Új hozzászólás Aktív témák
-
MacCaine
őstag
New world order.
-
D.Zsombor
csendes tag
miért pont szegény egyetemistákat?? miért nem a középiskolában vezetik ezt be, ott sokkal hatásossabb lenne szerintem és ott sokkal nagyobb jelentősége van a logásoknak, mint egyetemen...
hogy hova fejlődik ez a világ...
-
janos666
nagyúr
A példában sem én beszélgetek, csak idegel ahogy megszakítja a magyarázatát amire figyeltem azzal, hogy nekiáll fegyelmezni (embert is küldött már ki persze). A beszéd engem még a fülem mellett sem zavar, ha halkabb mint az előadó.
Sőt, ez szerintem szabály, hogy aki aktívan figyelni akar, mert érdekli az előadás (a konkrét előadás, nem a tantárgy) az minél előbbre, aki csak a jelenléti érvért jön az minél hátrébb üljön és hátul senki se panaszkodjon a halk fecserészésre (halkat mondtam, nem vihorászást és sorokon keresztül ordibálást).
Én középre húzok, ilyeneknél hátra.Az a nő szerintem fél a hallgatóktól és a lámpalázát oldja.
-
domi007
őstag
Az ügyesebbek valami frappáns megjegyzést tesznek, amire kínos hallgatással válaszol az előadást zavaró egyén, más előadók pedig szimplán elhallgatnak és ettől észreveszi magát akire néz.
Pontosan, és lám meg is van oldva a probléma. Azzal nyomják az egyetemet, hogy viselkedjünk felnőttként, álljunk a saját lábunkra, legyünk önállóak...ezek után pedig egyes tanárok nem képesek a legalapvetőbb tisztelet megadására sem (néha kevésbé vesznek emberszámba, mint akár középiskolában).
De ez a topik nem a panaszkodásról szól, hanem a nyomkövetésről, szóval ehhez én annyit tennék hozzá, hogy nálunk egy kutatócsoport dolgozik egy ötleten, amely nyárra kész is lesz: az egyetemen lévő WiFi AP-kkal kiháromszögelik a pozíciódat egészen pontosan. Előnyök:
1. Te mondod meg, hogy ha valaki küld egy kérést, akkor annak engedélyezed-e a helymeghatározást (haverokat megtalálni, vagy akár ha a tanár új terembe költözik)
2. Ha nem akarod, hogy kövessen egyáltalán valami is, akkor kikapcsolod a WiFit, azt jólvan.Nem kell méregdrága adó-rendszer, chipkártyák bárakármi...
És a szoftver lesz mobilos verzióban is, meg persze laptopra. Szerintem sokkal egyszerűbb és jobb, plusz nem kerül semmibe, az infrastruktúra készen áll. -
VIC20
őstag
"A Zebra szerint az új technológia javítja a működési hatékonyságot, így növeli a tantermek kihasználtságát, és pontosítja az épületek karbantartási igényeit. További indokok: a pontos beiratkozási és óralátogatási adatok az állami támogatás elnyerését is elősegítik, hiszen láthatóvá teszik a főiskolai források felhasználásának hatékonyságát és bevételi lehetőségeket is teremtenek. És még: a rendszernek köszönhetően felére csökkent az elsősegélynyújtásban képzett munkatársak helyének meghatározásához szükséges idő, és már a rendszer beüzemelésének kezdetén 4%-kal lehetett csökkenteni a HR-költségeket."
Süket duma!
-
azbest
félisten
válasz
janos666 #118 üzenetére
"De van olyan előadó is, aki keményen ellenőriztet és sír ha hátul halkan beszélgetsz, pedig egy perc után ideges eszek tőle. (Már az előadásától is a sírásától pedig a padot vakarom...)"
A beszélgetés tényleg elég zavaró. Hallgatóként is.
Van ennél "jobb" is: nem elég ha csendben vagy és nem zavarod az előadását... ha úgy tatlja, hogy te nem figyelsz eléggé, nem tetszik neki a testtartásod, akkor elkezd kiabálni veled és kizavar a teremből. Ha valaki be akar menni, de késett pár percet (ami nem szép, de teszem azt nem tud átérni a város túlfeléről 10 perc alatt a másik órájáról) azt is leordítja és kiküldi. Magyarázni nem tud. Mivel "kötelező" ezért időnként rákérdez, hogy van-e kérdés, viszont amikor volt kérdés, hogy az előző dián így használt egy jelölést, a következőn meg teljesen másképpen, akkor hogy kell... erre leordította az illetőt, hogy miért nem képes megérteni, ez egy teljesen más terület (akkor jelöld máshogy b@zdmeg
). Persze az utcán nem tud visszaköszönni, csoda hogy el nem botlik, amilyen magasan hordja az orrát.
Persze van ennek női megfelelője is. "Van kérdés?... Csend legyen, itt én beszélek!!!!" Ennél mondjuk volt egy kedves jelenet, amikor évekkel ezelőtt még egyszerre 3 különböző épület termeiben, három előadóval ment ugyanaz a tárgy, mert nem volt még kész a nagy előadó: egy alkalommal összevonták betegség miatt, így ez a nő tartotta mindenkinek. Nem meglepő módon sokan késve értek be, mert a termek ajtajára tett hevenyészet papírfecni volt az értesítés módja, időbe telt átcaftatni és megtalálni a mostani termet.
A "kedves" hölgy egyébként is hisztis, de most folyamatosan járt benne az ideg, ami rángások és ordítás formájában ki is ütközött. Nos a többség nem ehhez volt szokva. Néhányan ezt nem tolerálták és szépen csendben kiosontak. Ettől még idegesebb lett, úgy gondolta, megmutatja ki a főnök és felszólította a hallgatóságot újabb hisztiroham után: "nem lesz itt mászkálás, vagy most elmennek vagy maradnak, de akkor azon az ajtón se ki, se be a végéig" (nem tudok olyan tapló módon fogalmazni ahogy ő tette, a pontos mondatra meg már nem emlékeszem sajnos)
Erre összenéztünk, majd a hallgatóság 2/3-a felállt és elhagyta a temet. Olyan arcot vágott, mint a gyerek, akinek elvették a játékszerét.Egyszerűen arról van szó, hogy nem mindenki alkalmas tanárnak. Szerencsére nem ez a többség. Érdekes, hogy más előadók a hangjuk felemelése nélkül is tudnak rendet tartani. Az ügyesebbek valami frappáns megjegyzést tesznek, amire kínos hallgatással válaszol az előadást zavaró egyén, más előadók pedig szimplán elhallgatnak és ettől észreveszi magát akire néz.
-
janos666
nagyúr
Pedig ezt még az én oktatóim is el szokták akár hangoztatni is, hogy egy egyetemen már az számít mit tudsz, nem az hogy mennyire igyekszel. Ezért nem szeretik ők sem (pár kivétellel, aki aztán sokszor ráerőlteti a munkatársaira) a papír alapú listás jelenlét ellenőrzést sem (de ebből is egyre több van mostanában).
Illetve ez a szemlélet szülte azt, hogy régen sokkal több volt a pótlási lehetőség is, mert az számított, hogy a végére már csak tudtad, amit kellett.
Na meg ez már OFF, de mostanában egyre több a pótdíj. Kifizetem a tantárgyak után a kreditek árát és ha azért bukom meg mert mondjuk be sem jártam órára, akkor plusz 10%-ot elkérnek.
Na ezt mondja meg nekem valaki hol jogos...?Amúgy én rendszeres óralátogató voltam pár olyan előadáson is, ahol én voltam azon 10 fő egyike, aki befáradt a közel 300-ból. De van olyan előadó is, aki keményen ellenőriztet és sír ha hátul halkan beszélgetsz, pedig egy perc után ideges eszek tőle. (Már az előadásától is a sírásától pedig a padot vakarom...)
-
zseko
veterán
Ide most átfedésben ugyan, de nagyjából pont illik ebből a cikkből ez a mondat:
„...Szeretném elérni, hogy ez a technológia úgy szolgálja gazdasági és társadalmi céljainkat, hogy közben a biztonságot, a magánéletünket és az etikai értékeket tiszteletben tartja”
-
tkazmer
addikt
egy egyetem normál esetben több annál, mint hogy biorobotokat neveljen négyzetkilométeres open-officeokba droidoknak. az inkább a főiskola dolga.
---
és igen, egy egyetemi előadás legyen olyan, hogy arra megérje bejárni. legyen olyan, hogy az ott megszerezhető tudást, szemléletmódot ne lehessen simán tankönyvből vagy google-ből megszerezni. ezért fizetik az előadót vagy mi. -
dajkopali
addikt
a "kultúrát" itt szociológiai és antropológiai értelemben vedd
az egyetemi életforma egyik legfontosabb része a bulik özöne, bizonyos időszakokban és szempontokból fontosabb, mint a tanulmányok
persze minden minőség és arányok kérdése: egy okos egyetemista egy bulit sem hagyna ki, de aki egy bulit sem hagy ki, az még nem biztos, hogy okos egyetemista -
Dany007
veterán
válasz
dajkopali #112 üzenetére
"az egyetem kultúra és közösség"
Hehe. Nem vitatkozni akarok, vagy belekötni. Csak ilyenkor eszembe jutottak az egyetemi bulik... Meg az ott meglévő "kultúra", színvonal
Aztán azt valljuk be, hogy az egyetemisták jórésze "lebohóckodja" az egyetemi időt. Nem véletlenül szokták azt mondani, hogy az egyetem vizsgaidőszakig buli. Aztán pár hét stresszes tanulás meg vizsgázás. Aztán folytatódik a buli...
Nálunk a legtöbben ezt csinálták.Sőt, itt Veszprémben több klub, pub - kinek mi tetszik - alakúlt direkt egyetemistákra és egyetemi bulik szervezésére. Mindegyik buli egytől egyig hétköznap volt. Általában szerdán, csütörtökön. Mégpedig azért, mert a tanulók ilyenkor ráérnek! Ráérnek bulizni mert másnap kitudják pihenni. Ellenben ha hétvégén lenne a buli, akkor arra a sok koleszos nem tudna eljönni, mert ők hétvégente mentek haza. Vagy pl. mikor én még csak szki-s voltam, mindig féltünk az egyetemistáktól, mert senki nem tudott olyan jól cso-csózni, mint ők!
Mért? Mert nekik volt rá idejük...
Szóval na, azért van ennek egy másik oldala is -
dajkopali
addikt
az egyetem kultúra és közösség
ez az oka, hogy mindig is érezhető egy jól képzett egyetemet végezett szakember és egy nagyjából hasonló tudással rendelkező, de egyetemre nem járt szakember között a különbség - ne érts félre: nem jobb az egyik vagy a másik, hanem mások
pont az egyetemre járással együtt járó tudományos és közösségi interakciók hihetetlen fontossága miatt nem képes kiütni a hagyományos oktatást a távoktatás, ami ismeretbővítésre, főként már diplomások számára ugyan jó, de egyébként csak segédeszköz
persze ehhez hallgatói igény is szükséges, olyan hallgatói szemléletre van szükség, amikor a fiatal ember nem tudástölcsérként vagy megrendelt szolgáltatásként tekint az egyetemre, hanem életformaként -
azbest
félisten
Ausztráliában így tolják, nem?
Egyébként a tanárok nagy részének más projektje is van/lehet, a tanszékek nem csak oktatnak, hanem kutatás-fejlesztés vonalon is dolgoznak... persze ez egyetemenként és még egyetemen belüli tanszékenként is változó lehet. Nem csak öncélú, elméleti kutatások folynak, hanem komoly ipai projektek is (komoly cégek megrendeléseire).
-
Dany007
veterán
Van benne valami. De ha azt vesszük, hogy előadásokra szükségtelen járni, akkor gyakorlatilag magára az intézményre sincsen szükség.
Hiszen ez esetben elég lenne egy kis épület, egy titkárnővel meg egy vizsgáztató tanárral és kész. Az anyag fent lenne digitális formában egy szerveren. Diákok letöltik, megtanulják. Évente kétszer ellátogatnak a fent említett épületbe és akkor ott a tanárnak írásban és szóban elregélik a tanultakat. És ennyi. Nem?
Mert gyakorlatilag a különböző egyetemi tanár is azért vannak ott az egyetemen, hogy elmagyarázzák a tananyagot, plusz válaszoljanak az esetleges kérdésekre. Na de ha erre a diákságnak nincs igénye - és mégis megtudja tanulni az anyagot - akkor a tanárok voltaképpen fölöslegesek. Max a vizsgáztatásnál. -
azbest
félisten
hát igen...
Aki jó előadást tart, oda a többség bemegy. Aki unalmasat, jegyzetből felolvasósat, oda meg nem akarnak bemenni. Persze van néhány tárgy, aminek elég mostoha dolog tanárának és hallgatójának lenni, ott mégiscsak oktatói részről kellene valahogy emészthetőbbé és érdekesebbé tenni a tálalást.
Persze olyan is van, ahová sokan azért mennek be, mert azt hiszik, akkor jobb esélyük van átmenni... de közben az órán kívüli időráfordításon múlik elsősorban. Nameg a másik vicces dolog, amikor a tanár úgy reklámozza, hogy a kötelező megjelenés óta kétszer annyian végzik el a tárgyat... csakhogy előző évben is kötelező volt már, és akkor még kevesebben mentek át, mint 2 éve... mert aki figyelni akart, az a kényszerből ott lévők zaja miatt nem tudott. Valójában a vizsga termének cseréje lehetett az oka a nagyobb átmenetnek (10 fős szobáról 100 fős teremre váltás).
-
-
bambano
titán
válasz
dajkopali #106 üzenetére
ezt én cikk nélkül is megmondom: nagyon. hiába indítod anonymousnak a szolgáltatást, majd jön egy-két jól képzett matematikus és 5 perc alatt összerakja a részleteket.
semmilyen érdemi indokot nem láttam eddig, hogy mi a fenére jó ez a nagytestvéresdit leszámítva. Összekötik a fűtési rendszerrel? ahha. nem egyszerűbb, ha a tanár felcsavarja a fűtést, amikor bemegy? vagy nem egyszerűbb, ha összekötik a tanulmányi rendszerrel és abból megkapja a fűtésvezérlés az órarendet? vagy nem egyszerűbb azt elfogadni, hogy csúcsra vannak járatva az oktatói termek, menjen a fűtés folyamatosan, mert majdnem biztosan mindig van benne valaki?
"Bódult emberi nem, hát szabad létedre
Mért vertél zárbékot tulajdon kezedre?
Tiéd volt ez a föld, tiéd vólt egészen,
Mellyből most a kevély s fösvény dézmát vészen.
Mért szabtál hát határt önfiaid között;
Ládd-é már egymástól mind megkülönbözött.
Az enyim, a tied mennyi lármát szűle,
Miolta a mienk nevezet elűle." (C) Csokonai -
bambano
titán
továbbra sem értem, miért számít az előadáson való részvétel. az számít, hogy vizsgán le tudod-e írni az elméleti kérdésekre a válaszokat, meg tudod-e oldani a számpéldát. miért kellene, hogy bárkit is izgasson az, hogy hol szedted fel a tudást?
amikor a munkahelyeden dolgozol, érdekli a főnöködet, hogy előadáson tanultad, vagy a haverokkal a kocsmában beszélgettél a dologról, netalántán az egyetemtől teljesen független forrásból tudtad meg, amivel kitermeled a fizetésed? szerintem nem.
-
tkazmer
addikt
ez a chipes nyavaja sem kifejezetten magyar dolog, bár visszaolvasva ahogy látom, hasonlókat itt is használnak...
ugyanakkor ha máshogy nem, a követelményrendszer megfelelő alakításával (pl. az előadás anyaga lényegében csak az előadáson megismerhető, és alaposan számonkért a vizsga során) megoldható lenne ez belső ösztönzőkkel is.
egy ilyen cucc max. a big brother feeling erősítéséhez jó. -
tkazmer
addikt
lehet, hogy én gondolkodom nagyon furcsán, de nem inkább érdekes órákat kellene csinálni jó előadókkal, megfelelő színvonalú szakmai tartalommal, hogy az egyetemisták úgy gondolják maguktól, hiba lenne kihagyni?
-
djsam
csendes tag
válasz
julius666 #83 üzenetére
Most a villanykaron automatikusan RFID és szúrópróbaszerűen ujjlenyomatos azonosítás a rendszer. Tavaly még csak RFID volt tanszéki ellenőrzőszemélyzettel, persze ezt mindenki kijátszotta. Egyébként az egész rendszer csak első féléves tárgyakra vonatkozik.
Upside: legalább első félévben legyen rá kötelezve a középiskolából és a szülői házból kiszabadult gyerek, hogy már meg, milyen előadásra járni, hátha megtetszik valami. És mivel első féléves tárgyakról van szó, nem mentség a szakmai gyakorlat sem. Nyelvi tárgyaknak elsősöknek biztosítanak idősávot.
Downside: nem sok értelme van, ha beülnek pofázni meg laptopozni. Ha valaki nem akar saját akaratból legalább egy félévet előadásra járni, akkor nem is gondolhatja komolyan a mérnöki pályát. Úgyse kell évi ~400 villamosmérnök és ~500 informatikus, a felesleg lemorzsolódhat.
-
HThomas
őstag
válasz
#06658560 #98 üzenetére
Mert a nagy testvér mindent tudni akar!
Én eredetileg erre reagáltam;
"hanem azzal nem értek egyet, hogy nem kötelező bejárni előadásokra",
mellékesen megjegyezve, hogy az anonim nyomonkövetésnek lehet értelme.Azzal, hogy a hallgatókat méterre pontosan követik nem értek egyet. De - már tényleg csak zárójelben megjegyezve,- még ez utóbbinak is lehet hasznos felhasználása, lásd az elsősegélyes példát a cikkben.
-
dash17291
tag
Előadás elején kell csinálni egy fényképet, vizsgán a beugró hogy a tanárnak mutasd meg, hol vagy a képen.
-
hunbi
tag
Már bocs de:
1, Ez az újraelosztás sajátossága. Az őseim elég szorgosan fizettek érte.
2, Azt én döntöm el ki fizeti, azzal hogy itthon maradok e visszatermelni. Ha elhúzok, akkor te fizetted, vagy a szüleim, vagy Vér Pisti. De mivel nem így tettem ezért maradunk abban, hogy én fizettem. -
BlackPriest
őstag
-
hunbi
tag
válasz
freelancer #90 üzenetére
Aha.
A baj, hogy ezt néhányan komolyan gondolják. -
BlackPriest
őstag
válasz
freelancer #90 üzenetére
-
freelancer
tag
Nagyon helyes, amúgy manapság annyira elterjedt a tenorizmus meg a pedofilizmus és a faszizmus, hogy jó lenne ha már a csecsemők kapnának RFID-t bőr alá, mert akkor már könnyebben lehetne figyelni, hogy mijafrancot csinálnak meg amúgy is jobb ha hozzászoknak.
-
buherton
őstag
Én is puskáztam sokat főleg a gazdasági és humán tantárgy csoport keretében. Jogi ismeret nagyon érdekes volt, mert a tanár irtó jó fej volt, nem viccelődött de a száraz unalmas jogot olyan jól adta elő, hogy egy előadást nem mulasztottam volna el, és nem csak én voltam így ezzel. Annak ellenére, hogy milyen tárgy nagyon sokan voltunk az előadásán. Katalógus nem volt, és a zh is kész vicc kategória volt. Amikor zh volt akkor kitettünk neki vagy 4 újságot szépen elrendezve, de ő jött és összepakolta, kinyitotta a táskáját és kivette a sajátját
. Aztán meg tett papírt az egyik padra, és zh közben kellett neki papír, és amikor elindult felé a teremben egyként mozdultak a puskát tevő kezek, és amikor meghallotta a tanár (150 papírzörgés elég hangos
) még ő kért elnézést, hogy megzavart minket
. A vicc az egészben, hogy az előadásokon elhangzott anyagból még mindig sokra emlékszem pedig elmúlt majdnem 2 év. Igaz ez egy kirívó eset.
De volt olyan tárgy aminek gyakorlatilag semmi értelme sem volt és soha nem is lesz, azt meg a fene fogja megtanulni. Viszont szakmai tárgyból nem puskáztam.
(#83) julius666: Hasonló a helyzet az ÓE-n is (KVK azaz Kandó). Csak nekünk nincs mágneskártyánk, meg egyáltalán nem veszik olyan komolyan a katalógust (szerencsére). Én az angolt úgy oldottam meg, hogy nyáron elkezdtem és ősszel egy hónapig nem mentem iskolába
, hogy befejezhessem. Beadandó készítés előadáson ismerős
.
-
hunbi
tag
Baromi nagy marhaság. Az egyetem az egy szolgáltatás.
Én döntöm el, hogy igénybe veszem, azért, hogy tanuljak. Az egyetem nem jótékonysági intézmény, hogy én legyek az adósuk, vagy lekötelezettjük. (vagy alárendeltjük mint munkahelyen) Azért a szolgáltatásért te, én és a szüleink egy életen át fizettek, még államin is + a fizetős helyeken meg nyilvánvalóan. Most akkor hogy is van ez? Ha én dolgozok valakinek akkor is nekem kell alárendeltnek lennem meg akkor is ha én vagyok a megrendelői oldalon? WTF?
Nyilvánvaló, hogy nem engedhet meg magának bármit az ember, mint ahogyan egy étteremben sem, de azért ne a pincér mondja már meg mit fogok enni... -
Ringman
félisten
válasz
julius666 #83 üzenetére
egyéni tanrendet lehet kérni (építőkaron bele is egyeztek az előadók (ált.), ha volt munkaviszonyod)
egyébként évről-évre nekünk is szigorúbban vették a bejárást. hogy mi értelme volt, ne kérdezd. volt olyan tanár is, aki mondta, hogy leszarja az egészet, csak a tanszék ragaszkodott ahhoz, hogy kell.
faszakodásra mindig van felesleges energia, minőségi oktatásra meg sose jut. -
HThomas
őstag
válasz
#06658560 #82 üzenetére
Például az, hogy ha már amúgy is van azonosítás akkor nem kell sorban állni a terem előtt csippantani, meg tokenekkel szórakozni, hanem elég csak elhaladni az érzékelő mellett. Egyébként meg tényleg nincs sok értelme a megfigyelésen kívül.
@BlackPriest: elvileg lehetne megfelelő szabályozással így használni. Hogy a gyakorlatban mi lesz belőle az nyilván más kérdés
-
julius666
addikt
Pár érdekesség a bejárással kapcsolatban:
BME VIK-en ma már kötelező az előadáson a jelenlét, ha jól tudom szúrópróbaszerűen ellenőriznek, mágneskártyája van mindenkinek, azt kell lehúzni ilyenkor szünetben. Az előadótól független, a terem előtt külön tanszéki megbízatásból végzi valaki, szóval nincs olyan hogy "jó fej tanár". Szintén nincs olyan hogy haver lehúz 10-et, ott az ellenőrző tanár előtt kell.Hogy mi van amikor beadandót kéne csinálni? Menj be a gyakran "kiváló" előadásra, a többit mérnök vagy fiam, megoldod.
Hogyan szerezzen az ember szakmai gyakorlatot egyetem mellett ami alapelvárás, sőt, már a tanterv kötelező része? Szakmai gyakorlatra itt nincs külön félév (mint máshol), mérnök vagy fiam, megoldod.
Mi van ha nyelvet akar valaki tanulni és felvesz nyelvi tárgyat ami ütközik előadással? Mérnök vagy fiam, megoldod.Hála istennek nekem ehhez még nincs szerencsém, nem panaszkodni akarok, csak megjegyeztem hogy mennek jelenleg a dolgok. Ha valaki beleesett már az új rendszerbe és gyakorlati tapasztalatai vannak, majd kijavít/kiegészít.
-
törölt tag
Mivel növeli az oktatás színvonalás az, hogy 3m pontossággal tudják hol állok, akár anoniman, egyetlen kód alapján? Ami a szokások lekövetésével egy idö után egyedi mintát fog mutatni, ergo a tanulmányi rendemnek megfelelöen szép lassan rájönnek, az én vagyok, ha akarnak, mert minden egy kézben lesz? Onnantól már nem anonim a dolog.
Ha csak a szinvonal növelése lenne a cél, elég lenne tokenezni, belépéskor felveszel n darabot, óráról kijövet leadod, vagy esetleg menet közben kell leadni- vagy kis perselybe dobálni. Nem tud kialakulni így egységes profil, mert mindig másik tokened lesz.De lehetne a Sony nfc kávélapáihoz hasonlóan is, csak te viszed a lapocskát, az ajtónál van a vevö,este kilépéskor meg leadod a portán.
-
BlackPriest
őstag
pokolra jutsz, de jobb helyed lesz
amúgy ez miért szembeszállás a fejlődéssel? illetve ha bármiről kijelenthetjük, hogy fejlődés, akkor minek kellenek jogok?
melyik tömeg söpri el? tömegek támogatják? hol vannak azok a tömegek? ide miért nem írnak?
ezt az anonimitást ugye te sem hiszed el? a cuccnak biztosan van szériaszáma, mac címe, vagy valami más, mert a gyártás megköveteli. innentől mibe kerül hozzárendelni xy-hoz?
az, hogy valaki fasz és az iwiwen kiadja minden nem kiadandó infóját magáról az ő döntése és valaki platformot biztosít hozzá. az viszont nem egyéni döntés, hogy kötelező magadnál hordani (tökmindegy, hogy a bőröd alatt van, vagy kártya, vagy tetoválás...) -
Lacika112
aktív tag
ennél nagyobb hülyeséget életemben nem hallottam
és ha ott van ? alszik órán mit számít hol van
épp ez a baj hogy minden idióta iskolába "jár" ha fele ennyien mennének de 2X több pénz jutna rájuk kicsit értelmesebb megoldás lenneam én se jártam be a hét 3 napján. és? tudtam azt a tananyagot amit a bejáró,ott alvó életében nem tanult meg
ofőm ki is mentett mindig
nem azt kell kényszeríteni aki nem akarja, hanem azt támogatni aki akarja a tudást -
bambano
titán
a mostani ajnározott, nagy cégeket vezető emberek zöme nem tudott beilleszkedni a társadalomba. sorolhatnám néhai Munka Pista bácsit almáéktól, Bill-t az ablakban, az oracle főnökét, stb. Márha a beilleszkedés fő kritériuma, hogy képes volt-e letenni a seggét egy előadásra.
így van, rosta. arról szól, hogy a diák képes-e felfogni a saját érdekeit és aszerint cselekedni, vagy mindig a kezére kell ütni. Ez utóbbit próbáltuk az elmúlt 40 évben, nem jött be.
-
Cyberpunk
félisten
Azért engem csak ne figyeljenek mög.
Mért nem mindjárt egy implantátum a testembe, nem a bőr alá, nehogy eltávolítható legyen. GPS nyomkövetéssel, azt kész nekem valahogy nincs ínyemre az efféle megfigyelés, mi vagyok én kutya? Innen már nincs messzi a rendőrállam. Bár kétségtelen, hogy e felé mozog, legalább is a nyugati világ. Oszt a nagy testér meg mindent lát és hall.
Nem vagyok paranoiás, de én ilyenből nem kérek köszönöm.
-
buherton
őstag
De bizony az egyetemnek érdeke, hogy minél több diákja legyen. Nem véletlenül reklámozzák magukat már a TV-ben is. Pedig pont, hogy nem akar megszabadulni a rosszul tanuló diákjaitól. Hiszen szépen fizetik be az aláíráspótért a díjat, az ismétlő vizsgáért a díjat, és az újra felvett tárgyért való díjat. Nem beszélve arról, hogy költségtérítésesen a diák tejel mint a katona tiszt, államin pedig az állambácsi adja a fejpénzt. Erre a legjobb példa, hogy amikor én kezdtem az egyetemen akkor 3 félév alatt 45 kreditet megszerezni, hogy ne tegyenek át a költségtérítésesre. Aztán rá egy évre megváltoztatták és most 4 félév alatt kell 55 kreditet összeszedni.
Te jártál rendszerváltás óta egyetemen?
(#69) HThomas Ennek lesz folytatása, az tuti, mert egyre másra jönnek az ilyen és ehhez hasonló hírek.
-
Vukmir
aktív tag
De amíg nem lesz teljesen nyílt a dolog addig mindig ott a lehetőség és én sem tartom a backdoor dolgot kizártnak. Egy zárt rendszernél bármi előfordulhat.
Akkor lehet elhinni az ilyen "független" dolgokat ha te kapsz 15 ilyen cuccot (mármint abból amit diákoknak akartak adni) majd elviszed mondjuk Hong Kongba és valami szupercsapat ráül ezekre fél évre és kiderítenek mindent róla. Na ez a független "ellenőrzés" nem amikor a cégen belül valakik kitöltenek egy papírt.
Érted na
-
ArchElf
addikt
Nem lesz több diák (miért is lenne) - sőt az egyetemnek sem az az érdeke, hogy csupán többen legyenek bent az órán, hanem:
- értelmes előadások legyenek;
- értelmes előadók legyenek;
- akik csak viszik a pénzt, attól meg meg lehessen szabadulni.Másrészt pedig tesztelni lehet a technológiát nagy számú résztvevőn. Kijönnek a technológiai problémák, a bakik, nehézségek, ez pedig az iparnak jó.
(#68) Cyberpunk: Valóban nem értem. Aki ki akarja adni magát a világnak az most is bekamerázza magát, aki meg a hivatalos adatbázisokban úgyis bent van. Mit számít ehhez még egy kamerakép.
Ezek már mind nyilvántartásban vannak:
- Kamerarendszerek (biztonsági-kültéri, tömegközlekedés, ügyfélszolgálatok, atm).
- Telefonbeszélgetések (mobil, vezetékes, sms)
- Telefon pozíciók (cella, wifi, gps infók)
- Internetes profilok (FB, G+, IWIW, Twitter, foursquare, stb)AE
-
HThomas
őstag
@ArchElf: Amíg arra használják, hogy névtelen statisztikát gyűjtsenek amivel növelik az oktatás színvonalát addig nagyjából rendben van. De ha már arra használják, hogy értelmetlenül kikényszerítsék a bejárást akkor káros, és kifejezetten visszaüt (lásd amit buherton írt)
-
buherton
őstag
Akkor meg miről beszélünk? Végeredményben akkor teljesen értelmetlen az egész, hiszen nem lesz több jobb diák, azzal ha az egyetem tudja hogy bent van-e vagy sincs.
Erről jut az eszembe, hogy közép/általános iskolában lehet megfigyelni, hogy ahol szinte csak jó tanulók vannak és csak egy két rosszabb, akkor bizony a rosszabbak is elkezdenek jobban tanulni, mert nem akarnak lemaradni. Viszont ahol több a rosszabb tanuló ott nem fog még a jó tanuló sem teperni mert nincs meg a tömeg ami húzná.
-
ArchElf
addikt
Az RFID (ilyen alkalmazása) nem véd a hülyeség ellen... csak segít jobb statisztikákat készíteni.
Vukmir: ez olyan, mint aki amiatt használ linuxot, mert a gonosz windowsban ott a backdoor... Az, hogy eliszed-e vagy sem, a te dolgod. Az meg hogy tényleg az-e, az meg a "független" "szakértőké", akik megállapítják, hogy tényleg anonim-e vagy sem.
AE
-
Vukmir
aktív tag
Értem mit mondasz, de én sosem fogom elhinni hogy ez anonim. Az egy dolog, hogy mit mondanak meg az is, hogy mi a valóság
A munkahely az meg egészen más... Ott TE kapsz fizetés nem pedig TE fizetsz. (most hagyjuk ezt az ingyenes dolgot mert azt is ugyan úgy kifizeted adóval). A munkahelyen én kötelezővé tenném az ilyen beléptető rendszereket mert ott érthető. De itt egy vicc.
-
ng0ofy
KORREKTOR
Jézusom, és most rájöttek, hogy a helyi legközelebbi kocsmát kell fűteni Adeba E. Kázmér Docens Úr előadásai közben, de Szabó Lajcsi bácsi óráihoz nagyobb terem kell, mert a bölcsészek is ott ülnek a matekóráján? Az a jó, hogy az egyetemistákon mindig lehet próbálgatni a technológiát, amit később bevezetnek az egész nyájon, mert ha kapnak inni meg vizsgázhatnak elnéznek mindent a rendszernek és nagyon nem is pofázhatnak, mert akkor ugrik az diploma...
-
buherton
őstag
Szóval szerinted sokkal jobb az amikor szinte mindenki behozza a laptopját és azzal játszik/filmet néz, és aki talán figyelni, az is inkább az előtte lévőnek a gépét nézi. Ez volt nálunk az első évfolyamon, mert volt katalógus.
Az hogy "nem kötelező" bejárni, teljesen oké. Tesóm csak a gyakorlatokra járt be, és végül nagyon jó programozó lett belőle, és már nem egy éve dolgozik ugyanannál a cégnél.
Aki nem akar, az úgy sem fog bejárni vagy ha bejár úgy sem fog figyelni. Az a kevés aki tovább akar jutni nagy része tovább is fog.
(#54) ArchElf Ebben mi a fejlődés? Ha sokan mennek a lifthez, akkor sem tud mit csinálni a nyomkövető... Ha pedig nincsenek sokan akkor meg minek?
-
-
HThomas
őstag
"hanem azzal nem értek egyet, hogy nem kötelező bejárni előadásokra"
Egy felnőtt ember miért ne dönthetné el, hogy bemegy-e egy előadásra vagy éppen otthon készül a jegyzetből? Amíg az egyetemi előadások (pl BME infó) nagy része unalmas vetítés előadni képtelen tanároktól, addig elég nagy kiszúrás lenne bejárásra kötelezni a hallgatókat.
Mod: A fűtés nyomonkövetés és egyéb statisztikai adatok anonim gyűjtése persze több-kevésbé rendben van és érthető.
-
ArchElf
addikt
Nem is jutott az eszembe, de hogy írod: nálunk a munkahelyen minden ajtón rfid nyitó van. és ha az ember be akar jutni, akkor le kell húzni (ergo tudják, mor állt fel az ember a helyéről, mikor ment visza, mennyit van kint dohányozni, ebédelni, stb... Persze vannak olyan munkahelyek, ahol ez nem így működik (meg olyan is, ahol a budi is be van kamerázva, meg rfid-zva). Az embernek szíve joga ez alapján is dönteni, hova megy el dolgozni - ahogy a munkáltatónak is szíve joga tudni, hogy munka közben hol van a dolgozó. (és akár az egyetemnek is akár szíve joga tudni, hogy canpuson belül hol van az egyetemista - ha magániskola, akkor azértm, mert a tanulmányi szerződésben ezt úgy is feltüntetik, és ha nem tetszik nem kell oda menni; ha meg állami, akkor meg azért, mert nem mindegy mire költi az állam a vaskos pénzeket). Ja és végeredményben nem kötelező tanulni sem - vagy el lehet menni akár afrikába, ott még 100 évig biztos nem terjed el ez a technológia.
AE
-
Miért kéne mindenben magának döntenie? A munkahelyén sem csinálhat azt az ember, amit akar. Jobb, ha ezt már egyetemista korában megtanulja a fiatal.
Félre ne értsd, nem a nyomkövetést védem, távolról sem, hanem azzal nem értek egyet, hogy nem kötelező bejárni előadásokra. Persze utóbbit felfoghatjuk egy rostának is, ahol kiderül, hogy ki nem lesz alkalmas a társadalomba való beilleszkedésre (munkára), de talán humánusabb lenne nevelni a diákokat, minthogy hagyni, hogy egy részük hajléktalanná vagy bűnözővé váljon.
-
ArchElf
addikt
Miről is van szó? Arról, hogy az RFID a fenevad bélyege, és ha magunkra (magunkba) vesszük, akkor a pokolra fogunk jutni? Nem értem miért kell szembeszállni a fejlődéssel (a tömeg úgy is el fogja söpörni ezeket az "aggályokat").
Nem értem, hogy pl egy anonimizált (nincs a chipben egyedi azonosító) eszköz esetén, mi az amitől egyáltalán félünk? Hogy hányan megyünk be a terembe, vagy hogy túl sokan vagyunk-e a liftben?Aki azt gondolja, hogy csak most - ezzel a technológiával - kezdődött el a "megfigyelés" korszaka, az pedig álomvilágban él. Csak a módszerek lettek könnyebbek (és az emberek felelőtlenebbek). NBH-s ismerősöm mondta kb 5-6 éve, hogy ami ma (akkor) elérhető publikus adatforrásokból (IWIW), azt 20 évvel azelőtt még hónapokig, évekig kellett gyűjteni, és 4 embernek aláírni, hogy bárki betekinthessen.
AE
-
buherton
őstag
Ezt teljesen úgy kérdezed, mintha az elmúlt pár száz évben a diákok lemorzsolódása 10% lenne ily módon. Mint ha póráz és nyomkövetés nélkül nem is lenne világ a világ.
(#41) Ringman Nálunk vállgazd volt olyan, hogy első órán alig tudtak helyet szorítani maguknak diákok (150 fő), következő órán kb 20 fő jött be
.
-
Arena87
aktív tag
Nem akarom lerontani a hangulatodat, de létezik ilyen. Egy ilyen miniatűr chippel szokták megjelölni olyan állatokat akiknek vándorlási, élelem keresés szokásaikat akarják megismerni. Sőt már létezik is olyan, amit már egy méh/darázsra is rá lehet erősíteni, úgy hogy azt ne zavarja a plusz súly amit cipel.
És ezek hónapokig bírják.
-
Vukmir
aktív tag
Nem azért, de egy egyetemista nem maga dönti el mit csinál? Az alényeg a vizsgák legyenek meg a többi mit számít?
-
BlackPriest
őstag
válasz
.morrowind. #46 üzenetére
erre nem gondoltam. így már jobban hangzik
-
.morrowind.
csendes tag
Kis háttér info:[link]
-
Sanya
nagyúr
ez mekkora már, hova fajul a világ.
-
Cyberpunk
félisten
1984 ha még nem volt. A többit inkább nem írom le most.
-
Ringman
félisten
fél-off:
a katalógusról meg az a véleményem, hogy tán nem fostalicska órákat kellene tartani, hanem érdekeset. (érdekes, hogy pl műegyetemen matek B2, B3 előadáson - tartotta Simon Károly - nem kellett katalógus, hogy sokan bent legyenek) -
Zefír
őstag
Tisza faszság... egy egyetemistának ne mondják már meg hogy hova menjen..
Állt iskolában meg simán elég a belépttető rendszer meg 1 felügyelő tanár a folyosókra.
Középsuliban ugynez. Egyébként volt már hír, kínában vagy hol olyan ruhát kaptak a diákok, amiben benne volt a chipp. És csak 14-éves korig viselik. Utána nagykorúnak számít az ember, de legalábbis büntethető. Tehát ő döntése, hogy mit csinál de ha elkapják akkor ő tartja a hátát. -
Nagyon nem kellene ez, hozzászoktatják az embereket ezekhez a megfigyelésekhez.
-
Darkrage
csendes tag
Még pár ilyen jó ötlet és a börtönökbe több lesz a szabadságjoga az embereknek mint a munkahelyen és az iskolákban.
Újabb lehetőség a kisemberek alaposabb kizsigerelésére. -
Integra
titán
nagyon nem tetszik ez nekem.
-
bambano
titán
Pár gondolat még:
- nekem úgy dereng egyetemista koromból, hogy azoknál a tanároknál, akiknek korrekt volt a hozzáállása, sosem volt katalógus-mizéria
- hozzákötik a fűtési rendszerhez? hogy? ha sok a diák a teremben, letekerik a fűtést? egyébként mennyi hőtehetetlensége van egy teremnek? másrészt meg ha a fűtést szabályozni kell, akkor nem az a fő szempont hogy hány diák van a teremben és konkrétan érdektelen, hogy hogy hívják? -
ALBY
senior tag
Elmennek ezek is halál f---ára, fegyencekre aggassanak chipet.
Spórolás mi, eggyel kevesebb ügyeletes alkalmazott kell, meg hasonló elterelő indokok... aztán benéznek a segged alá is.
Közben persze vetetnek 20000 adót, softwaret, meg egy halom üzemeltetőt.Egy kártyás lehúzás az egyetemi belépésekhez kötve az belefér, de ez a max, azt igazolja hogy bent voltam órán (amennyiben tényleg kötelező), de ha az ajtón kilép semmi közük hozzá mit csinál az ember. De ez is csak egy erőltetett felesleges dolog, látja a tanár is hányan vannak bent, aki nem volt ott az meg nem hallotta az anyagot, ennyi.
GPS-t jól jön egy targoncán, meg egy kamionon, de nem való saját életét élő emberre, ne keverjük már.
Egy hegymászó amíg kint van és magához vesz egy adót, az ott király.
Ám a többihez semmi közük!Tennék ilyet az ilyeneket kitaláló lelkes igazgatókra is, aztán egy hét múlva szemére hánynám ha beállt a büfében a sor elejére, vagy nem állt meg a retyó után kezet mosni, csak hogy semmi komolyabbat ne említsek
-
ArchElf
addikt
válasz
BlackPriest #28 üzenetére
Miért, a mentőorvos talán nem tud segíteni a "szorult" helyzetben? Sőt még ki is tudja számlázni az egyetemnek
AE
-
BlackPriest
őstag
válasz
superecneB #22 üzenetére
csak a védett állatot leszarják, annak nem lehet eladni semmit, nem lehet rajta spórolni
-
KAMELOT
titán
válasz
superecneB #22 üzenetére
Ez a legjobb gondolat idáig!
vagy olyan betegeknek akik állandóan esetleg valamiféle veszélyben vannak.
-
superecneB
őstag
Nem mintha bármi titkolni valóm lenne, de tőlem még mindig idegen az, hogy valaki folyamatosan tudja/tudhatja mikor merre járok adott esetben épp kivel vagyok...
Szerintem így is túl sok adat jár közkézen az emberekről senkinek semmi privát szférája nincs szinte...
A megoldást nem egyetemeken iskolákban és vállalatoknál kéne alkalmazni, hanem mondjuk a bűnözőkön akik szabadlábra kerültek, aki 1x már ült, az mindig legyen lekövethető, per pillanat mit csinál stb, vagy védett állatokra vagy egyéb tudományos céllal valamilyen megfigyelésre használva látom létjogosultságát, de pont egy főiskolán/egyetemen ahol feltehetőleg (elnézést ha naív vagyok) normális emberek vannak így bekáderezni az embereket öncélú és erkölcstelen.A fűtés meg elég hülye ürügy, ugyanis a hagyományos megoldások elég tehetetlenek, esetleg világítás terén még megérteném de így...
[ Módosította: doc ]
-
BlackPriest
őstag
egy iskolai kiránduláson egy chip óriási segítség lehet, ha egy kisgyerek elkóborol
Dejó! Meglesz a gyerek!
Akkor már francba a játszóterekkel, ha nem eu-nak tetsző és nincs pénz gumírozottra, akkor szűnjön meg! Végülis életveszélyes! Öltöztessük a gyereket páncélba, mert mi van, ha kitörik az egyik segédkerék a bicóján és elesik? Csak azt ne!Hagyjanak már a baromságokkal, nyomonkövetés nélkül is lehet tudni, hogy az adott előadóban 100-an vagy 10en vannak, próbálnak valami átlátszó ideológiát a követés mögé nyomni, hogy ettől nekünk lesz jajdejó, de ez is csak üzlet. 30 éve is voltak gyárak, meg emberek és volt termelés és nem halt meg minden második percben gyerek, mert belefulladt a homokozóba, vagy szétverte a fejét egy mászókán. Lehorzsolta a térdét, üvöltött, anyu ellátta, ment vissza játszani...
-
bambano
titán
nyilván a diákok nem fogják kitalálni, hogy beosztanak egy ügyeletest, aki beviszi az egész banda csipjeit az órára...
-
Youri
veterán
Szép új világ...
-
KAMELOT
titán
-
ddekany
veterán
-
KAMELOT
titán
Azért van ott a tanítónéni ,hgoy a kedves gyereket felügyelje. Mindig is így volt.
Ha meg a tanítónéni figyelmetlen akkor az a ő felelősségét terheli. Tessék akkor rendesen végezni a munkát!!!
Esetleg a chipet megtalálják a teherautó alatt akkor lehet nézegetni.
Ha valaki veszélyes utakon vesz részt oda jó és persze igényli a chipet. -
ArchElf
addikt
Hiszen hiába berzenkedünk ellene, egy iskolai kiránduláson egy chip óriási segítség lehet, ha egy kisgyerek elkóborol – bár erre akadnak chipmentes megoldások is.
Milyen "chipmentes" megoldás van erre (a pórázon és a minden-kisgyereknek-kísérőt megoldásokon kívül)?AE
-
hemaka
nagyúr
Majd bejárok, ha akarok...
-
vanye
senior tag
Ha ezt rendszeresítik, akkor egy lépéssel közelebb kerülünk a rendőrállamok globális kialakulása felé.
-
raper
senior tag
"A következő lépcsőre, a személyről eltávolíthatatlan azonosítók alkalmazására remélhetőleg soha nem kerül sor...:"
Ha már erről beszélnek, akkor már a technológia kidolgozás alatt, vagy kész van. S mindenki "egyé" lesz.
-
KAMELOT
titán
Egyszerűbb ha kártyás módszert használnának így az iskolában tudnák ,hogy mennyien vannak és azt is ,hogy az egyes osztályokban mennyien vesznek részt az órákon.
Sajnos az FB és ilyen chipes cuccok már a magánéletbe való belé szólásról szól. Csak hát sok a buta ember és még támogatják is ezen döntéseket.
Inkább mutogatni akarják magukat. Legalább ha hasznuk is lenne belőle. De ebből semmi.
Azon kívül ,hogy növelik a napi dopamin szintjüket azzal a tudattal ,hogy 100-an lájkoltáka képet. -
Dany007
veterán
A cikket még nem olvastam el... De úgy mégis a foursquer meg a facebook meg egyéb GPS alapú alkalmazások (nem applikációk!) korában már kit zavar ez?
-
Ringman
félisten
[a nyomdafestéket nem tűrő hozzászólás öncenzúrázva]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -60% i5-1135G7 4Mag 16GB /512GB FHD IPS
- Samsung Q80T 55" QLED - 4K 120Hz VRR / FreeSync / HDMI 2.1
- ÚJ HP ENVY 17 Nagyképernyős "Kis Gamer" Laptop -45% 17,3" Brutál i7-13700H 16/1TB Iris Xe FHD IPS
- Legion Go 8APU1
- Gamer PC kompromisszumokkal, de garanciával RX 7800 XT + Ryzen 5 3600 32Gb-DDR4
- Macbook White 13" unibody
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 440 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest