Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mini-ITX
- Bluetooth hangszórók
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Core2duo6600
veterán
Úgytünik, én megusztam egy szopacs adagot, amikor a synology NAS melett döntöttem.
Ez annak lehet alternativa akinek megvan a vas hozzá.
Ha ilyen nincs, akkor érdemes egy normális NAS-t venni !
Összerakod, bekapcsolod, beállítod, és használod. -
sxboy
tag
Nektek az új DLNA frissítés (0.3.1) után működik? Nekem a rendszernaplók között sem ír semmit, pedig a szolgáltatások között fut, ténylegesen nem.
-
Rosep
senior tag
Bekövetkezett amitől féltem. Beállítottam mindent szépen, de a meghajtón levő megosztott mappát üresnák látom win alól. De a meghajtón látom mennyi hely van, gyakorlatilag tele van.
-
lovi27
addikt
Igen, simán kinyírhatja. A jobb minőségű USB tárolókban intelligens vezérlés van, amelyik igyekszik a flash memória cellák terhelését úgy szétosztani, hogy azok közel azonosak legyenek, de legalább is ne mindig egy cellát írjon. A tesco gazdaságos, vagy olcsó noname kulcsokban valószínűleg nincs semmi védelem, ami tároláshoz elmegy, de a rendszerlemez terhelés már sok neki.
Amúgy van aki azt írja, hogy már több, mint egy éve bírja meghibásodás nélkül, van aki 2-3 havonta cseréli.
-
lovi27
addikt
Igen, simán kell tudni. Felhasználóknak célszerű ugyanazokat megadni, a jogosultságokat meg úgyis újra kell állítgatni.
7-8 eFt-ért lehet kapni 1.8"-os 30 GB, USB2 pici, hordozható vinyót, én azt használom, mivel néztem és állandóan írogat az OMV a rendszerlemezre. Ebből a szempontból ugyan olyan sz@r, mint a Windows, annál is állandóan pislog a winchi LED. Volkerék már ismerik a problémát, de egyenlőre nincs megoldás, én ezért döntöttem a kisvincsi mellett.
-
Rosep
senior tag
Behalt a pendrive amin az OMV volt a Microserverben.
Kérdésem az, ha berakok egy másikat és felnyomom újra a rendszert, ugye simán be tudom mountolni a lemezeket? De ugyanazokat az felhasználókat és jogosultságokat kell létrehoznom, mint ami a régi rendszeren volt? -
larryking
senior tag
Arra szeretnék választ kérni, hogy az omv miért áll meg telepítésnél a hálózati cd kikapcsolása a sources.list fáljban 33% nál? Ha kikapcsolom, beindúl, csak érdekelne a dolog.
-
-
larryking
senior tag
Az a gondom, hogy az OMV tól elment a kedvem, mert nem ment a beállítása helyesen. A freebe bele telepítettem a transmissiont, elindúl, de magátol pausál és a guiban kiírja, hogy no suc directori. Az omval az volt a gondom, hogy hiába próbáltam bármit, hoztam kétre könyvtárakat, mindent mutatott amit rámásoltam, minden könyvtárban. Pontosan: Unable to save resume file: No such file or directory
-
larryking
senior tag
Üdvözletem!
Valaki tud nekem segíteni freenas contra transmission ügyben?
-
DjKoxi
senior tag
Nem mertem belefogni, mert itt keleten mindennap erős vihartevékenység van, nekem meg nincs szünetmentesem. Most is ki van húzva a HP a konnektorból
Ha nyugis napok lesznek, lementek mindent a külső HDD-re, felteszem a 3-as verziót, és az első HDD 1,5 TB-osan lesznek a gyerekfimek, 3D, zene, kép, a másodikon (2 TB), meg a többi. -
lovi27
addikt
Ha megbolygatod a rendszered, szerintem megéri átállni a 0.3-ra.
Elvileg frissítéssel is elérhető. A legelső hozzászólásban van leírva.
Már nagyon a végén járhatnak a fejlesztéssel. Mindennap várom, hogy átminősítik a béta változatot stabilra. Minden plugint átírtak, mindegyik működik a 0.3-ban is. Vannak újak is. Többről azt se tudom mire való.De nem is hiányoznak...
A tavalyi winchi árak már csak egy szép nosztalgia. Szerintem belátható időn belül, de inkább már soha nem lesznek olyan olcsók.
-
DjKoxi
senior tag
Bíztam Benned, hogy fogsz válaszolni, köszönöm!
A 0273 verziót használom. Ha jól láttam a linkek között 2-es verzió nincs LVM, azért nem engedi.
A 3-at csak teljes installal lehet feltenni?
Gondolkoztam én is azon, mi van ha elszáll az egyik PV az LVM kötetből. Akkor buktam mindent.
Megéri feltenni a 3-ast? Lehet leszedek akkor mindent, és felrakom új könyvtárszerkezettel az egészet, a friss OMV-vel.Tavaly 28e Ft-ért 2 db 2TB-ost tudtam volna venni
-
lovi27
addikt
A legfontosabb, hogy mind a rendszer, mid a pluginok a legutolsó állapotra legyenek frissítve, akár a 0.2, akár a 0.3 verziót használod.
Én a 0.3-at használom, kipróbáltam és egyszerűen telepítette az LVM-et. Megjelent egy új rész a Storage/Ligical Volume Management és már csak létre kellet volna hozni a fizikai kötetekből egy logikai kötetet. De! Mivel nem használok RAID-et, így eszembe sem jut több HDD-t logikai kötetbe rendezni. Ugyanis RAID nélkül, ha ez egyik vinyó elszáll, akkor elveszik a kötetben lévő többi HDD tartalma is. Ennyit a kényelem nem ér meg. Azzal, hogy az egyiken pl. a játékfilmek, a másikon a sorozatok, a harmadikon pedig a gyerekfilmek vannak, magam is logikai egységekre tudom osztani. Gondold meg. Tudtommal te sem használsz RAID-et.
Ha tévedek, majd kijavítanak.
Csak késő este leszek újra. -
-
lovi27
addikt
Megpróbálok segíteni, de vedd figyelembe nem vagyok linux guru.
A linuxban sokkal nagyobb fegyelemre van szükség, mint a windowsban, nem lehet csak úgy kikapkodni, megszüntetni egy lemezt, egy eszközt. Előtte a rendszerből törölni kell. Ezt mulasztottad el, ezért - ha jól látom - az a gond, ott maradt a kivett vincseszternek a bejegyzése az /etc/fstab fájlban. Ha azt törlöd onnan, valószínűleg nem lesz hibaüzenet - nem fogja keresni a fájlrendszert.
Ezt ott parancsokkal is ki lehetne törölni, ezért áll meg a betöltés, de ezt nem ismerem. Ha már úgy is van rajta képernyő, dugjál rá még egy USB-és billentyűzetet is, jelentkezz be root-ként és a Midnight Commander segítségével az etc könyvtárban lévő fstab fájlból töröld ki a hibaként kiírt vicsi adatsorát. Ennek a # >>> [openmediavault] szekcióban kell lennie, de óvatosan, körültekintően, csak a tutit csináld!!
Különben, ezt az SSH alól is meglehet tenni, csak minden esetben root legyél, mert különben nem fogod tudni írni.
-
Rosep
senior tag
Na közbe rájöttem, hogy:
- meg kell szüntetni a SMB/CIFS megosztást
- törölni kell a Shared Folders-t
- utána lehet Unmount-olni meg Delete-elni
Ezeket meg is csináltam, de innentől kezdve nem indul el a rendszer akkor se ha bent van még a kérdéses vinyó. Egy bizonyos pontnál Control+D-t kell nyomni, akkor ezt írja:Ha nyomok Control+D-t, utána még ezeket írja:
Szóval mit kellene csinálni, hogy ne kelljen kézi beavatkozás az indulás során?
-
Rosep
senior tag
Újabb gondom van. Van bent 3 HDD. Az egyiket kivettem, de onnantól nem indult el a rendszer. Visszatettem jó.
Na most az Unmount és a Delete gomb halvány, nem tudom eltávolítani. Mi a teendő ilyenkor? -
Rosep
senior tag
Ez a hibaüzenet mi akar lenni:
"The configuration object is not unique: A mount point already exists for the given filesystem"
Nem akarja bemountolni az egyik HDD-met. Pedig előtte win alól töröltem minden partíciót, amiket a régi NAS csinált. -
balajti
tag
Üdv!
A gépem és a szerver kábellal rá van kötve a routerre és ha windowsban az intézőben rámegyek hogy hálózat akkor kidobja oda a servert mint elérhető hálózatot. Viszont van egy laptop is ami wifin kapcsolódik a routerhez és ott nem jeleníti meg a hálózatot automatikusan. Ha a futtatásba beírom a \\szervernevét akkor is hibát dob, de ha \\szerveripcím, akkor kidobja a bejelentkező ablakot ahol belépve megjelennek a mappák. Namost én azt szeretném hogy ugyan úgy ismerje fel a hálózatot mint az asztali gépnél, mert nem akarom állandóan a futtatásba begépelni az ipjét. Ebben valakinek van ötlete, hogy mit állítsak be?
-
-
lovi27
addikt
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de én nem találkoztam országnevekkel a programban. Különben sem értem ezt a plusz energiát, mert a kezdők is azzal kezdik, hogy megtanulják a számokat, a napok nevét, az országok nevét, stb. Lefordításuk nekik sem okozhat gondot.
Ha pedig a kezelői felület nyelvének kiválasztásáról van szó, azok nem országnevek.
-
DjKoxi
senior tag
Én úgy vagyok a frissítésekkel, hogyha már valami működik, és teljesen kielégíti az igényeimet, akkor nem frissítek. Pl nero6-al írok minden lemezt.
A web-es felületén az OMV-nek legközelebb akkor fogok járni ( ha nem romlik el, kopp-kopp ) ha veszek új HDD-t. -
lovi27
addikt
Valaki folytatja a honosítást, már 12%-nál tartunk.
Újabb kiadás jött ki a v0.3-hoz. Ami feltűnt, végre az interfész menünél már mutatja grafikon az I/O hálózati sebességet.
-
aicon
senior tag
Van itt kraft bőven...
-
lovi27
addikt
Ma 30 GB valamivel több mint 2 óra alatt lejött. A grafikon a CPU terhelést mutatja, nem rossz.
-
lovi27
addikt
A v0.3-ban megérkezett a javítás (0.3.0.9) a transmissionbt pluginhoz. Most már ki lehet osztani a letöltési könyvtár hozzáférési jogait is és indul a letöltés. Lehet tesztelni.
Nem a plugin-ban, hanem a módosított Shared Folders ACL kiosztásban volt valami gubanc. -
lovi27
addikt
A melléfordításnak van egy másik oka is, amikor a fordító az anyanyelvén, jelen esetben magyarul sem érti azt, amit fordítania kellene. Szerintem ez zavaróbb, mint amikor a fordítónak az idegen nyelvből vannak hiányosságai. Az, hogy a szöveg esetleg lenni kicsit magyartalan, de világos, és érezni, hogy a fordító tudja mit akar közölni, az nem olyan zavaró, mint amikor dunsztja sincs az egészről. Ekkor születnek olyan zagyvaságok, ami miatt én mindig kérem az angol kezelés útmutatót is.
-
aicon
senior tag
-
Rosep
senior tag
Újraraktam a rendszert, most meg nem akar frissülni 0.2.7.4-re. Valami hibát ír, pedig szűz a rendszer még.
-
Rosep
senior tag
Sebességhez még: az normális hogy 6-7 perc egy reboot GUI-ról böngészőből indítva?
-
balajti
tag
Azt nem tudja valaki véletlenül, hogy a webes admin felületen a sys.info->system->interfaces fülön lévő eth0, hol kell átírnom, hogy az eth1-et lássa? Nekem eth0-át mutat és így nem tud grafikont generálni, mert ilyen portom nincs a szerverbe, hanem eth1 van csak.
-
-
lovi27
addikt
Valóban, a választ wierra társunknak szántam, de tényleg úgy kell csinálni, ahogy leírtad és akkor az adatok nem vesznek el.
Ha csak a belassulás miatt akarod újra telepíteni, akkor először meg kéne próbálni kideríteni mi lehet az ok, mit változtattál, mert ha kétszer belassult, harmadszor is befog. Ha jól emlékszem azt írtad 50 Mbites az interneted, így az nem lehet az oka. A hardverünk azonos.
-
Rosep
senior tag
Felmászott ez a mocsok, de a nyomtatómat persze nem ismeri.
Viszont van OMV 0.2.7.4 frissítés.
-
Rosep
senior tag
Nekem még mindig települ a CUPS plugin... Megint kezdi a lassulást, de ez most ugyebár 0.2.7.3.
-
lovi27
addikt
Ez egy Debian alapú linux, ezért itt minden .deb. A print szerverből a 0.1.9 a legfrissebb verzió.
-
lovi27
addikt
Sorry, ez túl nagy lett. Ez az 1. képem.
-
DjKoxi
senior tag
-
Rosep
senior tag
0.2.2.1-ben nincs printserver?
-
wierra
senior tag
-
lovi27
addikt
A 0.2.3-as plugin az OMV v0.3x rendszerhez való omvplaginsorg. Nem szabad használni a v0.2x rendszerhez. Pont ilyenek miatt, azóta már szétszedték és külön van a 0.2-höz és a 0.3 hoz. Próbáld meg a PuTTY-val az alábbi paranccsal un-installálni:
apt-get purge openmediavault-omvpluginsorg_0.2xxx
a megfelelő verziószámmal egészítsd ki a parancsot! Majd jöhet az odavaló plugin.Ha még mindig van gond töröld ki a plugint a
/var/cache/openmediavault/archives/ közül. -
Rosep
senior tag
Na az én rendszerem prímán működik. De valamiért az omvpluginsorg nem csinál semmit. A 0.2.3-at beolvasta, de asszem azt nem kellett volna. Installálni már nem tudja és kiszedni se lehet a listából. Viszon így meg a 0.2.2.1-et nem tölti be. Valami megoldás erre?
-
wierra
senior tag
Gondolván a jövőre (a portok száma tekintetében), ma kap egy tízes szorzót az átviteli sebesség.
Kösz a tippet mégeccer.
-
Rosep
senior tag
Úgy néz ki nekem is, bár a torrentet még csak most állítom.
-
Rosep
senior tag
Fenn van a 0.2.5. Következő kérdés: mit kell frissíteni? Elég az openmediavault, vagy más is illene? Pl. linux-base, base-files?
-
Rosep
senior tag
Fájlrendszernek mit ajánlotok ha nem RAID-ezek egyik lemezen se? Melyik a legbiztonságosabb? Gondolok itt arra, ha pl. egy áramszünet lesz.
-
lovi27
addikt
Engedélyezd az SSH szervert a Services - szolgáltatásoknál.
Telepíts fel egy free SSH klienst, ami pl. lehet a PuTTY. Többen ezt használják, én is. Ez biztosítja az OMV-vel a kommunikációt és a megjelenítést a windowsos gépen. Lépjél be az OMV-be. Ha root-ként - rendszergazdaként lépsz be, csak azt csináld, amiben teljesen biztos vagy!
Az MC telepítési parancsa: sudo apt-get install mc
Ha root vagy nem kell a sudo.
A Midnight Commander indítása az mc paranccsal történik.
Hogy ne legyen kriksz-krakszos az mc, a puttyban UTF8-as kódolást állíts be. -
Rosep
senior tag
Tegnap este még szenvedtem egy kicsit egy 1 terrás vinyóval, de az istennek se akarta mountolni.
Most nézem, a 0.3-as még csak BETA??? A letöltésnél is odaírhatta volna. Már szedem is lefelé...
Ha rakok még bele később 2 giga RAM-ot, akkor ugye nem muszáj újratelepíteni, lekezeli rendesen?Az Update résznél egy csomó frissíthető összetevő van. Azokat fel kéne pakolni mindet? Csak a Squeezekből van vagy 6 frissítés.
Bocs, de Linuxból analfabéta vagyok. Ha egyszer működik rendesen, nem fogok már babrálni vele. -
Rosep
senior tag
Valami csoda történt míg nem voltam itthon.
Most kipróbáltam a másolást, 80-100 MB között tolja a NAS-ra a windows intézővel. NAS-ról gépre úgyszintén.
Még a belső másolásra leszek kíváncsi. Erre nincs valami plugin? Hogy ne a hálón kavarjon az adat, mikor HDD-ről HDD-re akarok másolni?
-
lovi27
addikt
Kezdjük előröl.
1. A hardvered ugye HP N40L mikroszerver? Az USB stickked tökéletes (USB 2.0), biztos, hogy nem az a gond. Elég 2 gigás is.
2. Nem írtad melyik OMV-t akarod felrakni, de kezdd a v0.25-ös ISO-val, majd a sikeres telepítés után frissítsd a v0.273-ra. Addig ne pluginozzál. Ez kb fél óra.Ha sikeresen túl vagy, jöhetnek a pluginok, de egy plugin telepítése max. 1 vagy 2 perc. Nem tarthat tovább. Persze, ha nagyon lassú az interneted, akkor ezek az idők nem igazak.
-
wierra
senior tag
Másfél óra azért testvérek között se nevezhető normálisnak.
Más. Sikerült beizzítani a WOL-t is; egy egyszerű port forwardinggal (7-9 port) felébreszteni a shutdown-olt microserver-t.
-
Rosep
senior tag
No felraktam én is. Nagyjából sikerült is belőnöm. Pár dolgot nem értek:
- nektek is olyan sokáig tart egy plugin telepítése (fél óra volt a Transmisson is meg a Printserver is)
- miért nem tudok törölni usert, pedig már megszüntettem a hozzájuk tartozó jogosultságokatMost még át kell cuccolni a régi NAS-ról. Bár nem tudom mit szólna ha beraknám simán a vinyót abból, azon EXT3 van.
Ez a printserver plugin a multifunkciós kütyüket is kezeli? Tehát tudok majd scannelni is? Mert erre van egy TP-Link printszerverem, de akkor azt kiszanálnám.Kicsit több időm lesz, besegítek majd a fordításba is.
-
wierra
senior tag
Hogyan tudom a microserver-re rákötött USB-s mobil vinyó tartalmát áttolni a hálózati megosztásba?
-
wierra
senior tag
2 napi hard core sz*pás után adtam fel úgy, hogy minden jogoslutság (szerintem) tökéletesen be volt állítva, ennek ellenére az istennek nem akart írni a megosztásba a torrent kliens.
A 2.x.x-en fél óra alatt mindent szükséges szervizt beállítottam, belső file mozgatásra (FTP<->megosztás) pedig - jobb ötlet nem lévén - az rsync-et.
Szóval most örö é bódottá' van. Csak majd kell vennem gigabites router, mert az a 8-9MB/s nem fénysebesség másolás tekintetében.
-
lovi27
addikt
Akkor adtad fel, amikor már a kezedben volt a megoldás. Az újban nem a hálózat kezelés változott, így a hiba sem ott van. Beüzemelni itt is ugyan olyan hamar lehet, csak tudjon hova írni a transmission, mert különben leáll. Próbaképpen most is megy nálam a torrent letöltés, bár a torrent helyett én inkább a Jdownloadert használom.
-
aicon
senior tag
Ezt a verziót használom én is gond nélkül.
Az újban (0.3) a könyvtár szerkezet más és a felhasználók, felhasználói jogosultságok.
Legalább is ezt írta néhány hónapja volker, a szerző.A 0.3 csak próbaként van virtuális gépen, figyelem a fejlődést..
Majd ha végleges verzió lesz belőle kerül fel a NAS-nak használt HP Proliantra.
(bétákat nem szívesen telepítek...)Ha valamiben sikerült segítenem, akkor nagyon szívesen.
-
wierra
senior tag
Az egyszerűbb utat választva visszaálltam 0.2.7.3-ra, a torrentklienst kb. 1,5 perc alatt izzítottam be rajta
0.3.x-en nincsenek előre definiált userek és group-ok, ezért nem értettem a plugin install után opcióként feltűnő 'debian-transmission' group-ot, így nem tudtam hozzárendelni a megfelelő share-hez azt.M_i_n_d_e_n_k_i_n_e_k__k_ö_sz_ö_n_ö_m__a__s_e_g_í_t_s_é_g_e_t_!
-
lovi27
addikt
Nálam - és valószínűleg a fórum társnál is - hiányzik a listából a transmission privilege. Ezt a béta verziónak tudom be. Én ezért is vártam volna meg a stabil verziót a v0.3 híresztelésével. De, ha már megtörtént, megpróbálok segíteni.
Úgy vettem észre a transmissionban a már beírt feladatok (még) nem veszik át az új beállításokat. Ezért elsőnek azt javaslom minden állítás (setup) után - így most is - töröld a listából a feladatot (a torrentet), és add újra hozzá. Ha erre sem indul meg a letöltés, akkor a Shared Folders/ACL-ben az Others opciónál is tedd mindenki számára írhatóvá a transmission letöltő mappáját. Erre már meg kell, hogy induljon a letöltés.
-
wierra
senior tag
Létrehoztam a Transmission user-t, ami tagja a users és a debian-transmission csoportnak.
Létrehoztam egy torrent nevű share-t; privilegs-ben és ACL-ben is hozzáadtam a transmission user-t read/write jogosultsággal.Bittorent fülön:
- Settings-ben minden default-on
- F&L-ben megadtam a ugyanazt a share-t (torrent) a Download, Incomplete és Watch pontokra.
- Peer-ben megadtam a NAS IP címét a Bindings pontban; a Peer port default-ját pedig kinyitottam a routeren a NAS IP címére vonatkozólag. (A port forwarding nincs bepipálva, de amikor bepipáltam, akkor se indult meg a letöltés).Itt tartok, meg se mozdul a letöltés
-
wierra
senior tag
Sikerült feltolni a torrent kliens-et, de valamit nem állíthattam be jól, mert indítás után pár másodperccel leáll a letöltés (tulajdonképpen el sem indul).
Van erre valami tutorial?
Melyik beállítási résznél szereplő portot kell kiengedni?
Winfos környezetben egyébként uTorrentet használok, annak a beállítása nem okozott gondot... -
balajti
tag
Lehet jönni fordítani az OMV-t magyarra, hogy már a 0.3 release hazánk szép nyelvén is megszólalhasson. Aki kedvet érez hozzá, van egy kis szabad ideje és jól tud fordítani az [ITT] tud csatlakozni.
-
lovi27
addikt
A transmissiont már átírták, működik a v0,3-al. Csak miután installáltad a fentebb ajánlott omvpluginsorg_0.2.2 plugint, frissítsd a rendszert, aminek hatására ez a plugin is 0,3x verzióra frissül, melynek eredményeképpen kapsz több új plugint, köztük az átírt transmissiont is.
Kicsit bonyolultan hangzik, de megcsinálni egyszerűbb. -
lovi27
addikt
Ha új telepítést csináltál, akkor nyugodtan használd a v0.3x verziót, a legtöbb plugint már átírták az újhoz. Pl. a miniDLNA még nincs aktualizálva, de azt egy "külsős" gyerek csinálta. Már nem lehet messze a stabil verzióvá minősítése.
-
balajti
tag
Ajánlom neked az Unofficial Plugin Repository. ne tévesszen meg a neve, az eredeti omv fórumról származik. [link]
Ez kicsit több elérhető plugint nyújt az omvhez, amit a fórumon barkácsolgat néhány ember.
Telepítése egyszerű: letöltöd [ezt], majd a plugin menüben vagy az updateben (nem emlékszem pontosan melyikbe), betallózod, majd feltelepíted. (Lényegében annyit csinál hogy átírja a hivatalos plugin elérések útvonalát, erre az összefoglaló oldal linkjére.) Valójában [ennek] a linkjét írja bele, de ha ezt nem szeretnéd, akkor innen manuálisan is letöltheted ami neked kell, majd csak be kell tallózni.Így már egy restart után sok egyéb plugin is megfog neked jelenni, meg persze a transmission is. Ugyan úgy frissítik ezeket is mint a hivatalos plugineket, tehát naprakész a cucc.
Jah, még annyit kiegészítésnek, hogy ezek a bétával (vagyis a 0.3-al) nem kompatibilisek még.
-
wierra
senior tag
Torrent klienst hogyan kell működésre bírni OMV alatt?
-
balajti
tag
Kijött a 0.3 release! (Igaz nem most hanem már vagy 3 hete)
[link] -
wierra
senior tag
Milyen file-rendszert használtok OMV alatt? EXT4 vagy XFS ajánlott inkább?
-
atiqtek
csendes tag
Üdv!
Egy EXT3 filerendszerű HDD mountolása után az Add shared folder-be megjelenik a Volume, de a Path-ot már nem listáza ki.
Mi lehet vele a gond?
-
lovi27
addikt
Az éjszaka jöttünk haza, ezért csak most tudok válaszolni.
A routerrel szerencsém volt, jó áron el tudtam adni a régit, így nem kellett plusz eszközt beiktatnom. Igen, CAT6 kábel van a router és a microserver között, de a router és a számítógépem között már csak CAT5. Bár most látom ez enhanced, azaz CAT5e, ami szintén jó a gigabites átvitelhez. Véletlen mázli.
Kipróbáltam az NTFS mountolását. Megtudtam osztani. Először nem volt a listában, ahol ki kell választani, de többszöri próbálkozásra megjelent, és ami érdekes írni is engedett rá. Valószínűleg az OMV csak licencszelési jogok miatt nem használja az NTFS-t. A linux évek óta tökéletesen kezeli. Ír, olvas, formáz, particionálja.Azért még kell dolgozniuk a fiúknak, mert nem tudom észrevetted-e, pl. a 025-ös ISO-ban, amiről telepítetted, volt egy backup/restore (rendszer beállítások mentése/visszatöltése) funkció. Ha frissítettél a 0273-ra, akkor ez már nincs. Utána olvastam, kiderült a 0272-ben kivették, mert teljes adatvesztést okozhatott. Több kárt csinált, mint hasznot. Pedig te is keresel egy olyan lehetőséget, ahol el tudd menteni a beállításaidat.
-
DjKoxi
senior tag
Szia!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!Jó router, ez volt az én választásom is, míg meg nem tudtam, hogy elég a switch. A Linksysemet sajnáltam fillérekért eladni, és szükségem lesz a LAN portokra, amihez elég a 100Mb.
C6-os kábeleket használsz, vagy csak c5e? Nekem csak c5e van.
Ha az ftp ennyivel gyorsabb, ünnep után azt is megtanulom
Rádugtam USB-n a samsung m2-t, fel is mountoltam, de nem tudja megosztani az ntfs tartalmat, vagy lehet én nem csináltam jól.
Most a gyerekeim nézik a Narnia 3-at, ( full HD ) én meg közben tsmuxer-rel kiszedem a felesleget az m2ts-ekből és úgy küldöm át a nas-ra. Még egy röccenés sincs a filmben.
Nagyon elégedett vagyok a mikroszerverrel és az OMV-vel is!Üdv : Laci
-
lovi27
addikt
Szia!
Nekem is működik már a gigabites routerem (TL-WR1043). Az SMB/CIFS alatt a Total Commanderrel az átvitel 26-27 MB/s (XP Home). Ez nem valami nagy, de az FTP-től vártam többet. Nos, ott 84-85 MB/s sebességgel tudom átküldeni a fájlokat. Ezzel már elfogadható időn belül lehet megtölteni a NAS-t. Ez nem terheli meg a microservert, a HP hardver azért ennél jóval több feladat ellátására is képes. Szeretném is jobban megterhelni.Most eléggé befagyott az eredeti OMV fórum, nemigen válaszolnak a fejlesztők. Remélem ez csak azt jelenti, hogy közel van a 0.3-as verzió megjelenése, ezért nem érnek rá, és nem a projekt haldoklik. Azért elég egyemberes ez az OMV.
-
DjKoxi
senior tag
Üdv!
A jelszóváltoztatást megcsináltam. Pedig már jártam azon a lapon.
Vettem egy 1005-ös tp-link switchet. Külső 3,5-ös USB 2.0-ról a másolás 32e kB/sec, az asztali vinyójáról 42-43e kB/sec. m2ts 24GB-os állományok a tc samba kliensével. Nagy fájlok másolása bekapcsolva benne. Egyszerre mindkettőről is ment 28e-rel. Közben még tudtam fullHD filmet nézni a médialejátszóval. -
lovi27
addikt
admin jelszóváltoztatás (már most is lehet):
Access Right Mangement/User itt kiválasztod az admin-t, majd Edit és megváltoztathatod tetszőlegesen a jelszót. Ha a szemre kattintasz, akkor látod is, amit írsz.Hidd el, az ftp is nagyon egyszerű. Ha még nem megy, hozz létre egy felhasználót (User) és nézd át jól a vonatkozó user és könyvtár Privileges-eket - jogosultságokat, mert majdnem biztos, hogy ott nincs valami beállítva és azért nem megy. Utána már csak egy ftp kliens kell, pl TC/Hálózat/FTP kapcsolódás, majd bejentkezés és megy
Egy önálló ftp kliens többet tud és gyorsabb, pl. az ingyenes FileZilla.
-
DjKoxi
senior tag
Nekem is tökéletes így. Nincs eldugva a nas, azt a gombot megnyomni nem fáradtság.
Nagyon tetszik a mikroszerver, nekem ez így ahogy van teljes értékű NAS.
Ha még egyszer lehetne dönteni, akkor is ezt a kombinációt választanám.misimagaki : Köszönöm a segítséged, belenézek a router menüjébe is. wrt54 gl-em van, dhcp be van kapcsolva. Nincs statikus dhcp, de a router automatikusan mindig ugyanazt az ip-t osztja az eszközöknek. Tehát a régi nasom ip-jét nem adta ki a mikroszervernek. Valószínű, ha visszahoznám, rádugnám, megkapná azt amit először osztott neki.
A 9-es portot a portforwarddal kell átirányítani? -
lovi27
addikt
Azt értem alvó állapoton, mikor sárgán világít a bekapcsoló gombon a LED. Tehát nyugodtan csinálj Shutdownt, leáll, csak a hálózati feszültség ne szakadjon meg.
Gondoltam, hogy a ZyXEL után ez csalódást fog okozni, a fórumán is írták, hogy ez nem az igazi. Lehet, hogy lehet még vele variálni, okosítani, de nekem már ez is több, mint amire szükségem van.
Melyik jelszóváltoztatásra gondolsz?
-
misimagaki
aktív tag
A WOL-hoz eddig jól csináltál mindent. Ne vedd ki a pipát, mert akkor nem fog leállni, illetve nincs köze a WOL-hoz. Ha bent a pipa, akkor úgy álítja le az OMV, hogy onnan feléleszthető.A routerben nem állítotad be szerintem amit szükséges.
Kell egy IP-MAC összerendelés a legtöbb routerben IP and MAC Binding menüpont, illetve a 9 portot át kell irányítani a NAS IP címére. -
DjKoxi
senior tag
Így már érthetőbb, köszönöm. A progi a pc-n egyértelmű.
A Nas-on a power button után vegyem ki a pipát, hogy ne shotdown legyen, ha megnyomom a kikapcsot?
Nem tudom mikor kerül alvó állapotba a cucc. Mintha azt olvastam volna valahol, hogy a mikroszerver nem tud ilyet.
10 percre állítottam a tétlenség utáni időt, jó lesz ez így nekem. Azt hittem a WOL az olyan, hogy bármilyen belső hálózat felőli kérésre felébred.A jelszóváltoztatás is csak a 3.0 -án lesz elérhető?
Holnap megnézem a phtv-n mit tud a Synology 212j. Be volt rendelve egy olyan nekem a legelején, de a szlovák cég 1 hónap várakozás után visszamondta. De jól tette!!
-
lovi27
addikt
Ez a program a PC-re kell, és nem kell installálni, ez fogja felébreszteni az OMV-t. Az oldal alján a letöltéshez kattints a Download WakeMeOnLan-ra. A zip fájl tartalmát tedd egy pl WakeOnLan könyvtárba. Ugyan oda bontsd ki a Hungarian.zip fájlt is és akkor magyar nyelvű lesz. Csak indítsd az exét. Ha nem érted a programot, írj!
-
DjKoxi
senior tag
Ismét köszönöm!
Megnéztem az utilityt. Van egy letölthető fájl, van egy magyar nyelvi fájl. Az egyikből lett egy exe. Most ez a nas-ra kell? Töltsem fel a pluginekhez és futtassam onnan?
Hidd el ami Nektek egyértelmű, és csuklóból megy az nekem bonyolult. Már láthattad, mennyire nem értek hozzá, és most is szégyellem a tudatlanságom, de ez van.
A frissítések között lévő fájlokból sem értek semmit. Angolul nem tudok, ha lefordíttatom sem lesz világosabb. -
lovi27
addikt
WOL-hoz: Standby-ból - készenlétből tud csak újraindulni, hálózati KI-BE kapcsolás után nem. Próbáld ezzel a utility-vel, evvel mennie kell.
Ha újra kell installálni az OMV-t, az adat HDD-ket csak be kell mountolni, megcsinálni a megosztásokat és újra él a rendszer. Lehet, hogy RAID esetén nem ennyire egyszerű, de te sem használsz RAID-et. Amúgy 3 linux partíció van a rendszer drive-on.
-
DjKoxi
senior tag
Már nézegettem a múlt héten, a mappák létrehozása, megosztása ragadt meg bennem.
Nem akar ébredni WOL-ra,ahogy a zyxel NAS-om. A BIOS-ban a WOL alapban Enabled volt. Lehet nem jól kapcsolom ki. Az időzítettet shotdownra állítottam, eddig is így kapcsoltattam ki 23:00-kor.
Nem baj, ha nem működik, így is maximálisan elégedett vagyok. Este kikapcsol, mikor meg filmezni, vagy nyomtatni akarunk, bekapcsoljuk. Kb 1 perc alatt üzemkész.
Már csak annyi kérdésem van, hogy a pendrive-ról ha most csinálok egy valamilyen mentést ( kérdés az is, hogy milyet, esetleg egy másik ugyanilyen pen-re amit elteszek a szekrénybe ), a mostani pen halála esetén, a mentett pen-ről továbbra is ugyanolyan lesz a rendszerem?
Természetesen HDD bővítések esetén frissítem az op rendszer mentést.
-
DjKoxi
senior tag
Köszönet mindenkinek aki segített a nyomtatószerver beállításában
Vettem egy 5m-es USB hosszabbítót, azt bele a mikroszerverbe, így a nyomtató maradt a megszokott helyén.
Egy asztali és két laptop van használatban. A Win-7 es rendszeren alapból volt driver a két XP-sen a HP 5100 telepítőlemezéről tallóztam be.A WOL funkciót még nem próbáltam.
Ti amúgy frissítettétek a 2.7.3 (lx)-re?
-
lovi27
addikt
válasz
misimagaki #33 üzenetére
A beépített Auto Restart/Shutdown funkción kívül van külön ilyen plugin is. Próbáltad? Hátha az megoldja a gondot.
-
misimagaki
aktív tag
Sziasztok!
Egy évig freenas-t használtam, majd különféle okoból kifolyólag átálltam az OMV-re. Első hét után nem kapcsolt ki időzitetten, illetve sehogy nem kapcsolt ki. System halt now és ennyi ott áll. Amire linuxhoz konyító kollégám annyit mondott. Van ilyen. Aztán a következő update megoldotta a kérdést. Aztán most megint nem kapcsol ki. Eléggé viszket tőle a lábam ez miatt... Remélem nem csinálnak ebből rendszert... -
lovi27
addikt
Szerintem nem vagy-vagy kapcsolatban vannak egymással. Más-más funkciót valósítanak meg, viszont együtt még hatékonyabbá teszik a rendszert, de egymástól függetlenül, külön-külön is használhatók. A RAID a biztonságot, az LVM a rugalmasságot képviseli.
Ha RAID-el együtt használod, akkor mindegy, hogy kidől egy HDD, nem vesznek el az adataid. RAID nélkül? Bízom benne, hogy nem az összes veszik el, de ezt egy Linux fórumon biztosabban megmondják.
-
lovi27
addikt
Igen, a nyomtató megy a szerverbe, és szerintem ő keres az interneten hozzá (linuxos) drivert. Úgy tudom valamennyi driver kell a kliens gépekre is. De hogy ezt elintézi a szerver vagy neked kell kézzel megtenni, nem tudom. Indulj el.
Ha fix IP címed van, akkor egyszerű a helyzet, ftp-vel máris megoszthatod a mappáidat, vagy felteszel még egy WEB-szervert és azzal csinálod. Ha nem fix az IP címed, ami valószínű, akkor be kell lépned egy dinamikus DNS szolgáltatóhoz és akkor már megint megoldható a dolog. Persze tudom, megvalósítani nem ennyire egyszerű, de hidd el nem olyan reménytelen, mint amilyennek látszik.
Hát igen, a Zyxelen profik által írt gyári szoftver fut. Itt sok mindent magadnak kell megoldani. De próbáld ki a WOL-t, hogy tudja-e azt, amit elvársz tőle.
-
lovi27
addikt
Nincs még gigabites routerem. Jövő héten cserélem le. A 100 Mb-tes az ftp-vel 10 MByte/s sebességgel ment, TC-vel a SAMBA-t használva lassabb, 6-7 MB/s volt. Remélem a csere után sikerül 70-80 MB/s-ra feltornázni, mert ez így használhatatlan.
A JBOD-ra elsőre ezt találtam, így én hanyagolnám: "...szimplán összefűzi a merevlemezeket, tehát a lemezek kapacitása összeadódik, ettől fogva egyetlen nagy lemeznek látszanak. Komoly hátránya, hogy ha az egyik meghajtó meghibásodik, minden adatunk elvész. Használata éppen ezért csak korlátozottan ajánlott, fontos állományok tárolására inkább ne vegyük igénybe." Ha szervezed a könyvtárakat, akkor nem gond a több lemez.
-
DjKoxi
senior tag
Feszültség alatt nem akarom, még a dugaljból is kihúzom.
Nem próbáltam az ftp-t, mert nekem így már tökéletes a funkcionalitás. Még hátravan a switch vásárlás. Neked mennyivel másol gigás hálón?
Amatőr kérdés megint: a nyomtatót dugjam be vmelyik usb portba a szerveren? Már sikerült feltelepíteni a plugint. Azokra a gépekre ( két laptop ), amiken használni szeretném a printert egyenként fel kell telepíteni a nyomtatódrivert?RAID-et nem akarok csinálni, éppen elég kigazdálkodni egyenként is a vinyókat. ( sajnos az árvíz bekevart ). A családi képeket, videokat kiírom lemezre. Azt olvastam, hogy a JBOD ( lehet ez is egyfajta RAID, nem tudom ), úgy kezeli a több vinyót mintha egy eszköz lenne.
Az a legnagyobb baj, hogy minél mélyebben belemerülök az ismeretanyagba, annál több ismeretlen tényező bukkan fel.Pl jó lenne megosztani a szervert 1-2 barátommal DE szigorúan csak velük!
Pl a kikapcs már megy paranccsal, de be nem tudom kapcsoltatni akármilyen időzítést állítok.
Az sem világos mikor és hogyan működik a WOL funkció. A Zyxel nasomon beállítottam hány perc tétlenség után kapcsoljon ki, és ha bármikor pl a médialejátszóm bekapcsoltam és hivatkoztam a NAS mappáira akkor az bekapcsolt.Szégyellem magam, hogy ilyen - Másnak - bagatellnek tűnő problémákon megakadok, de sajnos ez van.
-
DjKoxi
senior tag
Jól működik a rendszer. USB-s HDD-ről hálózaton töltöm fel a szervert filmekkel, közben meg médialejátszóval 1080p-s filmet tudok nézni
Szeretném megkérdezni mi a teendő ha bele akarok tolni még egy HDD-t a szerverbe?
Kikapcsolom, áramtalanítom, bekapcs, majd formázás, mountolás? Az OMV is tud jbod kötetet csinálni? A már bentlévő vinyón nem fognak változni az adatok? -
lovi27
addikt
A TC-vel kétféleképpen is elérheted a NAS mappáit. Ha a hálózati ikonra kattintva, a Teljes Hálózaton keresztül jutsz be, az a SAMBA. A TC-be van fpt kliens is. Azt a Hálózat/Ftp kapcsolódás (Ctrl-F) menün tudod indítani. Előtte persze ki kell tölteni az új kapcsolat vonatkozó beállításait.
Nálam sem fog menni - a tanulási időszak után - naponta 24 órát. Ezért tiltottam le a WOL-t. Az időzített KI/BE kapcsoláson még gondolkodom.
-
DjKoxi
senior tag
Köszönöm!
A nyomtatószerver az melyik menüpont? Azt külön kell telepíteni?lovi27
Ha a totálcommanderrel látom a nas mappáit, és tudok másolni le-fel róla, nem az az ftp?
Vagy akkor most samba-val másoltam? Az is rajta van alapból a tcmd-en?
Nem értem még ezt teljesen.A be-ki kapcsolás nekem praktikus, mert éjszaka sosem nézek filmeket, amíg meg 2Mb-es netem van, a torrentet sem érdemes használnom.
-
aicon
senior tag
A WOL és a nyomtatószerver része nagyon szépen működik.
Az a "sokminden" a megosztott könyvtárad előtt az elérési útja a felcsatolási ponttól, ezzel nincs baj (az a hosszú számsor a winyód azonosítója, így oldotta meg Volker, hogy ha átrakod másik sata-ra akkor is lássa - omv-fórum). De hogy miért nem megy az FTP ha mindent beállítottál talány....
Másolásra mc vagy winscp, mindkettő szépen működik.
De ha gigabites lanra teszed akkor wines intézőből is mozgathatod az adatokat. -
lovi27
addikt
Ha jól értelek, az ftp még nem megy, mert nem tudsz belépni. A többi amit leírtál meg nem ftp. Nem volt gondom az ftp jelszavakkal.
A BIOS-ban biztos, hogy van WOL, emlékszem, mert le tiltottam. Nem akarom használni. A Power Management-ben van Shutdown/Reboot Schedule fül. Az USB-én a HDD-t nem próbáltam még. A nyomtatószervert sem. Egyszerű NAS-nak akarom használni BitTorent Client-el.
Biztos láttad, hogy vannak frissítések.
-
DjKoxi
senior tag
Az asztali gépen nem workgroup, hanem munkacsoport volt írva azonosítóként.
Aztán a könyvtárakat létrehoztam az smb-cifs sharese alatt, publicra kapcsoltam, és akkor már látta is a commander.
Átírtam a popcornban is munkacsoportra az azonosítót, és már működik is minden.
Míg az ftp menü alatt ügyködtem, csak jelszóval akart beengedni a szerverre, de nem volt jó egyik sem a megadottak közül. Nem tudom miért....Kell vennem majd egy gigabites switchet, mert lassú a másolás.
Köszönöm, hogy segítettél!
A ki és bekapcsolási időt ha jól láttam be lehet állítani, nem tudom a hp tudja-e ezt a funkciót. Nem tudom az OMV tudja e kezelni az USB-n rádugott hdd-ket? Rá kell jönnöm majd a transmission működésére is. WOL funkcióra is kíváncsi vagyok, meg nyomtatószerverként is szeretném használni. El fog még egy darabig szórakoztatni az OMV.
-
buca84
őstag
OMV grafikus felülete alatt lehet másolni (van fájlkezelője) vagy rakjak fel egy MC-t terminalból?
-
lovi27
addikt
-
DjKoxi
senior tag
-
DjKoxi
senior tag
Köszi szépen!
Kijelöltem azokat is, de sajnos nem megy úgysem!
Azt találom érdekesnek, hogy hiába a gyökérben hoztam létre a mappákat, tett elé még más mappákat, amiket viszont sehol nem találok.
/media/7fa2c005-c923-4a0e-b8e6-dcff11641346/Rajzfilmek
Én a rajzfilmek mappát hoztam létre.
-
DjKoxi
senior tag
Kérdezhetek? OMV- probléma.
Nem tudom elérni ftp-n a szervert. Létrehozok könyvtárakat, beállítom, hogy mindenki írhat, olvashat róla. Bekapcsolom az ftp-t, de onnan vége a tudományomnak. Az alapértelmezett port 21 nálam.
Köszönöm a segítséget! -
DjKoxi
senior tag
Üdvözlet Mindenkinek!
Mivel nem találtam itt a prohardveren ehhez hasonlító topicot, ezért bátorkodtam nyitni egyet.
Ha valaki szeretne ingyenes NAS alkalmazást telepíteni a szerverére, és hozzám hasonlóan keveset ért hozzá, akkor ide felteheti kérdéseit.Előre is köszönet azoknak, akik önzetlenül, jó szándékkal megpróbálnak segíteni nekünk!
Találtam egy nagyon jó oldalt telepítési segédlettel, de még nem tudom betehetem-e ide.
Ezzel kapcsolatban egyeztetek majd a szerzővel.Tisztelettel : DjKoxi
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Diablo 3 Collector's Edition
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Játékkulcs BAZÁR! STEAM/ORIGIN/BATTLE.NET / PS5/XBOX/EPIC/GOG/EA/UPLAY
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512GB SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest