Hirdetés
- AMD FX
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeges
senior tag
engem spec érdekelne az a kompatibilitási lista, de vagy az én készülékembe' van a hiba, vagy nem jó a link
-
td
senior tag
Az A4Tech billentyűzet árát sajnos nem írta rudi. Nem tudja valaki, mennyi most (mondjuk legolcsóbban)?
Nekem tetszik, bár egyszer néztem egy ilyet, és elég furcsa volt a ''ferde'' billentyűkiosztás.
Jó a cikk amúgy, mert nemcsak technikai, hanem üzleti oldalról is vizsgálja a témát, és ugye a vásárlókat az árak alakulása különösen érdekli. -
rudi
nagyúr
-
erdoke
titán
Azt látom, hogy az OCZ-nek már került hazai disztribútora, de melyik kiskerekben lehet elérni ezeket. Esetleg ahol komplett árlista is van?
-
rudi
nagyúr
Persze, címezni tudják egymást, de valami irányítás, osztás stb. kell, hogy ki mit csinál és hogyan. Fenetudja mennyi késleltetés lenne, ha csak az x felbontású framet kell áttolni akkor szerintem azért nem olyan nagy, de majd meglátjuk mit hoz ki az ATI, nagyon kíváncsi vagyok!
-
LordX
veterán
Nem azt mondom, hogy nincs elegendő sávszél, hanem hogy egyből a másik kártyába kell küldeni a lerenderelt képet, nem pedig a framebufferbe. Ezt eddig senki nem tudja. A HyperMemory és TurboCache az a textúrák főfmemóriában tartására jó, de mellette kell lennie lokális framebuffernek. (Azért kell egyből oda küldeni, mert különben jó nagy jitter lenne a két kártya által lerenderelt területek között, vagy lenne egy nagy késleltetés a pufferelés miatt -> egyik sem jó)
Az A és B kártya között továbbító algoritmust úgy hívják, hogy a PCIe címzése: két kártya közvetlen tud küldeni egymásnak adatot, bármiféle CPU beavatkozás, memóriába írás, vagy ilyesmi nélkül. Ez már van, nem kell extra implementált részegység, a PCIe vezérlő ezt mind tudja. Az, hogy mindkét kártyát fel kell tölteni adattal és PS/VS programmal, az meg szerintem nem egy hatalmas meló, ehhez hardveres támogatás a chipsetben abszolút felesleges.. Kb akkora különbséget okoz, mint amikor az AGP 8x kártya csak AGP 4x-ben tud menni (= semmi, csak kicsit hoszabb a loading képernyő..). -
rudi
nagyúr
Szerintem éppen fordítva. A videokártya a PCI-Express révén már tud visszafelé adatot küldeni megfelelő sávszélességgel, ez áll a nardveres MPEG tömörítés és a Hyper Memory vagy Turbo Cache technológiák mögött is.
Most azt a részt kell megvalósítani, hogy a chipset és a driverek a CPU segítségével össze tudják hangolni a két független VGA-t. Elvileg ehhez a hangoláshoz nem kell más mint egy B videokártya által kiszámolt adatokat az A videokártya felé továbbító útvonal és egy ''osztómű'' az A és B VGA között. Ez alapból lehet a CPU dolga, de akkor valószínűleg rendesen visszafogja, de lehet a chipset dolga is (A64-nél az északi híd úgyis csak malmozik). Ha a CPU-ra hagyják a dolgot, akkor szerintem akármelyik PCI-E-es chipset SLI-síthető. A hardveres osztás nulla prociterheléssel a chipsetbe integrálva viszont elegánsabbnak tűnik. Ebben az esetben multiuniverzalitás lehetne, a CPU nem tudná (és nem is érdekelné), hány és milyen VGA van a csővezeték másik végén, de a VGA-kat sem érdekelné a többi VGA és a CPU, megkapta a számolnivalót, megcsinálja, oszt visszakülni.
Egy ilyen univerzális hardverelem persze nem lenne olcsó, de segítségével talán több (ahány PCI-E lanet ki tudunk osztani) eltérő VGA is mókázhatna egyetlen gépben. -
LordX
veterán
Ömm.. milyen extra dolgot kell tudnia a chipsetnek a PCIe vonalakon túl?
Az viszont szerintem extra, hogy a VPU-nak a PCIe-re kell beraknia a lerenderelt képet, nem pediga saját framebufferbe. Ezzel a logikával bármilyen PCIe chipset jó, de videokártya támogatása kell hozzá.
-
rudi
nagyúr
Ööö asszem valamit összekevertünk... Vagy hogyan jön ide az RS480...? (apropo várj kicsit, nemsokára jön a Gigabyte ULi délis cucca)
Az SLI chipset szintű dolog, az RS480 még nem támogatja. Az ATI-nál olyan módszert dolgoznak ki, ami a VGA szempontjából teljesen láthatatlanná teszti a másik VGA-t az SLI-t mindent. Innentől kezdve akár Nvidia kártyákkal is meg lehetne csinálni HA! megkapnák a megfelelő forráskódokat (talán hosszú távon ez lesz, nem lepődnék meg ha a VIA csinálna universal SLI-t).
Az egésznek a titka a PCI-Express, szerintem azon keresztül driverben oldják meg, hogy az egyik VGA a kész pixeleket ne a saját framebufferébe és kimenetére tolja, hanem vissza a PCI-Expressre. Persze ez tuti processzoridőt is emészt, kérdés, hogy mennyit... -
Sanya
nagyúr
Rudi!
a memóriáknál egy nagyonapró, de szembeötlő esztétikai hibára leltem ebben a sorban:
Corsair Value Select az ápr. 19-i áraknál nincs ütve egy space az ezresek közt.
de lehet a firefoxom cseszekszik
KÖsz -
-
rudi
nagyúr
Athlon XP esetében szinkronban érdemes hajtani a RAM-ot és a processzor FSB-jét. Ha a mamóriád csak 200 MHz-t bír, akkor a procit 200 MHz x valamennyire tedd, annyira amennyire igényed van, vagy amennyit bír. Ha a RAM megy 200 MHz fölött is, akkor olyan szorzót állíts a procihoz amivel még nem hibázik. Ha a RAM például bír 210 MHz-t akkor inkább 10x210 MHz = 2100 MHz mintsem 10,5x200 MHz = 2100 MHz a procinál.
-
-
szatocs
őstag
Nem tudtok valamit arról, hogy mikor akarják már Gigabyte - ék lejjebb vinni a 6600GT árát? Az Inno már megtette, ők miért nem kezdik már?
-
rudi
nagyúr
Mikland Bővebben: link
-
Esmein
nagyúr
válasz
Jim Tonic #41 üzenetére
3dmark2001. Kevesebb pontot érsz el még 2 db 6800 ultrával is mint 1-el. Azért, mert erősen processzorlimitált teszt és az sli processzoridőt eszik. Viszont nincsen rá optimalizálva ezért nem gyorsul tőle.
Most mondhatod, hogy ez csak egy szintetikus bencsmark, de ez reprezentálja azokat a dx8-at használó játékokat, amik nem kerültek bele a támogatottak listájába. -
Avalon
tag
DDR 512MB PC3200 400MHz Kingmax 8,492 Ft,- 10,615 Ft,-
Ez OK? Vagy a Hynix van még ilyen kategóriában, ennyiért. De azt nem akaarom, mert itt azt mondták, h az nem nyerő AMD-hez.
A mostani memóriám:
@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
Tud vki 2*512 Mbyte-t 20e-ért? (+-2e) Olyan kéne ami azért gyors is! -
rudi
nagyúr
Mindig ez van! Mivel itt több versenyző van a porondon hajlamosabbak vagyunk kartelezésről kiabálni mint procifronton vagy VGA foronton. Hynix egy időnem a konkurensek moduljait vásárolta állami támohgatáson és azokat adta tovább, lett is rájuk vagy 20-30%-os védővám. Eleinte a CD-k vagy a DVD-k sem ennyibe kerültek, pedig kezdettől fogva ugyanúgy gyártják őket. Ha meg kiugrik a lóláb, letolnak pármmillát a hatóságok torkán, ami persze jóval kevesebb a nyereségüknél. Megtehetik, ők a nagyok...
-
Dzsekó
addikt
Nem írtátok le hogy miért csökkentek ilyen hirtelen a memóriaárak.
Árkartel volt a háttérben amelyben a Hynix és a Samsung is résztvett, így tartották sokáig mesterségesen magasan az árakat.
Bővebben: link -
Scream007
őstag
hát igen a memo árak kegyetlen zuhhannak a ddr1 főleg.
és ha belevesszük kellőm kihazsnálással gyorsabb mint a ddr2 akkor nagyon megéri.
én is azé veszek most majd memot mert irtó olcsó.
gyakorlatilag 66%ra vagy 60%ra estek vissza az árak. -
Avalon
tag
Na igen, nem számoltam ki mennyi is az a 12.5*400
A hűtésemől írtam az AThlon XP Klub topicban. -
Esmein
nagyúr
Mert mindenféle gondos előkészületek(úgymint vízhűtés és tsai) nem fog menni 2500 megahertzet egy asztali 2800+. Kizárt dolog
#35: köszönöm, mester
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Avalon
tag
nics rajta lakat, akkor lockmentes?
Lockmentes. De miért kell a szorzót leállítani 11szeresre? -
Avalon
tag
Először is köszi a segítséget (Enseim már több fronton is segít
).
Jelenleg egy 2800+ Barton magos Xp-m van, ami valami furcsa indokból 133-an megy (bár asszem ezt én állítottam le ennyire). Ezt akarom 200 ra felvinni, ami ugye a kétszeres szorzó után 400 lesz. Ehhez kell a memória, mert ugy tudom az Athlonoknak sokat számít ha szinkronban megy a memóriával. -
rudi
nagyúr
Athlon XP esetében szinte semmit nem használ a Dual Chanel, jobb lesz a szintetikus tesztproggik eredménye, de maga az architektúra nem bír a sávszélességgel. Nagyon hasonló a helyzet az A64-eknél is. Nézd meg a processzortesztünket Bővebben: link - figyeld az azonos számazású 939-es és 754-es A64-eket. Szintetikus memsebességben sokkal jobb a dual channel de valós alkalmazásban távolról sem annyival.
-
Avalon
tag
''Attól függ milyen rendszered van. A64-be vagy Athlon XP mellé nem ajánlanám a hynix d43-at.''
Miért? Akkor melyiket? 20e a keret, +/- 2-3e forint. Mennyivel ad nagyobb teljesítményt a 2*512 mint a jelenlegi noname 512?
Valahol azt olvastam, hogy a dual sokat nyom a latba. -
rudi
nagyúr
Amint lesz elérhető ULi déli hidas alaplap is (ATI-s régóta van) megnézzük mennyi az annyi. Szerintem az, hogy 10% több procit fogyaz az USB full terhelésben és 45 helyett 42 MB/s-kel másol a merevlemez még nem olyan nagy katasztrófa - ráadásul ezeket még az ATI délivel mértük egy referencialapon.
-
rudi
nagyúr
sokgombos Bővebben: link
-
WiNZO
tag
hány gomb van ezen az A4 Tech egéren? ugyan úgy 2 gombos csak mint az elődje?
-
Avalon
tag
Azért ezek a memóri árak még mindog durvák. 2*512, a legolcsóbb fajtából is 25e, ami szerintem még mindig sok. Egyébként melyik a jobb ezek közül? TwinMos, vagy Hynix D43? Valamelyiket fogom megvenni, és nem tudom, hogy melyiket. A hynix 20e, a TwinMos pedig 25e, mindkettő 2*512.
-
rudi
nagyúr
Nem kell aggódni, az NV folyamatosan tweakeli a drivert (most jó irányba). Az újabb gamekből alig van olyan, ami ne profitálna az SLI-ből. A régeibbieket meg szépen lassan elfelejtjük úgyis (de rég volt, hogy NFS5-özztem, pedig mekkora game volt anno).
Ha kijön az ATI a saját ''SLI''-jével, ami a hírek szerint megy két eltérő kártyával, akkor lesz csak ám érdekes a helyzet, mert ma a 12 futószalagos X800 128 MB RAM-mal egyre olcsóbb, egycsapásra lehet valakinek 16 futószalagos VGA áráért 24 futószalagos VGA párja. -
Raymond
titán
Az MDT PC400-as RAM olvasasi teszteredmenye a thumbnail-re mutat.
Bővebben: link -
anulu
félisten
szépek a RAM árak. a szívfájdalmam az, h olyan RAM-ból kéne még 2db, ami jelenleg egyenlő a beszerezhetetlennel. ez pediglen az A-DATA Vitesta 512MB DDR566-os, Samsung TCCD chipes változata. meg hozzá egy Venice magos A64, h 1:1-ben menjen, mert a Winchester magnál 4 modulnál már DDR333-at bír csak.
-
anulu
félisten
válasz
Alvin_ti4200 #7 üzenetére
lehet, de Lódarázsba akkor is nVidia kártya fog kerülni. még élénken él bennem a Catalyst emléke. a ''Hellraiser'' ahhoz képest tündérmese
-
Alvin_ti4200
félisten
Mondom én, hogy sláger lesz az X800
Ugye Anulu?
-
Esmein
nagyúr
Végre vehetek memóriát... Egyébként a corsair ddr2-es tutira 1025 megás ?
-
Loretto
veterán
ez az egerentyű egész megtetszett. Megéri az árárt?
-
bujdyka
tag
Nagyon király ez a memória ár táblázat!
-
rocket
nagyúr
Memoria arak melyzuhanasa nem semmi
Mondjuk a 2x6600 gt x800xt szintu iras kicsit eros tulzas, sok jatek van ahol 0% kulonbseg van 1 6600 gt es 2 6600 gt kozott (sok esetben meg lassabb is az sli megoldas), es mivan ha az ember azzal a jatekkal akar jatszani ? sokat ert az ingyen alaplap
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Kéthetes hűtési kitérőnk után ezúttal – sok egyéb mellett – az utóbbi időszak memória- árcsökkenésével foglalkozunk.
- Sorozatok
- Variálhat az apertúrával az S26 Ultra
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- Vicces képek
- AMD FX
- Asztalos klub
- Kamerájánál 9,5 milliméter vastag lehet az iPhone 17 Air
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- LED világítás a lakásban
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest