- Forrmell.enn
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Milyen TV-t vegyek?
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Clever0 #14782 üzenetére
Persze, általában van ilyen menüpont a normális böngészőkben, de akkor is pluszmeló, mert az egérhez kell nyúlni, hogy az ember kijelölje a szöveget (ha tehetem, inkább billentyűzettel navigálgatok), külön matarászni kell vele. A [link] (vagy hasonló) formában berakott link egy fokkal jobb, mert ott legalább megvan az egyből kattintás lehetősége.
Igaz, itt is egérrel a link fölé kell állni, hogy a böngésző alul megjelenítse a célURL-t, és el tudjuk dönteni, érdekel-e. De amúgy egyetértek veled, én is jobban szeretem a komplett URL-eket linkesítve, hacsak nem valami nagyon hosszúról van szó, mert így azonnal el tudom dönteni, hogy szeretnék-e rákattintani (persze ettől még lehet ezzel viccelődni is, ha vki nem figyel, a link szövege eltérhet az URL-től
).
(#14781) s_e_n_k_i:
Jaja, valahogy így:
http://openelec-dualaudio.subcarrier.de/OpenELEC-DualAudio/RPi2.arm/Na, bocs az OFF-ért.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
crissprivat #14769 üzenetére
Ez általában így szokott lenni, hogy nem igényel különösebb varázslatot egy Wi-Fi vevőegység, csak bedugod, és működik... (A Windows az, ami nyavalyog külön letöltendő driver nélkül.
Mondom ezt Windows-felhasználóként, pl. az említett TP-Link cucc nem működik anélkül, hogy le ne töltenél Windows-specifikus drivert külön...) A kolléga által említett TP-LINK TL-WN722N önmagában nem rossz, de a Pi-hez egy ormótlan nagy állat, és ha nincs túl távol mondjuk a router, akkor teljesen felesleges ekkorát venni (mert pl. nincsenek jelvételi gondok), elég egy olyan, ami éppen, hogy kiáll az USB-portból (nano előtaggal szokták ellátni), és nem törik le, ha valami rosszul sikerül... Nem beszélve a plusz helyigényéről.
(#14775) s_e_n_k_i:
Használd légyszi a link gombot, szerintem több esélyt adsz arra, hogy foglalkozzanak a kérdéseddel, ha nem kell kimásolni egy URL-t, majd beilleszteni a címsorba.Most ezt csak azért írom, mert a topicban borzasztó sokan csak bedobálják az URL-eket linkesítés nélkül.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Majd jött a heuréka, a kábelt nem cseréltem vissza. Gyors csere, és egyből beröffent, mindkét táppal. Szóval a Hongkongi táp jó, csak amit mellékeltek hozzá kábel..."
Na, ezt jó, hogy megírtad.Ma próbáltam egy állítólag 20 ezer mAh-s powerbank (egyébként noname kínai, de eddig jónak tűnik) segítségével táppal ellátni a Raspberry Pi 2-t, működött is, csak a jobb felső sarokban megjelent a szivárvány négyzet, a piros LED villogásával együtt, magyarul elégtelen tápellátás volt a probléma. Na, ekkor kicseréltem a powerbankhez mellékelt kábelt (látva a hsz.-edet pici keresés után) egy Samsung-töltő gyári, jó minőségű kábelére, és eltűnt a szivárvány a sarokból.
Csak néha jelenik meg pár pillanatra, amikor valami erőforrás-igényesebb folyamat történik, ettől függetlenül működik tovább, és aztán eltűnik. Milyen esetekben számíthat ez vajon, milyen problémák jelentkezhetnek ebből, van tipped/tippetek? (Most konkrét projekt nincs, ami miatt kötelező lenne hosszú távon a hordozható tápellátás, csak érdekel, hátha mégis kell több időre is.)
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
inf3rno #14237 üzenetére
Bocs, de pont így hangzott.
"Azt írtam, hogyha nincs szükség különösebb szűrésre, csak napi és havi szintű kirajzolásra, akkor teljesen megfelel a fájlrendszer is az adatok tárolására, és nem kell adatbázis"
No de ezt írta:
"Kezdésnek mondjuk 3 hónapra visszamenőleg lehetne visszanézni az adatokat. Itt lehetne választani, hogy mekkora időszakot mutasson, pl. beállítani nap és óra szerint, mettől meddig."
Szóval szükség van a különböző szempontok szerinti szűrésre. Innentől kezdve már nem mindegy, hogyan tároljuk az adatokat, mert adott esetben nehezítheti a feldolgozást."Ha időközben változnak az igények, akkor meg fájlokból bármikor fel lehet tölteni az adatokat egy adatbázisba. Mi ebben a rugalmatlan?"
Az, hogy beleteszünk még egy nagy lépcsőt a dologba, van egy pluszmunka, egy utófeldolgozási igény, amikor eleve feltölthetnénk normális "nyilvántartásba" is az adatokat. Ráadásul már a kezdetektől ez az igény. A vesszővel elválasztott fájl rugalmatlansága meg adott: az egyes "oszlopokban" tárolt adatoknál figyelni kell az elválasztó karakterre, az "oszlopok" sorrendje kötött, a struktúra változása egy fokkal nagyobb kényelmetlenséget jelent talán, mint az adatbázisbeli nyilvántartás esetén (persze ez nem feltétlenül igaz, esetfüggő, attól függ, mekkora a változás, adatbázisnál is melós lehet). Amennyiben az általad javasolt megoldást választja, akkor az utófeldolgozás során bizonyos időközönként egy külön scripttel még ezeken a vesszővel elválasztott adatokon végig kell menni, kihámozni belőle a lényeget, feltölteni egy másik adatbázisba, amit aztán a weboldal scriptje olvasgat. Olvashatná egy helyről is - persze ha nem ugyanez a "gép" a webszerver is, akkor meg a legjobb lenne, ha egy fizikailag másik gépen lévő adatbázisba töltögetné fel az adatokat."Szvsz inkább az igénytelen, ha valaki nem gondolja végig a problémát, és ágyuval verébre lő."
Ez szerintem pont nem az ágyú és a veréb esete, legalábbis az alapján, amik a felvázolt igények. Persze tök szubjektív az egész, rengeteg megoldás létezik rá, inkább a saját elképzeléseimet vázolom fel, hogy én próbálnám eleve rugalmasabban kezelhető adatstruktúrában eltárolni (és persze az én megoldásomnak is lehetnek hátrányai).
De mondjuk ezt a srácnak kell eldönteni, hogy melyik megoldást választja, mi most csak beszélgetünk a potenciális megvalósításokról. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
s3toraph #14194 üzenetére
"Adatbázisra jó lenne sql-es, vagy a txt-s vesszővel elválasztott adattárolás is."
SQLite használatával is (ez csak egy példa a sok lehetőség közül, épp ez ugrott be) írhatod egy darab fájlba az adatokat, és mégis relációs adatbázisról van szó, már ha arra szükség van, nem pedig egy CSV-ről (akkor már .csv kiterjesztése legyen, ha már vesszővel elválasztott értékek...). Persze kérdés, hogy mennyire akarsz utólag visszakeresgélni az adatok között, különböző szempontok szerint azokat lekérdezni, beszúrni, nagyjából mennyi adatot is akarsz eltárolni, stb.
Konkrét tapasztalatom nincs az Arduino erőforrásaival kapcsolatban, lehet, hogy necces mondjuk relációs adatbázis-kezelő motor használatára (ez is esetfüggő, milyen mértékben használod, lehet, hogy ilyesmit még elbír), fogalmam sincs, Raspberry Pi 2 ilyenre tuti elég. De egy sima CSV vagy akár JSON-fájl írogatására nyilván elég egy Arduino is.
Lehet, hogy túl van lihegve a dolog, és tök egyszerű műveleteket akarsz csak végezni, nem is akarsz mindenféle szempont szerint szűrni és megjeleníteni adatokat, így minimális erőforrást igénylő megoldás is elég, ezt neked kell eldönteni.Akár "távoli" adatbázisba is írkálhatsz (a távolit csak azért tettem adatbázisba, mert most nem felhőtechnológiáról beszélünk, de a lényeg, hogy fizikailag nem kell, hogy ugyanazon az eszközön legyen az adatbázis is), és akkor a weboldaladon pedig ebből az adatbázisból kérdezgetsz le, minden egy helyen van. Hátránya, hogy élő hálózati kapcsolat kell hozzá (ha azonos hálózaton vagytok, akkor nem kell feltétlenül internet).
Szerk.:
Most látom, hogy ezt írod:
"Kezdésnek mondjuk 3 hónapra visszamenőleg lehetne visszanézni az adatokat. Itt lehetne választani, hogy mekkora időszakot mutasson, pl. beállítani nap és óra szerint, mettől meddig."
Mivel több szempont szerint is szeretnél lekérdezni adatokat, ráadásul 3 hónapra visszamenőleg, igencsak kényelmetlen lenne egy szöveges fájlba csak bedobálni az adatokat, aztán azt parse-olni és megfelelően megjeleníteni minden lekérdezés során. Én inkább használnék valami kicsi, egyszerű adatbázist, de Te tudod.(#14195) inf3rno:
"Ehhez sztem nem kell adatbázis, elég ha txt fájlba mentesz file append-el. Ha minden napot külön fájlba teszel, meg csinálsz külön havi összesítős fájlt, amibe több perc átlaga megy, akkor annyi bőven elég. Így lehetne a kütyün a webszerver is, ami átadná a napi fájlokat a böngészőnek, a számítás igényes részt, pl fájlok parsolása meg a javascript csinálná a böngészőben, és nem terhelnéd ezzel a kütyüt."
Tehát akkor 3 hónapnyi adat a Te javaslatod alapján mondjuk 31+30+31 napos hónapokkal számolva már 92 darab különálló fájlt jelentene. És akkor azt mondod, hogy amikor a felhasználó a böngészőben szűrni és keresni szeretne az adatok között, akkor ezt a 92 fájlt kellene feldolgozgatni (hogy hol, az most mindegy). Hát szerintem ez borzasztó igénytelen így. Egy szakdolgozatról van szó, szerintem elvárható egy rugalmasabb megoldás. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
s3toraph #14187 üzenetére
"az adatbázis, ez gondolom lehet mondjuk egy excel tábla"
Hát egy Excel-táblázat nem egy normálisan kezelhető adatbázis, sőt, inkább ne is csúfoljuk szegény adatbázisokat ezzel, hogy közéjük soroljuk.Itt a hangsúly pont, hogy azon van, hogy kódból tudd normálisan feldolgozni az adatokat (nem a titkárnéni fogja nézegetni, hanem kóddal fogsz beszúrni, és azzal fogsz lekérdezni). Akkor már válassz olyan adatbázis-kezelő motort, amiből a lekérdezés (pl. a weboldaladon, ami az egyik cél!) és az abba történő beszúrás nem macerás (hogy most SQL-vagy NoSQL-alapú, az már egyéni döntés és helyzet kérdése).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
petya220 #14166 üzenetére
Az ilyesmit nem kell privátban megbeszélni, ha a Raspberry Pi-hoz kapcsolódik, akkor a topicba való. A privátot csak ketten látjátok, ezt meg sokan, és másokat is érdekelhet a téma.
(#14160) Szita1:
Ez tehát akkor végül is hirdetés akar lenni? Mert amúgy tök érdekes lenne a téma, de így túl sok konkrétum nem derül ki a megvalósításról, bár gondolom ez a lényeg, ha keresni akarsz vele...A videóban viszont nagyon zavaróak voltak a helyesírási hibák a feliratozásnál (ezek hogy nem tűntek fel?
), pl. "alkamazás" --> "alkalmazás", "Ajtó nyításra" --> "Ajtónyitásra", rontja a profi hatást, hogy kapásból ezt kapja az ember az arcába.
Na meg a beszédben "fogyassza az akksit" helyett inkább "fogyasztja" lesz az... Nehogy magadra vedd, csak tanács, hogy sikeresebb legyen a dolog.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
GazRic #14132 üzenetére
Itt van pár ilyen link összeszedve:
http://www.sat-universe.com/archive/index.php/t-282874.html -
Sk8erPeter
nagyúr
Természetesen ismerem a FileZillát, mint még elég sok más FTP-klienst is, a WinSCP-hez képest jóval kényelmetlenebb a használata, egy darabig azt használtam, aztán mióta a WinSCP-t ismerem, azóta a FileZilla felejtős.
(#13606) cigam:
"Nagyon jó akkor lenne, ha kezelné az UNC elérési utakat"
Igen, ebben teljesen igazad van, ez nagy hiányossága, de attól még elég jó.Bár igazából tényleg elég vicces, hogy hány éve volt ezzel kapcsolatos request, és még mindig nem sikerült kialakítani a támogatást hozzá - nem értem, mi az oka, azért nem egy rocket science.
(#13607) stopperos:
Igaz, el is felejtettem, hogy Wine-on keresztül is használható Linuxon, de érted, azért az mégsem ugyanaz az érzés, mint egy olyan alkalmazás, amihez nem szükségesek ezek a plusz köztes "rétegek", hanem "natívan" fut.(#13608) Mr Dini:
"ott a wine és azzal megy a winscp [...] Látom nem csak én vagyok profi linuxos."
Bocs, hogy kiábrándítalak, de attól nem leszel még profi Linuxos, hogy képes vagy a Wine-t használni.No offense, csak ez így picit vicces volt.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Csak éppen szerintem fölösleges, a Total Commander lokális fájlkezelésre nagyon jó, imádom, de távoli kapcsolatokhoz én nem ajánlom, nagyon nem szeretem, persze ebben közrejátszik az, hogy régen nagyon bugos volt a működése ilyen célokra. A stopperos által ajánlott WinSCP nekem is kedvencem a célra. Nagyon kényelmes, TC-hez hasonlóan kétpaneles fájlkezelő, csak épp távoli kapcsolatokhoz, (S)FTP, SCP, stb., portable is van belőle (kibontod a zipet, és kész, megy, hurcolhatod a beállításaidat egy ini-fájlban), több sessiont is tudsz futtatni párhuzamosan (különböző füleken jelenik meg), tudsz könyvtármonitorozással és manuálisan is szinkronizálni, meg csomó beállítási lehetősége van. Linuxosok kár, hogy nem tudják használni, pedig nagyon jó.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Flowtation #13326 üzenetére
A Linuxos, natívan nem támogatott partíciók MÁSOLÁSA lehetséges Windows alatt is, azok ÁTMÉRETEZÉSE viszont már problémásabb (mondjuk ext4-et támogató partíciókezelők léteznek Windows-ra is), legegyszerűbb megoldás, hogy kiírod pendrive-ra (bootolható módon) a GParted Live-ot vagy SystemRescueCd-t (ezen is rajta van a GParted, meg még sok egyéb, de mivel csak átméretezni akarsz egy partíciót, elég külön ahhoz tartozó live cucc is) vagy hasonlót, bebootolod ezt az OS-t a pendrive-ról, és megcsinálod az átméretezést Linux-környezetben.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Flowtation #13303 üzenetére
Mivel egy az egyben másolod, értelemszerűen ugyanakkorák lesznek a partíciók a céleszközön is, mint a forráshelyen. Ha önkényesen méretezgetné, akkor az nem másolás lenne. Abban a programban, amit az előbb javasoltam neked, a másolás UTÁN át tudod méretezni a partíciókat, így simán ki tudod terjeszteni a kártya maradék részeire a méretét. Vagy létrehozol egy új partíciót, és arra másolgatsz, ahogy tetszik...
(#13314) + (#13322) Flowtation:
"Gondolom raspbian, de mivel geek vagyok, nem tudom biztosan."
"pontosan ird le legyszi, mert geek vok."
Már másodszor használod rossz értelemben, pont, hogy nem geek vagy, hanem noob. És ezen a fórumon nem "vok", hanem "vagyok". (Akkor is, ha telefonról írsz.) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Flowtation #13301 üzenetére
Hogyne lehetne, egy normális partíciókezelő progi megcsinálja.
Például Windows-ra itt van egy ingyenes, ami alkalmas rá:
MiniTool Partition Wizard Free
Jobb klikk az adott eszközre (eszközre, és nem partícióra!!), majd Copy, kijelölöd a céleszközt, és Next-Next-Finish jelleggel meg is vagy. Értelemszerűen a céleszköz nagyobb vagy egyenlő méretű legyen.Linuxon GParted vagy CloneZilla és hasonló eszközök lehetnek a segítségedre (grafikus felülettel rendelkeznek).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Mr Dini #13217 üzenetére
bucihostnak igaza van, a 777 azt jelenti, hogy bármelyik júzer, bármelyik csoport tagja is, bármit tehet az adott fájllal/könyvtárral, így alapvetően nem túl biztonságos.
Tényleg jobb az FTP-felhasználót egy olyan csoportba tenni, akinek van hozzáférése az adott könyvtárhoz, és az adott könyvtárra jogokat biztosítani annak a csoportnak (is). A problémát persze gyors tüneti kezeléssel megoldja, de alapvetően tényleg nem biztonságos. Persze nem biztos, hogy ez minden környezetben problémát jelent, ha alapvetően csak lokálisan férnek hozzá a tartalomhoz, de érdemes figyelembe venni ezt a szempontot. Itt egyébként látható, hogy a root a tulajdonosa a könyvtárnak.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PpenoO #13161 üzenetére
"ls -la media/mnt"
Ahogy Te itt írtad, az egy RELATÍV hivatkozás ahhoz a könyvtárhoz képest, ahol épp tartózkodsz (valószínűleg a home-könyvtáradban vagy épp). Ez így nyilván nem fog működni (csak akkor működne, ha szerepelne az adott könyvtárban egy media, azonbelül meg egy mnt könyvtár).
A gyökérkönyvtárhoz képest szeretnéd elérni az útvonalat, tehát:
ls -la /media/mntSzerk.: most látom, vjozsef ugyanezt írta a #13170-ben, csak picit rövidebben. Na sebaj, egy kis magyarázat nem árt pluszban.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
azbest #13126 üzenetére
sinceritytrading tényleg megbízható, rendeltem már tőle én is, meg speedrive-tól és satietymemory-tól is (utóbbitól többször is), és mint kiderült, valószínűleg pont ugyanaz a cég csinálhatja mindegyiket, csak különböző neveken, legalábbis amikor rendeltem pont egy napon több különböző terméket is tőlük, akkor pontosan ugyanarról a címről, pont ugyanabban a csomagban érkeztek a termékek.
(Elfért egy csomagba az egész, de meglepődtem, hogy egyben van, és ugyanarról a házszámról érkezett mindegyik, pedig több helyről rendeltem.
) Lehet, hogy marketingcélokból van különböző neveken, nem tudom.
Én konkrétan egy egy Samsung Pro 32 GB-os microSDHC-kártyát (ilyet, ez került a Raspberry Pi 2-be), meg két Samsung EVO 32 GB-osat rendeltem (ezt, más célokra), semmi gond nem volt velük.
Gondoltam megosztom, hátha valakinek jól jön, aki nem tudja, honnan szerezhetne be relatíve olcsón microSD-kártyát, úgy, hogy még meg is érkezik, és nem vágják át.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +GTX 1660 SUPER +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Gamer PC - i5 12400f, RTX 3080 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Commander G41 700W
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest