- Nagyobb fajta, Dual Mode-os WOLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os palettája
- Székre fogatható, THX-es Razer hangszórópár a headset kiváltására
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Két nagy cég is érdeklődik a Samsung 2 nm-es node-ja iránt
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Projektor topic
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nagyobb fajta, Dual Mode-os WOLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os palettája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
dark2
tag
Egy új kérdésem lenne:
Mitől van az, hogy az erősítő bekapcsolásakor a sugárzókból egy reccsenés/csattanás jön? Nem túl erős. Ha ki- majd visszakapcsolom, akkor már nincs.
Típusa: EA 6383 S. Ebbe nem nyúlkáltam bele egyáltalán.
Más gondom nincs vele, maximum, hogy a hangerő poti nem tökéletes kontaktú. -
shalafi66
veterán
A membránszéleket simán pálmatexel. A gumi nem kifejezetten jó ezekre a hangszórókra.
Biztos változik az oldallap rezonanciája, és ha esetleg kiszellőzik a furat mentén, akkor mélytartomány is, de gondolom abban a helyzetben nem volt olyan kritikus.
Ui: a weblap már reggeltől működik. Vagyis a helyes IP-re mutat a DNS. Persze lehet, hogy még nem minden szolgáltatónál frissült.
-
dark2
tag
válasz
shalafi66 #494 üzenetére
Rendben, köszi a válaszokat!
Sajnos még nem igazán megy a hangszóró 2000 honlapja, így még nem tudom, mivel kell majd a gyűrűket ragasztani. A gumiszerű gyűrűk meg ha jól tudom, kihaltak.Voltam nemrég egy konferencia félén, ahol a hangdobozok a falra voltak rögzítve egy vasalattal és meg voltak fúrva. Zárt dobozok voltak.
Zárt dobozba ha belefúrnak (rögzítéshez csavarokat), okoz gondot? -
dark2
tag
válasz
shalafi66 #490 üzenetére
Komolyan, le a kalappal előtted!
Láttam több fórumon, hogy próbáltak lehúzni Téged, de nem volt igazuk, én úgy látom, tényleg nagyon tudsz!A szivacsgyűrűket egyébként mivel kellene ragasztani? A szivacsot majd a h2000-től gondolom beszerezni a többi cuccal együtt, mint valahol írták/írtad korábban, ők jó minőségűt gyártanak/forgalmaznak.
Másrészt a szobámban voltak a hangfalak mindig, fenn a szekrények tetején, vagyis kb. 2-2,2m magasan. UV nem tudom hogy érhette, maximum nyáron, nyitott ablaknál (keletre néz), ha nincs fenn a szövet porvédő, de hogy nincs nálam semmi ózon termelő... Még egy árva lézernyomtató sem, a számítógép nem termel, én nem termelek.
-
dark2
tag
A 1544 502-re rákeresve ezt a pdf-et találtam: vt hangszorok
E szerint ezek: HA 20/1134 200 mm 4 Ohm 80W 1544-502 típusúak.
Így tudsz valami körülbelüli ajánlást adni hangváltónak?
-
dark2
tag
válasz
shalafi66 #483 üzenetére
Majd megpróbálom a váltókat eladni (meghirdetem).
Na szóval a hangfalaknál az egyik szemem sír, a másik még jobban.
1. Van a magányos saphir 1 dp202e-m, amiben eredeti mélyközép van (HA20/12K), működőképes, én cseréltem pár éve a habszivacs gyűrűt rajta. A középhangszórója halott, és az eredeti hangváltó van benne. Ebbe jönne egy ajánlott fehérvéri dóm. A dómhoz már kaptam tőled körülbelüli ajánlást, a mélyéhez is tudnál adni?
2. Amiért az egyik szemem sír, az az, hogy a másik kettőben a középmélyek habszivacs gyűrűje a kezemben maradt. Olyan, minha valami olajos anyag itatta volna át, könnyen szakad, morzsálódik. Ezt cserélnem kell majd.
Amiért a másik szemem még jobban sír, az az, hogy számomra ismeretlen hangszórókat találtam a dobozba építve, mert kívülről nagyon hasonlít az eredetire, de hátulról nem. Mellékelek képeket, hátha neked többet mond. Egyébként hangra nagyon hasonlítanak ezek ketten és az egy szem eredeti, de hát ez szubjektív.
A hangszórókon 2 címke van, az egyiken (a képeken is látható)
04 960224
1544 502 felirattal,
a másik címkén kézírással 4R.
Az eredeti öntvénykosaras, ezek ketten préselt lemezből vannak.Akkor a képek:
elölről
hátulról
hátsó ferde nézet
Persze ezekhez is a fehérvári dómok jönnének.Azt nem tudod véletlenül, hogy a saphire 1-ek hangváltójában milyen alkatrészek voltak? A kondikon van felirat, aszerint 2,2uF-osak, sorbakötve.
Köszönet a segítségért.
-
shalafi66
veterán
Ha egyben adnak érte pénzt, akkor el is adhatod.
Lehet egész olcsón jó alkatrészeket szerezni.
A pontos váltótervezéshez mérni biztosan kellene, de egy körülbelüli ajánlást tudok talán adni, ha pontosan tudom, milyen mélyközépről van szó (többfélével is szerelték ezeket a dobozokat).
-
dark2
tag
válasz
shalafi66 #481 üzenetére
Akkor ha jól értem, a két hangváltót nyugodtan eladhatom, mert alkatrésznek a gyakorlatban nem jók (ismeretlen tekercsek, nem célszerű elkók)...
Induktivitásokat nem tudok mérni és a gilszki féle méricskét sem hiszem, hogy megépítem, inkább megveszem a szükséges alkatrészeket. Szóval olvasok még, de ebből precíz hifi cucc nem lesz (nem is volt tervben), csak egyszerűen hallgatható sugárzókat szeretnék. A szekrény tetején, mert ott van helyem... -
shalafi66
veterán
Végszükség esetén a nem polarizált elkók is használhatók, de lehetőleg ne sorosan egy magashangszóróval.
Az induktivitásokat mérni kell, a váltó"tervező" scriptek nem így működnek, mivel nem veszik figyelembe a rendszer akusztikus tulajdonságait, azért azokat neked kell fejben hozzászámolni, ha azt akarod, hogy működőképes váltó legyen.
Így látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi volna a mélyközépnek megfelelő, de semmiképp nem egy tankönyvi másodrendű szűrő. -
dark2
tag
válasz
shalafi66 #470 üzenetére
Kiszedtem az egyik MNC váltót és lefényképeztem. A Te vagy a többiek véleménye érdekelne, mert mintha elektrolit kondik lennének benne.
Az ellenállásokat felismertem, a 3 tekercsről elképzelésem sincs, milyen induktivitásúak lehetnek, a kondikon van felirat:
- 100V 16uF N P
- 100V 2,2 uF N P
- 100V 3u3 N P (ez a jelölés úgy olvastam 3,3 uF-ot jelent)A kondi két végén vannak a kivezetések, polaritás jelölés nélkül. Ezek használhatók alkatrésznek? Sajnos a tekercseket nem tudom megmérni multiméterem ilyet nem tud) - valamiből tudok következtetni?
A fehérvári dómokat tervezem beszerezni és megpróbálom az ajánlott kondi+tekercs másodrendű szűrőt a magasakhoz, a mélyhez ugyanakkora méretűekből kell a másodrendű szűrőt építeni? Mert néztem váltótetvező oldalakat/excel táblákat és ott többször azt mutatták, hogy magashoz-mélyhez ugyanazok az alkatrészek kellenek, csak a bekötés módja változik.
A hangszórók eredetiek (a mélyek) a saphir 1-ekben, a doboz nem fog változni,csak kitömöm majd.
-
dark2
tag
Köszönöm az infókat mindenkinek!
-
dark2
tag
Mi lett a hangszoro.net oldallal? A hétvége óta átirányít egy másik oldalra, még a google cache sem akarja megnyitni...
-
dark2
tag
válasz
shalafi66 #474 üzenetére
Rendben, köszi a tanácsot. De leginkább arra hajlok, hogy dómokat teszek be, a gyáriakat (amik mellesleg rosszak) pedig lehet, hogy eladom. Mivel a falaim nem érintetlenek, nem igazán gondolnám az eredeti állapotra visszaállítani - külsőleg - őket.
A Hangszóró 2000 honlapján vajon miért van a 2,5-es dóm 463 ról más kép kirakva, mint ami az adatlapon van?
-
-
dark2
tag
válasz
shalafi66 #470 üzenetére
Köszi a segítséget, a javasolt honlapot olvasgatom szorgalmasan. Érdekes, hogy a hangváltóknál nem szűrtem még ki, hogy hogyan kell a magashoz a hangváltót tervezni. Ez jó kísérletezgetés lesz alighanem.
A magas hangszórókat te tudod javítani, vagy ismersz Egerben valakit, aki igen?
-
shalafi66
veterán
Autós cuccokkal foglalkozik jelenleg, de elvétve rendel a fehérváriaktól.
Az MNC váltók tökéletesek arra, hogy szétszedd őket és legyen egy pár alkatrészed.
Subvoice oldalán az alapokat megtalálod, a többi meg évek kérdése, mire menni fog.
A magashangszórók javíthatók is, vagy pótolhatók 2,5-es dómmal. Az eredeti váltó valószínűleg hülyeség ami benne van, de ha csak annyi a fontos, hogy szóljon, akkor biztos megfelel az is.
Valószínűleg a butil-kaucsuk alapú tömítőre gondolsz, a VT-nél Fidekának hívták, egyébként az egyik loctite ragasztóval egyezik.
-
dark2
tag
válasz
shalafi66 #468 üzenetére
Köszi a választ! Így már értem.
Az a nagy magyar helyzet, hogy azért Egerben keresgélek, mert itt dolgozom, de verpeléti vagyok. Néztem a viszonteladót, de valahogy nem találom a szvorényin, pedig ott járok át busszal nap-mint nap, de van egy tippem, hol lehet.
Mellesleg láttam a lapodon, hogy mezőkövesdi vagy.Van itthon 2 M.N.C. hangváltó (eredetileg autó hangváltóként adták), de azok 3 utasok.
Tudsz valamit ajánlani, ahol utánaolvashatok a váltótervezésnek?Konkrét helyzet: belenéztem abba a falba, ami magányosan került hozzám és most használatban van az orionnal. A magas eredeti benne, címke is a farán van, de nem szól, a multiméter szerint ~1ohm-os (ezért lehet néma) a mély 4 ohm-os és a multiméter érintésére kis recegő hangot hallat, de az működik. A tömést valaki kitépte, de a váltó benne van. Lefényképeztem, elég egyszerűnek tűnik 2+2 kondi és 2 tekercs. Ebbe egy magas kell és elmegyeget. (Nem hiszem, hogy annyira vájtfülű lennék.)
Az egész halom közepe az EA 6383 S erősítő, ami ha jól emlékszem 8 ohm-os, szóval bekapcsolvan van egy kis alapzaj, de zene közben nem hallom, amúgy sem döngetek vele.
Mi az a gyurmaféle anyag, ami a hangszórók pereme alatt van?
Köszönöm, hogy segítesz.
-
shalafi66
veterán
Azt jelenti, hogy a lengőcséve szabadon mozog, és nem ér hozzá semmihez. A boltban, ha Egerről van szó, még kevesebbet tudnak róla, esetleg a viszonteladónak megjelölt vállalkozás utódja a Szvorényin, őket jól ismerem.
Váltót nem tudsz készen venni hozzá, azt mindenképp méréssel-hallgatással kell hangolni-méretezni. Az univerzális hangváltókra azt mondják, hogy minden hangszóróhoz jók, de valójában egyikhez sem.A három dóm közül mindegy melyiket választod, nagyjából ugyanazok, csak az impedancia különbözik, de gondot az sem jelent váltótervezés szempontjából. A csavarhelyek a HG2,5-463, 464 rajzszámúaknál megegyeznek a 100mm-es középhangszóróéval, ami eredetileg volt benne magasként.
Egyébként én meg úgy értettem, hogy 20km-re vagyok Egertől.
-
dark2
tag
válasz
shalafi66 #466 üzenetére
Úgy értettem, hogy pl. a hangszoro 2000 által gyártott hangszórók és és a honlapon szereplő hangváltók közül melyik kellene. Vagy menjek be a boltba (így hirtelen 2-t tudok) és kérjek "központosan szerelt" dómot? Konkrétan mit is jelent ez a kifejezés? Tudom, megnézem a guglin...
-
dark2
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a videoton hangfalaim helyreállításához.
A történet ott kezdődik, amikor főiskolásként úgy 13 éve vettem egy videoton erősítőt (típusát most nem tudom) és kaptam grátisz két falat hozzá. Saphire I dp202e-k voltak. A mély javítva lett benne, a hangfal homlokfalába bele is süllyesztették, sőt mintha sziloplaszttal körbe is lenne kenve. Ezekkel gond nics. A magasak viszont némák voltak, hangváltó sehol és a tömés helyett egy kicsi vatta volt felbolyhosítva benne. (Mellékszál a történetben, hogy egy egyszerű dobozba tett autóhangszórókból és egy 3 utas mnc hangváltópárból 3 utas valamit szerkesztettem, de sokat nem használtam, mert nem tetszett a hangja. Nagyon sok lett a basszus és a házban mindenhol hallható volt szinte.)
A múlt hétvégén eldöntöttem, hogy valamit csinálni kell és a szekrény tetején volt ezeken túl egy Orion HS-100 (ez hibátlan, illetve kábelt kell cserélnem rajta és kis esztétikai hibája van) és még egy saphire I (ebben a magas néma és hiányzik a mélynek a közepéről a papír porvédő).Szóval ami segítség, információ kellene:
1. milyen magassugárzót kellene az elnémultak helyett beszerezni (a rosszakat itt Egerben nemigen tudom javíttatni) - a hangszoro.net fórumában Shalafi írta, hogy 2,5-es dómot, de az említett oldalon van 3 féle
2. a két grátiszba kapott hangfalban pótolni kellene a hangváltót elvileg a harmadik példányban lennie kell gyárinak emlékeim szerint
3. a két falat ki is kellene tömni - ezt mivel érdemes kivitelezni?Eredeti állapotot úgysem tudok visszaállítani és viszonylag kisebb szobám van, kis hangerőn használom - tehát nem akarok hifi rendszert építeni és nem tervezek más falakra sem váltani.
köszönettel
dark2 -
t.kristof
senior tag
Sziasztok!
Van vkinek egy eladó 8ohm-os magassugárzója?(orion) Aki esetleg tudna, az irjon már rám! -
realmadrid
aktív tag
Sziasztok, hirdetek itt is egy pár Orion HS 501-es legendát. Ha valakit érdekel, priviben keressetek. Üdv.
-
shalafi66
veterán
Többféle módon értelmezték a terhelhetőséget a VT-nél, az utolsó időkben ezekre a mélyközéphangszórókra 60/100W-ot írtak, a magasra meg 35/85-öt, ha jól rémlik, szóval megvan az.
Persze a korábbi hszek lehet, hogy elektromosan is kevesebbet viseltek el, sokféle verzió létezett egy adott típusból is, ezt az Akait meg többféle hsszel is szerelték. 30-at minimum tudott, így nem hazudtak vele.
És ugye a lin. tartományt is 30-35 körül lépi át, fölötte nő a torzítás, valószínűleg ez is közrejátszik a 30W-os adatban.
-
Ebit
addikt
válasz
shalafi66 #452 üzenetére
Ez több lépcsős,mert abban igazad van,ha valaki a hangfalnál nagyobb teljesitményű erősitőt ésszel használ valószinűleg nem teszi tönkre.
A kisebb teljesitményről meg annyit,hogy én több mint 30 éven keresztül használtam,egy erősitót,ami a gyári adatok szerint 2*27 -s volt,a valóságban,majdnem 40-et tudott,de itt van a konkrét hangfal példa,amit most számoltál,a VT,ott is kevesebbet irt az adatlapra,viszont mostanában a készülékek,már alig teljesitik,sok esetben a gyári paramétereket,tisztelet a kivételnek. -
shalafi66
veterán
Ez csak egy rossz beidegződés, és főleg "HiFi-zős" körökben elterjedt szokás. Nincs nagy létjogosultsága. Sokkal könnyebb egy kisebb max. kimenőteljesítményű erősítővel torzításba vezérleve megölni egy hangszórót, mint egy nagyobbal, ésszel használva. Nem tudom, milyen az az optimális eredeti állapot, de a hangszórók terhelhetőségmérései azt mutatják, amit korábban írtam.
-
Ebit
addikt
válasz
shalafi66 #450 üzenetére
Az erősitők ,és a hangszorók teljesitmény arányát1:2 ben szokták megadni,főleg mert a komplex terhelés hatására,azért kicsit,másképpen viselkednek,mint az optimális,eredeti állapotra vonatkozó gyári adatok mutatják.
Itt a konkrét esetben,egy régóta üzemelő,valószinúleg,nem bemért erősitő hangfalról beszélünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Samsung Galaxy A15 5G / 6/128GB / Gyári független / 12 hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest