Hirdetés
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Computex 2026: Kezünkben az Asus visszatérő androidos táblagépe
- Nyáron hozza a Steam Machine-t és a Frame-et a Valve
- Computex 2026: FSP gépházak professzionális és otthoni környezetbe
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Computex 2026: áradás a Noctuánál
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen széket vegyek?
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
muxi-muxi
senior tag
Ha valakinek egy használhatóan gyors de olcsó gépre van szüksége, akkor a DDR3 még mindig jelentősen olcsóbb mint egy DDR4/DDR5.
Bulldozer sose fog beérni, ma se éri megvenni. Ahogy anno, úgy ma is intelben érdemes gondolkodni DDR3 esetében. Meg kell nézni 1-2 modernkori bulldozer tesztet. Vagy 1-2 i7-4770 (non-k) tesztet vagy Xeon E3-1230v3.Tavaly nyáron 6 darab négy gigás modult adtam le a méh telepen, mert akkor senki sem tudta még h ez lesz... Egy i-965tel egyetemben.
-
Aprósólyom
addikt
Azért nem gondolom, hogy nagy hirtelen annyian álltak neki 4. gen i7-es gépeket összerakni, (esetleg szórakoznának coffeetime-al), hogy az mozgatná így az árakat. Talán inkább az lehet, hogy végre beérett a Bulldozer architektúra és ahhoz kell ennyi DDR3 ram.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha mégsem, akkor utolsó lehetőségként megjelölném az egyszerű kapzsiságot.Ha valakinek egy használhatóan gyors de olcsó gépre van szüksége, akkor a DDR3 még mindig jelentősen olcsóbb mint egy DDR4/DDR5.
Bulldozer sose fog beérni, ma se éri megvenni. Ahogy anno, úgy ma is intelben érdemes gondolkodni DDR3 esetében. Meg kell nézni 1-2 modernkori bulldozer tesztet. Vagy 1-2 i7-4770 (non-k) tesztet vagy Xeon E3-1230v3. -
Kisgépkezelő
senior tag
Szerintem azért, mert egy 4. generációs 8 szálas i7-tel vagy Xeon-nal még simán be lehet vállalni akár egy RX 6600 szintű GPU-t is.
Erősen korlátozott a játékoknak a száma, ahol a CPU limit lesz majd a baj, ha 1080p-n használunk 60-90 közötti fps limitet. Egy jó freesynces monitorral (alacsony input-lag 60fps-en is, jól belőtt OD változó képfrissítésnél) még mindig jó élményt tud adni egy ilyen kombó.Azért nem gondolom, hogy nagy hirtelen annyian álltak neki 4. gen i7-es gépeket összerakni, (esetleg szórakoznának coffeetime-al), hogy az mozgatná így az árakat. Talán inkább az lehet, hogy végre beérett a Bulldozer architektúra és ahhoz kell ennyi DDR3 ram.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha mégsem, akkor utolsó lehetőségként megjelölném az egyszerű kapzsiságot. -
Aprósólyom
addikt
Egyébként a DDR3 is drágul mint a fene. Javítgattam pár régebbi notebookot az elmúlt fél évben, és közben úgy voltam vele, hogy egy kis rambővítés sem árhat.
Másfélszeresére drágult ezallatt a DDR3 SODIMM is pedig sem azt nem hiszem, hogy 15 éves notirammal akarnák megtömni az AI központokat, sem azt, hogy hirtelen rajtam kívül még sokaknak eszébe jutott 10+ generációval ezelőtti notebookokat kipofozgatni.
A normál DDR3 az meg két-háromszoros szorzót kapott, de azt szerencsére nem kellett vennem.Szerintem azért, mert egy 4. generációs 8 szálas i7-tel vagy Xeon-nal még simán be lehet vállalni akár egy RX 6600 szintű GPU-t is.
Erősen korlátozott a játékoknak a száma, ahol a CPU limit lesz majd a baj, ha 1080p-n használunk 60-90 közötti fps limitet. Egy jó freesynces monitorral (alacsony input-lag 60fps-en is, jól belőtt OD változó képfrissítésnél) még mindig jó élményt tud adni egy ilyen kombó. -
Kisgépkezelő
senior tag
Egyébként a DDR3 is drágul mint a fene. Javítgattam pár régebbi notebookot az elmúlt fél évben, és közben úgy voltam vele, hogy egy kis rambővítés sem árhat.
Másfélszeresére drágult ezallatt a DDR3 SODIMM is pedig sem azt nem hiszem, hogy 15 éves notirammal akarnák megtömni az AI központokat, sem azt, hogy hirtelen rajtam kívül még sokaknak eszébe jutott 10+ generációval ezelőtti notebookokat kipofozgatni.
A normál DDR3 az meg két-háromszoros szorzót kapott, de azt szerencsére nem kellett vennem. -
laed
senior tag
A többiben is láthatna, de inkább az a cél, hogy mindenből újat vegyünk.
Lehet elketyegne 1 új alaplapba is a mostani procim, ami még ma is elég jó teljesítményű. Nem is volt olcsó, amikor vettem.... -
muxi-muxi
senior tag
6+2 van a B550 Pro-mon, egy 5800 X3D-t hajt,nem csúcssebességen, de korrekten. PBO bekapcsolva, negatív offszeten, egy Asus Strix 550F után szabadon. (A tesztjeim alapján azért mind egy magon, mint többön lassabb vagyok a komolyabb lapoktól, tippre 3-5%-kkal, cserébe nem is fájt nagyon új modellként sem, 140 euro volt olyan öt-hat éve).
Nem kell prüszkölni sem a DDR4-től, sem a B550-től, és az AsRocktól sem, bár elismerem, nem mai megoldás, cserébe STABIL. Hozzáteszem, mind a "sima", mind a microATX Pro-n azért combosabb bordák hűtik a VRM-et.
Szerk: a fennen említett két modellen az összes USB-A KÉK, tehát 3.0-ás, hahó (a még a billentyűzeté is!) -
Taranti
senior tag
Igazad lehet, bár az AMD APU-k szempontjából még egy 4+3 is optimálisabb. Annyiból viszont korrigálnom kell magam, hogy anno a B550M Pro4 130 dolláron nyitott. Szóval nem kifejezetten rossz ajánlat, ha tényleg 70 dollár körül jön.
De a hatrétegű nyáklapot továbbra sem értem.
-
nyunyu
félisten
"A microATX kivitelű, AMD B550 vezérlőhídra épülő típus 8 fázisos VRM-jén..."
Az a 8 fázis már alapból 6+2, és nem lepődnék meg, ha a "6" az valójában duplázott 3 fázis lenne. A honlap képe alapján egy-egy high side és low side mosfet van, ami ezt támasztja alá, és egyben azt jelenti hogy nem power stage alapú a tápellátás.
Csak akkor meg mi értelme a hatrétegű nyáklapnak, hacsak nem RAM órajel világcsúcsot beállítani?
Szubjektív véleményem, hogy nem lesz olyan olcsó, cserébe CPU (és lehet APU szinten is) kompromisszumok kellenek majd.Nyilván ezt a lapot nem az 5950X alá szánták, de 65W TDPig (5700X, 5700G) akár még jó lehet.
-
Taranti
senior tag
"A microATX kivitelű, AMD B550 vezérlőhídra épülő típus 8 fázisos VRM-jén..."
Az a 8 fázis már alapból 6+2, és nem lepődnék meg, ha a "6" az valójában duplázott 3 fázis lenne. A honlap képe alapján egy-egy high side és low side mosfet van, ami ezt támasztja alá, és egyben azt jelenti hogy nem power stage alapú a tápellátás.
Csak akkor meg mi értelme a hatrétegű nyáklapnak, hacsak nem RAM órajel világcsúcsot beállítani?
Szubjektív véleményem, hogy nem lesz olyan olcsó, cserébe CPU (és lehet APU szinten is) kompromisszumok kellenek majd. -
proci985
MODERÁTOR
Hogy néz ki az előlapi USB portok kábele? Van rajtuk ferrit?
Normál USB3 kábel?
A három ház egy NZXT630, egy Fractal Define 7 és egy Cooler Master HAF 700 EVO, utóbbi kettő USB-Cs, de egyébként van köztük 10+ év. Soha, semelyikkel nem volt gond (négy különböző MSI/ASUS lappal néztük). Oké, egyik sem olcsó ház és mindegyik jó minőségű persze, de ennyi.
-
ilor14
aktív tag
Köszi.
Egy ilyenről van szó, 3 éve vettem. Hihetetlen, de ahogy nézem, az aprón simán a duplájáért el lehetne adni, mint amennyiért annak idején vettem

Áttértem a miniPC-re, azért nem használtam fel, de még lehet, hogy építek köré egy gépet. Gondolom, hogy minden olyan alaplapba be lehet rakni, amely 2 foglalaton 64 GB, 4 foglalaton 128 GB RAM-ot tud kezelni...
Ilyenből vettem 2024. decemberében 16 gigás KIT-et a 16 giga mellé, az 15 ezer forint volt
Most 60 ezer ugyanez. -
Donki Hóte
veterán
Köszi.
Egy ilyenről van szó, 3 éve vettem. Hihetetlen, de ahogy nézem, az aprón simán a duplájáért el lehetne adni, mint amennyiért annak idején vettem

Áttértem a miniPC-re, azért nem használtam fel, de még lehet, hogy építek köré egy gépet. Gondolom, hogy minden olyan alaplapba be lehet rakni, amely 2 foglalaton 64 GB, 4 foglalaton 128 GB RAM-ot tud kezelni...
-
E.Kaufmann
veterán
-
proci985
MODERÁTOR
Kár, hogy az AMD nem lát már fantáziát a Vegában, ha jól tudom... (ha már a GCN-ből nem jutott AM4-be)
Előlapi USB-t már kezelik rendesen? Nekem USB3 sosem akart működni elöl, többféle házzal és AM4 alaplappal próbálva.
Családban van pár AM4 lap, mindegyik működik az USB3 portokkal (NZXT, Fractal, CoolerMaster házak).
-
E.Kaufmann
veterán
Kár, hogy az AMD nem lát már fantáziát a Vegában, ha jól tudom... (ha már a GCN-ből nem jutott AM4-be)
Előlapi USB-t már kezelik rendesen? Nekem USB3 sosem akart működni elöl, többféle házzal és AM4 alaplappal próbálva.
-
Graphics
Jómunkásember
Azért a DDR 4 ma is jóval olcsobb, mint a DDR 5
Vegyünk ugyan annak a gyártonak két közepes modelljét
Kingston FURY 16GB DDR4 3200MHz CL16 Beast Black 1Gx8
Kingston FURY 16GB DDR5 5600MHz CL40 Beast Black
Mint látszik két közepes modellről beszélünk ugyan annak a gyártótól.
a DDR 4-es 50 ezer, a DDR 5-ös 81-82 ezer...
Hogy még egyértelmübb legyen az árösszevetés ráadásul ugyan annál az eladónál az Alzánál.
ha rak az ember két modult a gépbe.... akkor úgye 2*31-32 ezer forint a különbség. ami azért 62-64 ezer forint végül is..... ami azért már érzékelhető árelöny..... gyakorlatilag 3-4 % teljesítmény különbséget okoz magában egy játékban a DDR 5 RAM nagyjűból 70% nagyobb adatátviteli képessége. Persze DDR 4 RAM azért AM 4-es CPU mellet van használva. Mondjuk AMD szinten vizsgálva nézzünk alza-nal árult hasonló osztályú procikat. ryzen 5 5600X/7600X/9600X ügye egymás tovább fejlesztései. árban 56/73/83 ezer.... teljesitményben ha a 5600X a 100%, akkor 130% illetve 137%..... alaplap árak.... legyen alza és hasonló sorozat persze AM 4 és AM 5-re. Asus TUF 550 gaming 47 ezer, ASUS TUF gamin 850-es )bár ez WIFI is) 91 ezer.. vagyis adjunk össze
Olcsóbb gép ZEN 3 CPU 53+47+50 az 150 ezer a gép lelke.
ZEN 4 73+81+91 ezer az 244 ezer
ZEN 5 CPU 254 ezer a gép központi része....
a többi azért a grafikán múlik persze már. de gyakorlatban az alaplap, memória procin nagyjából 15% lesz a teljesitmény eltérés. vagyis nem 150 FPS van egy játékban hanem csak 130-135 FPS j ettől nem lesz játszhatatlan egy játék. ha megspórol az ember alapból 100 ezret.... vagyis egy AM 4(vagy annak megfelelő Intel) és DDR 4 RAM ma is remekül használható....., ha valaki nem rózsadombon él aranykanállal a szájában.... Persze egy PC-be kell még ház és táp legyen 15+15 ezer, plusz háttértároló ma egy 1TB-os ?2 NVMe meghajtó úgy 53 ezer. ami akkor 150+83 ezer. az akkor 233 ezer. Na most egy használható grafikai kártya már QHD-ra tekintve 16 GB egy RX 9060XT 16 GB úgy 162 ezer. vagyis azért egy használható még évelre elég gamer gépet ma úgy 400 ezer körül lehet kihozni PC-ben. az elszállt háttértároló és memóra árak mellett.Ezt miért kellett kétszer tagolatlanul megírni?
Nem bántás, csak néha tegyél közé egy entert az olvashatóság miatt.
Meg nem kell kétszer ugyanazt leírni. -
Robitrix
senior tag
Hogy még egyértelmübb legyen az árösszevetés ráadásul ugyan annál az eladónál az Alzánál.
ha rak az ember két modult a gépbe.... akkor úgye 2*31-32 ezer forint a különbség. ami azért 62-64 ezer forint végül is..... ami azért már érzékelhető árelöny..... gyakorlatilag 3-4 % teljesítmény különbséget okoz magában egy játékban a DDR 5 RAM nagyjűból 70% nagyobb adatátviteli képessége. Persze DDR 4 RAM azért AM 4-es CPU mellet van használva. Mondjuk AMD szinten vizsgálva nézzünk alza-nal árult hasonló osztályú procikat. ryzen 5 5600X/7600X/9600X ügye egymás tovább fejlesztései. árban 56/73/83 ezer.... teljesitményben ha a 5600X a 100%, akkor 130% illetve 137%..... alaplap árak.... legyen alza és hasonló sorozat persze AM 4 és AM 5-re. Asus TUF 550 gaming 47 ezer, ASUS TUF gamin 850-es )bár ez WIFI is) 91 ezer.. vagyis adjunk össze
a többi azért a grafikán múlik persze már. de gyakorlatban az alaplap, memória procin nagyjából 15% lesz a teljesitmény eltérés. vagyis nem 150 FPS van egy játékban hanem csak 130-135 FPS j ettől nem lesz játszhatatlan egy játék. ha megspórol az ember alapból 100 ezret.... vagyis egy AM 4(vagy annak megfelelő Intel) és DDR 4 RAM ma is remekül használható....., ha valaki nem rózsadombon él aranykanállal a szájában.... Persze egy PC-be kell még ház és táp legyen 15+15 ezer, plusz háttértároló ma egy 1TB-os ?2 NVMe meghajtó úgy 53 ezer. ami akkor 150+83 ezer. az akkor 233 ezer. Na most egy használható grafikai kártya már QHD-ra tekintve 16 GB egy RX 9060XT 16 GB úgy 162 ezer. vagyis azért egy használható még évelre elég gamer gépet ma úgy 400 ezer körül lehet kihozni PC-ben. az elszállt háttértároló és memóra árak mellett. -
Robitrix
senior tag
a többi azért a grafikán múlik persze már. de gyakorlatban az alaplap, memória procin nagyjából 15% lesz a teljesitmény eltérés. vagyis nem 150 FPS van egy játékban hanem csak 130-135 FPS j ettől nem lesz játszhatatlan egy játék. ha megspórol az ember alapból 100 ezret.... vagyis egy AM 4(vagy annak megfelelő Intel) és DDR 4 RAM ma is remekül használható....., ha valaki nem rózsadombon él aranykanállal a szájában.... -
Graphics
Jómunkásember
Van otthon elfekvőben egy 32 GB-os DDR4 modulom, vajon egy ilyen alaplap elindul 1 db memória modullal

Azért gyártották le azt a modult, hogy elinduljon
Igen. -
Donki Hóte
veterán
Van otthon elfekvőben egy 32 GB-os DDR4 modulom, vajon egy ilyen alaplap elindul 1 db memória modullal

-
ilor14
aktív tag
DDR5 1,5-2-szer annyiba kerül, szóval még mindig olcsóbb a DDR4, plusz 16 gigánál a DDR5-ből csak single channel-t kapsz 80 ezerért, a DDR4-ből a dual channel 40-50 ezerért van, átlag felhasználásra és nem high end gamingre elég lehet a következő pár évben.
-
RobbyJr
addikt
-
Graphics
Jómunkásember
-
realme
tag
-
Graphics
Jómunkásember
Jó, de vajon mit kezd azzal egy DDR4-es alaplapban?

Nem tudom, azt se , hogy mit akart alapból vele.

Szerintem nem drága az, de nincs relevanciája nagyon.
-
ergoGnomik
aktív tag
-
Graphics
Jómunkásember
-
realme
tag
Apró probléma hogy már a 8 GB DDR3 is méregdrága lett.
-
Graphics
Jómunkásember
Nem rossz első körben, jó árban itthon még lehet értelme is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Windows 11
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteBook 830 G6 13,3" i5 8365u, 16GB RAM, 128GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 16GB RAM 512GB SSD
- AKCIÓ! 4TB Corsair MP600 Pro XT NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Most 60 ezer ugyanez.
Igen.