Új hozzászólás Aktív témák
-
vmaxter
tag
De a kírásban miért nem tüntetik ezeket fel. Honnan a péklapátból fogom tudni, hogy a következő, újonnan választott kivitelező megfelel akár az általad leírtaknak, vagy az Eljárás Rend bármely pontjának. Abban négy (vagy öt) pont van felsorolva amire különös tekintettel kell lenni, de ebben a mondatban az is benne van, hogy lehet még akármi, vagy bármi. Továbbá maguk a tanácsadók sincsenek tisztába sokmindennel és ez nem az ő töketlenségük miatt van, henem mert hétrő-hétre változnak a feltételek vagy csak valami apróság. Akárhohy is nagyon mutyi szaga van a dolognak. Az én meglátásom szerint a pályázókat próbálják terelgetni a kormányközeli cégek felé.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
-
KilgoreTrout
senior tag
Csak villany van, gáz nincs. Éves fogyasztás 15-16 MWh, éves napenergiatermelés 15-16 MWh. És ez kiemelkedően magas fogyasztás, egy korszerűbb ház esetén, hőszivattyúval, szellőztetővel, jó szigeteléssel ennél jóval alacsonyabb az éves energiaigény. Ezt egy 12,5 kW-s inverter is tudja 14-15 kWp-nyi panellel.
Nincs éjszakai áram, H tarifa. Fűtés elektromos (klíma és cekász), melegvíz villanybojler.
-
KilgoreTrout
senior tag
> Hol itt a gond, probléma, kérdés?
Az első kommentemben linkelt képen a 8.as pont:A Hitelprogramban nem nyújtható Finanszírozási összeg olyan épületek korszerűsítéséhez, amelyek korszerűsítése abszolút értékben nem csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását, kivéve azon épületek energiahatékonysági fejlesztéseit, amelyek jelenleg szilárd biomassza fűtési rendszert, valamint jelenleg és a fejlesztést követően is megújuló energiaforrás alapú fűtési rendszert alkalmaznak
Ha 100x az energiaszükséglet, amiből 100x-et megtermel a napelem, akkor az most támogatható vagy sem? Mert a kérdéses kitétel második fele szerint igen, de ekkor a hagyományos számítás szerint ugye nincs meg a 30%. De akkor most úgy kell tanusítani, mintha nem lenne napelem? Hétfőn megkérdezem az MFB ponton, de a héten már voltam bent és ők sem értenek egy csomó mindent, két konkrét kérdésemre nem tudtak kategorikus választ adni (pl. ablakos cég nem vállalja a teljes visszajavítást, festőt kell hívni a belső káva teljes helyreállításhoz, ez esetben mit hogyan kell dokumentálni, milyen szerződés kell a festővel, neki is meg kell-e felelnie a feltételeknek (2 éve nyereséges, alkalmazottak képzettsége, TEÁOR szám, stb.).
-
KilgoreTrout
senior tag
De, villannyal megy minden, tavaly fedezte. Viszont ugye csak pénzügyileg, a szaldó miatt éves szinten ideiglenesen. Bőven lehetne csökkenteni a fogyasztást (ami által csökkenne a hálózatból pillanatnyilag felvett áram mennyisége), nyílászáróból és kis szigetelésből bőven kijön a 30%-os energiaigény csökkentés.
Nem energiahatékonysági pályázatból lett felszerelve, szóval abból a szempontból nem probléma.
-
asdf_
veterán
Akkora napelemes rendszered feltételezem nincs, ami elviszi az egész ház fűtését, melegvízét és még a ház összes villamos fogyasztóját is, azaz hogy se villany-, se gázszámlád nincs (hiszen akkor miért is akarnál a pályázaton indulni).
Vagy most a kvázi csikicsuki a kérdés, hogy a napelemes rendszer termelésére mit mondunk, hogy az a fűtést látja el, vagy pedig az egyéb elektromos fogyasztókat? Ebben az estben nyilván a neked kedvezőbbet -
Ringman
félisten
az ablakokat én használt fa nyílászáróra cseréltem (kaptam szla-t is róla), valamivel olcsóbb volt, mint a műanyag, de ja, az egyedi ablakban nagyon drága a fa.
~féláron lehet megérné a hőszivattyú is, bár pont nem indultam az akkupakkos napelemes pályázaton, mert kb 6e/havi áramszámlával nem térült volna meg.
-
Ringman
félisten
ja, de legalább a kisebb törlesztő miatt többen fognak pályázni:
A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:
A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.
Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.
Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.
Az EPS (expandált polisztirolhab) hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakás-takarékpénztári megtakarítás.
A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.
A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket. -
A bevezetett gázra mint feltételre emlékszem, de a kazáncsere vagy új gázkazán beépítése azért más dolog.
A bevezett gázt mint feltételt én úgy értelmeztem, hogy a gázról való átállást próbálják ösztönözni. Most mintha fordított lenne a helyzet, nem feltétel a bevezettet gáz, és csak gázos fűtési rendszer támogatott.
Minden másra is volt már ezer pályázat, ezért kizárni valamit nem tűnik ésszerűnek, főleg fosszilis fűtési rendszer javára. Azzal egyetértek, hogy nem mindenhol járható út a hőszivattyú.
Lábazat és aljzat nem ugyanaz.
-
Borisz76
nagyúr
Jó észrevétel ...eszembe sem jutott.
50-50 %-ban a párom és én vagyunk a tulajdonos.
A 100%-s pályázat az én nevem alatt fut ( ugye az ő beleeggyezése is kellett papír szerint. )
Tehát ha ezt az újat az Ő neve alatt futtatjuk, akkor elviekben nem lehet gond !
Köszönöm , most megint van remény -
Attila2011
aktív tag
Amúgy elég lenne hozzá megnézni a MET adatait, ami szépen mutatja, hogy mennyivel melegebb volt az ominózus évben az előző évhez viszonyítva, s hogy utána is csökkenő tendenciát mutat a hideg, illetve a téli/fagyos napok száma... De valószínűleg egyszerűbb összeesküvés elméletet sejtetve csúnyán nézni a fizikára és energetikusokra, mert biztos machinálják a számokat kényükre, kedvükre.
Hőkamerás mérést meg sokan szívesen csinálnak, csak valahogy senki se akar érte fizetni
. Meg kell nézni, hogy mennyibe kerül egy normális hőkamera és hozzá tartozó felszerelés, ami nem kínai vacak, a mögötte lévő szaktudás, plusz hány mérnökóra a kiértékelés elkészítése.
-
senki68
senior tag
Én már nagyon várom, hogy lássam írásban.
Mert a szó elszáll...... tudjuk mire írásban megjelenik teljesen más lesz.
Nem tudom az az 1990 -es dátum honnan jött nekik.
Remélem lesznek kivételek.
Meg azt is definiálják mi számít 1990 előttinek. Építési engedély dátuma? Lakhatási engedély dátuma?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel topik
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Milyen légkondit a lakásba?
- E-roller topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Netatmo Weather Station
- YEELIGHT Cube Smart Lamp spot + base moduláris RGB okoslámpa
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- Olcsóbb lett! Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest