- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Videós, mozgóképes topik
-
PROHARDVER!
Kérdés előtt kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
Topikgazda
Azért hagytam ki, amiért a Te szuper Virpiledet is, mert mindkettőhöz kell neki gázkar, akkor meg már sokkal drágábbak lesznek, mint egy Warthog, és már a Warthog is túl van kicsivel a 150k-s kereten.
(most látom, hogy a pedálra gondolsz, igen, azt betehettem volna, köszönöm, hogy linkelted!
) -
Vesa
Topikgazda
válasz
FireFox1996
üzenetére
Az masszív cucc, én 10 éve használok egyet (nem azt árulom, hanem egy újabbat, mert a régi át van alakítva). A gázkar különösen jó. Egy pedált nézel hozzá és jó vagy.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
FireFox1996
üzenetére
Ha csak és kizárólag FS-hez kell, akkor a TCA Yoke a legjobb ár/érték arányú készlet jelenleg. Minőségben egy fokkal talán jobb a Honeycomb Alpha és a Honeycomb Bravo (előbbi a Yoke, utóbbi a gázkar, de ehhez is kell pedál). Viszont mivel mindkettő kell, árban már bőven túllépik a keretet.
A Warthoghoz bármilyen REPÜLŐS pedál jó (azért írom, nehogy autós pedált vegyél, mert az teljesen máshogy működik)!
Például:
Thrustmaster (nagyon belépő szint, műanyag, és ha nagy a lábad akkor gondot okozhat, hogy túl közel van egymáshoz a két pedál. De egyébként működik)
Logitech (ez is belépő szint, műanyag az egész, de kezdésenk teljesen jó)
Honeycomb (Alzában láttam már, tehát elvileg itthon is beszerezhető. Félprofinak mondanám)
Virpil (profi fém mechanika, de sajnos itthon nem kapható. A linken meg lehet rendelni)
WinWing (szinén fém és profi, szintén nem kapható nálunk, de ezt is meg lehet rendelni)
Thrustmaster (Ez itthon is kapható, de brutál drága)Összegzés: Ha nem akarsz sokat költeni mert még nem vagy biztos a dolgodban és esetleg mással is akarsz játszani, akkor az alábbiakat nézd meg (ár szerint növekvő sorrendben, és mindkettő kapható itthon):
- Thrustmaster TCA Captain Pack X Airbus Edition (nem szükséges pedál, de idővel nem árt). Ezen van egy csomó más kezelőszerv is, pl. Flaps, Spoiler stb., jó áron van, de a minősége nem mérhető a profibb termékekhez. Bár kifejezetten Airbus replika, a joy kialakítása miatt mégis használható bármi máshoz is.
- TM Warthog HOTAS (Nem árt hozzá valami pedál)Ha kizárólag FS-hez szeretnél Yoke-ot, akkor ez:
- TM TCA Yoke plus Throttle (ehhez is kell egy pedál)Legjobban akkor jársz, ha kinézed őket aprón, hátha találsz jó állapotút, olcsóbban. Egy Warthogot én is hirdetek.
Léteznek még mindenféle HOTAS-ok, pl. a Logitech X52Pro, vagy a Logitech X56, ezeket is lehet használni, mert sok rajtuk a gomb, de mindegyik műanyag és a minőségük eléggé kérdéses. Szoktak lenni aprón, ha kifogsz egy jó vételt 50-60k körül, akkor olcsón megvagy, ha a költséghatékonyság a cél.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
FireFox1996
üzenetére
Először azt kell tisztázni, hogy kizárólag Flight Simulatorhoz akarod-e használni? Ha igen, akkor jó lesz a Yoke (ami ugye a repülőgépek kormányszervét mintázza), de ez más játékokhoz nem használható. Ha esetleg máshoz is szeretnéd hasnzálni (pl. harci szimulátor, űrszimulátor stb.), akkor valamilyen HOTAS rendszer (joystick + gázkar kombó) kell neked.
Az általad felsoroltakból:
- A "Turtle Beach VelocityOne Flightdeck" HOTAS egész biztosan felejtős, nem jó termék
- A Thrustmaster TCA esetén a Yoke nagyon jó, de a gázkar nem különösebben. Viszont ha csak repüléshez kell, akkor ennyi pénzért ezt ajánlom. Vedd viszont figyelembe, hogy ehhez pedál is kelleni fog!
- A Turtle Beach VelocityOne Yoke+gázkar kombó sem tartozik a legjobbak közé, akkor már inkább a TCA.
- A Warthog jó -nekem is van-, de nincs rajta Z-axis (nem tudod a tengely körül tekerni), ami gondot okozhat egyes játékoknál. FS esetén pedál kell hozzá, bár szoftveresen be lehet állítani, hogy pl. a földön gurulva az X-axissal is tudj kanyarodni, ez a levegőben már nem működik, oda mindenképpen jól jön a pedál.Ha HOTAS mellett döntesz, mert más játékokhoz is hasnzálnád, akkor sok lehetőséged van attól függően, hogy mennyire akarsz minőséget vásárolni. Az olcsóbb megoldások is jók, de műanyagból van a mechanika, ezért kevésbé tartósak.
Ha kitaláltad, hogy csak repüléshez kell és az élethűség a szempont, vagy inkább olyan, amit mindenhez tudsz használni, akkor lehet szűkíteni a kört, mert elég sok termék van már a piacon.
-
Vesa
Topikgazda
Már rendelhető az Airbus Throttle és a Boeing EFIS is. Alakul ez.
EFIS panelt berendeltem, gondolom majd kb. 2026-ban le is szállítják. -
Vesa
Topikgazda
Szép darab! Az a mechanika tényleg örökélet, szerintem az egyetlen reális probléma a gombokkal lehet, de az meg javítható, szóval ez egy szuper stick/base! De az látszik, hogy rögzíteni kell, mert csúszkál ha nem szorítod le a másik kezeddel, ami HOTAS serup esetén nem játszik.
Tetszetős darab, grat hozzá! -
Vesa
Topikgazda
Végre megjött a motyó! Áprilisi rendelés, nem igazán siettek vele.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Követtem úgy 6-7 évig, aztán beláttam, hogy sose lesz kész. Pont néztem pár hónapja, hogy az SQ42 idén is "jövőre jön", ezt olyan 9-10 éve hallgatom, pedig az csak egy Single Player játék(nak indult, most fene tudja mi az aktuális ígéret), egy kvázi tutorial, amit egy random stúdió nagyon rossz esetben is 4-5 év alatt ki tudott volna adni magas minőségben, negyed ennyi pénzből. Robinak nem sikerült, de legalább biztos már jól megszedte magát, a rajongók meg úgyis a sírig fogják követni. Őszintén szólva, én is ezt csinálnám a helyében. Mióta elenegedtem az egészet, nem is követem, majd ha lesz végleges verzió -és esetleg meg is érem-, akkor foglalkozom vele, addig fizesse aki akarja az Early Access korszakot, én biztos nem adok ennek a csávónak egy petákot sem. Inkább X4-ezek, az legalább működik.
-
Vesa
Topikgazda
Nézheted úgy is, hogy a T.16000-ből 2db-ot tudsz venni 40k-ért (akcióban akár olcsóbban), 2 év garival. Akkor ha nagyon nincs szerencséd és hamar bemondja az unalmast, a két joy együtt még így is legalább 5-6 évig fogja húzni 40k-ért, de akár tovább is, ha nincs nagyon gyilkolva. Ha veszel egy drága akármi mást, ott sincs semmi garancia arra, hogy az idők végezetéig hibátlan lesz. A fém mechanika szuper, de főleg csak akkor, ha gyilkolod, mert az bírni fogja, a műanyag meg nem. Viszont az elektronika és a kapcsolók/gombok a 200k-s joyon is pont úgy megadhatják magukat pár éven belül. A drága cuccokat akkor érdemes megvenni, ha vajpuha, strapabíró mechanikát, és rendkívül precíz irányítást akar valaki. Hobbi szinthez felesleges. Vagy tényleg csak akkor, ha kifogsz egy jó vételt aprón.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
"StarCitizen megjelenése után."
Ez irónia vóót?
-
Vesa
Topikgazda
Igen, mindenképpen jót tesz a versenynek a megjelenésük, ráadásul úgy tűnik, jó termékeket dobnak piacra, nem gagyiznak, bár ezt azért még nagyon szeretném már élőben is tesztelni, mert egyelőre még nem volt a kezemben WinWing termék. A videós teszteknél meg a nagyrésze támogatott tartalom, nem biztos, hogy őszinte a vélemény, bár találtam független felhasználói tesztet is és többnyire az is pozitív volt.
Szerintem a nagy dobást a polgári szimes és a helikopteres cuccokkal csinálták, láthatóan azokat nem bírják gyártási kapacitással, mert minden más kapható. HOTAS fronton van azért kihívó nem is egy, de polgári téren csupa olyan gyártó van, akik horror áron gyártanak. Itt durván megcsapták a piacot, egy plug&play Boeing FMC-t eddig nem nagyon lehetett kapni 1000 dollár alatt, ők viszont piacra dobták 130-ért. Igaz, műanyagból van a panel, szemben az 1k-s verzióval ami full fém, de egy borításnál ez nem olyan lényeges mint egy mechanikánál. -
Vesa
Topikgazda
Zseni, végre lesznek Airbus ATC és EFIS panelek is, csak nem tudom minek, mikor még a tavaly bejelentett, és már elvileg kapható eszközöket sem képesek szállítani (az új Boeing panelek közül). Kicsit csalódás, hogy csak Airbus fejlesztések jönnek, kivéve a Yoke-ot és a pedált. Április elején rendeltem meg több dolgot, most július van, és még mindig sehol semmi. Support szerint majd jön...ok. kínaiak.
Ez van, ezt bele kell kalkulálni ha tőlük vesz az ember. Reálisan, az itt bejelnetett termékeket majd kb. 2027-ben fogják tudni leszállítani. Azt a Yoke-ot is megrendelem ha majd elérhető lesz, ki tudja mikor. Sajnos árat most sem tettek közzé, pedig vártam, mert a bejelentést már év elején megtették. -
Vesa
Topikgazda
Megjött -pontosabban előrendelhető-, a Boeing MIP panel is a WinWing-nél. Megrendeltem az FMC-vel együtt, hát kíváncsi leszek rájuk...EFIS még nincs, de gondolom akkor már az is jön hamarosan.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Hát végülis, arcade "repszimhez" PS akármin a fotelből? Legalább van throttle és trim, az azért nem hülyeség. Más kérdés, hogy komolyabb használatra teljesen értelmetlen, arcade-hoz meg senki nem igényli ezeket.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Nekem jól jönnek ezek a cuccok, mert nehéz és időigényes őket DIY megépíteni és programozni. Egy out of box megoldás pl. MCP-ből és FMC-ből sokat lendít egy home cockpit projecten időben. Így is meg kell építeni az egész fülkét, overhead panelt, pedestalt, throttle quadrantot és a teljes MIP-et.
A Sismo MCP-je 10-szeres áron nyilván full fém, de ennyivel többet meg nem biztos, hogy megér, elvégre itthon a szobában nem lesz olyan igénybevételnek kitéve, mint in real life. A Winwing FMC-jét már tesztelik a szerencsések, van róla videó. Első blikkre azt mondanám, hogy ilyen áron akkor is megéri, ha kiteszem dísznek a falra.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Most ironizálsz?
-
Vesa
Topikgazda
Ezket már néztem, rohadt jók. A Boeing MIP-re nagyon kíváncsi leszek, 150 dollárért vicc ár, a legolcsóbb ebből eddig 600 dodó volt, de kapható 1200-ért is (ok, ez utóbbi már full fém, industrial kapcsolókkal, a WinWing biztosan nem ez a szint lesz, de na, ha jól fog működni akkor instant get lesz...) Az a Yoke System is brutál, sajnos pont nincs ára még. Mondjuk nem hiszem, hogy olcsó lesz, de ki tudja. Ezt a szettet így ahogy van, azonnal megvenném. Az FMC-t már előrendeltem, annyiért bevállaltam némi rizikót vele.
-
Vesa
Topikgazda
WinWing tovább nyomul airliner fronton, ami jó hír, főleg az árakat nézve. Jön 3 FMC panel is áprilisban. Ahogy nézem, ebből kettő Boeing FMC (737+747/777), a harmadik pedig Airbus MCDU. Ez csak azért furcsa, mert a MIP paneljük viszont kizárólag Airbus rendszerű. Talán hamarosan jön Boeing verzó is. Kompatibilitásról egyelőre semmi infó, ezért még nem merem előrendelni. Az ára viszont brutál olcsó a jelenleg kapható megoldásokhoz képest.

-
Vesa
Topikgazda
Ja, legnagyobb hibája ennek a joynak, hogy nem állítható a kéztámasz magassága. Nekem sem volta kényelmes, a HAT SW-t már nem értem el, csak ha megemeltem a kezem. Megjegyzem, a Warthoggal is ez a baj, 3D nyomtatnom kellett rá egy magasítót. Virpil meg tudta oldani, X52 is, csak a TM-nek nem megy valamiért.
-
Vesa
Topikgazda
Jópofa, csak szerintem nem túl széles kört jelenthet, akinek van otthon egy jobb 3D nyomtatója és egyben repszimulátor fan is. De legalább az STL fájlokat nem kell megvenni. A grip az felejtős, a base érdekes lehet, csak nem nagyon éri meg. 150EUR+ szállítás + a nyomtatható alkatrészek filament igénye (ami nem tudom mekkora de az is költség) és akkor még csak egy base van. Most egy Virpil base akcióban 186Eur (akció nélkül 205), akkor szerintem messze nem rentábilis, és még össze is kell Legózni. Őszintén, nem tudom ezt kinek akarják eladni?
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Marci79
üzenetére
Összefoglalóból azért maradt ki, mert amikor készült, még nem volt a piacon. Frissíteni kéne, csak most nincs rá időm. Nem a terméket kritizáltam, hanem a supportot! Kínai termékeknél azzal szokott gond lenni, mert az a hozzáállás, ha egy termék lejött a gyártásból, akkor vegyél másikat, vedd meg az újat. Throttle-ből is már harmadik vagy negyedik verziónál tartunk.
-
Vesa
Topikgazda
A WinWing megindulni látszik airliner panel vonalon is. Egyelőre Airbus rendszerű FCU panelsort adnak ki (decemberben érkezik), nem mintha nem létezne már ilyenből rengeteg, de kínai lévén természetesen valamivel olcsóbban kínálják.

Sajnos én két okból sem fogom ezt megvenni. Egyrészt, mert Boeing cockpitet építek és ahhoz nem jó, másrészt a WinWing is hozza a szokásos kínai módit, tehát kb. 1 évig árulnak egy terméket, aztán se support se semmi kb. soha többet hozzá. -
Vesa
Topikgazda
válasz
xtremist
üzenetére
A VKB/Virpil minden szempontból a vadászgépek megjelenését és felépítését mintázza, tehát jobban passzol annak aki DCS-ezik vagy harci/űrszimezik. Nyilván használhatók polgárihoz is, én is használtam a Warthog Throttle-t elég sokáig FSX-el és Xplane-el, de általában akik szimulátoroznak, a hardverben is keresik a szimulátorhoz passzoló vezérlőket. Nem véletlenül létezik külön polgári termékvonal a vezérlőknél, és akkor az igazán hardcore polgári megoldásokról még nem is beszéltünk. A Bravo-hoz van Boeing és Airbus kar szett (+sok más is), VKB-hez nincs. Eleve van rajta egy rendes trim kerék, egy gear vezérlő, és 6db kar, amit számtalan módon lehet konfigurálni, pl. alkalmazható többlépcsős flaps-nek, a másik oldalon SpeedBrake-nek. Ezeket a VKB nem tudja, mex kiegészítőkkel, de leginkább azokkal sem. Ha csak nagygépezni fog valaki (a polgári szimesek többsége), akkor a Yoke nagyobb élmény lesz (még Airbus esetén is), viszont ahogy írtam, univerzális megoldásnak teljesen jó a VKB, ha nincs igény direkt polgárihoz passzoló vezérlőhöz.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Árnyalnám a képet, mert bár a VKB valóban messze minőségibb szerkezet mint az említett TM-ek, ugyanakkor ezeket elsősorban harci szimulátorokhoz tervezték, az itt linkelt bővítések is ahhoz valók. Ha van rá keret és direkt polgári szimekhez keresel megoldást, akkor egyrészt ott a Honeycomb Alpha, mellé pedig a Bravo Throttle, másrészt ha nem csíped a tolórudas yoke megoldást, akkor a TM TCA Yoke ajánlható mert kiváló, de a TCA Throttle már nem javasolt tőlük (helyette a Bravo jobb választás).
A Bravo-hoz létezik Boeing szett, ha nagygépes repülésben gondolkodsz.Ha univerzálisabb megoldás kell, akkor jó a VKB, mert azt tudod használni más szimekhez is.
Turtle Beech-t felejtsd el, katasztrófa mindegyik!
-
Vesa
Topikgazda
Szoftver fronton nincs gond, arra vannak alternatív megoldások -sokszor még jobbak is mint a gyári-. Inkább a hardver kérdéses. De abban igazad van, hogy ha a 35 éves TM F16 FLCS szettem még mai napig működik műanyag létére, akkor valószínűleg ezekkel sem lesz gond. Hacsak meg nem döglik az elektronika, azt nem tudom, hol lehetne javíttatni itthon?
-
Vesa
Topikgazda
Az a bajom ezzel a céggel -kínai persze-, hogy szinte évente kukázzák az előző szériát. Kíváncsi lennék, mennyire lesz alkatrész a már kifutott szériákhoz, mert a kínai cuccokkal ez a legnagyobb baj. Ha lejöttek a gyártósorról, sz*rnak rá és nincs hozzá onnantól semmi. Az a vezérelv, hogy vegyél újat.
-
Vesa
Topikgazda
Ha valaki maradna a kész megoldásoknál (nem Pro vonalon).

A Turtle Beach is kijött még tavasszal egy HOTAS-al. Videó Nem olcsó, ahhoz képest inkább csilivili, de fogok venni egyet tesztelésre. Van pár feature ami tetszik, pl. a haptikus gombok, és a konfugurálható screen-ek. Különösen a Throttle vezérlőn lévő, ott rengeteg vizuálisan is konfigurálható érintőgomb hozható létre, amire rengeteg funkciót ki lehet tenni. Illetve ezen van Z -Axis, tehát csavarható a bot, ellentétben a Warthoggal. -
Vesa
Topikgazda
Az FFB-t valószínűleg nem véletlenül mellőzik a gyártók. Drágítja a terméket, cserébe nem sokat tesz hozzá az élményhez. Esetleg egy továbbfejlesztett megoldás lehetne, csak gondolom a gyártók is úgy látják, hogy ez nem tenne hozzá az eladásokhoz és nem éri meg fejleszteni. Valószínűleg a TM-nél is inkább gazdasági okai vannak.
-
Vesa
Topikgazda
Erre gondolsz vagy erre? (Vagy egyikre sem?)

Ezek nem igazán hasonlítanak a TM megoldására, ahogy a VKB Base sem. Virpil is más, és így ránézésre a TM robosztusabb kivitel.
Nem kapcsolódik szorosan, de engem az zavar, hogy erőltetik azt az F/A-18 gripet, pedig nagyon kényelmetlen, nincs rajta kéztámasz. Bár így autentikus, mert az eredetin sincs, de ez mégiscsak egy PC-s szimulátor, kicsit az ergonómiára, kényelemre is figyelni kéne.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Breaker
üzenetére
Olyat amit el lehet forgatni, nem igazán tudok, viszont van pl. ez, amit egyetlen mozdulattal le tudsz venni az asztalról, nem kell állandóan csavargatni a menetes rögzítőt. Van hozzá WinWing Orion tálca is.
-
Vesa
Topikgazda
Az természetesen nem igaz, hogy MS hardveren kívül mást nem ismer fel a win, sőt, éppen az volt az eyik "nagy újítása" a W10-nek, hogy nagyon sok eszközt legalább alap szinten képes külön driver nélkül is kezelni, maximum az extra fícsöröket nem tudja. Az USB-s joyok is ilyenek, standard driver van hozzájuk amivel az axisokat és pár gombot kezelni tud a win. Ha a windowsban látod és kalibrláni is tudod -plusz pár gombnak is működnie kell-, de a játékban mégsem megy, akkor ott valami más probléma lesz, leginkább a konkrét játék joy támogatásával.
Tettél fel valami drivert külön?
-
Vesa
Topikgazda
Szerintem ehhez a típushoz már nincs direkt w11-es driver. A windowsnak mondjuk fel kellene ismernie, maximum a gombkiosztáshoz kellene manuális mókolás. Milyen program az, ami nem látja? joy.cpl-t próbáltad a windowson belül? Az látja és kalibrálni is tudod vele a joyt?
-
Vesa
Topikgazda
A Pro-nál elsősorban a stick-nél történtek "fejlesztések". A Pro-ban 2db rugó van a centerezésnek, a simában csak 1. Hall szenzorból a Pro-ban kettő van axisonként, a simában csak egy! Illetve ha jól emlékszem, a Pro Led-ek programozhatók, a simánál nem, stb...
A pöcköt jó, hogy kiszedted, az egy ritka nagy marhaság benne.

-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Pontosan! Ez olyan, mint amikor törik a Warthog gimbal, aztán kiderül, hogy az illető egy 30cm-es hosszabbító csövel használta. Ja, ahhoz tényleg vegyen Virpilt és nem tudom miért lepődik meg, ha ezt a terhelést nem bírja egy alapvetően desktopra szánt vezérlő. Persze ettől még tény, hogy a Thrustmaster is elmehetne melegebbre, amikor a Warthog reklámban "full fém" kialakításról zagyvál, ami szvsz karcolgatja a vásárlók megtévesztését.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Én eleve nem értem, hogy a Warthogot miért állítja bárki szembe a VKB/Virpil full fém termékeivel? Csak meg kell nézni az árakat és világos lesz, hogy nem azonos liga. Egy Virpil stick+base árából megvan egy komplett Warthog HOTAS, gázkarral együtt. Ennek nyilván ára van, esetünkben a műanyag gimbal -aminél nem csak az a gond, hogy műanyag, hanem eleve ez a gömb alakú centerező megoldás sem a legjobb. A Warthog félúton van a teljesen fém és működési elvében is előnyösebb mechanikát felvonultató termékek, és a full műanyag megoldások között. Tökéletes választás azoknak, akik a műanyagtól már jobbat és masszívabbat szeretnének, de nem akarnak félmilliókat költeni egy vezérlőre.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Altair77
üzenetére
Ugye értetted, mit, miért, és mire írtam??
Nincs lefikázva senki, egy tényt közöltem. Nem lehet összehasonlítani meghibásodási arányt 1:1-ben két olyan termék között, aminek az értékesítési volumene között nagyságrendnyi, míg a piaci forgalmazása között 10év különbség van.Sosem fényeztem a Warthogot, pontosan tisztában vagyok a hibáival, évek óta használom. A stick műanyag gimbalja nem vita tárgya mert az egy rossz megoldás és period, de ettől még pl. a gázkar a piac egyik legjobbja marad jelenleg. Stick mechanikában van ennnél jobb, ezt senki nem vitatta, de pl. a Virpil base+stick kombó ára sem egy liga ezzel, tehát megint almát a körtével hasonlítás az ilyen összevetés!
-
Vesa
Topikgazda
Ettől a cucctól ez nem meglepő. Meg mondjuk a tulajdonos se nézett utána a dolgoknak vásárlás előtt, az X56 legendásan nem ajánlott harci szimekhez. Ha nem tört volna el a nyilvánvaló eszement rángatástól (dogfight közben sikerült összehoznia), akkor is rettentő lomha, tehát alkalmatlan ez a throttle ilyen felhasználáshoz.
Ezért jobb a T.16M gázkarja, az legalább a műanyag kivitelezés ellenére 2db sínen csúszkál. -
Vesa
Topikgazda
Az azért tény, hogy az X52-n a kapcsolók és gombok elég hitvány minőségűek, a fentebb említett 25 éves TM-en is sokkal jobb minőségűek voltak. Nem tudom, miért nem lehet ezen javítani? Mert amúgy nagy probléma nincs ezzel a cuccal, nyilván a saját kategóriájában. Ugyanettől szenved a T.16k is, ott ugye a legendásan hamar zajosodó Z-axis potiját nem képesek rendbeszedni évek óta.
A VKB-nál egy darabig a beszerzés is úgy ment, hogy ha szerencséd volt, akkor kapohattál a termékből, mert amúgy hetekig "Out of Stocks" volt minden. Ez is eléggé komolytalan, persze oroszok.
Amit pedig sokan figyelmen kívül hagynak amikor egy Warthog meghibásodást hasonlítják egy VKB/Virpillel, hogy azt nem 1:1-ben kell megtenni, mert míg a Warthog a piacon van 10+ éve és már eladtak belőle több tízezres, akár százezres darabszámban, addig a két kicsi orosz gyártó termékeiből ennek a tizedét sem, számos termékük 1-2 éve jött ki, nem sok hosszabb távú tapasztalatunk van. Innentől teljesen természetes, hogy mondjuk 50k darab, napi szinten évek óta nyúzott termékből több romlik el, mint 5k-ból, amit 1-2 éve nyúznak. Ráadásul a Warthog gimbal törések egy része azért következett be, mert többen hosszabbító csövet aplikálnak rá és úgy használják (egyes vadászgépekhez hasonlóan). Azt pedig nem nehéz elképzelni, hogy ilyenkor az erőkar "kicsit" más lesz, a terméket pedig nem erre tervezték, nyilván ezt egy műanyag rendszer nem fogja kibírni. Normál használatnál nem tudom mit kell ahhoz csinálni, hogy eltörjön? Persze lehet anyaghibás is, de ez bármilyen terméknél előfordulhat.
-
Vesa
Topikgazda
Túl van ez lihegve. Én egy full műanyag, analóg potis Thrustmaster F16 FLCS-el kezdtem a HOTAS "pályafutásomat" 1996 környékén. Mai napig megvan ez a szettem, nyilván már nem használom (eleve game portos volt, ami már régen nincs támogatva, persze van hozzá USB mod, de nincs értelme szórakozni vele), szóval megvan még mindig, és tökéletesen működik, pedig kb. több ezer órám van benne olyan öreg progikban, mint a Falcon 4, az IL2, az F15, vagy éppen az EF2000. Később még MSFS-hez is használtam egy darabig. DOS alól kellett scriptelni, kb. parancssoros megoldással. 25+ éves cucc és nem tört el, nem kotyog a center!
A Warthogom is már pár éves, nekem semmi bajom nem volt vele. Nem tört el, nincs gond a centerezéssel sem. A stick ennek ellenére nem a kedvencem. A Throttle viszont az egyik legjobb ma a piacon, ezt határozottan ki merem jelenteni több év személyes, gyakorlati tapasztalat után.
Persze én is jobban örülnék, ha nem gagyizzák el a stick gimbalt és fém szerkezetet alkalmaznak, ráadásul ez a gömb centerező megoldás sem a kedvencem, de azért attól, hogy sz*r lenne, így is fényévekre van. Az évek alatt rengeteg jó élményt adott ez a szett.
A Virpil és a VKB sem szent, linkeltem már videót arról is, hogy ezek is el tudnak sz*ródni (vagy ott a billegő Throttle base). A tartókonzoljukat is inkább szidják mint szeretik, mert állíthatatlan és minél lejjebb kerül a vezérlő, annáll távolabb lesz az asztaltól ami nem kényelmes, plusz írnak arról is, hogy nem teljesen stabil.
Virpilnél pl. vannak stickek, melyeken nincs kéztámasz, ami nálam instant OFF-ba teszi a terméket (megjegyzem, ez a Thrustmaster F/A-18C gripnél is így van, az is kuka nálam emiatt). Szóval tervezési hibáktól hemzseg itt minden.Ezeknek a szetteknek az ára tükrözi a minőséget. Az X52 Pro nem a minőség csúcsa, de nekem abból is volt még egy Saitek érás darab, ami évekig dolgozott (később még a fiam is nyúzta). Most 2 hónapja is vettem ajándékba egy Logitech verziót, tökazonos, csak a logót cserélték le. Warthog mellett persze vicces a súlya és minden, de működik rendben.
Engem ez kicsit arra emlékeztet, mint a billentyűzeteknél meg az egereknél. Megy a duma, hogy venni kell 120k-ért mecha-t mert csak az a jó, ezer évig bírja, és hatezer gombot tud egyifejűleg kezelni. Eddig ok, nem vitatja senki, de most ha visszanézem eddigi IT-s életemet, akkor abból kb. 20 évig membránossal toltam, bármilyen probléma nélkül, még munkára is. 4 évente kellett cserélni, került darabja kb. 4k-ba. Most nekem is itt van egy közepes árú mechanikus, 50k-ért vettem, de nem teljesen értem, minek? Lenyomom a gombot megjelenik a karakter a képernyőn. Ennyit kell tudjon. Ha bírja is mondjuk tíz évig, akkor sem hozza be az árát az életben.
Itt nem azt vitatom, hogy a minőség nem érdekes és vegyünk sz*rt, hanem oda akarok kilyukadni, hogy az olcsóbb sem feltétlenül használhatatlan és kuka. Pénztárca és elvárás függő, hogy kinek mire van szüksége vagy mi éri meg számára. Nyilván egy Lambo is jobb mint egy Ford Mondeo, de ettől még a Mondeoval is el lehet menni A-ból B-be, és nem kell mindenkinek Lambot venni ahhoz, hogy boldog legyen.
-
Vesa
Topikgazda
Pontosan ezért írtam oda utána ezt:
"Bár ez utóbbi, ha kompromisszumokkal is, de még mindig jobban használható, mint előbbi."Én pl. Yoke-ot vettem a Warthog mellé, mert egyáltalán nem játszok harci szimekkel csak Fs-el, azon belül is a PMDG 737-el repülök 95%-ban. Játszom viszont még űrszimekkel is, amihez tök jó a Warthog.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Csabi1984
üzenetére
A kedved ne menjen el!
Határozd meg a prioritásokat és azt, hogy mire fogod hasnzálni és onnantól egyszerű lesz a döntés.Minden termékvonalnál van gyengébb/csúcskategória, itt sincs másként. Bemész az egeres topikba, és persze ott is az lesz az első, hogy a csúcs terméknél kötnek ki. Nem nehéz a létező legjobbat ajánlani, mivel nyilván az lesz a legjobb. Csak éppen az 3-4-szer annyiba is kerül mint a többi, és ez nem mindenkinek opció. A joyoknál annyival bonyolultabb csak, hogy szimulátorokról lévén szó, eltérő eszközök állnak rendelkezésre. Egy vadászgéphez nem lesz jó az Airliner yoke, de egy Boeing irányításához meg nem lesz optimális egy vadászgép replika. Bár ez utóbbi, ha kompromisszumokkal is, de még mindig jobban használható, mint előbbi.
-
Vesa
Topikgazda
Igen, ez az egyik legjobb most, főleg a thrust reverser karok miatt tetszene. Viszont a rövid gázkar út annyira nem jön be, viszont ez egyéni problémám. Illetve nem tudom ez mennyire lehet általános, de ezen a videón billeg a base, ami elég nagy gond.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Csabi1984
üzenetére
Akkor az a kérdés, hogy pontosan mire szánod? Mert egészen más szett ajánlható egy DCS-hez vagy űrszimhez, mint egy MSFS 2020-hoz.
Minőségben az említett VKB nagyon jó, de ha már...akkor sokkal inkébb Virpil, mert szélesebb a Grip választék. Ahhoz veszel egy Base-t, és rá egy olyan Grip-et ami a Te felhasználásodhoz leginkább megfelel (űrszimulátor, harci repszimulátor stb.). Full fém mechanika, jó minőségű szenzorok, masszív felépítés. Gázkarnak pedig vagy egy Warthog Throttle (masszív fém kivitelezés, jó minőségű kapcsolók, stb.), vagy a Virpilnek és a WinWinG-nek is is van nagyon jó, esetleg tényleg a VKB, ha neked az tetszik)
FS-hez viszont -ahogy előbb írtam-, legjobb kombó jelenleg egy Thrustmaster 787 Yoke (Vagy Honeycomb Alpha), gázkarnak pedig egy Honeycomb Bravo.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
xtremist
üzenetére
"A warthog meg annyiba kerül, mint a gladiator+a gázkarja, és emellett a warthog sem egy problémamentes termék."
A Gladiator egy nagyon jó termék, de a VKB gázkarnál már erősen meggondolnám, hogy arra essen a választásom ha ajánlani kéne. Nyilván felhasználás függő is.
100% problémamentes termék nem létezik, A VKB+Virpil esetén is tudok mutatni videókat, ahol problémák vannak (a működéssel, vagy a kivitelezéssel). Nyilván az ipari hulladék műanyagokhoz képest kevesebb a probléma, de volt olyan Virpil vásárló, aki kicsomagolás utána azonnal sorjázással nyitott, mert a Grip fröccsöntére nem volt éppen 100%. A warthog gázkarja momentán az egyik legjobb a piacon, a stick már más tészta.Nyilván az is opció, hogy venni elsőként egy jó stick-et és utána gyűjteni gázkarra, de nagyon sok embernél ez csak egy első felindulás és pénzt sem fog áldozni, mert sokan rájönnek, hogy annyira azért nem érdekli őket az egész. Itt is ez volt a kérdés. Vagyis nem opció mindenkinél ez a lépcsőzetes metódus sem. Van egy keret, és abból akarják megoldani a dolgot úgy, hogy az rögtön használható legyen. Az FS-nél ezt 1db stick-el nem lehet elérni, kis pénzből kezdésnek pedig teljesen vállalható a TM T.16k FCS. Ha pedig komolyabban rákap az illető, akkor majd tovább lép és mélyebben a zsebébe nyúl.
FS-hez a legideálisabb egyébként is a TM 787 Yoke (gázkar nélkül) mert az rohadt jól sikerült, gázkarnak pedig mellé egy Honeycomb Bravo.
Szóval a kérdés általában nem ilyen egyszerű, hogy a nyilvánvalóan legjobbat ajánljuk.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
xtremist
üzenetére
Ez így van, csakhogy a kolléga kifejezetten FS2020-hoz keresett vezérlőt!! Oda pedig kell egy gázkar, ami a VKB-nél sem óccsó (és őszintén, de elég béna is). Egyértelműen nem abban az árkategóriában mozog, amit a kérdező megjelölt.
Nyilván lehet ajánlgatni Virpilt is ami még jobb, csak az ára ugyebár szintén nem ott mozog.
Gázkar nélkül szerintem már semmilyen felhasználáshoz nem jó semmi, maximum arcade játékhoz. Fs-hez pedig alap a throttle, anélkül nem lesz nagy élmény egy jó stick-el sem. HOTAS-ból pedig a Warthognál kezdődik a minőség, alatta csak az általad is említett hulladék van. -
Vesa
Topikgazda
válasz
Csabi1984
üzenetére
Ebben az árkategóriában a Warthogon kívül az összes többi műanyag és pehely könnyű. Mindegyik hajlamos a mozgásra, de ezen lehet segíteni rögzítéssel, már egy jobb fajta kétoldalas ragasztószalag megoldja. X 52-höz adnak tappancsot is, de nem sokat ér. Vagy le is lehet csavarozni.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Csabi1984
üzenetére
Igényeknek megfelelően lehet választani, nagyot szórnak árban és attól is függ, hogy kizárólag csak FS-hez lesz használva, vagy máshoz is. Ha megírod a rászánt keretet, konkrétabban lehet ajánlani.
Vannak direkt FS-hez való vezérlők:TM TCA Boeing
Honeycomb Alpha (hozzá való throttle)
TM TCA Airbus (ebből van egy Captain verzió is)Sima joyok közül (nem mindegyiken van Z-axis, tehát FS-ben kell hozzá még pedál is)
T.16000M FCS (belépő szint, Z-axis van)
X52 Pro (szintén belépő) - Z-axis van
TM Warthog - Z-axis nincsA legjobb full fém kivitelű vezérlők ezektől sokkal drágábbak, őket nem linkeltem.
-
Vesa
Topikgazda
A Turtle Beach rámozdult a piacra, persze erősen consumer vonalon. A Yoke nem újdonság és erős közepes, a pedál szintén, az új stick-et meg nem is értem. Van rajta LCD + két kar, LED-es csilivili stb.. Mondjuk akinek nem kell direkt HOTAS, annak talán jó lehet.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Ígérgetik már egy ideje.
Nekem egyébként nem hiányzik, a Warthog gázkarral semmi bajom nincs, évek óta nyúzom, nem zajosodik, nem döglődik és tudja amit elvárok tőle. A sticket viszont utálom, le fogom cserélni egy Virpil Constellation Alpha Prime-ra, de mostanában nincs túl sok időm játékra ezért egyelőre nem prioritás. Nagyon gondolkodom még a Virpil tartókonzolján is. -
Vesa
Topikgazda
válasz
CoroStar86
üzenetére
Sajnos nincsen középút. Ez a szegmens mindössze pár szereplős, az ismert gyártók gagyiznak, a kicsik meg drágák (ez persze relatív).
Nekem Warthog van, és bár sok benne a fém, a stick egy vicc. A gázkart én szeretem, igazából jobbat nem is nagyon tudok (a Virpil nekem nem tetszik), de a stick az kb. csapnivaló. Namost ez jön az X52 Pro után, a kettő között semmi nincs.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Akkor rosszul fogalmaztam.
A lényeg az, hogy teljesen kikerült az érdeklődési körömből ez a cím, illetve, a fejlesztő megbízhatósága, szavahihatősége nálam lecsökkent nullára. Vagyis úgy értettem, hogy nem követem már az SC híreket, nem fizetek előre használhatatlan 3D modelekért, illetve puszta ígéretekre semmi másért sem. Ennyi idő után már úgy gondolom, hogy soha nem fog elkészülni, de ez szubjektív megítélésem. Az offline Squadron 42-t se tudták kiizzadni 10 év alatt, pedig azt már kvázi lebutították egy tutorials-ra, ami csak bevezetne majd a "nagy OW csodába" (és amiről mellesleg már 3 éve azt mondták, hogy a következő Qx-ben jön...azóta is jön). 
Természetesen osztom a véleményedet abban, hogy ha egyszer valamikor "egy messzi-messzi galaxisban"
mégis elkészülne, akkor rá fogok nézni én is és futok egy kört vele. -
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
"ha beindul a StarCitizen"
Jó vicc!
3 éve engedtem el azzal, hogy már így is vártam 7-et a semmire, ez sose fog elkészülni. Le lettem oltva, hogy "minnyá jön, már csak maximum 1 év". Azóta eltelt még 3 és sehol semmi.Egyébként sajnos elszálltak az árak, de ez nem mai keletű, gyakorlatilag az MSFS megjelenését követő joystick hiány óta nem estek vissza, hiába hagyott alább a hype. Volt egy pár hónap, amíg pl. az X52 Pro 50k körül mozgott, de aztán jött a brutál forint romlás, az infláció és az energia drágulása, és szépen elkezdtek ezek is felmászni a csillagos égig.
-
Vesa
Topikgazda
-
Vesa
Topikgazda
válasz
CoroStar86
üzenetére
Valójában a Warthog sem éppen a top kategória, ma már vannak sokkal durvább dolgok, főleg ami a mechanikát illeti (a Warthog gimbal pl. műanyag). Full fém a Virpil, VKB pl., de horror áron mennek, főleg most). Ráadásul mindkét gyártó orosz, szóval jelen helyzetben nem tudom, mennyire hozzáférhetőek.
Az X56 tényleg felejtős. Lomha a gázkar, ezért harci szimekhez eleve nem ideális, esetleg Fs-hez jó, de ha ahhoz kell, akkor meg már inkább célhardvert érdemesebb venni (yoke+rudder pedál). Az X52 Pro is olyan amilyen, jó közepes, műanyag az egész, cserébe legalább szenzoros és nagyon sok a konfigurálható gomb. Ebben az árkategóriában annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem tökéletes, én ezt szoktam ajánlani. A TM se rossz, de valójában semmiben sem jobb az X52-nél, talán csak a szoftverét tudnám kiemelni és azt, hogy balkezessé is tehető. Az X52 szoftvere tényleg olyan, mintha 1995-ben írták volna. Ettől még működik, makrózható is, de semmi csilivili dolgot ne várj tőle. Mindegyiknek van gyenge pontja, a T.16000M-nek a Z-axis potija szokott megfeküdni, az X52 Pro-nak egyes gombjai zajosodásra hajlamosak, és a mechanikán belül a cérnavékony vezetékek (bár ez a TM-nél is jelen van sajnos), a Rhinot meg hagyjuk.
Én a három közül az X52 Pro-t venném, de nézz meg pár videót, vagy próbáld ki személyesen valahol, esetleg MM-ben néha szokott lenni kirakva.
-
Vesa
Topikgazda
De a base a griphez van, tehát senki nem vesz üresen tartalékba mégegyet. Ha azt a jelzett módon átalakítja throttle-nak, akkor meg nem lesz stick-je. Vagyis, vennie kell még egy külön teljes pakkot (base+grip), ezzel az erővel pedig már vehetne egy normális dedikált gázkart is. Maximum a space szimeseknek van kettő stick, de ők meg eleve azért ruháztak bele abba, mert így lehet jobban tolni a műfajt. Nekik persze ettől még lehet alternatíva, ha mondjuk más programmal játszanak. De hogy ez mekkora a piacot jelent, az kérdés..
-
Vesa
Topikgazda
Értem persze, de ez nagyon gáz így. Süt az egészről, hogy dedikált fejlesztésre nem akarnak költeni, ezért legyártanak egy kis műanyag alkatrészt, aztán jóvanazúgy alapon majd a Grip-et rátekerve elmegy throttle-nak is. De nem megy el, mivel egy throttle karnak teljesen más az ergonómiája, hiába dönti be a Grip-et ezzel a megoldással, attól az még nem lesz rendes gázkar. A funkciógombokról nem is beszélve.
-
Vesa
Topikgazda
Tetszetős így ránézésre. Bár ha már elvileg új modell, akkor lecserélhették volna a régi Gladiator stick-et az újabb NXT-re. Főleg, hogy a panelek egy része -de lehet, hogy az összes- az NXT széria modulokból áll. Egyedül a throttle tűnik újnak a kép alapján, de inkább az sem, mert szerintem csak a meglévő NXT (GNX) throttle mechanika megoldásokra gyártanak le egy új műanyag markolatot. Bár nehéz egyetlen képről megítélni.
-
Vesa
Topikgazda
Ebben az árkategóriában nem nagyon van más alternatíva. Nem rosszak ezek sem, én a kettő közül a TM-re szavaznék, az RZ poti kvázi típushibája ellenére is. A strapabírás inkább a mechanikától függ (potit lehet cserélni, törött mechanikát nem, vagy nincs értelme). A tárgyalt két típus műanyag, ennek megfelelő teherbírással. Viszont a full fém mechanikás megoldások igen magas áron mennek, gyakorlatilag csak a felsőkategóriában léteznek.
Mihez szeretnéd használni? Ha nem téped halálra, akkor azért elketyegnek egy darabig. Max. ha a poti kontaktos lesz, akkor gariban javíttatod/cserélteted, gari időn túl pedig lehet orvosolni kontakt spray segítségével vagy a poti cseréjével (nyilván némi barkács hajlam esetén).
-
Vesa
Topikgazda
A Logitech egy nagyon alap, potis joy, a TM részben már Hall szenzoros (X/Y axison), tehát modernebb, sokkal nagyobb felbontású jelet ad, ezért precízebb. Mindkettőnél a poti a gyenge pont, TM esetén a Z-axis (Z-rotation) még potis, ami idővel problémás lehet (van rá panasz). A Loginál meg bármelyik axisnál előjöhet ugyanez. A TM jobb/balkezes setup-ot is tud, a Logi nem.
-
Vesa
Topikgazda
-
Vesa
Topikgazda
Ismert hiba, ez a topik is tele van vele, több embernek volt problémája ezzel. Valóban típushiba. Hogy mikor jön elő, az soktényezős, függ a használat módjától és idejétől is. Nem ugyanazt a terhelést jelenti pl. a MSFS, mint egy harci repülőgép szimulátor, vagy űrszimulátor, ahol a harc hevében erősen rángatni kell a kart. Nyilván az sem mindegy, heti hány órát van használatban a joy. Napi szintű harci szimezés meg tudja cibálni a potit 1 év alatt, de ha mondjuk MSFS-ben repkedsz autopilottal heti pár órát, akkor évekig nem várható semmi probléma.
Az átalakításhoz szét kell kapni az egészet, ami nem űr tech, de ahogy írtad, gari vesztéssel jár. Hogy ezt bevállalod-e (az átalakítás rizikója mellett), azt neked kell eldönteni. Én nem nyúlnék hozzá addig, amí konkrétan nem hibásodik meg. Garanciaidőn belül ez azért nem általános, ha mégis, akkor pedig tudod cseréltetni. Utána pedig már mindegy lesz, tehát rizikó nélkül buherálhatod, Ha rákapsz a szimezésre, úgyis HOTAS-t vagy (speciálisan MSFS használat esetén), egy jobb yoke-ot érdemes lesz beszerezni.
-
-
Vesa
Topikgazda
Igen, az ott van rajta.
Az egész koncepciót nem értem. Eleve értelmetlen, hogy vagy ez vagy az lehet a kontrolleren. De a flaps esetén ezt még tetézi az is, hogy ezzel a megoldással egy fokozatmentes kart kapunk, miközben a flaps állító karja jellemzően pozícióhoz kötött. -
Vesa
Topikgazda
A minőséggel lesznek gondok ahogy nézem...Gomb már most lötyög. :-(
Nem értem ezt a design megoldást sem, hogy vagy speed brake, vagy flaps kar lehet rajta? Mert hogy, mindkettő kell.BoB
A Boeing-nél nyilatkozta egyszer valaki a fly-by-wire bevezetése után pár évvel, amikor az Airbus már joy-okat szerelt az új gépekbe, hogy náluk marad a yoke, mert a pilóták megszokták és ez egyrészt fontos a rutin miatt (ami ugye kihatással van a biztonságra is), illetve megadja az illúziót a pilóta számára, hogy "kézben tartja a gépet". -
Vesa
Topikgazda
Ez a sok DOF infó jól jön majd, ha valaki full motion platformot akar építeni!

Persze ez is vehető készen, újabb iszonyat összegekért! Bár az ár kérdése relatív, nem is olyan régen még elképzelhetetlen lett volna egy ilyet otthonra összerakni, gyakorlatilag csak a többmillió dolláros gyári Boeing/Airbus/Other 3rd party cég szimulátoraiban láttunk komplett kabint mozgatni.
2000 körül -még LCD TV se nagyon volt, a PC-k teljesítményéről ne is besézljünk mai szemmel-, szóval akkoriban ilyen körülmények között azon kínlódtunk páran, hogy B737 Home Cockpit "alá", a Thomson Venturer nevű "élményfülkéjét" hogyan lehetne közösen beszerezni használtan. Persze még úgy is nagyon drága volt és a legnagyobb baj az volt vele, hogy pneumatikus rendszerű volt (vagy hidraulikus? mittomén már), nem szervomotoros. Vagyis kellett hozzá komresszor és olyan hangja volt, hogy az egy családiházban finoman szólva kellemetlen lett volna a lakókörnyezetre nézve. És hát az árcédula. Így fájó szívvel, de dobtuk az ötletet.
Ehhez képest a mai lehetőségek fenomenálisak, még akkor is, ha elsőre drágának tűnnek. -
Vesa
Topikgazda
Egy komplett fülke olyan 15 millió forint kürül áll meg. Az nem kevés, de erről beszél az általad linkelt úriember is, hogy van aki utazgat vagy kocsit vesz ilyesmi összegekért, ő meg szimulátort. Amúgy neki "csak" a captain oldal van meg, tehát kb. 7-8 millióra tippelem a setup-ját.
A yoke ha megnézed, full servo motoros vezérlésű, tehát teljesen autentikus leképezése az eredetinek. Lehet kapni más gyártónál szimpla verziót, amiben nincsenek motorok, azok jóval olcsóbbak. Építeni pedig biztos még olcsóbb lenne, de rengeteg szívással, mert itt a fejlesztési díjat is meg kell fiztni. Ezek nem nagyszériás termékek, azért is ilyen drágák.
-
Vesa
Topikgazda
Igazából, ez elsősorban ma már pénzkérdés. Itt egy példa, meg lehet venni mindent készen, csak győzze kifizetni az ember.

Így néz ki egy 737 yoke profiéknál (7 ezer dollárért
).
Így pedig a komplett fülke -
Vesa
Topikgazda
Ott is az építés öröme lett volna a lényeg, és persze költséghatékonyabb is így, mint megvenni mindent. Nem tudom van-e még PM, én még az Fs2002-2004-FSX érában voltam aktív repszimes, az nem ma volt. Ma már rengeteget fejlődött a vonatkozó ipar, mindent lehet már kapni, nagyon profi cuccokat is, persze borsos áron. Barátom anno még úgy kezdte, hogy MDF lapból vágta ki a teljes cockpit vázat (kivéve az overhead panelt), a glass cockpitet pedig úgy oldotta meg, hogy pl. az MFD az egy CD tokokból volt, mögé téve 3db monitor. A PM-nél akkor még nagy szám volt, hogy külön volt szimulálva minden műszer, tehát meg lehetett csinálni, hogy csak a műszert tette ki az adott monitorra, ott pozícióba állítva, így megvolt az illúzió, hogy egy valódi MFD-t bámulunk.
Sufnituning megoldás volt, de meglepően szép végeredménnyel!Warthog Project is ütős!

-
Vesa
Topikgazda
"De van egyaltalan olyan hobby ahol a sporolas felmerulhet?"
Az nem nagyon, de olyat is sokszor látni, hogy spórolás miatt kezd el valaki barkácsolni, nem pedig hobbiból.
Anno pórbáltam 737NG gázkart építeni, de nem jött össze, mondjuk főleg időhiány miatt + közben család is lett.
Pedig egy polgári Home Cockpit (737NG vagy 747-400 volt tervben, akkoriban még Project Magenta alapokon) mai napig álmom maradt, most már pénz is lenne rá és a technika is rengeteget fejlődött, csak most meg időm nincs már összerakni.
Ha lesz kész valamid, remélem megosztod velünk!
-
Vesa
Topikgazda
válasz
frankdelgado
üzenetére
Véletlenül sem szerettem volna konzol vs. PC flame-t indítani, félre ne értsd! Nekem is van konzolom.
Csak kifejezetten a szimulátorozás kapcsán merült fel bennem a kérdés, mert az alapvetően nem egy konzolos műfaj (mármint a komolyabb repülőgép/űrszimulátorok esetén). Korábban ezt egyrészt a komoly vezérlők hiánya miatt lehetett elvetni, másrészt a szoftveres ellátottság sem volt az igazi, harmadrészt -és főként-, a kezelhető inputok száma miatt, mert egy rep. szimnél nem ritkán többszáz funkció is elérhető, amit konzolokon nehezebben lehet megoldani, mint PC-n. Illetve, igazából a hardver is, mert a repszimezés köztudottan az egyik leginkább hardverzabáló játékműfaj. (FSX-től pl. felmodolva nekem mai napig köhög még az elég erős PC-m is, bár ott a szoftver is ludas, mert nem képes skálázódni. De az Egosoft féle X4: Foundations is be tud szaggatni egy nagyobb űrcsatánál, pedig az VULCAN API-s, minden magot kihasznál)Arra pl. most is kíváncsi leszek, hogy az MSFS-nél lehet-e majd valahogy kiegészítőket applikálni a szimulátorba konzolon? Ha csak a gyári gépekkel történő, kicsit árkádosabb jellegű repülés a cél, akkor ez nem is lényeges szempont, bőven lehet nélküle élni.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Eddig ha bárhol beleszaladtam egy PC vs. konzol flame-be, az egyik fő érv az volt a konzol mellett, hogy fotelből játszhat vele és nem kell egy székben ülve görnyedni a monitor előtt, mint a PC-nél. Nyilván ettől még a többi érv is megáll, de ezzel is rengetegszer találkoztam.
Persze, van állvány, de azok sem kényelmesek. Huzigálni állandóan a szoba közepére, aztán a játék végeztével meg elrakni...Vagy van ez a székre rögzíthető, de az sem mindenhol megoldás, mondjuk egy bőrgarnitúrára aligha fogja bárki felfúrni. Mindegy.
(építhető/vehető mini PC is, nekem is van egy ITX-es HTPC, de itt sem a ház és hardver volt a fő probléma, hanem a vezérlés. Mert bár PC-t is lehet kontrollerrel vezérelni, de az már tényleg eléggé önkínázs, PC-hez billentyűzet és egér kell alapvetően, amit a fotelből eléggé körülményes lenne kezelni). Nyilván nem lehetetlen, csak kb. semmi értelme nincsen.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Én a konzol/Hotas vagy ilyen yoke párosítást nem értem. A konzol (egyik) értelme az, hogy a fotelben fetrengve, szimplán lehessen tolni a játékot TV-n. Egy Hotas-t vagy egy ilyen yoke-ot viszont le kell tenni/fel kell rögzíteni valahova...akkor meg már asztal kell és onnantól kifejezetten kényelmetlen lesz egy PC-hez képest.
-
Vesa
Topikgazda
Mondjuk ez nem vészes ár. Ha nem lesz vele gondod egy darabig, és bírja pár évet, akkor végülis megérte. Ezt majd eldönti az idő. A throttle vezérlőkkel egyébként sokkal kevesebb baj van, érthető okból -egyszerűbb szerkezetek és a terhelés sem akkora ezeken, mint a stick-en. Szerintem maximum zajosodni fog egy idő után, de az orvosolható lesz.
Milyen stick-et használsz mellé?
-
Vesa
Topikgazda
Jáááj, az a belső eléggé fájt!
Nem csoda, hogy elemelkedik, nincs benne semmi aminek súlya lenne, ráadásul ha jól látom, próbálták súlyozni de akkor nem sok sikerrel. Itt az lesz a kérdés, meddig bírja majd?
Mert így ránézve, hát...Végülis mennyiért vetted?(Azért az durva lenne ha leírják, hogy Hall szenzoros, erre van benne egy totál basic forgó poti. A vásárlók megtévesztését egyértelműen kimerítené)
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 7 265KF 20-Core - használt, garancia: 2028.11.17 Firstshop
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

(most látom, hogy a pedálra gondolsz, igen, azt betehettem volna, köszönöm, hogy linkelted!
)
Ez van, ezt bele kell kalkulálni ha tőlük vesz az ember. Reálisan, az itt bejelnetett termékeket majd kb. 2027-ben fogják tudni leszállítani. Azt a Yoke-ot is megrendelem ha majd elérhető lesz, ki tudja mikor. Sajnos árat most sem tettek közzé, pedig vártam, mert a bejelentést már év elején megtették.

Nem csoda, hogy elemelkedik, nincs benne semmi aminek súlya lenne, ráadásul ha jól látom, próbálták súlyozni de akkor nem sok sikerrel. Itt az lesz a kérdés, meddig bírja majd?