- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Primary92
senior tag
Én gépépítő cégnél dolgozom, mindig van új dolog. Bár ennél a cégnél jelenleg ott tartok, hogy az extra tudást magamnak kell megszerezni (kicsi cég). Elég szerteágazó feladatokat oldottunk meg eddig. Sokszor gépészeti problémákat is meg kell oldani, ötletelni. Én csinálom a villamos tervezést, és a PLC programozás oroszlánrészét is, meg kisebb részét a robot programozásnak.
Én az ötletelés részét szeretem, illetve a végét, amikor látod a működő produktumot. A kettő közötti rész kevésbé hálás. -
Alcsi69
senior tag
Egy ilyen cegnel vagyok most is Veszpremben, csak nem a PLC-s reszlegen, es egesz borzasztoan mukodik minden IS.
A projektek komolyak, de meg az alapfolyamatok sincsenek ertelmesen kiepitve, es nem is lesznek, illetve itt ha esetleg atmennek PLC-zni akkor nagyjabol mindent is magamnak kellene megtanulnom. Nem igazan segitokeszek a nepek.
-
Szirty
őstag
Helló hukhl!
Te már a komplett feladatot tekinted én meg az alapvető egységeket.
A létradiagramban és a relés vezérlésben is van érintkező, ami kétféle lehet: nyitó és záró. Meg "tekercs" ami kapcsolja ezeket
Illetve van érintkező amit kapcsoló vagy nyomógomb működtet (létradiagramban bemenet)."Illetve több feladatot is "ütemekre" bontva Counter és Comparator segítségével könnyedén megtudok csinálni addig ezt relékkel nem."
A komparátor és a counter valóban nem relé-konform
Sokszor megjegyeztem már ezzel kapcsolatban az aggályaimat.
Futófényt és közlekedési lámpát nem csinálunk a gyakorlatban ipari PLC-vel bármilyen meglepő is. Ettől még lehet kihívás a feladat, de a legkevésbé sem gyakorlatias példa.
A létradiagramos lépésenkénti (szekvenciális) programozás, ahol egymástól jól elkülöníthető és pontosan meghatározható állapotokból álló lépések vannak egy módszer.
De!
1. Erre önálló programozási nyelvek vannak (grafcet, graph)
2. Nem minden folyamat írható le elkülöníthető lépések sorozatával!Én pl. szinte soha nem használok ilyen számlálót, aminek az értékéhez állapotokat rendelek.
-
Szirty
őstag
Üdv hukhl!
Még nem teljesen értem milyen további információt várnál egy "relés bibliától".
A relé működése mint írtam alapvetően nagyon egyszerű.
A létradiagram pedig, (ami kedvedre való) egy megfelel a relés kapcsolásoknak amíg csak "tekercs" és "érintkező" jellegű utasításokat tartalmaz. Ugyanaz a logika felépíthető mindkettővel, teljes az átjárhatóság.
Persze relékkel drótozhatsz zárlatot, amit egy létra szerkesztő nem enged meg, és az utóbbi kissé korlátozza a túlságosan kacifántos hálózatok megrajzolását egyben, de a hasonlóság a kettő között van olyan nagy mértékű, hogy alaptételek tekintetében kezdetben elhanyagolhatod a különbségeket.Tehát ha a létra testhez áll és érted, akkor mit nem értesz a relékkel kapcsolatban?
-
Watchdog
aktív tag
Akkor jól sejtettem ,hogy nem igazán létezik relés "Biblia" ?
Általános "relés Bibliát" nem ismerek, de a EATON-Moeller hitűeken
kívül mások is forgathatják az alábbi kiadványt:
Link
(Célszerű letölteni, és sima pdf olvasót használni, nem a lapozósat)
Tele van különböző gyakorlati feladatok megoldására szolgáló kapcsolásokkal, méretezési-kiválasztási tudnivalókkal, valamint a gyártó készülékeinek bemutatásával, mert végső soron mégis csak egy reklámanyag... -
Szirty
őstag
Üdv hukhl!
Ismét meg kell állapítanom, hogy a magyar műszaki oktatás a béka segge alatt van. EZ katasztrófa úgy ahogy van!
30 éve nem használt rajzjelek (különösen Watchdog által linkelt 2012-es!! PDF-ben). A kapuáramköröket olyan rajzjelekkel amik abban vannak még Bill Gates-ék meg Steve Jobs-ék rajzoltak a szilikon völgyben!
Már csak azon csodálkozok hova lettek az elektron csövek...
Minősíthetetlen! Egy frissen végzett "szakember" betéved egy gyárba nem hogy azt nem tudja mi micsoda, de azt sem hogy hol van!hukhl a jelfogó (relé) működése alapvetően meglehetősen egyszerű. Egy tekercs ha feszültséget kap, akkor érintkezőket kapcsol. Egyeseket megszakít (NC) másokat zár (NO). Akár egyszerre több érintkezőt is (jellemzően többet).
Ennyiből már komplex logika is felépíthető a már jól ismert(?) alapvető logikai kapcsolatok megvalósításával.
Olyannyira, hogy relékkel (jelfogókkal) akár mikroprocesszor is felépíthető. Persze ez túlzás, mert inkább sport értéke van, mint gyakorlati haszna, de tényleg megtehető.Vannak "speciális" relék. Pl. váltórelék (R-S) aminek két tekercse van, az egyikkel be a másikkal ki lehet kapcsolni (bistabil). vagy időrelék, amik az érintkezőket a tekercsre kapcsolt feszültség után kapcsolják ki vagy be, stb.
Én nem tudok konkrétan olyan doksit amit szeretnél és nem oldok meg mások helyett házi feladatot, de a megértésben talán segíthetek.
-
KB.Pifu
tag
Szia!
Még valami
pdf-saját oldalszámozásában a 10 oldaltól olvasd el figyelmesen (adobe-ban 14.)
ne ess bele abba a hibába, hogy az NC kontaktust a létrában automatikusan NC (fordított) lekérdezéssel [ --|\|-- ] használod. Nagyon sok helyen előforduló hiba oktató anyagokban is!
Többieket is kérdezném, mi a véleményetek erről a jelenségről, vagy most én vagyok a hülye mert mindenhol az NC érintkezős stop gombot fordított lekérdezéssel használják a létrában?
oktatási anyagokban az öntartó kapcsolás NC érintkezőjét elég gyakran fordított lekérdezéssel mutatják be.Rossz Példa
[link] -
byte-by
tag
halo !
ezek elég egyszerű áramút tervek.motor indítás, forgásirány váltás, csillag-delta, ajtó vezérlés...
próbáld meg a terv ágait külön-külön értelmezni, a feltételeket egy kimenetig.
( esetleg nyugodtan rajzold le , a tervjelek mellé írd oda mi micsoda )
a plc relés felépítésű létra diagramja sem más nagyon ettől.http://csepeltiszk.hu/files/tananyag/plc/plc.pdf
itt alapszintem magyarázzák a kapu logikát, és a Te példáid is visszaköszönnek egy egy példa-tervben működési és tervjel leírásokkal. Valamint az áramút tervek értelmezése plc programokban, különböző nyelveken.(stl, fbd, lad)
byte
-
KB.Pifu
tag
szia!
Sokat lehetne mesélni, milyen előtanulmányokat nem vesznek figyelembe a felsőoktatásban, vagy általánosságban mennyit tanítanak.
IEC-60617 szabványismerettel hogy állsz? Nekünk nem nagyon regéltek róla, mivel ez egy szabvány nem is forog közkézen (bár tudom, honnan kell megszerezni).
De hogy tiszta legyen, és még tényleg hasznos is
Symbol Preview Guide --> IEC-60617 Symbols
[link]ezeket nézegesd meg, tuti lesz olyan amit még nem láttál
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ingatlanos topic!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged