Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz __Zs__ #19342 üzenetére

Kezdetektől van pi-m, ez már legalább a harmadik nekifutás. A korábbi két alkalommal nem volt elég stabil még a szoftveres környezet hozzá (2012-14). A rpi2 óta próbáltam újra és most némi kompromisszummal (kártyaolvasó) már egészen használható. Igaz nem set-top-boxként használom, mert wifin át csatlakoznak hozzá a többi klienseim. Jópofa dolog a konyhába kivinni telefonon a tévét :DDD

A tévézés még korábbi hobbi, azelőtt egy régebbi laptop szolgált házi médiaszerverként.

Természetesen lan-ra van kötve mindkét pi. A tvheadend és oscam is hálózaton át kommunikál, nem kötelező ugyanazon a gépen futniuk. Elvileg lehetne máshogy is varázsolni, múltkor láttam gpio-n keresztüli hálózatot, de így a legegyszerűbb. Mondjuk, ha a pi zero-t teszem a helyére, akkor lehet, hogy megpróbálom azt a megoldást.

Nem olyan vészes összeállítani ma már. Főleg, hogy csomó dolog készen van... nameg belinkeltem már többször például azt, hogy raspbian alatt hogyan kell fordítani forrásból a tvheadendet és oscam-et, meg példakonfigot is linkeltem.

Összességében azért biztos elment már jópár ezres erre. De ez a tévés és arm boardos hobbi része nálam.
    A tunerek 8 dolcsi körül jönnek kínából, a kártyaolvasó 10 dolcsi körül. A hub 5-15 dolcsi közt. Sd kártya már 4 dolcsiért is van. Tápegység a raspival együtt beszerezhető strongstronics (vagy a pi3 kapcsán is van, lehet az is az, csak erősebb változat). Meg maga a pi. Szóval fel tud szaladni 30-40 ezerig, ha mindent meg kell venni hozzá. Persze, az okosabb set-top-box-ok sem olcsóbbak.

• azbest

félisten

válasz __Zs__ #19314 üzenetére

szia,

a dobozból kikerült most csak egy polcra. jelenleg 5 dvb-t és 1 dvb-c tuner van rádugva. [link]. Nekem külön pi-kre van szétrakva most némelyik részfeladat.
    - pi2: erre van dugva aktív hubbal minden tuner, raspbian alatt
    - pi1: ez kezeli az előfizetői kártyát, le van lassítva usb1.0 sebességre a cmdline.txt paraméterével, raspbian alatt
    - pi2: ezen nézem a tévét openelec rendszerrel

Van egy régi hibája a pi-knek, hogy a lassú usb adatátviteli módot használó eszközökkel hibázhat, fagyhat tőle. Na a kártyaolvasóm pont ilyen. A másik fajta, amit rendeltem hozzá, az elveszett a postán, így nem tudtam azzal is kipróbálni. Kártyaolvasóból olyan kell, ami külön driver nélkül is működik linux alól, mert arm-ra nem szokott lenni hozzájuk gyártói driver. Ha 1.0 usb módra állítom a pi-t, akkor nem fagy, de a lassú usb miatt a hálózat is lelassul, valamint a tunerek sem működnek, ezért került át másik eszközre.

A tunerekhez aktív usb hub kell, aminek saját tápja van. Lehet egy közös tápról is hajtani, ha az elég erős (3-4 amper), de nem a pi-n keresztül, hanem akkor is külön kell bekötni a hub-ba a tápot. Ha usb kábelt használsz, akkor figyelni kell annak a minőségére, mert van amelyik ócska fajtán terhelés alatt 4 voltra leesik a feszültség, amitől instabil lesz az egész. Az usb hub ne tápoljon vissza a pi-re az adatkábelén. Ha visszatápol, akkor a pi hajlamos a hub tápjáról lopni az áramot, amitől leesik a feszültség a tunerek alatt és instabil lesz, vagy rossz lesz a vétel. Ha visszatápolós a hub, akkor le lehet ragasztani az adatkábelen az adat lábat például.

A pi2 simán kiszolgálja a tunerek kezelését és a dekódolást. Az 1 az már kevés lehet, ha azon is nézed.

Elvileg minden részfunkciót lehetne egy pi-re kötni, openelec alól unofficial repository-ból lehet telepíteni tvheadend-et és oscam-et is. Persze a kártyaolvasó bekavarhat ott is. Openelec-et akkor érdemes használni, ha a backend pi-n is nézed az adást.

Ha legfeljebb 3 adást néznél/rögzítenél egyszerre, akkor elég három tuner. Ha többet is, akkor lehet minden muxhoz külön tuner. Ez a konfigurációnál jelent különbséget. Ha van minden muxhoz külön tuner, akkor érdemes a beállításnál is egy tunerhez csak egy muxot kapcsolni. Úgy gyorsabb a csatornaváltás. Nekem it9135 tunerek vannak használatban, és egy mygica t230 a kábeltévéhez. Realtekes tunerek is működnek, de ebből van 5 egyformám. Különböző tunerek esetén linux alatt lehet állítani, hogy mindig ugyanabban a sorrendbe rakja őket, mert ha változik az eszközök sorrendje, az bekavarhat a tvheadendnek.

(#19324) __Zs__
    a backend pi végzi a dekódolást. Az nem okoz sok prociterhelést. Egyébként nincs kódolt hd adás a mindigtv-n. Más pi, pc vagy tablet, telefon is fel tud kapcsolódni. Kliens lehet Kodi, de akár egy vlc player is. Adroidon tvhguide + vlc párossal használom.

• LógaGéza

veterán

válasz __Zs__ #19324 üzenetére

Az a baj, hogy tényleg régen volt, és pontos dolgokra nem emlékszem :(
    Igen, azbest fórumtárs műve a pdf, Logoutján van egy pár cikk, ami kapcsolódik ehhez a témához.

Hosszú hétvégén mindenképp megcsinálom, az antennakábel is itt lóg mellettem, már csak kíváncsiságból is, hogy mennyit fejlődött a rendszer :K

• LógaGéza

veterán

válasz __Zs__ #19314 üzenetére

Anno én próbáltam megcsinálni, megfelelő kártyaolvasóval megy szépen, egyszerre 3 eszközzel simán tudtam Pi1 B-ről streamelt adásokat nézni.
    Arra figyelj, hogy mikor azbest fórumtárs írta ezt a PDF-et, akkor még 3 MUX volt, azért volt 3 tuner - most már 5 MUX van.

Mondjuk rémlik valami, hogy a tunerek se mindegy, hogy milyenek, tán 2 ment egyszerre, a harmadiktól néha elhasalt :F
    Régen volt :B Elvileg holnap nálam lesz a RasPi2, ha érdekel, akkor rápróbálok hosszú hétvégén megint.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés