Hirdetés
- Projektor topic
- Bluetooth hangszórók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doom
aktív tag
-
*Ropi*
félisten
Ne haragudj, de a szűkszavú kérdésed és az arra adott válaszomra reagálásod alapján ez a kép alakult ki bennem. Egyébként én sem így kezdtem (egy 350D vázzal, ugyanezzel a két obival és a Sigma vakuval), a végén odaírtam, hogy 2 év alatt szedtem össze ezt a cuccot.
Én így tennék a helyedben (mivel az esküvőfotózás egy nagyon speciális ága a fotózásnak, itt nem elég a nagyon gyors helyzetfelismerés, óriási rutin is kell, amit csak élő tapasztalatok árán szerezhetsz meg): szegődj el egy esküvőfotós mellé tanoncnak, és tanuld a szakmát. Készíts te is képeket, amik elemzéséből tanulhatsz, hogy milyen hibákat követtél el, mire kell figyeljél. A képek készítése csak az egyik oldala a dolognak: ismerned kell az összes vallás szerinti misék rendjét, nagyjából mi miután következik. Mikor mozoghatsz, mikor nem, merre mozoghatsz, merre nem, stb. Római katolikus, görög katolikus, református, zsidó, ortodox...1-2 év és jópár esküvő után lesz már annyi rutinod, hogy egymagad is neki merj vágni a dolgoknak. Addigra azt is megtanulod, hogy milyen beállításokat szeretsz, ehhez milyen objektívpark szükséges, illetve milyen egyéb kiegészítők (derítőlap, stb.). Ezeket be is tudod szerezni addigra, így már nyugodt szívvel indíthatod a saját vállalkozásodat.
De a két vázat vedd alapnak, ne kísértsd a sorsot.
-
*Ropi*
félisten
Akkor elmondom, mire számíts esküvő,- (és általában rendezvény) fotózásnál: alapjáraton 2 váz legyen nálad.
Egyrészt, mert könnyebb obicsereberélgetés nélkül dolgozni, másrészt, mert ha neadjisten az egyikben megreccsen a zár, akkor még mindig van egy tartalék. Mit mondanál az ifjú párnak, ha mondjuk az egyházin gyűrűhúzásnál eltörne a tükröd, és nem lenne nálad tartalék váz?
Hogy bocsika, de most el kell rohannom, talán 1 óra múlva (jó esetben) folytathatjuk, ha szereztem egy másik fényképezőt?
Na ne mááááááááá...Rendezvényfotóstól a minimum elvárás, hogy cuccban legyen annyira felkészült, hogy meg tudja örökíteni az egyszeri, megismételhetetlen pillanatokat.
Ha egy pár megbízik benned annyira, hogy az élete legnagyobb pillanatát veled örökítteti meg, akkor te is tiszteld meg őket azzal, hogy meg is örökíted.
Ezt pedig nem lehet tessék-lássék, szedett-vedett cuccal. A hozzáállásodból ítélve csak a pénzt lesed a dologban, ez nem jó nézőpont.
Bele is kell feccölni, hogy aztán menjen a szekér. Nem azt mondom, hogy a technika határoz meg mindent, de van egy minimum, ami kell. Én pl. 2 db Canon 40D vázzal dolgozom, egy Canon 70-200 F4L IS és egy Tamron 28-75 F2.8 obival. Ha nagyon kell, kölcsön tudok még kérni egy Canon 10-22-őt is. 2 mobil vakum van: egy Canon 580 EX II, és egy Sigma EF 500 DG Super, meg nemsokára veszek egy Metz 58 AF-1-et. Ezek akár állványra is szerelhetőek diffúzorral, kültéri fotózásokhoz. Van még 3 stúdióvaku, ezek akár autós 220V transzverterről is működnek kültéren. Obis és Praktikeres cuccokból összerakott otthoni stúdió "fillérekért". Most rendeltem a rádiós vakuvezérlőt a E-bay-ról. És mindezt 2 év alatt szedtem össze, mióta rendezvényeket fotózok. Zsíroskenyér és társai voltak a menü ezalatt, de legalább saját a cucc. Ja, persze most csak azt írtam le, ami a rendezvényfotózáshoz kell, aztán ezenkívül ami még szem-szájnak ingere.
Szóval ne csak a pénzért ugorj bele a "bizniszbe". Ha tényleg élvezettel, lélekkel csinálod, és ez látszik a képeiden is, akkor tele leszel megbízásokkal.
Ha azonban csak "egynek elmegy" iparosmunkákat gyártanál, akkor inkább bele se kezdj!
Egy kis ízelítő.
-
j.bravo
addikt
Rekeszelve (f8 körül) a 18-55 kitobi is csodákra képes... bagóért osztogatják... más kérdés hogy esküvőn az obicsere necces dolog, jól meg kell tervezni mikor van időd rá...
Mondjuk ismerek olyan fotóst aki a legtöbb esküvőt egy szál Canon 28-135-tel fotózta végig (nem csak most, 5D vázzal, hanem anno 10D vázzal is).
-
j.bravo
addikt
Egy cipőben evezünk, ugyanezeken agyalok. Van aki azt mondja - és van benne ráció, lássuk be - hogy a 17-50-nel lőtt képből még mindig vághatsz, ha az 50mm rövid, de a 28-75-tel lehet hogy nem tudsz tovább hátramenni hogy beleférjen a nagymama is a csoportképbe.
Esetleg, a választást nehezítendő, még a Sigma 17-70 rúghat labdába, aminél az átfogás kérdése megoldódik, de ez ugye a 70-es végén már 4,5-ös fényerejű.Árfekvésben nem nagyon tér el a másik kettőtől, talán minőségben sem (bár ez nehezebb kérdés)
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 34 VA 165Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- AMD Csúcskategória! Számítógép Munkára vagy játékra! R9 7950X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest