- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Forr az AI-láz, az Apple tőzsdei rekordját is túlszárnyalta az NVIDIA
- Félrevezető akciók miatt büntették meg a Sheint
- Mini-ITX
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NiMH akkumulátor
- HTPC (házimozi PC) topik
- iPad topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Clemi
veterán
Sziasztok!
Adott egy Acer Aspire 1522-es laptop, és elég érdekes VGA hibája van.
Bekapcsoláskor függőleges zöld csíkok vannak a képernyőn valami ilyesmi osztásban ( I I I I I I ), majd bejön a W7 menü képernyő, a boot animáció, és utána kék képernyő valami hardver miatt. A helyzet a VGA kimeneten is ugyanez. Ez most az alaplapi VGA hibája, vagy nem? Hogy tudnék a végére járni? Jaaa és a BIOS-ba ugyan belépek, de a képernyőn a csíkok maradnak, a BIOS képernyő meg nem jelenik meg, csak mindenféle szines pixelekkel lesz tele a kijelző felső 20%-a. -
Clemi
veterán
válasz
Dell XPS #7274 üzenetére
Igazából nem OS alól indul a memtest, hanem a Linux a Grub rendszerindító menübe teszi be a Memtest 86+ választási lehetőséget, és ott kezd el hibát dobálni.
A kék képernyős fagyástól meg már hülyét kapok. Eddig az Aida stressz teszt, vagy a HDD sebességteszt futás közben is dobálta a kék képernyőt. Nagy bőszen átköltöztem a másik alaplapra, (memória, HDD, kijelző) ott lefuttattam ugyanazokat és nem volt kék képernyő. Már majdnem elkezdtem az alaplap cserét, de gondoltam na mégegyszer azok a terhelések..... na azóta nem volt semmilyen kék képernyőm..... Most arra gondolok, vagy a memória, vagy a HDD kontakt hibás, illetve koszos lehetett valamelyik slot.
Egy biztos, hogy a HD Sentinel 1 hibás szektort jelez a HDD-re és valami felpörgési gondra gyanakszik amit szerinte akár gyenge tápegység is vagy a nagy lemez terhelés okozhat, de a HD Tune nem jelez felület hibát, bár a chkdsk talál index hibákat, és az Aida64 is sikítozik néhány fájlnál, hogy nem olvasható, illetve javította a fájl hibát.
Szóval a HDD-re gyanakszom mint hibaforrásra, de kicsit pontosabban kellene behatárolnom a hiba okát. Igazság szerint ez a gép már leamortizált egy HDD-t (az eredetit amivel vettem) és mikor megvettem bele ezt a vinyót, elég hamar jelentkezett a HDD szektorhiba ami azóta is megvan, és nem szaporodott. Na így most nem tudom eldönteni, hogy a HDD vagy a vezérlője a bibis..... szóval nem egyszerű az élet egy 10 éves laptoppal -
Clemi
veterán
válasz
Dell XPS #7266 üzenetére
Sajna nem az a gond, mivel a memóriákat párban cserélgettem, úgyhogy 2x2 készlet memória, más-más alaplapban nem csinálhatja ugyanazt a hibát.
Ez a memtest ami behányt, a Linux Grub által telepített program, de ami érdekes az az, hogy van egy CD-ről bootolós verzióm is, az pedig hibátlanul lefut. Ami változatlan a konfigban, az a monitor és a HDD. Ebből arra jutottam, hogy a HDD-vel lesz valami gáz, csak még nem jöttem rá, ezt milyen módon pontosítsam, és ha megvan a hiba akkor azt hogyan javítsam, vagy egyáltalán javítható-e.
Most az Aida-val futtatok egy stressz tesztet, (az Orthos is megáll) de eddig ez alatt is kék képernyőzött a W7. Most ráadásul elkezdett sikítozni az Aida, hogy olvashatatlan fájlokat talált. Lefutott a CHKDSK az javított egy rakás hibát (gondolom a kék képernyős megállások miatt keletkeztek) és futtatom ismét a stressz tesztet.
-
Clemi
veterán
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy bármilyen összeállításban futtatom a memtest 86+ progit, 50-52% után elkezd hibát dobni. A bármely összeállítást úgy értem, hogy 1 memória felváltva, más-más slotban, 2 memória felcserélve is, sőt másik memóriák, de hogy még izgalmasabb legyen van egy ugyanolyan alaplapom mint ami a laptopban van, és abban is ugyanez a jelenség.
Azért kezdtem el a Memtestet futtatni, mert volt pár kék képernyőm W7 alatt.
Na igen, a gép egy Compaq Evo n610c 2 Ghz-es P4M procival, Radeon 7500 VGA-val, 2x512 MB vagy 2x256 MB RAM társaságában.
-
Clemi
veterán
válasz
KillHates #7152 üzenetére
Köszi, próba megvolt, rázás nemvolt, de sajna a sötétség maradt. Igen, zseblámpával látom a kijelzőn a szöveget, meg hátulról megvilágítva is, de a fehéren világítás elmaradt.
Úgy néz ki barátkozom az 1024x768-as felbontássalAz persze továbbra is érdekes, hogy a régebben meglévő gépen miért marad sötét az XGA kijelző is.
-
Clemi
veterán
válasz
KillHates #7148 üzenetére
Oksa, ezt kipróbálom..... de a Prodzsekt alfa 2. pontnál már meg is akadtam. Van ugye 3 csatlakozóm. 1.) A szalagkábel vége, amit az alaplapra dugok, 2.) a szalagkábelből leágazó soklábú csatlakozó ami az inverterbe megy, és a panelből jövő kétszálas vezeték csatlakozója amit szintén az inverterbe dugok.
Most ha jól sejtem, akkor az alaplapra dugott xga panel inverterjéből kihúzom a soklábast, és a helyére rádugom az sxga soklábasát?
-
Clemi
veterán
válasz
KillHates #7137 üzenetére
Igen, az egyik gép, amit bontásra vettem, működik. Annak a kijelzője meg se mukkan a másik gépen.
A régebben meglévő, tehát az SXGA kijelzőjű géphez szereztem másik szalag kábelt, (tökéletesen ugyanolyan) de most vagy rossz teljesen a kijelző, vagy a bontásra vett gép alaplapja nem kezeli az SXGA kijelzőt, mert az új kábellel, és másik inverterrel se ad képet.
Ezért lenne jó tudni, hogy valahogy ellenőrizhető-e a panel, mert akkor tudnám hogy az alaplap nem kezeli, de jó így legalább el tudnám adni, hiszen az inverter jó (bontott 7e Ft. minimum) szalagkábel jó (nekem 16e Ft-ért akartak adni), nem is beszélve magáról az LCD panelról ami kb 20e Ft szerintem, már ha jó egyáltalán.
-
Clemi
veterán
válasz
Dell XPS #7134 üzenetére
Asszem feladom.... ez sötét és kész.... csak az az érdekes, hogy a régebben meglévő gépen a másik kijelző is sötét. Szóval egyszerre ment tönkre az alaplapon valami, és a kijelző is? Ilyen lehetséges?
Magát az LCD panelt lehet egyáltalán valahogy ellenőrizni hogy jó-e még? Mert nekem még azért opció, hogy a bontásra vett gép alaplapja nem vezérli az SXGA panelt... ez lehetséges? Holnap ízekre kapom mindkettőt, és megnézem a alaposabban a panelre szitázott számokat.
-
Clemi
veterán
válasz
Dell XPS #7127 üzenetére
Már mindent leírtam....
Szeretném az SXGA kijelzőt használatba venni. Az alap az volt, hogy elment a képe a laposnak. Szereztem hozzá egy másik bontásra ítéltet, amiről első körben lekaptam a kijelzőt, és rákötöttem a másik helyett, de képet így se adott (csak a külön rákötött monitorra) ezután próbáltam ki, hogy áttettem az akkut, a memóriákat, és a HDD-t, a bontásra ítélt laptop pedig így tökéletesen működik, csak annak a kijelzője max 1024x768-at tud, míg amelyiknek elment a képe, 1400x1050-et.
Mivel a jobbik, de elsötétedett kijelző alaplapra csatlakozó érintkezője is elszakadt közben, más variációban kipróbálni nem tudtam, de sikerült szereznem hozzá másik csatlakozót, ami tökéletesen jó hozzá.
Így már ki tudtam próbálni úgy is, hogy a nagyobb felbontású kijelzőnek kicseréltem az inverterét, de sajna maradt a sötét kép mindkét inverterrel, mindkét gépen.A gyengébb felbontású kijelző mindkét inverterrel működik, de érdekes módon csak a bontásra ítélt gépen, amivel megvettem.
Így maradt az a felállás, hogy a korábbi laptopnál valami alaplapi gond is lehet, mert azon egyik kijelző sem megy, és lehet hogy amit vettem, az meg nem kezeli le az SXGA panelt. Más ötletem nincs, viszont jó lenne tudni, hogy az SXGA panel kuka, vagy nem.
-
Clemi
veterán
válasz
Dell XPS #7123 üzenetére
Rendben:
Az egyik kijelző, ami működik a b jelű gép alaplapjával, xga, vagyis 1024x768, a másik pedig ami sehogy nem akar működni egy sxga, vagyis 1400x1050 felbontású.
A két alaplap szerintem tök egyforma, mivel mindkét gép típusa Compaq Evo n610c, és a kijelző csatlakozójuk is egyforma. A most nem működő kijelzőnek szakadt volt a VGA kábele, amit itthon 16.000 Ft.-ért akartak adni, amit még jó hogy nem vettem meg, és az ebay-en találtam hozzá 2800 Ft.-ért. Azt hittem azért nem működik (külső kijelzőt a gépre kötve volt, és van képe most is). Ma megjött a kábel, és hiába kötöm a kijelzőt bármelyik gépre, csak nagyon sötét képe van. Hiába cserélem ki a két invertert, akkor is ugyanaz a sötét kép az eredmény.
Ami vicces az egészben, hogy az amúgy működő gyengébb (xga) kijelzőt ha rákötöm arra a gépre, amin a jobb kijelző valamikor működött, azon a gépen a tuti jó kijelző is csak ugyanazt a nagyon sötét képet adja. Az a gép így lehet hogy alaplap hibás, és talán hazavágta a kijelző háttérvilágítás részét is, mert a VGA kimeneten még van képe.Valahogy ki lehet deríteni, hogy maga a kijelző panel jó vagy nem?
-
Clemi
veterán
válasz
Dell XPS #7113 üzenetére
Akkor mégegyszer:
Van két kijelzőm, és két egyforma laptopom. Az egyik laptopon gyárilag rajta lévő kijelző működik, de ha átteszem a másik laptopra, akkor csak nagyon sötét képet ad. A másik kijelzőt bármelyik laptopra kötöm, ugyanolyan sötét képet ad. Ha felcserélem a két kijelző között az invertert, akkor is ugyanez a felállás.
Tehát:
1. Mindkét kijelző invertere jó.
2. Az egyik kijelző csak a saját alaplapjával jó
3. A másik kijelző egyik alaplappal se jó, hiába cserélem ki az invertert.Mindez azért gond csak, mert a most működő kijelző helyére szeretném áttenni a másik kijelzőt, mert az jobb felbontású (SXGA), de az nem működik egyik alaplapon sem. Először azt hittem inverter hiba, de mivel ha kicserélem se jó, így az kizárva. Utána azt hittem alaplap hiba, de hiába teszem a másik gépre, azon is sötét marad. Azután arra jutottam, biztos a háttérvilágítás szállt el, de ezt meg az cáfolja meg, hogy a tuti jó kijelzőt rákötve a másik alaplapra ott az sem működik.
Ezek után már csak az a verzió maradt, hogy az egyik gépnek elszállt az alaplapja és a kijelző háttérvilágítása is egyszerre. Ez lehetséges így egyidőben? Jaaa persze közben ennek a gépnek a VGA kimenetés van kép rendesen.
Tehát
a+sxga= sötét kép
b+xga= jó kép
a+xga= sötét kép
b+sxga= sötét kép -
Clemi
veterán
Sziasztok!
Van egy érdekes, és számomra rejtélyes hiba.
Adott két egy forma HP Evo n610c laptop, az egyik gyárilag sxga hitachi, a másik egy xga samsung kijelzővel szerelve. Legyen az egyik neve a+sxga a másiké b+xga.
Az alap helyzetben, az a+sxga gépnek a kijelzője nem megy, illetve megy, csak szinte láthatatlanul sötét. Az a gépre átszerelve az xga kijelzőt, a helyzet változatlan, tehát a+xga kijelző sötét. A b jelű gépre átszerelve amin az xga kijelző jó volt, az sxga kijelzőt, az eredmény szintén láthatatlanul sötét kijelző, tehát b+sxga kijező sötét. Keresztbe felcseréltem az invertereket, az xga kijelző mindkét inverterrel hibátlanul megy, de csak a b jelű gépen, amire eredetileg szerelve volt.
Tehát az a jelű gépen mindkét kijelző sötét, a b jelű gépen csak az eredetileg saját xga kijelző működik rendesen, dacára az inverter cserének.
Valakinek van ötlete, hogy mi okozhatja ezt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- Mini-ITX
- Hálózati / IP kamera
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Synology NAS
- Xbox Series X|S
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- További aktív témák...
- EliteBook 640 G11 14" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Latitude 5430 27% 14" FHD IPS i7-1265U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Bomba áron dobozos új GIGABYTE /I7-13620H 16GB 1 TB SSD Nvidia RTX 4050 6GB 144 Hz FHD IPS/
- T14s Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Újszerű Apple MacBook Air 13.6" (2024) - M3 - 68 Ciklus- 8GB/256GB (MRXN3MG/A) Asztroszürke - MAGYAR
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest