Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Aktív témák
-
pitman
őstag
Én mindössze annyit mondtam, illetve kérdésnek is felfoghatod: van-e értelme azon elmélkedni, hogy egy adott objektív hajszálnyival jobb eredményt ad 100%-on nézegetve egy másiknál, akkor, ha az ember az elkészült képből nem csinál óriásplakátot, vagy nem vágja meg durván a képet és készít a/4-es nagyítást a maradékból? Kisebb nagyítások esetén a különbséget ugysem fogja észrevenni az ember. (természetesen ez alatt nem azt értem, amikor egy objektívnek annyira gyenge képe van, hogy az már kisebb agyításoknál is jól látszik)
-
pitman
őstag
Erre utaltam, hogy egy plakát méretre nagyított dolgot (a monitoron a 100% crop) nem 30 centi távolságból szokás nézegetni, legalábbis a plakátokat nem úgy szokták.
Ugyanis agy alacsony felbontású eszközök nézegetve a képet 100%-os méretben pont olyan, mintha ugyanebben a felbontásban és ehhez tartozó méretben kinyomtatnád és ugyanolyan távolságról néznéd, mint a monitort.
Az a monitoros nézelődés arra használható, hogy könnyebb felfedezni a képalkotó eszközök közötti különbséget, de nyomtatásban ennek akkor van igazán jelentősége, ha nagy méretű nagyítások készülnek, vagy nagyon meg lesz vágva a kép és úgy készül belőle viszonylag nagy nagyítás. -
pitman
őstag
Ezt nem teljesen értem. Egyvalami számít szerintem: a kép mérete (pixelben) és hogy azt milyen nagyításban és milyen távolságból szemléli az ember. Erre írta Csiga, hogy a monitor felbontása alacsony, ha ott 100-on nézi valaki a képet, az olyan, mintha egy plakátot nézne 30 centiről és csodálkozna, hogy nem elég éles, vagy már látszanak a pöttyök, amikkel a kép létre lett hozva a hordozóanyagon. Ha ugyanezt a képet csak A/4 méretre nagyítják ki és szintén 30 centiről nézi, akkor meg azt tapasztalja, hogy nem is rossz. Pedig ugyanaz az információ van ábrázolva mindkét esetben.
(a fenti arányok nem feltétlenül pontosak, csak pédaként írtam őket, és természetesen nem biztos, hogy igazam van, da akkor majd kijavít valaki) -
pitman
őstag
válasz
ArthurMiller #801 üzenetére
Hát igen, sejtettem, hogy a csatlakozó okozhatja a nehézséget. Nézegettem a lenti linket, de konkrétan milyen ajzat van a gépben, minek használt 15 pólusú dugót? Sajnos nem láttam még élőben d200-at.
-
pitman
őstag
válasz
ArthurMiller #798 üzenetére
Visszatérve a kioldó témára: nem lehet hozzá házilag gyártani egyet? Vagy valami spéci csatlakozója van, esetleg valami speckó protokollt is használ és nem csak egy áramkört zár a gomb?
-
pitman
őstag
válasz
werttzui #521 üzenetére
Egyébként minek neked a nagy teherbírás, tapasztalatom szerint hiába a márkás, 6 kilóig terhelhető állvány, egy könnyű, rövid tele alatt sem érdemes fogdosni a cuccot, mert nem elég stabil. Önkioldó, tükörfelcsapás így is kellhet. Amatőr célra ezért nem biztos, hogy méregdrága, nagy teherbírású cuccra van szüksége az embernek. Valószínűleg nem ok nélkül ajánlották neked az említett állványokat. Persze ez szigorúan a magánvéleményem, ha van rá keret, akkor azt vedd, ami neked szimpatikus.
-
pitman
őstag
Emlékeim szerint a Sigma objektív esetén tényleg csak ott működik a ''makró mód'', de gondolom ezt a leírása tartalmazza is.
Sejtésem szerint a gép fénymérése a környezeti fényt méri, nem a vaku fényét valószínűleg ezért jelez alulexpozíciót. A vaku fényét az elővillantáskor határozza meg. Alapesetben nem kellene túllőnie a vaku teljesítményét, hacsak nem állítottál be korrekciót. -
pitman
őstag
Mintha valahol 110-ért láttam volna hirdetni, de nem tudom hol és nem mernék megesküdni rá.
Elvileg az exif adatokból a Nikon gépek esetén ki lehet olvasni a tényleges expozíciók számát. Talán ezzel kapcsolatban az opanda valamelyik programját jellene megnézni emlékeim szerint.
Aktív témák
Hirdetés
- DJI RSC2 Pro Combo kit - újszerű
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ /1835 / 4500 / 4000 / 5200 / 600 expoval )
- Tokina AT-X Pro 11-16mm f2.8 (IF) DX eladó!
- DJI Mavic 2 Pro + Fly More Combo + Propeller Guard - Ingyen GLS házhoz vagy autómatába!
- Tamron 24MM F/2.8 DI III OSD Sony E
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Asus ROG Strix G16 G614JV - 16"WQXGA 240Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 8GB - 2 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest