- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
fuze
őstag
Kicsit szórakoztam ilyen terminalos font smoothing beállításokkal, de nem jártam sikerrel. Már én is gondolkodom egy ideje, hogy nagyobb felbontásra kéne váltani. Őszintén nekem elég lenne egy 1440p-s monitor 23-24 colon. Ott már tuti nem látszik a pixel, meg a csúnya font smoothing.
(Érdekes, hogy engem eddig annyira nem zavart, de mióta beszélünk róla...
Ráadásul én is sok szöveggel dolgozom, mert grafikus vagyok)
-
b.kov
senior tag
Igen, kifejezetten a fonttal. Ha pl. a FHD monitoron berakok egy filmet (úgy, h közben megy a retina is mellette), akkor tényleg észrevehetetlen, hogy valami nincs rendben. De egy sima böngészésnél is feltűnő, én pedig fejleszteni szerettem volna rajta. Kódolni olvashatatlan 3 perc után is sajnos.
-
fuze
őstag
Ti valamit nagyon benéztetek, mert MacOS-en lehet a legjobban különböző felbontásokkal használni a rendszert. Nem úgy mint windowson vagy linuxon... Nekem a 4K tv kijelző és a FullHD tökéletes összhangban van. Haverom is úgy használja a 13-mas macbookot, hogy ráköti egy 24"-es fullHD monitorra. Közben a laptop retina kijelzőjét is használja természetesen. Mindkét kép tűéles. Lehet álltani a DPI scalinget. Ha áthúzol egy ablakot, azonnal alkalmazkodik is a DPI-hoz.
Szerk.: Ja, hogy nektek a fonttal van bajotok. FullHD-n valóban más a renderelése, ez nekem is feltűnt.
-
b.kov
senior tag
-
cucka
addikt
Ahogy nyunyu is írta, ha egyszerre használod a monitort és a laptop képernyőjét, akkor azt nem kedveli az OSX. A monitor beállításoknál lehet állítani, hogy melyik monitorra optimalizálja a képet. Ha van egy retina és egy nem retina képernyőd, akkor igazából mindegy, hova állítod, sehogy sem lesz tökéletes egyszerre mindkét képernyőn.
Ez sajnos ilyen, ez az OSX képskálázási algoritmusának a következménye. Én azt a megoldást találtam a problémára, hogy nem használom egyszerre a külső és a beépített képernyőt. (Amúgy is fura egymás mellett egy 13" és egy 27"). A másik jártható út egy 4k vagy 5k külső monitor.
-
b.kov
senior tag
Igen-igen, tudok erről a renderelési mizériáról. Meg arról is, hogy állítólag egy régebbi sys default fontot használva lehet valamilyen szinten javítani a dolgokon.. Hát nekem az sem nagyon jött be.
Egyébként a retina panel megszokása persze ott van a képben, de az nem indokolna ilyen nagy különbségeket. Munkahelyen is alacsonyabb felbontású kijelzőket nézek (sajnos), és itt nem érzem őket annyira élvezhetetlennek. Ugyanez igaz akkor is, ha az otthoni monitorra kötök Windows-os gépet, még mindig nem tartom rondának. Csak mac-kel.
(#41) nyunyu
Érdekes amit írsz, ezt eddig nem olvastam sehol. Ha tényleg ez a lefelé skálázás történik, akkor viszont teljesen érthető, hogy miért rendereli le ennyire csúnyán. Megoldás lehet-e vajon (illetve van-e rá egyáltalán lehetőség) az, hogy a retina kijelzőt kikapcsolom teljesen, amíg external displayre van kötve? Ugyanis ha csak lecsukom a jószágot, akkor nem változik semmi. -
nyunyu
félisten
Lilacsíkos Mac Gurunk emlegette múltkor, hogy "érdekesen" kezeli a macOS a különböző pixelsűrűségű monitorokat, gyakorlatilag fogalmad sincs róla, hogy milyen felbontást használ a gép, hanem az elsődleges kijelző pixelsűrűsége alapján rendereli ki a képet, és onnan skálázza át a monitoron mutatott felbontásra.
Ha a másodlagos kijelző pixelsűrűsége nagyon eltér a laptop saját retinájától, akkor nem lesz jó képe.Emiatt Win alatt ugyanannak a monitornak jóval élesebb képe van, mert az mindig a kijelző natív felbontásán renderel, és nem skáláz ide-oda.
-
cucka
addikt
-
b.kov
senior tag
Sziasztok!
Ha már aktuális a téma: szerintetek normális, hogy 2015-ös MBP-n (HDMI-vel összekötve) 21.5"-os 1080p monitor képe szinte élvezhetetlen? Persze a retina felbontáshoz nincs is értelme hasonlítgatni, azonban nekem ez a kijelző Windows-hoz még egész fasza volt. Aztán állítgattam már mindent, de mégsem javult meg a helyzet.Megnéztem a 1080p-s 21.5"-ös iMacet egy APR-ben, de igazából ott is elég csúnyának találtam a megjelenítőt... Emiatt félnék is 24" feletti monitort venni, de sajnos a piacon 4K 27" ami elterjedt, ha jól láttam.
Valaki nem tapasztalt esetleg hasonlót?
-
Snoop-y
veterán
válasz
Aprósólyom #34 üzenetére
En a praktikumra lovok mindig. Ha csak nem hupirozsaszin hanyas szinu egy ilyen monitor akkor johet barmikor.
De pl egy McLaren MP-4 johetne barmilyenre mazolva is leszarnam...
-
Aprósólyom
addikt
És még desgin tekintetében is "alkalmazkodik". Én nem tudom ki engedélyezte ezt, apple perifériának, de még "csóró PC-s"
viszonylatban is nagyon puritán, pórias a megjelenés...
-
szombatitomi
senior tag
24"-os méretben például nagyon ritka a 4K felbontás. Retina kijelző használata után tényleg esélytelen egy 1080p-s monitort használni ebben a méretben. Ezen kívül a Power Delivery-t támogató USB-C-s monitorok száma is nagyon kevés, és akkor még a képminőségről nem beszéltünk. A többi pedig, még ha nem is az olcsóbbak, 99%-ban kimerülnek az sRGB színtér lefedésében, azt is maximum 300-350 nit fényerő mellett.
-
törölt tag
Szerintem inkább az a kérdés, hogy a 24"-os valóban jobb-e, a daisy chainen túl többet tud-e, mint pl. egy Dell P2415Q. A nagyobbal szemben pedig ott az előbb említett Iiyama, bár én bizalmatlan vagyok azzal az Iiyama montorral szemben.
(#32) Alex91: Én pedig szívesen vennék ilyet Facebookra, illetve bárhova, ahol szöveget kell olvasni rajta. Szövegeknél szépen látszik a magas PPI előnye.
-
tibaimp
nagyúr
Ezeket valaki meg is veszi? Nem értem, ezeknek a termékeknek a létjogosultságát. Nem vagyok nagy monitor szakértő, de egy "hagyományos" monitor nem jó az apple termékekhez?
-
nyunyu
félisten
Érdekes árképzés.
Kolléga valami 300k-ért vette a 32" 4k LGjét (32UD88-W?) az rMBPhez. *
Alig másfél éves monitort ölben felcipelve két emelettel az új irodánkba megjelent rajta egy sor lila pixel
Szerencsére 3 év garival vette, és csak 2 napig volt 15" 2.5k-ra kárhoztatva, hamar végzett a panelcserével a szerviz.*: Miután rájött, hogy az eredetileg vett 27" 4k-n fél méterről nem tud elolvasni semmit.
-
hemaka
nagyúr
1 ev gari? fel ev jobb lenne vagy meg annyi se. 😂
-
MeszesKPT
őstag
Almához jók ezek, de Windows alatt meg vagyok lőve ha pont az a program nem skálázódik normálisan, amit használnom kell.
-
Fecko_78
tag
60Hz 14ms az már majdnem mozgókép.
-
NandoXXL
senior tag
válasz
Dr. Akula #15 üzenetére
Bakker, még mindig a komódon tárolod a szemüveged, pedig hordani kellene már
24" fullhd pixeles, nem kicsit. Jó lenne már felbontást váltani, plusz a microsoft a skálázást és érintő kijelző kezelését rendbe tehetné (értsd Apple szint). Itt az Apple, példát vehetne róla a microsoft sokmindenben, csak a tablet arazásánál tudtak ihletet meríteni. -
Alex91
félisten
-
Dr. Akula
félisten
Sztem a 32" kell a 4K-hoz. Ezen is bele kell mászni a kijelzőbe hogy lásd a pixeleket. Normál távról (fél-1 méter) ez is retina display. Ha már van ennyi pixel, élvezzük ki hogy több ablak is elfér rajta, ne csak annyi legyen hogy "elhiszem hogy több pixel, de úgyse látom".
(#18) Kashim: Ha már csak úgy látszik hogy egymás mellé kell tenni és nagyítóval sherlockholmesozni a pixeleket, akkor nagy különbség nem lehet.
-
Kashim
őstag
Így van, pont ez akartam írni. Szerencsére pár éve már Windows is skálázódik relatíve normálisan és ki lehet használni ezeket a monitorokat. (még mindig nem tökéletes és nem minden támogatja sajna, de halad a dolog)
Szóval a "minek ilyen felbontás ekkora képátlóra" elszólásokat olyanok követik el, akik sosem használtak még egymás mellett két eltérő pixel sűrűségű panelt és nem tudják elképzelni a különbséget. Lazán székben hátradőlve, szabad szemmel látható, hogy simább és olvashatóbb a kép. Sokkal szemkímélőbb és jobb élmény egy ilyen monitoron még a mezei böngészés is.
Persze ha valakinek ilyesmi nem jelent semmit, akkor egészségére és nézegessen 1080p-t 24-27"-en.
-
cucka
addikt
válasz
Dr. Akula #15 üzenetére
Ha sok szöveget kell olvasni (pl. programozás), akkor egyáltalán nem pixelpazarlás. A kulcs, hogy nagyobb felbontásnál szebb betűket lehet renderelni, amelyek kevésbé fárasztják a szemet.
27" 5K felbontásról váltottam egy ugyanekkora 1440p-s képernyőre. Hidd el, egyből, ránézésre feltűnik a különbség, nem kell hozzá monitor tesztelő programot futtatni meg elővenni a nagyítót.De nyilván ha youtube-ot nézel vagy játszol, akkor tényleg nincs lényegi különbség.
-
Dr. Akula
félisten
24"-re a fullHD is bőven elég, a többi felesleges pixelpazarlás. Telefonon se értem hogy 5-6"-re minek versenyt futni hogy 4K, WQHD vagy fHD a kijelző, sztem a 320x200 se tűnne fel senkinek. Nem azt mondom hogy nem kell a felbontás, mert dehogynem, csak legyen értelme is, ne csak az asztalfióknak gyártsuk a számokat, az "én apukám erősebb, bibi" szintű marketing miatt.
-
Dr. Akula
félisten
"23,7 hüvelyk és a 3840x2160 pixeles felbontás"
Az még nem jutott eszükbe hogy a felbontáshoz kéne képátló is hogy lássuk is azokat a pixeleket?
-
törölt tag
Ez az UltraFine 5K kijelző még mindig tetszik, és remélhetőleg sikerült javítani benne az előd hibáit (kapcsolódási gondok voltak vele, főleg erős Wi-Fi mellett).
Kár, hogy 5K monitorokból alig van választék. Ezt, és az Iiyama XB2779QQS-t ismerem csak.
-
Nagyon jó lenne egy jóáras OLED monitor, 75Hz-el, 1080p felbontással, 27-es képátlóval és nem 300K-ért. 100-150 között azonnal venném
-
Tian66
senior tag
Kevés gari, kemény ár, igazi almás slágertermék...
-
1,07 milliárd szín egyszerre a képen
Egyszerre biztos nem, mert nincs annyi pixel
-
Snoop-y
veterán
Akkor ehhez kepest milyen olcson vettem az iMac-et hiszen abban mar van egy "ilyen" monitor
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az LG bemutatta a kifejezetten Apple gépekhez készült, 27 és 24 hüvelykes képátlóval megáldott, UltraFine 5K és UltraFine 4K kijelzőit.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Villanyszerelés
- PlayStation 5
- Assetto Corsa EVO
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS34C650TAUXEN) WQHD 100HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS32CG552EUXEN) 32" 165HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS32BG750NUXEN ) 4K NEO-QLED GAMER , HAJLITOTT! AKCIÓ!
- BONTATLAN! HP E24m G4 (40Z32AA) / 23,8 hüvelykes Full HD (1920x1080) IPS panellel rendelkező monitor
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest