Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
gab1ka
senior tag
válasz
üzenetére
Ez teljesen normális, különböző típusú kijelzőtechnológiákat különböző színűnek látod annak fényében hogy milyen kamerával veszed fel/fotózod le. Elég megnézni akármelyik lcd vs oled tévét egymás mellett youtube-on. Még ha tökéletes fehéret jelenít is meg a kettő egymás mellett ("tökéletesre kalibrálva), akkor ha lefotózod, a fotón az oled nemhogy nem fehér, hanem egyenesen világoskék lesz a felvételen, élőben szemre pedig mindkettő hófehér természetesen.
Például ezért is kell alkalmaznia Vhikornak is spectrot kalibráláskor, mivel a colorimeter amit fehérnek lát az egyik kijelzőtípuson, azt teljesen másnak érzékeli a másik kijelzőn (holott valójában mindkettő egyezik). Ez az, amit ilyenkor a fotókon látsz rózsaszínnek kéknek stb. -
gab1ka
senior tag
válasz
Krisztián42
üzenetére
És szerinted mi áll a mesterterv mögött, hogy hozzászoktassanak "ők" a túlszaturált színekhez?
(Attól eltekintve hogy ez logikailag egyszerűen csak..nem..) -
gab1ka
senior tag
válasz
warren29
üzenetére
Ez biztosan így van, de azért én fenntartásokkal kezelnék egy olyan csatornát, ahol a "szakember" "mérése" alapján egy G5 full képernyőn 670 nitet képes tartani, mindezt prezentálja egy árva colorimeter-rel, ami egy kis ablakra van lógatva a képernyő egyik sarkába, miközben a háttérben egy word doksi meg van nyitva és ezt az egész viccet egy DisplayCal szoftverrel vizsgálja.
Nemcsak szakmaiatlan, hanem egyenesen megtévesztő, mert mint itt szerintem mindenki tudja, ez messze nem igaz. Én óvatosan hivatkoznék az ilyen tartalmakra, szórakoztató, jó stílusú meg vicces, de tök őszintén, szerintem egy laikus tv rajongó az úr és nem több. Nem megbántva ezzel sem őt sem mást. -
gab1ka
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Azt tudom hogy önmagában a x Hz/y Hz esetén normális ha máshogy működik a panel azzal nem is lenne gond, mert ide egy ilyen kalibráció, oda egy olyan és meg van oldva. Viszont ez a visszaváltás az eredetire hibásan, ez elég kellemetlen. Gondoltam is rá hogy írok egy bugreportot a Samsung-nak, de egyrészt biztos vagyok benne hogy náluk az ilyesmi max a spam mappába landol ahol automatikusan törlődik, másrészt ez már a tavaly előtti C-s Samsungon is pontosan ugyanígy volt, szóval nem per tévé specifikus. Sajnos nincs a környezetemben más tévé illetve azzal sem vagyok beljebb, ha a szomszédnál ez jól működik egy mittomén Sony tévén, ígyhát beletörődtem.
-
gab1ka
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Bár lehet hogy a szóban forgó tévén ez nem így van és ez OLED topic is egyben, nálam a Samsung LCD-n egészen biztosan nincs így és az ezt megelőző-n sem volt. Maga a képprofil váltás valóban nem okoz gondot. Ami problémát okoz az a képfrissítés váltás (nem a 24p/24hz), azaz pl én 120hz-en használom a tévét egy pc-vel összekötve. Ha ezt átváltom 60hz-re, vagy átváltok egy másik forrásra ami nem 120hz, pl ps4 (60hz), akkor gamma/fehéregyensúly/színek megváltoznak miután visszaváltok az eredeti 120hz-re. Ezt szemmel is lehet látni. Ugyanez fordítva, azaz ha 60hz forrással bootol a tv, de 120hz-re váltanék menet közben, mondjuk ps5/120fps game, akkor szintén ugyanez.
Ez a fenti csak azzal áll vissza, ha a tévét újraindítom, nem kell full reboot, elég egy ki-bekapcs, szerencsére a Samsungon ez 1mp.
Hogy ez mennyire érinti pl az LG-ket vagy a többi gyártót, nem tudom, én gamma bug-nak neveztem el, már akartam írni róla egy szösszenetet a Samsung topicban, több héten át kerestem rá megoldást vagy magyarázatot, de amíg nem találtam egyértelmű választ, nem akartam megemlíteni, illetve szerintem az userek 99+%-nak fel se tűnik/nem érdekli őket.Röviden a lényeg, aki kalibráltan mozizik mondjuk Filmmaker módban, majd nyom pl egy COD meccset a PS5-jén aminek a főmenüje 60hz, de@120fps-re vált ha az user úgy tolja, aztán nézné tovább a sorozatát a kalibrált filmes módjában a Netflixen, vagy Plexen, akkor ő már nem az eredetileg kalibrált képet fogja látni. Nem ég és föld, de érzékelhető látható, ~ 1 klikk a gammán -1/+2 irányba SDR-ben is és HDR-ben is, a DV-t nem tudom mennyire befolyásolja ez, Samsungon ugye azt nem tudtam kipróbálni.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Tyrone89
üzenetére
Akkor ezért éreztem azt mostanában egyre többször HDR nézése közben, hogy nincs meg a wow faktor..Mintha egy 100 nites SDR anyagot néznék ~100 niten, ahol egy egy zseblámpa icipicit világosabb és kb ennyi.
Kínomban már az aktív tone mappingot is bekapcsoltam, de többnyire az sem segít szembetűnően.
Én nagyjából a dinamikus kontraszt okozta fényerő boost-tal már elégedett lennék, de az ilyen képmegerőszakoló, ráadásul a képet pocsékká tévő funkciókat inkább hagyom a francba. -
gab1ka
senior tag
válasz
alaves
üzenetére
Ugyanezt a verziót látom itt magamnál én is, de nekem lekapcsolt a hang is. Prémiumom nincs, ami azt illeti egyáltalán nem használom a beépített youtube-ot, csak a probléma miatt néztem rá mert 2 kattintás volt.
Ugyanakkor ha a Plex-en elindítok egy filmet és ott kapcsolom ki a képernyőt, akkor is megy a hang tovább ahogy kell, szóval igazad lehet, ez a youtube app nyavajája lesz. -
gab1ka
senior tag
válasz
eL Geri
üzenetére
Igazad van, utánakeresgéltem kicsit, ahogy nézem a 2023-as WebOS óta belső appról nem megy ki a TrueHD, csak külső forrásból működik a pt. Én régebben amikor erősítőm volt, mindent le tudtam játszani mindenhogyan, bár nem LG-n. Ezek szerint a DTS elhagyása mellett más téren is van leépülés. Gondolom pár év múlva majd megint menni fog mint "újdonság".
-
gab1ka
senior tag
válasz
Cool Face
üzenetére
Ha nem okoz gondot a az angol akkor rengeteg hasonló problémával küzdő usert fogsz találni a neten külföldi fórumokon. El se kezdem linkelgetni őket mert nem nehéz megtalálni "oled eyestrain" "new tv eyestrain" stb stb.
Volt egy azt hiszem AVForums-os bejegyzés ahol az ember végigsorolta az elmúlt éveiben vásárolt tévéit hogy melyik mennyire és milyen mértékben bántotta a szemét. Volt köztök több fajta OLED több gyártótól, új LCD-k is, semelyikkel nem tudott megbarátkozni, ellenben a régebbi lcd tévéje semmi gondot nem okozott neki. Volt szemésznél is, az ég egy adta világon semmi problémát nem találtak nála. Állítgathatsz bármit a tévén, jó eséllyel nem ott lesz a gond. Van aki más mértékben érzékeny az ilyesmire, szerintem keresgélj a témában hogy mások mire jutottak végül.(meglett az említett bejegyzés is: [link] )
-
gab1ka
senior tag
válasz
ρσгτσ
üzenetére
LCD-n nem kell lemenni 15-ig, de én is úgy tudom hogy a Samsung OLED-eknél a 15 a helyes. Feltételezem minden gyártónál van mit állítgatni out of the box.
Ha jól rémlik Vhiktor tesztjeiből, akkor általában a 100% szaturációkkal szokott igazán gond lenni, de mintha ez a legtöbb tévére igaz volna az utóbbi idők tesztjeit nézve. -
gab1ka
senior tag
válasz
ρσгτσ
üzenetére
A Samsungnál a film mód + Meleg 2 egyáltalán nincs túltolva szerintem.
A Game mód viszont gyárilag valóban helytelen több helyen is.
A színteret Auto-ra kell állítani, alapból Natívon van, nem csoda hogy az ocsmány, sőt csoda hogy ez egyáltalán elérhető beállítás, azt hiszem konkrétan sehol semmilyen képmódban nem megfelelő ez a színtér, de legalább rikít. Game módban is a Meleg 2 színtónus áll a legközelebb a helyeshez, valamint a szín csúszka 20-25 között a default 30 helyett. (A 20 áll a legközelebb a Mozi/FMM féle alap 25-höz)
Továbbá az újabb Samsungokon ahol már elérhető az a bizonyos game bar, fontos tudni, hogy a gyorsmenüben amit elő lehet hozni, van megannyi további képmód, Nomrál/Szerepjáték stb stb. Itt mindegyik egy külön külön slotnak számít game módon belül, ezekből is az "Eredeti"-t érdemes választani.A fentiekből egyikhez se kell műszer, na jó a szín csúszkát Vhiktor tudná demonstrálni szakszerűen sweepekel, a többi pár beállítás viszont így helyes, SDR esetén legalábbis.
-
gab1ka
senior tag
válasz
eL Geri
üzenetére
Velem ez történt ~1 hónapja bár nem OLED tévé esetén hanem sima miniled-del (tudom ez oled topic). 75" lett 55" után. Nagyon közelről nézem 2-2.3 méter körül. A DSE zavart elsősorban, a nagy felület miatt szinte mindig a képernyő valamelyik pontjára fókuszáltam és ez miatt egyből feltűntek a dirty screenes pacák már amennyi volt, igazán nem sok, a filmekben egyáltalán nem látszott, játékokban viszont sajnos igen. A méret esetén 21:9-es filmekkel nem volt baj, sem a játékokkal, sőt, pazar volt így, utóbbi különösen, viszont a 16:9-es sorozatokban a sok közelis párbeszédnél már picit zavaróak voltak a gigantikus arcok.
Ugyanaz a modell 65"-ban került a helyére. Nem is igazán a méret miatt, inkább az említett homogenítás probléma miatt eldőlt, hogy nem maradhat a nagy és szerencsére éppen azon a napon derült ki, hogy még akciósabb a kistesó mint korábban, szóval megléptem a cserét és visszakaptam egy fél tévé árát mellé.
Azt mondanám, hogy ez a méret itt így, amilyen messze én ülök tőle, így talán kényelmesebb egy fokkal, de tény, hogy a hűha a játékokban ami volt az most már nincs annyira meg. Pontosan tudtam hogy mire számítsak, a Windowsban lehet a képet méretezni, a 75"-t leredukáltam pontosan akkorára mintha egy 65"-os tévé lenne a helyén, tudtam mire számítsak, nem is ért meglepetés.
Nem mondanám hogy megbántam a cserét, de azt sem mondom hogy nem lenne jobb vissza a 75". Szerintem az én esetem szimplán szélsőséges és nem adtam elég időt neki hogy megszokjam.
Ha megint olyan gigantikus akció lesz mint ami van vagy volt a napokban, akkor ennek a helyére már biztosan 77"os OLED fog kerülni 1-2 év múlva és lesz közvetlenül mellette egy kisebb 65"-os monitorom
. -
gab1ka
senior tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Stimmel pedig, ha valaki az appból nézi, ahol vagy kézzel már beírta, vagy az app neki automatikusan levonja az 5%-ot is, akkor: 649 900 x 0,95 = 617 405.
-
gab1ka
senior tag
válasz
SaMURaIDrAkE
üzenetére
Nappali/konyhabútor mögé, kanapé mögé/alá kilapítva a dobozt esetleg el lehet tüntetni szem elől. Én megtartanám valahogy, legalább amíg él a garancia.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Érdekes infó, azt hittem van valami spéci service port amin keresztül te mint kalibrátor a megfelelő kábelekkel/megfelelő műszerekkel elérsz olyan menüket amiket az átlag user nem és ott tudsz matatni mindenféle licence nélkül.
Hoz szemmel látható eredményt amúgy a 3d lut kalibráció? Azaz ilyenkor a különböző stimulusok meg luminancia szintek egyenként tényleg leredukálhatóak a kívánt deltaE értékre? Csakmert a Samsungnál a CMS elég fapados, ott pl a standard 75%ot ha be is lövi az ember, az max úgy ahogy magával rántja a többit vagy erre vagy arra, de ez így elég korlátolt.
-
gab1ka
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Ja, én csak ilyen alap 2/20 pont wb képernyőfotókra gondoltam meg pár alap beállításra ami fotózható. A 3D lut nem tudom hogy ilyenkor a tvn belül tárolódik e, vagy feltölthető/tárolható file-ban mint pcn, de ezt Vhiktor majd megválaszolja, ami azt illeti engem is érdekel hogy az ilyen precíz kalibráció hogyan tartható meg.
-
-
gab1ka
senior tag
válasz
Roland861010
üzenetére
Nem írtam a minőségről egy szót sem, de mivel a "sima műsorokat" is megemlítetted, ezért feltételeztem hogy nem többcsatornás anyagoktól is valami térérzetet vársz.
A tévén a hangbeállításokban engedélyezted a passthrogh-ot (hangáteresztés)? Tehát biztosan a soundbar dekódol? Amennyiben igen, úgy pl a amit írsz hangsávnál a dolby vagy atmos felirat is megjelenik a soundbar kijelzőjén. Ha igen és így sem tetszik akkor jah téged ez nem hoz lázba.. Ha viszont nem látod ezt, akkor lehet véletlenül PCM-en maradt a kimenet és az a gond.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Roland861010
üzenetére
Sztereo forrás esetén, vagy nem megfelelően beállítva nem csoda hogy nem hallasz ki semmit, abból a hátsókra keverni még egy valamire való AVR se nagyon képes max ilyen meeh szinten. 5.1/7.1/Atmos anyagokat kellene meghallgatnod megfelelően elhelyezve a hangfalakat, ennek nincs köze ahhoz hogy mennyibe kerül, még egy fapados 50ezres Logitech Z akárhány is egész jó térérzetet tud adni ha valóban surround forrást játszol le rajta.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Cool Face
üzenetére
SDR esetén nincs eltérés a két mód között ha minden beállítás azonos, HDR esetén viszont nem teljesen egyforma a Film és a Filmmaker mód. Utóbbi picit világosabb és több a sötét részlet. Ezeket ki is tudod próbálni ha azonosra állítasz mindent és váltogatsz közöttük egy megállított jelenetnél.
-
gab1ka
senior tag
Sziasztok! Használ itt esetleg valaki USB-LAN átalakítót Samsung tévével? Már a második ilyen kis kütyüt veszem, eddig 2/2 nem működik. PC-ben gond nélkül plug&play.
Azt tudom hogy más gyártóknál általában nincs gond, legalábbis sokakat láttam akiknél ez gond nélkül megy, a Samsungnak van valami nyűgje ezzel? Nem szeretném a harmadik ilyen kis vackot is megvenni.
Másik topicból jövök hátha itt nagyobb eséllyel kapok választ.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Subaru topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Parfüm topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- További aktív témák...
- SAMSUNG (QE65S90CAT 165CM 4K Q-OLED SMART PRÉMIUM ! AKCIÓ
- ÚJ Samsung OLED 4K 65S90F Vision AI Smart TV (2025) 55S90F 77S90F 83S90F 3év
- Újszerű Samsung OLED QE77S90DAT(2027 Decemberig Garis) 195cm
- ÚJ Samsung OLED 4K 55S95F Vision AI Smart TV (2025) 65S95F 77S95F 83S95F 3év
- LG 55" C5 OLED evo 4K AI Smart 144Hz Gaming TV
- Kolink SFX 350W tápegység /BONTATLAN/Számlával/
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3856
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 250GB SSD 120GB SSD GTX 1060 3GB Zalman T3 Plus 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest