Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Házimozi haladó szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
válasz
essexboy #150 üzenetére
Vagy definiálni kéne, hogy mi számít PC-nek. Az én megfogalmazásomban valami, aminek van nagy képernyője (mondjuk min. 13", az is csak a notebookok kedvéért), normális billentyűzete, és egere(?). Aztán lehet, hogy pár évtized múlva ezeket a perifériákat ugyan az a doboz fogja meghajtani, mint ami a telefonod is egyben, valami bluetooth szerűségen át... na akkor már értelmét vesztette a fogalom.
-
Inkább úgy mondanám hogy átalakult az erőegyensúly a PC világ és a mobil dolgok között. De szerintem mindig is lesz keresete a hagyományos PC-nek.
-
Dany007
veterán
válasz
trolglodita #147 üzenetére
Oh attól nem kell felni. Energia lesz igy vagy ugy. A szukseg nagy ur. A penz meg megnagyobb!
Amugy ezeknek az elbutult mobil gepeknek a vonzata a felhoszolgaltatasok sokasodasa, bovulese. Ami viszont sulyos energiaigenyu szerverkozpontokhoz vezet.
-
ddekany
veterán
Munkahelyi PC ott kezdődik, hogy Office dokumentumokat megbízhatóan csakis MS Office-al lehet megnyitni, kompromisszumnak elmegy a LibreOffice. Na de Google Docs... pfff. Na ne. Aztán nem tudom hogy a Google Docs és társai milyen sebességgel futnak egy mostani kis ARM-os cuccon, mert ezekkel a Webes csodákkal az asztali gépeimen is voltak nyögvenyelősen menő dolgok.
Volt még említve Raspberry Pi "szerűség"... Hát egy dupla árú szerűség az lehet hogy használható, de a Raspberry a kb 1998-as PII 350-et ostromló CPU sebességével (bár sok mindent átvesz a GPU, az akkor is harmatos) és fix 256M RAM-al nettopnak is igen bajosan alkalmas. Aztán később nyilván ezek gyorsabbak lesznek azonos áron, csak kérdés, hogy az alkalmazások addigra mennyivel fognak többet zabálni.
-
törölt tag
nekem eddig Dell szervízzel volt dolgom, 3-szor, de nagyon pozitív a tapasztalat. persze nem otthon: kétszer Kínában, egyszer Hong Kong-ban.
és hiába szánsz rá egy kis időt, utána az összes szervizelést végezheted magad, nekem pedig nem ez a munkám. eddigi tapasztalatok alapján ha valami nem megy, akkor telefon, és legkésőbb másnapra kijönnek, a helyszínen megoldják. fontos, hogy ilyen minőségű támogatás legyen hozzá, még a saját gépemnél sem adom nagyon lejjebb.
a Transzformer már egyfajta dokkolás. de én olyanról beszéltem inkább, hogy egy valamibe beleállítod, aminek van sokféle ki- és bemenete.nekem főeszköznek egy X301 jönne be, valami modern i5 procival, és megfelelő mennyiségű háttértárral, 1440x900-as kijelzővel
de még használtan is brutális ára van, pedig lassan kezd elavulni a hardvere is...
-
HENE
aktív tag
válasz
#16820480 #143 üzenetére
Olvasd el a logout bejegyzésemet. HP márkaszerviz. Na már csak ezért sem vennék soha brand-PC-t.
Én azért szánnék egy kis időt, azért a gépenként 50-60 ezer ft különbségért.
Ha dokkolod a Transfomert akkor mi értelme? (már ha csak az irodában használod)
Aminek én személy szerint örülnék az egy 13.3"-os könnyű, dokkolható noti, megfizethető áron. Annak számomra volna értelme a munkában. De nincs, csak a többihez képest irreális áron. Pedig kizárt hogy 2x annyiba kerülne az előállítása mint egy normál notnak.
A tabletet max. otthon böngészésre és e-book olvasásra tudnám elképzelni.
-
törölt tag
bocs, akkor félreértettem azt a mondatot
csak olyan sokan úgy állnak hozzá, hogy a laptop az ilyen 16-18-as monstrumokat jelenti...
igen, brand gép, HP vagy Dell. ez utóbbinál 3 év garanciát adnak. most otthon nem tudom, de az itteni irodában on-site garanciával vettük a Dell gépet, ami máris jól jött, mert valami nyűgje volt. alkatrészáron meg lehet olcsóbban venni, de a garanciát ott nem biztos, hogy tudod érvényesíŧeni, ha esetleg az adott bolt megszűnik, vagy akármi. ráadásul rengeteg energia elmegy a gép összevadászására (5 éve nem volt saját asztali gépem, nem tudom melyik hardver melyikkel megy, mit érdemes venni). egy brand gépnél nem csak arra vállalnak garanciát, hogy ha elromlik, akkor megcsinálják, hanem arra is, hogy kompatibilis legyen ömagával.
a linux jó dolog, itthon én is azt használom, de munkahelyen nem menne több okból sem: van néhány célszoftver, ami nem megy rajta túl jól, illetve a cég munkaköréből adódik, hogy kötelező a minőségi kínai nyelvi beviteli eszköz, ami linux alatt a béka sege alatt van sajos.
a Transformer 10"-os, de szeritem ez is elmegy már. oké, nem gépelnék rajta novellát, mert mégis kisebb a billentyűzete, de akármilyen tetszőleges táblára rá lehet kötni monitort (hdmi) és billentyűzetet (usb, bt), innentől pedig lehet rendesen használni. ezt mondjuk egy korrekt asztali dokkolóval megoldva nagyon kellemes kis eszköz lehet. én nagyon szívesen vennék egy ~8"-os táblát, ami mondjuk 400-500g körül van, legalább annyit tud, mint a mostani, és dokkolható. egy ilyen mellé nem is kéne 4"-os érintőképernyős telefon, inkább valami BB jellegű dolog.
-
HENE
aktív tag
A dzsunka PC arra utal, hogy a távol-keleten komoly gyárak helyett dzsunkákon szerelik össze a PC-ket.
Nem kell különösebben tapasztaltabb informatikusnak lenni. Én sem vagyok az, mégis összeraktam néhány éve egy gamer konfigot, pár hónapja pedig egy irodait meg egy HTPC-t. A gamert és a HTPC-t meg ráadásul én szereltem össze, azóta is működnek.
Nem valószínűleg olcsóbban, hanem biztos, hogy olcsóbban. Kb feléből, de csúcsgépnél akár a harmadából.
Support? Az vajon mi? Milyen support jár hozzá alapáron? Jótállás az jár. Beviszed, oszt megjavítják. Ez megy a non-brand PC-nél is. Ja felárért lehet mindenféle okosságot rendelni hozzá...
Brand PC-t többnyire a multik vesznek, mert nem érdekli őket az ár, meg a központosított közbeszerzésben. Ott meg általában horror áron vesznek elavult technikát.
-
Dany007
veterán
"Jó lehet, hogy ez egyesek szerint dzsunkaPC, de sokkal racionálisabb választás mint a brand. "
Én is így gondolom, de továbbra sem értem miért lenne ez dzsunkaPC? Egyáltalán mit jelent ez a szó?
Egy szakképzett, tapasztalt informatikus simán összeállít egy minőségileg és teljesítményben is megfelelő PC-t. Valószínűleg olcsóbban is, mintha brand gépet vesz az ember. Akkor nem értem mért kell ezt ilyen jelzőkkel illetni.
Nem értem mért jobb (supporton kívül) egy tucat PC-t megvásárolni, ahelyett, hogy a szükséges igényeknek megfelelően pontosan azt a PC-t összeállítani, amire ténylegesen szükség is van. -
sh4d0w
félisten
Szerintem mindegyik említett területnek bőven lehetnek personal computing vonatkozásai: nyilván a videkódolás és a játék egyértelmű, de még az sem elképzelhetetlen, hogy otthon renderelsz le bizonyos 3D-s objektumokat pl. saját amatőr filmedhez, működtetsz egy saját WP-/drupal-/joomla-blogot fórummal, esetleg chattel.
Egyikhez sem kell feltétlenül szerver, de a tablet/telefon nem birkózik meg vele.
-
HENE
aktív tag
válasz
#16820480 #134 üzenetére
Nem azt írtam, hogy legalább, hanem azt, hogy legfeljebb (max. szónak ez a jelentése
) 13.x-14" értelmes hordozásra.
Ez a 110+Áfa ár ez brand PC ár? Mert irodai munkára a feléből bőven össze lehet rakni egy jó minőségű, belépő szintű gépet. A garancia ott is jár, gondolom extra customer service nem kell, és az alkatrészek minősége lehet, hogy sokkal jobb mint amit egy belépő brand PC-énél kapsz. Jó lehet, hogy ez egyesek szerint dzsunkaPC, de sokkal racionálisabb választás mint a brand. (ugyanazért a pénzért jobbat, ugyanazt pedig olcsóbban megkapod)
Op rendszernek ott a Linux. (Nem, nem vagyok elvakult Linux hívő, a munkahelyemen én is windowst használok, de otthon a notimra win helyett feltettem az Ubuntut. Egyébként a munkahelyemen is bőven elég lenne valamilyen Linux disztro)
Lehet persze, hogy neked a munkához kell a Windows, ezt nem tudhatom, de azt igen, hogy a cégek többsége csak megszokásból használ azt. Mert pl a döntéshozók azt sem tudják, hogy mi az Linux.A Transfomernek mekkora képernyője? Nem azt mondom, hogy nem lehet alkalmanként arra használni, de nem kényelmes. Akkor meg minek erőltessük.
A nagy doboz meg relatív (mini-ITX szabvány)- és még mindig könnyebben javítható
Hol van 12.x-13.x-es tábla billentyűzettel? Ha lesz akkor az a laptopot kiválthatja. Én biztos nem szeretnék rajta egész nap (az irodában) dolgozni. -
törölt tag
válasz
Cyberpunk #135 üzenetére
hát, egy google docs vagy office web apps segítségével droidon is egész pofásan lehet azért tartalmat generálni. bár tényleg nem éri el egy MSO szintjét, de arra a legtöbb embernek nincs is szüksége.
egyébként meg egy Ubuntu for Android megoldással én kigyeznék szerintem -
Dany007
veterán
válasz
Cyberpunk #135 üzenetére
"hogy mennyiért lehet venni asztali gépet, mert kéne a cégbe: valahol 110+áfa volt a belépő szintű gép garanciával és operációs rendszerrel, monitor nélkül. nem olyan sokkal több egy Transformer"
Ahogy látod a cégbe, ebből következően munkára kellett volna neki a gép.
Tehát fölösleges minden alkalommal elsorolni, hogy facebookra meg youtube-ra tökéletes, amire egyértelmű, hogy nem arra kell
A lényeg azért ott van. Munkára csak kompromisszumokkal alkalmas. Kérdés az kinek éri meg mindez azokat a kompromisszumokat. -
Cyberpunk
félisten
-
törölt tag
mondjuk egy Asus Transformer azért nem olyan rossz tartalomgenerálásra sem. pont 1-2 hónapja néztem körül nagykereknél, hogy mennyiért lehet venni asztali gépet, mert kéne a cégbe: valahol 110+áfa volt a belépő szintű gép garanciával és operációs rendszerrel, monitor nélkül. nem olyan sokkal több egy Transformer, csak annál megspórolja az ember a kábelrengeteget, meg a nagy dobozt. alap dolgokra már most jó, ha még kicsit fejlesztik a rendszert és programokat, akkor alap feladatkra tökéletes. ráadásul könnyen hordozható, akár billentyűzet nélkül. még ha nincs igény a mobilitásra, akor meg egy ilyen Raspberry Pi jellegű cucc a monitorba építve, vagy mellette egy cigisdobozban. hangtalan, irodai munkára tökéletesen elég.
a másik véglet, amit mondasz, hogy hordozásra legaláb 13-14-es gép kell. szerintem inkább legfeljebb. a 14 még hordozható, ilyenem van, de kisebb utakra már el sem viszem a tablet mellé, mert nem olyan kényelmes. valahol 12-13" szerintem az ideális laptopban, és ezt még egy táblagép is tudná teljesíteni, csak remélhetőleg mondjuk 1kg körüli súllyal. -
ddekany
veterán
"Acer "AcerPower" nevű munkaállomásom van a cégnél. Ugyan olyan core2duo proci van benne, mint az otthoni gépemben. Múltkor pl beszart a tápegysége, jött a rendszergazda, szétkapta belerakott egy újat és dolgoztam tovább."
Próbáld meg ugyanezt bizonyos(?) Dell PC-knél... Normál szélességű ház, de direkt úgy van megcsinálva, hogy ne férjen be csak a saját csak enyhén szabványtalan kiterjedésű tápjuk (ami mellékesen extra kicsi magas hangon süvítő ventilátorral dolgozik, 2012-ben... no comment). Persze nekieshetsz flexxel. Avagy miért utálom a márkás gépeket. Még nem teljesen integrált, de már csak arról szól egyes cégeknek, hogy visszaéljenek vele.
-
MacCaine
őstag
Elég sokszor temették már a PC-t. Legalább annyiszor, ahány világvégét jósoltak. Idén a maja naptáras szöveg mellé itt a PC temető kinyilatkoztatás. Én asszem várakozó álláspontra helyezkedem mindkét kérdést illetően.
-
Dany007
veterán
De nem érted...
Épp azt magyarázzuk, hogy nem kell a júzernek szerelni. Nem kell hozzá értenie. Miért? Mert beviszi a szervizbe és ott majd megcsinálják.
Nem kell a júzernek legózni vele, mert a szervizes / rendszergazda megcsinálja.Igen band PC esetében is ugyan az a 775-ös proci van a 775-ös lapba, amiből 125 félét lehet kapni bármelyik számtechboltban. (most csak példa volt).
Nekem is egy ilyen Acer "AcerPower" nevű munkaállomásom van a cégnél. Ugyan olyan core2duo proci van benne, mint az otthoni gépemben. Múltkor pl beszart a tápegysége, jött a rendszergazda, szétkapta belerakott egy újat és dolgoztam tovább.Erre mondtam a példát, ha az iPad akksija szarik be, akkor nem tudsz leemelni a raktárról egy másikat, kihúzni - bedugni 2-3 csatlakozót és megy is tovább! Ez nem így megy egy tablet esetében.
És ez orbitális különbség a két platform között. Tönkremegy a gépe az egységsugarú júzernek mit csinál? Mind két esetben vajon mit csinál a hozzá nem értő ember? Hát elviszi szervizbe! A különbség annyi, hogy PC esetében lehet még ott helyben megjavítják / kicserélik. Táblagép esetében meg 3 hetet várnak mire megjön az egyedi alkatrész Kínából Taiwanból vagy kitudja honnan, 2-3-4 óra alatt beszerelik és kiszámlázzák a tablet újkori árát javítás címszó alatt. Te meg a szerelés idejére gép nélkül maradsz.
Hangsúlyozom mégegyszer. Nem arról beszélek, hogy a júzer maga szereli meg! Ez csak egy opció. Arról volt, hogy a júzer elviszi a szervizbe. Mindkét platform esetében. A különbség viszont innen kezdődik.
-
Tikakukac
titán
Mennyi "dzsunka" PC van az otthoni lakásokban? Szerintem nem sok, sőt még annál is kevesebb. Céges környezetben annál inkább. Ott meg van rá support, alkatrész stb.
Tehát igen, mivel otthon ha van PC az legózott gép, így no perc alatt meg is lesz csinálva relatív olcsón.ddekany: Fogyasztói társadalom célja amit csinálnak, vegyed folyamatosan az újat, így pár év alatt sokszorosát elvered gépre, amennyit akartál volna
-
ddekany
veterán
Én teljesen értem miért van igényt az integrálásra... Csak ettől még nekem ez nem jó, hogy megszűnik a legó-PC, és majd szívok az egybe-fosokkal és a extra profittal amit be akarnak rajtam kaszírozni, amiért egy olyan kisebbséghez tartozok, akinek nem csak Net/Word-re kell a PC.
-
floatr
veterán
Akkor tőled is kérdezem: ha egy józsinéni gépet akar venni, mert azt mondták neki, hogy az a jó, akkor mit vesz, hol és hogyan? Nem fogja végigtúrni 20 üzlet alkatrészkatalógusát, hogy óccsóért összetákoljon egy fullextrás gámer vasat, ami viszi a krájzis 3-at is, hanem vesz egy összerakottat a szakboltban, vagy a hiperben. Nem azt mondom, hogy csúcstechnikához jut, hanem azt, hogy annak is elkérik az árát, akárcsak egy hasonló kategóriás laposnak, és azokat szereltetni sem annyira nagyszerű dolog.
Attól meg sztem tekintsünk el, hogy ki szerint mi a dzsunka -- számomra a saját tákolmány az, bármennyire is tudományosan van összeválogatva.
-
ddekany
veterán
Azért ilyet, hogy nem-márákás-PC == dzsukna ne mondjál... Márkás PC-ben pont állati gagyi alkatrészek tudnak lenni (ha nem úgy hogy bekrepálós, akkor hangos), mi sajátnál van némi befolyásod efelett.
Mellékesen nekem azért para a legó-PC elmúlása (ha lesz ilyen), mert onnantól kezdve még kevesebb kontroll lesz a kezemben. Teszem azt én háklis vagyok a zajra. Vagy a monitorra... Most még nagy nehezen össze tudom válogatni ami kell nekem. De ha minden egyben lesz... Talán lesz valami, nagyon luxus kategóriában, ami azt tudja amire vágytam, de arany áron. Míg mondjuk egy értelmes hűtő ma dob 10e-t a gép árán, ami semmi.
-
floatr
veterán
válasz
Tikakukac #122 üzenetére
Ha brand pécében szarik be az alaplap, akkor az lesz raktáron a márkaszervizben? Megint a dzsunkát hasonlítgatod hozzá, amit te szerelsz. Akkor már inkább jobban passzol a konzolos téma, bár ott meg jóval kisebb a választék, mint tablet esetében.
Igen legózni egyszerűbb alkatrészekkel, ha van aki ért hozzá. De nem értenek hozzá, erről beszélek már mióta. Sőt az oprencerhez sem értenek, de még egy nyomorult szoftvert sem tudnak telepíteni, nemhogy eszközöket. Ezért mondom h az ideális megoldás a készre gyártott eszköz. Aztán lehet mindenki másnak pécé, aki ért hozzá, meg akinek igazán arra van szüksége, de minek erőltetni egy ennyire elszállt paradigmát, amikor a zemberek utálják.
-
ddekany
veterán
válasz
Tikakukac #122 üzenetére
Amúgy pont emiatt is elfajulhat abba az irányba a világ (na nem most, hanem mondjuk 30 év múlva), hogy a készüléked csak egy buta konzol. Ha bekrepál, mivel nem akarsz kivenni 1 hét betegszabadságot, veszel egy újat szaré-hugyé és kész. (Ez már persze most is így van, ha valahol komoly pénzekről van szó. Házilag nem javítható készülék megy a gariba, majd ha visszajött eladod...) A fő szopás persze gépcserénél, hogy át kell valahogy varázsolni az adatokat/beállításokat/telepített alkalmazásokat az új gépre. Viszont egy buta terminálnál (marketing nevén: felhő) ez nem áll fenn, szóval... Tényleg eldobható.
-
Tikakukac
titán
Egy átlagos ember számára ha garin kívül kell bármilyen mobil cuccot szervizeltetni, az szopás. Asztali PC full moduláris, jóformán minden alkatrésze cserélhető 10 percen belül a legkisebb zugi PC boltban is. Noti alaplapot ki tart raktáron? A legtöbbet nem is lehet beszerezni, még fővárosi nagy boltok sem tudnak vele mit kezdeni. Marad a bontók vadászása. A dvd olvasó jó példa, esetleg még ram és vinyó. Ez a 3 alaktrész még viszonylag könnyen cserélhető. Mi van ha behal a panel? alaplap? vagy bármi más? Jobb esetben hetekig nem lesz géped, még jobb esetben lesz pénzed másikra, mert egy lapcsere nem lesz meg 35k alatt. És ha kimegy a videokártya akkor sem 2 kattintás lesz a csere, hanem noti szétbont, alaplap kiszed és vársz az új alaplapra, ami vagy van, vagy nincs.
Ha az átlagot vesszük, akkor igenis szívás az összes mobil cucc ilyen téren. -
floatr
veterán
De éppen ez a bökkenő, hogy magadból indulsz ki, na. Te megszereled, ha rájössz h mi a gond, de aki nem ért hozzá -- és azt azért lássad h ezek vannak többen -- az szépen viszi a szervizbe, és ott aztán ugyanúgy ketyeg a munkadíj, mintha bármi mást szerelnének. Ha beszart a dvd, akkor egy laposban is ugyanúgy kicserélik max egy félóra alatt.
De kár ezen vitázni, mert meg sem próbálod kívülről nézni a problémát. A monitort is azért hoztam fel, mert azt is egy az egyben cseréled, nem tranyókat/kondikat forrasztgatsz át benne, ami kipurcant, bár szervizben azzal is csak ezt csinálnák. Értsd meg: egy átlagos műveltségű ember számára ez komplikált, hát még ha ennél is egyszerűbb lélek. Nem véletlenül van bődületes piaca a konzoloknak, pedig pécén is lehet játszani, csak az jóval komplikáltabb hétköznapi szemmel.
(#118) sh4d0w ezekre azért ne fogadj. Adatbázisokat már készítik az ARM alapú rendszerekre. Nyilván nem tenyérgépre, bár pár év, és a százmagos proci megeszi reggelire az olapot is
Videóra ott vannak a GPU-k, amik egyre mókásabb dolgokat tudnak, ami még asztali gépeken is ritka volt pár éve.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Tigerclaw #28 üzenetére
Pont az általad megemlített vízió okozná a PC vesztét. Ha ezt az utat követné a PC, szembetalálná magát az ARM-mal - márpedig az ARM egyelőre jobbnak tűnik fogyasztás és fizikai méret terén.
Nem, a PC jövője pontosan az, hogy vannak dolgok, amelyeket soha nem fogsz megcsinálni tableten/okostelefonon: renderelni, videót kódolni, adatbázisokat üzemeltetni, az ARM-hoz képest brutális teljesítményt igénylő játékokkal játszani, vállalati hálózatokat managelni/felügyelni, szervereket üzemeltetni.
-
HENE
aktív tag
Ne mondjátok már, hogy tableten ugyanolyan kényelmesen lehet megírni akár egy levelet, vagy pláne egy hosszabb dokumentumot összeállítani, komolyabb táblázatot kezelni. Ez ugyanis a tartalom előállítás. Persze lehet, csak akkor kell hozzá billentyűzet, monitor. És akkor ott a kérdés, irodai munkára miért venne bárki is egy egyszerű asztali gép helyett 2x-3x annyiba kerülő tabletet vagy notit. Az irodai munka során legtöbbször nincs igény a mobilitásra. Dolgozó bemegy, ott használja, majd hazamegy. Általában nem kell hazavinnie magával az eszközt. Persze van egy csoport, aki utazik, meg otthon is dolgozik, annak ok a notebook. Nálam a noti alsó határa a 12.5" volt. Alatta már kicsi (netbook ezért is kizárt). rendszeres hordozáshoz meg 13.x vagy max 14", amit értelmesnek tartok (ez szigorúan csak vélemény).
Persze van ésszerű felhasználási köre a tableteknek is, de munkára (tartalom előállításra) még mindig az asztali gép és notebook való.
-
törölt tag
válasz
#16820480 #114 üzenetére
dokkoló/hdmi kábel, és máris a 100+ centis tévén élvezheted a képet, vagy a monitorodon, vagy projektoron, vagy akárhol.
vagy nem, bár nem tudom hogy azóta javították e de valamelyik tegrával volt nem is olyan régen, hogy szoftveresen limitálva volt a hdmi kimenet valami alacsony felbontásra, így hiába tudtad összekötni nem tudott fullhd felbontásban hajtani kompatibilis megjelenítőt... azt tudom hogy volt belőle gubanc, de hogy azóta javították e nem tudom
-
törölt tag
válasz
fordfairlane #93 üzenetére
gyanítom, hogy azért (is) döntöttek emellett a megoldás mellett, mert a win8/woa licenszdíjak magasabbak, mint a wp7, és így többet kereshetnek rajta, mintha tableten is wp7 lenne.
ddekany: itt szerintem az a kritikus pont, hogy egy tableten nem tudsz igazán tabletre fejleszteni. amíg az asztali rendszereknél megvan a lehetőséged, hogy megírod a kódot, és az adott rendszeren önmaga (vagy más) alá lefordítod, addig ez tableten jelenleg nem megy. viszont ha egyszer lehetséges lesz, akkor már önállóan is életképes eszköz lesz.
djculture: dokkoló/hdmi kábel, és máris a 100+ centis tévén élvezheted a képet, vagy a monitorodon, vagy projektoron, vagy akárhol.
-
djculture
félisten
válasz
#16820480 #43 üzenetére
Tökmindegy hova emelkedik attól még a kijelző miniatűr. Lehet benne 256 magos proci is 128 giga rammal meg gondolat vezérelt android os ha a kijelzőn elolvasni valamit nagyítóval lehet. Tablet az meg már normálisabb találmány de agyon van árazva a tudásához képest. Ráadásul műanyag fs az egész. Ha nem vigyáz rá az ember ezerrel, kb olyan mintha az árát a kukába dobná.
-
Tikakukac
titán
Ha még hozott alkatrészt számolok, akkor is többe fog kerülni a noti/telefon/tablet. Munkadíj a kulcsszó. Mert egy asztaliban 5 perc alatt vidkártyát cserélek, notiban ennyi idő alatt kiszedem a csavarokat az aljából és óvatosan elkezdem kibontani az alaplapot. Saját gépem 3-szor lett atomjaira szedve. De 1 óra kell a procihoz való eljutásig, és még 1 óra összerakásig. És még nem beszéltem a nem szerelőbarát gépekről. Tesóm netbookjához nőgyógyász diploma kellett.
Árban meg sehol sem vagyunk, a mobil cuccokhoz sokszoros ár dukál, legtöbb esetben meg nem is lehet az elemet cserélni, csak egyben mondjuk alaplapostól vagy mással egybeöntve. A kolléga szerintem valami másra gondolhat, vagy nem értem
-
Dany007
veterán
Ember!
Ne akard már nekem bemagyarázni, hogy egy PC-t is ugyanolyan nehéz, komplikált és drága szervizelni, mint egy tabletet. Nehogymár
2 éve decemberben beszart a tápegységem. Még aznap este megbeszéltem egy üzletet a hardveraprón. Másnap délelőtt megvettem kemény 10 ezer forintért az új tápegységet, és délre már újra működött a gépem. De ha annyira se hozzáértő az ember, hogy kicseréljen egy tápegységet, akkor beviszi a legközelebbi számtechboltba és jobb esetben még ott helyben belerakják az újat, szintén ilyen 10-15k-s áron. De rosszabb esetben is másnapra készen van.
Ha az iPad akksija szarik be akkor mit csinálsz? Hova viszed? Veszel bele új akksit?
Jobb esetben ha még garanciális, akkor bevizsgálás után három héten belül cseréli kis. Rosszabb esetben, ha már nem garanciális akkor vehetsz egy újat. Vagy rendelnek hozzá új akksit, esetleg a szerviz ki is cseréli, de akkor lehet drágábban jössz ki, mintha vennél egy újat.
Hány meg hány olyan írás található csak itt a logout-on, amikor a kedves vevő 3-4-5 hetet várt a garanciális szervizre! (laptop esetében).
Szóval, én elhiszem, hogy akadhat nehezen diagnosztizálható probléma PC esetében is, de azért az valljuk be, hogy a problémák többsége gyorsan orvosolható. Anélkül, hogy a teljes gép árát újra rá kéne költeni.
Ja, de hogy válaszoljak is...
"Ha elromlik a monitorod, akkor mit csinálsz vele?"
Mondjuk veszek egy másikat a hardveraprón kemény 6000 forintért. Mert azért azt talán te is elismered, hogy egy monitort kicserélni - átdugni két kábelt - egyszerűbb, mint egy tablet vagy laptop kijelzőjét cserélni! De igen, akár szervizbe is lehet vinni. Ahol általában 1-2 nap alatt megcsinálják, cserélik és így tovább... -
HENE
aktív tag
Mitől is dzsunka PC az, amit én raktam össze? (és itt most nem énen van a hangsúly,mert csak válogattam, a szerelést az üzlet csinálta) Ja hogy nem brand PC... Dzsunka PC alatt a Tesco és hasonló helyeken kapható tényleg silány minőségű PC-t értem. Szerintem mondjuk egy Gigabyte alkatrészekre épülő PC van olyan minőségű mint bármelyik brand PC gyártó gépe. (és fele annyiba kerül)
Brand PC-nél a nevet (és esetleg a dizájnt fizeted meg) de nem a minőséget.
Az én esetemben a perifériák megvoltak, így arra nem kellett költeni.
Az itthoni monitorom egy 100Hz-es 19"-os MAG CRT monitor. Szerintem van vagy 10 éves. Tökéletesen működik és nem cserélném el LCD-re. (a munkahelyemen van két 19"-os LCD, isteni a kettőn dolgozni, de a képminőség sehol nincs, a CRT-hez)
-
floatr
veterán
Egy dzsunka PC-t hasonlítgatsz össze egy valamennyire márkás laptoppal. Ráadásul ilyenkor előszeretettel felejtik ki az árból a kijelzőt.
Egyrészt ez már lassan netbook kategória, másrészt meg egy hasonló tudású márkás konfig -- bármennyire is furcsának tűnik -- bele fog annyiba kerülni, mint egy lapos. Amennyi különbséget meg esetleg találnál köztük, az eltörpül a laptop előnyei mellett. Biztos vannak üdítő kivételek is, de én nemrég kénytelen voltam ezt a konzekvenciát levonni az általános felhozatalból. -
Brutális eb
addikt
Szerintem lassan a mcrosoftnak van vége ha nem hajlandók meghallgatni a tömegeket.
-
HENE
aktív tag
Laptoppal kapcsolatban tudok nyilatkozni. Ott egy alaplapcsere 75k forint volt egy pár éve. (logout oldalamon olvashatsz róla). Egy pc-nél akár a negyedéből, ötödéből megúszhatod. VGA csere akár még olcsóbban.
Egy barátomnak van egy Macbookja. Elromlott, valami alkatrészt kellet cserélni benne. Olyan árat mondtak, hogy inkább vett 200k-ért egy Asust és azóta Ubuntu használ. (informatikus, munkához kell, Windows nevét ki sem ejti). Valami filléres összegért megrendelte Kinából az alkatrészt, és megoldotta javítást is. Lehet, hogy az Apple nem jó példa, mert sokkal drágább a konkurensekhez képest, de a javítás biztos nem éri. (szerintem a vásárlás sem
) De nem akarok flamelni...
-
floatr
veterán
Ha elromlik a monitorod, akkor mit csinálsz vele? Egy laikus mit csinálna, ha egy nap elsötétül egy elkuffantott szoftverfrissítésnek köszönhetően? Vinné a monitort szervizbe, vagy mi?
Nekem is volt már olyan tapasztalatom, hogy valami nem stimmelt a géppel, és gőzöm sem volt mi, sőt máig nem tudom h mi okozta. Először megdöglött a vinyó -> kábel + hdd csere, aztán úgy tűnt, hogy a videokártya, majd a dvd, aztán a memóriával gyűlt meg a bajom, és akkor kezdtem el gyanakodni arra, hogy vagy a táp, vagy az alaplap egy fos -- kizárásos alapon. Egy szervizes ismerősöm közben folyamatosan hümmögött, és max annyit tudott tenni, hogy néha adott egy-két alkatrészt próbálgatni, de ő sem tudott volna mit kezdeni vele -- ismerős híján egy tippelgetős szervizes szépen fejt volna folyamatosan. Egy ismerősöm hasonlóképpen járt, ráadásul egy "profi" céggel. Én is meg voltam őrülve, hát képzelheted h egy laikus számára ez milyen lehet.
Ráadásul a laikus számára a probléma, mint említettem, ott kezdődik, hogy mit kell venni, mit kell telepíteni, hogy kell összerakni, stb... emiatt első körben inkább vesznek laptopot egyre gyakrabban. Ha nem dzsunka PC-t vennél, akkor az is benne van annyiban, mint egy lapos, de a laptop ellen szól még most is maga szoftvere, az előtelepített win, aminek a kezelése egy laikus számára pilótajogsis. Ezeknek a javítgatása mind kemény pénzekbe kerül, cserélgetni meg max az fog bármit is, aki ért is hozzá. A magam részéről belefáradtam ebbe is, és bevallom h elhaladt mellettem ez a dolog is, mert nem foglalkoztam vele, és lassan az alapoktól kéne újra összeszedni az infókat, ha egy épkézláb maszek PC-t akarnék összerakni. Áhh... pótolhatatlan az idő, amit erre veszteget el az ember.
Én kifejezetten örülök h ebbe az irányba fejlődünk, és csak a részletekkel kapcsolatban találok kivetnivalót.(#104) blackrulz ki cseréli ki? Egy átlagos ember kizárt... ráadásul épp arról beszélek h diagnosztizálni sem könnyű. Akkor meg ugyanott vagy vele, mint egy komplett eszközzel.
-
törölt tag
annyi igazság van benne hogy az asztali gép vs tabletre igaz. elfüstöl a lap kicseréled, behal a memó cseréled, meghal a háttértár cseréled. stb. egy tabletnél amit cserélni lehet az a kijelző, talán ha úgy van szerelve akkor az érintőfelület, az alaplap és az aksi. ergó ha valami besül véletlenül, akkor teljes alaplap csere (mivel lényegében minden rá van integrálva), és ez a notiknál se szokott kevésbe fájni. persze ha valaki ért hozzá és tudja mit csinál lehet vele kísérletezni hogy az adott alkatrészt cseréljék (mint notiknál a gpu vagy cpu is egy megfelelő eszközzel cserélhető)
ettől függetlenül szép lassan már értelmes áron lehet hozzájutni ma is egy új készülékhez (100 k alá is bemászik egy-egy), és valszeg ez a tendencia ugyanígy folytatódik majd, tehát normális minőségű, árazású, tudású készülékek fognak kijönni, ahogy még csitul egy kört a hype meg az újdonság ereje.
-
Fecow
aktív tag
Erre sajnos nem tudok konkrétan válaszolni nem dolgozok Apple szervizben, és ilyen jellegű tapasztalatom sincs. Én arra gondolok, hogy ugyan az lehet a szituáció, mint a mobiltelefonoknál. Ami javítható azt javítják, ami nem éri meg a javítási költségeket figyelembe véve azt a cserélik. Pc-nél sem tudsz mindent javítani pláne nem 10-15 ezres kerettel.
-
Dany007
veterán
De épp erről beszélek én is. Aki nem ért hozzá nem fogja otthon barkácsolni a gépét. De elviheti szerelőhöz. Érted? Eszembe nem volt arra célozni, hogy majd mindenki megcsinálja magának otthon. Megveszi a komplett PC-t, aztán ha gond van elviszi a szervizbe, kicserélteti, megjavíttatja amit akar...
De ha elromlik az iPad-od hova viszed?(ha már nincs garancia)
-
floatr
veterán
válasz
philoxenia #94 üzenetére
Akkor azt is nézd meg, hogy ki az akinek valóban szüksége van a modularitásra. Hétköznapi embereket ez inkább zavar, mert azt sem tudja mire van szüksége, mit hova kell dugni. Egy tablet meg annyira véregyszerű, ráadásul menő is. Sokkal kisebb a képességbeli szórása is, mint a pécének általában, így azt is lehet tudni, hogy veszel egy ipadot, oszt megy rajta minden jól.
Mondjuk az másik kérdés, hogy meddig marad képben a dolog. Egy átlagos szórakoztatóelektronikai bizbasz sok évig marad a felhasználónál -- ld pl konzolok esetében ez jelenleg már 6-7 évnél tart -- míg egy tablet várható élettartama (ami alatt az avulását értem, nem a működőképességét) ~2 év. Az egyetlen visszatartó erő nagyjából ez, hogy évente duplázódik a teljesítmény, és az újabb alkalmazások építenek is erre. 2 év és a drága bizbasz egy kacattá avanzsál, és tán még használtként sem lehet igazán elpasszolni. Ehhez kicsit drága móka, bár ha keresnék havi 8-9e eurót pár országgal odébb, akkor nem igazán lenne tétel egy 500 eurós kütyü. -
ddekany
veterán
Úgy is mondhattam volna, hogy PC fontosabb a civilizáció működéséhez (belátható időn belül), mint az okostelefon és a tablet együtt. Szóval én gyanítom hogy itt leginkább az lesz a tendencia, hogy egyre több embernek lesz PC-je (ideértendő a notebook is persze) mellett okos telefonja és tabletje (és konzolja). Nyilván, emiatt valamivel kevesebb PC lesz... de én nem hiszem, hogy brutálisan kevesebb. Egyre több kütyü/koponya, ez az üzlet...
-
törölt tag
"Szerintem az a gond, hogy te a tartalom előállítást, kevered a professzionalistással "
nem feltétlenül. de az elkészült tartalom számomra megfelelő minőségű kell legyen. ezért nem olvasom józsika infóblogját és nem nézek kamerás felvételeket youtube-on. a ph se fog záros határidőn belül átállni tabletre hogy onnan írjanak cikkeket, bár ma-n van/volt szerk aki telón véste a híreket az is tény.akkor módosítom úgy hogy számodra is megfelelő legyen: tartalom készítésre megfelelő lehet, csak számomra nem igazán értékelhető minőségben, és inkább otthoni hobbi szintű szórakozásra szolgál amit a közösségi oldalakon megoszthatsz. jelenleg. hogy a jövő mit hoz az megint más kérdés.
nem feltétlenül neked:
de pl amíg legalább a frissítés mizériák nem oldódnak meg a droid kapcsán, és egy 100+k-s készülék esetében is a gyártók "jóindulatán" vagy rosszabb esetben a közösség leleményességén múlik hogy megkapjuk az új verziót, addig a szememben a tablet nem más mint egy drága, sok mindenre használható, de leginkább gadget kategóriás játékszer.
ha dokkolható lesz két digitális videókimenettel fullhd-ban kiterjesztett asztal formájában, ha bill egér kombóval is kényelmesen használható mint asztali környezet, ha a frissítések gördülékenyek lesznek, ha a hw kihasználása optimálisabb lesz (nem csak azért jönnek magtenger procik és graf alrendszerek hogy jól nézzen ki a specben hanem oprendszer és app formájában is támogatják és kihasználják) akkor tényleg van létjogosultsága széles körben. addig játékszer, meg fb, hírolvasó, videózó, játszadozó izé
-
Tigerclaw
nagyúr
Ha én rajzolgatnék ujjal a kijelzőn én se nevezném tartalom előállításnak, de ha egy festő, vagy rajz művész tenné, abszolút az lenne. Azt se kell elfelejteni, hogy használhatnak kapacitív tollat is. Lehet hogy nem a legideálisabb eszköz, de megfelelő szoftverrel egy művész biztos csodákra lenne képes ezzel is. Emellett lehet szöveget szerkeszteni, táblázatokat, diagramokat, prezentációkat készíteni, sőt képeket, filmeket editálni egész jól. Természetesen nem tableten fogják megvágni a következő star wars filmet, ahogy a doktori disszertációt se ezen fogja összeállítani a többség, de azért a többség az asztali PC-n se végez ilyeneket.
Persze ettől még nem akarok ösztönözni senkit arra, hogy dobja ki az ablakon a PC-jét, mert itt a tablet, ami mindenre jó.
-
Fecow
aktív tag
Sejtettem, hogy ez kiforgatható lesz, de már lejárt a szerk. idő mire rájöttem.
Nem az lényeg, hogy a gazdagok játékszere, hanem az, hogy a vesződés a szereléssel sokszor nem éri meg sem anyagilag, sem időben, a termékek életciklusa miatt.
Sajnos nem tudunk számokat, hogy hányan berhelik házilag a gépeket, de a statisztikákba a komplett gép eladásokat veszik bele, és meglepődnék, ha ezzel megegyező nagyságú lenne a barkácsoló.Ez már nagyon off szerintem, úgyhogy nem is megyek inkább mélyebben bele.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ilyesmire is, de például arra is, hogy lehet videokártyád másik gyártótól, mint alaplapod, azon belül lehet százféle kiépítettségű stb.... a memóriamennyiséggel játszhatsz, a memóriák sebességével, a kijelzők között pedig ismét százféle áll rendelkezésre. Akár ugyanolyan kiépítettséggel is lehet olcsóbb és drágább géped... ki van ez találva...
-
fordfairlane
veterán
17 év után 1 döntéssel megváltoztatni alapjaitól az egész rendszert úgy, hogy esély sincs a fokozatosságra, szerintem nem egy bölcs döntés.
Senki nem kötelezte a Microsoftot, hogy egy hibrid tablet-asztali PC-rendszert hozzanak ki. Dönthettek volna másképp is, például úgy, ahogy döntöttek az okostelefon platformjukat illetően, vagy ahogy az Apple döntött a tabletplatformját illetően, azaz egy mobil, testre szabott platform a hordozható, kisfogyasztású eszközökbe. A WP7-nek is alakulgat már a szoftverkínálata, dönthettek volna amellett, a Win8 meg lehetett volna egy továbbfejlesztett Win7 az ismert, és bevált aero desktoppal, és megmaradt volna asztalon, meg a notebookokon.
-
Dany007
veterán
válasz
philoxenia #84 üzenetére
Netbookra sőt a notebookra is valamennyire. Elég sok integrált cucc van bennük, amik ha elszállnak nincs mód cserére. Vagy csak nagyon drágán.
"fő mozgató a PC-nél, hanem a modulárisság... Ezerféle konfigot állíthatsz össze ugyanannyiért..."
Ezt kifejthetnéd bővebben. Mi előny van abban, hogy ezerféle konfig ugyanolyan áron? Mondjuk én eléggé beszűkülten gondolkozom
De valami olyasmit mond ez nekem, hogy pl ha letöltős gép kell, akkor pakolhatok bele sok HDD-t kis VGA-t és az ár marad u.a. Vagy ha takarékos gép kell, akkor vehetek bele takarékosabb procit, integrált VGA-t stb... Ilyesmire gondoltál? -
fordfairlane
veterán
Éppolyan súlytalannak látszik, mint a wp7 a nokia összes kampányával együtt.
Egyszerűen le vannak maradva. Azt nem merném biztosan kijelenteni, hogy végzetesen, de valahogy olyan érzésem van, hogy ott a Microsoftnál ugyan látják a trendeket, de nincsenek képben, mik az igények, valójában mi mozgatja a piacot.
-
Dany007
veterán
"Ez a szerelgetősdi egy réteg igény, már a desktop PC korszakban is a tehetősebb, de nem gépszerelgetésnek élő emberek inkább 2-3 évente lecserélték kompletten a gépet. "
Ja bocs, szóval akkor ez csak a felső tízezer játékszere? Akik megtehetik, hogy mondjuk kétévente kicseréljék egy új generációra az eszközt? Ez azért kicsit túlzó szerintem. Egy hétköznapi cég nem teheti meg, hogy 2 évente lecserélje a gépparkját. Nemhogy az átlag magánember!
"Ez a szerelgetősdi egy réteg igény"
Amúgy ez a réteg egy igen nagy réteg ám! És itt most nem arra gondolok, hogy a kovács pista majd nekiáll szerelni. De elvinni eltudja a szerelőhöz aki megcsinálja és újabb 1-2 évig gond nélkül megy majd. Tehát ne értsd félre, nem az egyéni legózást hoztam ki előnyként. Hanem a szerelhetőséget.
Gondolj csak bele. Megveszed az 5 éves Ford mondeót, majd 1,5 év múlva tönkremegy benne valami. Akkor mit csinálsz? Kicseréled, veszel egy 2012-es típust? Nyilván nem.
"Egy SoC-ot tartalmazó gépnél pláne mit cserélsz ki?"
Hát épp ezt mondom
Dobhatod ki a fenébe. Senki nem fogja neked azt "megszerelni".
-
Fecow
aktív tag
A tartalom előállítás pont itt az elutasítók hozták fel, hogy lehetlen tableten, olvass vissza, ezt cáfoltam meg egy találomra kiválasztott példával, hogy ez most pont iPades és rajzolós program volt az mellékes.
Ez a szerelgetősdi egy réteg igény, már a desktop PC korszakban is a tehetősebb, de nem gépszerelgetésnek élő emberek inkább 2-3 évente lecserélték kompletten a gépet. Egyszerűen nincs rá tömeges igény. Egy SoC-ot tartalmazó gépnél pláne mit cserélsz ki?
(#82) blackrulz:
Szerintem az a gond, hogy te a tartalom előállítást, kevered a professzionalistással (ami bizonyos esetekben túllihegett). Nekem pl az a kép tetszik pedig nem többszázezres wacom cuccokkal csinálták, és csak két perc alatt össze skiccelte. Szerintem ez tartalom, mert feltöltheti a képet akárhova ahol emberek megnézhetik, adott esetben felhasználhatják. Nézd meg a youtube-ot, milliós meg tízmilliós nézettsége van kézikamerás videofelvételeknek, amik videóstúdiók dollár százezres költségvetésű videóit hagyják maguk mögött. Pont erről szól a közösségi média, hogy már vannak elég rugalmas, gyors, könnyen hozzáférhető, kezelhető eszközeink, nem kell megfelelni a vaskalapos öregrókák módszerének, az elit professzionalitásának, mégis pár perc alatt valaki tömegek számára előállíthat tartalmat."A pc is attól lett olyan elterjedt, hogy a szoftvereken keresztül rugalmasan alakítható különböző feladatok hatékony elvégzésére."
csak továbbfűzve erre az elkezdett programot és szálat... pont hogy nem csak sw függő a dolog, hanem hw kell alá. digitábla, toll, ÉS szoftver. ahogy a zenéhez is midi cuccok legalább...
Nem a PC illetve az informatika a szoftvertől lett ász, ezt tartom, hogy speciális területen használnak még céleszközöket, az nem ennek mond ellent, csak azt mondja, hogy nem mindent lehet (még?) szoftveresen megoldani.Azt elfogadom, hogy akinek ez a munkája és időre dolgozik, bizonyos kritériumokat szabnak meg, annak jobb egy wacom tábla meg egy high end pc, azt is elfogadom, hogy aki stúdió felvételeket csinál annak is jobb. Azt is elfogadom, hogy olvasni kényelmesebb tableten, mint Pc-n. De azt nem fogadom el, hogy általánosságban tableten lehetetlen tartalmat előállítani, és a vita ebből indult.
-
Dany007
veterán
Ez megint egy jó példája mire is használja a mai "újgazdag" ember az iPad-et.
Amúgy valami olyan mobil eszköz kéne, ami hasonlóan mindenes, mint a PC. Mondjuk otthon valami dokkolóra rákötni, ami kiküdné a képet a tévére. Plusz van előtte billentyűzet egér is. Tehát, hogy legyen széleskörű felhasználhatóság. Persze kérdés, ha valaki közben tévét akarna nézni, akkor mivan? Ergo külön kijelző kéne.
Persze mindezt úgy, hogy ne kelljen kétévente komplett új eszközparkot beszerezni, hogy az ember lépést tudjon tartani az eseményekkel. Mert jelenleg ott tartunk, hogy lassan már minden szokásunkhoz, minden szobához, minden tevékenységhez lesz külön eszköz.
-
HENE
aktív tag
Egyetértek. Ugyanaz a helyzet mint a bővíthetőség/fejlesztés kérdésében.
Én csak azt írtam, hogy maximum akkor lehet esélyük. Biztos, hogy el fognak terjedni ezek mobileszközök (okostelefonok, tabletek), mert olyanok is megveszik akiknek fogalmuk sincs, hogy mire használják. Kolléganőm karácsonyra kért a párjától egy iPad 2-t, de itt bent a winrar használata (kicsomagolás funkció) is gondot okoz neki. Akkor miről beszélünk?
(otthon arra használja az iPadet - elmondása szerint - hogy a lányával videotelefonál a szomszéd szobából. Viszont szép a cucc.)
-
törölt tag
"(#73) blackrulz Nincs "és", neked kéne igazolnod, hogy az nem tartalom előállítás, eddig ez nem sikerült. Kár volt bele szólnod, ennyi."
a szórakoztatás (a linkelt program kb annyira való kb...) milyen tartalom előállítás? teljesen más elképzelésünk van a tartalomról mint olyanról... ipadra van hangszeres idétlenkedés, még együttes is alakult köré valami demó kapcsán. attól az a zörej tartalom? jah csak nem szívesen fogyasztja az ember...
"A pc is attól lett olyan elterjedt, hogy a szoftvereken keresztül rugalmasan alakítható különböző feladatok hatékony elvégzésére."
csak továbbfűzve erre az elkezdett programot és szálat... pont hogy nem csak sw függő a dolog, hanem hw kell alá. digitábla, toll, ÉS szoftver. ahogy a zenéhez is midi cuccok legalább...
kissé félreértettél szerintem, a jövő szerintem is ebben van, ahogy ezt már leírtam, de egyelőre még igencsak kezdetleges a történet, de tény hogy ahogy terjednek kiszorítják előbb az átlag userektől, aztán akár az egységsugarú irodai környezetből a mai értelemben vett pc vonalat.
de azért azt mondani hogy bárki a linkelt (egyébként a többi hasonló programhoz képest minőségi és jól használható) appot tartalom készítésre használhatná... bár ha otthon a gyerek rajzol az apuka meg feldobja fb-re akkor a másik fb sugarú user számára ez akár még tartalomnak is csúfolható, de azért a komoly tartalom szolgáltatók számára ezek semmiféle alternatívát nem fognak jelenteni.
a tablet fogyasztásra van, nem előállításra tartalom téren. hogy ez változni fog az biztos, de nagyon lassan...
-
Dany007
veterán
Oké, de akkor most mi értelme felhozni érvként a tartalom szolgáltatást / előállítást? Oké, ha ennyire sarkítva nézzük akkor az iPad is képes rá. Lehet szép képeket rajzolgatni. Oké.
De ez most akkor mért is előny? Hol is előny?
Ettől még érdemben marad ugyan az a tartalom fogyasztós eszköz, mint azelőtt. Egy szép rajzos progitól nem lesz jobb, mindegy minek nevezzük.Egyébként épp az iPad és az IOS az ami nem túl rugalmas alakíthatóság, szoftverek szempontjából.
Egyébként PC-nél még mindig van lehetőség egy mocskosul olcsó konfigot összeraknod, majd ha később esetleg szükséged lesz teljesítményre bővítheted! Vehetsz bele több ramot, gyorsabb procit, erősebb VGA-t. Sőt 5-6 év alatt szépen lassan akár ki is cserélheted az egészet. Mindezt úgy, hogy végig ugyan azt az OS-t használod alatta.
Jó példa erre apám iPhone 3G-je. Szegénynek már alig van valami értelmes program, amit Appstore-ból letudna tölteni. Mert vagy nem engedi - mert ugye nem kompatibilis - vagy elfut ugyan, de a gyenge vas miatt széjjel akadja magát a telefon. Mi a megoldás? Dobd ki és vegyél újat. Vegyél iPhone 4-et. Azon már fut minden, ami az AppStore-ból letölthető. De valószínűleg két év múlva már az is kevés lesz... Látod már mire célzok?
Az én otthoni PC-m most lesz 5 éves! Egyedül VGA-t kéne cserélnem benne és máris "naprakész" lenne. De ha keveslem, veszek bele másik procit azt kész.
Mondom én , nagy ára van annak a bizonyos egyszerűségnek és mobilitásnak amit a tabletek adnak. -
Fecow
aktív tag
"egy darab zsírkréta is tartalom előállító eszköz"
Pont ez a lényeg, hogy egy eszköz, a tablet is és a PC is. Egy eszközt pedig arra használsz amire csak tudod. A pc is attól lett olyan elterjedt, hogy a szoftvereken keresztül rugalmasan alakítható különböző feladatok hatékony elvégzésére. Ugyanilyen a tablet is, illetve megfűszerezve annyival, hogy behozott egy csomó eddig PC-vel el nem érhető, vagy nehezen elérhető dolgot is.(#73) blackrulz Nincs "és", neked kéne igazolnod, hogy az nem tartalom előállítás, eddig ez nem sikerült. Kár volt bele szólnod, ennyi.
(#79) Goose-T: Jaj ezt már ne, miért PC-vel körfűrészelsz? Ez már tisztára csapkodás, hogy a másikat rosszabb színben tüntessük fel a drága PC-vel szemben, amit el akarnak venni a gonoszok. [link]
-
Dany007
veterán
És mi a helyzet a szerelhetőséggel, javíthatósággal?
Mert azért ha a PC-ben valami elszáll, max leviszem a szomszéd szervizbe, kicserélik átszerelik ha én magam nem vagyok rá képes és nincs ismerősöm aki ezt gratis megcsinálná és csak az anyagárat kellene fizetnem.Na de ha egy tabletben elszáll valami? Urambocsá' az egy év garancia lejárta után? Akkor mi van? Az ilyen kütyüknél már a legtöbb esetben többe kerülne az új alkatrész rendelés + szerelés, mintha venne egy újat az ember. Jobbára egyetlen panelből + egy kijelzőből áll.
Tehát ez sem utolsó szempont, ha elromlik valami akkor dobhatod a kukába. Vagy irdatlan pénzért talán meglehet javítani.[ Módosította: philoxenia ]
-
fordfairlane
veterán
Miután az MS gyakorlatilag kimaradt a táblagép és okostelefon piac robbanásszerű növekedéséből, vicces olvasni ezeket a nagy megvilágosodásokat.
-
törölt tag
igazából talán még csak nem is az ár az elsődleges, hanem a további kompatibilitás. el kéne már azt érni szép lassan, hogy legalább a gyártó 2-3 év támogatást vállaljon az adott felületre, hogy legalább a saját cuccaival kompatibilis marad... a dokkolók pl laposokhoz se voltak ennyire radikálisan drágák, nem hiszem hogy a jövőben ez változna. viszont ha a legalább az azonos termékvonalban azonos csatik lennének, annak már örülni lehetne... hogy mindenki egyre álljon rá arra már gondolni se merek
-
HENE
aktív tag
Ezek szerintem jellemzők, nem kritériumok.
Szerintem hosszabb távon billentyű, egér, monitor, az ami legjobban megmaradhat. (méret és platform változhat, Mici nénit nem érinti)A dokkoló jó dolog, csak megint az a kérdés, hogy hogyan alakul az ára egy full fapad géphez. Ami most 50k körül van. Nem hiszem, hogy a 2x-t kifizetik majd. De ha nagyon lemegy a tabletek ára és dokkolóval sem fog sokkal többe kerülni, akkor lesz esélye ezen a területen is.
-
tuser
aktív tag
PC = Personal Computer > Személyi számítógép.
Ezt többféleképp értelmezhetjük, viszont úgy vélem ki lehet jelenteni hogy az architektúrához, fizikai mérethez, megjelenéséhez vajmi kevés köze van.
A felhős marhulás inkább terminál/NC ( Network Computer ) kategória.
Szubjektív véleményem szerint így elsőre a "PC" :
- Szabadon választható felhasználás ( OS, programok, interfészek, ... )
- "Értelmes" beviteli eszközök ( tasztatúra a minimum)
- Saját adattár
- Helyben futó alkalmazások
- ... -
Fecow
aktív tag
-
Dany007
veterán
Egyetértek előttem szólóval.
Rossz példa. Mármint a rajzolgatás a tableten. Azért ezt mégsem nevezném igazi tartalom előállításnak...A másik témában meg persze, egyetértünk. Az a nagy különbség, hogy szuperszámítógép nem elérhető az átlagember számára. A Radeon meg nem csoda. Nem kell egyből a legdurvábbat figyelembe venni. Ezért is írtam, hogy 300-500x-os. Az a bizonyos Radeon amelyik 4,5TF teljesítményre képes ~ 1000x gyorsabb, mint az A5X.
De egy mezei GTX460-is ~ 100x gyorsabb nála és az már bagóért kapható a hardveraprón is.
Sőt lehet megkockáztatom, hogy egy ilyen VGA-val szerelt PC-t is kilehet hozni annyiból, mint amennyibe az új iPad kerül.Sőt, ma már simán összeraksz egy akkora kis HTPC-t ami elfér egy LCD-tv mögött rögzítve. Vagy asztaliként DvD lejátszó mellett. Két kábel kihúz és már viheted is. Persze ez még mindig nem olyan mobilitásra szánt eszköz, mint egy tablet. Ehhez kétség sem fér.
De szerintem a legnagyobb gond még mindig az, hogy az emberek nagyrészének fogalma sincs róla, hogy pontosan mire is van szüksége. Mire fogja ténylegesen használni. Csak megveszi, mert most épp ez az aktuális hype.
Rengeteg ismerősöm van - rokonok is - akik a pár évvel ezelőtti nagy laptop - netbook hype idején vettek notit maguknak. Miközben az a gép azóta se hagyta el a szobájuk íróasztalát. Csak vettek hozzá egeret meg usb-s billentyűzetet. -
Bici
félisten
Nem olvastam el az egész topikot, de arra már írt valaki szakvéleményt, hogy mitől PC a PC?
Attól, hogy ott virít egy nagy doboz az aztal alatt?
Vagy attól, hogy x86-os proci van benne és ennek megfelelő programok futtatására alkalmas?
Vagy attól, hogy egérrel és billentyűzettek kezeljük és normális méretű a monitor?Az első variáció felőlem kihalhat, ha kisebb méretben is legalább annyira megbízható lesz.
A másodikra is megoldás a technika fejlődése? lásd: Win8 ARM változat, vagy cloud, stb.
A harmadik pedig csak dokkoló kérdése.Inenntől kezdve szerintem legfeljebb átalakulásról beszélhetünk.
-
-
Fecow
aktív tag
válasz
Cyberpunk #61 üzenetére
Oh elnézést, legközelebb elküldöm a hsz-em lektoráltatni, hogy átlépi-e az államilag megszabott humor küszöböt.
Miért PC-re sok embernek van szüksége?
Nekem ez nem épp tartalom fogyasztásnak tűnik, de biztos jobban igazad van.(#64) Dany007:
Nyilván sarkítok, de ugyanazokat az eszközöket használtam amivel te éltél. Fogtam egy drágább gépet, ami többet fogyaszt, nagyobb, kevésbé mobil, stb stb. Abban megállapodhatunk, hogy ugyanezek a relációk fennállnak a radeon csoda és a A5X között is, igaz talán mérsékeltebb arányokkal. -
Dany007
veterán
Nagyon sarkítasz.
Szuperszámítógépre nincs pénze az átlagembernek. Az átlag "külföldinek" sincsen. Ellenben egy "mezei" PCI-E-s videókártyát már bárki megtud venni.
Arra próbáltam célozni - ha nem lett volna egyértelmű - , hogy ha én úgyakarom, akkor bemegyek egy számtechboltba és veszek olyan VGA-t ami mondjuk 100x-500x erősebb a mostani legkomolyabb mobil chipeknél.
Szuperszámítógépet nyilván nem fogok így venni. Amúgy egy szuperszámítógépnél ez a PFlops nem a VGA teljesítménye és nem egyetlen egy CPU teljesítménye.
Amiről meg én beszélek az a mezei vásárló számára is elérhető és egyetlen CPU / GPU-ról van szó. nem 10000 összekötve, mint egy szuperszámítógépben. -
Hogy ez egy milyen okos ember...
-
Narxis
nagyúr
Ugyanmár elég sokan csinálják.
De éppen ebből kifolyólag cégektől fog utoljára kikopni a PC, ott azért bérszámfejtés, leltározás, SAP minden PC-n megy és amikor még arra se adnak pénzt, hogy XP-ről átírják a használt programokat Win 7-re vagy IE6-ot cseréljék 9-re akkor az lesz az utolsó, hogy androidra megírják. Én nem tagadom, látok rá esélyt, hogy előbb vagy utóbb tableten vagy valami érintőképernyős terminálon dolgozzanak emberek a'la Star Trek, de az nem mostanában lesz.
Meg lehet nézni hogy boldogulnak a MÁV-os kalauzok a Motorola Defy-vel. Azt kapták jegyleolvasáshoz, youtube-on van is fent videó. Link
-
HENE
aktív tag
Konkrétan milyen hatékonyságra és milyen "háttéreseményre" gondolsz? Főleg, ahol a nincs rendszergazda, mert kis cég?
Nem tudom, te hol dolgozol, de nálunk ez úgy működik (pedig elég nagy szervezet), hogy ha bármilyen hiba van, akkor megjelenik 2 db ! informatikus az irodában, majd bután néznek. Szóval itt nincs központilag manage-elve a dolog.
A múltkor a kolléganőmnek volt valami nyűgje, 3 csávó izzadt a gép felett, szóltam nekik, hogy ha nekik nem sikerül, akkor szóljanak nyugodtan. Láttad volna azt a 3 szempárt.
Pedig nem vagyok rendszergazda.Szóval még mindig nem tudom, hogy a kkv-nál, ahol tényleg csak alap munkára használják a gépet, oda minek MS. Természetesen vannak az MSnek baromi jó dolgai, és olyan összehangolt rendszert lehet építeni, hogy az zseniális. Csak erre a felhasználóknak nincs igényük, mert nem is értik, hogy miért jó.
-
anulu
félisten
2. bekezdésedre: eszedbe sem jut, hogy a megszokás mellett még a hatékonyság is előnyt jelenthet? vannak olyan kinyilatkoztatások, amikre tíz körömmel ugrok, ez azok közé tartozik...
persze. Micikének tökmindegy, hogy melyik rendszeren tart 30 percig egy doksit összerakni, csak az nem, hogy ha valami összh*nnya magát a háttérben, akkor mennyire lehet pl központilag manage-elve rendberakni.
-
HENE
aktív tag
Egy ideig még én sem temetném a PC-t. Irodai környezetben szerintem igen is van létjogosultsága. Egy tablet vagy okostelefon nem tudja kiváltani. Ezek inkább "tartalomfogyasztásra" alkalmasak, a "tartalom-előállításra" korlátozottan. Ott a PC és a notebookok még mindig előnyt élveznek. És amíg egy komplett, irodai gépet megkapsz 100k körül, addig egy használható,minőségi notebook ennek 1,5-2szerese. Ahol pedig nincs szükség a mobilitásra ott nyugodtan maradhat a PC. A világ arra tart, hogy egyre nagyobb a számítógépet használó, irodai dolgozók aránya. Így ez a felvevő közeg továbbra is megmarad (sőt bővülhet), még ha consumer kategóriában csökkent is az eladás.
Ezekre a feladatokra természetesen elegendők a kisebb (jelenleg akár az alap) teljesítményű PC-k is. A Microsoftot jelenleg - legalábbis Magyarországon - a megszokás tartja életben, operációs rendszer = MS Windows, irodai program = MS Office. Aki viszont nem játszik (márpedig munkahelyen nem ez a cél), annak szerintem felesleges a Windows. Én például ésszerű alternatívának látom a közszférában a Windows helyett a Linuxot, akár egy saját kormányzati disztróval is.
Szóval szerintem PC marad, a Windows nem tűnik el, de csökken.
-
törölt tag
válasz
Cyberpunk #50 üzenetére
hát, az új OSX-ben már alapból onnan lehet csak. egyelőre még kikapcsolható. egyelőre. a metrós cuccokat is úgy tudom már csak marketből lehet telepíteni win8-ban, és ugye a következő verzióban gyaníthatóan ott is még jobban előtérbe kerül a metró, tehát ott is marketből telepítés lesz az elsődleges. bizonos szempontból nem olyan nagy baj, mert így jobban lehet az átlagember számára ellenőrizni a malware terjedését.
én értem, hogy ez a te hobbid, de szerintem ez is olyanná fog válni, mint filmes fényképezés, vagy a bakelit lemezes zenehallgatás, és a többi. megöli egy olyan technológia, ami kényelmesebb, egyszerűbb, és visszább szorul a piacról.
-
Cyberpunk
félisten
válasz
Tigerclaw #51 üzenetére
Ja értem. Kicsit más világ, próbáld ki egy virtuális géppel előtte. Ami nem ugyanaz, de mégis adhat némi ismertséget előtte.
A höbölgésem meg arra irányult, hogy az ember aki MAC gépet vesz általában nem csak a kinézete miatt teszi ezt, mert egy millió ízlésesen kinéző egybe gép PC és HTPC van a piacon. Hanem a rendszer miatt.
Jó ez nem mindig helytálló, mert hoztak már hozzám frissen vásárolt MBA-t, hogy tegyek rá valami Win-t. Mert az OSX-el nem tudnak mit kezdeni. -
-
Cyberpunk
félisten
válasz
#16820480 #46 üzenetére
"(app store felé terelés, csak onnan telepíthetsz, stb)"
Hát ha e felé haladunk én annak nem tudok örülni valahogy. Lehet rám mondani hogy maradi vagyok, de én nem szeretném ezt.
Lehet vicces, de én magam építem bütykölöm a gépem, ez is egy hobbi. Ha ez bekövetkezne, hogy az ilyen egybe gépek/tabletek kiszorítanák a normál PC-t az szomorú lenne.
-
Tigerclaw
nagyúr
Te igen, de az emberek 98%-ának nincs igénye az erős hardverre. (persze csak kb/sacc, hasraütésre) Gondolom neked is inkább munkára kell az erős gép, nem azért, hogy benchmarkokat vagy krájziszt futtass rajta.
Őszintén szólva az átlagember informatikai tudása továbbra is a béka feneke alatt van. A felnőttek nagy része nem tudja, hogy milyen gép kellene neki, hogy az mire jó és mit hogy kell használni. Ha a helyi boltosnak az az érdeke, hogy PC-t adjon el, akkor azt fogja kínálni és inkább ez lesz az, ami lassíthajta a PC-k térvesztését. Viszont számolni tud az átlagember is és a drága erős cpu-t, videokártyát már ő se veszi meg. Ezeknek a PC komponenseknek hanyatlik a piaca és amint "eltűnik" az utolsó CPU a boltokból, az APU-k miatt, a videokártya piac össze fog zuhanni, hiszen a gamer vagy professzionális szegmens nem fogja kitermelni a hiányzó mainstream szegmens nyereségét. 1 gyártó mondjuk valószínűleg marad, de szerintem csak a profi kártyákra fognak összpontosítani a munkaállomásokra és a szupercomputerekre..
-
Dany007
veterán
Ja, ráadásul nem is akármilyen net! És még így sem tökéletes. Lag van. Full HD felbontás nem mindig. És így tovább.
De csak példának, hoztam, hogy a legerősebbnek mondott jelenlegi mobil GPU az A5x 32GF, az új Radeon meg 4,5TF...És azért a Giga meg a Tera között elég nagy a különbség.
-
floatr
veterán
Egyre kevesebb az az ember, akinek erre valóban szüksége van.
(#36) Dany007 szerintem meg az a borzasztó, hogy ez eddig tartott, hogy végre egyszerűsödik a dolog. Hála a jóégnek, hogy végre itt tartunk, hogy egy szórakoztatóipari eszközt vesz az ember a szórakozásra, nem pedig egy asztali betonkeverőt, amit csak jogosítvánnyal lehet érdemben használni. A teljesítmény is érdekes kérdés, mert egyre kevésbé fontos, ellenben a hordozhatóság/fogyasztás egyre inkább.
(#41) Narxis ki csinálja magának a bevallást, már úgy őszintén? Aki szakmájából fakadóan ért hozzá, pár merész laikus... valaki még? Rengeteg embernek a hivatal/munkahely megcsinálja, mások meg inkább adnak érte 5-10 eft-ot, mint hogy otthon szőrözzenek vele. De nem adok neki sokat, hogy legyen egy androidos verzió is nemsokára tabletre optimalizálva
(#48) Dany007 mire használod? Most komolyan. Még valósághűbb grafikai élmény? Én még emlékszem rá, hogy a nyomorult spectrum is mekkora játékélmény volt, mert akkor fontos volt az ötlet.
-
törölt tag
válasz
Cyberpunk #37 üzenetére
nem az ARM-nak kell támogatni az x86-os utasításkészletet, fordíŧva sem megy. hanem ARM-ra is meg kell írni normálisan a programokat. a legacy programokat a jelenlegi asztali OS-ek is kukázni fogják előbb utóbb (app store felé terelés, csak onnan telepíthetsz, stb).
a vállalat pedig nem feltétlen tabletre cserél majd, hanem mondjuk egy saját felhőre, ami egy néhány száz magos szerveren fut, az emberek meg kapnak ilyen chromebook jellegű cuccokat a csatlakozáshoz. ez még esélyesebb azért. -
törölt tag
azért nézd meg, hogy mennyit fejlődött csak az elmúlt 2-3-4 évben a telefonok hardvere. sokszorosára nőtt a teljesítmény, nem csak néhány tíz százalékkal emelkedett. nem tudom meddig lehet ilyen formában fokozni, de ha így fejlődik a piac, akkor azért érdekesen alakulnak majd az elkövetkező évek.
főleg a céltudatosan bizonyos dolgokra készített hardver miatt. fullHD-t mióta tud lejátszani a géped? és a telefonod? -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
#16820480 #33 üzenetére
Igen, ez a lényeg. Nálam is ott van az asztal alatt (mert csak ott fér el) a hatmagos gép, 4GB rammal, GTX460 gpu-val, de a következő gépem valószínűleg egy mac mini lesz, mobil gépnek meg a jelenlegi tablet. Nem vonzódok a mac OS-hez, sőt sosem használtam még, de a mac mini nagyon tetszik. Maximum teszek rá windows-t is ha nem jön be az új OS.
-
Cyberpunk
félisten
válasz
#16820480 #33 üzenetére
Amíg ARM architektúra nem tudja kezelni az X86-os utasítás készleteket nem váltja ki. Hozzá teszem jelenleg. Ha minőségi komoly felhasználási területre is alkalmas programokat írnak rájuk, akkor lehet róla szó. De a vállalati érában kétlem hogy tabletre cserélnék le teszem mondjuk az SMT beültetőgép PC-jét.
-
Dany007
veterán
Azért szomorú mert leegyszerűsödik minden. Most ez igen hülyén hangzik, mert az egyszerűség jó. De nem mindig. Mert ha olyan összetételben beszélek a dologról, hogy az az ember, aki képes megvenni egy komplett PC-t mondjuk 120 ezerért és csak facebook-ra képes ezt használni, na az ember igencsak "egyszerű".
Szóval azért mondom, hogy sajnos, mert ezek a PC-k még ma is a legszéleskörűbben felhasználható műszaki berendezések. Egyetlen hátránya a mobilitás hiánya. Plusz itt azért nem árt ha az ember valamilyen szinten ért is hozzá egy kicsit. Az sem szörnyű ha nem ért, majd beletanul.Az egyszerűsödésnek egy átellenes hibája, hogy a termékek eléggé specifikusak. Ahogy korábban is írtam csak korlátozottan használható. Nem véletlenül van már ma is sok olyan ember, akinek van okostelefonja, tabletje, notebook-ja és esetleg még asztali PC-je is. Vegyél meg mindent, mindenből a céleszközt. Mikor ott van egy eszköz ami mindent tud. Csak épp nem mobilis. El kell gondolkozni, van e rá akkora szükség egy meglévő okostelefon mellett.
Plusz a teljesítményháború újrakezdődik.
A PC eljutott már egy bizonyos szintig az évtizedek során. Most ezt kezdi majdnem elölről a telefon és a tablet.
Pont a napokban olvastam, hogy az új ipadbe szánt A5X 32GFlops számítási teljesítményre képes. Pár nappal később olvastam, hogy az új Radeon 7000 akárhányas várhatóan 4,5TeraFlops számításra lesz képes! Tehát orbitális különbségekről van szó a mobil és az asztali PC vonalon. Persze tudom, hogy méret és fogyasztásban is van majdnem ekkora különbség. -
törölt tag
kisütöd, ráülsz, tönkremegy, ráesik a csillár, átmegy rajta egy kamion: alapvetően mi veszhet el? amire ezt ténylegesen kihozzák ÉS értelme is lesz feltenni, addigra valószínűleg a telepített softokkal együtt az adataid is a felhőben lesznek. egy telefon memóriájában még a fényképek tárolása is necces lenne (családi összes), picassa, vagy más, ubinak pl ott a one, 5gb adatot dobálhatsz fel. a telón úgyse tárol az ember filmeket nagy számmal, az átlag usernek meg mi van a gépén? képek, minimál zene max, meg pár családi videó.
bár én alapvetően nem szeretem a felhős történeteket, de pl picasa és flickr oldalra is kitoltam a sajátokat, tuti ami biztos alapon. és ez csak fejlődni fog. telefont cserélsz, telepíted az appot, onnentól visszakaphatok a programokat, kezelőfelületet, adatokat, ahogy voltak.
én se azt mondtam hogy ez így holnap ki fog jönni, sőt igazából se a netcsomagok se a felhős tárolás nem jár még ott hogy erre tömegek cuppanjanak rá, de én pl nem sírnék alapvetően egy ilyen megoldás miatt. továbbá azt se mondom hogy pont így lesz ahogy most leírtam. ez egy irány ami szerintem erre kéne hogy tartson. aztán persze lehet hogy nem
bejövő hívásra bt füles?
minden megoldható
-
Cyberpunk
félisten
Blablabla soha sem fog vége lenni a PC-nek. Van akit kiszolgál egy tablet például, mert csak böngészik, vagy éppen FB, kis email azt annyi. Nekik jó lehet egy ilyen, de a másik tábornak meg nem elég.
-
floatr
veterán
De ez miért szomorú?
Erre kell a jóskapistinek az asztali gép, ami ezek szerint tökfeleslegessé vált. Erre gondolták azt a gyártók, hogy a netbook a megoldás, de amögé nem tudtak ekkora hype-ot tenni.(#30) Narxis nekem az asztali gép lassan 5 éves lesz. Korábban max 3 évenként cserélgettem, de már baromira untam, és már most is mindenhol fáj, amikor a cserebere ötlete előjön. Pedig érik, mert kezd eldögleni...
Érdemi szüksége a családnak nem igazán van, hogy az asztalon ott hegesszenek 50 decibellel, és szívja a port magába, bár alkalmanként egy-két dokumentálási kényszer már előjött. Mire használják...? Net, netes játék, fáccse... lassan már egy chromebook funkcionalitása is elég lennede egy épkézláb tablettán már egész jó játékok is elszaladgálnak, de akkor megint miről is beszélünk. Nálunk eléggé vége a PC-korszaknak, és az a gyanúm, hogy ez egyre több családban így lesz, de sok munkahely esetében is egyre kevesebb igény van egy asztali porszívóra. Az egyedüli korlátja egyelőre még a további térnyerésnek az árképzése.
-
Narxis
nagyúr
Már megint ez a szélsőségekben gondolkodás... Senki nem dobja ki a PC-jét ha már van, csak nem költ rá annyit mint korábban(ez a kapitalizmus rákfenéje, ha nincs 150%-os növekedés akkor már kongatják a vészharangot) vagy egyáltalán nem költ rá hanem vesz egy tabletet és/vagy egy okostelefont mert neki az is elég, a régi gépével együtt. A konzolokról akkor még nem is beszéltünk. Rengeteg konkurenciája lett a PC-nek cirka 10 év alatt, de ettől még nem fog eltűnni csak egy kicsit átalakul.
-
Pocok256
veterán
Meglepődve vettem észre, hogy Ray Ozzie pont egy mobil alkalmazásokat fejlesztő céget alapított 2 hónapja cocomo néven. Kigondolta volna, hogy ezek után ezt fogja nyilatkozni
-
Tigerclaw
nagyúr
Jó lenne már egy rivális az iPad-iOS párosnak, de kicsit szkeptikus vagyok abban, hogy a windows 8 lesz az. Eleve több évvel le vannak maradva és amikor az első W8-as tabletek piacra kerülnek az Apple már túl van 3 nagyon sikeres generáción, ami nagyon nagy szó, ha hozzávesszük a 2. gen nagy sajtót kapott komoly problémáit. Ráadásul a Metro UI nagyon megosztja az embereket. Vagy bejön neki, vagy pedig nagyon nem. Kár hogy nem vitték tovább egyik alternatív tablet OS-t sem, amik az android mellett megjelentek. Az szintén döntő tényezőnek tűnik a sikerességben, hogy van-e komoly tartalomszolgáltatás a készülék mellé. Az Amazonnak ebben nagy előnye van, de egyrészt nyitnia kellene a világ felé, másrészt az android őt is hátráltatni fogja, ha nem vesz fel egy nagyobb fejlesztő teamet, aki rendbe teszi, optimalizálja az OS-t a saját készülékükre. (nekik is csak 1 készülékre kell optimalizálni jelenleg, ami nagy előny)
A PC (Personal Computer) világ szerintem akkor élhet tovább, ha felhagynak a többszáz wattos videokártyák, a millió magos cpu-k és kilowattos tápok építésével és inkább az alacsonyabb fogyasztás, kisebb méret felé indulnak. Ha nem teszik, akkor a notebookok, tabletek és játékkonzolok lefedik az egyéni igényeket és a PC munkaállomássá válik. (persze erre is van igény, de csak a jelenlegi PC állomány töredéke lesz) Talán nem holnap lesz, se holnapután, de 5-10 éven belül sokminden meg fog változni.
-
danih
veterán
Szerintem a posztíró butafonon a netkapcsolat nélküli, sms-ezős-telefonálós telókat értette
(#24) floatr: ezért is mondom... Szerinted hányan kapnának instant szívrohamot, ha mondjuk kiderülne, hogy holnaptól nem tudják leírni sehova, hol ebédeltek, vagy hogy mekkorát szart a kis bodri kutya, vagy eltörött a műköröm? Hova írhatnának filozofikusnak szánt, de iszonyat sekélyes státuszaikat?
-
Bici
félisten
A FB megy buta telefonról is.
A cikkhez:
Vegyes érzéseim vannak a cikkben leírt tendenciával kapcsolatban. Egyrészt jó, hogy pár lájkolás, meg engri bördz játékért nem vesznek / használnak 100+ Wattot fogyasztó gépet az emberek. Másrészt pedig ez a PC árak növekedéséhez fog vezetni hosszabb távon.
-
ddekany
veterán
"Jelenleg az okostelefonok uralják az IT-piacot, melyek mellé mind inkább felzárkóznak a táblagépek."
Mit jelent, hogy uralják a piacot?
Amúgy csak ennyit kell átgondolni: Mi lenne ha hirtelen valami varázslat folytán eltűnne az összes PC, és mi lenne ha hirtelen mindenkinek buta-telefonná változna az okostelefonja és eltűnne a tabletje. Azt hiszen nem vitás, melyik termékcsoport nélkül könnyebb élni...
-
Gabcseee
tag
"a Win8 (szerintem) jelen formájában bukásra van ítélve"
+1
igen azért , mert az Android mára az olcsóbb telefon készülékeken is olyan széleskörű és magas minőségű szolgáltatásokat nyújt, még az ingyenes alkalmazás piactéren is, amely teljesen feleslegessé teszi egy új , ráadásul fizetős és zárt rendszer "megszokását" különösen annak fényében hogy az WOA esetében ARM-mel szerelt mobil készülékeken totálisan elfelejthetjük a visszafele való kompatibilitást, PC-n pedig trükközni kell még azzal is hogy a régi , megszokott Asztalt és Start Menüt láthassuk.
Telefon szegmensben tehát eleve kihullott a Win8 , 99%-os Andoid penetráció mellett, Tablet szegmensben pedig olyan izmos ellenfelekkel kell számolnia mint a most megjelent iPad3 , amellyel szemben szintén gyakorlatilag esélytelen.
PC-n meg hát... khm... ha jól emlékszen eredetileg pont arról volt szó, hogy a Win8 minden készüléken pontosan ugyanolyan lessz, és nem arról hogy ARM-on ilyen kemény és szigorú megkötések jönnek. Így a Win8 tényleg eláshatja magát. Még ki sem jött, de már most , előre tele van vele a hócipőm.
-
tuser
aktív tag
válasz
#56573440 #10 üzenetére
Jó poén, techdemo, ... de valahogy idegenkednék tőle.
Most ha pulcsiban kisülök a telefonom csatiján, max az döglik ki, számok megvannak másutt is. Ha taknyol egyet, vagy ráesik a csillár ( rokonnal megtörtént
) a laposra, kis szerencsével a kiszedett winyóról még lementhetők az adatok, de amúgy is van backup. Ha a földön álló gépre vágja ki az ajtót ( haver P1 esete nyitott CD tálcával ) a tesó/großmutti/... adat nem vész el, cserélhető alkatrészek.
Viszont ha ezt a kis sz@rt ( átlaguser ) "leeszi" ( ráborul a fél tányér ) húslevessel, vagy nyáron az ablak elkapja ( titkárnő rulez ) és zakózik egy szépet, esetleg ... akkor hogy is bányássza ki a számokat, maileket, doksikat, ... ?
+1 Épp matatsz a mütyűrön és hívnak, kitolja 8.1 -ben max hangerőn ?
-
student
őstag
én is pont ezen gondolkodtam, ebbe reménykedek hogy a végső verzioba pc-n felajánlja a classic desktopos start menüt mert ez igy nem cool
annyira érződik az egész rendszeren hogy táblára van kitalálva /de arra se tökéletes sztem/
teljesen feleslegesnek érzem ezt a csempés b*szást egér+bill kombó mellett
nem megszokhatatlan, de felesleges sztem. -
Gabcseee
tag
"Amire egy mai átlagember használja a PC-t arra neki bőven elég egy netbook vagy tablet is."
Nem kell még az se , én majdnem mindent az Androidos X8-amról végzek. 10 ezer magyar konveritibilis Forintba fájt.
PC-k távvezérlése , távsegítségek, Skype, MSN, Gtalk-ozás , GPS térképezés ha szükséges. Az aksija is jóval jobban bírja mint egy tablet és a zsebemen is elfér. Ráadásul fél kézzel kezelhető és nem ég szénné az arcom mikor előveszem egy buszon, ellentétben egy két marokra fogható tablettal.
A maradék feladatokat , meg (3D-s animációkészítés stb..) pedig egy 900 Mhz-es Celeronos 9"-incses netbookról tolom.
-
Tikakukac
titán
Haldoklik a PC! Haldoklik a WoW!
Hány évvel ezelőtt is károgtak a vészmadarak... Csökkent a befolyása ez tény, de azért ne temessünk már el élve dolgokat -
danih
veterán
És megint temetik a PC-t...
-
Zigur
senior tag
Ez nem pénz kérdése. Normális rendszergazda nem csereberéli le a szoftverkörnyezete csak azért mert kijött új, csak ha úgy látja megéri az átváltási nyűgöket. Rengeteg gond lehet, inkompatibliitás, régebbi hw-k nem mennek, stb. Nagyon konzarvatív egy nagyobb cég infos részlege.
-
törölt tag
ezzel a felfogással csak az a gond, hogy 2020-ban ott fogod magad találni egy tök ismeretlen rendszer előtt, mert teljesen kihagytad a lépcsőket. mármint itt nem pont rád gondolok, hanem a sok emberre, aki hasonlóan gondolkozik, csak sokkal kevésbé képzett a számítástechnikában.
de ettől függetlenül nekem sem annyira jön be a jelenlegi MS irány. tök jó rendszert is csinálhattak volna, de eddig nem az igazi. -
Dany007
veterán
Munkahelyi területen sokan úgy vannak vele, hogy az Xp pont jó azt kész.
Se vista, se 7, 8 meg aztán végképp nem.
Nálunk is minden gépen Xp fut még. Igaz 5-8 éves gépekről van szó
De eddig is dolgoztunk vele, ezután is fogunk. Programokat is szinte ugyanazokat használjuk, mint 5 évvel ezelőtt. Sőt, egyik idő kolleganőnk 1998-as QuarkXpress-ben tördel azóta is!
Szóval a váltás értelmetlen. Majd talán ha új vasak lesznek véve. Esetleg. De akkor is max 7. A 8-ast még élőben nem próbáltam, de a látottak hallottak alapján esélytelennek tartom. -
floatr
veterán
A ribbonnal ugyanez volt. Aki egy kicsit erősebben megszokta a dolgokat, annak szopás volt. Nem értem h mit nem tudnak észrevenni. Lehet h arra számítanak, hogy egyszerűen kivezetik a win7-et, és csak win8-al lehet kapni a gépeket, és bepipálják h ez is megvolt sikeresen, mert egy csapásra nem fognak a cégek átállni semmi másra.
-
törölt tag
"Csak sokaknak biztosan vonzóbb lesz ha a jól csengő win os is elérhető lesz rajtuk. Nem pont Mo-ra kell gondolni, hanem gazdaságilag jobban álló országokra."
szerintem itt is a kulcsszó a megszokás. sokan azért húzzák a szájukat osx-re linuxra, mert nem ezt szokták meg. most hogy tömegesen elárasztották gyak a tablet, teló piacot a kvázi linux alapú os-ek, most ezt is megszokják az igazán nagy vásárlóerőt képviselő átlag egységsugarú userek, főleg hogy minden jel szerint a dokkolhatóság, kvázi otthoni "munkaállomás" szerepének betöltése is a céljuk ezeknek a cégeknek. és ez szerintem így van jól, otthonra az emberek 99%-ának semmi szüksége i7-re meg nagyvasra, csak eddig nem igazán volt alternatíva ami komolyan is vehető volt mind felépítés, mind kezelés terén. a kérdés már csak az lesz, hogyan fogadják az új 8-ast, és addigra mennyire növi ki magát a konkurencia...
pl amikor ezt megláttam, felsóhajtottam, addmáride itt a lelkem
-
anulu
félisten
alapvetően annyi kellett volna, hogy odafigyelnek a felhasználókra. ennyi és nem több. pl WoA esetében AD integráció, W8-nál pl setup végén választható default Metro vagy normál desktop Start Menüvel, etc. nem nagy kérések, és az átállás is kevésbbé zavarná a usereket. 17 év után 1 döntéssel megváltoztatni alapjaitól az egész rendszert úgy, hogy esély sincs a fokozatosságra, szerintem nem egy bölcs döntés. hála égnek 2020-ig lesz W7 support. nekem addíg marad is.
-
Chaser
legenda
Sztem ott a megoldás hogy leginkább mobil gépekre van kihegyezve, oda meg pont jó az új stílus. Nyilván megcsappant az utóbbi időben a tableteknek meg telóknak köszönhetően a winek eladása, tabletek egyre jobbak, lassan-lassan akinek nincsenek extra igényei kiváltanak egy pc-t. Mellé meg kicsik, könnyűek jól bírják akkuról, stb. Csak sokaknak biztosan vonzóbb lesz ha a jól csengő win os is elérhető lesz rajtuk. Nem pont Mo-ra kell gondolni, hanem gazdaságilag jobban álló országokra.
-
floatr
veterán
Na ebben egyetértünk.
Sem tableten, sem desktop gépen nem tudom így használhatóként látni. És az a vicc az egészben, hogy egy sarkosabb fordítás alapján a manus szerint a win8 a ms utolsó esélye -- ezt szvsz cégen belül is kell h lássák sokan. Meg azt is h egy ios ellenében nem versenyképes, pláne a mögötte lévő ökoszisztémával. Éppolyan súlytalannak látszik, mint a wp7 a nokia összes kampányával együtt. -
Angel1981
veterán
Azért a cikk címe, és tartalma között van egy kis különbség...
-
raper
senior tag
Mind a telefon, mind a tablet szoftverek terén van hová felzárkóznia az MS-nek.
Lehet hallgatni kellett volna rá, akkor.
-
anulu
félisten
a Win8 (szerintem) jelen formájában bukásra van ítélve. Vista mintára ismét túlságosan sok változtatást akarnak egyszerre letolni a felhasználók (home és office egyaránt) torkán lenyomni.
-
Chaser
legenda
"Ozzie szerint a jelenlegi trend nem azt jelenti, hogy a PC megszűnik létezni, csupán bizonyos feladatkörök elvégzésére más készülékeket fogunk igénybe venni. Azt bizonyosnak látja, hogy a Microsoft jövőjét leginkább a Windows 8 sikeressége fogja eldönteni. "
Nem sok újat mondott...
-
Dany007
veterán
Na egy újabb flém topic
Amúgy van benne igazság. Amire egy mai átlagember használja a PC-t arra neki bőven elég egy netbook vagy tablet is. (igen ez direkt lekicsinylő akart lenni)
Amúgy az MS új Win-je is ezt a véleményt támasztja alá. Igencsak úgy néz ki, hogy a táblák irányába haladnak a Windows-zal is a PC-t pedig hanyagolják.De a PC nem fog eltűnni... munkaállomásnak továbbra sem lehet tabletet használni. Stb stb stb...
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi haladó szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Egér probléma
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Samsung Galaxy S24FE 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!