- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Hővezető paszták
- Apple asztali gépek
- Canon MILC: EOS R és M topik
- OLED TV topic
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
láttam, csak gondoltam megjegyzem, hogy neki más út is van
patából nekem a jelenlegi konfigban is kellett már kettő IDEs vinyó és dvd miatt... a Cosmosban egy kábel két helyre nem ért el. kényszerből megint van IDEs vinyóm kettő is, remélhetőleg három hét múlva visszaállok full satára. floppy nekem is megvan dobozban. az az S3mas meg kellett már, amikor rosszul raktam fel a HR03GTt, aztán a vidkari meg nem adott képet túlmelegedés miatt
-
Probber
őstag
Én azért ezt egy h@ngyaf@sznyit elhamarkodott lépésnek tartom.
Nagyon sok bővítőkártya van még és lesz is a piacon ami szabvány PCI-os.Vissza az ISA portokkal!
-
Robi BALBOA
őstag
Ja x48-as lapom van és egy pót pci-e kari megoldaná a gondom, de én másokra gondolok akiknek nincsen csak egy hosszú pci-e foglalatuk és nincsen igp, amúgy én nem szívesen cserélném le a jó kis s3 trió karimat, mert már nagyon a szívemhez nőtt!
Régóta tervezek venni egy jóféle hang karit, de úgy látom, hogy már inkább pci-e-et érdemes venni.
-
Ligend
tag
Ezért is mondtam, hogy "akinek fontos lesz". Nyilvánvaló, hogy egy 10-20e HUF-os hangkártya miatt nem fog az ember átalakítóval bohóckodni, inkább lecseréli PCIe-re. Talán emlékszel még arra az időre, mikor az ISA halt ki (i8xx sorozaton már emlékeim szerin nem volt ISA); dobhattuk ki a jó kis SB AWE64 és Gravis PnP kártyákat...
(Arról nem is beszélve, hogy egy akkoriban ISA-s kártya kellett a rosszul flash-elt AGP/PCI-os VGA-k felélesztéséhez)
A PCI már most is kifutóban van, előbb utóbb el fog tűnni minden chipset gyártó termékéből, még ha ezt eddig csak az Intel jelentette be. Új hardvert már nem érdemes PCI csatolós kiadásban venni, igazából számomra mindössze ennyi jelentéssel bír ez a hír. Ha haladsz a korral (márpedig haladni szeretnél, ha új chipset-es alaplap beszerzését tervezed) akkor el kell fogadni, hogy egy elavult szabványt nem támogatnak örökké, váltani kell.
-
Chaser
legenda
válasz
#65675776 #60 üzenetére
Igp-ről én is flashaltem már biost, de mondjuk az extrém tuningerek is ált-ban pci kártyával tesztelnek, nem pcie-vel. Soros/párhuzamos port is ritka már, a ps2 is..pedig az is jó néha napján. Az acronis pl dos alatt usb-s egérrel nem működik, csak ps2-vel, de hát haladni kell a korral...
proci985: Arról volt szó, mi lesz ha platformot vált és a következő lapnál már nem lesz pci. Nálam szrencsére soros portot kivéve -az csak kivezethető- minden van a lapon a "régi" csatolók közül és bármilyen vicces, néha nagyon jól tud jönni egy ps2 port vagy egy floppy, p-ata csatlakozóról nem is beszélve.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Thunderzolee #24 üzenetére
Bizony ám. Ha BIOS moddolás után nem tér magához a VGA, akkor meg csak is PCI-os kari segítségével lehet újra életet lehelni bele.
-
fatal`
titán
"ha behal az alaplapi lan, akkor vesz 1000Ft-ért egy usb-s kütyüt."
És használhatja csodás 100 megabiten.
Szerk.: Ha legalább valami értelme lenne a cserének, de nem látom mitől lenne jobb PCIE-n egy hangkártya vagy egy tuner, esetleg egy hálókártya. Azonkívül persze, hogy pénzt lehet lehúzni az emberektől az új cuccokra és megint termeljük a szemetet teljesen feleslegesen...
-
Oliverda
titán
válasz
Jim Tonic #68 üzenetére
Majd ha elmondod hogy miért zavar oly borzasztóan az az 1 vagy max. 2 PCI slot némelyik alaplapon akkor mesélek.
Főleg úgy hogy mint feljebb említettem már egy ideje lehet kapni olyat amin nincs egy szál sem.
Tokozás? Intel-t kell venni mert egyrészt amúgy is az a király, másrészt ilyen speciális igényekhez speciális alaplap kell. Ráadásul a cikkben is Intel-ről van szó tehát (remélhetőleg) az AMD-s lapokon még egy darabig helyet fog kapni legalább 1db PCI.
-
Meséld el nekem, mi abban a hülyeség, ha valamilyen igényem van? Az neked miért fáj?
Legközelebb nálad kell jelentkezni engedélyt kérni, ha valamit szeretnék? Mert akkor én kérek elnézést. Nem tudtam, hogy ez így megy a Prohardveren.Amúgy, ha akkora király vagy, miért nem veszed a fáradságot, és próbálod meg kideríteni, mihez is kell nekem lap, anélkül, hogy bedobnál két olyan példát, amin még a tokozás sem stimmel?
-
Oliverda
titán
-
Ideje volt. Az agyam eldobom, hogy nem találtam magamnak lapot, amin végre ne lenne rajta.
-
proci985
MODERÁTOR
x48as lapja van
azokból mindegyik CFes. ettől függetlenül a pótkarim nekem is egy 4megás pcies Virge. pl mert az van, pót pciEs kártyával ellentétben.
meg én az X-Fi Fatal1ty Pro Gamert se dobnám ki a gépből... persze, már 40 hónapos, de hangban a mai napig szuper.
egyébként akinek nem kell pciE, annak ott a giga x58-ud9 és az EVGA 4way classified.
-
törölt tag
válasz
Robi BALBOA #50 üzenetére
Ezt most úgy mondod, mintha nem lehetne venni 1-2k-ért very low end PCI-E VGA-kat.
-
anulu
félisten
végre eltűnik az utolsó eszköz is, amivel lehet az alaplap felé force-oltatni IRQ kérést. remélhetőleg innentől tényleg nem lesznek hardware összeakadások!
-
WonderCSabo
félisten
Haladjunk a korral, de én sem akarom kidobni a hangkarimat.
-
Quan-Chi
őstag
mindennek eljön az ideje
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
A PC-s szegmensben is a pénz az uralkodó, akinek van bevált PCI-os hangkártyája, vagy tuner kártyája az vehet később PCI-E-set mert gyártani már most is gyártanak olyanokat és fognak is.
Egyébként én nem sajnáltam sem a Floppy sem az IDE kihalását, bár van a mostani deszkámon egy IDE még. SATA kábel kevesebb helyet foglal, meg később SSD-hez már amúgy is kevés lenne a régi ATA szabvány. VAn most egy 160-as ATA-s HDD-m használom is, de nem sírok ha következő gépbe már nem tudom átörökíteni. DVD-írót meg amúgy is lecseréltem SATA-sra. -
Chaser
legenda
válasz
Robi BALBOA #50 üzenetére
Majd örizgetsz mellé egy pci-os lapot is
-
Robi BALBOA
őstag
Ha valakinek vga biosz flashelés közben beüt a gebasz és nincsen pci-s vga akkor hogyan hozza helyre a vga bioszát?
Pár éve szívtam egy HD2900XT miatt, de a pci-s S3 trio kihúzott a pácból, azóta is őrizgetem, hátha szükség lesz rá egyszer.
-
djculture
félisten
válasz
julius666 #48 üzenetére
Látom nem tapasztaltad meg még hogy ami nem natívan támogatva a chipszettbe annak van ezer baja inkompatibilitás hegyek.Meg lehetett nézni mikor kivették az ide támogatást és a lapra ilyen kókányolt vezérlőket tettek az alaplap gyártók,minden volt valakinél az optikai meghajtót nem letett beüzemelni másnál a pár hetes 320gigás idés vinyóját nem látta.Akkor már inkább ne legyen rajta semmilyen nem támogatott vezérlő.
-
julius666
addikt
Jaj Istenem, mi ez a sírás? Csak a chipsetből veszik ki a támogatást, az alaplapgyártók simán belerakhatnak PCI slotot ha akarnak, valószínűleg fognak is.
-
törölt tag
A floppy-vezérlő és úgy általában a SuperIO eszközök nem igazán voltak integrálva soha sem az intel chipsetjeiben, a Via is csak egy időben rakta bele a SB-eibe.
Én mondjuk nem siratom a PCI-t, bár van két kártyám, amit hirtelenjében nem tudnék azonos minőségűvel pótolni PCI-E-ben. A végszükségleti PCI VGA-t meg nagyon jól pótolja egy IGP.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
djculture #42 üzenetére
ha behal az alaplapi lan, akkor vesz 1000Ft-ért egy usb-s kütyüt.
a floppy támogatás számomra is érdekes, bár ahogy nézegettem pár lapot, nem a chipsetben van már benne, hanem külön vezérlőben. bizonyára van neki valami oka... csak én nem látom, kb. 10 éve nincs floppymeghajtóm. és a környezetemben sincs szinte senkinek.
-
Chaser
legenda
Utolsó hsz-okat olvasva nem voltam biztos benne, hogy jó helyne járok
/bu*i intel/ Furcsa lenne egy lapot pci slot nélkül látni, igaz így is elég szép kort ért meg.
-
Taky
senior tag
Azért egy jódarabig még megtűrnénk a lapokon, van arra még szükség sztem...
-
djculture
félisten
Nagy ötlet.Eddig ha behallt az alaplapi lan ami gyakori volt belevágott az ember egy 500ft os realtek 100 as kártyát most majd lehet venni 5000 ért pciex eset.Hangkártya ugyanez a móka, halványan drágább a pciex verzió.Az intel fejesei szerintem magukat is eltüntethetnék, ők is elavultak gondolkodásilag.Céljuk az hogy ha bármi van,minél többe kerüljön az embernek a gép rendbehozása.Nem úgyvan az hogy csak előhúzok valami régi cuccot átmenetileg a fiókból,abból az éhbéré dolgozó kínai munkás emberek melója nem térül meg .C
-
moonman
titán
buzi Intel, haladnak a korral. a szemetek a végén még a floppy-t is leveszik. várjunk csak...
-
bartucc
addikt
Szerintem akkor van értelme valamit lecserélni, ha már nem megfelelő a sebessége. Egy régebbi szériás vinyónál, ha sata-s, akkor sem gyorsabb, lásd a 4 évvel ez előtti modellek. (akkor még nem volt egyáltalán elterjedt az SDD, most se az...)
A PCI-t is sokan használják, egy kártyahely legalább maradhatna a lapokon, ha valakinek komolyabb tunere/hangkártyája van...
De a lapok többségénál persze már nem tartanám létszükségletnek, főleg nem a 25+-os kategóriában.
-
Mackósajt
senior tag
válasz
Van ilyen. Én a választás lehetőségét kérem számon. Jelenleg nem igazán látok alaplapokat PCI nélkül, pedig én vevő lennék rájuk. A következő gépemben, ami még soká lesz, mert e6z a 2 éves darab még mindig erősebb, mint amire valóban szükségem van jelenleg.
Máskülönben megértem azokat, akik ragaszkodnak a visszafelé kompatibilitáshoz. Olyan területen dolgozom, ahol még manapság is kell soros port pl. Az ipar egyes területein nem tudják (és nem is akarják) követni a PC technológiai termékciklusok pörgését, mert sokkal hosszabb élettartamra fejlesztenek/gyártanak. Nem véletlen, hogy az Intel a PCI-t is a "vállalatoknak szánt" lapokban akarja benne hagyni.
+ mint előttem is mondták, a beépítette támogatás megszűnése (amit különben már régebbi chipsetváltás előtt is beharangoztak, csak sajnos akkor nem történt meg) nem jelenti a PCI eltűnését, mert a gyártók felteszik külön chippel. De remélem, hogy mire legközelebb gépet veszek, válogathatok a PCI mentes lapok közül.
-
Spectrum
aktív tag
Attól, hogy az intel kiveszi a chipsetből a támogatást, nem jelenti, hogy az alaplapokról is eltűnik. Úgyanúgy meg lesz lesz oldva külső chippel, mint eddig a pata vagy floppy-csatlakozók.
-
fatal`
titán
Buzik. Ezért nem dobom ki a hangkártyám
-
Sanyix
őstag
buzi intel. Úgy látszik a jövőben sem lesz intel alapú gépem... persze eljárt felette az idő. De kit zavar? Nem fér el a lapon, mert az olyan kva zsúfolt? mert tele vannak a pcie slotok kártyákkal? LOL 1 kártya van a gépek nagy százalékában, egy videokártya a 16x-ben... még nagyobb százalékánál a pc-knek EGY SINCS.
-
válasz
Badman 4ever #31 üzenetére
Nem is élet az élet, PCI-os 4350 nélkül.
-
Badman 4ever
őstag
válasz
RepeatSector #28 üzenetére
Meg létezik HD 4350 is PCI-osba.
-
^Clown
addikt
Szegény PCI, mérföldkő volt...
-
RyanGiggs
őstag
válasz
Thunderzolee #23 üzenetére
Lehet ezt annyira nem is sajnálom,bár...
De ezt annál inkább!!
Mondjuk mire lecserélem az egész konfigot...már bőven +szolgálta az árát.
Hisz még a jelenlegi procimat is majd 1-2év múlva cserélem,
utána majd még jön ez egy jóó pár évig.
Aztán meg majd benevezek egy most brutális Core7-re.
Na majd gondolom az azutáni lapom már nem lesz PCI foglalat. -
RepeatSector
senior tag
válasz
és látnád hogy milyen videókarik vannak még pci-ba és a mai napig gyártják őket ismertebb gyártó a ZOTAC a kisebb kínai gyárak pedig még csinálnak gef mx440-et meg radeon 9500-at is és még egyéb nyalánkságot
-
válasz
Thunderzolee #23 üzenetére
egy olcsó vacak tényleg 2e ft
de egy minőségi n-es stick már jóval drágább... -
Badman 4ever
őstag
Nem tudom miért fájt az Intelnek a PCI, egy port elfér minden lapon, mint a PATA-ból is. Amúgy nálam csak az a lényeg, hogy gyártsanak még egy ideig PCI-os eszközöket (mint ahogy AGP-sekkel is teszik), mert elég sok PCI-os dolgot használok, jelenleg is 5 PCI bővítőkártya van a gépben.
-
Oliverda
titán
Igen a 4 évvel ezelőtti 965ös chipkészlet volt az első amibe már nem raktak PATA támogatást de persze ennek ellenére az alaplap gyártók lelkesen pakolgatták fel a diszkrét PATA vezérlőket a lapokra mert akkoriban még azért nem folytak (normális) SATA-s cuccok minden csapból.
Amúgy az AMD chipkészletei még mindig tartalmaznak 1 natív PATA portot. A legújabbak is. Van egy olyan értésem hogy a PCI esetében is hasonló lesz a helyzet.
-
-
-
Mackósajt
senior tag
válasz
huskydog17 #3 üzenetére
A senkinek sincs útban tévedés. Nekem pl. útban van. És teljesen fölösleges, mivel utoljára a PCI videokártyák idejében használtam bármire is. Pedig szerintem normális árú alaplapom van.
A legjobb lenne, ha régi kártyáikat átmentegetők számára kijönnének "legacy" alaplapok PCI slottal, de a többségről menne a lecsóba.
-
sKie^
tag
a PATA csatolokat is ok takaritottak el eloszor nem?
-
Ligend
tag
Akinek fontos lesz a PCI, az meg fogja oldani: PCI Express to PCI Adapter
Az ezen dolgozó PLX bridge-chip-et szerintem alaplapokon is viszont lehet majd látni, most is van példa ilyenekre (pl. Dell workstation kategóriájú gépekben hasonlóan van megoldva a PCI-X támogatás).
-
RepeatSector
senior tag
De miééért miéért az agp végénél is siránkoztam,
-
Ligend
tag
Nekem inkább az jön le, hogy a chipset-ből hagyják ki a PCI támogatást, tehát H és P kategóriájú chip-re épülő alaplapokon egyáltalán nem lesz PCI (hacsak nem PCI-PCIe bridge segítségével), csak a Q és B jelűekre épülőkön. Függetlenül attól, hogy Intel, Asus, MSI vagy akárki is az alaplap gyártója.
-
L3zl13
nagyúr
Mi az, hogy "vállalkozóknak szánt termékek"?
-
Épp itt volt az ideje, azért hiányozni fog.
-
Apollyon
Korrektor
Valóban ideje volt már, de akkor legyenek jó messze azok a slotok az x16-ostól.
-
bambano
titán
Azért nem ártana pontosítani, hogy melyik pci-ról van szó, mert pci-ból van 33, 66,100,133MHz-es, 3.3 és 5 voltos, 32 és 64 bites is.
-
RyanGiggs
őstag
Na úgy néz ki azokat a lapokat majd én kihagyom!!
Ugyanis nekem szükségem van rá.
Pontosabban kettőre is,mert a
hangkártyám is oda van bedugva (SB 7.1), és a WiFi-m is!
Ezekből nem szeretnék újat venni,mert nincs kedvem
olyanra kidobna 10k-t, ami eleve megvan!
Olyan nehéz lenne az Intelnek "ráhegesztenie" a lapokra 2 PCI csatit?
Na mind1. -
Hát, hiányozni fog, de tényleg ideje volt már, hogy kikopjon az alaplapokról. Az olyan eszközöknek, amiknek elég a viszonylag alacsonyabb sávszélesség, ott lesz az USB 3(2).0. Persze a PCIe x1 se igazán gyorsabb, szal az is ott van, na meg közvetlen az a leváltója. Legalább végre kihasználhatjuk ezeket a buszokat is.
-
huskydog17
addikt
Nem fogom csak az Intel kedvéért kidobni az X-Fi karimat!
Amúgy meg szerintem egy ATX-es lapra simán rá lehet tenni 1-2 darabot. Kinek van útba azon kívül, hogy senkinek? Most a normális árkategóriában lévő alaplapokra gondolok, ahol nem a több videokártyás rendszer építése a cél.
-
Ideje, tényleg eléggé eljárt felette az idő, de fontos mérföldkő volt.
-
RIP. Elég sokáig húzta...de az ISA-t nem volt képes letolni a trónról, így csak 2. helyezet lett. A többiek, EISA, VLB, AGP, és társai nyomába se érhettek viszont
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Vicces képek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Gyúrósok ide!
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- További aktív témák...
- Dobozos gamer MSI Prestige 14 /i7-1185G7/16GB/512 SSD/GTX 1650 4GB GB/FHD/IPS/Gari/
- HP Spectre x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1360P 32/2TB Intel Arc A370M 4GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -60% i5-1135G7 4Mag 16GB /512GB FHD IPS
- Samsung Q80T 55" QLED - 4K 120Hz VRR / FreeSync / HDMI 2.1
- ÚJ HP ENVY 17 Nagyképernyős "Kis Gamer" Laptop -45% 17,3" Brutál i7-13700H 16/1TB Iris Xe FHD IPS
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest