Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Csaba_20_

őstag

válasz And #1352 üzenetére

Valami nagyon nem stimmel ezzel a méréssel(Vagy a számolásommal;)). A szekunder tekercs ellenállása egyenáramú szempontból 1.1 Ohm.. A tekercs kapcsain mérhető feszültség 10.45V. Ha leszámítjuk a mérőműszer belső ellenállásából adódó hibát, akkor ezt tekinthetjük a tekercs kapocsfeszültségének. Egy-egy adott mérési elrendezésben, ha szintén végtelen nagynak tekintjük a mérőműszer belső ellenállását, akkor Rbe(a trafó belső ellenállása) a következő képlettel számolható:

Rbe=Uk*Rt/Um-Rt

Ahol Um a terhelő ellenálláson(Rt) mért feszültség. Ezzel számolva az első esetben, ahol az Rt=46Ω volt, az Rbe1=2.36Ω lesz, a második esetben pedig Rbe2=2.2279Ω. Korábban azt feltételeztük, hogy a tekercsen átfolyó áram növekedésének hatására a tekercs melegszik, így az ellenállása megnő. Ám (direkt kis i-vel írtam, hogy látható legyen) i1<i2 mégis Rbe1>Rbe2 ellentmondásra jutottunk.

Figyelembe véve, hogy éjszakázom és megosztott a figyelmem jelen pillanatban is, valamint x óra nem alvás van mögöttem, elképzelhető, hogy valahol hibásan számoltam, vagy gondolkoztam. Ugyanakkor ha helyes a számolás, akkor a méréssel van valami gubanc. Illetve elképzelhető, hogy az elhanyagolások miatt jutottam helytelen következtetésre.

Minden esetre egy korrektül tekercselt transformátor esetében nem szabadna előfordulnia szerintem jelentős feszültségesésnek a névleges terhelési tartományon belül. Különben elég nehéz lenne számolni vele.;)

Új hozzászólás Aktív témák