Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Pt100 vs NTC kérdéskör: én is úgy tudtam, hogy az NTC-k nincsenek szabványosítva. A Testo oldalán viszont ebben a pdf-ben azt írják, hogy a jelleggörbék és a tűrések szabványosak. Sőt, a -25...+75°C tartományban használatos 'alapkivitelű' NTC-k pontossága 0,2°C, amely még az A-osztályú Pt100 érzékelőknél is jobb. Aztán a 2. oldalon meg már ezt említik: "Az NTC mérési adat
felvevõkre/felfogókra nem vonatkozik szabvány.". Szóval érdekes..
Nem is tudom, hogy használnak-e tömegesen NTC-t az iparban. Én már kénytelen voltam 1-2 alkalommal egyedileg lekalibráltatni (szerencsére cégen belül) tizenvalahány darabot, és lineáris interpolációval közelíteni a köztes értékeket. Az nem ipari alkalmazás volt, és az ellenségemnek se kívánom ezt a módszert
, de az adott áramkörbe muszáj volt NTC-t tenni. Tény, hogy vannak szabványos jelleggörbék, melyek az adott típus 25°C-ra vonatkozó (egyébként sajnos sok százalék alaptűrésű) értékére szorzószámokat adnak meg, amelyekkel kiszámítható az adott fajta ellenállása egy bizonyos hőmérsékleten. Itt látható egy ilyen, Epcos-gyártmányú NTC-khez kiadott szorzótábla: [link]. Ahhoz képest, hogy direkt ismert típusú (és ezzel elvileg megadott karakterisztikájú) példányokat szereztem be, a kalibrálás szerint a mért adatok jelentős eltérést adtak az adatlap alapján kiszorzott elméleti értékekhez viszonyítva. Tehát hiába az elméleti pontosság meg az adott karakterisztika, szerintem is jobban jársz, ha a Pt100-nál maradsz. A Pt100 nem olcsó, de azt a tökölődést senki sem fogja megfizetni, amit az NTC-ket választva kellene megcsinálnod.
Új hozzászólás Aktív témák
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mobil flották
- NBA és kosárlabda topic
- NIOH 3
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kiszivárgott a Pixel 10a specifikációja
- Mikrotik routerek
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4389, 100% Akksi
- 225 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, de az adott áramkörbe muszáj volt NTC-t tenni. Tény, hogy vannak szabványos jelleggörbék, melyek az adott típus 25°C-ra vonatkozó (egyébként sajnos sok százalék alaptűrésű) értékére szorzószámokat adnak meg, amelyekkel kiszámítható az adott fajta ellenállása egy bizonyos hőmérsékleten. Itt látható egy ilyen, Epcos-gyártmányú NTC-khez kiadott szorzótábla: