Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Philips LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen notebookot vegyek?
- PCI Express 6.0-s SSD-t demonstrált a Micron és az Astera Labs
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzscske
tag
válasz
Bertalanfi #2976 üzenetére
Kérj kölcsön egy másik win telepítőt!Szerintem nem a kislemezen van az a file amit fel kéne másolnia,hanem a cd-n amiről telepíted.
-
tzscske
tag
válasz
Bertalanfi #2973 üzenetére
valamelyik sata raidet kell megadni neki,hogy lássa a tömböt.
Az a iasor.sys meg gyanus,hogy a telepítőlemezen kéne lennie,de valamiért nem tudja beolvasni.(lehet rendes telepítésnél nem kell neki és azért nem is gondolná az ember,hogy a lemez lehet rossz)
kicist tisztítsd meg a lemezt és úgy próbáld meg.(veszteni nem vesztesz semmit vele). -
tzscske
tag
válasz
Bertalanfi #2971 üzenetére
a raides drivert adod meg telepítésnél?( külön kártyáknál 2féle driver is van,sima mikor nem raidbe teszed a vinyókat,de arra szeretnél telepíteni,meg raides (itt előtte be kell menni a vezérlő bioszáa megcsinálni a tömböt))
-
tzscske
tag
válasz
énvagyokAdam #2933 üzenetére
ahogy néztem a manualt nem tud csak 0,1,JBOD-ot a lap.(mondjuk csak x38-dq6-ot találtam)
Olvasd el a kézikönyvet elég jól leírja,hogy tudod csinálni a tömböket,igaz csak 2 lemezen mutatja meg -
tzscske
tag
válasz
Neszójábe #2911 üzenetére
Ha 2 vinyót raidbe teszel akkor az egynek fo látszani!Azon beállítod,hogy milyen tipusú legyen (0,1,10,01 esetleg,ha komolyabb vezérlőd van és több lemezed akkor egyéb módozatok) aztán elindítod a win,linux akármi telepítését és ott úgy partícionálod (az egy vinyónak látszó tömböt) ahogy akarod!
A raptor elvileg nem gyorsabb mint a raid tömb,de nagyon megközelíti a sebességét.(ezután utána kéne olvasni raptoros topicockben,nem vagyok benne 100%ig biztos)Legtutibb,ha 2 raptort kötsz raidbe
az biztos megy mint a veszedelem.
Sunzi
öszi a linket,komoly cucc.
-
tzscske
tag
válasz
rrr8901 #2903 üzenetére
Mivel nagyméretű fileokról van szó,szerintem a legnagyobb választható szeletméretet lenne célszerű használni.
Mivel a legtöbb alaplapi raid chip nem támogatja a raid 5-öt ezért ajánlpttam inkább az 1+0 vagy 0+1-et.(megvan minden adat kétszer,ha kihullana valamelyik vinyó és gyors is)Ha futja a költségvetés rendes hardveres raid kártyára (ami természetesen tudja az 5-öt sőt általában az 5+0-t is) akkor azt kell csatasorba állítani.De 5 embernél nem hiszem,hogy gondot okozna a dolog.
Talán jobb lenne több vezérlőt és vinyót használni,ezzel csökkenteni az egy vinyóra jutó terhelést.(ha 2db 500gigás van,akkor nagyobb a valószínűsége,hogy 5 embernek pot ugyanarról a vinyóról kell adat mintha van 4db 250-es) -
tzscske
tag
válasz
rrr8901 #2899 üzenetére
Min lóg az a gép?
100megabites hálón nem hiszem,hogy nagyon meghalna a rendszer még különálló (nem raid) lemezekkel se.Amit a sáv enged (10-12MB/s) az szétoszlik az 5 ember között és annyi.A gond gigabites hálón jelentkezhet amikor minden résztvevője egyszerre akarna másolni.(ennek lehetősége kicsi, ha 5 emberről van szó,nem valószínű,hogy mindenki egyszerre akar másolni pont hisz 1-1dvd másolása pár percet vesz igénybe).
Lentebb olvashatod melyik raid mire való (gyorsaság+biztonság=raid 1+0 vagy 0+1 majd utána olvasol.)
Ha csak 100-as háló akkor még ott lehet gond,ha 4user olvas a vinyóról és egy viszont írni akar rá,na az meg tudja ölni rendesen a sima vinyókat,az ellen max a scsi a megoldás ami ekkora méretekben (500gb+) nem éppen gazdaságos megoldás. -
tzscske
tag
Nem teljesen ide tartozik,de hátha valki tud kicsit segíteni ill. meg tudja mondani merre kotorásszak.
adott egy sata kártya a chipen ami van:
adaptec
aic-8130
758214
qa64841.2
0430 b2s
88sx6541-bcz (mindenhol csak 88sx6041-et találtam)
singapore
hp spare p/n:373013-001
hp p/n:370901-001
Ehez kéne nekem firmware vagy bios vagy akármi.(elvileg ami volt rajta elsz#@#$-am)Azóta nem tudom a kártyát felismertetni a rendszerrel.
Ahogy utánnaguberáltam a kártyána hp proliant ml150 g2-ben van (volt) ilyen.Ott viszont csak a 6portos sata vezérlőnek van firmware.Ezt rátettem és azóta nem jó,ha minden igaz.(ez 4 portos).Valahogy vissza kéne hozni az életbe.
Próbáltam adaptech,hp,meg mindenféle hasonló dologgal életre kelteni de nem megy.Megjelenik az eszközkezelőben,de nem fogadja el a drivert (hibakód:10 és nem használható a cucc)
Ha valaki tudna segíteni merre kotorásszak vagy mit csináljak megköszönném -
tzscske
tag
csináltam pár tesztet everestel:
Read test suite:
raid1 egy kábelen
raid0 egy kábelen
raid0 külön kábelenLinear read test:
raid1 egy kábelen
raid0 egy kábelen
raid0 külön kábelenRandom read test:
raid1 egy kábelen
raid0 egy kábelen
raid0 külön kábelenBuffered read test:
raid1 egy kábelen
raid0 egy kábelen
raid0 külön kábelenAvarage read test:
raid1 egy kábelen
raid0 egy kábelen
raid0 külön kábelen
Vinyók:
HP DDSY-T36950
IBM DPSS-336950
egy kábelen= egy csatornán egymás alatt a két vinyó
külön kábelen=két csatornára téve egy-egy kábelen -
tzscske
tag
A kártya biosában u320-ra van állítva alapból.
Esetleg a windowsban is állítani kéne valahol?Mert szinte ugyanazokat az értékeket hozta a sima vinyó mint a raid.
Most beletettem egy külső kártyát,arra megy a rendszer éppen szólóban.Meglátjuk ezen is ugyanazt produkálja-e.Aztán raidbe teszem és úgy megy rá a rendszer.(ki kell tesztelnem a lártyát,hogy jó-e,meg van egy másik kártya is amivel holnap ugyanezt végigjátszom
)
Majd szétnézek,hátha találok a winben valami korlátozást.
(kábelt kicseréltem másikra és ugyanaz maradt,vagy mindkettő gagyi vagy nincs jelentősége) -
tzscske
tag
Az a pár hirtelen ki be kapcsolás nem valami bíztató jel.
esetleg próbáld meg visszatenni a régi kártyát,hátha az segít.
Ha a bios nem látja akkor hiába trükközöl szerintem driverrel,először ott kéne rendben lenni aztán majd a win is meglátja talán.Más:
Raidbe tettem a 2 scsi vinyót,de a mérési értékeim ugyanazok maradtak szinte.Annyi változott,hogy a mérési értéket szinte stabilan végig tartotta,nem csökkent a végén fokozatosan lefelé.
Mitől lehet ez?Kábel okozhat ilyet?(azt hittem csak a u160-u320-nál van jelentősége a kábelnak, itt 35mega körül is lehet ez gond?)
Tényleg jóval gyorsabb a scsi -n a rendszer mint sata vinyón -
tzscske
tag
válasz
lazydog #2767 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Másik kérdés: Egy régi u160-as 7200rpm scsi vinyónak kb mekkora az átviteli sebessége egyedül?Az én vinyóim régiek vagy magánban 30-35MB/s-t tud?A napokban kipróbálom majd a raidet velük,mert ez elég kiábrándító volt így elsőre(integrált u320-as controller van,de van még 2 rendes pci-x-es kártya amit úgyis tesztelnem kell,úgyhogy lesz időm kikisérletezni)
-
tzscske
tag
Egy elég hülye kérdésem lenne
Hol tudom megnézni,hogy a kártyám raid-es vagy csak sima sata controller?
Googlezgattam jobbra balra,de amit beírtam találtam simát és raidet író oldalakat is
A chipen ami van:
adaptec
aic-8130
758214
qa64841.2
0430 b2s
88sx6541-bcz
singaporehp spare p/n:373013-001
hp p/n:370901-001Bootnál nem jön elő a bios-a a kártyának ebből gondolom,hogy csak sima controller.(az integrált scsi biosa előjön,konfigolható)1 vinyó van egyelőre rajta,de ha raides lenne akkor is elő kéne jönnie a konfigjának?!
-
tzscske
tag
Az alaplap leírása szerint tudja a raidet.
A raid romról ennyit találtam így hirtelen más fórumon:
''Igaz utána még felmerült egy problémám, ami alaplap specifikus, márpedig a gépem csak úgy hajlandó boot-olni SATA vinyóról ( ha bennt van egy PATA is ). ha a BIOS-ban bekapcsolom a SATA RAID ROM-ot és a boot sorrendnél az ''Add in cards''-ot választom ki első helyre.
Ha nincs bekapcsolva a SATA RAID ROM, akkor csak úgy butul SATA-ról, ha semmilyen más IDE eszköz nincs rákötve.''
[Szerkesztve] -
tzscske
tag
válasz
borg315 #2079 üzenetére
Előre bocsátom,hogy nem igazán értek a raid-hez,de az idő szűkösségére való tekintettel megpróbálok pár kérdére válaszolni.
Ha hülyeségeket írok és később valaki megcáfolja amit írok elfogadom
1. - az ilyen olcsó kártyák tudnak olyat, hogy már elkészült hdd0 -t lemirroroznak egy formázható hdd1-re?
Szerintem igen.De ez azért valószínű kiderkártya specifikációiból.Mintha úgy lenne,hogy tükrözésnél ha megsérül az egyik lemez akkor a másikról megy a rendszer.
2.tudnak olyat, hogy ~azonos méretű, de esetleg különböző fizikai paraméterű (chs) hdd-kre raid-1-et nyomni?
elvileg igen.Ha minden igaz még kükönböző méretűeket is szerintem.Az azonos típusnak abban van jelentősége tudomásom szerint,hogy 2 ugyanolyan paraméterű lemez azonos sebességet fejmozgást stb-t tud produkálni,nem kell egyik lemeznek a másikra várni.
3. - mivel a két hdd fizikailag (chs) lehet hogy eltér, a másolatról be tud bootolni a win? nem fog kékhalállal leakadni?
Ha a tükör tömb létrejön és használatban van akkor 99%,hogy nem lesz gond.(egyik lemez a másik tükörképe,ugyanazokat tartalmazza.)
4. - menekülőútvonal: ha minden nap a nap végén átmásolom egyszerű file copy-val az egyik hdd-ről a másikra a file-okat, u.olyan partíciózással, akkor fel tud bootolni a win? azaz érzékeny a file-ok (pld. swap...) fizikai helyére?
Nem lesz hova másolni,egy partíciónak fogod láni a tömböt!
Kb ennyi amire tudtam válaszolni.
Ha nem jó vagy pontos infókat adtam akkor úgyis meg fogják cáfolni amit írtam.
Addig is UP neked,hogy hátha valami profi jár erre. -
tzscske
tag
válasz
Intelligencs #2067 üzenetére
Nem igazán értek hozzá,de remélhetőleg jó választ adok.
A blokkméret nem kerül felezésre.Mivel már egybe tetted a vinyóket,ezután úgy működik mint1 vincseszter az egész tömbre vonatkozik a méret.(ha 64-re állítód akkor az egész tömbön 64-es blokkméret lesz)Nem feleződik meg,hogy 32 egyik vinyón 32 másikon.
Ha nem jót írtam úgyis elmondják nálam okosabbak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tesla topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Ukrajnai háború
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Jövedelem
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest