- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple notebookok
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- GoPro Hero 13 kamera: felkészült az akcióra
Új hozzászólás Aktív témák
-
fuze
őstag
Kicsit szórakoztam ilyen terminalos font smoothing beállításokkal, de nem jártam sikerrel. Már én is gondolkodom egy ideje, hogy nagyobb felbontásra kéne váltani. Őszintén nekem elég lenne egy 1440p-s monitor 23-24 colon. Ott már tuti nem látszik a pixel, meg a csúnya font smoothing.
(Érdekes, hogy engem eddig annyira nem zavart, de mióta beszélünk róla... Ráadásul én is sok szöveggel dolgozom, mert grafikus vagyok)
[ Szerkesztve ]
adms.hu | UI Designer
-
b.kov
senior tag
Igen, kifejezetten a fonttal. Ha pl. a FHD monitoron berakok egy filmet (úgy, h közben megy a retina is mellette), akkor tényleg észrevehetetlen, hogy valami nincs rendben. De egy sima böngészésnél is feltűnő, én pedig fejleszteni szerettem volna rajta. Kódolni olvashatatlan 3 perc után is sajnos.
-
fuze
őstag
Ti valamit nagyon benéztetek, mert MacOS-en lehet a legjobban különböző felbontásokkal használni a rendszert. Nem úgy mint windowson vagy linuxon... Nekem a 4K tv kijelző és a FullHD tökéletes összhangban van. Haverom is úgy használja a 13-mas macbookot, hogy ráköti egy 24"-es fullHD monitorra. Közben a laptop retina kijelzőjét is használja természetesen. Mindkét kép tűéles. Lehet álltani a DPI scalinget. Ha áthúzol egy ablakot, azonnal alkalmazkodik is a DPI-hoz.
Szerk.: Ja, hogy nektek a fonttal van bajotok. FullHD-n valóban más a renderelése, ez nekem is feltűnt.
[ Szerkesztve ]
adms.hu | UI Designer
-
b.kov
senior tag
-
cucka
addikt
Ahogy nyunyu is írta, ha egyszerre használod a monitort és a laptop képernyőjét, akkor azt nem kedveli az OSX. A monitor beállításoknál lehet állítani, hogy melyik monitorra optimalizálja a képet. Ha van egy retina és egy nem retina képernyőd, akkor igazából mindegy, hova állítod, sehogy sem lesz tökéletes egyszerre mindkét képernyőn.
Ez sajnos ilyen, ez az OSX képskálázási algoritmusának a következménye. Én azt a megoldást találtam a problémára, hogy nem használom egyszerre a külső és a beépített képernyőt. (Amúgy is fura egymás mellett egy 13" és egy 27"). A másik jártható út egy 4k vagy 5k külső monitor.
-
b.kov
senior tag
Igen-igen, tudok erről a renderelési mizériáról. Meg arról is, hogy állítólag egy régebbi sys default fontot használva lehet valamilyen szinten javítani a dolgokon.. Hát nekem az sem nagyon jött be.
Egyébként a retina panel megszokása persze ott van a képben, de az nem indokolna ilyen nagy különbségeket. Munkahelyen is alacsonyabb felbontású kijelzőket nézek (sajnos), és itt nem érzem őket annyira élvezhetetlennek. Ugyanez igaz akkor is, ha az otthoni monitorra kötök Windows-os gépet, még mindig nem tartom rondának. Csak mac-kel.
(#41) nyunyu
Érdekes amit írsz, ezt eddig nem olvastam sehol. Ha tényleg ez a lefelé skálázás történik, akkor viszont teljesen érthető, hogy miért rendereli le ennyire csúnyán. Megoldás lehet-e vajon (illetve van-e rá egyáltalán lehetőség) az, hogy a retina kijelzőt kikapcsolom teljesen, amíg external displayre van kötve? Ugyanis ha csak lecsukom a jószágot, akkor nem változik semmi. -
nyunyu
félisten
Lilacsíkos Mac Gurunk emlegette múltkor, hogy "érdekesen" kezeli a macOS a különböző pixelsűrűségű monitorokat, gyakorlatilag fogalmad sincs róla, hogy milyen felbontást használ a gép, hanem az elsődleges kijelző pixelsűrűsége alapján rendereli ki a képet, és onnan skálázza át a monitoron mutatott felbontásra.
Ha a másodlagos kijelző pixelsűrűsége nagyon eltér a laptop saját retinájától, akkor nem lesz jó képe.Emiatt Win alatt ugyanannak a monitornak jóval élesebb képe van, mert az mindig a kijelző natív felbontásán renderel, és nem skáláz ide-oda.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
cucka
addikt
A mac máshogy rendereli a betűket, mint a windows. Ettől látod csúnyábbnak a mac képét kisfelbontású monitoron.
(A másik része szubjektív - miután megszoktad a mac 500 nites retinás paneljét, utána az ilyen budget kategóriás fullhd monitorok nézhetetlennek fognak tűnni)[ Szerkesztve ]
-
b.kov
senior tag
Sziasztok!
Ha már aktuális a téma: szerintetek normális, hogy 2015-ös MBP-n (HDMI-vel összekötve) 21.5"-os 1080p monitor képe szinte élvezhetetlen? Persze a retina felbontáshoz nincs is értelme hasonlítgatni, azonban nekem ez a kijelző Windows-hoz még egész fasza volt. Aztán állítgattam már mindent, de mégsem javult meg a helyzet. Megnéztem a 1080p-s 21.5"-ös iMacet egy APR-ben, de igazából ott is elég csúnyának találtam a megjelenítőt... Emiatt félnék is 24" feletti monitort venni, de sajnos a piacon 4K 27" ami elterjedt, ha jól láttam.Valaki nem tapasztalt esetleg hasonlót?
-
Snoop-y
veterán
válasz Aprósólyom #34 üzenetére
En a praktikumra lovok mindig. Ha csak nem hupirozsaszin hanyas szinu egy ilyen monitor akkor johet barmikor.
De pl egy McLaren MP-4 johetne barmilyenre mazolva is leszarnam...
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Aprósólyom
addikt
És még desgin tekintetében is "alkalmazkodik". Én nem tudom ki engedélyezte ezt, apple perifériának, de még "csóró PC-s" viszonylatban is nagyon puritán, pórias a megjelenés...
[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
szombatitomi
senior tag
24"-os méretben például nagyon ritka a 4K felbontás. Retina kijelző használata után tényleg esélytelen egy 1080p-s monitort használni ebben a méretben. Ezen kívül a Power Delivery-t támogató USB-C-s monitorok száma is nagyon kevés, és akkor még a képminőségről nem beszéltünk. A többi pedig, még ha nem is az olcsóbbak, 99%-ban kimerülnek az sRGB színtér lefedésében, azt is maximum 300-350 nit fényerő mellett.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Mutass thunderbolt 3-at tudo monitort! Mutass 5k-s monitort!
Facebook-hoz persze folosleges, jatszani se biztos, hogy megeri, de biztos van olyan terulet, aminel kifizetik azt az arat.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
törölt tag
Szerintem inkább az a kérdés, hogy a 24"-os valóban jobb-e, a daisy chainen túl többet tud-e, mint pl. egy Dell P2415Q. A nagyobbal szemben pedig ott az előbb említett Iiyama, bár én bizalmatlan vagyok azzal az Iiyama montorral szemben.
(#32) Alex91: Én pedig szívesen vennék ilyet Facebookra, illetve bárhova, ahol szöveget kell olvasni rajta. Szövegeknél szépen látszik a magas PPI előnye.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Én ezt értem, de én most nem az olcsó monitorokra gondoltam, azért van 4k-s monitor nem kifejezetten apple termékeknek, talán még csatlakozó oldalon is hasonló lesz, gondolom több garidővel olcsóbban, akkor ez/ezek minek...
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Alex91
félisten
Lehet ra termeszetesen kommersz “szart” is kotni. De van, aki ennel igenyesebb, es meg is van hozza a penze, hogy megvegye a jobbat dragabban.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
tibaimp
nagyúr
Ezeket valaki meg is veszi? Nem értem, ezeknek a termékeknek a létjogosultságát. Nem vagyok nagy monitor szakértő, de egy "hagyományos" monitor nem jó az apple termékekhez?
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
nyunyu
félisten
Érdekes árképzés.
Kolléga valami 300k-ért vette a 32" 4k LGjét (32UD88-W?) az rMBPhez. *
Alig másfél éves monitort ölben felcipelve két emelettel az új irodánkba megjelent rajta egy sor lila pixel
Szerencsére 3 év garival vette, és csak 2 napig volt 15" 2.5k-ra kárhoztatva, hamar végzett a panelcserével a szerviz.*: Miután rájött, hogy az eredetileg vett 27" 4k-n fél méterről nem tud elolvasni semmit.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
hemaka
nagyúr
1 ev gari? fel ev jobb lenne vagy meg annyi se. 😂
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
MeszesKPT
őstag
Almához jók ezek, de Windows alatt meg vagyok lőve ha pont az a program nem skálázódik normálisan, amit használnom kell.
-
Fecko_78
tag
60Hz 14ms az már majdnem mozgókép.
-
NandoXXL
senior tag
válasz Dr. Akula #15 üzenetére
Bakker, még mindig a komódon tárolod a szemüveged, pedig hordani kellene már
24" fullhd pixeles, nem kicsit. Jó lenne már felbontást váltani, plusz a microsoft a skálázást és érintő kijelző kezelését rendbe tehetné (értsd Apple szint). Itt az Apple, példát vehetne róla a microsoft sokmindenben, csak a tablet arazásánál tudtak ihletet meríteni.V.R.S.N.S.M.V.-- S.M.Q.L.I.V.B
-
Alex91
félisten
válasz Dr. Akula #19 üzenetére
Szóval a "minek ilyen felbontás ekkora képátlóra" elszólásokat olyanok követik el, akik sosem használtak még egymás mellett két eltérő pixel sűrűségű panelt és nem tudják elképzelni a különbséget.
Szoval szerintem is elobb nezd meg, aztan mondjal velemenyt...
-
Dr. Akula
félisten
Sztem a 32" kell a 4K-hoz. Ezen is bele kell mászni a kijelzőbe hogy lásd a pixeleket. Normál távról (fél-1 méter) ez is retina display. Ha már van ennyi pixel, élvezzük ki hogy több ablak is elfér rajta, ne csak annyi legyen hogy "elhiszem hogy több pixel, de úgyse látom".
(#18) Kashim: Ha már csak úgy látszik hogy egymás mellé kell tenni és nagyítóval sherlockholmesozni a pixeleket, akkor nagy különbség nem lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Kashim
őstag
Így van, pont ez akartam írni. Szerencsére pár éve már Windows is skálázódik relatíve normálisan és ki lehet használni ezeket a monitorokat. (még mindig nem tökéletes és nem minden támogatja sajna, de halad a dolog)
Szóval a "minek ilyen felbontás ekkora képátlóra" elszólásokat olyanok követik el, akik sosem használtak még egymás mellett két eltérő pixel sűrűségű panelt és nem tudják elképzelni a különbséget. Lazán székben hátradőlve, szabad szemmel látható, hogy simább és olvashatóbb a kép. Sokkal szemkímélőbb és jobb élmény egy ilyen monitoron még a mezei böngészés is.
Persze ha valakinek ilyesmi nem jelent semmit, akkor egészségére és nézegessen 1080p-t 24-27"-en.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz Dr. Akula #15 üzenetére
Ha sok szöveget kell olvasni (pl. programozás), akkor egyáltalán nem pixelpazarlás. A kulcs, hogy nagyobb felbontásnál szebb betűket lehet renderelni, amelyek kevésbé fárasztják a szemet.
27" 5K felbontásról váltottam egy ugyanekkora 1440p-s képernyőre. Hidd el, egyből, ránézésre feltűnik a különbség, nem kell hozzá monitor tesztelő programot futtatni meg elővenni a nagyítót.De nyilván ha youtube-ot nézel vagy játszol, akkor tényleg nincs lényegi különbség.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
24"-re a fullHD is bőven elég, a többi felesleges pixelpazarlás. Telefonon se értem hogy 5-6"-re minek versenyt futni hogy 4K, WQHD vagy fHD a kijelző, sztem a 320x200 se tűnne fel senkinek. Nem azt mondom hogy nem kell a felbontás, mert dehogynem, csak legyen értelme is, ne csak az asztalfióknak gyártsuk a számokat, az "én apukám erősebb, bibi" szintű marketing miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
"23,7 hüvelyk és a 3840x2160 pixeles felbontás"
Az még nem jutott eszükbe hogy a felbontáshoz kéne képátló is hogy lássuk is azokat a pixeleket?
-
törölt tag
Ez az UltraFine 5K kijelző még mindig tetszik, és remélhetőleg sikerült javítani benne az előd hibáit (kapcsolódási gondok voltak vele, főleg erős Wi-Fi mellett).
Kár, hogy 5K monitorokból alig van választék. Ezt, és az Iiyama XB2779QQS-t ismerem csak.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nagyon jó lenne egy jóáras OLED monitor, 75Hz-el, 1080p felbontással, 27-es képátlóval és nem 300K-ért. 100-150 között azonnal venném
-
Tian66
senior tag
Kevés gari, kemény ár, igazi almás slágertermék...
-
1,07 milliárd szín egyszerre a képen
Egyszerre biztos nem, mert nincs annyi pixel
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Snoop-y
veterán
Akkor ehhez kepest milyen olcson vettem az iMac-et hiszen abban mar van egy "ilyen" monitor
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Spórolós topik
- EA Sports WRC '23
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Bemutatkozott a Realme 14x
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest