2024-től terjedhetnek a PCI Express 5.0-s SSD-k

A Silicon Motion ekkorra ígéri a végfelhasználóknak szánt vezérlőket.

Az új PCI Express szabványoknál már nem csak a VGA-kra kell figyelni, hanem az SSD-kre is. Sőt, jobban mondva inkább az utóbbi területet érdemes szem előtt tartani, mert itt tényleg érezhető előnye van az új interfészeknek.

Hirdetés

Bár a PCI Express 4.0-s SSD-k már jó ideje elérhetők, mégis most vállnak általánosabbá, köszönhetően annak, hogy lassan minden gyártó készít egy ilyen modellt, illetve az OEM-ek is egyre inkább vevők a nagyobb adatátviteli sebességre. Ugyanakkor már elérhető a PCI Express 5.0 is az Intel új, Alder Lake kódnevű processzorai mellett, illetve az AMD is ígéri ezt a Socket AM5 foglalatba helyezhető, Zen 4 magokat biztosító fejlesztésében.

A kérdés nyilván az, hogy mikor lehet majd vásárolni végfelhasználóknak szánt, azaz nagyjából megfizethető PCI Express 5.0-s SSD-ket. A Silicon Motion szerint erre 2024-től lesz lehetőség. Ez a 2022-ben elérhető és érkező platformok tudatában nem tűnik korai dátumnak, de a vállalat a legutóbbi üzleti negyedévére vonatkozó konferenciáján kifejtette, hogy az első PCI Express 5.0-t támogató vezérlőjük vállalati igényeket figyelembe véve készül, így az érkező, erre épülő adattárolók nem a végfelhasználókat célozzák majd, ami ez nyilván meg fog látszódni az árukon.

Az is megjegyzendő, hogy az Intelnek a PCI Express 5.0-t biztosító platformja nagyon nem kedvez ám az új szabványt kihasználó SSD-knek. Az Alder Lake kódnevű processzorok csak 16 darab 5.0-s sávot kínálnak, és ezt kötelező x16-os PCI Express csatolóba kivezetni. Ergo az alaplapokon az M.2 interfész csak PCI Express 4.0-s lehet, ami jelentős hátrány a terjedést tekintve, mert hiába venne a felhasználó PCI Express 5.0-s SSD-t, azt az alaplapok M.2 csatolójában nem tudná hasznosítani. Ezért a gyártók nincsenek is arra kényszerítve, hogy nagyon erőltessék ezt a dolgot, elvégre előbb meg kellene ágyazni a PC-n a gyorsabb SSD-knek. 2024-re ez valószínűleg meg is történik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés