Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Már nem, tavaly év végig kellett döntésnek születnie gázkazánt is tartalmazó támogatás kapcsán, azaz azt úgy kb. októberig lehetett benyújtani.
A vidéki otthonfelújítási lesz a barátod, ha jogosult vagy (van gyerek, és 5000 fő alatti település többek között, vagy nemsoká a nyugdíjasok is pályázhatnak), az nem EU-s így ott -tudtommal- nincs ilyen korlát, ott mehet a gázos.
-
asdf_
veterán
Biztosan benne van a kiírásban, hogy a pályázat elválaszthatatlan része az eljárási rend. Pont úgy, mint egy mobilszerződésnél is egy 5 oldalas cuccot írsz alá, de egy 200 oldalas ászf-et fogadsz el vele. Alapvetően a kivitelezőnek nem kéne olyan oksnak lennie, hogy úgy kínálja pályázatban a szolgáltatását, hogy nem is felel meg a pályázat követelményeinek. Ezt nem neked kellett volna tudnod, hanem neki.
-
asdf_
veterán
Van valami tevékenységi körös lista. Nem úgy van, hogy Gipsz Jakab azt mondja, hogy én hőszigetelek és csinálja, hanem a cége tevékenységi körében az "erre feljogosító" tevékenységnek szerepelnie kell. Úgy 99%-ot adnék, hogy ezen, vagy a pénzügyi feltételeken hasalt el.
...vállalkozás, nonprofit gazdasági társaság jelentkezhet, amely
legalább 2 teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik (azaz 2023. és 2022. év 01.01. és 12.31. között folyamatosan üzemelt)
és ebben a két évben az adózott eredménye nem volt negatív (azaz nem volt veszteséges)
ráadásul a saját tőke sem esett a jegyzett tőke szintje alá.
A tevékenységek szempontjából:a hatályos cégkivonat (vagy egyéni vállalkozó esetén a vállalkozók nyilvántartása) legalább egy teljes naptári éve tartalmazza a pályázatban megvalósítható tevékenységek közül legalább az egyik TEÁOR kódot (négy számjegy pontossággal).
ezen túlmenően legalább egy TEÁOR-kód szerinti tevékenységet (hat számjegy pontossággal) gyakorolja is. Ezt leginkább azzal lehet igazolni, hogy az elmúlt egy évben történt számlakiállítás az adott tevékenység megadásával.
fontos, hogy legalább egy olyan alkalmazott vagy vállalkozásban közreműködő ember legyen, aki az adott fenti tevékenység űzéséhez szükséges megfelelő szakképesítéssel rendelkezik.
Szükséges TEÁOR-kódok az Otthonfelújítási Támogatás 2024 regisztrációhoz
Hőszigetelés esetén:
412001 - Épületszerkezet felújítás (a bármilyen típusú lakóépület szerkezetének felújítása, átépítése, bővítése)
432906 - Hang- és hőszigetelésNyílászáró csere és felújítás esetén:
433203 - Nyílászáró beszereléseHasználati melegvíz korszerűsítése esetén:
432203 - Szennyvízcsatorna-, vízvezeték-szerelés
432208 - Fűtőberendezés szereléseFűtéskorszerűsítés esetén:
432201 – Gázvezeték-szerelés
432202 - Központi fűtés és csőhálózat szerelés (nem elektromos)
432206 - Gázkészülék szerelés
432208 - Fűtőberendezés szerelése -
asdf_
veterán
Plusz aki gázüzemű berendezést cserélt volna, az eleve *szhatja, mert mire ebből lesz valami, lejár az év végi határidő (bár kérdés, hogy benyújtásra vagy megítélésre vonatkozik a dec 31. utáni tiltás). A jelenlegi idióta rendszerben én meg tökre elengedtem ezt az egészet, nem tudom mire jó, hogy tökfölösleges baromságokkal túráztatják az embereket, ráadásul még az értelmetlen nehezítésen is sokat ülnek (gondolok itt a kulcstermék című baromságra, meg hogy mennyi idő egy termékkel felkerülni a listára).
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #178 üzenetére
Én már lassan egy hónapja várom, hogy felkerüljenek a nyílászárók a kulcstermékek közé, amit a forgalmazó az első héten regisztrált.
Én néztem a terméklistát, oldalakon keresztül mentek ugyanazon gyártó eltérő méretű nyílászárói. Tehát volt neki ablaka mondjuk 60*60, 60*90, 90*120, 120*150, aztán meg nagyobb, aztán erkélyajtó, bejárati ajtó, bejárati ajtó oldalvilágítóval mind milliónyi méretben. Ki volt az a majom, aki ezt így kitalálta???
-
asdf_
veterán
válasz
Attila2011 #175 üzenetére
Szerintem senkinek se volt kötelező regisztrálni a programba.
De erősen tanácsos, mert nagyon nem mindegy, hogy 50 vagy 75% előleget kap a kivitelező.
Ráadásul ez pénzügyileg teljesen másként működik, itt a bankok folyósítanak hitelt hozzá.
Igen, de az előleg maradékát szerintem(!) a kivitelezőnek az állam fizeti (kérdés, mikor), a bankok csak a hitel ügyintézésével, a hitelszerződés megkötésével, majd a hitelezett összeg beszedésével foglalkoznak, a kivitelezőkkel nekik semmi dolguk (ismétlem, szerintem). -
asdf_
veterán
válasz
snorbi82 #173 üzenetére
Most őszintén, a 100%-os napelemes pályázatnál úgy másfél év csúszásban vannak, és az igényelt pénz felét fizették ki eddig. Ilyen előzmények után leállnál bizniszelni az állammal? Úgy, hoz ez ugyanabból az EU-s pénzből jön, amit nem kaptunk meg és valós lépéseket sem teszünk annak érdekében, hogy megkapjuk, és ugyanaz a lebonyolító? Ugye, hogy nem?
-
asdf_
veterán
válasz
Attila2011 #170 üzenetére
Nem kellene, hogy így legyen. 7 misiből 4-et a pályázó áll, teljesen irreális, hogy nem ő mondja meg milyen gyártótól származó kazánra vagy hőszivattyúra hajlandó ezt a pénzt elkölteni és ehelyett pályázatíró vagy generálkivitelező dönti el. Teljes nonszensz.
Persze aztán a 100%-osban is pakolták a fisifosi ablakokat, meg ócska invertereket, meg EON hozott egystringes Symo-t az anno kétstringesnek megbeszélt valami helyett, teljesen elvéve a bővítés lehetőségét attól, aki a későbbiekben rászánta volna magát (és erre alkalmas tetője van). -
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #168 üzenetére
Ó, az ilyennél ott köszönném meg a részvételt abban a pillanatban. De biztos lesznek, akiket be tudnak csalizni, a 100%-osnál is bőven voltak. sőt, ott még olyanok is, akiket a még el sem indult második körre paliztak be (aztán végül nem is lett második kör), meg NPP-nél is volt, hogy már halászták be az ügyfeleket, amikor még ismeretlenek voltak a feltételek. Én nem értem az embereket, azért nem 160-as IQ kell hozzá, hogy előre, a totál ismeretlenre nem írunk alá, mert minek.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #147 üzenetére
Na de erre mondtam én, hogy mit termel meg a napelem? Mert a ház teljes fogyasztását ÉS a fűtését is, az úgy majdnem kizárt, mert ahhoz úgy 30kW feletti napelemednek kellene lennie, ami azért lakosságilag nagyon nem jellemző, vagy majdnem passzívházadnak, ebben az esetben viszont meg nem érdekelne a pályázat.
Tehát, van a napelemed, termel 100 egység enerigát egy évben. Vagy az van, hogy te azt mondod, hogy ebből mind a 100-at el is fogyasztják a ház villamos berendezései (mint egy standard szaldós ház esetén), így villamos fűtésre nem jut, vagy az, hogy van egy előre meghatározott érték, amit az energetikus mond/tud, hogy ilyen esetben mennyi számolható el a napelemes termelésből a ház rendes fogyasztására és mennyi a fűtésre, melegvízre, esetleg játszik még, hogy a villanybojlerre még jut, fűtésre már nem.
Szerintem sokkal előrébb lennénk, ha leírnád, hogy ténylegesen mi a helyzet. Mekkora napelemed van, évi mennyi kWh-t termel, mennyi az éves elszámoló számládon levő fogyasztás, mivel fűtesz, ezt mi táplálja, van-e gáz, mivel csinálod a melegvized, ez napelemről megy-e vagy éjszakai áramról, stb.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #144 üzenetére
Ha így van, amit nyilván az energetikus tud, akkor sem értem a problémát. Alap primer energiafogyasztásod 100x. Ezt az energetikus szerint csökkenti a napelem, ez legyen mondjuk 15x, maradt 85x, tehát 85×0,7-et kell elérned. Hol itt a gond, probléma, kérdés?
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #142 üzenetére
Én tökre nem értem mit akarsz. Éves szinten a fűtésre és melegvízre fordított energiát (energiamennyiséget, nem forintot!) tudod csökkenteni 30%-kal? Akkor mehetsz. Ha nem, akkor meg nem. Hogy jön ide a szaldó és a napelem?
-
asdf_
veterán
Akkora napelemes rendszered feltételezem nincs, ami elviszi az egész ház fűtését, melegvízét és még a ház összes villamos fogyasztóját is, azaz hogy se villany-, se gázszámlád nincs (hiszen akkor miért is akarnál a pályázaton indulni).
Vagy most a kvázi csikicsuki a kérdés, hogy a napelemes rendszer termelésére mit mondunk, hogy az a fűtést látja el, vagy pedig az egyéb elektromos fogyasztókat? Ebben az estben nyilván a neked kedvezőbbet -
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #138 üzenetére
Van a jelenlegi éves fogyasztásod, amit fűtésre és melegvízre fordítasz. Ezt, a meglévőt kell csökkenteni 30%-kal. Én legalábbis nem tudom másképp értelmezni (így annak jelentőségét sem látom, hogy miért számítana, hogy van-e napelemed vagy sincs)
-
asdf_
veterán
válasz
LógaGéza #114 üzenetére
Értelmezésem szerint a támogatás megítélése számít gázüzemű cucc esetén, tehát nem kivitelezni kell év végéig, csak igényelni és megítélni a támogatást. Na meg amiatt sem áll az érv, hogy -ha nem változott- a teljes százakárhánymiliárd 20%-a költhető csak gázüzemű cseréjére, tehát a maradék 80% mind másra, akkor ott is gond kéne legyen.
Nekem az a bajom a hőszivattyú bevételével, hogy nem ház hőigényét csökkenti, hanem eszméletlenmocskosulku*vasok pénzért helyettesít egy gázkazánt (és csak a felhasznált energiamennyiséget csökkenti). Értelmetlenül sok pénzért. Csak egy monoblokkos R290-es hőszivattyú kerül annyiba, mint majd' 10 évnyi gázszámlám. És akkor ez még szerelés, szükséges anyagok, minden nélkül. Ahelyett, hogy először levinnénk a ház energiaigényét hőszigeteléssel 30-40%-kal, és UTÁNA raknánk olcsóbb hőszivattyút (ami amúgy pont ugyanúgy nem tűnik megérősnek, és minél kevesebb energia kell fűteni, annál kevésbé éri meg, csak most random lapozgattam délután, éves karbantartási költségre 90e-t írt az egyik hőszivattyúdíler. Évi 90e-t. Az negyed évnyi(!!!) gázszámlám, úgy, hogy ugyan csak icipici, de piaci áras fogyasztásom is van. Valahogy a TCO-t nem nézi/akarja nézni senki. -
asdf_
veterán
Még többen, akartad írni
A faablakot nem értem, szerintem még nem látta egy faablak árát, aki ezt tette szóvá (és egyébként is ott a fóliázott műanyag, ki a fene akarna a fával vesződni, amikor a műanyagablak örök élet + 1 nap?
).
A gyapot bevitele teljesen evidens volt, inkább a hogyan hagyhatták egyáltalán ki a kérdéses, amikor kádárkocka a célközönség, annak meg azért észrevehető része vályog.
Hogy saját lóvéból is lehet tolni, hogy meglegyen a 30%, azt meg inkább most nem is kommentálom, nagyon régi a nickem, megtartanám. -
asdf_
veterán
Gratulálok, így sem volt elég szarra sem a keret a felújítandó házak mennyiségéhez képest, erre beveszik a hőszivattyút.
-
asdf_
veterán
3. szerintem csak szerződni kell idén dec 31-ig, nem fel is szerelni az új gázkészüléket (meg esetleg hozzá a radiátorokat, ha kell), ha egy hónapot csúsznak az indulással, az simán esélytelen, hogy a kivitelezés is idén megtörténjen.
Szerintem amúgy az lesz a menetrend, hogy statikus (ha kell), energetikus, árajánlat és szerződés a kivitelezővel, és eztán a bankba a már lefixált összegért. Így eliminálva van az is, hogy olyan rabolja a bank idejét, aki végül elhasal a számolásokon és nem adná ki neki a történet (más kérdés, hogy így saját zsebből bukta a statikust és/vagy az energetikust).
Olyan, hogy nem teljesül a 30% olyan meg nincs. Az energetikus kiszámolja a mostani állapotot, azt is, hogy minek kell megvalósulni, innentől kezdve az valósul meg, amit kiszámolt, hogy meg kelljen valósulni, különben levágod a kiviteleződ kezét, nem?
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #99 üzenetére
1. biztosan több, hiszen egy abakos cégnek semmi köze nincs egy hőszigeteléshez, vagy kazáncseréhez
2. csak az itt majd felsoroltakkal
3. Először megvárod a végleges feltételeket. Ennek ismeretében eldöntöd, hogy indulsz-e, ha könnyűszerkezet/vályog akkor statikus is kell, ha szerinte nem állékony az épület, akkor tökmindegy hány %-ot tudnál javítani, bukó az indulás. Vélhetően egy előzetes beszélgetés célszerű, hogy egyáltalán elérhető-e a 30%, vagy milyen áron érhető el, belefér-e az a keretbe.
4. Ha marad így, akkor igen (a fához ragaszkodást a magam részéről amúgy nem értem)
-
asdf_
veterán
válasz
Viperator #97 üzenetére
A tervezet szerint igen:
Fűtéskorszerűsítésre vonatkozóan
- kazáncserére esetén (meglévő kazán leszerelési és bontási munkái, kémény kialakítás, minden szükséges szerelvénnyel és segédanyaggal együtt, elektromos energia ellátás kiépítése, gázterv, engedélyek és jegyzőkönyvek) 1 625 600 Ft/klt anyagár, illetve 2 438 400 Ft/klt munkadíj, -
asdf_
veterán
A bevezett gázt mint feltételt én úgy értelmeztem, hogy a gázról való átállást próbálják ösztönözni. Most mintha fordított lenne a helyzet, nem feltétel a bevezettet gáz, és csak gázos fűtési rendszer támogatott.
Tökre nem. 30% megtakarítást kell elérni. Hőszigeteléssel és/vagy ablakcserével és/vagy fűtéskorszerűsítéssel. Szabadon választott. Fűtésnél, régi, nem kondenzációst lehet kondenzációsra cserélni, vagy ahol esetleg még konvektor van, ott kondenzációst és új hőleadókat feltenni. A pályázat keretösszegének csak 20%-a fordítható gázos készülékcserére, ráadásul csak az idén pályázók esetén, így szerintem túlzott ez a világvége hozzáállás, hogy megölünk mindenkit a fosszilissel. Plusz amúgyis romokban a villanyhálózat, más sem kell most oda, mint télre plusz kilowattokat fogyasztó berendezések, amik amúgy tovább emelik az áram árát (nem azt, amit fizetünk, hanem amit adóforintokból dotálnak). Na meg ugye kevés lesz az amper, bővíteni kellene, az rögtön magával von egy mérőhely-szabványosítást, és rögtön félmillió Ft ment el értelmetlen f*szságra, anélkül, hogy bármi haszna lenne.
Minden másra is volt már ezer pályázat, ezért kizárni valamit nem tűnik ésszerűnek, főleg fosszilis fűtési rendszer javára. Azzal egyetértek, hogy nem mindenhol járható út a hőszivattyú.
Pont ezért zárták ki (amiből vélhetően vissza fognak táncolni a sok sírás-rívás miatt), hogy azoknál, akiknél csak ez a lehetőség, vagy ez az értelmes lehetőség, azok elől ne vigyék el a jelentősen nagyobb pénzt (egy levegő-víz hőszivattyú nagykernettója több, mint egy kazáncsere minden sallanggal bruttóban, munkadíjjal) hőszivattyúra áhítozók, mert nekik eddig már több lapot osztottak, míg a gázosoknak semennyit.
Lábazat és aljzat nem ugyanaz.
Ilyen komplex felújítás szerintem messze túlmutat a pályázat keretein, hogy egy meg nem lévő padlófűtés kivitelezését, vagy akár csak natúrban egy aljzatszigetelést támogasson. Ott ugye bontás, egy tonna sitt, szigetelés, új aljazat. Az új burkolatot nyilván nem támogatja a pályázat, azt saját erőből kéne, namost egy 60-80 m2-es ház full újraburkolása (bónusz, kellene hozzá vizes is a padlóban futó szennyvíz miatt), önmagában többmillió forint. Ha valakinek az a 15-20% hiányzik a boldogságához, ami ott elmegy, tegye bele. Amíg födémen nincs szigetelés, gerébtokos szimpla üveges nyílászárók vannak, amíg semmi szigetelés nincs a B30-on vagy a gázszilikáton, amíg konvektorral fűtenek, amíg a szükségesnek (kádárkockák száma) 5%-ára sem elég a pályázati keretösszeg, addig szerintem az aljzatszigetelésre költeni és azon lovagolni luxus. Ugyanaz a pénz máshol elköltve az előzőkre többet hoz.
-
asdf_
veterán
Amikor bejelentettek a pályázatot, nem arról volt szó, hogy a fosszilis tüzelőanyagos fűtés NEM lesz támogatott?
Nem, senki nem mondott ilyet, sőt az első hírekkor alapfeltétel volt a bevezetett gáz (amit
később eltöröltek).Hőszivattyúról egy szót nem ejtenek.
Erre volt már a 100%-os pályázat, ahol hőszivattyúzni lehetett (plusz a régi OFT-vel is, ha nem kerítésre meg térkőre költötte az ember). Vannak olyan helyzetek, ahol nem életszerű/ kifizetődő a hőszivattyú, tessék teret engedni ezen embereknek is valami támogatáshoz.
Határoló elemek szigetelésénél csak homlokzat, padlás, tető és pincefödém van említve, aljzatszigetelés nem.
De van, a tervezetben rákeresel az XPS-re és ott van az.
-
asdf_
veterán
A pályázó veszi fel a hitelt, nem az ingatlanra kerül ráterhelésre. Így a pályázónak kell hitelképesnek kell lennie. Ha önmaga nem az, bevonhat adóstársat. Ebben a csodainflációban a legnagyobb hülyeség lenne saját pénzből kifizetni a havi 30e törlesztő helyett. Ha választani lehet, hogy náluk romlik a pénz vagy nálad, nyilván náluk romoljon, a sajátodat meg befekteted.
-
asdf_
veterán
(többek közt) Vályogosoknak kötelező a statikai szakvélemény:
statikai szakvéleményt abban az esetben szükséges benyújtani, amennyiben a nyitó Hiteles Épületenergetikai Tanúsítványban meghatározott falazat vályog/szalma/fa vagy könnyűszerkezet;
-
asdf_
veterán
homlokzati hőszigetelésre csak polisztirol szigetelés lesz elszámolható,
Ó, erre most mondtam egy nagyon cifrát innen a vályogházból (tudom, baumit open, csak néztem árakat és minimálisan olcsóbb, mint a gyapotos, most nem akarok hülyeséget írni, de talán 11 vs. 12,5e/m² volt a két szám azonos vastagságra).
-
asdf_
veterán
További várható módosulás még, hogy már nem 1990 előtt épültet mondanak, hanem 1990-ig megépültet, így az 1990-ben épült házak tulajdonosai is pályázhatnak már.
-
asdf_
veterán
Onnan indult a történet, hogy volt egy ilyen mondat:
Ha a maximális hitelösszeget és a maximális támogatási összeget nézzük, akkor a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá egy család otthonának felújításához, ...
Ez pedig nem igaz. 2,5-3,5 millióval járul hozzá és 3,5-2,5 milliónak csak a kamatával. Ez a kettő együtt pedig nem ad ki 6 milliót, tehát az idézett indexes mondat valótlant állít.
-
asdf_
veterán
Na, ez a verzió még nem volt:
A beruházás összesen 7 millió forintot kell elérjen, melyből 1 millió forint önrészre van szükség az Otthonfelújítási támogatás 2024-es igénybevételéhez a tulajdonos részéről.
Aztán persze hogy ez tényleg így van-e, vagy csak olyan írta, aki nem beszéli a magyar nyelvet és/vagy nincs tisztában a támogatás feltételeivel, az majd kiderül. -
asdf_
veterán
Persze az a mondat úgy konkrétan nem igaz, ez tény, de megvan melyik oldalon írták írták, ők inkább nem tették oda, hogy a 6M-nek csak a fele a támogatás, a másikra csak kamatmentes kölcsön van. Konkrétan a cikk címe sem igaz, hiszen ha 20 000 támogatottra elegendő a pénz, akkor hogyan érintene kétmillió otthont a program.
De azért ha elkezdesz számolni, hogy a 3,5 millióhoz, ami a saját pénzed és vissza kell fizetni, annak kamatmentessége is egy támogatás, és havi 36 500-at kell csak fizetni 56 800 helyett (random szabadfelhasználású hitelajánlat a netről), akkor hopp, 1,94 millió kamatot azért csak nem kell megfizetni, meg a kettő összege majdnem kiadja a 6 millát, de tény, ettől az idézett mondat meg nem lesz igaz. Csak politikuséknál.
-
asdf_
veterán
A legfeljebb az biztosan nem, hiszen ha van pénz lóvéra, akkor a 7 milliós projektből csinálhatsz 8 milliósat is (de gondolom feltétel, hogy már a 7 milliós résznek is hoznia kell a 30%-os megtakarítást). Gondolok itt olyan esetre, hogy mondjuk 9 nyílászárót kéne cserélni és a hatodiknál fogy el a 7 millió, mert szigetelés és kazáncsere is van benne.
Itt a legfeljebbel a 6 millióhoz vonatkoztatják az 1 milliót. De ez így meg tévútra visz minket abban, ami már az elején is kérdés volt, hogy az 1M önerő az fix, vagy arányosul, ha olcsóbb a történet. De hamarosan kiderül, mert a héten már olyat olvastam, hogy már az iparági egyeztetésen is túlvannak és jövő héten már kijön a tervezet. Pörgetk ezerrel, mert még a választás előtt ki kell jönni vele -
asdf_
veterán
Nálunk ilyen volt a gázfogyasztás az elmúlt években, minden évhez november végi adat tartozik, most nem volt kedvem nyárit generálni. Csak a hőmérséklet miatti változás van benne, kivéve az utolsó két évet, ahol a rezsicsökicsöki miatt a HMV villanybojlerre került, amiatt a zuhanás, az első évben egy szolídabb (hiszen csak 2-3 hónap van benne), aztán egy nagyobb, ott már a teljes év melegvize bojlerről ment, plusz ebben az évben már a sütő is villanyos (de csak az, a főzés gázos), tehát az egyenkörülményekhez az utolsó két év számait kell letakarni.
-
asdf_
veterán
Én 2017-ben cseréltem kazánt.
Tehát nem az idei enyhe tél a tapasztalatom alapja.Hanem az enyhe 2017/18 és az erős 2016/17?
2015. júniustól 2016. júniusig 2305 m3,
2016. júniustól 2017. júniusig 2588 m3,
2017. júniustól 2018. júniusig 2252 m3, gáz fogyott nálunk.Azaz anélkül, hogy bármit csináltam volna és -az időjáráson kívül- bármi változott volna a fűtési rendszerünkben, a 2017 utáni évben volt 15% mínusz.
-
asdf_
veterán
A támogatást viszont a számítás alapján kapja meg az ember
. De olvasni mindent 20-35% között, hogy ennyit hoz egy kondenzációs a korábbihoz képest. Na meg ugye az, hogy nálad megvolt a 30% megtakarítás az nem jelenti automatikusan azt, hogy másnál is meglesz, kérdés gondolom, hogy mit cserél az ember, valami ezeréves egyszer már hőcserélőt cseréltek benne nyílt égésterű lomot, ami kb. on off módban működik, vagy valami modernebbet, ami mélyre is tud modulálni, de még nem kondenzációs. De azt mindenesetre jó tudni, hogy tapasztalatból nem elérhetetlen. Nálad amúgy melyik évről melyik évre volt a csere? Csak hogy saját fogyasztásból meglevő időjáráshatást ráereszthessem.
A bővített házas rész engem is érdekel, hogy azzal mi lesz, mert egy nagyszobányit mi is hozzácsaptunk a kádárkockához.
-
asdf_
veterán
Sajnos nem tudom idézni, mert nem tudom hol olvastam és nem könyvjelzőztem le, de nagyot röhögtem...
Azt mondták a pályázat kapcsán, hogy júniusban lehet benyújtani az igényeket, és akár már az ez évi fűtési szezonban az új takarékos kazán dünnyögését lehet majd hallgatni otthon.
Ugyan úriember biztosra nem fogad, de úgy őszintén, ennek mennyi esélyt adtok? Hogy június eleji benyújtással, elbírálják, megítélik, a bank is hitelképesnek minősít, a banknak folyósítják is a teljes összeget, Gipsz Jakab meg keres és talál kivitelezőt, gáztervezik, gázmeózik, kéményesez, gázóra le, felpattan egy új kazán, gázóra fel, kijönnek, átveszik, számla, benyújtod, utalják a kivitelezőnek és mindez október első hetéig kész lesz. Mindössze 4 hónap alatt. Hát, nagyot csodálkoznék... -
asdf_
veterán
Érdekes, kérdéses pontok:
Az állami hozzájárulást legalább 1 millió forint önerő egészítheti ki.
Azaz ha 7 milliós helyett csak 5 milliós a beruházás, akkor is 1 millió önerő kell? Nem arányosul?
Használati melegvíz-rendszer korszerűsítése: Mi lehet ez?
Fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókka vs. Az állami program forrásait nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére használhatják az igénylők.
Most melyik az igaz? Az elsőben felsoroltak között és kapcsolat van, a másodikban felsorolás, így vagy kapcsolat. Nagyon nem mindegy.
Ha és kapcsolat, akkor a kapcsolódó hőleadók (leánykori nevén radiátor, padlőfűtés, felületfűtés) is együtt jár az új kazánnal, azaz arra tippelnék, hogy csak konvektorról központi fűtésre átállás a támogatott. Ha csak vagy kapcsolat van, akkor a kapcsolódó hőleadók létesítése opciós, így a régebbi, nyílt égésterű és/vagy nem kondenzációs kazánok önmagában történő cseréjére is sor kerülhet a programon belül. -
asdf_
veterán
A pályázati feltételek még nem véglegesek, társadalmi egyeztetés előtt állnak, előzetes információk alapján:
A támogatás az alábbiakra -akár vegyesen is- költhető:
- épület külső határoló elemeinek hőszigetelése
- nyílászárócsere
- használati melegvíz-rendszer korszerűsítése
- fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkalA támogatás célja, annak nyújtásának feltétele: legalább 30%-os energiamegtakarítás valósuljon meg. Két energetikai tanúsítvány kell készüljön, egy a kivitelezés előtt, egy utána (utóbbi vélhetőleg előre, igazolva, hogy az elvégzendő munkák biztosítják majd a 30%-os megtakarítást, anélkül nyilván neki sem kezd az ember). Közüzemi számlák beadásának szükségességéről egyelőre nincs információ, de elképzelhető, hogy a megvalósulás után energiariportot kell majd szolgáltatni és ezt közüzemi számlákkal alátámasztani.
Pályázási feltételek:
- életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi ház
- 1990 előtt épült
- bekötött vezetékes gáz
- mivel a támogatás egy része hitel, így hitelképességKeretösszeg 108 milliárd Forint, 20 ezer támogatott várható. A támogatás keretösszegének egy része pántlikázott, gázkazáncserére a 108 milliárd Ft ötöde, 21,6 milliárd vehető majd igénybe.
A pénzt az EU-nak köszönhetjük (tehát nem a kormánynak). A kamatmentes hitel tervezett futama 8 év, várható törlesztőrészlet havi 25-36,5 ezer Forint.
Önerő 1 millió Ft, támogatott rész 6 millió Ft, mely megoszlik kamatmentes hitelre és vissza nem térítendő támogatásra.
Kamatmentes hitel: 2,5-3,5 millió Ft Mértékét az adott járás átlagjövedelme határozza meg.
Vissza nem térítendő támogatás: 3,5-2,5 millió Ft.3,5 milliós támogatás azokban a járásokban jár, ahol az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75%-át, nettó 312 250 Ft-ot (63 járás). Emellé 2,5 millió Ft lesz a kamatmentes visszafizetendő hitel.
3 milliós támogatás azokban a járásokban jár, ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75-110 százaléka, nettó 312 450 és 458 260 Forint közötti összeg (96 járás). Emellé 3 millió Ft lesz a kamatmentes visszafizetendő hitel.2,5 milliós támogatás azokban a járásokban jár, ahol az átlagjövedelem meghaladja az országos átlag 110 százalékát, nettó 458 260 Forintot (38 járás). Emellé 3,5 millió Ft lesz a kamatmentes visszafizetendő hitel.
Térképes kereső a járási átlagkeresetekhez a Telex cikkében.
A hitelt a jelentkezett hitelintézetek MFB pontjain (várhatóan: MBH, OTP, Gránit bank) lehet benyújtani előreláthatólag 2024. júniusától maximum 2026. végéig, de a keretösszeg erejéig (amely nyilván nem fog addig kitartani). Ebből személyes ügyintézés valószínűsíthető.
A megvalósításra rendelkezésre álló idő egyelőre nem ismert.
Lebonyolító: a 100%-os napelemes pályázat lebonyolításában "kiválóan" vizsgázott ÉMI
[ Módosította: Intruder2k5 ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- EAFC 25
- Automobilista 2
- Napelem
- Egyre jobban hisz az AI-képes szemüvegekben a Meta
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kuponkunyeráló
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Xiaomi Electric Scooter 4 Lite 2nd Gen elektromos roller
- 53 m2-es panel lakás Budapest XVII. kerületében eladó
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 14" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest