Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • yle_greg

    tag

    Sziasztok!

    Meghalt a laptopom, és nem találok olyat ami teljes egészében kiváltaná (19" fullHD, 4 sata hely, stb) ezért építeni fogok egy mobilis barebone gépet, nagyjából egy régi fajta "diplomata táska" formában, vagyis cirka 30x40 centis alapterület és max 10 centi magas házban képzelem el az életet.

    - Alaplap: Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI
    - CPU: AMD Ryzen 7 Pro 4750G
    - RAM: 2x16 GB Kingston FURY Beast DDR4 3200MHz.

    RGB diszkó nem lesz. (Az alaplapon ugyan van, de ki fogom kapcsolni.)

    Namost, két gondom van. Az egyik, hogy a CPU 65W -os TDP -vel rendelkezik, de a CPU hűtőknél max CFM -et találok, az meg két egyforma CFM értékkel rendelkező hűtő esetében szerintem marhára nem mindegy, hogy hogyan jut el a hő odáig, hogy jól elfújja az adott CFM -el.
    Így nem tudom, hogy ezt a procit ha egy éjszakán kereszül csúcsra járatom (videó vágás, renderelés tud lassú lenni) akkor milyen CFM értékű hűtő kell hozzá? Van erre valami varázsképlet?

    Amásik gondom, hogy kis hely miatt gondolkodom vízhűtésen is, de nem tudom, hogy érdemes-e. Mivel minél vékonyabbra szeretném a házat, a 12 centi magas ventikkel szerelt radiátorok túl nagyok. Nem nagyon találtam low profile radiátort, van olyan ami csak 6 cm magas, cserébe akár hosszabb is lehet?

    Ugyanitt, nem tudom, hogy az alaplap többi alkatrésze ha nem kap "lepattanó" levegőt a léghűtőtől, merthogy a vízhűtés blokkja nem szuszog, akkor az nem fog gondot okozni? A memórián van egy kis passzív borda, tartok tőle, hogy neki is kell némi légmozgás. Esetleg ha a vízhűtés a házból szívná ki a levegőt, akkor a beömlő nyílásokat jól kialakítva tereljek némi levegőt a memóriák felé? Menyire szoktak izzani a memória blokkok?

    Kicsit tartok a vízhűtéstől, térfogatot szeretnék megspórolni, és közben rendesen lehűteni a procit, de ahoz meg ugye felület/térfogat kell, cserébe a víz kiömölhet, a pumpa hangos lehet, nincs tapasztalom vízhűtéssel.

    Jó, persze legyen halk is meg olcsó is, naná. :-)
    Ahogy néztem az árakat, 20 ezret még zokszó nélkül kifizetek egy jó hűtésért, de azért 60-at már nem. A Noctua léghűtések még bejövősek, bár lehet, hogy csak elírás az a zajszint amit némelyik mellé írnak. Ezek tényleg ilyen csendesek?

    Szerintetek mi a jobb választás számomra, a lég, vagy a vízhűtés?

    Valami ilyesmi is jó lenne:
    https://prohardver.hu/hir/corsair_hydro_h5_sf_alacsony_profilu_vizhuto_kompa.html

    Csak sajnos egyrészt nem kapható, másrészt én nem az alaplap fölé építkeznék, hanem mellé ha lehet.

    [ Szerkesztve ]

    A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

Új hozzászólás Aktív témák