- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TV antenna és jelerősítés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
__Zs__ #19342 üzenetére
Kezdetektől van pi-m, ez már legalább a harmadik nekifutás. A korábbi két alkalommal nem volt elég stabil még a szoftveres környezet hozzá (2012-14). A rpi2 óta próbáltam újra és most némi kompromisszummal (kártyaolvasó) már egészen használható. Igaz nem set-top-boxként használom, mert wifin át csatlakoznak hozzá a többi klienseim. Jópofa dolog a konyhába kivinni telefonon a tévét
A tévézés még korábbi hobbi, azelőtt egy régebbi laptop szolgált házi médiaszerverként.
Természetesen lan-ra van kötve mindkét pi. A tvheadend és oscam is hálózaton át kommunikál, nem kötelező ugyanazon a gépen futniuk. Elvileg lehetne máshogy is varázsolni, múltkor láttam gpio-n keresztüli hálózatot, de így a legegyszerűbb. Mondjuk, ha a pi zero-t teszem a helyére, akkor lehet, hogy megpróbálom azt a megoldást.
Nem olyan vészes összeállítani ma már. Főleg, hogy csomó dolog készen van... nameg belinkeltem már többször például azt, hogy raspbian alatt hogyan kell fordítani forrásból a tvheadendet és oscam-et, meg példakonfigot is linkeltem.
Összességében azért biztos elment már jópár ezres erre. De ez a tévés és arm boardos hobbi része nálam.
A tunerek 8 dolcsi körül jönnek kínából, a kártyaolvasó 10 dolcsi körül. A hub 5-15 dolcsi közt. Sd kártya már 4 dolcsiért is van. Tápegység a raspival együtt beszerezhető strongstronics (vagy a pi3 kapcsán is van, lehet az is az, csak erősebb változat). Meg maga a pi. Szóval fel tud szaladni 30-40 ezerig, ha mindent meg kell venni hozzá. Persze, az okosabb set-top-box-ok sem olcsóbbak. -
azbest
félisten
válasz
__Zs__ #19314 üzenetére
szia,
a dobozból kikerült most csak egy polcra. jelenleg 5 dvb-t és 1 dvb-c tuner van rádugva. [link]. Nekem külön pi-kre van szétrakva most némelyik részfeladat.
- pi2: erre van dugva aktív hubbal minden tuner, raspbian alatt
- pi1: ez kezeli az előfizetői kártyát, le van lassítva usb1.0 sebességre a cmdline.txt paraméterével, raspbian alatt
- pi2: ezen nézem a tévét openelec rendszerrelVan egy régi hibája a pi-knek, hogy a lassú usb adatátviteli módot használó eszközökkel hibázhat, fagyhat tőle. Na a kártyaolvasóm pont ilyen. A másik fajta, amit rendeltem hozzá, az elveszett a postán, így nem tudtam azzal is kipróbálni. Kártyaolvasóból olyan kell, ami külön driver nélkül is működik linux alól, mert arm-ra nem szokott lenni hozzájuk gyártói driver. Ha 1.0 usb módra állítom a pi-t, akkor nem fagy, de a lassú usb miatt a hálózat is lelassul, valamint a tunerek sem működnek, ezért került át másik eszközre.
A tunerekhez aktív usb hub kell, aminek saját tápja van. Lehet egy közös tápról is hajtani, ha az elég erős (3-4 amper), de nem a pi-n keresztül, hanem akkor is külön kell bekötni a hub-ba a tápot. Ha usb kábelt használsz, akkor figyelni kell annak a minőségére, mert van amelyik ócska fajtán terhelés alatt 4 voltra leesik a feszültség, amitől instabil lesz az egész. Az usb hub ne tápoljon vissza a pi-re az adatkábelén. Ha visszatápol, akkor a pi hajlamos a hub tápjáról lopni az áramot, amitől leesik a feszültség a tunerek alatt és instabil lesz, vagy rossz lesz a vétel. Ha visszatápolós a hub, akkor le lehet ragasztani az adatkábelen az adat lábat például.
A pi2 simán kiszolgálja a tunerek kezelését és a dekódolást. Az 1 az már kevés lehet, ha azon is nézed.
Elvileg minden részfunkciót lehetne egy pi-re kötni, openelec alól unofficial repository-ból lehet telepíteni tvheadend-et és oscam-et is. Persze a kártyaolvasó bekavarhat ott is. Openelec-et akkor érdemes használni, ha a backend pi-n is nézed az adást.
Ha legfeljebb 3 adást néznél/rögzítenél egyszerre, akkor elég három tuner. Ha többet is, akkor lehet minden muxhoz külön tuner. Ez a konfigurációnál jelent különbséget. Ha van minden muxhoz külön tuner, akkor érdemes a beállításnál is egy tunerhez csak egy muxot kapcsolni. Úgy gyorsabb a csatornaváltás. Nekem it9135 tunerek vannak használatban, és egy mygica t230 a kábeltévéhez. Realtekes tunerek is működnek, de ebből van 5 egyformám. Különböző tunerek esetén linux alatt lehet állítani, hogy mindig ugyanabban a sorrendbe rakja őket, mert ha változik az eszközök sorrendje, az bekavarhat a tvheadendnek.
(#19324) __Zs__
a backend pi végzi a dekódolást. Az nem okoz sok prociterhelést. Egyébként nincs kódolt hd adás a mindigtv-n. Más pi, pc vagy tablet, telefon is fel tud kapcsolódni. Kliens lehet Kodi, de akár egy vlc player is. Adroidon tvhguide + vlc párossal használom. -
LógaGéza
veterán
válasz
__Zs__ #19324 üzenetére
Az a baj, hogy tényleg régen volt, és pontos dolgokra nem emlékszem
Igen, azbest fórumtárs műve a pdf, Logoutján van egy pár cikk, ami kapcsolódik ehhez a témához.Hosszú hétvégén mindenképp megcsinálom, az antennakábel is itt lóg mellettem, már csak kíváncsiságból is, hogy mennyit fejlődött a rendszer
-
LógaGéza
veterán
válasz
__Zs__ #19314 üzenetére
Anno én próbáltam megcsinálni, megfelelő kártyaolvasóval megy szépen, egyszerre 3 eszközzel simán tudtam Pi1 B-ről streamelt adásokat nézni.
Arra figyelj, hogy mikor azbest fórumtárs írta ezt a PDF-et, akkor még 3 MUX volt, azért volt 3 tuner - most már 5 MUX van.Mondjuk rémlik valami, hogy a tunerek se mindegy, hogy milyenek, tán 2 ment egyszerre, a harmadiktól néha elhasalt
Régen voltElvileg holnap nálam lesz a RasPi2, ha érdekel, akkor rápróbálok hosszú hétvégén megint.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Autós topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Trollok komolyan
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Facebook és Messenger
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest