- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hobby elektronika
- Fujifilm X
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
- Apple asztali gépek
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
#82729984 #65 üzenetére
ezzel szemben a valóság az, hogy én a saját lányomat szinte fizikai erőszakkal tudtam elzavarni jogosítványt szerezni, és rohadtul nem érdekelte az egész. és a haveri körében sem jellemző, hogy erőltetnék a jogsit.
Ez egy olyan állítás volt D1Recttől, amivel teljesen egyet tudok érteni.
-
bambano
titán
ugye mekkora kamu ez az adat? egymillió mérföldre vetítve a legbiztonságosabb útfajtán 1.3-ról csökkent 0.8-ra az átlagos balesetszám.
ennyiért tök felesleges autopilotot használni.
hirtelen rákeresve a magyar statisztikára, ezt találtam.
Eszerint a 280 kilométer hosszú m3-ason naponta átlagosan 20145 jármű halad, ha évi 250 munkanappal számolok, és azzal, hogy az autók átlagosan az m3 felét teszik meg (mivel nem tudjuk, milyen az eloszlás, de sokan csak Gödöllőig mennek, mások meg Nyíregyházáig...), akkor ez nagyjából 700 millió utaskilométer. Ezen a 440 millió utasmérföldön amerikai statisztikai szinten lenni kellene 572 balesetnek. Ehhez képest nálunk van 79 baleset.Ha a napi átlagos járműszámot nem munkanapon számolom, hanem naptárin, akkor 746 balesetnek kellene történnie. Nagyjából a 10%-a történik.
bennem vannak kétségek, hogy ennél jobban tudunk programozni.
-
bambano
titán
válasz
Kisgépkezelő #43 üzenetére
asszonypilótától bármi kitelik
-
bambano
titán
gondoltam leírom, hogy mit olvasok ki én ebből a cikkből:
"Úgy tűnik, egy Ohio-i cégtől indul az autós biztosítási piac nagy reformja": kell a bulváros felütés, nehogy piszlicsáré hírnek tűnjön.
"A trendeket látva ugyanis egyértelmű, hogy a következő évek nagy kérdése az lesz, mit kezdenek a biztosítótársaságok az egyre okosabb és egyre elterjedtebb önvezető funkciókkal.": a tc az első ilyen esetből már trendeket lát.
"Az Ohio-i Root Insurance-nak már van válasza a kérdésre: kedvezményt ad azon ügyfeleknek, akik ilyennel élnek.": valóban ezeknek az ügyfeleknek ad kedvezményt?
"Pontosabban egyelőre nekik is csak a Teslások felé van ajánlatuk.": merugye a tesla egy filléres autó, nyilván gombokért biztosították eddig is, amiből nem lehet faragni reklámozási céllal... (háttérinfó: szintén a tc szerint amcsiban van egy lélektani 25 ezer dolláros határ, aminél nem szeretnek többet fizetni egy autóért. a mostani teslák ehhez képest 75-80 ezer dollárba kerültek eddig.)
"NHTSA (Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal) jelentése győzte meg őket, amely szerint az Autopilot elterjedése óta negyven százalékkal kevesebb baleset érte a Teslákat": minek a negyven százaléka? Mert nagyon nem mindegy, hogy 5-ről lement a balesetek száma 3-ra, vagy 200 ezerről 120 ezerre (lásd elevit reklám)
"A kedvezményt azoknak kínálják, akik használják is az önvezető funkciót.": ez önmagában nem lenne baj, ha ennek nem lenne feltétele, lásd következő második pont.
"Egész konkrétan csak az autópályán (országúton még még nem tökéletes a rendszer) így megtett mérföldek után jár majd a kedvezmény": ez bátor húzás, lévén az autópálya a legbiztonságosabb közútfajta.
"ezt pedig egy, az Autopilottal összehangolt telefonos appal követik majd.": na itt kezd el csörögni a szarjelző.ha telefonos appon keresztül leszívják az összes adatot az autopilotból, akkor megtudják a vezetési szokásaidat, hogy merre jársz, mennyire vezetsz őrült módon, mikor mentél másképp, mint ahogy az autopilot ment volna, stb. stb. ezzel olyan szinten megismerik a vezetési szokásaidat, következésképp a rizikófaktoraidat, hogy adott esetben akkor is tudják csökkenteni a biztosítási díjadat, ha egyáltalán semmiféle autopilot sincs az autódban.
a kérdés ezek után szerintem jogosan merül fel: azért kapod a kedvezményt, mert autopilottal mész egy olyan közlekedési szituációban (autópályán), amikor gyakorlatilag semmi veszély nem leselkedik rád, vagy azért, mert gagyi reklámkamu szöveggel beleerőltették az adatgyűjtőjüket a kocsidba, így pontosabban tudják ellenőrizni a rizikófaktoraidat? ez utóbbi ugyanis egyáltalán nem újdonság, pláne nem világszenzáció, ilyet már a magyar piacon is csinálnak évek óta.
miután abszolút pontossággal sem azt nem tudod, milyen adatokat gyűjt rólad az autopilot, meg azt se, mit és hova küld ebből a biztosító telefonos appja, így indokolt lehet kis üldözési mánia ebben a kérdésben, miután az amcsi adatvédelmi törvények egyrészt lazábbak, mint az eu-s, másrészt folyamatosan derül ki, hogy a nagy cégek anyagi érdekekből magasról tojnak rá (és a biztosítási biznisz nem gombokról szól).
kérdés, hogy az utolsó két mondat: "A Root nem áll meg a teslásoknál. Azt ígérik, év végére lesz ajánlatuk azoknak is, akiknek úgymond csak félig önvezető az autója (sávtartó, adaptív tempomat, automata vészfék, stb.)." hogyan illeszkedik ebbe a gondolatmenetbe? szerintem jól, mert ha autopilot nélküli autókra is lehet kedvezményt adni, akkor egyáltalán nem biztos, hogy valójában az autopilotra kaptad.
komolyan hiszek benne, hogy más hangzik el egy biztosítónál azon a mítingen, ahol a biztosítási matematikusukkal tárgyalnak, mint azon, ahol a pr/reklámcsapattal.
szerk: azért arra is bazira kíváncsi lennék, mikor kezd el nyomozni és spicliskedni a tesla lomja a többi autósra... simán van benne annyi műszaki eszköz, mint a magyar telepített traffiban.
-
-
bambano
titán
ebből a hírből mi következik? szerintem abban a témában, amiről szó van, semmi, de hagyom magam meggyőzni.
szerk: "Úgy tűnik, egy Ohio-i cégtől indul az autós biztosítási piac nagy reformja.": ez meg nem igaz, csak a tc megint tájékozatlan és/vagy klikkmágnes hírt akart közölni.
-
bambano
titán
az alapprobléma az, hogy nem tudunk normálisan programozni.
akik nagyon várják az önvezető autókat, azokkal egyet lehetne érteni abban az esetben, ha elhinnénk, hogy az önvezető cuccokat képesek hibátlanul programozni.de az elmúlt időszak történései alapján azt lehet extrapolálni, hogy az önvezető autók szoftvere ugyanakkora kupleráj, és ugyanakkora kibertámadási célpont, mint bármi más. azt a szemetet pedig, amit jelenleg végrehajtható programként produkálni képesek, még webkamerába se kellene tenni, nem még másfél tonna acélból készült buldózerekbe.
(#27) stefi76 "az emberi tényezőt kivennénk a dologból.": nem tudod kivenni. vagy vezetni fog az emberi tényező, vagy programozni. inkább legyen az én hibám, ha baj van, mint egy programozóé.
-
bambano
titán
linkeljetek már pár videót, amikor szépen karambolozik egy autó.
kösz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest