Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
frakk1965
csendes tag
Én fél éve készítettem egy otthoni fájlszervert. Az olcsóság volt a cél és hogy a családi képeket és egyéb közös cuccokat felrakjam, amit a család minden tagja lát. Ja és csendes legyen. Volt egy kimustrált P1-es gépem, a procira felraktam egy guberált bazi hűtőbordát (Compaq P1, de rámegy bármelyik p3-p4 borda is). Ezek az apalapok 30 fokban gyári bordával besült ventillátorral is vígan mentek így nem kell aggódnom emiatt. A teljesítményt itt úgysem a proci korlátozza. Mivel a NAS rendszerek távolról adminisztrálhatóak ezért nem kell monitor és billentyűzet. Videókártya azért van benne de a BIOS szerencsére nem reklamál a monitor hiánya miatt. Nem úgy a billentyűzetnál. De becsapta egy kibelezett rossz billetyűzet vezetékét, a végén az elektronikával, dugtam rá és visszavezettem a házba ahol rögzítettem. Így ha kell kihúzom a kábelt és rádugok egy billentyűzetet. 130 MB memmória, amit szintén összeguberáltam bőven elég neki (a fele még DDR ram!). A táp a régi maradt, és a vinyók is hangosak, de nem foglalkoztam a további halkítással. A táp venti legalább szellőzteti a házat, a vinyókkal meg akkor foglalkozom, ha végleges lesz a config. Úgy hidaltam át a problémát, hogy egy olyan helységbe raktam ahol nem alszik senki (este zavaró igazán, amikor tök csönd van) és van más zajforrás is. Ez a konyha ahol a hűtő zaja mellet észre sem venni.
Én a Freenast és a NAS-Lite-ot próbáltam. Mindekettő szuper, az előbbi többet tud az utóbbi viszont egyszerűb és kisebb. Én utóbbit választottam, mert van flopy-ról boot-oló változat így még CD sem kell bele, csak a telepítéskor. A flopy-t túlformázza így nem minden flopy drive jó hozzá, de szerencsém volt. A P1-es alaplap a mai HDD-ket nem ismeri fel, de ez ne zavarjon senkit, mert az említett rendszerek a BIOST megkerülve saját kernelt (linux) használnak így a BIOS setupban a HDD-ket le is tiltottam. Belepakoltam 2 régi HDD-t a kér Rack-be és zokszó nélkül ment is egészen eddig.
Most egy kis fejlesztésbe kezdtem, mert a régi visító HDD-ken féltem az adatokat, ezért szeretnék új diszkekkel egy RAID-es megoldást. Van egy régi raid kártyám amit RAID nélkül IDE-ként már kipróbáltam és működik a NAS-Lite-al. Ezenkívüla Freenas tud SW raid-et, de azt még nem próbáltam. A fő gond az, hogy IDE-s a cucc és szerezni kellene hozzá ilyen HDD-t, vagy egy új RAID kártyát SATA-val.
Szóval itt tartok és a további csendesítés is napirenden van. Aki nem akar raid-et annak viszont kész a kipróbált megoldás.Kép: http://mobilarena.hu/dl/upc/2009-08/27/227059_mxv7jep92s8lu0in_naslite_server.jpg
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Elektromos autók - motorok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mercedes topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3389, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő