- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen monitort vegyek?
- Mini PC
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Autóhifi
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peet210
őstag
Helló
Az lenne a kérdésem hogy kb mekora egy Lézer LED és hogyan rögzíthető
a házban vagy ennél egyszerűbb megoldás egy fénycső?Today's record, is tomorrow's motivation
-
Batman2
őstag
válasz Peet210 #2053 üzenetére
Hi
Kb. mint egy rendes LED, de nem teljesen értem, hogy mit akarsz vele a házban?
Az csak egy pontot világít meg, szerintem nem sokra mész vele dkoráció szempontjából.
Egyébként az elektro boltokban kapható lézer LEDek gyenge teljesítményűek (1mW), így a fényük is valóbban kicsi.
Én a debreceni tavaszi vásárban vettem tavaly lézeres pointer szerűséget. Annak állítólag 5mW a teljesítménye és valóban sokkal erősebben világít, mint a bolti. A boltinak a fénypontját már 2-3m után keresnem kellett, amit szereztem, annak meg este a szomszéd háztömbbig megy a fénye (kb. 500m)
Ráadásul a bolti lenne 800Ft, az meg csak 500Ft volt (lealkudva).
Javaslom neked is, hogy zsibiben, vagy majd a vásárban vegyél ilyet, aztán abból kiszedheted a lézer LEDet.
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Side_
aktív tag
Hi!
már nem tudom hol kérdezzem:
Narancssárga neon létezik?''Van visszajelzés, tehát vagyok!''
-
Batman2
őstag
Hi
Mármint a számítógépekhez használt CCFL dekorációs neonok között?
Elvileg létezik, legalábbis bolban már mondták nekem, de még nem láttam !
Viszont citromsárgát már vettem, de elég vacak gyenge a színe és a fénye is kevés.
A sárga tán rendesebb lenne, ha igaz.
Ezt emlékeim szerint a Liszt Ferenc utca Csapó utca felőli végén levő számtech. bótban mondták, de lehet, hogy az @mikronban.
Üdv.:Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sziasztok! Van az alaplapomon két ciripelő szűrő toroid tekercs, és ciripelnek bizonyos beállÍtás miatt, ezt akarom úgy megszüntetni, hogy a magot rögzÍtem pillanatragasztóval, ez elvileg nem befolyásolja a mágneses teret, jól gondolom?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Silver82
csendes tag
Sziasztok!
Láttam már néhány táp gyártónál, hogy a táphoz adnak teljesítmény kijelző előlapi panelt! Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e lenne valahonnan szerezni egyet a mostani tápomhoz, lehetőleg digitálisat!
A válaszokat előre is köszönöm
Üdv
Ui.: Tápom: Enermax Liberty 500W
[Szerkesztve]Vezetés közben,ne igyál!!!, mert kilöttyenhet a pia!
-
MrSealRD
veterán
Üdv!
Sapphire ATI RADEON 9200 SE kártyám van ragasztott passzív hűtéssel. Biztonságos megoldást tudtok e modani a borda eltávolítására?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
dokar
addikt
csá mindenkinek!
vettem 2 UV csőt a gépnek, a probléma az, hogy ezeknek a kapcsolásakor a gép néha kikapcsol. mi lehet a baj? hirtelen nagy energiát vesz fel a 300W-os tápból? de akkor is csinálja, mikor kikapcsolom, tehát ekkor legtöbbször a gép is lelő. szal rizikós ki- vagy bekapcsolni a csöveket, mert legtöbbször a gép azonnal kikapcsol. help pls.extra - SEXRay
-
Batman2
őstag
Hi
Akkor valszeg mindenképpen érdemes tápot cserélned, de még az is lehet, hogy ha mozognak a vezetékek, akkor érintkezési hiba lép fel, persze csa ha tudnak mozdulni.
Jah, az nyém Codegen ház és táp, de már három éve semmi bajom vele, igaz ritkán használom.
Üdv.:
-
Silver82
csendes tag
UP
Vezetés közben,ne igyál!!!, mert kilöttyenhet a pia!
-
MrSealRD
veterán
válasz CPT.Pirk #2063 üzenetére
Kösz. Ez kipróbálom majd. (Persze vízmentes csomagolásban)
[Szerkesztve]Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MrSealRD #2069 üzenetére
mondjuk az eljárásra előbb keress rá a google-ben, asszem a 9700 -ről szedték le Így a bordát, de nemtom, én sosem csináltam, mert csak későbbi radeonom volt, amire meg pöckök fogták...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Side_
aktív tag
válasz MrSealRD #2069 üzenetére
Ragasztók általában 2féleképpen jönnek le.
1. hő hatására - de félő, h akkora hőmérsékletnél már a panel is olvadna
2. hideg hatására - itt csak a nedvességre kell vigyázni
Illetve különböző oldószerek is segíthetne ha van némi rés valahol...''Van visszajelzés, tehát vagyok!''
-
Peet210
őstag
Üdv
Ha vennék egy ilyet [link] akkor hogyan tudnám azt megcsinálni, hogy legyen háttérvilágítás?Today's record, is tomorrow's motivation
-
Batman2
őstag
válasz Peet210 #2072 üzenetére
Hi
Háttérvilágítást nehezen fogsz neki csinálni, ugyanis az átlag LCDk hátuljára egy fényvisszaverő bevonatos műanyag réteg, vagy vékony fémlemez van ráragasztva, azt pedig egyrészt nehéz leszedni, másrészt, ha leszeded, akkor meg nem fog valszeg rendesen látszani a kijelzés.
Bár, ha valami vékony fehér lapot raksz mögé (pl. vékony papír, műanyag lap), akkor még lehet, hogy látszik is a jelzés és át is lehet világítani.
De mindenképpen nehéz leszedni róla.
Viszont, ha az LCD két oldalára, ahol nincsenek kivezetések, oda teszel LEDeket, amik megvilágítják oldalról, az viszanylag jól bevilágítja és nem jár különösebb átalakítással. Lehet akár SMD LED is.
Sok sikert !
-
LukE
veterán
válasz Batman2 #2074 üzenetére
ha a ledeket ragasztopisztollyal ovatosan odataknyolja, akkor valamivel jobb lesz a feny bevezetese az LCD uvegebe, es talan kicsit egyenletesebb is lesz a megvilagitas.
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Sanyesz5
csendes tag
Sziasztok!!
Örülök hogy végre találtam egy elektronikával foglalkozó fórumot!!Én is szoktam bütykörészni,most szeretnék egy
kapcsolást megépíteni,amiben valakinek a segítségét szeretném kérni.Az a helyzet hogy nem egy profi szinten űzöm a dolgot,ha vki tudna segíteni,és esetleg még van msn-je is,azt megköszönném.Az én címem:sanyesz5@hotmail.com
Msn en azért gyorsabb!! -
dokar
addikt
A gép oldalába szeretnék pár ablakot. Az üveg törékeny, a plexi drága. Milyen anyagot keressek, ami olcsó és átlátszó?
extra - SEXRay
-
nemeth9
csendes tag
Sziasztok!
Egy kapcsolási rajzban kérném a segítségeteket. USB hub tápja 220V-5V, 2,2A. Ezt szeretném cserélni úgy hogy 12V-ról működjön (autó akksi, tehát bírja a kicsi ingadozást is). Létezik erre valami jó kis kapcsolási rajz ami nem túl bonyolult és én is meg tudom építeni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv.: nemeth9Laptop kijelzők és laptop alkatrészek: https://www.notik.hu/
-
Batman2
őstag
válasz nemeth9 #2081 üzenetére
Hi
A N@tional Semiconductornak van ilyen táp ICje, az LM2678, amelyiknek van 5V-os változata is (LM2678-5 T), ez megy bemeneti feszültségként 8-9V-tól talán 37V-ig és max. 5A stabil kimeneti áramot ad mellette
Ez egy kapcsoló üzemű tápegység IC, nagyon kevés külső alkatrész kell neki, a gond csak az, hogy igen nehéz a megfelelő induktivitást elkészíteni hozzá, illetve készen drága.
A dokumnetációja letölthető .PDFben a gyártó oldaláról (angolul), az alapkacsolás a doksi elején található.
Vagy próbálkozhatsz valami szokványos lineéris regulátor ICvel, de ahoz ilyen áram mellett tetemes hűtőborda kell.
Talán az LM317-es ICnek is van olyan változata, ami 2.2A még elvisel, vagy más hasonló ICvel lehet megoldani. Ennek szintén a már említett oldalról letölthető a doksija, ezt is igen egyszerű alkalmazni, még kevesebb külső alkatrész kell hozzá, az alapkacsolás (az elején) és sok egyéb tipp a doksiban található.
Az első verzió hűtőborda igénye igen kicsi !
Sok sikert !
Üdv.:
-
addikt
Nem annyira törékeny az üveg, feltéve ha nem dobálod. A plexi meg 5mm széles, 1*0,5m-est már kapni 3k környékén, de oldal falnak elég a 2-3mm-es is.
Esetleg a fém oldallapot addig csiszolod, amíg áttetsző nem lesz.
[Szerkesztve]Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
CounterBoci
senior tag
munkahelyemről ''kölcsönvettem'' különböző vastagságú alu lapokat, valaki hozzáértő megmondaná nekem hogy ha egyedi bordát készítek, pl a lamellákat hogy a legjobb rögzíteni egymáshoz/valami alaphoz: elég a fizikai kapcsolat (pl csavar), forrasztás (mivel)?
gondolom a cél hogy a lehető legnagyobb legyen a hőleadó felület, meg a csatlakozó felületek is a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek. -
Mr-Pamacs
senior tag
válasz CounterBoci #2087 üzenetére
Hy
Szerintem: ha jól értem akkor saját hűtőbordát akarsz csinálni. Tényleg az a lényeg h a legnagyobb felületen (levegőmentesen) kell kapcsolódnia valamint h minél nagyobb legyen a hőleadó felület. A legoptimálisabb ha egy alu tömbböl csinálod meg a bordát (CNC) ugyanis ha öszeragasztgatod vagy csavarozgatod akkor levegő kerülhet közé így sokat veszít a hőleadó képességéből. Valamint ha csavarozod akkor az nagyon sok helyet foglal el. Annak a helyére pl mehetne hűtőborda, ugyhogy ezt sem ajánlom. Mindenképp egy tömbböl kéne csinálni. Azért teszik azt a pasztát a két felület közé (pl:proci és borda) h az esetleges levegőt kiszorítsák.
Ennyit tudtam hozzászolni, de ha baromságot írtam akkor javítastok ki! -
dany27
őstag
Üdv!!
egy olyan kérdésem lenne hogy milyen anyagból lehetne megcsináli a számítógép elejét!!
Mert neki szeretnék állni építeni egy házat csak nem tom hogyan lehetne megoldani az elejét!
ötleteiteket várom!!!
Előre is THX!! -
bogingrol
aktív tag
problema a kovetkezo :
van pl ugye a hdd led kabele aminek egyik felen van a hdd led, a masik felet az alaplapra kell dugni.azon a reszen amit az alaplapra csatlakoztatok van a muanyag bigyo. a drot ugye belemegy a muanyag bigyoba, de a drot vegen vannak a kis fembaszok (amiknek a ''fulet'' nyomogatni kell hogy ki lehessen szedni oket a muanyag bigyobol), amiket nem tom hol lehet venni, es hogy egyaltalan hogy hivjak oket.valakinek otlete?eleg fontos lenne mert ki kellene toldanom a frontpanel audio kabelem, es ahhoz is hasonlo fembasz kellene.esetleg ha nagyon erthetetlen amit ide leirtam majd megprobalok loni egy kepet , hogy mire is gondoltam.elore is kosze...hozd el, megisszuk azt is! ...sabadabadabada , meg a lovamat...PéjPólkőőőő
-
_Petya_
őstag
válasz Batman2 #2083 üzenetére
Üdv!
Ha már a témánál vagyunk, lenne egy kérdésem:
Van nekem egy régi HP fotómasinám, 3,3V, 2,5A kell neki. Tápegységet persze nem adtak hozzá, ezért szeretnék csinálni egyet. Van itthon egy 220/24V 50W-os tápom, de ha ezt használnám, nagyobb lenne a tápegység, mint a fotógép, így valami kapcsolóüzemű, egyszerűen, házilag elkészíthető megoldást keresek. Mit javasolsz?
Más: külső USB-s mobil ravck-hez való tápegységet tudnák szerezni, ami 12V 2A, és 5V, 2A-t tud. Jól tudom, hogy az ilyenek, nem szeretik, ha csak az egyik ágat terhelem meg?
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
Batman2
őstag
nemeth9, peet210 !
Nincs mit!
-
Batman2
őstag
válasz _Petya_ #2091 üzenetére
Hi
Esteleg nézzd meg ezt: [link]
Hírtelen csak ezt találtam.
Namost készíeteni házilag a már korábban leírt LM2678-as ICvel is lehet, de igaz, hogy nem sok külső alkatrész kell hozzá, mégis bonyolult a dolog (tapasztalatból is mondom), mert a megfelelő induktivitást elkészíteni, vagy megvenni hozzá nehéz és drága.
Ezek a készen kapható egységek meg egész olcsóak és nem kell velük bajlódni !
A persze, hogy milyen tartósak, nem tudom.
Én egy áramkörömet akartam táplálni a fent említett ICs tápegységgel, de nagyon sokat kínlódtam az induktivitással és így is csak 2A körülig stabil a kimenet, holott 5A-t ! kéne bírnia. Nem is vagyok ezek után biztos benn, hogy képes az IC az 5A-re.
Más cégeknek is vannak hasonló 'simple switcher' áramkörei, de azok max. 3A-ig mennek és ezek után nem tudom, hogy azokból is mit lehetne kihozni.
Van természetesen az alaplapokban is használt 90-100A-t is elbíró tápegység, de ott már az IC csak vezérel, meghajt és a kapcsolást a külső CMOS tranyók végzik, amiknek a beszerzése igen kérdéses, pedig azokon múlik szinte minden.
Ennyit tudtam segíteni így hírtelen.
Sok sikert!
-
Ákika1978
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni nekem? Szeretnék egy lámpát ledekből összerakni. Namost, vettem nagyfényű ledet, ami 3V-os. Ezt szeretném működésre bírni. Vagy négyet, vagy nyolcat kötnék egybe. Azt nem tudom hogy hogy kezdjek neki,? Sorba kössem? Akkor nagy táp kell neki. Mivel nem vagyok egy elektronikai zseni, hálás lennék az ötletekért. Nem jó ha nagy tápot kell cipelni, mert ez fotózáshoz lenne, tehát mobilnak kéne lennie, és könnyűnek.
Előre is hálás köszönet, ha valaki tud segíteni.
Üdv Ákos : ) -
zso73
veterán
válasz Ákika1978 #2094 üzenetére
Akkor szerintem vegyesen kösd! 8db-ból 4-4 párhuzamosan,és ezeket sorba! /v-ról fog üzemelni a cucc.4db 1,5 V-os elemről! Esetleg 2-2-2-2 párhuzamosan,és ezek sorban.12V-os üzemeléshez jó A kérdés,hogy hány voltról megy majd a kütyü?
"A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."
-
fokec
csendes tag
Hali, az lenne a kérdésem hogy a Sharkoon fénycső vezérlőre a neon inverterét kell rákötni vagy magát a neont?Ez azért érdekel mivel nekem nem hangérzékelős inverterem van, és ha az invertert kell rákötni a szabályzóra akkor az úgy sem lessz hangérzékelős,de ha magát a neonokat kell rákötni akkor pedig hangérzékelős lesz a vezérlő miatt.Vagy nem????
-
Batman2
őstag
válasz Ákika1978 #2094 üzenetére
Hi
Ha max.on akarod hajtani a LEDeket, tehát 20mA környékén, akkor azt javaslom inkább, hogy mindegyiket külön, megfelelő előtét ellenállással kötsd párhuzamosan a tápra.
Ha elég csak max. 15mA-rel meghajtani, akkor kötheted zso73 hozzászólásában megadott módokon is.
-
Moyko
csendes tag
Helló!
Van egy fekete házam :
Kéne egy két ötlet hogy a photoshoppal rá heggesztett napfogyatkozást hogy lehetne megvalósítani. (milyen festék, festék - pisztoly, stb)
[Szerkesztve]There is only one Boss!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom mobilszolgáltatások
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen monitort vegyek?
- Mini PC
- Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest