- Melyik tápegységet vegyem?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hagyd nyugodtan a notiban az akkumulátort akkor is, ha hálózatról használod, és már 100%-os töltöttséget jelez, mert akkor már lekapcsolja a védelem a töltést! egy ellensége van az akkumulátornak, az a meleg környezet! ha olyan játékkal játszol húzósan/sokáig, ami nagyon melegíti a notit, akkor érdemes lehet kivenni az akkumulátort, más esetben nem! lemerítgetni nem kell - teljesen nem is tudod a védelem miatt, mert a teljes lemerítés a halála lenne -, bármikor rátölthetsz, ha fősulin van hálózati csati, akkor inkább arról használd a kezdettől, kevesebb lemerítési és töltési ciklus, hosszabb élettartam!
-
válasz
szabifotos #271 üzenetére
ha 1 hónapot állt teljesen lemerülve, az betett rendesen az akkumulátornak, mivel a li-ion/li-pol akkumulátorok nem szeretik/bírják a teljes lemerítést!
Márton; 2 éves akkumulátornál már lutri, mivel hirtelen nagyot ugorhat a teljesítmény értéke - természetesen lefelé! 2 éves akkumulátort én már nem vennék, még féláron sem...
-
válasz
antisepticum #253 üzenetére
mint olvashattad, még a gyártók is eltérően vélekednek, hát még a használók...
az akkumulátorban lévő elektronika amúgy sem engedi bizonyos (káros) szint alá meríteni az akkumulátort!
li-xx akkumulátorok esetében fontos, hogy új állapotábn először töltés, és nem merítés! addig kell törteni, amíg teljes töltöttséget nem jelez, utána már lekapcsolja az elektronika a töltést, li-xx akkumulétoroknál már nincs úgynevezett csepptöltés! a "teljes" lemerítésre az első töltés után nem kell törekedni, csak használni kell, és töltögetni! legalább is én így használom a li-xx akkumulátorokat, és tudok mutatni néhány 22 - 24 hónapos li-xx akkumulátort, ahol 0%-os az elahsználódás, és annyit bír, mint új korában! amiket korábban tesztelés gyanánt különböző - más jellegű leírás alapján - formázgattam, azok az akkumulátorok hamarabb ramatyabb állapotba kerültek - pedig azonos gyártós és notis tesztelések is történtek!
ja, az új akkumulátor a teljes kapacitását ~ 3 - 4 feltöltés után éri el, szóval elsőre ne várj csúcsot! -
válasz
Matthewsz #251 üzenetére
ha benne van a notiban, akkor néha akaratlanul is használod, és ezzel egyben karban is tartod némileg! arról nem is beszélve, hogy az akkumulátor nélküli noti esetében elveszíted a mobilitást - áramszünet esetén esetleges adatvesztés...stb, de ez már más kérdés... de használja mindenki belátása szerint! ha már az akkumulátoros/notis...stb gyártók sem tudnak azonos leírást kiadni, más véleményen vannak, akkor miért pont egy átlagos - vagy átlagon aluli - felhasználó tudja a helyes módot? de az alapokat azért ne rengessük meg - mint azt sokan teszik, vagy legalább is próbálják, a korábban a ni-xx akkumulátorok esetében tanultak/hallottak alapján...
én egy kivételes alkalommal javaslom a(z li-xx) akkumulátor kivételét a notiból; ha valaki szinte csak hálózati táplálásról használja a notit, folyamatos húzós az igénybevétel, és mondhatni mindig nagyon meleg a noti - a li-xx akkumulátorok esetében (sem) jó a meleg környezet! mondjuk a hideget sem szeretik, bár akkor inkább csak a kapacitásuk csökken!antisepticum; pont "kisütni" ne akard...
-
válasz
Kolondrum #248 üzenetére
igen, sajnos okkal írják a mobiltelefonok leírásában (is), hogy az akkumulátort 15 °C és 25 °C között illik tartani, és a szélsőséges hőmérséklet csökkenti az akkumulátor kapacitását, és az élettartamát! persze minimális eltérés még nem gond, de a nagyon meleg és a nagyon hideg már nem egészséges!
-
válasz
neilszab #246 üzenetére
az újabb típusú li-xx akkumulátorom esetében az elektronika nem is engedi a csepptöltést, és nem nem csak az okosabb gépeknél van így, mivel a folyamatot vezérlő elektronika az akkumulátorban van! nem kell tehát kivenni az akkumulátort a notiból, ha hálózati táplálásról használod!
néhány olvasmány; link ; link ; link -
válasz
Kolondrum #244 üzenetére
azért csak olvass utána jobb leírásokban is, és ne csak azok mondandójára adj, akik esetlegesen leragadtak a ni-cd és ni-mh akkumulátoroknál anno...
ezek szerint nem sokat ért, hogy a múltkor linkeltem neked néhány leírást...
de használd csak, ahogy akarod, idővel látod majd az eredményt... -
válasz
Kolondrum #242 üzenetére
ha feltöltött, akkor miért veszed le töltőről? amikor elérte megfelelő szintet a töltöttség - vagy az elektronika úgy gondolja, hogy nem kell/szabad tovább tölteni -, akkor a töltés kikapcsol, és használod tovább hálózatról a notit!
a li-xx akkumulátorok pont arra vannak kitalálva, hogy nem kell lemerítgetni, bármikor rátölthetsz - sőt, ez tesz jót neki, de legalább is jobb, mint amikor minden alkalommal néhány százalékig - mondhatni közel teljesen - lemerítenéd! sőt, feltölteni sem muszáj mindig teljesen, ha pont vinned kell valahová a notit, akkor akár nem teljes feltöltött állapotban is lehúzhatod a töltőről, nem okoz gondot! -
válasz
T0mBd1gg3R #196 üzenetére
létezik! mellesleg nem csak a volt számít...
-
válasz
72123298430 #193 üzenetére
az akkumulátor első feltöltésekor ajánlott kikapcsolt állapotban tölteni, a későbbiekben mindegy.
-
válasz
72123298430 #190 üzenetére
a kijelzett 0% mellett is hagy még valamennyi töltöttséget az akkumulátor elektronikája a cellákban, így elvileg nem okozhat nagy problémát, ha addig lemeríted - de ne csináld túl gyakran, inkább 1x - 2x%-nál tölts rá!
megjegyzem; nem jó az a 0% mert normális (beállítású) esetben egy noti 3 - 4 - 5% elérésekor kritikus töltöttségi szintet kiabál, és beállítástól függően kikapcsol, alvó állapotba megy...stb! -
igen, én más irányból nézem/közelítem meg a dolgot; az elektronika az oprendszer irányából csak negatív irányban tud elállítódni? az nem lehetséges esetleg, hogy az a lemeríthetőség alsó szintje, ahol az oprendszer alatt kikapcsol a noti? mert akkor ha oprendszeren kívül - nem ragadok le akkor a bios szintjén, beszélhetünk minden másról; dos...stb - bírja még valameddig, és ott meríted, akkor az már problémát okozhat...
ezért írtam a lemerítés ártalmát, mert a fentiek szerint esetlegesen lemerítheted arra a szintre az akkumulátort, amennyire már nem szabadna - pláne nem egy li-xx akkumulátort nem...
az akkumulátor elhasználódásának a (m)értéke pedig akár a hőmérséklet - vagy más tényező - függvényében is változhat néhány %-ot, volt már nálam - javításon, de más miatt - olyan asus noti, aminél ez szinte naponta ingadozott oda-vissza - minimális kilengéssel - pedig nem kalibrálgattam!
ígérem, több fárasztó dolgot már nem írok... -
a ni-xx akkumulátorokat viszonyítási alapnak írtam - a bios akkumulátor kezelése miatt (ha már írtad, hogy másként viselkedik a rendszer az akkumulátorral oprendszer, és másként a bios alatt)
természetesen az akkumulátor elektronikája alapján paraméterezi az értékeket az oprendszer - ezt korábban többször leírtam, igaz nem ebben a részlegben (például; #11316 ; #9980 ; #9966) -, de fontos a kapocs a kettő között! (lásd például; bizonyos notik xp alatt is alapban kijelzik a hátralévő üzemidőt óra:perc szerint, más notiknál meg külön segédprogram kell hozzá)
az oprendszer meg úgy készült anno, ahogy - amit felismer azt fel, amit nem, azt illesztővel/frissítéssel majd igen. nem az oprendszer gyártójának a feladata, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje az összes hardvert gyártó cég minden fejlesztését és piacra kerülő hardvereit, készítsen illesztőt a hardver gyártója a különböző oprendszerek alá! aztán ennek ki hogyan tesz eleget... vagy azt mire lehetne vélni, hogy például bizonyos notiknál/akkumlátoroknál például xp alatt nem jelenik meg a hátralévő üzemidő óra:perc kijelzéssel, de vista alatt igen - természetesen azonos noti/akkumulátor párosításról beszélek. adott esetben az akkumulátor elektronikája képes szolgáltatni az említett infót, de az xp nem képes kezelni/feldolgozni azt - csak speciális illesztővel/segédprogramal -, de más notiknál/akkumulátoroknál meg speciális illesztő/segédprogram nélkül is képes kezelni. szóval akkumulátortól függően, az elektronikák is eltérnek - éppen ezért nem érdemes ezen vitatkozni.
esetedben ha az érzékelő/vezérlő elektornika mászott el, akkor szerintem hiába próbálod például bios alatt formázni az akkumulátort, mivel a bios nem tudja a kalibrációt, így nem képes utánállítani - az akkumulátorban lévő elektornika alapján sem. -
válasz
Logitech #183 üzenetére
notija/akkumulátora válogatja! én mindig úgy használom/használtatom a notikat, hogy sosincs kivéve belőlük az akkumulátor, amikor hálózati táplálásról mennek - mégis nagyon jól bírják az akkumulátorok, adtam el asus notit úgy 2 évesen, hogy alig valamivel bírt kevesebbet 2 év után, mint új korában!
xeri; hiába olvasol sokat, ha nem csak a lényeget szűröd le...
régebben a ni-cd és a ni-mh akkumulátoros notik korszakában, nagyon sok notinál volt a bios beállításában olyan funkció, ami az akkumulátor kalibrációjára vonatkozott. ez pont azért volt adott, hogy amikor az oprendszer nem engedi lemeríteni az akkumulátort, akkor bios alatt formázható legyen az akkumulátor.
manapság a li-ion és li-pol akkumulátorok idejében okkal nincs már ilyen funkció a bios felületén! az oprendszerre van bízva - megfelelő illesztéssel - az akkumulátor kezelése, ha az lekapcsolja a notit, akkor okkal teszi! ha bios alatt tovább meríted a li-ion és li-pol akkumulátort, az problémát okozhat, mivel ezen akumulátoroknál van egy szint, ami alá nem szabad menni lemerítés szempntjából, ha mégis úgy történik, azt az akkumulátor megjegyzi, és mondhatni helyrehozhatatlan állapot áll be!
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen PC / Ryzen 7 8700 / RX 6900XT / 32GB DDR5 / 1TB Nvme
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- Crosshair VII Hero + 5800X3D + Le Grand Macho RT + Crucial Ballistix 2x16GB 3600 CL16 DDR4
- Gamer PC - i5 12400f, RTX 2080 S és DDR5 16gb RAM
- WORKSTATION - 3x RTX 2080 Ti / i9-10940X / 128gb RAM / egyedi EKWB vízhűtés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Garmin FENIX 8 51mm AMOLED Sapphire, karbonszürke DLC titanium, fekete/sötétszürke szilikon szíjjal
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest