Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- KODI (ex-XBMC) Android alapokon, Androidos media-boxok
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fujifilm X
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Csekély 4000 dollárért tervezetten "hibás" az ASUS limitált VGA-ja
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Pt100 vs NTC kérdéskör: én is úgy tudtam, hogy az NTC-k nincsenek szabványosítva. A Testo oldalán viszont ebben a pdf-ben azt írják, hogy a jelleggörbék és a tűrések szabványosak. Sőt, a -25...+75°C tartományban használatos 'alapkivitelű' NTC-k pontossága 0,2°C, amely még az A-osztályú Pt100 érzékelőknél is jobb. Aztán a 2. oldalon meg már ezt említik: "Az NTC mérési adat
felvevõkre/felfogókra nem vonatkozik szabvány.". Szóval érdekes..
Nem is tudom, hogy használnak-e tömegesen NTC-t az iparban. Én már kénytelen voltam 1-2 alkalommal egyedileg lekalibráltatni (szerencsére cégen belül) tizenvalahány darabot, és lineáris interpolációval közelíteni a köztes értékeket. Az nem ipari alkalmazás volt, és az ellenségemnek se kívánom ezt a módszert
, de az adott áramkörbe muszáj volt NTC-t tenni. Tény, hogy vannak szabványos jelleggörbék, melyek az adott típus 25°C-ra vonatkozó (egyébként sajnos sok százalék alaptűrésű) értékére szorzószámokat adnak meg, amelyekkel kiszámítható az adott fajta ellenállása egy bizonyos hőmérsékleten. Itt látható egy ilyen, Epcos-gyártmányú NTC-khez kiadott szorzótábla: [link]. Ahhoz képest, hogy direkt ismert típusú (és ezzel elvileg megadott karakterisztikájú) példányokat szereztem be, a kalibrálás szerint a mért adatok jelentős eltérést adtak az adatlap alapján kiszorzott elméleti értékekhez viszonyítva. Tehát hiába az elméleti pontosság meg az adott karakterisztika, szerintem is jobban jársz, ha a Pt100-nál maradsz. A Pt100 nem olcsó, de azt a tökölődést senki sem fogja megfizetni, amit az NTC-ket választva kellene megcsinálnod.
Új hozzászólás Aktív témák
- EIZO FlexScan EV2495 Made in Japan! 1920x1200 IPS USB-c állítható magasság, PIVOT 2024-04 gyártás!
- 10 DB Lenovo ThinkPad Laptop X13 G2 G3, T14 G3 G5, T14s G4 G6, P15 G1 G2
- RAM memória Crucial Pro OC Gaming 16GB DDR5 6400MHz CL32 Black - bontatlan, új
- Dell Latitude 7420, 14" FHD IPS kijelző, i7-1185G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év ga
- Corsair 64GB KIT DDR4 3200 MT/s CL16 Vengeance LPX - bonatlan, új
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, de az adott áramkörbe muszáj volt NTC-t tenni. Tény, hogy vannak szabványos jelleggörbék, melyek az adott típus 25°C-ra vonatkozó (egyébként sajnos sok százalék alaptűrésű) értékére szorzószámokat adnak meg, amelyekkel kiszámítható az adott fajta ellenállása egy bizonyos hőmérsékleten. Itt látható egy ilyen, Epcos-gyártmányú NTC-khez kiadott szorzótábla: