehet vele megvalósítani és a programozást is megkönnyíti. Nincs annyi variáció.
-
Jester01
veterán
Ha jól értem az intel nem egyből proci+alaplap kombót fog árulni, hanem BGA tokozású procit. Hogy ebből az alaplapgyártók mit csinálnak az az ő dolguk. Lehet például megint ilyen "Slot 1" jellegű processzormodult csinálni, arra rá van forrasztva a processzor de dugdoshatod az alaplapba.
Persze ezzel az alaplapgyártóknak lehetőségük lesz saját foglalatokat csinálni amik nem kompatibilisek egymással, és így a vásárlónak végső soron nem lesz jó.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Nem nagy ügy, a legelső 386-osom is ilyen volt... ...ja, de volt viszont egy foglalat a 387 koprocesszornak.
-
vittorio7
őstag
2016 -ra a felhasználók nagy része, már így fog számítógépezni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Jó, ez a másik sajtó dolga. Mi igazából az SDP és a TDP különbségét leírtuk. Mivel újat nem tudok ebben az ügyben mondani, így a részemről még egy hírt nem ér meg.
A tabletek hajthatók maxon. Itt arról van szó, hogy egy átlag tabletes terhelés a web böngészése, aka tartalomfogyasztás. Az közel sem max. terhelés, és erre van az SDP is. Amit nem vesznek számításba, hogy a tabletplatformok SDP-je 1-2 watt, ha így mérjük a fogyasztást.
-
juzer78
tag
Ezzel az egésszel csak az a baj, hogy a felhasználók megint csak ráfáznak és többet kell majd költeniük... ráadásul, ha valamelyik egység behal, akkor az egész a gari lejárta után kuka... én többször megjártam már, hogy a gari letelte után fél-egy évvel mehetett az alaplap a kukába...
Ez jó az Intelnek, mert az alaplapgyártóknak adja el a processzort, ha bent ragad azok viselik a veszteséget. Jó az alaplapgyártóknak mert drágábban adhatják azokat a lapokat amelyekbe kicsit több van, de a kockázat az náluk van, ha nem fogynak a termékek úgy, ahogy remélték. A felhasználó pedig szív, mert ha olcsót vesz, lényegében biztosan válogatott gagyit kap, ha fejlesztgethető rendszert akar, akkor pedig kegyetlenül le lesz húzva...
Na ezek után már csak az kell, hogy az AMD előálljon egy normális processzorral, a Kabini ha minden igaz már egy kis fénylő csillag lehet, a Kaveri meg talán egy üstökös (csak el ne kiabáljam), és már változni is fognak a piaci erőviszonyok...
-
Sanya
nagyúr
egy másik magyar szaksajtó írt az SDP-ről, ott egy 13W-ot fogyasztó aput sütöttek el 7W-os SDP-s procinak az intel marketingesek.
Szerintem hírértéke van, emiatt kérdem mikor írtok róla.(bár a tabletek egyes hírek szerint nem lesznek maxon hajtva sosem, a másik oldal szerint meg ha játszol, akkor mégis kenheted maxon a tabletet, szóva nem tudni mi a helyzet. az aksinak nem lesz jó
)
(nem a cikketekre gondolok, ti jól írtátok)
-
HuTi.HUN
tag
Na ez az ami egyáltalán nem érint meg.
Hosszú évek óta úgyis lapot kell cserélni, ha valaki nem egy adott generáción belül vált procit.
-
Hina
aktív tag
így nem kell az Intel-nek foglalkoznia a foglalattal, csomagolással (netán emiatt ocsóbbá válik a CPU - és az alaplap is, mert ott sem kell kialakítani ennek a befogadó helyét az úgynevezett szereld össze magadnak - ), tökéletesebb a kapcsolat az alaplap és a proci között. De ha elfüstöl az egyik akkor kuka a másik.
Úgy gondolom ennek az irodai PCk terén van előnye, mert ott nem igazán cseréli az ember egyiket sem. Míg kiszolgál addig megy. Azután meg úgy is teljes csere...
-
TeeJay
félisten
és mi lesz hogyha van egy alaplapgyártónak 10féle alaplap meg 10féle processzor, egyik gyártó sem fog 100féle terméket kiadni csakis ezért...
ha lenne egy alap közép és felső kategóriás lap meg szintén egy alap közép felső kat. proci akkor úgy már 9termékre redukálódna csak a kombináció lehetősége.
oké ki lehet párat még ejteni mert alap szintű laphoz felesleges felső kat. proci és fordítva is de még így is 6-7féle termék... és ez még csak egy alaplap gyártó lenne
megnézem én hogy kombinálják össze a kínálatot főleg az ennyire sokrétű procikínálatbanvagy majd úgy lesz mint a kocsiknál
hogy neten megrendeled milyen alaplap milyen proci és 2hét múlva jön taiwan-ból a te egyedi példányod? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Mármint milyen TDP-s dologról? Mi eleve a normális TDP adatokkal írtuk meg a termékek megjelenését. Az SDP-vel nem foglalkoztunk. Azért egy szaksajtó ilyen marketinghúzásnak nem dűlhet be.
Persze láttam, hogy rengetegen a 7 wattot látták csak meg, de hogy mire van írva azt már nem. Nyilván azért trükköznek, mert működik.
-
Az intelesek is átváltanak AMD-re,
-
Sanya
nagyúr
drivert így is úgy is írni kell hozzájuk. A TDP csalásról a ZINTEL házatájáról nem lesz cikk? A tabletba szánt procik TDP-je hogy is alakul?
-
DaveJr
őstag
Mióta Intel átállt a "gyakran cserélgetem a foglalat típust" (1155 most egész sokáig húzza) politikára azóta van értelme az integrált CPUnak. De pl régebben egy 775ös foglalatnál nem egy ismerősőmnél csináltuk meg azt hogy közepes lap, gyengébb proci, majd 2-3 év múlva Bios frissítés és mentek az újabb procik is. Ezzel a megoldással ez a lehetőség is leveszik. Helyette 2-3 évente "dobjuk" ki a gépet és vegyünk újat.
Még az Atom szintű PCknél látok értelmet a dologban addig már fentebb nem igazán.Duree: Nem tartóm valószínűnek hogy így fog működni. Lesz 1 adott Asus alaplap adott procival. Vagy inkább az lesz hogy a proci adott és hozzá variálják a lapot. Most pont fordít van. Veszel egy erős lapot és ha épp nincs pénzed veszel egy gyengébb procit aztán idővel lecseréled.
Amúgy az tönkre megy az alaplap a proci meg jó már jó ideje így megy a laptopoknál. Csak ott a VGAval van így...el hal az alaplapod de a többi cucc még jó akkor ugyanúgy kuka az egész.
-
TGWH
őstag
Az érem egyik oldala: mi lesz, ha elromlik valami az alaplapon, cseréljek le egy működő processzort? Manapság az az elv járja, hogy dobd el, és vegyél újat, lehetőleg minél gyakrabban...
A másik oldal: talán olcsóbb lesz, kevesebb hibalehetőség, kompatibilitási probléma.
Előbb-utóbb minden olyan kicsi lesz, hogy nem lehet javítani, így felesleges külön alkatrészeket gyártani. -
Így nem kell külön hütéssel foglalkozni,és ezek után mehet a memória is integrálódni.
Már nem csak azt kell mondani,hogy szeretnék egy Asus xxx alaplapot,henm szeretnék egy Asus xxx alaplapot Core i3 xxxx processzorral. -
qad
senior tag
Lehúzásra játszanak, mert aki előre összeszerelt gépet vesz az nem akar/tud több pénzt kiadni vagy marhára nem ért hozzá, annak meg lehet mondani hogy tuningolt (csiga). Ezt csak a tuningolt procikra értem és saját véleményem.
Az előre összeépített alaplap+procival egyetértek főleg ha látom is a fizetendő összegen a végeredményt. 1 a kérdés, hogy ezek mind intel alaplaposak lesznek? Ha megmurdál az alaplap idővel ( a procija tuti nem purcan be ) akkor új alaplap+procit cserélnek?
-
Angel1981
veterán
Ez így logikusnak tűnik.
Először a belépő szintű CPU-kat fogják BGA-val kínálni, majd az alsó-közép, majd a középkategóriát is.
Mire meg sorra kerülne a felső kategória, addigra lehet, már gyakorlatilag igény sem lesz arra - jól belőtt időnek tűnik a 2016.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Egyre több pletyka merül fel az alaplapra integrált tokozás használatáról.
- Autós topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Androidos fejegységek
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest