Éveken belül megszűnnek a külön vásárolható processzorok?

Az elmúlt év végén egy érdekes pletyka alapvetően felkorbácsolta a hangulatot a tradicionális PC-ben hívő közösségen belül. Az Intel állítólag a Haswell utáni Broadwell generációnál már nem szeretne különálló processzorokat árulni, ami sokak számára kedvezőtlen hír volt, hiszen a vásárlók egy része még mindig maga szereli össze a PC-jét, így a processzorokat az alaplaphoz válogatják, illetve ez a megoldás lehetőséget teremt a CPU későbbi cseréjére a többi komponens leváltása nélkül. Az Intel gyorsan cáfolta a híreket, és biztosítottak mindenkit arról, hogy a belátható jövőben biztos lesznek a piacon különálló processzorok.

A TechReport utánajárt a pletykának, és egy általuk megbízhatónak nevezett forrásra hivatkozva úgy néz ki, hogy az egész felvetés mégsem volt alaptalan. Számos Broadwell kódnevű asztali processzor érkezik majd alaplapra integrálva, vagyis BGA tokozással. A linkelt hír a gyengébb teljesítményű modelleket említi, vagyis valószínű, hogy a Pentium, a Celeron és esetleg a Core i3 sorozat megoldásairól lesz szó. Várhatóan a drágább Core i5 és i7 modellek továbbra is különálló formában lesznek megvásárolhatók, és az Intel 2016-ig kiszolgálja majd az úgynevezett DIY (do it yourself, azaz szereld össze magad) piacot. Arról nincs adat, hogy milyen formában, de valószínű, hogy a drágább termékek lesznek előnyben részesítve. Ez logikus, mivel az összeszerelésért főleg a hardcore PC-s réteg rajong, míg a tömeget jelentő hétköznapi vásárlók már ma is inkább az előre összerakott termékeket keresik.

A BGA tokozást egyébként Naveed Siraj is megerősítette az Inteltől az alábbi interjúban. Elmondása szerint a vállalat csak a középkategóriás asztali vonalon szeretne alaplapra integrált processzorokat szállítani, ami lényegében egybevág az előző bekezdésben részletezett adatokkal.

Eltűnnek az LGA foglalatok?
Eltűnnek az LGA foglalatok?

A nagyobb alaplapgyártók számára is kedvezőbb lehet a termékre integrált processzor. A TechReport forrása szerint nagyobb rendelési tételből válogatva több jobban sikerült processzort lehet szelektálni, így a cégek akár előre tuningolt processzorral is szerelhetik az alaplapokat, természetesen extra felárért cserébe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés