Hirdetés
- Apple asztali gépek
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- TCL LCD és LED TV-k
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barnuss
tag
kösz szépen @
-
davidsone
addikt
összehozhatnátok egy személyes talit is lassan...
-
Payskin
tag
válasz
Jim Tonic #37 üzenetére
Hát, azért ez minimum meglepő.
senki nem értette félre...
Ezt honnan tudjuk? Megint abba a hibába esel, hogy magadból kiindulva következtetsz a "mindenkire". Csak az érti félre, aki rögtön bejön a fórumba, és jelentkezik, hogy én, én, én félreértettem?! Nem jött senki, ergo senki nem értette félre? Kicsit belegondolsz, te is rájössz, hogy ez milyen butaság.
...rajtad kívül
Én végképp nem értettem félre.
... és nem hitte, hogy Ray Tomlinson hozta létre a jelet?
Ezt sem hittem. Emlékezetkiesésed van? Én vagyok az, de ezt is leírtam már, aki tudom, hogy nem ő találta fel (ugye, már megint pontatlan voltál!) a @ jelet. Épp ezért tettem szóvá, hogy a cikkben írtak ennek ellenkezőjét állították. Ami félreérthető (lehet) azok számára, akik nem tudják, mi ezzel kapcsolatban az igazság. És amit te -- még mindig nem tudjuk, miért -- továbbra is védsz.
Lefordítom neked informatikusra: egy FALSE értékről állítod foggal-körömmel, hogy az azért TRUE, mert senki nem értette félre, csak én. Fuzzy Logic volna a szakterületed? Az megmagyarázná.
-
informatikus mérnök + villamosmérnök.
És nem szemet hunytam a pontatlanság felett, hanem pl. azt is tudom, hogy az Apple az informatikában nem a piros gyümölcsöt jelenti. Ha az origot olvasnánk, ahol informatikához laikus olvasók vannak, megérteném, mit akarsz mondani. Nem védem foggal-körömmel, de az feltűnt, hogy senki nem értette félre rajtad kívül, és nem hitte, hogy Ray Tomlinson hozta létre a jelet? -
Payskin
tag
válasz
Jim Tonic #35 üzenetére
Átadom, bár olvassa az eszmecserénket, úgyhogy akkor már meg is történt.
Pusztán kíváncsiságból, elárulod, mi ez a csodálatos szakma, amitől az ember szemet huny a pontatlanság felett (mit szemet huny, síkra száll érte, és védi foggal-körömmel), valamint kötekedésnek veszi, ha valaki szóvá tesz egy tévedést, pontosítani szeretne egy téves információt? (Vannak ötleteim, de politikát végképp nem keverném ide.)
-
Szakmámból adódóan nagyon is tisztában vagyok, mi az a @. Pont ezért nem akadtam fent a cikken. Ha a trollon azt értjük, hogy eldobom attól az agyam, hogy ilyen hülyeségen kötekedik valaki, akkor az vagyok. Vállalom. Üdvözlöm az illetőt, aki annak nevezett a hátam mögött.
-
MZperX75
addikt
Isten nyugasztalja@menyország.hu
-
Payskin
tag
válasz
davidsone #31 üzenetére
Részben ezen is vitázunk, hogy a mai értékét az e-mailnek köszönheti-e. Mert mi az, hogy mai értékét?
Érték az, hogy a hétköznapi ember a legtöbbet az e-mail címben találkozik vele? Szerintem ez egy a felhasználási módok közül. A legelterjedtebb, ez igaz. Ettől még használtuk, és mind a mai napig használjuk a kukacot más dolgokra is.
De igazad van, ezen tényleg felesleges vitatkozni. Az egész onnan indult, hogy a cikk azt állította, hogy Tomlinson találta fel a kukacot. Ez viszont nem igaz, sem idézőjelben, se anélkül, sem semmilyen értelemben, s mint ilyen megtévesztő lehet valaki számára, aki ezzel nincs tisztában. (Például a karaktert már akkor "kukac"-nak hívták itt, Magyarországon, amikor e-mailnek se híre, se hamva nem volt.) Én csak ezt tettem szóvá, aztán jött a hős csapat, hogy foggal-körömmel védje a cikk állítását, bár tudnám, miért.
Jim Tonic: még mindig nem érted, hogy nem nekem kell elmagyarázni, mert én tudom. Te vagy az, meg még sok hozzád hasonló ember, akinek fogalma nincs, és ebből a cikkből téves információt kap. Nem nyerni akarok, ez nem egy verseny. Csak felhívtam erre a figyelmet. (Szóltak privátban, hogy felesleges vitatkozni veled, mert az egyik legnagyobb troll vagy a PH!-n. Én a fentiek alapján még nem gondoltam így, de ha csak szívatsz ezzel, hogy kötöd az ebet a karóhoz egy teljesen védhetetlen, objektív dologban, akkor jól bejöttem a csőbe.
"Te nyertél", LOL, mi ez, óvoda?)
-
Tudod, mit oké. Megkérjük majd az írókat, hogy csak neked magyarázzák mindig külön, mit hogyan kell érteni. És hogy az informatikában mit jelent a @ feltalálása. Mert ezen az oldalon biztosan számít, hogy 500 éve egy firenzei kereskedő mit jelölt vele, vagy hogy arrobát is jelöl.
Oké, Te nyertél. -
davidsone
addikt
Azon viáztok mi lett és mi volt. Tény, hogy létezett maga a karakter jóval az email előtt de a mai "értékét" az email-nek köszönheti. Ne erősködjetek, mindkettőtöknek igaza van...
-
Payskin
tag
válasz
Jim Tonic #29 üzenetére
Értem, hogy te szeretnél ennyiben maradni, de ettől még nem lesz igazad.
Sem abban, hogy nem használtuk volna a @-ot -- ezt egyszerűen nem is értem, amikor most mondtam rá 3-4 példát, hogy használták az e-mail előtt is, és utána is, plusz ott van a teljes Wikipedia bejegyzés, ami szinte csak a használatáról szól. Sem abban, hogy én bármit félreértenék.
Te vagy az, aki görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy szegény Tomlinson adott értelmet ennek a karakternek, ami tényszerűen nem igaz. Igen, felhasználta valami új dologra, mondjuk úgy, hogy egy újabb értelmet adott a @-nak. De nem ő találta fel a karaktert, nem ő hozta be az informatikába, nem ő használta először és végképp nem "teremtette meg, ami", mert ma is számos más dologra használjuk, nemcsak az e-mailben elválasztókarakternek.
Olyan, mintha egy puzzle-ből egyetlen darabkát látva próbálnád elmagyarázni nekem, mi van a képen, miközben nekem a kezemben van a puzzle doboza, és látom, mi van a képen.
Ha ezt tényleg befejezed, akkor ennyiben maradhatunk.
-
Ó, hogy te azt hiszed, hogy tényleg Tomlinson hozta be a kukacot az informatikába!
Ki mondott ilyet? Szerintem Te szándékosan ferdítesz, és magad sem veszed észre. Egy karakter volt. Annyi. Semmire nem használtuk. Ő teremtette meg annak, ami. Azt a fogalmat, amit ma jelent, neki köszönhetjük. Nem tudom másképpen leírni.
Fogalmam sincs, miért jó neked, de részemről befejeztem. Maradjunk annyiban, hogy Te vagy az egyetlen, aki nem értette miről van szó. Ez elég nyilvánvaló. -
Payskin
tag
válasz
Jim Tonic #26 üzenetére
Ó, hogy te azt hiszed, hogy tényleg Tomlinson hozta be a kukacot az informatikába!
Tessék, nem elég, hogy rosszul tudod, a cikk még meg is erősít ebben. Pedig ez egyáltalán nem igaz!
Pusztán logikai úton is belátható, hogy nem használhatott volna olyan karaktert az e-mailben elválasztásra, ami nem létezett abban a rendszerben, amelyben az e-mailnek működnie kellett. De létezett, hiszem már bőven a 70-es évek előtt is használták, része volt az 1963-as ASCII szabványnak, ahova nyilvánvalóan a korabeli írógépekről, távírókról került bele. Az 1968-as Algol programozási nyelvben is külön jelentése volt.
De hát ezek mind benne vannak a Wikiben, amit te (is) linkeltél, csak nem a kivonatos magyar nyelvű, hanem az angol változatban. Mondok jobbat: rajta voltak a 80-as évek összes otthoni számítógépének billentyűzetén, pedig azoknak a gépeknek aztán 0 közük volt akár az internethez, akár az e-mailhez. A HT 1080/Z-n (vagy az ABC80-on?) például kurzorpozicionálásra lehetett használni, hogy odaírj valamit a képernyőre, ahova akarsz (at az angolban, egyértelmű, nem?) Sokkal hamarabb használtuk mi, akik akkor voltunk kölykök, mint hogy bármi halvány lila gőzünk lett volna arról, mi az az e-mail.
Na, akkor ma is tanultál valamit, már érdemes volt felkelni.
Ez egy informatikai portál, ahol nem kell minden alapfogalmat szájba rágni.
Igen, ebben igazad van. De ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy pontosan kell fogalmazni és nem lehet téves információt közölni az olvasóval. Az, hogy Tomlinson hogyan találta fel a kukacot, nem szájba rágás, hanem téves információ, mert sehogy. A jogi fórumoktól és a jogi témájú oldalaktól pedig a jó isten mentsen meg bárkit, aki nem tud az ő nyelvezetükön az utolsó betűig pontosan fogalmazni, mert azt úgy vágják ki onnan, hogy... inkább nem írom ide, mégiscsak egy halálhír kommentjei között vagyunk.
-
hogy a kukac már rég létezett, és hogy Tomlinson mit talált ki ezzel kapcsolatban! De pont ez az, hogy nem létezett. A kukac azóta kukac, amióta ez a funkciója. Talán nem is ismertük/használtuk korábban. Máig nem használnánk, így kukac neve sem lenne.
Ez egy rosszul megírt cikk. Próbáld meg úgy végigolvasni, hogy elvonatkoztatsz attól, amit te magad már tudsz a témáról, és te is látni fogod. Semmi baj a cikkel. Ez egy informatikai portál, ahol nem kell minden alapfogalmat szájba rágni. Ez olyan, mintha jogi fórumon trollkodnék, hogy de magyarázzák el, mire gondolnak, mert én nem értem. Valószínűleg velem lesz a hiba.
-
Payskin
tag
válasz
Jim Tonic #24 üzenetére
Hagyjuk ezt a kit mi minősít dolgot.
Ha kicsit gondolkodsz, te is rájössz, hogy dehogy tudja mindenki, hogy a kukac már rég létezett, és hogy Tomlinson mit talált ki ezzel kapcsolatban! A legtöbb idetévedő olvasó a mai napig még a nevét sem hallotta, és innen fog először információt szerezni róla. Számukra nincs "tartalmilag" ezt vagy azt jelenti.
Ez a cikk azt állítja (most már idézőjelben), hogy Tomlinson találta ki és használta az e-mailben elválasztó karakterként a kukacot. Ennek az állításnak csak a második fele igaz, és a második bekezdés egyáltalán nem pontosítja vagy magyarázza az első bekezdés pontatlanságát, így tévedésben hagyja a pontos információval nem rendelkező olvasót. (Ezen nem segít az idézőjel sem.)
Ez nem kötekedés, még csak nem is szubjektív dolog. Ez tény. Ez egy rosszul megírt cikk. Próbáld meg úgy végigolvasni, hogy elvonatkoztatsz attól, amit te magad már tudsz a témáról, és te is látni fogod.
Persze, ettől még nem lesz holnap világvége. Nyilván. Sőt, ha xkcd-re hallgatok, simán át is léphettem volna felette, de olvastam ma féltucat Tomlinson-megemlékezést, és ennyire egyik sem ment félre. De még csak szegény elefanttal sem akarok kötekedni; emberből vagyunk, hibázunk. Úgyhogy akkor utólag elnézést kérek a "baromságért". Így jó?
-
Még mindig nem. Ő találta fel a kukacot. Itt a kukac alatt tartalmilag nem a @-ot, mint írásjelet, hanem mint az email címet jelölő fogalmat kell érteni. Így?
Téged viszont az minősít, hogy nagyon jól tudod, miről van szó, ahogy mindenki tudja, de azért kötekedsz. Mindegy, egészségedre. -
Payskin
tag
MK VII: Azért remélem érzed a hozzászólásodban a tahó, alpári, szégyentelen, vonalat...
Nem. A tiédben viszont igen. Én kinyilvánítottam a tiszteletemet az elhunyt iránt, és jeleztem, hogy hülyeség van a cikkben. Te, viszont, faék egyszerű módon elkezdtél személyeskedni, amivel semmi baj nincs; egyrészt nem vagyok sértődős, másrészt, ez főleg téged minősít, nem engem.
Jim Tonic: Ehhez hozzájön, hogy a cikket sem sikerült értelmeznie.
Azóta sikerült idézőjelbe tenniük mindkét helyen a feltalálást, ami így sem pontos, mert az e-mailt tényleg ő találta fel, tehát teljesen felesleges az idézőjel. Idézőjel nélkül a cím és az első bekezdés is azt állította, hogy ő találta fel a kukacot is. Nem tudom, mit kell ezen értelmezni, vagy mit nem sikerült értelmeznem. Ez egyszerűen hülyeség, vagy szebben mondva pongyola fogalmazás. Az idézőjeltől sem lett sem jobb, sem igazabb, de mindegy.
dhr: Valoszinuleg nem a karaktert hanem az e mailben a cimzesre valo hasznalatat talalta ki
Így van, nem is valószínűleg, hanem konkrétan ő találta ki.
kisza25: Köszi, hogy bemásoltad, így, remélhetőleg, mindenki más számára is tiszta, hogy miről beszéltem.
További jó estét.
-
P00By
nagyúr
Nyugodjék békében!
-
kisza25
félisten
akkor a @ torténete:
A @ jel egy nagyon régi ligatúra, eredetét illetően több teória is létezik. Az egyik elterjedt nézet szerint középkori kódexmásoló szerzetesek rövidítési törekvésének köszönhetően alakult ki, akik a latin ad elöljárót rövidítették eképpen. Más nézetek szerint származhat a francia à betűből, melyet a toll felemelése nélkül leírva hasonló formára jutunk, vagy az each at rövidítéséből, amely egy a betűt körülölelő e.[1]Az első dokumentált használatára 1536-ban került sor, egy firenzei kereskedő, Francesco Lapi levelében az amfórát, mint mértékegységet rövidítette így. Ugyanakkor a @ jel egy régi spanyol súlymértékegységet, az arrobát is jelöli, amely bizonyos országokban a mai napig használatban van.[2][3]
A @ jel használatát az e-mail címben a felhasználó nevének, illetve számítógépe azonosítójának elválasztására, Ray Tomlinson 1972-ben vetette fel. Korai e-mail programjai, az SNDMSG és a READMAIL, nagyon fontos lépések voltak a mai e-mail forma kialakulásában.[4]
és a cikk ezt írta:
Ray Tomlinson küldött a világon először elektronikus levelet, és ő használta elsőként a @ karaktert a címzett megnevezéséhez. -
törölt tag
Valoszinuleg nem a karaktert hanem az e mailben a cimzesre valo hasznalatat talalta ki
A karakter mar regebben is letezhetett mittomen taviro gepen (nem a morze hanem amin bill is volt mar) vagy hasonlo. Legalabbis a szg billentyuezeten csomo dolog onnan v a sima irogeprol jott. -
MK VII
veterán
Azért remélem érzed a hozzászólásodban a tahó, alpári, szégyentelen, vonalat...
Ha ennyire okos vagy akkor kérlek oszd meg velünk, hogy ki volt.. És bizonyítsd is...
Amíg ezt nem teszed addig egy senkiházi ember vagy aki egy ember halálát sem tartja tiszteletben!!
Köszi...Az "Ettől, persze, még nyugodjon békében." utolsó mondatod még nem fogja szépíteni azt amit nem lehet...
-
Payskin
tag
Nem tudom, honnan vettétek ezt a baromságot, hogy a @ karaktert ő találta volna fel. Ettől, persze, még nyugodjon békében.
-
.mf
veterán
Újabb nagy tudóst vesztettünk el
-----
"Emellett ő vetette fel, hogy alkalmazzák az @ (
kukacat) jelet"Fix'd.
Lehet, hogy csak én vagyok túl öreg, vagy túl sokat dolgoztam már külföldön, az is lehet, hogy csak én vagyok erre hepciás, de a "kukac" az továbbra is csak magyar szleng, ez eredetileg még mindig az angol "at". -
Analog303
tag
Nyugodjék békében,nagy koponya volt.
-
davidsone
addikt
@R.I.P@
-
Teaway
veterán
Ma is használtam a @-ot
gilisztát, hogy ide be tudjak lépni. -
Az MIT TOP150-es listáján 4., ami óriási szó. Csak olyanok kerültek elé, mint a WWW, ill. a tranzisztor feltalálói, illetve egy génkutató.
Nyugodjon békében! -
19ati93
senior tag
Részvétem.
-
MK VII
veterán
Nyugodjon békében..
Köszönjük neki a levelezési forradalmat.. -
PH-User
addikt
Nyugodjon békében, nagyot alkotott.
-
enginev3.0
félisten
Elveszett
Kering valahol a világűrben
-
kisza25
félisten
Rengeteg olyan eszköz, szolgáltatás van, amelyet olyan természetességgel használunk nap mint nap, hogy bele sem gondolunk, ezt is ki kellett valakinek találnia.
ez tényleg így van, én napi szinten 5-10x használom ezt a karaktert
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Ray Tomlinson küldött a világon először elektronikus levelet, és ő használta elsőként a @ karaktert a címzett megnevezéséhez.
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Újszerű ASUS ZenBook 14 UM3402 -14" 2.8K OLED 90Hz -Ryzen 5 5625U - 16GB -512GB - 1,5 év garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest