Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Gaming notebook topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bird
addikt
érdekes egy elképzelés... Phu ezek a marketingesek megint kitaláltak vmit!
-
PaleeGy
tag
Érdekes lesz az biztos..
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #97 üzenetére
Közölném veled, hogy a #90-esben írtak is következtetés eredményei, mégpedig a #88-asra jött válaszod alapján. Az már a te bajod, ha ennyire sem tudod követni. És légyszi ne nevezz mindent hülyeségnek, amit nem értesz.
Próbálj esetleg tények és érvek mentén vitázni. Bár ezt már egy párszor kértem tőled.
-
Nowhereman
őstag
ebben nagyban igazad van, de!
a procit eddig se lehetett átcímkézni, mert ugye az volt a hamisítás...
Ha a procit egy progival át lehet ütni úgy, hogy azt a drágábbnak is lássa utána minden progi, akkor a hamisítók újabb aranykora jött el, és megint nem fogják nyugisan nézni, hanem szólnak a politikai kurváiknak... -
Meza
tag
Jópofa ötlet ez az upgrade, persze csak ha nem drágább a frissítés, mint amekkora árkülönbség van meglévő és a fejlesztés utáni tudású proci új ára között. Ez akkor jöhet jól, ha már mondjuk nem kapni a piacon olyan procit, amit az ember frissíteni szeretne, de nincs kedve új félkonfigot venni a fejlesztéshez.
-
törölt tag
Pff... Még, hogy én csűröm-csavarom?
Te tudod, milyen hülyeségeket irogatasz?Például visszakérdezek a #90-es tartalmára:
Szerinted amit oda leírtál az úgy is van?1, Mert ha hiszel benne, akkor a #90-es tartalma szerint téged sem a logika, hanem a hít vezérel.
2, Ha meg te sem hiszed el amit írsz, akkor meg minek irogatsz össze-vissza?És még csodálod a facepalm-ot...
-
Tomate
veterán
Én + 1 magot kaptam AMD bácsitól
-
dezz
nagyúr
Akár azon is vitatkozhatnánk -- ha akosf nem úgy állítaná be, mintha gazdaságilag teljesen jogos és megalapozott lenne a dolog, így számára fel sem merül ez a kérdés.
Én sem ismerek etikai szabályozást hardware téren, de mint felhasználó, meglehet a véleményem.
Atom+FPGA: Gondolom, a terjedőben lévő FPGA alapú PowerPC IP-Core-okkal próbálják felvenni a harcot -- anélkül, hogy magát az Atomot licencelhetővé vagy épp nyílttá tennék. Meglátjuk, mennyire sikerül.
Az AMD meg szokásához híven innovál...
(#92) akosf: Inkább neked jár a facepalm, nem gondolod?
Idézek neked P.H-tól, hátha a vakfoltodra esett: "nyilvánvalóan marketing okokból letiltott feature-ök" -- amivel szemben te jöttél a gázművekkel és a nem ingyen adott gázzal... Holott nem csak az anyaguk más (mint ahogy próbáltál itt jópofizni), hanem a teljes üzleti modell.
-
P.H.
senior tag
Most komolyan azon vitatkoztok, hogy a nyilvánvalóan marketing okokból letiltott feature-ök etikusak-e vagy sem? Én mondjuk nem ismerek semmilyen etikai szabályozást hardware-téren; a másik oldaról a vásárló azt vesz, amit akar, ha sikerül vele elhitetni, hogy jobban jár
De ez még csak a kezdet, lesznek itt még sokkal jobb megoldások is
:
Intel FPGA with Atom
AMD ISA Extension capability patents + még ez is
Nyilván ezek kihasználása sem lesz ingyenes. -
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #89 üzenetére
Nyilván szakmai ártalom lehet ez nálam, hogy logikusan próbálok megközelíteni bizonyos dolgokat. A számítástechnikában nem hátrány. Te viszont csak hitre támaszkodsz, amikor kijelented, hogy: "Szerintem tévedsz." Hogy a logikának ellentmond!? Hát annyi baj legyen... Mindegy, legyen neked a hited szerint!
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #87 üzenetére
Mintha te tudnád, mennyibe kerül az Intelnek egy proci legyártása... Vagy azt hiszed, ezentúl jóval olcsóbban adják majd a legolcsóbbat -- arra számítva, hogy majd biztos upgrade-el a többség --, mint eddig? Valahogy nem hiszem. És remélem, tudod, hogy a legolcsóbb procik teszik ki az eladások nagy részét... Kész ráfizetés lehet ez a procibiznisz...
-
törölt tag
(#86) dezz: "Miért is próbálod elmosni a tisztes haszon és a pofátlan és/vagy indokolatlan lehúzás közötti különbséget?"
Mindig csűröd csavarod, de nem akarod megérteni. Mivel nem létezik olyan, hogy pofátlan haszon, ezért nem is tudom elmosni azt a különbséget ami nem is létezik. Olyan van, hogy irigység meg hogy valami túlárazott. De ez utóbbi esetben majd úgyis igazodnak az árak a piachoz, hiszen az Intel is igyekszik maximalizálni a profitot.
(#86) dezz: "Azt hiszem, ez inkább afféle rutinos csel, kibúvó akar lenni a vita korrekt lefolytatása alól. Én meg abban reménykedem, hogy a "Ne vitatkozz hülyével, mert úgyis legyőz a rutinjával!" itt a Ph!-n nem tud érvényesülni... (Már bocs a hülyézésért, de így szól a mondás. Hogy mennyire veszed magadra, rajtad áll.)"
Nem haragszom érte ha hülyének néznek, mert tudom jól, hogy vannak nálam jóval hülyébbek is. ( Már bocs, rajtad áll mennyire veszed magadra. )
(#86) dezz: "Lehet, hogy tévedek, de valahogy nem nézem ki belőle, hogy bármit is kockáztatna..."
Nem is látod át a dolgokat. Szóval szerinted nem kockázat az, hogy egy drágábban előállítható terméket adsz el alacsonyabb áron, annak reményében, hogy később az extra költség is megtérül. Csodálkozol, hogy hülyeségeket beszélsz és ezért kívánom kerülni a további vitát? Pff... Akkor csodálkozzál.
(#86) dezz: "Épp ellenkezőleg, szereti annyira lehúzni a vevőket, amennyire csak lehet, lásd pl. 1000 dolláros csúcsproci, a tuning meggátlása az új generációban, kivéve persze az ugyancsak drágán adott szorzózármentes típusokat. Miközben nem igazán lehet elmondani, hogy nyereség híján tengődnek. Vagy rosszul tudom talán?"
Lassan fel kellene fogni, hogy nem álomvilágban élünk...
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #80 üzenetére
Miért is próbálod elmosni a tisztes haszon és a pofátlan és/vagy indokolatlan lehúzás közötti különbséget? Te talán az utóbbit alkalmazod kereskedői működésed folyamán, és elvárod, hogy a kuncsaftjaid még vágjanak is hozzá jó képet? Feltételezem, nem.
Azt hiszem, ez inkább afféle rutinos csel, kibúvó akar lenni a vita korrekt lefolytatása alól. Én meg abban reménykedem, hogy a "Ne vitatkozz hülyével, mert úgyis legyőz a rutinjával!" itt a Ph!-n nem tud érvényesülni... (Már bocs a hülyézésért, de így szól a mondás. Hogy mennyire veszed magadra, rajtad áll.)
Halkan megjegyzem, én is rendszeresen kereskedem (saját fejlesztésű termékekkel, melyek egyébként éppen a Rive által emlegetett chipekre épülnek), de ismerem a tisztes haszon fogalmát.
Ha esetleg végig is olvastad volna a hsz-emet, láthattad volna, hogy én azt feltételezem (úgy is mondhatnám, "valami azt súgja"), hogy az Intel már az olcsóbbik "konfigurációban" is tisztes haszonnal adja el a procit. Lehet, hogy tévedek, de valahogy nem nézem ki belőle, hogy bármit is kockáztatna... Épp ellenkezőleg, szereti annyira lehúzni a vevőket, amennyire csak lehet, lásd pl. 1000 dolláros csúcsproci, a tuning meggátlása az új generációban, kivéve persze az ugyancsak drágán adott szorzózármentes típusokat. Miközben nem igazán lehet elmondani, hogy nyereség híján tengődnek. Vagy rosszul tudom talán?
-
Rive
veterán
válasz
Nowhereman #61 üzenetére
Egy megvásárolt procc - jelenleg - ipari termék, ami teljes mértékben a te tulajdonod: azt csinálsz vele, amit akarsz. Tuningolhatod vagy ugrálhatsz rajta, mindegy.
Ez akkor se változik, ha lesznek szoftverice átüthető konfigurációs bitek.
Léteznek olyan chipek (FPGA, CPLD), amiknél a konfiguráció picit többet jelent, mert tkp. az határozza meg, mit is csinál az egész áramkör és anélkül az egész csak egy döglött kapuhalmaz: na azoknál már picit másképp veszi ki magát a dolog és sokkal több köze van a szerzői/szoftveres joghoz, mint ennek. Csak ezek a cuccok köznapi használatban ebben a formában még nem terjedtek el.
-
kalló
aktív tag
akosf, dezz:
-
törölt tag
válasz
Nowhereman #81 üzenetére
Három esetet tudok elképzelni, hogyan lehet upgradelni:
1, Fizetsz. Intel elküldi a kódot. Letöltöd a processzorba.
2, Brute force próbálgatod a kódokat.
3, Ellopod az Intel szerveréről a kódot.
Az általad említett környezetszimulációs dolog nem működik. Mert ez az aktiváláshoz szükséges kód nem jelenik meg sehol sem az éterben, így nincs hol lehallgatni azt.
(#81) Nowhereman: "brute force-szal csak azok foglalkoznak, akiknek nincs intelligens ötletük megoldani a problémát..."
Szerintem ezzel elég sok matematikus lelkivilágába gázoltál bele.
Próbáld meg a lottószámokat brute force mentesen eltalálni. -
törölt tag
(#79) dezz: "A haszon önmagában egyátalán nem fáj. De úgy tűnik, te még külön örülsz, ha pofátlanul és/vagy indokolatlanul lehúznak..."
Ami azt illeti, nekem valóban nem fáj és nem zazar. Nem úgy mint neked.
Én is szeretek haszonnal túladni a dolgokon. Különben felkopna az állam.A radiátoros példa lényegét meg leírtam a #76-osban.
Az hogy leragadsz a részleteknél, engem nem zavar, de nem is érdekel.
A processzor valóban nem egyenlő a gázzal. Ebbe kár is belemenni.Egyébként megnézheted akár más szemszögből is a dolgot. Az Intel sokkal többet kockáztat ezzel a technikával, mint a gázmű, amiért szintén érthető a "pofátlan haszon".
Ugyanis az Intel mindegyik upgradelhető proci esetében egy teljes értékű processzort ad el, amiket cseppet sem biztos, hogy aktiválnak. A gázmű viszont csak annyi gáz vesz meg amennyit el is ad.
(#79) dezz: "Kösz, hogy ilyen szépen megindokoltad, mit akartál a radiátorral kifejezni. Vagy talán azért nem akartad, mert egy rossz pénda újabb iterációja volt?"
Nem tehetek róla, hogy értetlenkedsz. Vagy inkább kötekedés?
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #78 üzenetére
A haszon önmagában egyátalán nem fáj. De úgy tűnik, te még külön örülsz, ha pofátlanul és/vagy indokolatlanul lehúznak... Jelen esetben, hogy az Intel 50 dollárért ad el valamit, ami neki filléres pluszköltség (összességében). (És arról sem beszélhetünk, hogy válogatnia kellene a jobbakat.)
Szerintem ez egy jó példa: adott egy kábeltévé-szolgáltató, amelyik kap 50 csatornát egy fix összegért (nem külön fizetős, drága csatornák), aztán nekiáll kiporciózni őket 10-es csomagokban növekvő árakért, de úgy, hogy már a legkisebb csomagon is tisztes haszna van. Persze, megteheti -- de csak akkor, ha monopolhelyzetben van, mert egy versenytárs könnyedén alá tudna licitálni. Ezt hívjuk egészséges piaci versenynek.
Kösz, hogy ilyen szépen megindokoltad, mit akartál a radiátorral kifejezni. Vagy talán azért nem akartad, mert egy rossz pénda újabb iterációja volt?
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #76 üzenetére
Semmi mást tenni, mint fizetni, mint a katonatiszt... Mi? Szerintem neked sem lenne teljesen mindegy, ha a gázművek tisztes haszonnal adná tovább neked az általa vásárolt gázt, vagy pofátlan nyereséggel. Itt sem mindegy, hogy mennyire indokolt, illetve mennyi a pluszkiadás. Neked talán igen?
A radiátor meg hogy jön ide? Bekapcsolod/feljebb veszed -> többletfogyasztás -> valós többletköltség.
-
törölt tag
Köszönöm, hogy elmagyaráztad a különbséget a processzor és a gáz között, de szokás szerint nem a lényeget vetted észre.
A lényeg az, hogy az Intel is és a gázmű is (és még sokan mások) úgy nyújtanak neked valamit, hogy mindössze fizetned kell érte. Ha valakinek az fáj, hogy ott van az extra mag a processzorában akkor milyen vajon szörnyű lehet neki, ha van radiátora is...
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #73 üzenetére
Ezen okokból kifolyólag nem érzem jónak a példát:
- A gázművek kiadása arányos a neked juttatott gáz mennyiségével. Nem a lehetőségért fizetsz (nagyrészt), hogy egyátalán kapsz gázt, hanem magáért a gázért, Ft/m3 alapon. A procikban viszont mindig ott lesz minden, ha használod ha nem, a gyártási költségben nincs különbség.
- Az Intel módszerét a gázművekre vetítve, úgy nézne ki, hogy előre odaadnának egy nagyobb adag gázt, de csak akkor kell érte fizetned, ha fűtésre használod, nem kieregeted a szabadba...Természetesen, mint korábban már írtam, egy proci 0-ról való elkészítésének összköltségében csak egy rész a gyártási költség, miközben jelentős összeg az egésznek a megtervezése, a gyártástechnológia kifejlesztése és magának a gyárnak a felépítése, stb. Viszont ezeket csak egyszer kell kifizetni, és utána annyi felé oszlik, ahány procit eladnak. Egy idő után, ha már elég sokat eladtak -- márpedig az Intel elég sok procit ad el --, a gyártási költség lesz a meghatározó...! Azaz az összköltségben jóval kisebb tényező lesz a fícsörök kifejlesztésének ára, mint az az 50-100 dollár, amennyivel többet kérnek értük, ill. jelent esetben amivel azokat fel lehet oldatni... Ez az, ami az Intelnek extraprofit, a felhasználónak pedig kvázi indokolatlan pluszkiadás.
EarL 007: Az AMD (együttműködve a belőle kivált chipgyártóval) folyamatosan fejleszti a gyártástechnológiát, aminek az eredménye az egyre magasabb órajelek (amit rendre azonos áron kezd adni, mint az előző legjobbak, javítva ezzel a versenypozícióját). Így az is valószínű, hogy nincs túl sok felesleg a legjobban sikerült lapkákból. A Deneb-alapú 2- és 3-magosok kínálatát megnézve, azok most is relatíve többet fogysztanak annál, mint ha az aktuális 4-magosoknak leállítanánk 1-2 magját (legalábbis papíron). Magyarán, szerintem az AMD nem nagyon engedheti meg magának, hogy csak azért tiltson le magokat/L3-at, mert a kisebbre éppen nagyobb az igény. Inkább úgy alakítja az árait, hogy minden szegmensben versenyképes legyen, mindenhol inkább növelje a piaci részesedését, mint csökkentse. Pl. csak annyival adja drágábban a 4-magosokat, hogy abból is elkeljen az összes.
-
törölt tag
Az órajel és fogyasztás összefüggéséből adódó, hogy az esetleg "hibátlan" 4 magost azért adják el 3 magosként, mert 4 maggal már túl sok lett volna a fogyasztás adott órajelen, nem tudtam. De úgy gondolom (nyomokban tartalmazhat hülyeséget) az AMD nem minden X4 procija hibás és/vagy térnek el annyira a fizikai tulajdonságai, hogy mégis X2/X3-ként kelljen eladni, lehet benne van az is, hogy egy tényleg minden igénynek, tesztnek megfelelő 4 magost azért adnak el X2/X3-ként, mert azokból kevés van raktáron esetleg...
Arra próbáltam utalni (szarul
), hogy az X2, X3 procikban az esetlegesen jól működő, de az általad említett okból letiltott mag, amolyan áron felüli extrának tekinthető, de egyben zsákbamacska is.
-
törölt tag
válasz
Nowhereman #71 üzenetére
Látom nem érted a dolgot. Egészen más egy backdoor-t nyitni, mint a brute force.
-
Nowhereman
őstag
-
dezz
nagyúr
válasz
waterman_ #41 üzenetére
Egyetértek. És külön felhívnám mindenki figyelmét, hogy ez a módszer (valószínűleg) határozottan más, mint amit az AMD csinál:
- Az AMD nem teljesen egyforma chipeket ad el olcsobban (pl. 3-magosnak) és drágábban (pl. 4-magosnak), hanem mindegyiket tesztnek veti alá, és az mehet pl. 4-magosnak, amelyik a meghatározott fogyasztási keretben tudja az x GHz-t.
Szóval, a 3-mogosnál, még ha működik is a 4. mag is, az adott órajelet csak magasabb fogyasztás mellett tudja elérni a proci, ezért nem adható el fullos 4-magosként. Szóval, nem csak az lehet a probléma egy adott lapkával, hogy hibák vannak rajta, hanem a fizikai tulajdonságok is eltérnek. (Ezzel kapcsolatban van némi félreértés egyeseknél, igaz EarL 007...?)
- Ezzel szemben arról nem hallottam (eddig legalábbis), hogy az Inteles upgrade után magasabb lesz a proci fogyasztása (adott órajelen), mint azé a típusé, ami "gyárilag tudja" azokat a dolgokat...
Más szóval, ez itt nem kényszerűség, hanem csak mesterséges piac-szegmentáció, ami önmagában megszokott a piacgazdaságban, azonban ha olyan módon történik, hogy az egyes típusok között valójában semmi különbség nincs, ott már eléggé rezeg a léc. Ha nem is illegális, azért nem túl szívderítő, mivel nem szolgál más célt, mint a profitmaximalizációt, a felhasználók érdekeivel ellentétesen.
Amennyiben viszont kiderülne, hogy az upgrade után nem lesz teljesen egyenértékű a proci az eleve magasabb kategóriásként eladottakkal (tehát magasabb fogyasztáson tudja az adott fícsőröket), akkor visszavonom, amit írtam.
(#42) akosf: Teljesen rossz a példa, remélem, érted, miért.
-
törölt tag
válasz
Nowhereman #66 üzenetére
Én is kíváncsi vagyok, hogy mit osztottál - szoroztál amiből kijött a 15-30 perc.
-
robyeger
addikt
A cikkben arra utaltok, hogy az LGA1156 Pentium procik nem ismerik a Clear Video HD technológiát, pedig gyakorlatból mondom; most hasonlítottam össze egy Pentium G6950 és egy Core i5-650 procit ugyan úgy működik mindkettőn, [sőt bizonyos anyagoknak ugyan olyan bugos.] Tudom az Intel az ark.intel.com adatlapon is azt hirdeti a Pentium G6950 nem rendelkezik Clear Video HD-val. Lehet hogy jelenleg haragban vannak a marketing és a technikus/mérnök kollégák és nem beszélnek egymással?
Tiszta vicc az egész.
-
ddekany
veterán
válasz
Nowhereman #66 üzenetére
Miféle felszerelés/módszer lenne az? Főleg, hogy lehetne ezt amit leírtam szoftveresen törni?
-
törölt tag
Ez szó-szó majdnem ugyanaz, mint amit az "AMD művelt" a Phenom II X2/X3 procikkal, hogy azok is teljes értékűek, extra lehetőségek vannak benne, csak letiltva, igaz a különbség az, hogy vagy hibás az extra rész vagy nem. De kb megfeleltethető az Intelnek ez a módszere... Igaz az upgrade nem kis pénz lesz itt.
-
ddekany
veterán
válasz
Nowhereman #63 üzenetére
Nem tudok semmit arról hogyan lesz ez, de elég egyszerűen és biztonságosan megoldható, ha tudnak egy 1x írható "bitet" létrehozni a CPU-ban: Kell csinálni egy Intel-specifikus gépikódú utasítást, aminek célja a tiltott képességek feloldása, paramétere meg mondjuk egy 32 bites kód, afféle jelszó. Minden CPU-hoz tartozik egy ilyen véletlenszerű egyedi kód, amit csak a CPU "tud", és persze a gyártó (Intel) a CPU szériaszáma alapján. Ha ezt a kódot megkapja a feloldó utasítás paramétereként a CPU, akkor a már említett bitet törli, és ha indításkor a bit törölt, akkor az extra képességeket aktívak. Ha rossz kódot kap ez a gépikódú utasítás, akkor nem csinál semmit, csak dob egy kivételt. Mindkét esetben a tényleges művelet előtt az utasítás végrehajtása semmit-tesz fél másodpercig, hogy a brute-force ne legyen használható módszer. Na, ezt sehogy nem töri meg senki értelmesen, hiszen a CPU belsejéből az egyedi kód csak igen drága módszerrel leshető el. Vagy, az Intel adatbázisát kell kiszivárogtatni, újra és újra, hogy az új CPU-kat is tartalmazza.
Amúgy valószínűleg nem ez lesz, mert ez gazdaságosan nem törhető, és az ritka, hogy egy gyártó ne olyan védelmet válasszon valamire, amin elve látszik, hogy pár hónapon belül úgyis feltörik.
-
Nowhereman
őstag
Azt majd lehet osztogatni a sokszázezer dolláros követeléseket, mert valaki alacsonyabb fesszel ketyegtett egy nem LowVoltage CPU-t...
És tényleg ezt most hogyan gondolták? Az ember a szoftver-licensz papírokhoz hasonlóan őrizgeti az Upgrade Cardot, hogy ha jön a rohamosztag, tudja igazolni, hogy legálisan működik a 2Mb-nyi L3?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Nowhereman #61 üzenetére
Nem rossz ötlet. Lehet meg kellene alapítani az első jogvédő irodát ezzel kapcsolatban.
-
Nowhereman
őstag
Már alig várom a cikkeket, amiben valami szerencsétlent elevenen nyúznak meg a jogászok, mert illegálisan - megvásárolt Upgrade Card nélkül tuningolta a CPU-ját, és ezzel aljas módon megkárosította szegény Intelt...
-
MCBASSTION
aktív tag
Inkább az lenne jó, hha az SSSE4.x SSSEx.x utasításkészleteket így lehetne belerakni, annak tényleg lenne értelme... HT, meg +cache sztem alap, hogy kéne benne legyen...
-
Srodney
senior tag
mivel lehetne még több pénzt lejmolni.....
intel,intel....
nem lesz ez így jó....
mellesleg az amd-nél a magfelldásosdi még mindíg jobb,szerintem.... -
ddekany
veterán
Ebben az egészben csak az a meredek szerintem, hogy így már az egyszeri felhasználó is meglátja, hogy hogyan is működik ez. Mert most és ezelőtt is ugyan ez ment (sok esetben) azaz pl. azonos gyártási költséggel állítanak elő erős és szándékosan gyengébb CPU-t/GPU-t/akármit, hogy különféle vásárló rétegeket megcélozzanak. Még olyan is van néha, hogy némi plusz költséggel elrontják a már kész terméket (pl. átvágnak benne valamit). Most, hogy szoftveresen akarják ugyan ezt, mindenkinek nyilvánvalóvá válik. Hát ennyi történt.
-
Surfym@n
senior tag
Intel bácsi már megint turkál zsebeinkben:
Görögdinnyét sem veszek felárért csak azért hogy több magot köpködhessek ki belőle...
többit találjátok ki
egyébként +39%-os tortaszeletet nem lehetne bérelni az AMD-nek a processzorpiacból?
na az lenne a jó upgrade
-
kasza blanka
aktív tag
elég baj az. ugyanis vannakkerületek, ahol a főtáv csak viszonteladó, és mivel az ár egységes, így t.képpen ezek a kerületek fizetik meg azoknak a kerületeknek a költségkülönbözetét, ahol sokkal drágábban tudják előállítani/leszállítani az adott hőmennyiséget.
pl nálunk (2008-as állapotok szerint) az erőműtől 1800-2000ft/GJ áron vásárolja meg a hőmennyiséget a Főtáv, amit aztán 3600/GJ-ért ad el nekünk is. ő csak annyit csinál, hogy 2km-re eljuttatja. de ott is 3600volt, ahol mondjuk szar hatásfokkal működő fűtőműből származó hő előállítása és leszállítása mondjuk 3800Ft-ba kerül. verseny nuku, konzerálva van az állapot. én meg egymagam hiába ugatok, hogy az egész kerületnek le kéne válnia a főtávról, és saját, nonprofit önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatót létrehozni (állam egyik zsebéből (főváros) átkerül egy másik zsebbe (kerület) a tulajdon. az itteni távhőrendszer szigetüzemként megy, teljesen szeparált a város más részein lévő távhőrendszertől.
így itt sokkal olcsóbb lenne a távhő, máshol pedig drágább, így lenne verseny, és rá lennének kényszerítve a hatékonyabb működésre, fejlesztésekre, alternatívák keresésére. de az nonszensz, hogy majd ezek a hülyék megfizetik a különbözetet az egységes fővárosi árból adódóan.
na de ez nem az a fórum
-
kasza blanka
aktív tag
ez csak a kezdet, meglátjátok.
ha működőképes lesz a konstrukció, akkor vége az ingyentuningnak.ezután majd jönnek a pénzért változtatható FSB és feloldható szorzólockok, vagy hasonló konstrukciók.
t.képpen az AMD-től loptak, hiszen ott bevált üzleti modell az, hogy egy lapkát szortírozás és funkcióletiltás alapján több szegmensben is értékesítenek. az intel most annyit tett ehhez hozzá, hogy pénzt fog érte kérni.
pl adott egy 8 magos proci ami garantáltan tud 5ghz-et 8mb cache-sel. ilyet veszel majd töredékáron akkor is, ha te csak 4magos 3ghz-eset veszel 4mb cache-sel. aztán ha kell a +4mag, akkor fizetsz 100dollárt. ha kell a +2ghz, akkor fizetsz 50dollárt. ha kell a +4mb cache, akkor is fizetsz +50dollárt. ezzel utaznak rá azokra, akik nem tartják állandóan a lépést a technológiai fejlődéssel, azokra, akikből nem lehet pluszpénzt lehúzni új architektúra megjelenésekor. amikor az illető úgy érzi, hogy már kevés a kraft, akkor előbb megveszi a +cache-t. aztán 1 év múlva a +ghz-eket, aztán megint egy év múlva a +magokat. persze okosan lesz árazva, a végén többe fog így kerülni, mintha anno eredetileg megvette volna azt a procit, mint amit a biznisz végén kapott, de így azoktól is pénzt lát a gyártó, akik amúgy nem vettek volna új procit.(és ebből adódóan nem a saját piaci esélyeit rontja, mert a 'tudatos' vásárló majd megveszi egyből drágán a full specifikációjut, aztán majd eladja 1.5 év múlva, ahogy eddig is, hogy megvegye majd az akkori csúcs 12magost szintén full specifikációval.)nem adok 2 évet, és ez lesz.
jah: és hülyék lennének szimplán szoftveresen megoldani. gondolom majd lesz vmi 'huzalozott' logika a procin belül, és aktiváláskor ezek 'kiégnek', és így lesznek elérhetők a pluszfunkciók.
-
Devid_81
félisten
Húúha mi lesz ebből
Lesz itt mindenféle hack/crack/patch a CPU-khoz hamarosan. -
azbest
félisten
végül is ha nagyon jó a kihozatal egy cpu generációból, akkor azzal, hogy nem véglegesen inaktiválnak részeket még akár némi plusz profitra is szert tehetnek. Eddig is előfordulnak olyan procik, ahol ugyanaz a hardver található a celeron és a csúcs változat belesejében is, csak abban különböztek, hogy mennyire nyirbálták meg a cachet / ht / vt / fsb paramétereket.
(lásd core2 esetén a celeron dual core - pentium dual core - core2 változatokat)A szoftveres frissítéshez nem kell szervizbe vinni, a gépet. Szakértelem nélkül telepíthető (persze ehhez az is kell hogy a gyári borda megfelelő legyen mindegyik upgrade változatnak).. ezzel időt és más költségeket is spórolhat a felhasználó.
-
lujó55
addikt
Nem értem miért jó ez nekünk. Ha adnak egy procit amiben extra lehetőségek vannak, akkor miért nem úgy adják eleve? Ez olyan, mintha vennék egy Ferrarit 1200-as három hengeres Fabia motorral, ha majd lesz pénzem akkor megveszem bele a 12 hengerest? Atyavilág erre a fejlesztésre pénzt költeni
-
ViZion
félisten
válasz
[CS]Blade2 #48 üzenetére
Ebben logikailag ott a buktató, h mire lenne pénzed upgradeolni, addigra már a jobb CPU-t használtan olcsóbban meg tudod venni... és 2-3 hónap múlva már újan is...
Akkor lenne jó, ha egy CPU-t 6-8 évig használnánk... (Mondjuk cégnek, irodának jó lehet így, de mezei usereknek ez nem alternatíva szerintem.) -
[CS]Blade2
addikt
Én látok benne egy kis fantáziát. Lehetne belőle olyat csinálni, hogy csere helyett megérje inkább ez a lehetőség. CPU vásárlásánál gyakran beleszámolja az ember, hogy később több kraft kellhet, és erősebbet vesz, vagy olyat, amire most szüksége van, és később lecseréli. Ezzel viszont megoldható lenne, olyat vesz, ami jelenleg kiszolgálja, és később upgrade-el fejleszt.Csak az a fontos, hogy az upgrade olcsóbb legyen, mint a meglevő cserélése egy erősebbre.
Most újdonság, ilyenkor felárat számolnak fel, de később ez még jó lehet, főleg erősebb cpuk esetén. Több MB L3, HT, esetleg +mag, vagy +órajel. Mindezt úgy, hogy garantált a stabilitás, szóval a cégek is használni tudják, nem úgy mint az konkurencia féle zsákbamacska trükköt, ott lehet, hogy nem működik a +mag, de ha mégis, az nem biztos, hogy stabil, cégek pedig ilyennel nem kísérleteznek. -
Dr. Akula
félisten
Ha életképes lesz ez a megoldás, az kizárólag csak azért lehet, mert erre is megcsinálják a crack.exet okos emberek. Amúgy kuka.
-
#Morcosmedve
veterán
hát sajna ezt kevesen fogják venni mert vesz egy jó procit...am meg ha nem tu annyit hiába vezs ezt meg azt xD
-
04ahgy
nagyúr
No, intel sem akar lemaradni. AMD-nél magot lehet szerencsével aktiválni, és biztos vagyok benne, hogy a feature-unlockot is okos hackerek megoldják majd olcsóbban vagy ingyen.
HGyu
-
waterman_
aktív tag
ezt én egy eszméletlenül pofátlan, aljas dolognak tartom. ha már egyszer az a proci képes ezekre az extrákra, akkor miért nem lehetne alapból elérhetővé tenni ezeket? vagy ha olyasmi mint az amd-s lehet hogy nem ment át a minőségteszten, de saját felelősségre használd, akkor miért olyan szemetek, hogy ezért még pénzt is kérnek? nekem egyre kevésbé szimpatikus cég az intel.
-
Sidaries
őstag
Az lesz a szép, amikor keygent szedünk a processzorhoz.
-
Taranti
senior tag
Az IBM ezt már évtizedek óta csinálja, csak értelmesebben. Ott eleve csak bérled a "központi egységet" (meg a supportot) amiben van mondjuk 24 db CPU - de úgy, hogy csak 8 db aktív, mert a cégnek csak ennyi kell normál menetben, tehát ennyit igényeltél meg. Aztán ha bejön egy nagyobb meló, kell a kraft, szólsz IBM-nek, hogy aktiváljanak 3 hétre még 8 db CPU-t. Kijönnek, aktiválnak, és 3 hétig 16 db CPU-ért fizeted a bérletet. Aztán, amikor kijön egy újabb generáció, ez meg már elavul, akkor visszaadod, és kibéreled azt, és kezdődik elölről a móka.
Mondjuk magánszektorban ez nem tudom, hogyan működhetne. Cloud?
-
ViZion
félisten
Jól látom-e, h ezzel csak butítani, és nem okosítani tudnak...?
nah, hajrá... pfff...
-
Arena87
aktív tag
Egy év múlva jön a hír, hogy nem adnak ki CPU-t PC-re, mert illegálisan használják azokat.
-
lorenzen
aktív tag
válasz
Depression #30 üzenetére
Fordítva!
A boltos fogja mondani, van készleten feljavított processzora, egy pici pluszért már viheted is.
(Ha jól értem, csak egy beavatkozás, ami után hardver nélkül is emlékszik a processzor, az új beállításokra.) -
leslieke
Jómunkásember
Érdekes.
-
Sanyix
őstag
aztán jön az l2 cache DLC, utána pedig a virtualizáció DLC
-
Osibaa
senior tag
OFF: Itt is lesz 3 napos free trial?
ON: Érdekes elgondolás, üzletileg van benne logika. Még az is kisülhet belőle, hogy a boltban egy alap procit árulnak, aztán neten mindenki vásárolhat hozzá állandó vagy átmeneti upgrade-et (pl. 30 napig kérek +2 magot). Bár ez nem az Intelre vallana, ő inkább vált évente foglalatot és elvárja, hogy cseréljen mindenki procit, mert az új az szebb, jobb, gyorsabb...
-
Joachim21
őstag
Core2 esetében aktiválja már vki a HT-t!
-
Depression
veterán
Meg majd a boltban is oda kellesz figyelni, nehogy warez procit adjanak el neked.
-
Neck
veterán
Miért érzem azt, hogy CRACKDale-nek fogják hívni ?
-
törölt tag
-
Angel1981
veterán
Nem sok értelmét látom - amennyi processzort kínálnak szerintem mindenki simán megtalálja, amit szeretne.
-
JanR
addikt
En meg eladom a CPU-mat ugy, hogy Core i7 D920 + Intel Upgrade key (3db) - es mindjart 300dollaral dragabban adom majd
-
törölt tag
Szegények nem tudják mit kezdjenek azzal a sok szarral amit a világra öntenek.
Gondolom valami 1024Bit-es kód lesz amit BIOS-altt letölt adott IP-ről és kész a boldogság.
adok neki 2 napot.
Inkább lehetne beszámításos csereakció: Mondjuk aktuális piaci áron.
-
Probber
őstag
-
Mijo
tag
Erről a hülyeségről csak ez a hülyeség jut eszembe:
http://fuckyeahgyakorikerdesek.tumblr.com/post/1126083467 -
FRENK1988
veterán
mekkora lépés
-
AssAssynn
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #13 üzenetére
.D
Vicces lesz majd látni, hogy mindenki aki rászánja az 5 percét, hogyan töri majd fel (:
-
törölt tag
Ez mekkora lehúzás...
Ennél ügyesebb kereskedő trükk nem nagyon van.
Csak egy "óvatlan" kattintás és dől a lóvé Intel bácsi bukszájába... -
Mans20
addikt
Mint a játékoknál a dlc,az jut eszembe erről,intel már el van szállva,amd odacsaphatna valamivel végre.
-
HT-t is támogat az 530 as
mert ha nem akkor csak 6xx el lesz egyenértékű upgrade után ami ugye 40k feletti ár... úgy, hogy akár meg is éri,....
sorry most látom hogy az 530 as is ht-s
-
Chosen
addikt
Intel lemaradt, AMD-től ingyen kaptam +2 magot
-
Chaud
csendes tag
Erre kíváncsi, hogy oldják meg
-
I-S-T-I
tag
ha ezt szoftveresen oldják meg, akkor elvileg fel lehetne törni a programot és okosba megcsinálni nem?
-
Taky
senior tag
Érdekesnek hangzik, szívesen vennék új proci helyett még +4 Mb L2-t, vagy +2 magot a meglévőhöz...
Ha nem AMD ketyegne a gépemben...
-
Chaser
legenda
"A procedúra lényegében csak a kapott kód beírását igényli, aminek a helyességét az Intel aktivációs szervere fogja ellenőrizni."
Látom az ékezőben' már javítva
Az intel tud valamit, kár hogy már amd-nél már rég megy igaz felár nélkül és zsákbamacska jelleggel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest