- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Huawei MatePad 11.5”S PaperMatte - papír, írószer
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED monitor topik
- iPad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Sokat gondolkodtam, hogy egy ennyi tévedést tartalmazó hsz-t megválaszoljak-e, teszek egy próbát.
"Milyen kaliberű programnál van értelme az lfs szerinti elhelyezésnek?": amelyiket egynél többen használnak az adott gépen.
"Ki vállal ebben a folyamatban SLA-t?": senki, pedig neked kellene.
"Ha elérhető a nyomtatvány belekerül a tárolóba is.": mikor?
"Ha nagy baj van a home-ba még mindig feltehető.": ha feltette a home-ba, akkor a többi varázslás értelmetlenné válik.
"Az automatikus frissítés elleni példáid windowsosak.": nyilvánvaló. az isc-dhcp, a freeradius, a debianos kernel marhaságai, mind-mind tipikus windowsos példák. gondolkodjunk már egy kicsit.
"Te hogy teríted a frissítéseket Windows": ezt nagyon egyszerűen megoldottam: nincs windows a környékemen. egy se. még a coa matricát is levakarom a gépről, nem fogok én szégyenkezni.
"Mellesleg a NAV oldaláról sem tudod leszedni a régebbi verziókat. Így ha hiba van, akkor ott is hiba van.": a régebbi verzió, amiről tudom, hogy működik, fent van a gépemen. nem akarom leszedni. majd ha a tapasztalat azt mutatja, hogy az új jó, felrakom. persze ha kilépünk az abevjava körből, akkor meg van régebbi verzió is, az apt cacheli a fájlokat. Szerintem nem csak az abevjava automatikus frissítése hiba, hanem általában az automatikus frissítés az.
"A nem rolling disztrókban az java nem frissül verzió szerint, csak biztonsági update-t kapnak.": ami sok esetben biztonsági downgrade.
"Te ilyen agresszív vagy a kollégáiddal?": ha valaki téved, és kijavítom, az mindig agresszívnek hisz és trollnak nevez. már régen nem érdekel."Miért lenne baj az automatikus frissítés. Részemről saját mirror van...": ugye érzed, hogyha te saját mirrort meg tesztrendszert meg hasonlókat üzemeltetsz, és ezzel kikerülöd az automatikus frissítések hátrányait (ja, ettől már nem is automatikus a frissítés), akkor te is tudod, hogy bajok lehetnek, és aki nem tart fenn erre infrastruktúrát, az időnként szívni fog. Tehát akkor te is tudod, hogy az automatikus frissítés rossz, csak kötözködsz, amikor én ezt hangosan is kimondom. q.e.d.
"Miből gondolod, hogy csak vidót nézek a gépemen? Meg hogy jön a tárgyhoz.": implikáció nem megy? általános alany probléma?
"Akik használják elégedettek. Ennek én örülök.". Most még. addigis hurrá.
-
bambano
titán
igen, az automatikus frissítés jó, ezt magyarázd meg azoknak, akiknek elvitte a gépét rákászni egy rossz víruskergető update, stb. stb. stb millió ilyen hír van a neten. ha már jáva, a jáva automatikus frissítésével se húztak le egy rakás szemetet a gépükre, akár az újabb, elődeinél nagyságrendekkel bugosabb jre-t, akár a mellé erőszakosan feltelepített oracle-s sz.rokat nézzük...
vagy magyarázd nekem (megmagyarázni nem fog menni), hogy nekem tényleg nagyon jó, hogy tegnap még ki tudtam tölteni abevjava-val egy bevallást, ma meg rátolt egy frissítést automatikusan és ettől a8-as méretben nyomtatott minden oldalt és vertem a fejem a falba, hogy semmivel nem lehet kinyomtatni. tudod, milyen remek dolog ilyenkor bátyust feltelefonálni, rábeszélni, hogy menjen már haza, szedje már elő az ócska xp-s notebookját és az általam átküldött xml-ből csináljon már pdf-et az ő abevjávájával, mert neki működik, pdf-et meg már én is tudok nyomtatni...
az én fizetésem egy programtól is függ jelentősen, amihez egy konkrét jdk verzió kell. ha valaki ezt lecseréli, lőttek a fizetésemnek. ennek megfelelően fogok rá reagálni (szétpofozom az agyát, ez biztos).
de emlegethetnék verzióváltástól lerohadó szolgáltatásokat, mert más lett a program neve (pl. dhcp-server->isc-dhcp-server), más lett a konfig formátuma (freeradius 1.x->freeradius 2.y), őrjöngő ügyfeleket, mert más lett az alapértelmezés (bind rekurzív feloldási engedély), megrohadó webes programokat (mert a firefoxban 8.0.1-után változtattak a js motoron), stb. stb.
ha te csak <>-s videót nézel a gépeddel, akkor neked jó az automatikus frissítés. ha komolyan dolgozol rajta, akkor nem.
szerk: még egy példa: majd te is hajkurászd a kocsikulcsodat, mert okos debian csomagolók kitalálták, hogy az ethernet firmware nem lehet benne a debianos kernelben... milyen remek ötlet ilyenkor automatikusan upgradelni, pláne rebootolni is hozzá.
-
bambano
titán
Az abevjava nem milyen???
én nem láttam mostanában olyan pc-t, amit többen használnának. ergo egy abevjava kaliberű programnál teljesen mindegy, hogy root rakja fel az lfs-nek megfelelő helyre, vagy az user nyit egy könyvtárat a home-ján belül és oda rakja fel. Ha a root rakja fel, akkor az usereknek várniuk kell rád, hogy csinálj frissítést, becsomagold az új verziót, legyen sávszélesség a szervered felé, ahonnan letöltheti, stb.olyan előfordulhat, hogy bugos a nyomtatvány, a nav az utolsó pillanatban ad ki javítást és azt kell alkalmazni. ebben az esetben te vállalod sla-val a rendelkezésreállást, hogy például egy könyvelőnek, akinek be kellene adnia éjfélig 5-10 vállalat mérlegét, időben odakerül a gépére a cucc? aligha.
ezzel szemben ha egyszer felrakta rendesen a saját home könyvtárába (nem egy nagy durranás), akkor az abevjava frissíti magát is, meg az űrlapokat is, és mivel van joga írni a diszkre, ezt végre is tudja hajtani.
melyik a jobb az egyszeri könyvelőnek? biztosan nem az, hogy megvár téged, míg hazaérsz a nyaralásból.
-
bambano
titán
"az irónia kedvéért laikusnak neveztem magam": az nem irónia volt, hanem comingout
"jön egy jelzés, hogy elérhető a frissítés, rákattintasz, frissít": a szerteszéjjel szórt frissítési rendszereknél vagy akkor jön frissítés, ha fut a program és az ellenőrzi magát, vagy akkor, ha csináltak hozzá service-t, ami nézi a frissítőszájtot.
debianon meg akkor is értesülsz a frissítésről, ha nem használtad a programot. egyébként azért nehéz a jáva példáján elmagyarázni, hogy miért jobb, mert a jáva egyébként rossz példa.
-
bambano
titán
az, hogy szerinted a win nem rosszabb, mint a linux, nem kicsit annak köszönhető, hogy az ms minden normális ötletet lenyúlt a linuxokból és a unixokból.
egyébként meg állj neki üzemeltetni sok gépet out of the box. nagyon gyorsan ki fog derülni, hogy melyik oprendszer van megcsinálva rendesen és melyik nem. és ez régebben még inkább jellemző volt.
-
bambano
titán
válasz
#40553216 #19 üzenetére
úgy látom, az a mítosz, hogy az automatikus frissítés jó, még mindig él az emberekben.
másrészt meg egy debianra nem felkészített programot félig-meddig debianizálni mérsékelten jó ötlet.
"minden egyes szutyok kis programnak a frissítésével magadnak kell foglalkoznod,": ugye elolvastad a topicot, ahol megbeszéltük, hogy az abevjava automatikusan frissíti magát, tehát nem kell vele foglalkoznod?
Új hozzászólás Aktív témák
- Crucial 240GB SSD eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest