Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Peter Kiss

őstag

válasz Sk8erPeter #13497 üzenetére

A "már valaki egyszer megcsinálta, csak valószínűleg jobban" érvelés szerinted mennyire jól alátámasztott?
    Eleve azt felvetni, hogy a CMS készítők csak azért, mert már feldobtak valamit a netre, bárkinél jobbak lehetnek? Ezt tényként kezelni? Láttad te már a Drupal forrását? A modulokét? Szerinted normális emberek csinálták? #13493; Drupal és az igényesség, mi? :))

Egy Drupal alapú fejlesztést az első problémás, egyedi igény meg tudja ölni, az a baj. Ilyenkor mi történt, történik? Tételezzük fel, hogy a Drupal alap nem teljesen ismeretlen, csak a most szükséges modulokat kell beszerezni (esetleg megvenni, most is találtam, külsőre tiszta jó is volt), az első probléma ott jelentkezik, ha a modulok nem akarnak találkozni. Tételezzük fel, hogy sikerül megoldani idő és némi szenvedés árán, jön egy probléma, amit meg kell oldani, de nincs rá modul. Oké, megtanulunk Drupal modult írni (ha már le lettünk fikázva a kódírási képességeink miatt, akkor vajon a Drupal-hoz írt modulunk az már penge? :F ), ez szintén nem kevés idő, aztán meg vagy működik vagy nem. Jönnek még igények, vagy van modul, vagy nincs, leküzdjük (idő, pénz, sárm), de pl. amikor jönne egy olyan, hogy auditálva kellene minden (mert az egyik alkalmazott csinált valami f.szságot), akkor máris meghaltunk, mert általában ez senkinek sem jut eszébe (modulkészítőknek sem). Ja, igen, riportok is kellenének, legyen benne minden, ami csak elképzelhető, mert XY összefüggést akarom látni. Oké, ott tartunk, hogy kivitelezhetetlen a jelenlegi rendszerrel, újat kell építeni. Mennyibe is kerül ez? Hát nem 2 millióba. Alapból egy nagyon komoly üzleti döntés, de akkor, ha még elegendő pénz sincs, még nagyobb súlyú.

---

Ha nem is a Drupal-t vesszük alapul, láttad már, hogyan épülnek fel a PHP-s keretrendszerek? Én egyelőre a kisebbeket nézegetem, a CakePHP csoda, hogy működik, a Yii pedig tele van olyan dolgokkal, amelyeknek semmi keresnivalója egy ilyen rendszerben (2.0-át hirdetik úgy, hogy nulláról újraírva, pedig egy nagy sz.rt lesz úgy :DDD ). Zend-et még csak karcoltam, mást szerintem még nem néztem.

• Coyot

őstag

válasz Sk8erPeter #13497 üzenetére

Szerintem itt nem az én általam írt(amúgy az is MVC alapú csak én azt máshogy értelmezem, de ez az én dolgom :D), hanem arról van szó (szerintem) hogy ilyen feladatra jobb megoldás egy erre a feladatra írt motort használni.

Amúgy pont a napokban kezdtem bele a drupalba, 7.15 ha jól rémlik, de az az admin bar amit oda kirakott, hát elsőre látszik hogy a fejlesztőknek van készítve és nem a végfelhasználónak. Kedves ismerősöm kért meg mert nem sikerült neki kiigazodnia a rendszerben. Nekem amúgy tetszett, de egy ilyen feladat megoldására, mint ami a példa is volt ennél is saját modulokat kell írnod, ami nem teszi épp átláthatóvá a rendszert. Főleg hogy alapban is annyi modul van felrakva, hogy fél órát görgőzöl mire megtalálod amit keresel.

Ismétlem ez nem gond, sőt jó, csak szerintem nem a felhasználóknak van készítve.

Új hozzászólás Aktív témák