Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
general
addikt
Nos, a motorháztető alagti dolgokat nem vágom, de az halál biztos, hogy amíg Windows alatt használtam a LrC-t, addig MINDEN egyes alkalommal így működött. Elkezdtem dolgozni, minden oké, majd egy fél óra múlva elkezdett az egész munkafolyamat belassulni, de irtó idegesítően. Ne mond nekem, hogy ez nem Win gond, mert amióta Mac-en dolgozom, SOHA nem volt ilyen? (és tele a net a hasonló panaszokkal, mind Win alatt) És nem, az xmp írást sem használtam soha, csak katalógusba ír nálam, mindig is így dolgoztam.
Konkrétan azért próbáltam ki a macOS-t (először hackintoshon, aztán vettem macbookot), mert az állandó belassulás a sírba vitt. És már hackintoshon is megszűnt, pedig ugyanazon a hardveren használtam, amin a Windows is volt. Kizárásos alapon akkor hogyan is van ez?[ Szerkesztve ]
-
-
blaca83
őstag
Akkor várjuk a frissítést!
Nagyon bosszantó a dolog, hogy egy kb: csúcs konfigon sem tud az ember zökkenőmentesen dolgozni.@total90:
Nem szeretem az Apple termékeket föleg azóta, hogy ennyire túlárazott lett.
Viszont az tény, hogy a fotós dolgok sokkal jobban futnak és kompatibilis minden az almán.A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.
-
total90
veterán
Nekem a céges gépem Windows, i7, 32 GB RAM… és hasonlóan rossz a Lr. Privát MacBook van, M1… és semmi gond vele.
Egyik haver Adobenál dolgozik és mondta már többször, hogy Adobe elsődlegesen almára fejleszt és javít hibát. Kb ha az megvan, akkor jön a Windows. Baromi gáz, de ez van. Persze ez hivatalosan nincs kommunikálva, de elég megnézni pl a hivatalos leírásokat, hiba elhárításokat, almát a több van mint Windowsra.Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
HollyBoni
veterán
Köszi, megnézem ezt a smart preview dolgot, nem is tudom nekem mi van beállítva.
Azt láttam hogy AI Denoise-nál maxon pörgeti a GPU-t, de pl. ha csak lépkedsz képek között, "egyszerűbb" csúszkákat állítasz, ott számít valamit a VGA?Egy i7 920 volt nagyon sokáig, meg ha jól emlékszem 4gb ram, általában valami alap hulladék videókártya. Mondjuk új gépnél a monitor felbontása is meghízott FHD-ról UWQHD-ra, nem tudom az számít e.
[ Szerkesztve ]
-
m3ss
veterán
16 gbyte nem eleg sztem, nekem ennyi volt cpu csere elott nagyon sokaig. el tud fogyni, de felhasznalas fuggo persze. ha sokat multitaszkolsz lr-nal is elfogy, de ps plane meg tudja enni ha pl panoramazok vagy epp tobbszaz megas tablon szorakozok.
engem az export pont nem erdekel, pedig exportalok full meretben is es webre optimalizalva is. otthagyom a hatterben es egy 50 kepes csaladi albummal par perc alatt vegez, egy 500 kepes eskuvo se veszes, sztem 5-10 min saccra. 1660 super, 5600 ryzen. de en is veszek majd egy 2060-at elobb-utobb..
nekem is amugy nvme-n van win is, lr is, katalogus is, cache is,es az epp feldolgozando kepek is. amugy van par vinyo, offline is, gepben is. na meg van egy 2x10tb software raid is, cloud is.#6757randras_83 teny, hogy elhetobbnek tunik az ios. felhasznalobaratabb. meg ez az m1 proci is fincsi. csak fizesd meg a cuccaikat. sztem stabilitasban a win is sokat fejlodott utobbi evekben, en pl. mar 6-8+ eve nem telepitettem ujra, szerencsere minden fasza.
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
randras_83
addikt
Na igen, nálam pont ez volt hogy már cseréltem alaplap/cpu-t, és akkor jött a matek hogy innen már csak VGA update van, ez 2021 vége fele és akkor vettem egy M1-es Air-t. A 250k kevésnek érzem főleg ha nem akarok évente hozzányúlni a konfighoz.
https://www.flickr.com/randras83/
-
bakosgabor57
őstag
Még egy kérdés, lényegi gyorsítást adna-e fotók szerkesztésében a jelenlegi alaplapi (Gigabyte GA-Z170-HD3 DDR3) összetevők cseréje :
Processzor - i5 6600k- 4 mag, 3,5GHz - ről Intel Core i7-9700 3-4,7GHz 8 mag-ra
(vagy Intel Xeon E-2278G 8-Core 3.4GHz-5GHz turbo LGA1151 Tray Processzor, de ez egymagában 400.000Ft jelenleg, akkor már inkább új konfig 500.000- 600.000Ft között...)
Videokártya- nVidia GTX 980 -ról RTX4060-ra
Memoria bővítés 8-ról 32 GB-ra[ Szerkesztve ]
-
Surfym@n
senior tag
Így van, alma nálam nem játszik, egyszerűen nem arra vagyok berendezkedve (Samsung ökoszisztéma mellett voksoltam 5 éve).
Dell Percision 7760 lesz a befutó: 16magos CPU (8P+8E) + Ada GPU (A3000)
3-4 évre talán elég lesz (P51-nél is ezt mondtam tavalyelőtt, aztán jött az AI...)28 év és 2.8-as rekesz felett már nincs mese...
-
KTTech
veterán
De ha már Quadro, akkor inkább az A4000 legyen a célpont - a 3060Ti-ban 152, az A2000-ben 104, az A4000-ben 192 Tensor core van, ami az Ai számításokhoz kell. Jelenleg elég lehet az A2000 is akár, de rendes lemaradásban van a többihez képest, és hosszabb távon kérdéses, mennyire lesz elég.
Az én konfigomban a 3060Ti-al, Studio Driverrel (Amd Ryzen9 9500x, 32GB RAM - bár még soha nem használt többet az LR mint 16GB) olyan 6-8 sec alatt végez egy 24 mPixeles Canon RAW Denoise-al, az Ai kijelölések 2-4 sec-et vesznek igénybe.
www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon
-
m3ss
veterán
az ai mask? ha miattam csinalod ne faradj, valszeg nem sokat fog szamitani, ennyibol latni, hogy gpu-bol szamolja ezt foleg. es amugy se fogok 3060ti-t venni. inkabb az erdekelne, hogy 2060 hany sec-et tud ugyanilyen muveletnel. vagy hogy a develop modulban gyorsabb-e ez az ujabb architectura, mint a 1660super, de ezt meg eleg nehez merni... amugy sok kulonbseg nincs a kartyam es a 2060 kozott nyers szamitasi teljesitmenyben, ahogy latom igy hirtelen...
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
develop modulban remelem nem hasznalja a tensor magokat
errol a milyen videokartyat veszek topicban sztem nem tudnak az emberek... kulonben 2060-at vettem volna...persze meg mindig lecserelhetem barmikor, a tapommal egyutt. mondjuk ha develop modulban nincs kulonbseg, akkor nem igazan erdekel.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
legalabb van kozben cpu es gpu terhelesed?
milyen gpu is?nalam 1 perc kb 24 mpixel...ryzen 5600, 1660 super.
cpu az 35 wattot eszik kozben, mikozben ehetne 105-ot, gpu meg 7x w-ot, es 11x W a max...de terheles az mint irtam nem sok.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
general
addikt
Én is csekkolgattam a cRawt sötét képrészeknél, hangyafasznyit látszik a tömörítés, artifactok, de azért látszik. Ha kompromisszummentes minőséget akarunk egy adott szituban, tájkép pl, vagy nagyon alul kell vmit exponálni és utólag felhúzni (megmenteni a nagyon világos részeket), akkor érdemesebb a normál raw-t használni, de egyébként tényleg minimális a különbség, legalábbis Canon R3-nál ezt látom. Cserébe fele a mérete, ami nagyon nem mindegy.
-
JohnyBlue
addikt
Jaja cRAW nagyon menő Amíg az R classicom volt görcsösen ragaszkodtam a full rawhoz de hogy váltottam errötre jött az őőőőőzés hogy khmm elég nagyok azok a fájlok Így kipróbáltam a cRawot és teljesen baba mind a mérete mind a minősége.
Viszont magas isonál mintha egy hangyafasznyival gyengébb lenne a craw.
https://ipollo.com/?ref=johnyblue
-
nfsu17
veterán
9?
Az nem is rossz.
Nálam a 24MP-es raw 46s, de kivárom, mert tényleg elég impresszív, amit tud. Pixelkukkoltam és nem nagyon téveszt, azaz tényleg olyan, mint ha eleve kis iso-val lőttem volna meg. Jó, most annyit még nem foglalkoztam az üggyel, de a normál szűrésnél ezerszer jobbnak tűnik. Arra a pár képre, amit mondjuk iso10000 fölött lövök, ki tudom várni az egy percet. Mondjuk én úgysem használom teljes méretben a nagy iso-s képeket, lejjebb méretezve meg máris jobb a helyzet + még szűrve ezek is használhatóak. De jó tudni, hogy lehet most már feljebb is menni.
Végre valami értelmes fejlesztés, nem úgy mint a mobiloknál, hogy két ikonnal lejjebb tesznek valamit, meg 24 bugot beletesznek és kiadják sw update-ként.
BTW én a camera raw-t frissítettem, ekkor a 2022-es PS-be bele is került az AI denoise, de itt nem volt GPU hw-es gyorsítás, így közel 10 perc! volt a fentebb említett képemen a szűrés.
Feltettem a 2023-as PS-t, itt már van GPU gyorsítás, így lett 46s a fenti képen a time. -
general
addikt
Egy-egy problémás vagy éppen nagyon fontos fotón jól jön majd, igen, üdvözlöm én is, de egy nagyobb képanyagnál várja meg, akinek két anyja van. A zajszűrés eddig sem volt rossz LrC-ben, az élmezőnyben volt, kényelemben viszont nem veri meg semmi, mert nem kellett külső alkalmazás. És hát tökéletesen elegendő, ha okosan használja az ember. Én pl soha nem húzom 20 fölé, mert onnantól elkeni a részleteket. Ráadásul mindig teszek rá pluszban zajt szinte minden képemre.
-
törölt tag
-
m3ss
veterán
hmm ok. valojaban ami engem erdekel, az kifejezetten a sima healing brush tool, nem kell content aware. korabbi lr verziokban nekem csak akkor lassult ez be, ha be volt kapcsolva a lencse korrekcio amugy..most kapcsolgatom ki a modulokat, de nem gyorsul semmitol...
szoval ha 100% nagyitason egy barmilyen presetelt kepet healing brusholtok akkor nem laggol, jol ertem? ahol huzzatok az egeret latni realtime a javitando teruletet..vagy ha klikkeltek harmat gyors egymasutan a healing brush toollal akkor az is instant megjelenik?
most neztem, es alap raw fajlon mind2 muvelet instant nalam. barmilyen presetelt kepen viszont laggol a healing brush. ha gyors egymasutan kattintok harmat a healing brushal (24 mpixel kepen size 13, opacity 100%, feather 0) akkor 2-3 masodperc mire megjelenik mind3...
megkoszonom ha megnezitek. nyilvan ha veszek egy procit kiderul, csak fura nekem hogy gabkan azt irja, hogy neki szinten lassu egy redsnakenel gyorsabb procival...https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
jo mondjuk ha ezen a gepen nem fut, akkor sehol sem fog kerdes hogy a cpu vagy a gpu kell neki inkabb. gondolnam procinal is inkabb orajel kell. ezert bizok benne, hogy 5600 is jo lesz. hiaba lenne meg tobb magom, develop modulban nalam sem megy 60% fole szinte soha..csak exportnal, az meg nem erdekel. ha kikapcsolod a gpu hasznalatot akkor is kb. ugyanolyan gyors?
az a baj, hogy nekem se illik a munkafolyamatomba, hogy healing brushal kezdjek minden kepet...https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
dabgergo
őstag
Okés, LR-ot szívesen cserélem újabbra ha segít, gépet egyelőre nem. Kérdés h segít-e egy újabb LR.
De 16GB ram még ma sem annyira kevés nem? Ill. 4 magos i7? Világos h sok minden fejlődött de azért ez csak nem annyira használhatatlanul kevés, nem? Semmilyen más programmal nincs gondom, pl. videóvágó programokkal sem.
[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
Nálam macen kb 80% a gpu terhelés és 50-90% a cpu, vegyesen, mindenféle műveletnél figyelem, de főleg az edit érdekel nyilván. Alakul ez, bár pont nemrég hallgattam egy podcastben egy véleményt, hogy a régi, 9.4-es verzió mennyivel gyorsabb volt minden tekintetben, ua a katalógus, ugyanazon képekkel tesztelték. Én is azt a verziót szerettem a legjobban, stabil és hibátlan volt, nem mellesleg az utolsó verzió, ami a graint jól renderelte, ez azóta katasztrfófa (pl developban nem ugyanazt mutatja, mint libraryba és export után, vicc..), de szerintem is sokat gyorsult a LrC azóta. Szóval fura vélemény volt.
-
m3ss
veterán
24 mpixel, a7iii.
neked is amd procid van? milyen? lehet a single core szamitasi teljesitmeny szamit itt is igazan, nem annyira optimalizaltak tobb magra a lr-ot, talan csak exportnal szamit igazan. vagy legalabbis regen ezt olvastam...
sztem 16 gb ramom van, de nem az fogy el...rawok meg a win page file az m2 ssd-n van.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Zoli2
aktív tag
Köszönöm a segítséget!
Nálam FALSE és 2-es volt az érték. Átírtam, újraindítottam a böngészőt és színhelyesek lettek a képek. Ugyan ezt hol lehet átállítani a win10 fénykép-nézegetőjében? Ott is rendkívül melegek a képek, igaz csak dia vetítéskor.
Köszönöm a segítséget!!! -
Stauffenberg
nagyúr
Azt értem amúgy, hogy ha jól megy a GPU gyorsítás, akkor nincs teljesítmény gond. Elengedtem a dolgot amúgy már a múltkor is. Adobe fórumon tengernyi ugyanilyen thread van, hogy valamiért GPU gyorsítás módban ugyanezeket a lassulásokat, akadozásokat, használhatatlanságokat műveli és senki nem tudja megmondani miért jön elő és miért múlik el. Általános tanács csak annyi, hogy kapcsold ki a GPU gyorsítást, akkor "megjavul" (ami valójában nem megjavul, csak ha elég erős a CPU, megoldja majd izomból és a felhasználónak ez tök mindegy, csak dolgozni akar a szoftverrel).
Eddig azért tudtam fotót szerkeszteni vele, mert CPU módban volt és az megoldotta Full HD workflow mellett, de a 4K UHD már túl sok neki. Hozzáteszem egy kicsit türelmesebb hozzáállással végig tudtam szerkeszteni a múltkori fotós anyagot CPU módban, nem volt egy sebességbajnok, de működött. GPU módban egy szaros brush tool miatt megkotlik az egész vagy egy be/ki zoom megfekteti, miközben HW monitorozás közben látszik, hogy a GPU terhelése nem megy 30% fölé.
Amúgy semmi ilyen MSI Afterburner vagy hasonló nincs feltelepítve nálam. -
*Ropi*
félisten
Ok, na most megyek el aludni: rám fér.
Egyébként ez a "nem életszerű a napi 200-300GB adat napi kiírása az SSD-re" a 30+ MP-es szenzorok korában már átgondolandó, amikor egy esküvő pár ezer képe simán eléri a 2-300 GB-ot, sőt még meg is haladja - ha emlékszel pont említettem is Neked Hétfőn, hogy az előző Szombati anyag 6500 képe 250 GB - és elég keveset fotóztunk, mert 15 órától kezdődött a történet: egész nap alatt lazán megvan 8-10k kép is).
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
*Ropi*
félisten
Upsz, tényleg blokkot kellett volna írnom, viszont az
SLC = 1
eMLC=2
MLC = 2
TLC = 3SSD Bitet ír blokkonként, az írási rátájuk pedig
SLC = 100.000
eMLC= 30.000
MLC = 10.000
TLC = 5000ciklus (kb.).
Szerintem arra gondoltál, hogy az SSD-k (bizonyos memóriavezérlőkkel) törlésnél fognak táblákba több blokkot, hogy gyorsabban töröljenek.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
copass
veterán
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
törölt tag
Koszonom. Igen, arra használom amire való elvileg, katalogizalas, szerkesztés. Kulcsszavakat pl már nem is használok. Próbálom felmerni a lehetőségeket hogy mivel gyorsithatnam mert a napokban atkoltozik az anyag egy laptop-tablet hibridre asztali gépről ami elvileg még lassabb lesz...
-
Alx.Mercer
aktív tag
Szerintem a Lightroomot elsősorban nem a HDD-re/SSD-re történő írás/olvasás lassítja be, hanem a CPU igényes számítások. Mikor belezoomolsz a képbe, vagy bekapcsolsz objektívkorrekciót, zajszűrést, élesítést úgy hogy közben már szanaszét módosítottad a képet, akkor is belassul, pedig ilyenkor semmilyen adatot nem ír sehova és nem is olvas, mert az egész a memóriában van, viszont a CPU-t dolgoztatja ezerrel.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Dobozos, doboz nélküli és újságos játékok, infó bent
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- 7 db steam-es és aktivált PC játékok: Rage, Guild Wars, Splinter Cell
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest