- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Asztrofotózás
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Kit érdekel, hogy mennyi van sata-ból, ott ahol a sebesség a lényeg? Amúgy normálisabb lapba mehet m2 kártya, amibe mehet 4db nvme ssd és mellé még mehet akár 3db nvme az m2 foglalatokba..... Ahogy korábban írtam, ahol a sebesség kell, ott nem a te elvárásaid fognak számítani, na meg ilyen esetben valószínűleg munkára használják már a gépet és nem arra, hogy torrent fusson az ssd-n. A jelenlegi qlc megoldások sebesség szempontból a vicc kategóriák, főleg, ha nagy fájlokról van szó, még egy hdd-nél is jobban be tudnak lassulni, amint kifogynak a cache-ből.
-
TeeJay
félisten
válasz
Dragon3000 #25 üzenetére
Nem is tudsz csak kb. 2-t tenni az alaplapra, esetleg újabb drágább lapokon van 3 vagy Intel legújabb lapon 4. SATA-ból még mindig 6 azért van alaplapon meg SATA SSD-ből van 4 és 8TB is igaz utóbbi QLC-s Samsung
-
Televan74
nagyúr
válasz
Dragon3000 #25 üzenetére
Nekem két m2 PCIe 3 -as van, be is van töltve mint két alaplapi hely, a többi sata. Az Intel új deszkáin már van 3db m2 -es is. De csak ezért most nem váltanék. Átlagban nem veszem észre a 2000MB/s és a 560MB/s közti különbséget. Biztos van az a program ahol jól jönne, de olyan még nem járt nálam.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Dragon3000 #23 üzenetére
-
TeeJay
félisten
válasz
fatpingvin #13 üzenetére
Oké van egy 500GB-os 850 EVO TLC SATA3 SSD-m meg egy 4TB-os 870EVO TLC SATA
Direkt néztem egyikről másikra 480MB körül másolok, ha most lenne két M2 SSD-m akkor tudnék rá 2-3-4GB-al tolni. Nagyon sűrűn nem kell ilyet csinálni azértDe ha arról lenne teszt hogy mondjuk egy nagyobb játékot M2 SSD betölti 30másodperc alatt a SATA SSD meg 32 alatt akkor az kb. elhanyagolható különbség
-
fatpingvin
addikt
ez több dologtól is függ. a chipset nyilván nem tud lane passthrough-t ugyanis ő maga is egy x4 linken ül.
olyat el tudok képzelni hogy van két darab x16 fizikai slot ami a proci root komplexére van drótozva és ezek között a BIOS mint egy bifurkációs megoldás osztja szét a sávokat. nem tudom van-e ilyen a gyakorlatban, elvileg lehet. -
Amacs
aktív tag
válasz
Dragon3000 #16 üzenetére
Szerintem az lesz a nyerő, amit a VGA támogat legmagasabb szabvány.
neopeti: AMD vonalon nem tudom pontosan miként van a pcie sávok kiosztása, de mintha ott akár a chipset-en keresztül is lehetne pcie 4.0 kapcsolatot kiépíteni, így nem kell felosztani a pcie x16-nak szánt sávokat.
-
Amacs
aktív tag
válasz
Dragon3000 #12 üzenetére
Szerintem nem befolyásolja a generáció, ha abba az M.2 slotba kerül valami, akkor fixen érvénybe lép a korlátozás:
** M.2_1 shares bandwidth with PCIEX16(G5)_2. When M.2_1 is enabled, PCIEX16(G5)_2 will be disabled.
A leírásban szerepel valahol, hogy ebben az esetben 8 sávot kap a PCIEX16(G5)_1. [link] -
-
Amacs
aktív tag
válasz
Dragon3000 #6 üzenetére
Van olyan alaplap, amin pcie 5.0 m.2 csatlakozó van, és ha teszel bele ssd-t, akkor felezi a vga-nak szánt pcie x16 csatlakozóval a sávokat.
-
DraXoN
addikt
válasz
Dragon3000 #6 üzenetére
csak találj pcie->m.2 átalakítót ami 5.0 tempót támogatja... még 4.0-ás sincs sok
és akkor még a videókártya pcie sávjai felét is elvesztetted, ami ha csak pcie4.0 akkor fájhat csúcskártya esetén..
na meg az elosztott pcie kérdés mit tud, tud-e 8x4x4x -et vagy csak 8x8x -et, utóbbinál max 1 m.2 mehet bele, második esetben akár 2db, bár akkor is lehet gond, hogy lehet az összes sáv csak azonos tempón mehet, nem tudja külön állítani, hogy az első 8 sáv mondjuk pcie4 a második 8x meg pcie5 ...
mivel nem ismerem az adott alaplapokat, így nem tudom mit lehet beállítani.. így lehet max akkor lesz használható ilyen módon ha az első pcie5 kártyák is megérkeznek. -
Dragon3000
nagyúr
Sokat nem érsz az olyan vezérlővel, ha a cpu-val való összeköttetés lenne a szűk keresztmetszet. Ha valakinek nagyon számít a sebesség, akkor amíg nem lesz pci-e 5.0-s m2 foglalatos alaplap marad az a lehetőség, amit az előbbi hsz-ben írtam. A következő ssd-m valószínűleg már pci-e 4.0-ás lesz, mert addigra nem hiszem, hogy nagy különbség lesz árban a 3.0 és 4.0 megoldások között, ha egyáltalán addigra nem tűnnek el a 3.0-ás megoldások.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Dragon3000 #6 üzenetére
Vagy olyan vezérlőt fejleszteni ami tudja kezelni a PCIe 5.0 -ás sávokat. Lehet mindent csak akarni kell.
Sok embernek a PCIe 4.0 pl. ki is marad, mint nekem is.
Igaz tudja a lapom és processzorom is, csak nincs eszköz a birtokomba ami kihasználná.
PCIe 4.0 -ás meghajtónak gyakorlati szerepe az átlag felhasználás mellett nincs a mai PC -ben. Elméletileg jó lenne az a sebeség amit tud, ha a programok ki is használnák. PS5 -ben látom még értelmét egyelőre neki. -
Televan74
nagyúr
Én is Samsungot néztem. 512GB 980 M2 -es és a 500GB 870 EVO SATA3 -as.
-
Dragon3000
nagyúr
Az Alder Lake kódnevű processzorok csak 16 darab 5.0-s sávot kínálnak, és ezt kötelező x16-os PCI Express csatolóba kivezetni.
Erre lehet megoldás olyan alaplap, ami esetében a pci-e 5.0 2x8-ra van osztva és vannak is ilyen z690 lapok, így pci-e-be helyezhető m2 kártyával megoldható az 5.0-ás nvme ssd használata is. -
TeeJay
félisten
-
Televan74
nagyúr
Sajnos ma ez már nem feltétlenül igaz, van ahol az M2 -es olcsóbb mint a SATA3 -as társaik.
#3 Victorio Ha ott is csak a VGA -nak lesz kivezetése PCIe 5.0 -án?
Ezek a cégek nem a levegőbe beszélnek. Folyamatosan figyelik a piaci trendeket és a vásárlói igényeket. Nem véletlenül jellennek meg ezek a termékek első körben vállalati és szerver szinten.Nekem még nagyon távolinak tűnik ez az egész. Nem nagyon látom még azt amivel ma átlag felhasználóként ki tudnám használni ezeket a termékeket.
-
Victorio
aktív tag
Ha megjön a 2. félévben az AMD megoldása és lesz az alaplapokon PCIe 5.0 akkor oda akarnak is majd valamit dugni az emberek. Ez egy olyan piaci rés lesz amit ha nem a Silicon Motion tölt be akkor majd valaki más csap le a lehetőségre. Hetek óta jönnek a hírek, hogy ki-milyen PCIe 5.0 SSD-t jelent be. Nem hiszem, hogy ha lesz igény akkor is csúsztat a SM egy évet a megjelenéssel.
-
TeeJay
félisten
Azért kíváncsi lennék mai 8-12-16valódi magos procik mellett 32-64GB RAM esetén egy oprendszer SATA3-as vagy PCIe 4.0 vagy 5.0 SSD-ről tölt-e be hamarabb és a hamarabb a gyakorlatban 1 vagy 2 másodpercet jelent?
Cserébe még mai napig jóval drágábbak az M2-es SSD-k a SATA3-hoz képest pedig sokkal kisebb nyomtatott áramkör meg kevesebb NAND megy rá és még fém tokba sem kell zárni őket -
DraXoN
addikt
De addigra már nem lesznek itt a PCIE6.0-ás alaplapok (vagy a rá következő évre)?
Na nem mint ha kellene most 5.0-ás SSD, még alaplap sincs rá nagyon.. (az intel féle "félkész" támogatás pont kb. nem alkalmas rá, inkább csak VGA-hoz lenne jó, nem sok alaplap támogatja, hogy az összesen 16 sávból SSDnek le lehessen választani).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Silicon Motion ekkorra ígéri a végfelhasználóknak szánt vezérlőket.
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Crucial P5 1TB M.2 PCIe 92%-os (CT1000P5SSD8)
- Crucial MX500 1TB
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest