Hirdetés

Padlón a memóriaárak

Alaplap, CPU-hűtő
Kéthetes hűtési kitérőnk után most az utóbbi időszak memória-árfolyamcsökkenésével, de sok egyébbel is foglalkozunk. Árainkat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 százalék áfa hozzáadásával.

Hirdetés

Alaplapok

Ezen a héten az ECS háza tájáról érkezett néhány érdekes alaplap AMD Athlon 64 processzorokhoz. A platform különlegessége, hogy a központi feldolgozóba integrált memóriavezérlő miatt számítási teljesítményben nem sok eltérés van az egyes chipkészletek között. Akinek nincs szüksége gazdag körítésre, nem igényli az extra kiegészítőket, de szeretne gyors alaplapot, olcsón megtalálja számítását. Az ECS K8T800-A 16 100 forintos árával egyike a legolcsóbb Socket 754-es megoldásoknak. Ahogyan a nevéből is kiolvasható, VIA K8T800 északi híd található rajta, mely még nem támogatja az 1000 MHz-es HyperTransportot, ezért inkább Sempron processzorok mellé ajánlott. A szokásos VIA VT8237 déli híd négy PATA- és két SATA-merevlemezzel boldogul; az alaplapnak van hatcsatornás hangrendszere és 10/100 megabites hálózati vezérlője is.

A Socket 939-es ECS KV2 Lite is VIA lapkákra épít. A K8T800 Pro északi híd már elbírja az 1000 MHz sebességű „transzportot”, a déli híd ismét a VT8237 ugyanazokkal a tulajdonságokkal, mint a fent említett deszkánál. 20 900 forintos árával az egyik legolcsóbb 939 lábú Athlon 64-eket fogadó lap.

Az ECS A939 már egy igazi PCI Express-es lap, 25 200 forintos árát csak a Chaintech VNF4 Zenith VE tudja alulmúlni pár ezer forinttal. Felszereltségére sem lehet panasz, a PCI Express-es videokártyák mellett elboldogul 4 GB memóriával, négy-négy PATA- és SATA-merevlemezzel, van gigabites hálózati vezérlője és hatcsatornás hangrendszere. Amit hiányolni lehet róla, az a Firewire port, ezt négy hátlapi és hat alaplapra csatlakoztatható USB 2.0 foglalattal próbálja ellensúlyozni.

Thermaltake hűtők

Múlt héten szétnéztünk a processzorhűtők piacán, de ismét elő kell venni a témát. Megérkezett a Thermaltake legújabb passzív processzorhűtője, a Sonic Tower. Hogy mekkora az a processzor, mellyel még a hétszáz gramm tömegű borda némán is meg tud birkózni, egyelőre nem tudjuk; az biztos, hogy AMD K7, K8 processzorokat és Socket 478/775 foglalatú Intel Pentium 4-eket fogadó alaplapokra is felszerelhető. A biztonság kedvéért tizenkét centiméteres ventilátor rögzítését segítő tartóelemeket is mellékeltek a 8900 forintos szonikus toronyhoz.


Thermaltake Sonic Tower – vajon mekkora processzorral bír el hangtalanul?

Az új hűtő megjelenésével az eddigi Thermaltake megoldások ára is csökkent. A közkedvelt, tesztünkben is jól alakító Silent Towert már 8500 forintért meg lehet vásárolni, ugyanennyibe kerül a korábbi ventilátormentes Fanless 103, az új Beetle-ért pedig 10 400 forintot kell újabban fizetni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Újabb tíz Intel konfiguráció

    Időről időre visszatérő gépösszerakós árpróbánkban ezúttal tíz Intel-alapú rendszer szerepel – a heti aktualitások társaságában.

  • Egyéves, jubileumi kiadás

    Visszatekintünk az elmúlt esztendőre, hogyan is alakultak a hardverpiaci trendek: mire számítottunk és mit kaptunk.

Előzmények

Hirdetés