- Kompakt vízhűtés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- iPad topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Leégett az első Radeon a hírhedt 12V-2x6 tápkonnektorral
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48294 üzenetére
Péládul tanulni azt kicsiben, amit a nagyobb vasakon kell csinálni
Raspberry pivel nem hiszem, hogy olcsóbb lenne, vagy csak sokkal korlátozottabban. Idle 120 watt körül elvan most még és csendes.
De a redundancia miatt, akár komolyabb feladatra is megtenné. De valsz nem olyan élettartammal, mint az igazi szerverek vagy jobb minőségbiztosítású üzleti cuccokból valami.
Egyébként már egy ilyen masina is sokmindenre jó, ha clusterek konfigolása vm-ekről futtatva a cél de nem kell procit pörgetni. A negyedik masinán van még a tanulós környezetem, 12 virtuális gépen kubernes clusterben, haproxy, nfs. De ahhoz már a 64GB ram magában szűkös kezd lenni. A 3 vagy 4 gépen szétosztva viszont bőven van még kapacitás. Talán 30% teljesítmény és régebbi integrált gpu-val még olcsóbban is kijött volna, ryzen 8525u procis, ddr4 ramos rendszerrel, usb4 nélkül. Csak eredetileg esxi-vel gondoltam, az meg nem eszi a realtek lant (az m7 k8 plus gépen intel 226 lan van), de így is proxmox lett végül inkább a thunderbolt net és esxi licenszkavar miatt. Lehet később AI futtatást is próbálok iGpu segítségével, 16GB vramot lehet adni ezeken a minipécéken, csak nem tudom még a procit fogja-e, ha használja.
Szóktam nézni az ilyen cluster hordozó boardos videókat is, amikor raspi cm modullal vagy más hasonló modulokkal csinálnak valami hasonlót. De brrr az árukat sokallom ahhoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR5 / 512GB SSD!
- Igényes Gamer PC - Ryzen 5 9600X - 32GB DDR5 - 512GB SSD - Asus TUF RTX 3070 Ti - Vízhűtés - 850 táp
- Gigabyte X299 UD4 Pro LGA 2066 alaplap, i7-7820X proci, 64 GB DDR4-3200 MHz RAM
- GAMER PC! i5-11400F / 16GB DDR4 / RTX 3060 12GB / H610 / 512GB NVMe / 600w! BeszámítOK
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Xiaomi Redmi 14C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest