Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Professzore
tag
Üdv mindenkinek,
Kis ötletbörzét tartanék, engedelmetekkel. Folyamatban lévő tanfolyam kereteit kezdem (khm., kb. a 0. perctől kezdve) kini, de ettől még a látásmód és pár jó ötlet miatt nyilván maradok a végéig. Meg azért komolyan is gondolom. De...
Elgondokodtam saját úton járáson hardver tekintetében, így sok (20+) órát bíbelődtem azzal, hogy értelmes gyártók értelmes termékpalettáját összehasonlítottam egymással, de csak első lépéseken és felismeréseken vagyok túl, odáig nem jutottam el, hogy elkötelezzem magam.
Elsőre a cél: alapvetően tanulás, tapasztalatszerzés, alap projektek megvalósítása (vízkezelő berendezéstől kezdve automata esővízelosztástól kezdve automatizált ipari csarnokvilágításig). Ipari gépeket, gyártósorokat egyelőre csak érintőlegesen, ha lesz rá igény, a tapasztalat alapján gyorsan fogok tudni betanulni. Az eszköznek tehát modulárisnak, bővíthetőnek kell lennie, a nagyon nagy ipari rendszerek együttműködési/kommunikációs varázslatai nélkül. Ötven körüli nagyságrendig bővíthető ki- és bemenetek, köztük analóg is (bemenet mindenképp, valós vagy pwm analóg kimenet jó opció). Boldog lennék, ha a PLC-hez adnának szoftvert, de pár tízezer forint évente bőven belefér (több is, ha van értelme és potenciálja). HMI egyelőre nem szempont, de később az lehet.
Eddig eljutottam:
+ WAGO (PFC200-ason tanulunk): sok szempontból overkill, de mindenesetre istentelenül drága, az itthoni képviselet ilyen igénnyel kinevet, eddig "csak" három e-mailre nem válaszoltak. Egy PFC100-as szettet elvileg fél millió alatt össze tudnék rakni "szinte" mindennel, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy jó választás.
+ Siemens: S5 és S7 egyértelműen overkill-közeli, de sokan használják és szeretik, árakat nem találtam, de félek, hogy pariban van a Wago-val, illetve az tántorít el, hogy elképesztően nagy a választék és nem magától értetődő a kiválasztási folyamat. Alternatíva lehetne a LOGO, de az külső relékkel körülményes(ebben) használható, nagyon alap és nagyon szűken bővíthető.
+ ABB: teljes overkill, itthon nagyon nem látom nyomukat. Az AC500-eCo rokonszenves lenne, pár szép megoldása van.
+ Allen-Bradley/Rockwell: mint az ABB.
+ Rievtech: nekem súlyosan "kínai" érzésem van vele kapcsolatban, ezen kívül sima relés kimeneteket kínál alap esetben, az meg sok dologra jó, de többmindenre nem, ami a listámon célként van.
+ Omron: ahogy néztem, elsősorban motormeghajtásra van kitalálva, nem nyerő.
+ LOXONE: inkább épület (otthon) automatizálás, abban erősek, de most nem ez a cél.
+ Beckhoff: A CX7000/CX8000 első blikkre tök jó lenne, de a Windows valahogy hidegrázás. Árakat nem tudok, a használt piacon egész barátságosak.
Nyilván felmerült (suliban ajánlották), hogy hát milyen nagyszerű az OpenPLC platform. Eltöltöttem pár évet Arduino közelében és mostanra oda jutottam, hogy sikítófrász közepette menekülök tőle. Attól meg, hogy egy LD-ből fordít egy arduino-szerű kódot, amit linkel meglévő arduino könyvtárakból és működő arduino kódokból, majd ezt használja, attól engem konkrétan kiver a víz. Nem tudom komolyan venni.
Itt tartok. A fő kérdés, hova, pontosabban melyik rendszer felé tovább?
A fentiekben bizonyára van sok tájékozatlanság és hiba, nyugodtan cincáljátok, pláne, ha konstruktív.
Üdv,
Prof
Új hozzászólás Aktív témák
- Benq ZOWIE XL2746K TN 240Hz DyAc 27 Inch Gaming Monitor for Esports
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3060 12GB / 16GB D4 / 256+512GB SSD
- Samsung galaxyS8ultra
- MacSzerez.com - 2021 MacBook Pro 14" Retina / M1 Pro / 16GB RAM / 1TB SSD / Astro/ AppleCare+
- GF63 Thin 11UD 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050 Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- MSI 14 Modern C12M FHD IPS i7-1255U 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Jabra Speak2 75 MS Teams USB-bluetooth hangszóró
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook és Getac S410 6-11.gen gar.
- BESZÁMÍTÁS! HP ZR2440w 24 60Hz IPS FHD 6ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs