Hirdetés

Aktív témák

• djyangce

tag

Hi mindenkinek!

Mivel pár napja vettem egy Radeont és valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki egyre inkább használja a linuxot, gondoltam megosztom veletek a Radeon linux alatti beállításának trükkjeit:

#1: Két alaphelyzet van: a, A linux vagy a videokártya telepítésekor ha sikerült az X-et<sup>*</sup> bekonfigurálnod úgy, hogy az az Xserver saját modulját használja a Radeonhoz és tökéletesen működik, akkor legfeljebb a gyári drivert akarhatod még telepíteni.b, Nem sikerült, akkor valószínűleg olyan X-ed van, amely nem tökéletesen támogatja a Radeonokat.
    <sup>*</sup>: Annak, aki nem linuxos, de méginkább annak aki az lesz érdemes tudni, hogy az XFree86 után sokszor röviden X-nek nevezik a linux alatt jelenleg használatos grafikus felület alapját.

#2: Meg kell nézned, hogy melyik verziójú X-et használod, Ezt a konzolról az ''X -version'' parnccsal teheted meg rendszergazdaként.

#3: Ha nem akarsz gyorsítást, és 60Hz-en használod (gyakorlatilag akármilyen felbontásban) a monitorod (ez mondjuk TFT monitorok esetén amúgy is elég), akkor megpróbálhatod beállítani a ''vesa'' módot. Ez csak akkor fog működni, ha az X-ed minimum 4.2.x-es (4.1.0-val nem sikerült így beállítanom, 4.2.0-val nem próbáltam, de 4.2.1-gyel sikerült). Kézzel átírhatod az XFConfig file-t, ekkor ki kell javítani a ''Section ''Device'''' alatt a ''Driver'' a két macskaköröm közötti részt ''vesa''-ra, vagy használhatod az xf86config parancsot rendszergazdaként.

#4: Ha mégis be akarod állítani valami miatt a gyári drivert, akkor a következőket kell tenned először:
    - El kell menni az ati oldalára és le kell tölteni a Linuxhoz való dirvert, amely vagy a 4.1.0-hoz, vagy a 4.2.0-hoz lesz rpm csomagban (ez a RedHat package manager, vagyis a RedHat csomagkezelője. Akinek nem RedHat, vagy rpm alapú, tehát SuSE, Mandrake stb. linuxa van, hanem Debian, az se ilyedjen meg). Érdemes letölteni még az oldalon látható Check.sh-t, amely adott esetben megmondja, hogy melyik driververzióra van szükséged.
    - Érdemes a ''Driver Release notes''-ot elolvasni
    - Akinek nem rpm alapú disztribúciója van, hanem Debian, annak fel kell telepítenie az ''rpm'' és az ''alien'' csomagokat, majd ennek segítségével a letöltött driver könyvtárában kiadni az ''alien -d <driver_neve>.rpm'' parancsot.
    - Csinálj Backupot az X könyvtáraidról.

#5: Installálni kell a csomagot. Ez rpm alapon (ebben nem vagyok biztos, Debiant használok) az ''rpm -u <driver_neve>'' paranccsal, Debian alatt a ''dpkg -i --force-overwrite <driver_neve>.deb'' paranccsal lehet megtenni. Ez minden szükséges dolgot fel fog rakni a gépre.

#6: A /lib/modules/fglrx/src/ könyvtárban ki kell adni a ''./make_sh'' parancsot.

#7: Új kernelt kell fordítani (Annak is, akinek eddíg sikeresen ment az X driverével a kártyája). Minden beállítás maradhat, kivéve a ''Character Devices'' szekcióban a ''Direct Rendering Manager (XFree86 DRI support)'' opciót. Ha ez bele van fordítva a kernelbe, akkor nem lehet a Radeon drivermodulját betölteni. Ezután isntallálni kell az új kernelt és újra kell indítani a gépet.

#8: A /lib/modules/fglrx/ könyvtárban a '':/make_install'' parancsot kell kiadni. Ez be fogja rakni a modult a /usr/lib/<kernel_verzió>/kernel/drivers/char/dri'' könyvtárba és be is tölti.

#9: Alaposan olvasd végig a Monitorod doksiját, különös tekintettel a vízszintes és függőleges frissítési frekvenciákra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#10: Csinálj backupot az X beállításairól, főleg, ha azelőtt működött. Az fglrxconfig paranccsal és NE az xf86config paranccsal hozz létre új X-beállításokat. Nagyon ügyelj, hogy ne adj meg rossz monitorfrissítést, mert az tönkreteheti a monitorod.

#11: Ha minden sikeresen ment, akkor elvileg az X elindításával mindennek működnie kell. Ha nem, akkor lehet más a gond. Nálam például az volt, hogy a Section ''Device'' szekcióban a BusID sorban helytelenül ''1:0:1'' állt '1:0:0'' helyett.

Sok sikert mindenkinek a beállításhoz!!!!

Aktív témák