Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HP EliteBook / ZBook topik
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
-
Robitrix
senior tag
mint ahogy az általam megadott amper és egyéb értékek is csak példák voltak, de mivel van otthon kiszerelt régi 420-as tápom ha gondolod megnézem a pontos értékeket rajta a táp oldalára felírt értékeke alapján... lévén nekem is karcsúvá vált otthon már egy 450-es táppal ajánlott videó kártya mellett gép bővítéskor. De szerintem vagytok annyira okosak, hogy megértettétek, hogy a táp névleges értéke és a táp minősége alapján gyakorlatban kihozható teljesítmények nem teljesen egyértelműek. A műszaki részét, meg tegyétek alá bátran precízen milliamperekben ha akarjátok, mert csak egy példa volt.
-
Robitrix
senior tag
igaziból példa volt fogalmam sincsen, hogy egy videokártya 5 volton vagy 12 volton veszi fel a maximális teljesítményt a kártya meghajtásához. (programozóként különösebben nem is érdekel) csak arra akartam rámutatni, hogy attól, hogy elvben mondjuk 350 wattot vesz fel 420-as táp még simán kevés lehet neki a teljesítmény mert akkor a 12 volton nem tudja a szükséges teljesítményt felvenni. Csak mivel itt valaki felháborodott, hogy jóval alacsonyabb össz teljesítményen is karcsú a táp a névleges teljesítménye ellenére. ennyi.
-
opr
nagyúr
válasz Robitrix #116 üzenetére
Egyreszt Reggie0 mar reagalt a hibas infok egy reszere, ugyhogy azt En hanyagolni fogom most, max annyit mondok, hogy nem veletlen, hogy mindketten a 12V-os agon rugoztunk, nem az 5V-oson. Kulonoskeppen a vga-k csatlakozoinal elkovetett amokfutas faj nekem amugy, de most nincs annyi idom, hogy leirjam reszletesen miert nem feltetlenul igaz az, amit leirtal. Van benne erintolegesen igazsag, de az inkabb a kellemes mellekhatas, mint az ok.
A maradekra a reakcio: Ha vegigolvasod a beszelgetest, lathatod, hogy -a hozzaszolasaid helyes reszeit- annyira trivialisnak vettuk mindketten, hogy meg se emlitettuk, max erintolegesen (pl a #114-ben). A beszelgetesben az egyetlen nezetelteres gyakorlatilag annak a definicioja, hogy mit tekintunk minosegi tapegysegnek a DIY desktop PC szegmensben.
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Reggie0
félisten
válasz Robitrix #115 üzenetére
"Tovább bonyilitja a dolgot a tápegységek minőségi szintje, amit különféle színes és nemes fém elnevezéssel jelölnek, bronz, silver, gold, platinum stb. ezek különféle tartósan biztosítható teljesítmény szinteket jelölnek."
Hat nem. Az a 80+ eloiras szerinti hatasfokot jelolik.(#116) Robitrix: "és hogy tovább bonyolódjon a dolog ha megnézel egy tápegységet azt fogod látni, hogy több vezeték csoporton át különféle csatlakozók felfüzésével jön az áram a tápból. Ami azt jelenti, hogy a tápban müködő transzformátor és egyen irányító mely leveszi a hálózati 230 Voltos váltóáramot 3/5/12 voltos egyenárammá mivel több fázisban dolgozik nem tudja egy vezeték csoport egy dugójára kinyomni a mondjuk az 5 volt mind a 85 A-t kinyomni."
Ajaj. Az elso es legfontosabb: valtoaram nem letezik. Legfeljebb a vasutasoknak, de igazabol naluk sincs, mert nem valto, hanem kitero a szakszo naluk... Elektronikaban valtakozo aram van.
A leagazasok a trafon csak a feszultsegszinteknek van, de egy feszultsegen nem valasztanak le tobbszor. A tap fazisai egyedul tularamvedelmi okokbol vannak, annak merteke ATX szabvany szerinti. Ugyan igy van tobbszintes DCDC-t alkalmazo tapok eseten, csak ott nem trafoleagazasok vannak, hanem tovabbi 12V->5V/-12V, stb stb. atalakitok, de csak 1-1. Az agakat 12V-on(esetleg 5V-on) kulon aramkorlatozokkal hozzak letre.[ Szerkesztve ]
-
Robitrix
senior tag
válasz Robitrix #115 üzenetére
és hogy tovább bonyolódjon a dolog ha megnézel egy tápegységet azt fogod látni, hogy több vezeték csoporton át különféle csatlakozók felfüzésével jön az áram a tápból. Ami azt jelenti, hogy a tápban müködő transzformátor és egyen irányító mely leveszi a hálózati 230 Voltos váltóáramot 3/5/12 voltos egyenárammá mivel több fázisban dolgozik nem tudja egy vezeték csoport egy dugójára kinyomni a mondjuk az 5 volt mind a 85 A-t kinyomni. Lehet, hogy csak 40 A-t képes. Ezért van az, hogy a nagy teljesítményű eszközöknek(például egy videókártya) több külső energia csatlakozója is van. amit 6 vagy 8 pólusú csatlakozók formájában látunk nagy igény esetén 2*6 vagy 2*8 pólusban.
-
Robitrix
senior tag
Ha megnézed a tápok leírást a dobozón fel lesz tüntetve, hogy különféle tartományokban hány ampert tudnak leadni. mondjuk 3 volt, 5 volt, 12 volt. És szépen oda lesz írva, hogy mondjuk 3 volton 40 A, 5 volton 60 amper, 12 volton mondjuk 30 A.... stb. a tápnak megadott érték ezek össz értékét mutatják. Gondod akkor lesz, mikor mondjuk be teszel egy nagy teljesítményű videókártyát, ami akarna mondjuk egy adott pillanatban hirtelen 5 volton 68 ampert. és puff a túlzott teljesítmény igény le fogja baxni a gépet. A dolog nem azt jelenti, hogy adott pillanatban több áram kellett, mint mondjuk a 420 watt, hanem, hogy egy adott kategóriában mondjuk 5 volton nem lehetett biztosítani a szükséges áram mennyiséget.
Tehát attól, hogy mondjuk adott pillanatban nincsen fullra kihasználva az 3 volton és 12 volton kiadott teljesítmény attól még nem fog megnövekedni az 5 Volton kinyerhető energia. így bár adott pillanatban mondjuk csak 340 watt a táp összterhelése mégis megnyekken a dolog, mert 5 volton nem képes kiszolgálni mondjuk az aktuálisan szükséges 68 A-t.
Tovább bonyilitja a dolgot a tápegységek minőségi szintje, amit különféle színes és nemes fém elnevezéssel jelölnek, bronz, silver, gold, platinum stb. ezek különféle tartósan biztosítható teljesítmény szinteket jelölnek. Mondjuk egy bronze minősítésű táp a névleges teljesítmény 80%-t tudja tartósan kiadni egy adott feszültség szinten egy platinum meg mondjuk 97% Vagyis minél inkább jobb a tápnak a minősítése. Annál tartósabban és magasabb szinten képes kiadni egy adott szinten a kakaót. Amikor gyenge egy táp és veszel mondjuk egy erősebbet például egy 600 wattosat, akkor ott megugrik a feszültség fajtánként kiadható teljesítmény maximum mondjuk felmegy a korábbi 5 volt 60 ampere 85 amperre így már elég lesz a nagy teljesítményű videokártya 68 A igényéhez. elvégre 85A>mint 68A.... Főleg ha még jó minösitésú egy táp mondjuk gold osztályú és képes a névleges 85 amper 95%-át tartósan szolgáltatni.[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
Na, a #111 szerkeszteserol lemaradtam, igy mar ertem, mit akarsz mondani, -lehet csak En nem vagyok eleg tajekozott de- nem is emlekszem, mikor lattam utoljara olyan minosegi tapot (fsp, enermax, delta beles akarmik, stb), ami az elmeleti dobozos nagybetus reklamerteknek legalabb a 90%-at nem tudta 12V-on leadni.
Gagyi fosbol ezzel ellentetben rengeteget lattam, ahol a 400W-os "reklamteljesitmenybol" talan ha 300W volt 12V-os agon, de meg a 250W is elofordult.Hirtelen pelda, total random kereses alapjan, felmentem a vizes boltra, belottem, hogy tapegyseg, fsp, ertelmes arkategoria, elso talalat az fsp hydro g 650W, specifikaciok alapjan ha kell, akar a teljes 650W-ot is le tudja adni 12V-on, mert ez egy normalis, minosegi tapegyseg. Persze a valosagban ilyen nem fordul elo, de 600W terheles tartos birasa realisan elvarhato tole.
Az mar egy masik kerdes, hogy ha 600W hosszantarto terhelesre szamitunk, akkor erosen ajanlott feljebb loni, hagyni nemi biztonsagi tartalekot a rendszerben, de ez egy teljesen mas tema, a vitat indito hozzaszolasban ehhez meg csak kozeli adatok se voltak, ott egy 420W-al reklamozott tapegyseg nem birt meg nagyon kenyelmesen - rahagyosan szamolt, elmeleti 320W-ot sem kipreselni magabol, mert valoszinuleg egy kalap fos az egesz. A kerdesem is erre iranyult, hogy ez megis milyen "szerkezet" volt, mert jo tudni az ilyet."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
opr
nagyúr
Na jo, akkor itt En most konkretan fogalmi zavart erzek. Nalad a szar/ocska ellentete ezek szerint nem a minosegi?
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Reggie0
félisten
Nem tudjuk, hogy milyen strukturaju. A szar tapok kozott siman van olyan ami 600W-ra van felcimkezve es mar 400-500 kozott meghal, pedig papiron a teljes 600W-ot le tudja adni 12V agon, mert az is ketszintes dcdc-t hasznal. Csak ocska. Ezert mondom, hogy az nem ettol fugg.
Viszont minosegi tapbol is van nem keves olyan, ami nem tudja leadni a 12V-on a teljes teljesitmenyt.
Az osszefugges mindossze annyi, hogy a szar nem tudja a specifikaciojat se, foleg huzamosabb ideig.[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
Jo, feladtam. Akkor innentol kezdve ha egy 420W-os tap 300W-os fogyasztasnal bedobja a lepedot, nem azt fogom mondani, hogy egy kalap szar a tap es valami normalisabbat kellett volna venni, hanem azt mondjam, hogy? ... Kurva jo tap ez, ennek semmi koze a minoseghez meg az ertelmes belsohoz, ugyanilyenbol celozzunk meg egy 2kW-osat, az mar talan birni fogja meg akar a 300W terhelest is?
-
-
Reggie0
félisten
-
opr
nagyúr
válasz Alogonomus #105 üzenetére
Általában a minőségibb tápok azok, amik azon az ágon adják le a kraftot, ahol igény is van rá/értelme is van.
-
opr
nagyúr
válasz Alogonomus #97 üzenetére
És itt jön be a képbe, hogy mégis milyen volt az a 420 wattos tápegység
-
Tetsuo
őstag
válasz Alogonomus #97 üzenetére
Általában csak az egyik feszültségszint a teljesítményigényes, a többi kb. mutatóban van. Több különbözőt el is akarják hagyni bizonyos szabványosítással.
-
Alogonomus
őstag
A tápnál nem csak az a fontos, hogy hány wattos, hanem az is, hogy melyik sínről hány ampert lehet levenni. 5 különböző feszültségszint van, és azokból jön össze a táp dobozra írt teljesítménye.
Pont ma van az oldalon egy hír néhány új tápról, és ott le is van bontva, hogy mikből jön össze a névleges teljesítmény. Elképzelhető, hogy bár a tápegysége együttes teljesítménye elég magas volt, az egyik feszültségszintre vonatkozó részteljesítmény mégis kevésnek bizonyult. -
-vitya-
őstag
Ez van, ha ragaszkodsz az intelhez. Erre az előnyére épít, mert még mindig mindenki meg fogja venni, pedig nem biztos, hogy valóban szüksége van arra, vagy lehet más megoldás jobban jönne.
Persze, (szerintem) azért a jobb 600-as táp el kell vigye eme csoda kazánt is... Talán ha a fullos 2080-as van mellette, akkor összességében lehet már gond Belegondolva, 600w az baromi sok...
-=Vitya=-
-
opr
nagyúr
Ez milyen tap volt? Csak mert elvileg egy gtx-1660 120W-ot fogyaszt, legyen mondjuk a nagyon elmeleti maximum 160W. A 95W-os proci meg... Meg intelnel is megall 150-160W-ban tuning nelkul, ezt siman vinnie kene egy jobb minosegu 420W-os tapnak.
-
Robitrix
senior tag
hát van benne valami tavaly vettem egy gtx-1660-at igaz rá volt irva, hogy ajánlott tápegység 450 wattól... volt a gépben egy 420-as.. áhh elég lesz az. egy 95 wattos proci mellett... na nem volt elég meghajtva a cuccot valami játékban igen hamar lepaxta a PC-t pakk. így még aznap el kellett rohanom és venni bele egy 600-es tápot. Most vennék egy 10990-es procit lehet el kéne rohanom lecserélni a 600-os tápot.
-
Reggie0
félisten
válasz #06658560 #72 üzenetére
A felol szot ne a kovetelmenyhez kotsd, hanem a teljesitmenyhez:
" A specifikációk alapján 275 watt a minimum követelmény az alaplap felől"
Tehat igy:
Kovetelmeny: minimum 275 watt az alaplap felol.(#85) Tanisz: Szerintem ez mar nem az elsobbsegrol szol, hanem arrol, hogy az intel ne tunjon sokkal gyengebbnek mint az AMD. Az azert eleg ciki egy evtizedig legjobbat eloallito cegnek, ha nem versenybe, hanem kispadra kerul.
-
Tanisz
senior tag
Értem, csak ugye új lap, gondolom új memória is, na meg ennek a 300+-nak kell a víz, akkor gondolom új blokk kell a cpu-nak (ha van épített vized, ha meg nincs akkor az is plussz ktg).
Lehet új táp is kell.Szóval ez nem csak annyi ,hogy megveszed az új procit
Na meg elég szűk réteg, aki ilyen gépet akar építeni szerintem.
(#7) dokanin hát gondolom igen, de most hogy 5-10 fps-el többet tudnak kipréselni magukból, az most még hibahatár is lehet. Szóval az nem túl nagy előny. Persze csak tippelek.
(#13) Reggie0 értem, de arra irányult a gondolatmenetem, hogy nem lenne jobb elengedni ez az elsőbbség dolgot? És normál procikat gyáratani (ami hűthető is), az intel fun úgyis megveszi, eddig is megvette, még akor is ha 5%-kal tudott többet az előző gentől az adott Intel proci. Sokan amúgy a régebbi Intel procijukról nem is akarnak váltani, mert azt mondják minek, az is húzva zabál mint állat
(#61) Dr. Akula ez érthető is, de itt a villányszámlán túl több költség is van, mint amit fentebb is említettem, ha akarja 5 vagy 5,3 GHz-en tartósan használni, akkor vizet kell köré építeni. Szóval nem csak annyi, hogy vesz egy procit, alaplapot, procira az eddig léghűtőd azt jóvan. Szóval nagyobb a befektetési költség, mint ami "normál" szokott lenni. Most csak hasraütésre költségelek: mondjuk egy gépfejlesztésben vagy, van házad, tápod, memóriád, léghűtőd amit mondjuk meg akarsz tartani, mert jó cuccot vettél anno. Veszel egy procit, lapot kb 300 rongyért, mert bivaly kell (mondjuk ez), aztán szembesülsz vele, hogy hohó, nem jó a légem rá, ha ki akarom csavarni a procit, mint eddig, plussz 100-150-es tétel kb. vagy több ha VGA-t is hűtenéd vele, mert ha már vizezel, akkor legyen az is mellé hűtve. Aztán a táp sem elég már, mert így a 2080 Ti mellé a húzott procid is megeszik 300W-ot, venni kell egy nagyobb tápot az eddigi 650-es 80+-os helyett, ami volt.
Persze csak fikcionálok. Csak próbálom költség oldalról nézni. Most az egy dolog, hogy melegszik a proci, vagy ésszerűség, hogy plussz 20-30 fps-ért kiad az ember egy valag pénzt, az most mindegy, az mellékes.
Egy csomó extra költséggel jár egy ilyen 300W-os proci, ha tényleg ki akarja hozni belőle az ember a maximum teljesítményt.
[ Szerkesztve ]
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
hokuszpk
nagyúr
"Kívéncsi lennék a régi és az új haszonkulcsuk közti difire! "
attolfugg, mit szamolunk bele. a 14nm mar boven visszahozta a belefektett penz tobbszoroset, es meg mindig el lehet adni a termeket.
mar az is lehet leirtak 0 -ra par gyartosort, oszt nem kell amortizaciot szamolni raElső AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
arn
félisten
válasz Geri Bátyó #82 üzenetére
lasd csak pl a homerseklet offseteket, de tobb generacio homerseklete amugy is nehezen osszevetheto.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz Geri Bátyó #73 üzenetére
nem
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Byga007
aktív tag
Még jó hogy egy ryzen 2200ge procim van 35 w os tdp vel igépevel egy arctic frezer 13 hűtő alattt de a hűtőn nincs venti :) . Amúgy veszek egy 10900 at és majd a család mondja hogy sokat játszak mert legalább a kazánt nem kell beindítani majd
Napok óta órák esnek ki az életemből és ezen már a napi másfél üveg vodka sem segít
-
andor80
senior tag
Ah hát persze...Valahogy amd vel még mindig jobban kijövök.Kevésbé kell csilliárd drága új foglalatos lap,nem kötelező billiárdos víz és még a proci is JÓVAL olcsobb
Cserébe egy szálon van 3-10 fps hátrányom ha éppne van..Többszálon meg audio renderelésnél forma 1 az intelhez képest--- és fél évi villanyszámla spóroláson is fejleszteni tudok...[ Szerkesztve ]
Tartsd tisztán a képernyőd ne engedj a digitális szennyezésnek.Blokád alatt tartom én is!
-
Tetsuo
őstag
válasz Geri Bátyó #77 üzenetére
Viszont lassú víz partot mos. Az AMD szép lassan jön(ne) fel minden területen, amit majd elveszíteni is hasonlóan lassan fog, ha egyáltalán ez következik majd.
-
Geri Bátyó
addikt
Az előzetes árak alapján így is drágábbak lesznek, mint az AMD, de olcsóbbak, mint korábban és ez állandósíthatja a piaci részesedésüket (vagy legalábbis lassabban veszítenek piacot).
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Fred23
nagyúr
válasz Geri Bátyó #75 üzenetére
Tényleg meglepne, ha most menne nekik jobban a szekér!
-
Fred23
nagyúr
A procik olcsósága így tényleg szükségszerű lesz, de az is biztos, hogy ez most nagyon fáj az Intelnek. Kívéncsi lennék a régi és az új haszonkulcsuk közti difire!
-
törölt tag
Plusz 100%-ban 100%-os CPU terhelést. Ami a valóságban inkább olyan <10% szokott lenni.
#56:Az alaplapnak kell tudnia valamit: 300W-ot fogyasztó procit kiszolgálni. Vagyis nem az alaplap felől támasztott követelmény ennek a fogyasztásnak a biztosítása, hanem a processzor felől, az alaplappal szemben.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
válasz Predatorr #62 üzenetére
En fizetem, igaz en 500 es 1000 kWh kozott fogyasztok havonta, nem ilyen filleres teteleket De egyszeru a matek: 0,3kW*8h*30*40Ft/kWh=2880 Ft. Ezen rugozol. Es meg jofejsegbol a teljes fogyasztasat szamoltam a procinak, nem csak a tobbletet es masik procihoz kepest, ami elfogadhato lenne es valojaban a kulonbozetet jelentene.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
-
Dr. Akula
félisten
Nem lenne egyszerűbb azt mondania az Intelnek hogy fiúk, vegyetek addig AMD-t, amíg nem vagyunk képesek megugrani még a 10 nm-t se?
-
wattafaka
senior tag
A gazdaság összeomlik, minden megváltozik, de szerencsére a kommentek a régik
-
aktív tag
-
arn
félisten
válasz Geri Bátyó #45 üzenetére
A homersekletek kalibralt ertekek, es oda kalibraljak, ahova akarjak.
-
Bilux
veterán
Majd amikor Molex csatlakozó lesz a procin is a fogyasztás végett akkor lesz ám csuda
Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját - profik a Titanicot!
-
Reggie0
félisten
válasz Hellwhatever #37 üzenetére
A memoria nem eszik sokat, de levonhatunk ~50W-ot nyugodtan vagy esetleg nezhetunk HMB memorias GPU-t. A GPU chip felulete semmivel sem nagyobb, mint ezeknek a nagy prociknak.
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz Hellwhatever #46 üzenetére
(Közben kifutottam a szerkesztési időből, sorry.)
i7-930 vs i9-9900KS
Ha jól látom az i7-930 még nem tudott AVX-et, valószínűleg itt (is) lesz a kutya elásva. A specifikáció szerinti Tcase 67.9°C vs. Tjunction 100°C is beszédes. (Tudom, nem 1:1-ben ugyanaz a kettő.)[ Szerkesztve ]
9800X3D | ASRock X670E Steel Legend | Corsair 32GB DDR5 6000MHz CL30 | Gigabyte RTX 4070S WINDFORCE OC
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz Geri Bátyó #45 üzenetére
Amit észrevettem hogy a Linx nem konstans magas terhelés mellett járatja a procit hanem ugrál a fogyasztás ~100W-224W között. A kimért max. hőmérsékleteket se sokat láttam, inkább 60-70 fok magasságában járt az esetek zömében.
Ez azért nem mindegy mert pl. egy konstans 195W-os fogyasztás 5-10 percen keresztül nehezebben hűthető mint az amikor 2-3 másodpercre peakel 220-ra de egyébként 90%-ban alatta marad. CB20 alatt ezzel szemben ha beáll 195W-ra akkor 195W végig amíg pörög a teszt, ezért tűnhetnek magasnak a számok mert felfűti a házat. (Egyébként 1.284V Vcore mellett nem láttam még 224W fogyasztást... daaamn..)
Ami még érdekes lehet hogy ki mivel méri a hőfokot. Nálam pl. a Corsair Link folyamatosan ~5 fokkal kevesebbet mér mint a HWMonitor. Általában a HWMonitoros számokat nézem mert ahhoz vannak régebb óta méréseim, nem tudom melyik a valid.
A cucc egy zárt Fractal Define R6 házban van, front mount intake radiátorral, hátul egy fújó ventivel. Ha ezek alapján tudsz mondani valamit hogy szerinted hol van a gubanc azt megköszönöm.
[ Szerkesztve ]
9800X3D | ASRock X670E Steel Legend | Corsair 32GB DDR5 6000MHz CL30 | Gigabyte RTX 4070S WINDFORCE OC
-
Geri Bátyó
addikt
válasz Hellwhatever #31 üzenetére
Nálad valami komoly gubanc van, mert ezek a hőmérsékletek nem normálisak ilyen hűtés(ek) mellett. Én még 1366-on vagyok és az első procim egy i7 930 volt, ami 130W TDP hivatalosan. 4 GHz-en, 1.315 V--on az is simán megevett 180-200W-ot és egy Xigmatec Balder is 80 °C-on tartotta Linx közben (A Balder egy szimpla 650 g-os torony.) 26 °C-os lakásban.
[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
ncc1701
veterán
Bakker, AMD anno mekkora savat kapott a 220W-os 5ghz-es FX mittoménmárhanyas prociért.
-
Csandi
őstag
Nekem a 24-25 col az ideális, fps játékokhoz QHD-ra számomra nincs szükség, mivel a minél több fps a szempont nekem kompetitiv fps-ekben. De biztos jó monitor egyébként, nem ismerem kifejezetten azt a modellt.
Ha max 200k körül gondoltad, akkor azt a 2-t nézd meg amit irtam, szerintem a 2 közül valamelyik mindenképp elnyeri majd a tetszésed nem tudom melyik free és/vagy g-synces a 2 közül, melyik nem, de nézz utána "battle(non)sense" youtube csatornáján, hogy miért is nem ajánlott egyik sem, ha kompetitiv fpsekkel játszol
[ Szerkesztve ]
-
Pécsi gyerek
addikt
Viszlát Intel
Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
sittes79
addikt
Álom ez lenne igaz nem g-sync-es ez sem és jó drága is , de 27" QHD!
Max olyan 200k költenék rá, most van egy 31,5" 144Hz VA panel, már megszoktam, de szédültem tőle egy 24" után és érezhetően lassabb, mint TN gsync-es monitor.
Azért vettem ekkorát, mert használom konzollal is és a méret miatt elég frankó!Sokat tolom fps kompetitiv gémekkel azért gondolkodom újra egy 240Hz TN panelen!
-
Csandi
őstag
Nekem az alienware 240hz-ese van, nem tudom milyen árkategben gondolkozol, de ha inkább 100-hoz közelitőleg akkor ezt ajánlom, messze a legjobb vétel, viszont a true gtg-je van 1-2 240-es aminek gyorsabb, névszerint az Omen X 25 illetve az MSI Oculux NXG252R. Ez a 2 leggyorsabb true gtg-el rendelkező monitor a piacon jelenleg, cserébe ezek már 200 körül vannak nem 100, kérdés neked megér e 1-2ms ennyit én a freesync-es verziót vettem az alienwareből mert olcsóbb és se freesyncet se g-syncet nem használok amúgysem mert növelik az input lagot, tearing pedig másfél év alatt mióta megvan a monitor egyszer se volt
De amúgy év végén jön az asus 360hz-es újdonsága, kivi leszek rá[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Annyi a különbség hogy vga-nál nem a GPU hanem a teljes kártya eszik annyit memóriástól mindenestől, összességében nagyobb hőleadó felülettel.
Jelen esetben CPU-ról és a jelenlegi CPU léghűtők egyik királyáról beszélünk, ami így is egy közel 1.5 kilós darab. Ha nekiállnak 2 kilós vagy full réz tornyokat gyártani lelkük rajta, AVX load alatt 100%-on hajtva szerintem kevés lesz a 300W-hoz ekkora felületen. (Egyébként nyitott házban/tesztpadon pár fokkal valóban jobb a helyzet léghűtővel is, csak szerintem nem életszerű.)
-
M0ng00se
őstag
FX-szet hajtottam 1.56V-ton 5GHz-n szerintem annak is hasonló lehetett a fogyasztása .Hang az volt, teljesítmény nem xD
V6
-
Reggie0
félisten
válasz Hellwhatever #31 üzenetére
300W-ot GPU-rol is el lehet vinni levegovel, ugyhogy azert nem ilyen rossz a helyzet.
-
Cyberboy42
senior tag
Atyavilág Intel, visszafele haladunk!
...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz Alogonomus #29 üzenetére
Szerintem egyik se, ezt már vizezni kell hacsak nem ~25-40%-on akarod hajtani (pl. csak játszol a gépen).
Saját tapasztalataim szerint ~165W az amit egy Noctua NH-D15 dupla ventivel egészségesen ki tud szolgálni. A 9900KS-em 1.332V mellett ~224W körül peakel 100%-on hajtva, ez már egyértelműen sok volt neki mert már 2 CineBench 20 run is elég volt hogy 95 fok fölé lökje a hőfokot. -0.090V offsettel a fogyasztás megáll ~195W körül, ez már egy pár fokkal tűrhetőbb 85-90+-os hőmérsékletet jelentett, de még mindig nem az amivel nyugodtan használni lehetne a rendszert mindenre.
A megoldás egy Corsair H150i Pro lett, amivel 82 fok körül peakel ~195W mellett. Ami azért durva mert ez még mindig inkább határeset mintsem optimális és azért egy nem szar 360mm-es AIO-ról beszélünk ami árban is majdnem duplája az NH-D15-nek ami szintén nem egy kispályas hűtő.
Szóval nem nagyon tudom hova tenni ezeket a 275-300W körüli számokat.
[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz paprobert #25 üzenetére
Idők végezetéig tartó boostolást bekapcsoló alaplap az egy dolog, az főleg alaplapi VRM kérdése, de melyik léghűtés tudja a 9900K állandó 5 GHz-en futó 8 magját stabil hőmérsékleten tartani? Pár perc az egy dolog, de az alatt nem stabil a hőmérséklet, hanem felkúszik a kritikus tartományba, ahol vagy visszakorlátoz a rendszer, vagy elpukkan a processzor.
-
Predatorr
őstag
A pénztárcám nem biztos, hogy elfogadja az áramszámlát.😲
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
törölt tag
Van az a szegmens, ahová elég a léghűtés is, de semmilyen szempontból nem jobb a vízhűtésnél, legfeljebb olcsóbb. A 30-40 ezres árketegóriában meg kimondottan drága, de legalább hatástalan megoldás szerintem egy léghűtő.
Lejjebb gondolom a 8 magos buldózerekre gondoltál, annakidején az elengedett fogyasztási kerettel. Akkoriban egy kicsit előre próbált szaladni az amd a 6-8 magos “gémer” procikkal. Sajna a játékok nem skálázódtak 4 mag fölé akkoriban, ezért a magonkénti magasabb órajellel az Intel vitte a prímet, na meg a gyártástechnológiai előnnyel, ami akkor még meg volt neki. Most fordult a kocka, viszont kellene a sok mag magasabb órajelen. Ugyanaz az ára, mint akkor, de most is a fogyasztó fizeti meg, mint mindig. -
GodGamer5
addikt
Léghűtéssel közelében nem lesz az 5ghz-nek. Folytatódik az Intel lejtmenet. Nincs megállás.
"Többször látsz Game Over képernyőt, mint Michelle Wild f@szt." "It's not a Loop, it's a Spiral"
-
Reggie0
félisten
válasz Alogonomus #20 üzenetére
Mondjuk a leghutes megbizhatobban szallitja el a hot, csak nem annyira hatekonyan.
-
Alogonomus
őstag
"Utóbbi miatt nagyon ajánlott a vízhűtés, ... lényeges tempóhátránnyal járhat, ha valaki csak normál léghűtőt használ. Persze maga a Thermal Velocity Boost ilyenkor is működik, de pár másodpercnyi extrém magas órajelnél nem ad többet, elég hamar kell visszafognia magát a túlmelegedés elkerülése végett."
A vízhűtésnek pont ilyen esetekben is jön ki az előnye. Egy 5 órás Blender stress test végén esetleg nincs nagy különbség egy 30-40 ezres léghűtés és 30-40 ezres vízhűtés esetén elérhető hőfok között, de mind a TVB, mind a PBO a "csomag" pillanatnyi hőmérséklete alapján állítja be a maximális értéket.
Amikor egy processzor az addigi 100 W helyett 250+ W-ot kezd fogyasztani, akkor nagyon gyorsan és megbízhatóan kell elszállítani a hőt, vagy visszakorlátoz a rendszer. Vízhűtés esetén ennek a hőnek nagyjából 1 mm-t kell csak megtennie, és már "fel is veszi" a bordák körül áramló hűtőfolyadék, míg léghűtés esetén a 10+ cm-es passzív hőcsövön kell a hőnek végighaladnia a hűtőbordákig, ahol majd az átfújt levegőbe "beleeresztődik". A léghűtésnek nagyságrenddel rosszabb a hőtehetetlensége, ami radikális hőterhelés-változás esetén kritikus kérdés. Vízhűtéssel nincs kiugró "hőtüske", így a processzor sebessége sem ugrál érdemben. -
törölt tag
"A specifikációk alapján 275 watt a minimum követelmény az alaplap felől"
Ilyen rohadt sokat milyen alaplap és chipset képes fogyasztani? -
Lacika112
aktív tag
Legalább hozza az elvártat.
Rohadt sokat zabál, de ahhoz képest alig van teljesítmény. (ohh hogyne 5000 mhz fölé mennek majd mind az 5-10 másodpercig)
300 watt a procinak, kijönnek az intel vgak.... 300-400? watt fogyasztással? (persze még nem tudni csak az inteles tendenciát követve) azonnal értelmet nyernek a 800-1200 wattos tápokoff:
Ilyenkor mindig beugarnak nekem azok az intel rajongók akik 5-10 éve habzó szájjal mindenki felmenőjét emlegetve nyafogtak 125W procikon hogy ilyet ember nem használ...
Mostanra meg azt nyomják nem számít ha családi házat lehet vele fűteni.........ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
Reggie0
félisten
-
hokuszpk
nagyúr
az AMD kb. ugyanitt tartana, a TSMC -t amig az Apple a megrendelok kozott van, nem befolyasolja a gyartastechnologia fejleszteseben az, hogy az Intel hogy all.
Kerdes az, hogy az emlitett uriember nelkul az Intel hol lenne ?
// szvsz 7nm korul. //Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Csandi
őstag
Nekem 9700K-m van, ha akkor vennék gépet amikor ez már kint van akkor valószinüleg erre épitenék. Mivel szinte semmi mást nem csinálok csak játszom a gépen, ezért inkább a +fps-t választom (még ha minimális a különbség is) a ryzennel szemben, a fogyasztás meg mindegy, ezért vannak a nagyobb tápok Ellenben viszont, akárki az ismerősi körömből kérte, hogy segitsek gépet összerakni, kivétel nékül mindenkinek ryzen 5 3600-at javasoltam, és végül azt is vették
-
dokanin
aktív tag
Akárhogy is nézzük sokat köszönhetünk Krzanichnak. Ha ő nincs még mindig 4 maggal szüttyögnénk, AMD meg sehol sem lenne.
-
Tanisz
senior tag
Uhh...ez azért kicsit durva.
Amúgy miért erőltetik ezt, miért jó nekik, hogy elszálljon a fogyasztás?
Ha maradnának egy limiten belül mennyi lenne a teljesítménybeni különbség a konkurenciához képest?Egyáltalán megéri nekik ez, hogy elszáll a fogyasztás, új foglalat is kell. Lesz ennek így piaca? Kinek kellhetnek ezek ilyen formában?
Komolyan kérdezem, nem kötekedésből.
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
tag
Valószínűleg a presztízs miatt muszáj bármi áron is, de egy bizonyos határon belül tartani a hátrányt. Simán el tudom képzelni hogy már azt is kiemelezték hogy 10-20-30%-os lemaradásnál mekkora piacot vesztenek az egyes szegmensekben. Remélem még vagy három évig szenvednek, és hagynak elég időt hogy az amd megerősödjön picit.
m.
-
-vitya-
őstag
Azért az a 300W szép , főleg, hogy ezt tök őszintén bevállalják: 275 kell, oszt csók....
-=Vitya=-
-
dokanin
aktív tag
Ilyet se láttam még eddig. 10-ről fejlesztenek 14 nm-re. Nem semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Kutya topik
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest